zittenblijven, stabrecht college, school, onderwijs, brugklas

School in Geldrop schaft zittenblijven af

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Leerlingen van het Strabrecht College in het Noord-Brabantse Geldrop mogen binnenkort zelf bepalen hoe en hoelang ze hun vakken gaan volgen. En zittenblijven wordt afgeschaft, schrijft het Algemeen Dagblad.

Ben niet goed in wiskunde en natuurkunde? Geen probleem, dan doe je daar gewoon wat langer over. En als je een talenknobbel hebt, dan mag je gerust wat minder uren aan Duits werken. Dit is ongeveer het idee achter het nieuwe beleid op het Strabrecht College.

Leerlingen bepalen zelf hoe ze hun vakken volgen en hoeveel tijd ze daaraan besteden. De leraar wordt een coach die hen daarbij begeleidt. Komend schooljaar zal de nieuwe onderwijsvorm ingaan.

Kennisschool

Inspiratie voor deze nieuwe onderwijsvorm haalde de school uit Canada en Zweden. Zo is er nu een ‘kunskapsskolan’-brugklas. Dat is Zweeds voor 'kennisschool'. In deze brugklas kunnen leerlingen ook vakken van andere niveaus volgen. 'Gepersonaliseerd onderwijs', heet dat.

Ook krijgen ze minder lang klassikaal les en bekijken ze met hun leraar hoe ze en wanneer ze een vak afronden met bijvoorbeeld een toets. Maar de grootste verandering is het afschaffen van zittenblijven. Leerlingen kunnen weliswaar wat langer doen over hun schooltijd, maar ze hoeven niet een heel jaar opnieuw te doen.

Voordelig

Daar zijn niet alleen de leerlingen blij mee: zittenblijven is namelijk hartstikke duur. Volgens het Centraal Plan Bureau kost het de staat zo’n 500 miljoen per jaar. 

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten