Zomerschool
Schoolnieuws

Populair: in de zomervakantie naar school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nina
Schouten

Ben jij net even te laat begonnen met serieus huiswerk maken? Stonden de krokussen misschien zelfs al in bloei...? Juist. Dan blijf je soms zitten. Doodzonde van je jaar toch? Niet getreurd, staatssecretaris Dekker lijkt een succesvolle oplossing te hebben bedacht: de zomerschool.

1. Wat is een zomerschool?
Eigenlijk niks meer of minder dan een flinke bijspijkercursus in een aantal vakken. In plaats van twee weken op het strand liggen, blijf je twee weken langer in de schoolbanken. Doordat je persoonlijke en intensieve begeleiding krijgt in een paar vakken, ga je de leerstof alsnog begrijpen. 

2. Waarom zou je gaan?
Tsja, wat zou jij doen? Zittenblijven en een heel jaar overdoen, of de zon even laten voor wat-ie is en twee weken knallen om je achterstand in te halen? Steeds meer leerlingen kiezen voor de laatste optie. 

Op dit moment blijft 5,3% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs zitten. En dat terwijl ze vaak slechts moeite hebben met een paar vakken, niet met allemaal. Zonde als je dan álles opnieuw moet doen. Op zomerschool pak je alleen die probleemvakken aan.

3. En werkt het?
Ja! Vier van de vijf leerlingen gaan na zomerschool alsnog over. In 2013 en 2014 werden er pilot-zomerscholen georganiseerd en die waren zo succesvol dat de zomerscholen nu als paddenstoelen uit de grond schieten.

In 2015 deden er al meer dan drieduizend leerlingen van 260 middelbare scholen mee. Dit jaar zijn dat al 310 middelbare scholen voor 13.000 leerlingen. En staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zet alvast 9 miljoen euro apart voor nóg meer zomerscholen in 2017.  

4. Hoe werkt het?
Als je door slechts een paar vakken blijft zitten, kun je voor de zomerschool in aanmerking komen. Je school bepaalt of aan het programma mag meedoen, stelt een overgangstoets samen en beslist of je alsnog over mag.

En pssst... Goed nieuws: sommige scholen willen deze bijspijkercursus al in de lente gaan organiseren! Kan je tóch nog op vakantie. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten