feminisme populair examenonderwerp

Thema feminisme populair bij havo- en vwo-examens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scholieren.com logo 7Days
Redactie
Scholieren.com

Na de vierde examendag valt er bij de redactie van Scholieren.com iets op: in zowel twee havo- als twee vwo-examens keren meerdere feministische kwesties terug. Wil Cito hun examenleerlingen iets duidelijk maken of is het puur toeval?

Bij één van de eerste examens vwo Nederlands, ging het op een aantal fronten mis. Het examen was bijvoorbeeld te lang, vragen waren onduidelijk geformuleerd. Het examen bestond uit 4 teksten, waarvan de eerste twee gingen over feminisme. De twee teksten gaan over twee kanten van de kwestie of mannen of vrouwen bevoorrecht zijn of niet. De laatste conclusie van de vrouwen-zijn-bevoorrecht-tekst, geschreven door Martin Creveld, was:

'Mannen kunnen weliswaar geen kinderen baren, maar zijn wel, fysiek gesproken, de sterkere sekse. De huidige situatie, waarin vrouwen bevoorrecht zijn ten opzichte van mannen, moet daarom ook blijven zoals deze is. (...) Het zou echter fijn zijn wanneer we, te midden van de tsunami aan rioolinhoud die feministen de laatste vijftig jaar over onze hoofden uit hebben gegoten, van tijd tot tijd een vriendelijke vrouwenstem konden horen die zegt: '"ank je, vriend".'

Simone van Saarloos reageert in de tweede tekst op Creveld, met het argument dat vrouwen juist met een inhaalslag bezig zijn en Creveld even zijn mond moet gaan spoelen:

Van Creveld wil met ‘dank je, vriend’ worden beloond. Niet om zijn prestaties, maar puur vanwege zijn geslacht. Hij vraagt daarbij om een ‘vriendelijke vrouwenstem’. En daar zit de kernangst van zijn stuk: vrouwen zijn hem tegenwoordig (overemancipatie!) niet vriendelijk genoeg. Vrouwen, ze mogen van hun voorrecht genieten, maar alleen als ze lief om zíjn toestemming vragen.

Beide standpunten komen duidelijk naar voren in beide teksten, die zowel opiniërend als informerend zijn.

Kleding en loonverschillen

Bij het havo-examen Nederlands werd het feminisme niet zo nadrukkelijk genoemd, maar in de laatste tekst werd het fenomeen dat vrouwen (tieners) zich bloot kleden met zomerse temperaturen geschetst. De algemene gedachte van de tekst was dat je best een beetje rekening kan houden met je (werk of school-) omgeving.

Het havo-examen Frans gaat ook in op de kledingstijl van vrouwen. Parijse vrouwen moesten aan het eind en in het begin van de 19e eeuw toestemming vragen om een pantalon te dragen. Dit gaat duidelijk over vroegere vrouwenemancipatie en feminisme.

Ook het vwo-examen Duits brengt emancipatie naar de examenzaal, met een tekst over loonverschillen tussen de twee sekses. Strategieën voor vrouwen om meer te verdienen worden aangehaald en geconcludeerd wordt dat Chefs (mannelijke managers) de taak op zich moeten nemen om het salarisverschil te verkleinen.

Hoog op Cito-agenda 

Zo zien we dat begrijpend lezen in vier van de vijf talenexamens onder meer gaat over feminisme en kwesties binnen die stroming. Aangezien Cito veel kranten en artikelen doorspit om goede teksten te vinden, lijkt deze ontdekking toeval. Cito-teksten moeten van niveau zijn en diepere lagen hebben, dus blijkbaar hebben de examenmakers feminisme hoog zitten dit jaar.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Schoolblog
Schoolnieuws
Schooltips - eindexamens
Schoolnieuws - eindexamens