Schoolbord

School voor jongeren met autisme blijkt succes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Alleen maar hoge cijfers omdat je extreem slim bent en toch stoppen met school. Of cum laude afstuderen, maar geen baan kunnen vinden. Jongeren met autisme overkomt het regelmatig. 

Daarom is er sinds 2014 in Amersfoort een speciale ICT-vakschool op hbo/wo niveau, ITvitea. Leerlingen met hoogfunctionerend autisme en hoogbegaafden krijgen hier een opleiding voor banen in de techniek en informatietechnologie. 

Intelligent

In de Volkskrant vertelt directeur Frans de Bie waarom hij deze speciale school heeft opgericht. Hij zag het ook bij zijn eigen twee kinderen, die dyslexie hebben. Omdat ze net een beetje anders waren, pasten ze niet in het onderwijssysteem. Daarom begon hij een school voor leerlingen die wél intelligent zijn, maar die op een gewone school niet mee kunnen komen. Vaak hebben ze de diagnose autisme.

Talenten

Jongeren met autisme hebben vaak een goed oog voor details, ze kunnen goed analyseren en hun reactie is vaak recht door zee, maar overzicht houden en sociale contacten aangaan, vinden ze lastiger. Tussen veel mensen zijn vinden ze vaak vermoeiend. Vaak hebben mensen met autisme talenten die ze zelf niet zien.

De Bie in de Volkskrant: 'We laten hen in het begin een test doen. Regelmatig haalt iemand een score bij een officieel erkend examen die een expert nooit zou halen. Alleen zien ze dat talent zelf niet. Het was ook een wel een heel gemakkelijk examen, zegt een student dan. Ze missen zelfvertrouwen.' 

Neurotypisch

De leerlingen betalen zelf een deel van de opleiding. De overheid, bedrijven en fondsen betalen de rest. Dat er behoefte is aan deze school blijkt wel uit het aantal aanmeldingen sinds 2014: meer dan duizend. Zo'n 90% van de driehonderd afgestudeerden vonden ondertussen een baan bij een bedrijf. De Bie: 'Hier zijn ze met gelijken onder elkaar. Mensen met autisme zijn hier normaal, de andere noemen we neurotypische mensen.'

Meer weten over de uitzending van Nieuwsuur over ITvitae? Bekijk hem hier:

Mensen met autisme opgeleid tot IT-specialist

Anderen lazen ook: Autisme veel breder dan je denkt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten