Teken ziekte van Lyme

5 vragen over teken en de ziekte van Lyme

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Elk jaar krijgen zo’n zesduizend kinderen en jongeren de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Teken worden actief zodra het warmer wordt dan 5 tot 10 graden. Op sommige plekken in Nederland is de tekenverwachting deze week erg hoog. Maar hoe lang houd je klachten, en waarom? 5 vragen en antwoorden over deze diertjes en de ziekte van Lyme.

1. Hoe veroorzaakt een tekenbeet de ziekte van Lyme?

Teken zijn kleine spinachtige dieren die zich voeden met bloed. Dat kan van dieren zijn, of van mensen. De meeste tekenbeten zijn onschuldig. Maar als een teek eerder een dier met de bacterie Borrelia burgdorferi heeft gebeten, kan het de ziekte van Lyme overbrengen op mensen. In totaal worden er in Nederland jaarlijks ruim één miljoen tekenbeten geteld. Twee tot drie procent van de slachtoffers wordt besmet met de ziekte van Lyme.

2. Hoe herken je de ziekte van Lyme?

Wie na een beet van een teek een rode kring op zijn huid ziet verschijnen, heeft waarschijnlijk de ziekte van Lyme. Deze rode plek kan een paar dagen tot drie maanden na de beet optreden. De eerste klachten lijken vaak op griep, maar als de ziekte niet behandeld wordt, kunnen zenuwpijn, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Al krijgt niet iedereen dezelfde klachten.

3. Hoe wordt de ziekte van Lyme behandeld?

De ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Hoe eerder daarmee begonnen wordt, hoe groter de kans op genezing. Toch houden sommige mensen ook daarna nog klachten. Hoe dat kan, wordt onderzocht door Tekenradar.nl

4. Hoe kun je jezelf beschermen tegen teken?

  • Teken houden van hoog gras in de schaduw en dode bladeren bij bomen en struiken. Blijf daarom op de paden en vermijd plekken met dichte begroeiing.
  • Draag dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen. Stop je broekspijpen in je sokken.
  • Spuit je kleren en je blote huid in met een insectenwerend middel met DEET.
  • Controleer jezelf altijd als je in de natuur of het hoge gras bent geweest. Teken kruipen via de huid vaak naar warme plekken, zoals je knieholtes, liezen, bilspleet, randen van je onderbroek, oksels, achter de oren en bij de haargrens in de nek. Controleer ook je kleren of stop ze in een hete was van 60°C om teken te doden.

5. Wat moet je doen als je bent gebeten door een teek?

  • Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans op besmetting. Verwijder de teek daarom zo snel mogelijk met een tekentang of pincet waarmee je de kop van de teek goed beet kunt pakken.
  • Gebruik geen alcohol, jodium of zeep vóórdat je de teek verwijdert.
  • Trek de teek er rustig uit. Als er een stukje van de kop achterblijft, is dat niet erg. Die verdwijnt vanzelf uit je huid. Ontsmet de plek ná het verwijderen met 70% alcohol of jodium. Het plekje kan nog een paar dagen rood blijven. Als het niet groter wordt, is het waarschijnlijk geen aanwijzing voor de ziekte van Lyme. Gebeurt dat wel, ga dan naar de huisarts.
  • Onthoud de datum en plek op je lichaam waar je gebeten bent.

Een teek? Pak 'm beet!

Anderen lazen ook: 5 tips om tekenbeten te voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren