saai klaslokaal
Schoolplan

'Schaf die saaie lokalen af'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar jij, als scholier, weet toch veel beter hoe het onderwijs beter kan?'  Die vraag stelden we eind vorig jaar aan onze lezers. We publiceren alle school-verbeter-plannen van jongeren op Sevendays.nl en Scholieren.com bieden deze in het voorjaar aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs aan. Hoort-ie eens vanuit de schoolbanken hoe hij zijn werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Hidde (12).

'Ik, en een boel andere leerlingen, gaan elke maandag weer met volle tegenzin naar school. Daar is een reden voor. Sommige leraren zijn verschrikkelijk saai, de lessen zijn saai, et cetera et cetera. Maar laten we bij het begin beginnen.

Boeken verbranden
Eerst de boeken. Ik zou zeggen: gooi ze in de papiersnijder, laat het haardvuur ervan branden, maar schaf ze in ieder geval af. Ik leer persoonlijk veel beter als ik het in de praktijk ontdek.

En niet dat ik autistisch ben hoor, maar als je op een stoel zit die niet lekker zit, tegen een docent aan moet kijken die wiskundige formules uitlegt waar je geen bal van snapt, dan wil je toch ook eventjes wat dóen!

Ja, daar is de pauze voor, zou je zeggen. Probleem: een kwartier later is die alweer om en zit je weer twee uur naar een docent te kijken die de nieuwe Latijnse grammatica uitlegt. Oplossing: laat de leerlingen vaker lekker buiten leren, in vorm van een spel.

Rennend of computerend naar Moskou
Ik zou persoonlijk liever in een spelvorm de topografie van Rusland uit mijn hoofd willen leren, dat je lekker dingen doet (rennen naar Moskou, en dan weer terug naar Sint-Petersburg) dan dat mijn docent op de eentonigste toon een verhaal aanslaat over de geschiedenis van Moskou. 

Ook is het misschien een optie om die spellen op een computer of site te zetten, waarbij iedereen met een mooie aanbieding een computer koopt en zo leert hoe Moskou ontstaan is.

Gezelliger lokaal
En als je dan toch in een saai lokaal moet zitten, fleur het dan in ieder geval wat op door middel van tekeningen, een vissenkom en het belangrijkst: zorg dat er een soort van huiselijke sfeer is, waardoor de leerlingen zich ontspannen voelen. En haal die spierwitte ziekenhuismuren a.u.b. ook weg!

Verder moeten de mijns inziens nutteloze vakken als handvaardigheid en tekenen als keuzevak worden gebruikt. Net als godsdienst, waar ik een ingekorte theorie over heb: als je wel gelooft, weet je alles al en als je niet gelooft hoef je dat ook niet te weten.

Meer gym
Maar van mij morgen er meer lesuren besteed worden aan de vakken die ik WEL voor iedereen relevant vind: Engels, wiskunde, aardrijkskunde, Frans en gym. Dan denkt je nu misschien: waarom dan gym? Omdat je dan lekker bezig bent en met volle moed weer naar het volgende lesuur kunt. 

Ook zou ik het briljant vinden als de volgende regel wordt aangeschaft: laten we de vrije dagen verschuiven naar woensdag en zaterdag. Zodat je niet elke keer weer denkt: Nee, nog 5 dagen school!!!

Maar verder vind ik het huidige lessysteem niet verschrikkelijk, alleen zou het fijn zijn om de aula wat vergroten en wat meer uitvaluren aan te bieden ;-)

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op deze website en de bedenker mag dat uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee! En klik hier om alle eerdere plannen te lezen.

Foto: Flickr/Sint Smeding
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten