Schoolplan

'Maak het onderwijs eens interessanter!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar jij, als scholier, weet toch veel beter hoe het onderwijs beter kan?'  Die vraag stelden we eind vorig jaar aan onze lezers. We publiceren alle school-verbeter-plannen van jongeren op Sevendays.nl en Scholieren.com bieden deze in het voorjaar aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs aan. Hoort-ie eens vanuit de schoolbanken hoe hij zijn werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Elise (15).

'Leerlingen zitten onderuitgezakt in de schoolbanken. We zijn al blij als de leraar stopt met praten over iets wat ons niks interesseert. Als eenmaal de bel gaat, gaan we naar de volgende saaie les en zo blijft het doorgaan. En elke week krijgen we er nog een stuk of drie toetsen erbij.

Maar ik ben het zat, want ik wil goed onderwijs. Ik wil geïnteresseerd blijven. Ik wil weer dingen leren. Ik wil met plezier naar school.

Het leek zo spannend
De middelbare school zou ongelooflijk spannend worden, dacht ik. Inmiddels weet ik dat je er altijd moet leren. Maar geef toe: je moet begrijpen dat we maar rond de elf zijn als we naar de middelbare school gaan.

Natuurlijk weten we niet wat we later willen worden of hoe we moeten plannen. Leraren zouden ons in elk geval beter moeten leren plannen: je kunt niet van iedereen verwachten dat het vanzelf gaat gebeuren.

Of ik leer? Verschilt per docent
Wat ik de afgelopen drie jaar wel heb geleerd, naast dat je goed moet plannen, is dit: of je je wilt inzetten en je huiswerk wilt doen, hangt van de docent af. Maar hoe pakt een docent dan die andere leerlingen aan, die het niet kan schelen of ze huiswerk moeten maken?

Dan is het maken van opdrachten in de les misschien nog het beste, want dan weet je zeker dat leerlingen het werk doen en dan kan de docent het uitleggen als leerlingen iets niet snappen.

Maak het interessanter
Ik denk dat veel volwassenen zich afvragen hoe ze ons in dit digitale tijdperk nog kunnen laten leren. Simpel: maak school interessanter dan nu. Want als je het interessant maakt, dan willen we er meer voor doen.

Ik weet zelf ook wel dat huiswerk maken en elke dag te leren voor een toets na een paar jaar dodelijk saai wordt. De sleutel is nieuwsgierigheid opwekken bij leerlingen, want we hebben allemaal op school gezeten.  

Computers alleen helpen niet
Met computers alleen los je niet alles op, want computers kunnen je niet vertellen waarom je iets steeds fout doet. Je hebt daar iemand voor nodig. Zet huiswerkklassen op met echte remedial teachers en niet gewoon een docent van school. En ja, dat kost geld, maar ik kan het je vertellen: het helpt.  

Als ik een directeur van een school of minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur was, zou ik zó veel veranderen aan het onderwijs.  Misschien kan ik tijdens de saaie lessen alvast onderuitgezakt dromen van die veranderingen…'

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Sevendays.nl en de bedenker mag dat uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!En klik hier om alle eerdere plannen te lezen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten