zware boekentas veel schoolboeken
Schoolplan

Maak school digitaler

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar jij, als scholier, weet toch veel beter hoe het onderwijs beter kan?'  Die vraag stelden we eind vorig jaar aan onze lezers. We publiceren alle school-verbeter-plannen van jongeren op Sevendays.nl en Scholieren.com bieden deze in het voorjaar aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs aan. Hoort-ie eens vanuit de schoolbanken hoe hij zijn werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Ilse (13).

Als ik op de fiets naar school stap, voel ik soms een enorm gewicht op mijn rug. Ik moet soms namelijk drie multomappen en zeven boeken mee. Dat is gewoon te zwaar! Dat moet ik dertig minuten fietsend volhouden. Daarna sjouw ik met die loeizware rugtas de trappen van de school op. Eenmaal in de klas zet ik mijn tas met een harde bonk neer en pak ik met hevige rugpijn de boeken uit de tas. 

Vijf dagen sjouwen
Ik heb een uurtje om uit te rusten en dan moet ik alwéér met die tas sjouwen. Rond drie uur stap ik weer op de fiets en moet ik wéér die pijn van de heenweg ondergaan. En dat vijf dagen achter elkaar. Ho eens even, dat kan toch wel anders?! Ik denk dat alles digitaal moet kunnen. 

Iedereen krijgt aan het begin van de middelbare school een eigen tablet of laptop. Dan staan alle boeken online. Lekker handig! Alleen je eten en drinken voor in de ochtendpauze en de lunchpauze in je tas. Etui: niet meer nodig! Je typt alles gewoon in Word! 

Huiswerk per mail
Agenda: niet meer nodig, die heb je online! Je hoeft niet met je laptop te sjouwen, want je kunt op je smartphone je agenda zien en bijwerken en docenten mailen je alle Word-documenten, zodat je ook je huiswerk op de computer kan maken.

Ik bedoel: kom op! Het is 2016, ik vind die boeken een beetje ouderwets (en te zwaar) worden. Een laptop is misschien duur, maar de investering waard. Bovendien zijn digitale schoolboeken een stuk goedkoper dan papieren. Alles kan tegenwoordig digitaal, dus school moet toch ook digitaal kunnen?

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Sevendays.nl en de bedenker mag dat uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee! En klik hier om alle eerdere plannen te lezen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten