presentatie spreekbeurt tips

Presenteren voor beginners - deel 2

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Leraren zijn dol op presenteren. Ze doen de hele dag niet anders. Maar soms ben jij aan de beurt, om voor de klas uitleg te geven. Hoe pak je dat het beste aan? Met behulp van enkele ervaringsdeskundigen geven we wat tips, geschikt voor iedereen. Gisteren las je deel 1 op deze site, vandaag deel 2. 

4. Spreek met je lichaam

Tijdens de presentatie wordt er niet alleen naar je geluisterd, je wordt ook naar je gekeken! Denk dus aan simpele dingen, zoals: niet voor de beamer staan, handen uit je zakken en checken of je gulp echt dicht is. Als je het idee hebt dat je overdreven rechtop staat, je aan het schreeuwen bent en je extreem langzaam praat, dan doe je het juist goed.

5. De presentatie in drie delen

De aftrap:
Het moment is daar: het is jouw beurt om te vlammen. Zorg dat je vooraf alles al hebt klaargezet. Je klasgenoten hoeven echt niet te zien hoe je wanhopig je mailbox doorspit op zoek naar je presentatie. Zorg voor een indrukwekkende opening. Een heel showballet zal niet lukken, maar met een anekdote, een actuele aanleiding of een prikkelend voorbeeld kun je meteen de aandacht trekken. De eerste minuut van je presentatie is meteen de belangrijkste. Als die leuk is, wil de klas de rest ook graag horen.

Het moment suprême:
Ben je los? Vergeet dan alles wat je hebt geoefend: dít is je moment! Vertel je verhaal vol zelfvertrouwen. Heb je dat niet? Doe dan net alsof. Het is helemaal niet erg als je iets vergeet: de toehoorders weten toch niet wat ze missen. Maak contact met je publiek, reageer op wat er gebeurt. Wat je zeker niet moet doen, is je publiek in hun onderbroek voorstellen, zoals vaak wordt getipt. Laura (18): ‘Waarom zou de onderbroek van m’n docent Duits mij in hemelsnaam kalmeren?’

Het slotwoord:
'Nou, dat was het.' Niets is dodelijker dan je presentatie eindigen met die zin. Kom in plaats daarvan met een krachtige samenvatting of conclusie, of zet je publiek aan het denken met een goede vraag. Pas als je je applaus in ontvangst hebt genomen, dan mag je die andere standaardzin uitspreken: ‘Zijn er nog vragen?’

6. Do’s

✓ Houd je slides simpel en overzichtelijk

✓ Focus je op de grote lijnen, niet op elk woord

✓ Maak kaartjes met steekwoorden

✓ 'Prepare the room': zet alles vooraf klaar

✓ Zorg voor een krachtig begin en slot

7. Don’ts

x Overbodige, verwarrende informatie

x Slides die pijn doen aan je ogen

x Voorlezen vanaf een blaadje of de computer

x Te snel of te zacht praten

x Eindigen met: 'Nou, dat was het.'

Deel 1 van dit artikel, over het verzinnen van een onderwerp en het in elkaar zetten van je presentatie, vind je hier. Nog meer weten? Lees hier hoe je jouw diavoorstelling het mooist kunt stylen en hier meer over hoe je je zenuwen in bedwang houdt. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten