Rosenmöller (VO-raad) wil kansenongelijkheid in het onderwijs aanpakken

'Nieuw advies na twee jaar op middelbare school'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het eindadvies in groep 8 bepaalt vaak welk middelbareschoolniveau je gaat doen. Niet oké, vindt de VO-raad. Deze club van schoolbesturen wil dat alle leerlingen na twee jaar op de middelbare school opnieuw een schooladvies krijgen.

Wat houdt het plan precies in?

Iedere leerling krijgt aan het einde van de basisschool een schooladvies. Aan de hand van een eindtoets (bijvoorbeeld de Cito-toets) én het oordeel van je juf of meester krijg je als leerling bijvoorbeeld een mavo- of vwo-advies. Daarmee wordt het pad voor je schoolcarrière al voor een groot deel uitgestippeld.

Maar wat nu als het advies niet helemaal klopt? Het is lastig om van mavo op te klimmen naar vwo. Dat stelt Paul Rosenmöller van de VO-raad, de scholenkoepel van het voortgezet onderwijs. In Trouw presenteert hij daarom vandaag een nieuw plan: geef leerlingen na twee jaar op de middelbare school een nieuw schooladvies.

Rosenmöller (VO-raad) wil kansenongelijkheid in het onderwijs aanpakken

Waarom komt de VO-raad nu met dit plan?

De VO-raad wil dat leerlingen in het onderwijs meer gelijke kansen krijgen. Dat is nu niet altijd het geval, bleek vorig jaar uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Zo zouden kinderen van laagopgeleide ouders in groep 8 eerder een laag schooladvies krijgen dan leerlingen van hoogopgeleide ouders.

Dat is oneerlijk, vindt Rosenmöller. 'Het schooladvies moet iets zeggen over de start van de middelbare school en niet dienen als verwachting van welk diploma je uiteindelijk gaat halen', vertelt Rosenmöller aan de krant. Met zo'n nieuw advies kan iedereen zich opnieuw bewijzen.

Rosenmöller (VO-raad) wil kansenongelijkheid in het onderwijs aanpakken

Hoe moet het plan uiteindelijk tot stand komen?

Een van de oplossingen die de VO-raad aanmoedigt, zijn brede brugklassen. Dat betekent dat leerlingen van verschillende niveaus, van mavo tot vwo, bij elkaar zitten. Zo kun je als scholier makkelijker wisselen van niveau. 

Scholen die alleen een mavo- of juist gymnasiumopleiding aanbieden, moeten straks meer samenwerken. Ook zouden de schooladviezen op de basisschool breder moeten worden: bijvoorbeeld geen 'havo', maar 'mavo/havo'.

Wanneer wordt het plan ingevoerd?

Dat is nog niet bekend: politiek Den Haag moet zich nu buigen over het plan van de VO-raad. Het kan wel een paar jaar duren voor het nieuwe adviesmoment op alle scholen is doorgevoerd. Tot die tijd zal het eindadvies op de basisschool nog altijd erg belangrijk zijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten