Schoolnieuws

Onderzoek: zo gevaarlijk is de gymles

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Heb je geen zin in de gymles? In plaats van met een zelfgeschreven doktersbriefje kun je ook met een nieuw onderzoek van VeiligheidNL wapperen. Daaruit blijkt dat jaarlijks 7400 middelbare scholieren op de spoedeisende hulp belanden na een ongeluk tijdens gym.

Een potje trefbal, trampolinespringen of tikkertje: het klinkt leuk, maar kan ook verkeerd gaan. Voor je het weet heb je een bal tegen je hoofd, spring je naast de trampoline of val je akelig als je iemand probeert te tikken. Elke schooldag worden er gemiddeld 37 sportende leerlingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie VeiligheidNL over 2014. 

Botsen, duwen, trappen
De meeste ongelukken op de middelbare school gebeuren in de gymzaal: 7400 per jaar dus. 'Dat gebeurt meestal doordat een scholier geraakt wordt door een bal', legt onderzoeker Hedy Goossens van VeiligheidNL uit.  'Maar op middelbare scholen ontstaat soms ook letsel door lichamelijk contact, zoals botsingen, duwen of trappen.' Dat letsel is vaak een gekneusde vinger of een gebroken pols.

Niet alleen in de gymzaal gebeuren ongelukken. Jaarlijks moeten er nog eens 2700 leerlingen naar de spoedeisende hulp na een ongeluk ergens anders in het schoolgebouw. 'Dat kan door rennen door de gangen, of een ongeluk in het lokaal', legt Goossens uit. Nog eens 700 ongelukken gebeuren op het schoolplein.

Hangen
Uit de cijfers blijkt dat er op de middelbare school veel minder ongelukken gebeuren dan op de basisschool. 'De meeste middelbare scholieren staan in de pauze gewoon in de gang te hangen', denkt Goossens. 'Basisschoolleerlingen zijn een stuk speelser.'

Dat meer jongens dan meisjes een ongeluk krijgen op school, vindt Goossens ook niet verrassend. 'Zij gedragen zich vaak toch wat wilder.'

Veel of weinig?
Duizenden ongelukken per jaar: dat lijkt veel. 'En dan hebben wij alleen de meldingen van de spoedeisende hulp in het onderzoek meegenomen. Iemand die na de gymles met een gekneusde pols zelf naar de huisarts gaat, die tellen wij niet mee'.

Het aantal ongelukken is de laatste jaren constant: het groeit of daalt niet. In Nederland zitten er bovendien 960.000 jongeren op de middelbare school - dan valt 7400 per jaar wel weer mee.

Toezicht
Volgens Goossens zijn er wel een aantal manieren om het aantal ongelukken te verminderen. 'Goed toezicht bij de gymles is heel belangrijk', vertelt ze. 'Maar ook in de school zelf: zorg dat er regels zijn dat je niet door de gang mag rennen, of dat er geen gevaarlijke of uitstekende voorwerpen in de klas staan. School moet uiteindelijk toch een veilige plek zijn.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren