Tunesië aanslag Bardo museum

Toeristen gedood in Tunesië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

23 doden en bijna 40 gewonden. Dat is het trieste resultaat van een terroristische aanslag woensdag op een museum in de Tunesische hoofdstad Tunis. De meeste doden waren westerse toeristen. 24 uur later maakte het brein achter de aanslag zich bekend: terreurgroep IS.

Wat is er eigenlijk gebeurd?
Als militairen verklede mannen wilden woensdag het Tunesische parlementsgebouw binnenstormen. Dat mislukte: de beveiliging was te sterk. De mannen sloegen vervolgens in het naastgelegen gebouw hun slag, het Bardo-mozaïekmuseum. Een behoorlijk toeristische trekpleister in Tunis. Ze doodden een aantal museumbezoekers en gijzelden de rest. Pas na een heftig vuurgevecht wist de politie de daders te overmeesteren.

In totaal kwamen 23 mensen om (onder wie twee aanslagplegers) en vielen er ruim veertig gewonden. De meeste doden waren toeristen uit West-Europa: de meeste kwamen uit Italië, Frankrijk, Spanje, Polen en Duitsland. 

Had IS het dan op westerlingen gemunt?
In de audioboodschap waarin IS verkondigde achter de aanslag te zitten, is niets gezegd over het specifieke doelwit. Opvallend is wel dat de terroristen eerst naar het parlementsgebouw gingen (waar bijna alleen maar Tunesiërs rondliepen) en daarna naar het museum (waar bijna alleen maar toeristen waren). Hadden ze het op Tunesiërs gemunt en kozen ze lukraak een ander gebouw toen ze het parlement niet binnenkwamen? Of wilden ze sowieso ook al het museum binnenstormen?

Tunesië je suis
'Ik ben Tunesisch', laat deze man zien met een poster die doet denken aan die van kort na de aanslagen op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Hij laat zich niet kisten door moslimextremisten, wil hij daarmee zeggen.

Wat wil IS met deze aanslag zeggen?
Of IS het nou op Tunesiërs of westerlingen had gemunt, de boodschap is eigenlijk hetzelfde. Hun slachtoffers zijn niet streng-islamitisch (of niet streng-islamitisch genoeg, in het geval van de Tunesiërs) en dat is fout, vindt de terreurgroep. IS is namelijk fel tegen alles wat niet extreem islamitisch is, van kunstwerken en korte rokjes tot joden en Jehova's getuigen. Door aanslagen te plegen en een eigen 'land' te stichten in Iraaks en Syrisch gebied (het kalifaat) proberen de IS-aanhangers hun overtuiging aan de rest van de wereld op te dringen.

Komt er nu ook in Tunesië ook al oorlog?
Daar lijkt het voorlopig echt niet op. IS wil z'n kalifaat graag vergroten, maar Tunesië ligt nou niet bepaald in de buurt. Als 'uitbreiding van IS-gebied' kan de actie niet bedoeld zijn. Bovendien scheelt het dat er de afgelopen jaren vrij rustig was in Tunesië. Het land kan waarschijnlijk wel tegen een stootje, zelfs tegen zo'n nare aanslag. En Nederlandse toeristen kunnen er nog gewoon naar op vakantie, vindt ons ministerie van Buitenlandse Zaken. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten