Wc transgenders
Schoolnieuws

Transgenders in Texas mogen geen wc kiezen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marieke de Jong
Marieke
de Jong

Mag je als transgender zelf weten of je op school naar de jongens- of meisjes-wc gaat? Het is een vraag die kinderen die in het verkeerde lichaam zijn geboren nogal bezighoudt. Een rechter in de Amerikaanse staat Texas besloot afgelopen week, vlak voordat de scholen weer begonnen, dat transgenders niet zelf mogen kiezen. Dat zou namelijk 'gevaarlijk' zijn. Vier vragen en antwoorden.

1. Toiletten voor transgenders... waarom vormen die een probleem?
Kinderen worden soms in het verkeerde lichaam geboren. Ze voelen zich bijvoorbeeld op en top een meisje, terwijl ze volgens hun paspoort een jongen zijn. Zoiets schijnbaar simpels als naar de wc gaan is dan iets waar ze tegenaan lopen. Ze zijn van binnen een meisje, hebben meisjeskleding aan, maar hebben nog wel een piemel. Moeten ze dan naar de meisjes- of toch naar de jongens-wc?

In dertien Amerikaanse staten bepaalde de wet dat ze dan toch gewoon naar de jongens-wc moeten. Transgenders kunnen dat zó vervelend vinden, dat ze het liever de hele dag ophouden. De Amerikaanse president Obama wilde dat ze voortaan zelf mogen kiezen. Maar een rechter heeft daar nu een stokje voor gestoken.

2. Wat vinden voorstanders van 'vrije wc-keuze'?
Volgens voorstanders moet iedereen zelf weten waar je naar de wc gaat, omdat transgenders zich anders gediscrimineerd kunnen voelen om hun sekse. Een goede optie is volgens hen dan ook neutrale wc's waar jongens én meisjes op mogen. Transgenders hoeven dan niet steeds na te denken over naar welke wc ze moeten en worden niet steeds geconfronteerd met een 'labeltje' waar ze niet of niet helemaal blij mee zijn.

3, Wat vinden tegenstanders?
Tegenstanders vinden het juist de normaalste zaak van de wereld dat iedereen naar de wc gaat van de sekse zoals die staat aangegeven in zijn of haar paspoort. Sommige Amerikanen hebben het zelfs 'gezond verstand' genoemd. Niet-transgenders zouden het namelijk ongemakkelijk kunnen vinden als ze naar dezelfde wc zouden moeten als iemand die biologisch gezien van het andere geslacht is.

4. Hoe is het in Nederland geregeld?
In Nederland zijn ongeveer 50.000 transgenders. Hoewel de discussie over wc-bezoek de laatste tijd voornamelijk speelt in Amerika, hebben transgenderjongeren in Nederland volgens het COC met dezelfde problemen te maken. Zo krijgen ze weleens te horen dat ze naar het verkeerde toilet gaan, wat leidt tot vervelende situaties. Scholieren voerden al in 2014 actie voor neutrale wc's. Met het Gay-Straight Alliance Netwerk van het COC en Transgender Netwerk Nederland plakten ze stickers op toiletten die veranderden van mannetjes naar vrouwtjes. De boodschap lijkt over te komen, want de gemeente Utrecht krijgt nu als eerste gemeente 'echte' genderneutrale toiletten

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren