lindelauf gouden lijst

Winnaar Gouden Lijst in de categorie Nederlands is bekend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat zijn de beste boeken voor jongeren tussen twaalf en vijftien jaar? Nou, in ieder geval Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf. Het boek won vrijdag de Gouden Lijst in de categorie Nederlands.

Hoe Tortot zijn vissenhart verloor is een tragikomisch boek over de waanzin van oorlog voeren. Waarom dit boek zo goed past bij de middelbare schoolleeftijd? ‘Het zijn geen hapklare brokken, je moet er wel een beetje moeite doen. Dan krijg je er een fantasievol verhaal met humor voor terug en tekeningen waarop ontzettend veel valt te zien’, zegt Lindelauf.

Ongevoelig vissenhart

Het boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor gaat over keizerlijke tweelingbroers die ervan dromen hun rijk uit te breiden. Ze offeren daar alle jongemannen van het land voor op. Tortot zorgt er met zijn reizende keuken voor dat de soldaten altijd iets heerlijks te eten hebben. Op een dag is de augurkenton plotseling leeg. Er blijkt een jongen in te zitten die zijn benen heeft verloren in de strijd. Tortot is razend, maar Halve George blijft. Hij zorgt er zelfs voor dat na een heleboel wonderlijke avonturen Tortots ongevoelige vissenhart toch nog gaat kloppen.

Vriendschap

Op de vraag wat hij zelf het belangrijkste vindt aan dit boek antwoordt Lindelauf: ‘Het draait vooral om de vriendschap tussen twee hoofdpersonen: Tortot, een reizende kok en Halve George, een jongen zonder benen. Tortot heeft in het begin een heleboel schillen om zich heen, maar hij verliest zijn onkwetsbaarheid als hij George ontmoet. Dat is de kern van het boek: hoe je weer mens kunt worden in een cynische wereld door in contact te komen met anderen.’

Kun jij niet wachten om de winnende boeken te lezen? Stuur dan een mailtje naar prijsvraag@sevendays.nl o.v.v. Gouden Lijst met daarin je naam, adresgegevens en leeftijd. We geven vijf boekenpakketten weg met daarin de twee winnende titels. 

Het volledige interview met Benny Lindelauf lees je in de 7Days krant die verscheen op vrijdag 21 april. Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren