Het vmbo moet anders

Huh? Verdwijnt het diploma op het vmbo?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het vmbo moet anders en beter. Dat wil het kabinet. Leerlingen moeten straks eerder door kunnen stromen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). En daarvoor zijn eindexamens niet per se meer nodig.

In een brief naar de Tweede Kamer onthulden minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs hun ideeën om het vmbo-onderwijs te verbeteren. Het belangrijkste punt: de overgang van de middelbare school naar een vervolgopleiding, hier van vmbo naar mbo, moet beter.

Ambitieuze vmbo-leerlingen

Het moet voor ambitieuze vmbo-leerlingen daarom mogelijk worden om al op het vmbo vakken op mbo-niveau te volgen. Zo worden ze al eerder klaargestoomd voor een beroep: dat moet motiveren.

Want om op dit moment een diploma op mbo 2-niveau te halen ben je zes jaar onderweg: vier jaar op het vmbo, en twee jaar op het mbo. Met het nieuwe plan moet dat al in vijf jaar kunnen. En dat kan zelfs zonder vmbo-eindexamen te doen, staat in de plannen.

Het vmbo moet anders

Uitval voorkomen

Waarom het onderwijsduo met dit voorstel komt? 'Om de uitval tussen vmbo en mbo te voorkomen', laten ze aan ANP weten. Jaarlijks zouden ruim achtduizend jongeren in Nederland na hun vmbo-examen niet verder leren. En dat is zonde, vinden de twee bewindslieden. Nu kunnen ze meteen doorleren. 

Geen examen meer voor iedereen?

Of het vmbo-examen straks verleden tijd is? Dat zeker niet: slechts een kleine groep vmbo-leerlingen zal van de nieuwe route gebruikmaken. Wie daarvoor wel en niet in aanmerking komen, dat is nog niet bekend. En scholieren die van het vmbo willen doorstromen naar havo, moeten ook nog gewoon braaf hun eindexamens maken.

De Tweede Kamer zal zich buigen over de plannen van Bussemaker en Dekker. Zij willen verder dat de theoretische en gemengde leerweg één stroming binnen het vmbo worden. Want de praktijk, dat is bij het vmbo het allerbelangrijkste, stellen de kabinetsleden. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten