Infographic

Scholieren: minder drank, meer lachgas

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Heb jij weleens sigaret gerookt? Aan een waterpijp gelurkt? Of lachgas gebruikt? Het Trimbos-instituut heeft in beeld gebracht waar middelbare scholieren zoal mee experimenteren. Wat blijkt: drinken is uit, lachgas is in.

In totaal vulden 6714 middelbare scholieren tussen 12 en 16 jaar de vragenlijst van het Trimbos-instituut in. Die organisatie brengt al meer dan dertig jaar in beeld wat voor 'stoute dingen' de jeugd van tegenwoordig uitspookt. Dit zijn de belangrijkste cijfers van het nieuwste onderzoek:


Minder roken en drinken
Opvallend is dat het alcoholgebruik onder scholieren is gedaald. In 2011 gaf 66% aan weleens alcohol te hebben gedronken, nu is dit 'slechts' 45%. Het opsteken van een sigaret is ook minder populair geworden: in 2011 gaf 33% van de jongeren aan weleens te hebben gerookt, nu 23%.

Meer lachgas en e-sigaretten
Heb je wel eens lege, zilveren flesjes op straat zien liggen? In die ampullen zat lachgas. Wie dat inademt, wordt een paar minuten 'high'. Een heerlijk ontspannen gevoel, maar best gevaarlijk: je krijgt daardoor te weinig zuurstof binnen. Nu blijkt dat dit verdovende gas in opmars is, aldus het Trimbos-instituut. Uit het onderzoek blijkt dat 8% van alle 12 tot 16-jarigen dit middel wel eens heeft gebruikt.

Niet alleen lachgas, ook de e-sigaret wordt vaker tevoorschijn gehaald. Zo'n 34% van de scholieren zou hier weleens mee hebben geëxperimenteerd. Slechts 2% gebruikt 'm dagelijks.

'Nieuwe middelen in de gaten houden'
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is blij dat het aantal rokers en drinkers daalt. 'Het gaat de goede kant op met de jeugd', schrijft hij trots. Maar: 'We moeten nieuwigheden zoals de e-sigaret en lachgas goed in de gaten houden. Als dat uit de klauwen loopt, grijpen we in', waarschuwt de staatssecretaris.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren