onderwijs talen vakken lastig
Schoolplan

'Ik bepaal liever zelf hoe vaak ik een vak volg'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar jij, als scholier, weet toch veel beter hoe het onderwijs beter kan?'  Die vraag stelden we eind vorig jaar aan onze lezers. We publiceren alle school-verbeter-plannen van jongeren op Sevendays.nl en Scholieren.com bieden deze in het voorjaar aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs aan. Hoort-ie eens vanuit de schoolbanken hoe hij zijn werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Lynn (13).

'Ik heb een idee om het onderwijs beter, leuker en uitdagender te maken. Daarbij heb je in principe een vaste klas waarmee je bijvoorbeeld mentorles hebt, maar zit je ook vaak bij andere leerlingen in de klas.

Langer voor een lastig vak
Wat als jij drie uur in de week Engels hebt, maar jij hebt aan twee uur Engels wel genoeg? Waarom zou je dat andere uur geen les kunnen volgen van een vak dat je lastig vindt, bijvoorbeeld Frans?

Bij Frans kun je dat extra uur weer heel goed gebruiken, al sluit je dan wel bij een andere klas aan. Zo leer je ook meer nieuwe schoolgenoten kennen en krijg je van verschillende leraren uitleg. 

Andere leraar, andere uitleg
Zelf kan ik de ene leraar ook heel vaak dat niet kan volgen als hij iets uitlegt, maar als er verschillende docenten zijn, zit er vast wel één die je kan helpen. Mijn idee vereist wel veel samenwerking tussen leraren, maar dat is volgens mij de moeite waard. 

Ook vind ik dat leerlingen die uren 'over' hebben, een extra vak erbij moeten kunnen kiezen. Bijvoorbeeld Spaans of Chinees, zodat ook de allerslimsten uitdagingen genoeg hebben.'

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Sevendays.nl en de bedenker mag dat uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee! En klik hier om alle eerdere plannen te lezen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten