Déze boeken lazen scholieren in 2016

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Plasschaert

Welke boeken lazen jullie afgelopen jaar het meest? Onze collega’s van Scholieren.com doken in de statistieken en zetten de vijftien meest bekeken boekverslagen van 2016 op een rij.

 

Verrassing: Het gouden ei van Tim Krabbé staat – alweer – bovenaan de lijst. De tweede plaats is voor Het diner van Herman Koch, De Aanslag van Harry Mulisch op plek drie.

‘De lijst vertoont Top 2000-achtige trekjes’, aldus Scholieren.com. ‘Elk jaar strijden Het gouden ei, Het diner en De aanslag om de eer. Soms zien we een uitschieter zoals Boy 7 , die vorig jaar op de derde plek belandde, maar dit jaar is de top-3 weer klassiek.’

Opvallend
'Toch zijn er wel wat leuke verschuivingen. Oorlogswinter van Jan Terlouw stond vorig jaar nog op plaats vijftien, dit jaar stijgt-ie naar de achtste plek. Ook Tsjik, de Duitse coming of age roman, steeg een aantal plaatsen en staat nu op de negende plek. Een nieuwkomer in de top-15 is het van oorsprong Franstalige boek Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran. Dit boek is met name bij onze Belgische buren in trek en vestigde zich zo in de lijst.' 

Top 15 best bekeken verslagen 2016:

1. Het gouden ei - Tim Krabbé

2. Het diner - Herman Koch

3. De aanslag - Harry Mulisch

4. Boy 7 - Mirjam Mous

5. De helaasheid der dingen - Dimitri Verhulst

6. Sonny Boy - Annejet van der Zijl

7. The fault in our stars - John Green

8. Oorlogswinter - Jan Terlouw

9. Tsjik - Wolfgang Hernndorf

10. Spijt - Carry Slee

11. Max Havelaar - Multatuli

12. Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran - Eric-Emmanuel Schmidt

13. Joe Speedboot - Tommy Wieringa

14. Lord of the flies - William Golding

15. Bint - Ferdinand Bordewijk

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten