Eerstejaars, college, universiteit, hbo, opleiding, studie
Stelling

'Logisch dat vwo'er universiteit boven hbo verkiest'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
van Sadelhoff

Zit je nu op het vwo en zie je jezelf ooit op een hbo-opleiding rondlopen? Of zit jij straks toch liever in de collegebanken van de universiteit? Steeds meer vwo'ers kiezen voor 'de uni'. Vind jij dat logisch of juist niet? 

Iedere schoolverlatende vwo'er krijgt ermee te maken: de keuze tussen een wetenschappelijke opleiding (minder stages, meer zelfstudie) en een praktijkgerichte hbo-studie. De cijfers liegen er in ieder geval niet om: het aantal eerstejaars op universiteiten nam de afgelopen vijf jaar met bijna 12 procent toe. Driekwart van de vwo'ers gaat een universitaire studie doen, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder.

Goed nieuws? 

Op de universiteiten in Nederland studeren momenteel 265.000 studenten. Een stijging van 2,6 procent ten opzicht van het vorige collegejaar. En, het moet gezegd: dat aantal was nog nooit zo hoog. Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs, noemt het 'goed nieuws'.

Vooral studies op het gebied van techniek, natuur en landbouw zijn populair onder jongeren, de interesse in taal en cultuur nam iets af. Karl Dittrich is voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU) en zegt: 'De universiteiten zijn er trots op zo veel studenten te mogen opleiden.'

Balen

Hbo-opleidingen balen natuurlijk; zij zien minder vwo’ers in de schoolgangen rondlopen. De voorzitter van de Vereniging Hogescholen, Thomas de Graaf, noemt het in de Volkskrant een 'zorgelijke ontwikkeling'. 'De instroom blijft helaas dalen.'

Wat vind jij? Is het een slechte zaak, dat vwo’ers voor de universiteit kiezen, of juist logisch? Geef je mening en stem op onze poll:

 

Lees ook: Hoe kies je tussen het hbo en de universiteit?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren