Vliegtuig

De vakantie is losgebarsten en dat betekent dat veel mensen weer het vliegtuig instappen naar een aangename bestemming. De meeste jongeren vinden het prima om met het vliegtuig te gaan.

eindexamen gevangenis

De 18-jarige Mo pleegde een strafbaar feit en moet nu eindexamen doen binnen de gevangenismuren. Hoe is dat? 3FM Tussenuur sprak hem in justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse.

sharifa emetofobie

Emetofobie is misschien een term waar je nog nooit van hebt gehoord. En toch hebben zo'n 115.000 Nederlanders en Belgen last van deze vorm van angststoornis. Mensen met emetofobie hebben een extreme angst om over te geven, anderen te zien overgeven en misselijk te zijn. Ook Sharifa heeft er al sinds kind af aan last van.

les psychologie

Wel biologieles krijgen over wat er in je lichaam gebeurt, maar niet over wat er in je hoofd omgaat. Best gek, vindt Maud. Want wat nou als het niet goed gaat met jou of iemand uit je omgeving? Hoe ga je daar dan mee om? Op school leer je weinig tot niets over psychische gezondheid, terwijl het aan de orde van de dag is. Waarom is dit?

Je bent erg aanwezig, praat veel en maakt makkelijk contact. Voor een extravert kan dat erg leuk zijn, maar het zorgt ook voor vervelende of hilarische momenten. Herken jij deze 7 dingen als extravert?

nashville verklaring lhbt-influencers

Veel ophef over de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring, maar wat vinden LHBT-influencers van de verklaring? 3FM Tussenuur ging op onderzoek uit.

Als introvert ben je soms best wel in jezelf gekeerd. Dit levert soms ongemakkelijke, vervelende maar ook hele grappige momenten op. Als introvert herken je je vast in deze zeven momenten!

lizelot 3fmtussenuur

We kunnen er lang en breed over praten, maar er bestaat zoiets als kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Zijn je ouders laagopgeleid, dan loop je - ongeacht hoe hoog je cito-score is - een verhoogd risico dat je een lager schooladvies krijgt dan je aan kunt. De Rotterdamse Lizelot (15) (links op de foto) uit de Tussenuur Community...

waarom pesten pesters

In Know Shit, een nieuw format van 3FM Tussenuur, beantwoordt een aantal influencers vragen van jongeren. Om de beurt helpen Felicia Curlingford, Rens Polman, Linda de Munck, Joram Kaat en Cesar Majorana elke donderdag een jongere uit de Tussenuur Community met hun probleem. Deze keer gaat het over gepest worden.

milou van deelen

Omdat Milou Deelen (niet op de foto hierboven) wel eens seks had na een feestje was ze de grootste slet van het jaar, dat zongen de jongens bij Gronings studentencorps Vindicat. Haar video die ze als reactie op het lied maakte ging in no time viral. Nu is ze te gast bij Hermans Podcast.

musical.ly

Zo’n 3 miljoen Nederlanders delen video’s van vijftien secondes met de wereld op Musical.ly. En er gebeurt van alles: Goochelen, een battle playbacken, dansen of komische video's. Dat alles gecombineerd met stukjes muziek of audio. Musers Beau Potman (16) en Tijmen Donker (16) vertellen over hun accounts op Musical.ly en de toekomst van het...

eindexamenfeest

Ja? Is het je gelukt? Heb je dat papiertje binnen? Dan mag je nu een gek hoedje op doen EN HE-LE-MAAL LOS tijdens de eindexamenfeestjes. 

beste instagrammer social award

Terwijl hij in het zonnetje werd gezet als Beste Instagrammer tijdens de Best Social Awards, greep Club HUB-presentator Cesar Majorana het feestelijke moment aan om een serieuze kwestie aan te kaarten: een multinational die video's maakt over onderwerpen die niet echt passen bij de doelgroep. En daarbij ook nog eens relevante...

myrthe burn-out eindexamen

'Ik bleef dagen in bed liggen en maakte me om álles zorgen. Een douche nemen was al een hele opgave. Ik probeerde eronder uit te komen. Zou ik niet morgen kunnen douchen?'

eindexamen leukste periode

De eindexamens zijn begonnen. En ja, dat is leuk. Niet mee eens of zie je het even niet meer zitten? Wij gaan een stapje verder en vertellen je waarom ze het leukste zijn van je middelbare school-tijd.

Youtube

Hoe belangrijk is privacy voor YouTubers? Hoe belangrijk is privacy van anderen voor hen? Hoe naakt zouden ze gaan voor views? 

seksuele voorlichting

77 procent van de jongeren zegt te weinig of geen informatie te krijgen over de leuke kanten van seks. Seksuele voorlichting moet en kan positiever, en meer uitgebreid. 

waylon trueselfie

'Mensen die eerlijk zijn over hun gemoedstoestand worden vaak toch nog even nagetrapt', zei Waylon vanmorgen bij Domien. Hij besprak daar persoonlijke ervaringen rondom depressie en psychische issues.

instagram

Je kunt nog zo braaf zijn en alles volgens de regels doen, maar één lastig uit te leggen foto op je Insta and the sh*t hits the fan. Tenminste, als je je ouders toelaat op je account. Heb jij iets te verbergen?

rechtszaak experiment 3FM Tussenuur

Na ons experiment over nepnieuws wilden we onderzoeken hoe jongeren denken over moraliteit en het doel en nut van straffen. 

thrillseeker

Kevin is een stuiterbal, Angelique een ontdekkingsreiziger en Frank juist een gangmaker. In hoeverre ben jij een adrenalinejunk, waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Ontdek het zelf.

opgroeien in een dorp

Opgroeien in een dorp heeft voor- en nadelen. Je maakt vrienden voor het leven, maar verveelt je ook helemaal kapot. Deze 10 momenten klinken je dan waarschijnlijk ook bekend in de oren!

netwerken voor een baan

Net afgestudeerd? Veel jongeren maken een mooie reis of doen even helemaal niets. Maar Simone (25) en Lana (27) niet! Ze bedachten samen DoneerJeNetwerk.

lichaamstaal

Het 3FM Tussenuur-panel keek naar zichzelf in de spiegel en onderzocht of hoe ze overkomen op anderen wel strookt met hun persoonlijkheid. 

escape room 3FM Tussenuur

En als je daarvoor nou je hele klas inzet? We vonden dit zo'n tof idee dat we samen met 3FM-dj Jorien Renkema naar het uiterste noorden van Nederland afreisden om de proef op de som te nemen.

don'ts zoenen

Het is bijna Oud & Nieuw. En misschien ga jij die avond eindelijk zoenen met jouw grote crush. Om je op weg te helpen: 6 dingen om op te letten tijdens een potje zoenen.

Het 3FM Tussenuur Experiment: nepnieuws verspreiden

'OMG! De kleine pauze wordt afgeschaft op alle scholen in Nederland!' Tenminste, dat wilden leerlingen van een 5 havo-klas van het St. Gregorius College in Utrecht hun medescholieren laten geloven bij het 3FM Tussenuur Experiment.

Chisom (14) en Vanessa (16) zijn twee vrolijke zussen uit Almere. Chisom wil kinderarts worden en schrijft in haar vrije tijd haar eigen tv-serie. Vanessa wil volgend jaar mbo doen en uiteindelijk tandheelkunde studeren. Tot voor kort hadden deze twee meiden een probleem: ze hadden geen nationaliteit. En dan besta je dus eigenlijk niet.

fauve Barcelona

In Catalonië (Spanje) willen veel bewoners verder als onafhankelijke staat. Daarom werd vorig weekend een referendum gehouden, wat verboden was door Spaanse overheid in Madrid. De politie trad gruwelijk hard op. Fauve (14) is Nederlands, woont in Barcelona en vertelt erover.

negeren

Sinds de introductie van social media en online flirten is ook een nieuwe trend opgedoken: ghosting. Een chatgesprek eenzijdig beëindigen door simpelweg niet meer te reageren.

rage zomer 3fm tussenuur

Opblaasdieren waren afgelopen zomer dé trend. 3FM Tussenuur zet daarom de 7 meest bijzondere exemplaren op een rij. Let op: dit artikel is geen aanrader als je vakantieheimwee hebt.

playlist back to school

Een playlist is toch veel leuker om naar te luisteren tijdens het opstaan dan een moeder die zegt dat je wakker moet worden? Of tijdens die zoveelste som die je moet trotseren tijdens huiswerksessies?

Miss Teen Universe 2017

Je bent 18, komt uit Enschede en mag jezelf sinds kort Miss Teen Universe noemen. Reporter Danny van NOS Mashup keek een dagje mee in het leven van Lotte van der Zee: het mooiste meisje van de wereld.

love at first swipe

Julia, 22:33 uur: 'Romeo, oh Romeo...' Tegenwoordig hoeven we niet meer met een ukelele aan iemands balkon te gaan staan om de aandacht te trekken. 

Dennis 3FM Tussenuur

De dappere Dennis vertelt, amper een half jaar na zijn zelfmoordpoging, zijn schoolgenoten wat er aan de hand was en hoe belangrijk het is om over psychische klachten te praten.

Vooroordelen over Nederland

Russen drinken veel. Engelsen zijn megabeleefd. Fransen vinden alleen hun eigen land geweldig. Iedere nationaliteit heeft te kampen met nogal wat vooroordelen.

blind naar festival

Het zijn normale struggles op een festival: je vrienden niet kwijtraken, schoon een dixie verlaten en 's nachts in het donker je tentje terugvinden zonder te struikelen. Het is vaak al moeilijk genoeg...

Emma Heesters

De YouTube-zangeres werd vlak voordat ze naar de VS vloog om een platendeal te tekenen nog even aan haar jasje getrokken.

Fenna Hoefwijzer

Fenna tikt met haar kanaal Hoefwijzer bijna de 40.000 subs aan. Waarom vinden we het zo leuk om naar paardenmeisjes te kijken eigenlijk? Iris van Mashup zette haar cap op en ging op onderzoek uit.

chatbots depressie

Chattende robots die mensen met een depressie helpen. Waarom niet, dacht Lisa (20). Voor haar studie Communication Multimedia Design ging ze op onderzoek uit.

Demi 3FM

Bij 3FM Tussenuur omarmen ze jonge spoken word-artiesten, of slam poets, of podiumdichters. Het is maar net hoe je ze wil noemen. Ze trappen af met de zeer getalenteerde Demi Baltus.

oudste kind

Ben jij de oudste thuis? Dikke kans dat je je behoorlijk kunt herkennen in deze acht punten. Maar hoe dan ook, het zijn van de oudste is natuurlijk superleuk (oké, niet altijd).

prestatiedruk

Eerder maakte Sanne (22) een docu over zelfdoding: To my loved ones. ‘Mijn vriend Dennis pleegde zelfmoord en samen met andere nabestaanden maakten we een documentaire over zelfdoding en depressie bij jongeren.’

wachtlijsten psychische zorg

Het begon allemaal bij de decentralisatie in 2015. De wat? Oké, het zit zo. 

vriendschap

Waarom ben jij vrienden met je beste vriend? Kun je dat uitleggen? Naast dat je deze persoon natuurlijk hartstikke aardig vindt, zit er ook een hele wetenschap achter.

praten over slavernij

Hoeveel weten we van het Nederlandse slavernijverleden? En hoe belangrijk vinden we dat? Dat onderzocht 3FMTussenuur op een school in Rotterdam.

finaliste Kunstbende

Ze is een echte creatieveling. Met haar collectie 'A Girls Vote' maakt ze een politiek statement tegen de vrouwenhaat die president Trump oproept. Daarmee staat Lisa (middelste op de foto hierboven) in de finale van Kunstbende, in de categorie Fashion.

aso's op festivals

Ieder jaar zijn ze er weer om je positieve festivalvibe even flink de kop in te drukken: de minder sociale festivalgangers. Je probeert ze te vermijden, maar toch kom je ze tegen. En vaak ook. Daarom is het nu tijd om voor eens en altijd te weten hoe je met deze mensen om moet gaan.

