Hier stoppen de meeste mbo'ers met school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In Noord- en Zuid-Holland wonen de meeste mbo'ers die van school gaan zonder diploma, of met alleen een vmbo- of mbo 1-diploma op zak. In Friesland gebeurt dat juist het minst vaak. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Centraal Bureau van de Statistiek. Een paar uitkomsten op een rij:

3,4% in Friesland
In Friesland ging slechts 3,4% van de mbo’ers van school zonder startkwalificatie. Dat betekent: zonder diploma, of met alleen een vmbo- of mbo 1-diploma op zak. 

6,5% in Zuid-Holland
In Zuid-Holland was het aantal drop-outs juist het grootst. Daar verliet 6,5% van de mbo’ers zijn school zonder zo'n kwalificatie. De provincie wordt op de voet gevolgd door Noord-Holland (6,4%).

7% in Amsterdam
Vooral in de grote steden is de uitval hoog. In de regio Amsterdam stopte meer dan 7% van de mbo’ers met school. In de regio’s Haaglanden en Rijnmond (omgeving Rotterdam) was dit 7,2% en 6,8%. 

21.000 in totaal
In schooljaar 2014/2015 volgden bijna 389 duizend jongeren (tot 23 jaar) een mbo-opleiding. Een schooljaar later waren ruim alweer 21 duizend leerlingen van school gegaan zonder startkwalificatie. 

5,4% gemiddeld
Dat klinkt als een hoop, maar het gaat de goede kant op. Gemiddeld stopt nu nog 'maar' 5,4% van de mbo'ers. Tien jaar geleden was dat nog 10,8%, twee keer zoveel dus.

6,6% van de jongens
Jongens stoppen iets vaker met school dan meisjes: 6,6% tegen 4,1%.

11,7% van de jongen met niet-westerse achtergrond
Jongens met een niet-westerse achtergrond verlaten het vaakst school zonder startkwalificatie (11,7% stopt ermee). Onder meisjes met een niet-westerse achtergrond lag het percentage op 6,2%.

Bij jongens met een Nederlandse achtergrond ging het om 5,1%. Bij meisjes met een Nederlandse achtergrond op 3,5%. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten