Dance your phd

Moeilijk onderzoek? Vertel het met dans

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Flitsende pakjes en strakke moves. Voor de wedstrijd Dance Your Ph.D. beelden wetenschappers hun onderzoek uit in dans. Dit zijn de winnaars van 2017.

Dit jaar werd de Dance Your Ph.D.-wedstrijd voor de tiende keer georganiseerd. Jonge wetenschappers worden hiermee uitgedaagd om hun onderzoek op een begrijpelijke manier te verbeelden in dans, begeleid door korte regels uitleg. Dit jaar waren er 53 inzendingen, van Brazilië tot Siberië. Hier zie je de twaalf finalisten en de video’s hieronder hebben gewonnen:

Dansende vlechten als cijferreeksen

Nancy Scherich heeft twee passies: wiskunde en aerial dans. In haar video heeft ze deze twee mooi gecombineerd. Haar onderzoek gaat over de wiskundige eigenschappen van vlechten. Hoe ze die bestudeert, legt ze uit met acrobatische dansers in doeken en cijferreeksen in neon-kleurtjes. Ze werd de beste in de categorie natuurkunde en van iedereen.

WINNER of 2017 Dance Your PhD, Representations of the Braid Groups

Een moord, een verdwenen dader en een biosensor

Als iemand je zegt dat ze werkt aan de ontwikkeling van biosensoren voor forensisch onderzoek, kijk je haar waarschijnlijk glazig aan. Maar als je de dansvideo van Natália Oliveira uit Brazilië ziet, heb je al een veel beter beeld van wat ze doet. Daarin zit een moord, een vluchtende dader en een onderzoeksteam dat met behulp van biosensoren het mysterie weet op te lossen. Het leverde haar de winst op in de categorie scheikunde, én de publieksprijs.

Dance Your PhD 2017 - Pop, Dip and Spin: The Legendary Biosensor For Forensic Sciences

Creativiteit als een kamer die ingericht wordt

Judit Pétervári doet in Londen onderzoek naar creativiteit. Is er verschil tussen hoe experts daarnaar kijken en mensen die er niks vanaf weten? Om dat uit te beelden, liet ze creatieve aspecten dansen in een kamer die ingericht moet worden. Ze won ermee in de categorie sociale wetenschappen.

Dance Your PhD 2017 - Building up creativity

Onderzoek naar zeesterren

Zeesterren eten mosselen. Zo houden ze het ecosysteem op peil. Maar als zeesterren door ziekte opeens massaal sterven, raakt het evenwicht uit balans. Hoe herstelt zich dat daarna? Daar doet Monica Moritsch onderzoek naar. De video over haar onderzoek won in de categorie biologie.

The Sea Star's Lament: Intertidal Community Consequences of Sea Star Wasting Syndrome

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: De wetenschap achter vriendschap of Wetenschapper worden? Wie/wat/waar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren