Luchtvervuiling te zien op ruimtefoto

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Twee maanden geleden werd satelliet Sentinel 5P de lucht ingeschoten. Niet zo bijzonder? Toch wel. Aan boord zit de Nederlandse uitvinding Tropomi. Een camera die ruimtefoto’s maakt van luchtvervuiling.

Deze week kwamen de eerste beelden terug op aarde en die zijn goed gelukt. De foto’s laten heel precies zien waar veel vervuilende koolmonoxide in de lucht hangt. Zo zie je op de beelden die Tropomi maakte heel duidelijk een wolk boven het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De vervuiling daar komt door grote ontbossingsbranden. Ook de luchtvervuiling boven China en India is duidelijk te zien. Zelfs de as boven de Agung op het Indonesische eiland Bali is zichtbaar. Die vulkaan is al tijden onrustig.

Maar ook boven Nederland is de lucht niet bepaald schoon. Hier hangen wolken van stikstofdioxide in de lucht door verkeer en fabrieken.

Het ruimte-instrument is een samenwerking tussen verschillende Nederlandse bedrijven. Onder andere Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI en TNO werkten er aan mee. Het was vooral spannend of de apparatuur zou blijven werken onder extreem lage temperaturen. In de ruimte kan het kwik dalen tot -140 graden.

Ontluisterend 

Tropomi gaat de komende tijd nog elke dag een heleboel foto’s maken. Wetenschappers over de hele wereld mogen gratis gebruik maken van al die data. Meteorologen bijvoorbeeld kunnen nu niet alleen zien waar op de wereld de lucht vervuild is, maar ook hoe de verontreiniging zich verspreidt. Het Nederlandse weerinstituut KNMI, dat meehielp met de ontwikkeling, is alvast heel enthousiast. ‘Het beeld is even indrukwekkend als ontluisterend. Niet alleen Delhi, maar eigenlijk heel Noord-India ligt onder een wolk van koolmonoxide. Maar ook de uitstoot van luchtvervuiling in ons eigen land is duidelijker zichtbaar dan ooit. De rookpluimen verraden zelfs waar de wind vandaan komt. Heel bijzonder voor een waarneming door een satelliet op achthonderd kilometer hoogte.’ 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Boodschap voor ruimtevader.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren