Kun jij beter navigeren dan je vriend(in)?

Ben jij een ster in verdwalen? Of ben je een wandelend kompas? Aan de Universiteit Leiden onderzoekt neurowetenschapper Ineke van der Ham hoe mensen navigeren. Test met je vrienden je navigatieskills en kijk hoe jullie het ervan afbrengen. 

Goed ontbijt
Op gewicht dankzij goed ontbijt!

Vind je het ook zo lastig om ‘s ochtend je bed uit te komen? Snooze je zo lang mogelijk, om élke minuut slaap mee te pikken? Het gevolg is dat de rest van je ochtendritueel een race tegen de klok is. Als een speer douchen, aankleden, een borstel door je haar en met een cracker in je jaszak wegwezen… Die schade haal je later wel in.

Zes tips tegen piekeren

Hoe ga ik in hemelsnaam óver dit jaar? Zal mijn grote liefde altijd bij me blijven? Waarom heb ik altijd ruzie met m’n ouders? Ben jij een verstokte piekeraar? Zes tips van psycholoog en wetenschapper Bart Verkuil.  

Jij hebt recht op online privacy

Waarschijnlijk zit jij de helft van de dag op WhatsApp. En zitten er tussen al je conversaties-voor-de-lol ook een paar nuttig-voor-school-appgroepjes. Maar wist je dat WhatsApp nu officieel voor 16 jaar en ouder is? Wat als je er ineens uitgekieperd wordt? En stel, je hebt een Gmail-account.

5 Feiten: kloppen ze bij jou en je vrienden?

Oké, tijd voor een testje. Zet in je hoofd al je vrienden op een rij. Blinken jouw vrienden net als jij uit in hun schoolprestaties? Drijft jouw beste vriend je leraar ook vaak tot wanhoop? Hoe multicultureel is je vriendengroep?

Whatsapp: een tikkeltje ouderwets

Waarschijnlijk breng je het grootste deel van de dag append door. Maar heb je je wel eens goed naar het logo van Whatsapp gekeken? Waarom zit daar eigenlijk een ouderwetse telefoonhoorn in? Grappig genoeg ligt het antwoord ver voor Whatsapp werd bedacht: bij de Oude Grieken en de Romeinen.

Hoe maak je boeven beter?

Als jij het te bont hebt gemaakt, krijg je misschien straf van je ouders. Wat werkt het best om te zorgen dat je niet nog een keer de fout in gaat? Huisarrest? Een goed gesprek over waarom je je zo misdragen hebt?

Wat je kan leren van Bonobo’s: liever seks dan geweld

Mensen zijn niet bepaald de liefste wezens op aarde: we vechten elkaar regelmatig de tent uit. Dat het ook anders kan, bewijzen verre familieleden: bonobo-apen. Die doen niks liever dan knuffelen en vlooien.

rappers
Is Ronnie Flex de nieuwe Mulisch?

Rappers en hiphoppers kennen meestal maar een paar woorden en die gaan over drank, drugs en seks. Dat denken veel ouders tenminste. Maar onderzoek bewijst het tegendeel: het zijn misschien wel even grote taalhelden als de bekendste schrijvers.

Verliefd op een robot

Kun je verliefd worden op een robot? En nog gekker: kan een robot verliefd worden op jou? Nu nog niet, maar dat zal niet eindeloos duren, voorspellen veel wetenschappers. Straks kun je je perfecte vriendje of ideale vriendin misschien wel gewoon online bestellen. 

Pagina's