Maggie Rogers DTRH

De Amerikaanse zangeres Maggie Rogers (23) werd ontdekt tijdens een masterclass van de New York University. Een video waarin Pharrell Williams vol verbazing luistert naar haar track 'Alaska' ging toen viral. Sindsdien reist ze de hele wereld over en zo daalde zij neer op Down The Rabbit Hole afgelopen weekend! Saskia en Olivier van 3FM...

sociale thumps up

Een nieuwe profielfoto uploaden en je krijgt gigantisch veel likes. Die dag shine je als nooit te voren. Maar waarom geven digitale thumbs up je zo’n goed gevoel? 3FM Tussenuur zocht het voor je uit.

last man standing

Esmee (20) en haar vrienden doen mee met Last Man Standing, op 24 juni, om aandacht te vragen voor de te lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg.  

gekweekt vlees

Hamburgers, kipdrumsticks of een entrecote. Nu moeten er nog dieren worden geslacht voordat er een stukje vlees op je bord ligt. Maar dat is binnenkort niet meer nodig, want daar is kweekvlees. Dat is vlees uit het lab, waar geen dieren voor zijn gedood. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

opgroeien in een stad

Net als in een dorp heeft het opgroeien in een stad grote voordelen maar ook best wel flinke nadelen. Deze momenten zul je zeker herkennen wanneer je opgroeit in een stad.

Gino Facebook

‘Ik denk best vaak aan mijn Facebook-vrienden’, vertelt Gino. ‘Vooral de mensen waar ik lang mee om ben gegaan en waarmee het contact verwaterd is. Hoe zou het met ze gaan?’

Young Impact Celebration

Young Impact zet jongeren die hun steentje bijdragen aan de wereld in de spotlight. Dat doen ze op dinsdagmiddag met de allereerste Young Impact Celebration in de Ziggo Dome in Amsterdam. Een evenement voor tienduizend jongeren die samen met onder andere Ronnie Flex, Streetlab, Teske en Prinses Laurentien werken voor een betere wereld.

in gesprek met wethouder

Een steentje bijdragen aan een betere wereld? Volgens vier jongeren van het Maaslandcollege in Oss is dat helemaal niet moeilijk. Zij stapten gewoon met hun plannen naar de wethouder. Want afval scheiden of een sportdag voor kleuters is voor deze jongeren geen probleem.

Zayn Malik heeft voor de tweede keer gepraat over zijn eetstoornis. Eerder was hij al open over de eetstoornis in zijn biografie. Best heftig, aangezien het niet vaak voorkomt dat een bekende man vertelt over een eetstoornis.

praten met elkaar, 3FM

Depressie, eetproblemen, angst of slecht slapen. Veertig procent van de Nederlandse jongeren heeft hier last van. Dat blijkt uit onderzoek van Newcom.

jameel 3fm

Het panellid van 3FM Tussenuur is dankbaar dat hij gewoon op de fiets kan stappen, zonder bang te zijn voor bommen en granaten. En die dankbaarheid mag hij graag tonen.

waarom huilen we

Er is niets fijner dan op z'n tijd een flink potje janken. We doen het dan ook allemaal weleens, de een vaker dan de ander. Maar heb je er weleens over nagedacht waarom we eigenlijk huilen? En waarom komen er tranen uit je ogen? Het leek ons een goed moment om dat eens te uit te zoeken.

3fm experiment

Hoe is het als je alleen maar online bent? Een school in Zwolle ondervond het aan den lijve. 

Wat kun je allemaal in een tussenuur? 3FM Tussenuur wil dat ontdekken en Sten uit Roosendaal daagde ze uit. Vlakbij zijn school is een indoor skydive-hal en hij wilde daar wel een bezoekje aanbrengen in een tussenuur. Maar lukt dat ook?

Het is een feit dat in Nederland nog altijd ongelijkheid tussen man en vrouw is. Glazen plafond, mannen die meer betaald krijgen dan vrouwen in dezelfde functie, typische mannenberoepen en typische vrouwenberoepen, noem maar op. Hoe ervaart het panel van Tussenuur dat eigenlijk? 

zo herken en verdrijf je eenzaamheid

Zijn jongeren standaard allemaal wezens met enorm veel sociale contacten? Onzin. Kijk maar naar de 21-jarige Larissa, die er openlijk voor uitkwam dat ze zich eenzaam voelt. 3FM-dj's lazen haar bericht en besloten in hun show...

rutte lacht

Mark Rutte wordt ook na de verkiezingen weer de baas van het Nederlandse kabinet. Althans, dat zegt 1 op de 3 jongeren in een peiling. En de helft vreest dat er dit jaar een terroristische aanslag in Nederland wordt gepleegd.

vrijheid van meningsuiting

Durf jij te zeggen wat je wilt? Best wel, eigenlijk. Althans, dat blijkt uit een peiling van 3FM en tv-programma EenVandaag.

Is het mogelijk om in één bescheiden tussenuur een heel nummer te maken? Misschien als je hulp krijgt van Spanker, Hef en Emil Landman?

snapchat tips

Oké, heel misschien ben jij wel de koning(in) van Snapchat en weet jij dit allemaal allang. Maar voor de mensen die ook de beste willen worden, is hier een handig lijstje:

pesten

De vijftienjarige Tharukshan uit Heerlen heeft zichzelf van het leven beroofd. Omdat hij werd gepest, zegt zijn familie. Zijn school, het Grotius...

zaid ethische hackers profileren

Wat kan er nou eigenlijk misgaan met de informatie over jezelf die je online plaatst? Nou, best veel.

thuisonderwijs wereldschool

Terwijl haar oud-klasgenoten van groep 8 in september naar de brugklas gingen, vertrok Bo met haar ouders en broertje voor een avontuur. Haar vader heeft JusDigget opgericht, dat het gevecht aangaat voor een groenere planeet. Bo woont nu in de Verenigde Staten, waar haar ouders veel rondreizen. Onderwijs volgt ze gewoon thuis, aan de...

annegien schilling fetching_tigerss

7Days-Jongere van het Jaar Annegien Schilling (17) kan duizenden euro's per week verdienen met haar Instagram-account Fetching_Tigerss. Maar ze doet het niet.

denktank technologie

Wat is het nut eigenlijk van een kleine teen? Je kunt toch best zonder? Zo dachten de vier jongeren van tv-programma Denktank er in ieder geval over, toen aan hen werd gevraagd wat ze liever afstaan: hun smartphone of hun kleine teen.

zwarte piet racisme

In de maand van arrestaties bij Sinterklaas-intochten, Geert Wilders die terechtstaat voor zijn 'minder minder'-uitspraken en Sylvana Simons die als strange fruit wordt afgebeeld,...

3fm dj sociaal experiment

Klopt het beeld dat je van jezelf hebt? Een vmbo-klas van het CSG Jan Arentsz in Alkmaar zocht het uit. En dat was af en toe best awkward. 

marleen lyme

Tot haar veertiende leek Marleen (nu 20) redelijk normaal op te groeien, totdat de ziekte van Lyme bij haar werd geconstateerd en alles anders werd. Tot speciaal onderwijs, vertraging en dromen die uiteenspatten aan toe. 

sahar afzal VN

Heb je een mening, slimme oplossing voor grote problemen of ben je gewoon woedend, maar luistert niemand naar je? Dan moet je bij Sahar Afzal (19). Die weet wel hoe je er als jongere naar je geluisterd kan worden.

google privacy

Wie ben jij volgens de zoekmachine van Google? Het panel van prominente jongeren van 3FM's Tussenuur onderzocht het. En dat was af en toe best wel awkward. 

privacy spionage

Waar je ook bent, wat je ook doet, de kans bestaat dat er nu iets of iemand meekijkt, meeluistert en alles opslaat. Privacy is een grondrecht, iets wat in de grondwet is opgenomen om ons te beschermen tegen de almachtige overheid. Maar wat...

kantoor kantoorbaan

Gruwel jij nu al van een toekomstig leven op kantoor? Vind je het nu al moeilijk om de hele dag stil te zetten? 3FM's Tussenuur zette zeven maffe banen op een rijtje waarbij je nooit een kantoor van binnen ziet. Ze zijn supervet en oh ja, ze maken je ook nog eens stinkend rijk. 

3fm tussenuur human goliath walibi

Voor de meeste scholieren is een tripje naar de supermarkt voor een kaascroissant/zak chips of van de trapleuning glijden op weg naar de mediatheek om huiswerk te maken het meest verheffende dat ze meemaken tijdens hun tussenuur. Maar wat let je om het avontuur dat voor je neus ligt te grijpen? Waarom niet groter denken en van je tussenuur een...