babypop tiener tienerzwangerschap

Nepbaby tegen tienerzwangerschap werkt averechts

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Hij jankt, heeft honger en kakt als een bezetene. En kan nooit alleen gelaten worden. Onder andere Australische jongeren krijgen van school weleens een week(end) een levensechte babypop mee naar huis. De zorg daarvoor is zó afschrikwekkend dat je wel uitkijkt om tienermoeder of -vader te worden, is het idee. Maar het helpt niet. Sterker nog: de anti-tienerzwangerschap-pop werkt zelfs averechts.

De universiteit van West-Australië vergeleek twee groepen van in totaal drieduizend schoolgaande meisjes. De ene groep had een tijdje een babypop verzorgd, de andere niet. Uiteindelijk werd ongeveer 8 procent van de meisjes van de 'afschrikgroep' zwanger vóór hun twintigste. Van de meisjes die geen pop hadden verzorgd was dat slechts 4 procent, schrijven de onderzoekers in het medisch tijdschrift The Lancet

Vaker abortus
Als ze eenmaal zwanger waren, bedachten de meisjes in de babypopgroep zich wel iets vaker. 9 procent van het liet een abortus plegen, tegenover 6 procent van de geen-pop-groep. 

pop baby tienerzwangerschap

De groepen verschilden niet van elkaar, benadrukt onderzoekster Sally Brinkman tegen ABC News. Rijk, arm, al seksueel actief of nog niet: in beide groepen kwamen allerlei typen meisjes voor. Het is dus niet zo dat alleen de tieners die al 'gewaarschuwd' moesten worden zo'n pop kregen. 'Als je meedoet aan het babyprogramma, is de kans dat je een kind krijgt 1,6 keer zo hoog', aldus Brinkman.

Waarom?
Lang niet poppen werden goed verzorgd. Sommige lagen dagenlang in de schuur of werden in een slaapzak gerold omdat hun 'moeder' gek werd van het gehuil. Maar best veel meisjes vonden hun kind eigenlijk wel leuk. 'Sommigen raakten extreem gehecht aan hun nepbaby. Ook kregen ze tijdens het project veel aandacht van hun familie en vrienden.' 

Mimi's Noisy Baby Project!

Brinkman kan niet zeggen of de meisjes na een geslaagd experiment expres moeder wilden worden. Dat is niet onderzocht. Maar één ding is duidelijk: een krijsende neppop is géén anticonceptie. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

Bovenste foto: Flickr/Craig Newsom

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren