waarom huilen we

Waarom huilen we eigenlijk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
3FM
Tussenuur

Er is niets fijner dan op z'n tijd een flink potje janken. We doen het dan ook allemaal weleens, de een vaker dan de ander. Maar heb je er weleens over nagedacht waarom we eigenlijk huilen? En waarom komen er tranen uit je ogen? Het leek ons een goed moment om dat eens te uit te zoeken.

Wat is huilen?

Huilen is echt iets menselijks, tot nu toe is er nog nooit een dier ontdekt dat ook moet huilen met tranen. Maar eigenlijk is huilen best weird, je bent verdrietig, bang of boos en dan komt er vocht uit je ogen. Huh? Met het vocht worden je ogen vochtig gehouden, maar wanneer je zóveel vocht produceert dat de tranen over je wangen stromen, dan moet je huilen. 

Volwassenen doen dat eigenlijk ook, maar dan willen ze gewoon medelijden hebben. No shame dus wanneer je een beetje zelfmedelijden hebt. Maar het werkt ook andersom, wanneer je iemand ziet huilen en je zelf ook moet huilen. Je laat dan zien dat je meeleeft en van die persoon houdt. 

Waarom huilt de een sneller dan de ander?

Dat hangt helemaal af van de dingen die je in je leven hebt meegemaakt. Wanneer je veel nare of juist mooie dingen hebt meegemaakt, heb je hier herinneringen aan. Bewust of onbewust komen deze herinneringen weleens terug, bijvoorbeeld bij bepaalde geuren, geluiden of gebeurtenissen. Het kan zomaar zijn dat je daardoor in tranen uitbarst. 

Waarom je vaker zou moeten huilen

Huilen is dus hartstikke gezond. Je zou 't dan ook best wat vaker mogen doen. Je inhouden, is nergens voor nodig. Sterker nog: huilen is juist stoer. Jij durft te laten zien wat je voelt en bent niet bang wat anderen daarvan denken. Dat is een eigenschap die mensen waarderen in een ander. 

<iframe src="http://giphy.com/embed/xT8qBdhkR8ujSMi2iI" "="" width="480" height="270" class="giphy-embed" allowfullscreen="allowfullscreen" style="box-sizing: border-box; vertical-align: middle; border-width: initial; border-style: none;">&lt;/p&gt;&lt;p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 24px; font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 16px;"&gt;Huilen lucht op, het troost je. Het helpt je om een hoofdstuk af te sluiten, daarom huilen mensen ook op een begrafenis: het is ook een manier van verwerken, bijvoorbeeld tijdens het rouwen. Maar ook wanneer je boos bent kan huilen flink opluchten. Nadat je gehuild hebt kun je meestal een stuk helderder nadenken.&amp;nbsp;&lt;/p&gt;

Altijd op de hoogte blijven van nieuws en tips waar je als jongere iets mee kunt? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuwsapp of neem een proefabonnement op de krant 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden