Trap of roltrap: wat kies jij?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
050567
Van onze kennissponsor

Het is bijna Oud & Nieuw. Nog één feest, nog één avond extra lekkere dingen eten, en alles wordt weer even normaal. Erna ga je echt gezond eten, en meer bewegen. Toch? Hoe zorg je dat je dat ook echt doet?

Een snoepje of kiwi. Wat kies jij? Wel hardlopen bij snertweer, of op de bank blijven hangen. Wat doe je?

In alle bovenstaande gevallen wéét je precies wat de slimste keus is. Maar dat betekent niet dat je daar ook voor gaat. Eerlijk is eerlijk. 

Wat werkt?
Wat werkt wél om jou gezonde keuzes te laten maken? Hoe handelen, waarnemen en beslissen we? Dat onderzoeken wetenschappers van het Leiden Institute for Brain and Cognition. Wat zij willen ontdekken, is hoe je mensen helpt die hun levensstijl echt willen veranderen. Want weet je dat, dan kun je veel ziektes voorkomen.

Ratio of emotie

De wetenschappers keken naar de hersenactiviteit van mensen terwijl die beslissingen namen. Kwamen die voort uit emotie (gevoel) of ratio (verstand)? Je kunt dat zien, omdat bij emotie een ander deel van de hersenen actief is dan bij ratio. En hoe jij beslist, is vermoedelijk anders dan je zelf dacht…

Echte trigger

Hoogleraar Algemene Psychologie Bernard Hommel: ‘Iemand besluit bijvoorbeeld: ik neem de trap. Hij meent dat hij die beslissing heeft genomen omdat hij gezonder wil worden.’ Maar dat ligt toch anders, volgens Hommel. ‘We bedenken, nadat een beslissing allang onderbewust genomen is, een verhaal bij onze beslissing om die aan onze omgeving uit te leggen. De echte trigger voor de beslissing in ons onderbewuste hoeft in dat rationele verhaal niet voor te komen.’ Wist jij dat je eigen hoofd zo interessant werkte?

Harde boodschap

Volgens de onderzoekers werken overheidscampagnes die mensen vertellen gezonder te gaan leven vaak niet goed. Misschien denk je na het zien wel: ik wil gezonder leven. Maar het meteen echt doen, dát is wat anders. Harder optreden werkt beter, weet Hommel. ‘De beste trigger om te dikke mensen te overtuigen minder te gaan eten, is tegen hen zeggen dat ze te dik zijn’. Maar ja, da’s wel een harde boodschap...
Ga je meer broccoli en appels eten als de overheid zegt dat dat verstandig is? Trek je je sportpak sneller aan als iemand zegt dat er wel een paar grammetjes af mogen? Deins jij terug voor roken als je een plaatje van zwarte longen op het pakje ziet? Kortom: wat helpt jou als je gezonder wilt leven?

 

Zou jij graag meezoeken naar het antwoord op zulke vragen? Dan is deze studie misschien wel wat voor jou: Psychologie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden