alternatief onderwijs
Schoolplan

Doe mij een school vol eigen projecten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar jij, als scholier, weet toch veel beter hoe het onderwijs beter kan?'  Die vraag stelden we eind vorig jaar aan onze lezers. We publiceren alle school-verbeter-plannen van jongeren op Sevendays.nl en Scholieren.com bieden deze in het voorjaar aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs aan. Hoort-ie eens vanuit de schoolbanken hoe hij zijn werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Anne-Thaya (17).

'Mijn voorstel voor een nieuwe school? Die school is geheel milieuneutraal en heeft veel ramen en open lokalen met ronde werktafels waar kinderen samen kunnen werken.

Ook is er een grote tuin met een stuk bos om in te spelen en te werken. De school is voor iedereen van 6 tot 18 jaar en dat zorgt ervoor dat iedereen op zijn of haar tempo kan werken.

Maandelijks thema
Elke ochtend begint de dag met klassikale lessen. Dit wordt gegeven in thema’s. Elke vier weken wordt er een ander thema tot op de bodem uitgezocht.

De klassen zijn hierbij wisselend, ieder kind werkt op zijn kunnen. Hierbij komen altijd meerdere vakken kijken waardoor er op een breed niveau naar een onderwerp wordt gekeken. Dit zijn ook alle kernvakken die uiteindelijk voor het examen nodig zijn.

Samen warm eten
Tussen de middag heeft iedereen een uur pauze waarin er gezamenlijk een warme maaltijd wordt genuttigd. Dit gebeurt in de grote kantine waar iedereen bij elkaar zit.

's Middags kan iedereen aan eigen projecten werken, alleen of met andere leerlingen. Hiervoor kan van alles gekozen worden. Voor de jongere kinderen kan dit nog veelvuldig spelen en kunst zijn maar naarmate de leerling ouder wordt moet er natuurlijk ook werk verricht worden. Maar dat kan dan ook weer door meerdere vakken te verbinden in een project.

Dit kan binnen in een van de studieruimtes zijn, buiten in een werkplaats, in de wijk of bij een bedrijf. Ook kan deze tijd gebruikt worden om stages te lopen. Ook zijn er nog lessen als daar behoefte aan is, bijvoorbeeld vlak voor een examen.

Schoolproject
Elke acht weken loopt er ook een project vanuit school voor de middag, hieraan kunnen alle leerlingen deelnemen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld; gezonde voeding, migratie, integratie, jaarfeesten, toneel, muziek, chemie en landbouw.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat leerlingen staatsexamen kunnen doen, maar ook deelcertificaten op alle niveaus kunnen halen. De kinderen en jongeren worden zo uitgedaagd dat ze zoveel mogelijk halen uit van wat ze in huis hebben. Iedereen gaat ook pas na zijn achttiende weg en zo kan het zijn dat iemand veel verschillende certificaten heeft behaald.

School voor iedereen
Deze school is voor iedereen, belangrijk is dat ook echt iedereen mee kan doen. Regelmatig gaan groepen op excursie, waar ze bijna zelf al geld voor verdienen. Dit stimuleert ook het rekenen, promotie, het sociale contact met anderen en samenwerking.'

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Sevendays.nl en de bedenker mag dat uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee! En klik hier om alle eerdere plannen te lezen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten