Medaille voor treinhelden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Bijna had de 26-jarige Ayoub el-Khazzani vrijdagavond een bloedbad aangericht in de trein van Amsterdam naar Parijs. Bijna. Want drie koelbloedige Amerikanen en een Brit sprongen onverschrokken op de man af toen die met een kalasjnikov de coupé binnenkwam. Vanmorgen kreeg het dappere kwartet voor hun actie de allerhoogste Franse onderscheiding, de Légion d’Honneur. Wie zijn deze helden?

De Britse zakenman Chris Norman, de Amerikaanse student Anthony Sadler en de Amerikaanse militairen Alek Skarlatos en Spencer Stone zaten vrijdag met elkaar in een coupé van de snelle Thalys-trein. Toen Ayoub el-Khazzani met een ontbloot bovenlijf en een geweer op zijn schouder de wc uitkwam, aarzelden de drie Amerikaanse vrienden aarzelden geen seconde. Ze renden naar de aanslagpleger en pakten zijn geweer af.

In elkaar geslagen
‘We hebben hem met zijn drieën in elkaar geslagen’, vertelde student Sadler tijdens een persconferentie. ‘Maar nadat de man overmeesterd was, greep hij een mes en stak hij in op Stone.’ Die raakte daarbij flink gewond aan zijn duim. De Brit hielp toen met het vastbinden van de aanslagpleger, terwijl de bloedende Stone zich ontfermde over een andere gewonde man.

Stone is na afloop behandeld in het ziekenhuis maar werd in de loop van het weekend weer ontslagen. Dat de drie Amerikanen in dezelfde wagon als die de dader zaten, was puur toeval. De drie waren net van wagon gewisseld omdat ze op zoek waren naar een betere wifi-verbinding.

Les in moed
Voor hun heldendaad kregen de vier maandagmorgen de zogeheten Légion d'Honneur (Legioen van Eer) op de borst gespeld door de Franse president François Hollande. 'Jullie hebben laten zien dat wij, als wij worden geconfronteerd met terreur, de kracht hebben om terug te slaan. Jullie hebben een les gegeven in moed, wilskracht en hoop', zei Hollande tijdens de ceremonie.

De helden:

Alek Skarlatos (22) had als Amerikaanse soldaat net negen maanden in Afghanistan gezeten. Als een soort beloning voor zichzelf was hij op rondreis door Europa. Hij was eerst naar Duitsland gereisd voor een bezoek aan het stadion van zijn favoriete club Bayern München. Daarna was hij doorgereisd naar Amsterdam om zijn vrienden Anthony Sadler en Spencer Stone op te pikken, die hun Europese trip waren begonnen in Italië. Samen zouden de drie vrienden de trein nemen naar Parijs, al hadden ze het zo naar hun zin in Amsterdam dat ze nog even overwogen om een dag langer te blijven.

‘De mensen zijn hier zo vriendelijk, onvoorstelbaar’, had Anthony Sadler (23), eveneens een Amerikaanse soldaat, aan zijn vader in de Verenigde Staten laten weten de dag voor ze zouden afreizen naar Parijs. ‘Je moet er niet aan denken wat er in die trein was gebeurd als ze écht langer in Amsterdam zouden zijn gebleven’, vertelde zijn vader.

Spencer Stone (23) was een tikkeltje verlegen tijdens zijn allereerste persconferentie. Hij was de eerste die vrijdag op de schutter sprong. ‘Ik werd wakker uit een diepe slaap. Mijn vriend Alek zat naast mij, Anthony zat rechts voor mij. Ik keek achterom en zag een man die een wapen vasthad dat een AK-47 leek te zijn. Het magazijn bleek niet te werken en hij probeerde zijn wapen te laden. Alek tikte me op de schouder en zei: Let’s go! Ik tackelde hem, we vielen op de grond en Alek kwam eraan en pakte hem zijn wapen af. Ik nam hem in een wurghouding. Het leek erop dat hij maar wapens bleef bovenhalen. Hij had een handwapen, Alek nam het hem af. Hij pakte een mes en haalde ermee uit. Ik liet hem los, waarna we hem begonnen te slaan terwijl hij zich te midden van ons drieën bevond. En dan kon ik hem weer grijpen en hem bewusteloos wurgen, terwijl Alek hem met zijn wapen sloeg.’

'Overval voor eten'
De gearresteerde schutter heeft intussen verklaard dat hij geen terrorist is. Hij zegt dat hij de wapens in een park gevonden had en dat hij een overval wilde plegen om geld voor eten bij elkaar te krijgen. De wapens wilde hij alleen gebruiken om een raam kapot te schieten om te kunnen ontsnappen. ‘Daar heb je denk ik geen acht magazijnen voor nodig’, merkte de Amerikaanse Sadler op tijdens de persconferentie over hun overmeester-actie.

Hier vertellen de militairen over hun overmeester-actie:

Full Press Conference: American heroes discuss how they foiled train attack in France

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden