school langer eindexamen later
Schoolplan

'Laat school een jaar langer duren'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar jij, als scholier, weet toch veel beter hoe het onderwijs beter kan?'  Die vraag stelden we eind vorig jaar aan onze lezers. We publiceren alle school-verbeter-plannen van jongeren op Sevendays.nl en Scholieren.com bieden deze in het voorjaar aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs aan. Hoort-ie eens vanuit de schoolbanken hoe hij zijn werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Rick en Susanna (16).

'Ons idee voor het verbeteren van het Nederlandse schoolsysteem heeft te maken met het verlengen van de middelbare schoolperiode. 

Te jong voor keuzes
Momenteel komen leerlingen rond hun twaalfde jaar van de basisschool af en gaan ze vervolgens vier, vijf of zes jaar naar de middelbare school. Na twee of drie jaar wordt van hen al verwacht dat zij een profiel kiezen in de richting van hun toekomstige studie.

Vervolgens moeten kinderen van zestien, zeventien of achttien jaar kiezen voor een studie die bepalend is voor de loop van hun leven. Naar onze mening zijn jongeren nu zowel voor het kiezen van het profiel als voor een studie te jong. 

Verleng de middelbare school
Door de middelbareschoolperiode met een jaar te verlengen, zullen leerlingen voortaan vijf, zes of zeven jaar op de middelbare school zitten. Met de volgende voordelen: allereerst kan hierdoor het kiezen van een profiel een jaar worden opgeschoven. Leerlingen hebben zo langer de tijd om te ontdekken waar hun interesses liggen.

Wij verwachten dat het percentage zittenblijvers na het kiezen van het profiel lager zal komen te liggen, want nu zijn er leerlingen die blijven zitten omdat ze niet het goede profiel hebben gekozen. Door een jaar extra bedenktijd zullen ze een betere keuze maken.

Meer bedenktijd
Ten tweede hebben leerlingen ook meer bedenktijd voor het kiezen van de juiste studie. Het aantal mensen dat wisselt van studie zal dan minder zijn en het aantal dat de studie afmaakt meer.

Ten derde zullen jongeren meer plezier krijgen in de middelbare school en hun studie, omdat er meer zijn die kiezen wat ze echt leuk vinden. 

Wat doe je dat jaar?
Nu horen wij u denken: hoe vullen we dit extra jaar met lesstof? Hierop hebben wij ook iets bedacht wat ten goede komt aan de leerlingen: dezelfde lesstof die nu wordt gegeven uitsmeren over een jaar extra. Hierdoor zal de studiedruk voor middelbare scholieren flink afnemen.

Tegenwoordig horen wij geregeld over situaties van leerlingen met stress en zelfs burn-outs. Volgens ons hoort school dit niet te veroorzaken. Door dezelfde lesstof over meer jaren te spreiden, zullen leerlingen minder lange dagen maken.

Beter presteren
Bijkomende effecten hiervan zijn dat ze meer plezier krijgen in school, meer tijd hebben voor nevenactiviteiten en het ontwikkelen van interesses, minder stress hebben, beter slapen (om ons heen merken wij dat door het vele schoolwerk jongeren te weinig slaap krijgen) en hierdoor dus beter presteren op school.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het puberbrein pas later op de ochtend goed gaat werken. Het verminderen van het aantal lesuren per week geeft de school de mogelijkheid om elke dag later te beginnen.

Een jaartje langer op school is dus helemaal niet zo erg!'

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op deze website en de bedenker mag dat uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee! En klik hier om alle eerdere plannen te lezen.

Foto: Flickr.com/cquarles

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten