Tips voor een tussenjaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Hannah van Draanen
Hannah
van Draanen

Nog geen enkel idee wat je na je eindexamen wilt gaan doen, maar wil je in elk geval niet meteen doorstuderen? Twijfel je nog tussen een jaar vakkenvullen, Chinees leren, backpacken in Azië en konijntjes knuffelen in de plaatselijke kinderboerderij? Geen nood! 7Days heeft tips.

Het wordt tegenwoordig steeds normaler om na je eindexamen niet meteen te gaan studeren, maar eerst een tussenjaar te doen. Niet omdat je niet bent toegelaten of omdat je nog niet weet wat je precies wilt, maar gewoon omdat je zin hebt om iets compleet anders te doen. Een paar opties op een rij:

1. Backpacken
Hoe heerlijk is het om na maanden hard leren je rugzak te pakken en de wijde wereld in te trekken? Backpacken is niet voor niets misschien wel de nummer-één-tussenjaarbesteding. Maar vergis je niet: hier gaat heel wat voorbereiding en uitzoekwerk aan vooraf. 

Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Wanneer je hebt bedacht welk land of werelddeel je wilt verkennen, zijn er verschillende sites met tips. Zo heb je Backpackeninazie.nl voor Azië, Backpackers.nl voor Australië en African-backpackers.com voor Afrika.
Wanneer je er nog niet uit bent, kun je terecht op Backpacken.nu, waar veel informatie staat over backpacken in het algemeen.
 
Ook qua vervoer zijn er veel mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Interrailen, onbeperkt door Europa reizen met de trein? Of koop een Wereldticket, waarmee je makkelijk verschillende werelddelen aan kunt doen.

De makkelijkste manier om informatie te krijgen en goedkope tickets, uitstapjes en accommodatie te vinden, is om een keer een afspraak te maken met een reisbureau. Neem bijvoorbeeld Kilroy, een reisbureau dat zich speciaal richt op jonge mensen en backpackers. 

Je kunt gratis een afspraak maken bij een kantoor in de buurt en krijgt dan een eigen contactpersoon die je alles kan uitleggen over jouw gebied. Onthoud wel: Kilroy is een commercieel bedrijf. Ze willen je graag tips geven, maar óók graag een vliegticket aan je verkopen. 

2. Vrijwilligerswerk
Een andere mooie invulling van je tussenjaar is het doen van vrijwilligerswerk. Dit kan zowel in Nederland als in het buitenland. De beste manier om aan een werkplek te komen, is door je persoonlijke contacten in te zetten. Zo weet je zeker (voor zover dat mogelijk is) dat je op een plek komt waar de hulp nodig is en waar ook op de juiste manier met hulp wordt omgegaan. 

De kans is natuurlijk groot dat je niemand kent in het gebied waar je naartoe wilt. Dan zijn er gelukkig genoeg andere manieren om aan een goede plek te komen voor vrijwilligerswerk: door te informeren bij goede doelen, de plaatselijke kerk of de gemeente te vragen naar projecten. Of door simpelweg te googelen. Ga echter nooit zomaar met een onbekende organisatie in zee. Zorg dat je zo'n bureau goed leert kennen, het betrouwbaar acht en je ouders bij je keuze betrekt.


Vrijwilligerswerk staat tegenwoordig een beetje onder het vuur. Blogger Puck schreef hier na haar vrijwilligerswerk in Oeganda een kritisch blog over. Vraag je dus vooraf goed af: wil ik per se vrijwilligerswerk doen op mijn droombestemming, of kan ik misschien op een andere plek meer van nut zijn? 

3. Taalcursus
Als je graag iets wilt leren in je tussenjaar, zou je kunnen overwegen een taalcursus te doen. Je moet er wel rekening mee houden dat hier een stevig prijskaartje aan hangt. De bekendste organisatie voor taalcursussen is Education First (EF). Je zult misschien even schrikken als je de prijzen ziet (voor een intensieve cursus van vier weken betaal je algauw zo’n 2500 euro), maar hier staat wel een strakke en goed georganiseerde reis tegenover. Niet alleen je de lessen zelf, maar ook je verblijf (in principe in een gastgezin) en veel maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen.

Je kunt vaak zelf de duur, intensiteit en plaats van je cursus bepalen. Als je zo’n intensieve cursus van EF doet, zit je ongeveer 3,5 uur per dag op school. De rest van je tijd kun je besteden aan het verkennen van de door jouw gekozen bestemming.

EF heeft taalscholen over de hele wereld, dus je kunt naar een bestemming die je zelf wilt. Een taalcursus is een mooie manier om echt kennis te maken met de taal, cultuur en mensen van een land. Andere taalorganisaties zoals Study-Globe, StudyTravel en Interlanguage hebben vaak minder keuze, maar zijn wel goedkoper. 

4. Naar school in het buitenland
Als je nog groter wilt uitpakken, kun je een jaar of semester gaan studeren in het buitenland. Zo leer je niet alleen een andere taal en veel andere mensen kennen, maar kun je ook een betere studiekeuze maken als je terug bent in Nederland omdat je langer hebt nagedacht en meer van de wereld hebt gezien. Ook dit hoef je niet op eigen houtje te doen. Neem bijvoorbeeld UStudy, een organisatie die jongeren begeleidt naar het studeren in Amerika: zij helpen je met de voorbereidingen en de administratieve rompslomp.

5. Werken 
Of je nou wilt backpacken of een talencursus wil doen: voor bijna alle tussenjaarplannen heb je geld nodig. En hoewel je (hopelijk) vast ergens een spaarpotje hebt liggen, is het verstandig om tijdens je tussenjaar ook te werken voor je plannen. Dan ben je na je tussenjaar niet bankroet en hoef je tijdens je tussenjaar niet op brood en water te leven. En bovendien: als je hard gewerkt hebt voor je reis, voelt het als een extra beloning om daarna weg te kunnen.

Wil je nou echt het liefst zo snel mogelijk weg? Kijk dan eens op de site van Workaway. Op deze site kunnen 'hosts' en 'workawayers' elkaar ontmoeten, zodat je kunt werken voor kosten en inwoning. Zo kun je, als je een account aanmaakt, bijvoorbeeld een paar weken werken in een bed & breakfast in Spanje, op een schapenboerderij in Finland, in yogacentrum in Japan, noem het maar op. Je verdient dan geen geld, maar kunt er slapen en eten. Een leuke, goedkope manier om goed te integreren in een land en aan veel verschillende projecten mee te werken. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten