Rob Ruggenberg

Geschiedenis saai? Niet in de boeken van Rob Ruggenberg. Afgelopen zaterdag overleed deze bijzondere schrijver van historische jeugdboeken op 73-jarige leeftijd.

woordnerd
4.5
Boek

Susin Nielsen verrast je in Woordnerd met een perfecte mix van humor, innemende karakters en goed getimede ontwikkelingen. De opvolger van Optimisme is dodelijk is het ultieme feelgood-boek voor de donkere dagen.

De goudvisjongen
0
Boek

Angststoornissen zijn in. Tenminste, in boeken. Naast Schildpadden tot in het oneindige van John Green verschenen er dit najaar ook twee boeken over angstige jongeren van Britse bodem. In Bang geboren noemt Kevin Brooks de angst ‘het beest’; in De Goudvisjongen beschrijft Lisa Thompson hem als sluipmoordenaar. 

boekrecensie blauwe woorden

Donker Blauwe Woorden  van de Australische young adult-schrijver Cath Crowley is het ultieme boek voor boekenfreaks. Het speelt zich af in en rondom een charmante tweedehandsboekwinkel, tussen koffiebekers, boekenavondjes en slordige stapels boeken.

4.5
Boek

Anna Woltz (34) heeft gisterenavond tijdens het Kinderboekenbal in Haarlem de Gouden Griffel voor haar boek Gips gewonnen. Waar gaat het over en wat vond onze recensent Annemarie Terhell van het boek? 

lezen zomer vakantie boeken
0
Boek

De zomer is een tijd van nieuwe mogelijkheden. Vakanties, wandeltochten en kampen zijn dé momenten voor een ommekeer, een totale make-over of een overrompelende liefde. Niet in jouw zomer? Lees dan deze zeven boeken over zomerse verandering.

4
Boek

Zwijgen is goudvis is het derde boek van young adult-schrijfster Annabel Pitcher. Als Tess per ongeluk een privéblog leest op haar vader laptop, terwijl er in de keuken een pan spaghetti vlam vat, staat haar wereld op z’n kop. Ze stopt met praten, uit protest, en houdt dat vol tot ze diep in de problemen is geraakt. 

Foto: Dreamstime
4
Boek

Monstergolven die te pletter slaan op het rif, rollende bergen water die je helemaal omsluiten: het  geeft Sam en zijn nieuwe vrienden uit Cornwall de ultieme kick. In Surf! van Chris Vick  is alles even heftig: het strandleven, de drugs en de overrompelende verliefdheid die Sam in grote problemen brengt. 

4.5
Boek

Kun je verliefd zijn op meerdere mensen tegelijk? Op een zonovergoten Grieks eiland worstelt Jakob met die vraag. Eilanddagen van Gideon Samson zuigt je mee in een zomer waarin alles lijkt te kunnen. Jakob maakt vrienden zoals hij nog nooit heeft gehad, zoent voor het eerst en raakt daarvan behoorlijk in verwarring. 

carry On Rainbow Rowell
3
Boek

Simon Snow is een onhandige uitverkorene, die zijn eigen magie niet onder controle heeft. En zijn kamergenoot Baz is een bloedmooie, bloeddorstige vampier. In Carry on doet schrijfster Rainbow Rowell iets opmerkelijks: ze schrijft fanfictie over boekpersonages die ze zelf heeft verzonnen.

Nimona strip recensie
4
Boek

Nimona is onweerstaanbaar charmant, gek op bankovervallen en snode plannen en deinst nergens voor terug. ‘We zijn schurken! Schurken doden soms mensen’, zegt ze doodleuk. In deze graphic novel van Noelle Stevenson ontdek je de ware aard van dit geheimzinnige meisje in een verrassend verhaal over liefde, lef en trouw.

4
Boek

De Amerikaanse auteur Jenny Han schrijft graag over verwarrende gevoelens. Aan alle jongens van wie ik hield gaat over Lara Jean, die haar liefdesbrieven niet verstuurt maar bewaart in een oude hoedendoos onder haar bed. Op een dag blijken alle brieven te zijn gepost en worden haar geheimen openbaar. En dat levert een hoop stress op....

Appeltaart van Hoop
3.5
Boek

Oscars hobby is mensen redden. Dat doet hij door ze op het juiste moment bij te springen met zelfgebakken appeltaart en naar ze te luisteren. Als hijzelf degene is die hulp nodig heeft, en hij al zijn vertrouwen en hoop opgeeft, lijkt zijn gave opeens waardeloos. De appeltaart van hoop is een heerlijk dramatisch verhaal uit Ierland met...

3.5
Boek

Kleine gebaren zoals een achtergelaten snack of onverwachte vriendelijkheid onderweg: Amerikaanse lange afstandswandelaars noemen het ‘trail magic’. McKenna is zeventien en loopt in haar eentje de Appalachian Trail van 3500 kilometer, een levensveranderend avontuur waar ze wel wat geluk bij kan gebruiken.

mij niet gezien meg rosoff
4
Boek

In het boek Mij niet gezien gaat Mila met haar vader op reis naar de Verenigde Staten om een jeugdvriend op te sporen, die plotseling is verdwenen. Ze komt terecht in een wereld vol geheimen en volwassenen die er een puinhoop van maken.

Eigen Vuur Karlijn Stoffels
3
Boek

Ieder jaar voor 5 mei verschijnen nieuwe boeken waarin schrijvers vergeten stukjes oorlog aanboren. In Eigen vuur neemt Karlijn Stoffels je mee naar Zeeuws-Vlaanderen, waar de bommen van de bevrijders enorme schade aanrichten. Sooys vlucht met zijn broers en zusje naar het platteland, op zoek naar een veilig onderdak.

4
Boek

Stop drie compleet verschillende types dagenlang bij elkaar in een auto en er gebeuren wonderlijke dingen. De Ierse debutant Bronagh Curran begint In het spoor van de eclips nogal kort door de bocht, maar de reis die ze de onhandige Nat Dobbs, de berekenende diva Celeste Woodston en de ongeneeslijke zieke Milo Quincy laat maken, is...

4
Boek

Alles wat je lief is van de Amerikaanse Nicola Yoon is superromantisch, soms een tikje onbeholpen, maar wel een boek om van te houden. Inderdaad: weer een nieuwe titel in de lange lijst boeken over tieners met een levensbedreigende ziekte. Maar wel één met een onverwachte twist.

in transit recensie margaretha van andel
0
Boek

In transit neemt je mee naar het jaar 2275. Een angstaanjagende toekomst waarin de mensheid zich in tweeën heeft gesplitst. Uit de Homo sapiens is een nieuw ras voortgekomen dat een ‘hoogstaande’ manier van leven heeft ontwikkeld. Alleen is het iets belangrijks kwijtgeraakt: het menselijk gevoel.

Schoolnieuws

Tijdens de talkshow Boekenweek Live! ging presentator Arie Boomsma woensdag aan tafel met schrijfster Esther Gerritsen. Zij schreef het Boekenweekgeschenk Broer. Het publiek bestond uit scholieren die een werkstuk hadden gemaakt naar aanleiding van haar roman Dorst en zo een plek in de uitzending hadden gewonnen.

Littekens van Anke de Vries
4.5
Boek

Na zestien jaar komt schrijfster Anke de Vries (bekend van haar bestseller Blauwe plekken) met een nieuw 12+-boek. Littekens is een fijne detective, waarin het niet alleen draait om de vraag: ‘wie heeft het gedaan?’ maar vooral ook om de littekens die het gebeurde hebben achterlaten.

bibliotheek der zielen
4
Boek

Eindelijk is-ie er ook in het Nederlands: Bibliotheek der Zielen, het laatste deel van de trilogie over de bijzondere kinderen uit het weeshuis van mevrouw Peregrine. Ransom Riggs schreef een slot met veel actie, waarin wonderlijke personages elkaar achtervolgen in een onbestuurbare tijdlus. 

4
Boek

Eindelijk is-ie er ook in het Nederlands: Bibliotheek der Zielen, het laatste deel van de trilogie over de bijzondere kinderen uit het weeshuis van mevrouw Peregrine. Ransom Riggs schreef een slot met veel actie, waarin wonderlijke personages elkaar achtervolgen in een onbestuurbare tijdlus. 

2.5
Boek

Houd je van hockeymeisjes, feestbeesten, niet al te ingewikkelde emoties en een beetje puzzelen op wie de koelbloedig moordenaar blijkt te zijn? Dan heb je aan de young adult-thriller Kater een lekker tussendoortje.

Wimpy Kid, Leven van een Loser, Jeff Kinney
0
Boek

Greg Heffley is weer goed bezig in Diary of a Wimpy Kid. Old School. In het tiende deel van de populaire Engelse serie moet hij het een weekend zonder telefoons en gadgets stellen. Een hel dus.

Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira, boek, recensie
4.5
Boek

Schrijf een brief aan een overleden persoon. Deze opdracht krijgt Laurel voor Engels. Ze begint aan een brief aan Kurt Cobain - de zanger van Nirvana die op zijn 27ste zelfmoord pleegde - en krijgt de smaak te pakken. Het resultaat is een dik brievenboek, waarin ze haar hart uitstort over het geheim dat haar verstikt.

boek, recensie, jongen op de berg, john boyne
3
Boek

Na zijn wereldwijde bestseller De jongen in de gestreepte pyjama en de opvolger De jongen die zijn vader zocht, schreef John Boyne opnieuw een verhaal over een kleine jongen in oorlogstijd. Pierrot is een wees die terechtkomt in de huishouding van een belangrijke ‘meneer’: Adolf Hitler.

Unicef verhalenwedstrijd
Boeken

Leef je droom. Met dat thema gingen middelbare scholieren aan de slag om kans te maken op de Unicef Kinderrechtenprijs. Die wordt toegekend aan een verhaal dat op een bijzondere manier aandacht besteedt aan kinderrechten. Nathalie Korthuis (14, met prijs) uit Venlo won. ‘Het verhaal kwam vanzelf.’

boekrecensie van Exit van Michiel Stroink
4
Boek

Er zijn weinig schrijvers zo behendig met woorden als Michiel Stroink. In zijn nieuwe roman Exit sleurt hij je mee op een duizelingwekkende roadtrip van Amsterdam naar Hannover om je vervolgens in totale verwarring achter te laten.

boekrecensie van Kate Howard: Bloedlijn van Joyce Pool
4
Boek

Het hofleven saai? Niet in de zestiende eeuw. In Kate Howard: Bloedlijn neemt Joyce Pool je mee naar het hof van koning Henry VIII. Een meedogenloos heerser die zes keer trouwde en twee van zijn echtgenotes liet onthoofden wegens overspel.

boek, recensie, twilight
0
Boek

Het is tien jaar geleden dat Twilight verscheen en daarom verraste Stephenie Meyer haar fans met een jubileumeditie, waarin ze haar succesverhaal herschreef. Roos en Inez verslonden het en bleven beduusd achter. ‘Dit is zo verwarrend!’

4
Boek

In 1995, nog voor Harry Potter, veroverde Philip Pullman de wereld met een magische trilogie vol duistere krachten en sluimerend kwaad: Het Noorderlicht. Het eerste deel, Het Gouden Kompas, is nu ook verschenen ook als graphic novel.

Haaieneiland van Rob Ruggenberg
4.5
Boek

Een koraaleiland in de Stille Zuidzee met een groen binnenmeer waarin het wemelt van de haaienvinnen. Dat is Takapoto. Rob Ruggenberg las erover in een scheepsjournaal uit 1722 en wist: hier móet ik een boek over schrijven. Haaieneiland werd een spannende historische roman over scheepsjongen Roemer, die strandt op het eiland en te...

Carry Slee vertelt over haar nieuwe boek Kapot
3
Boek

Vriendschap, liefde en een vechtscheiding. Daarover gaat Kapot, het nieuwe 12+-boek van Carry Slee. Als mensen niet goed naar elkaar luisteren, kan de boel flink ontsporen, weet de schrijfster uit ervaring. ‘Ik hoop dat lezers, als ze zelf in zo’n situatie zitten, zichzelf geen verwijten maken, maar beseffen: die scheiding is niet van...

boek, recensie
4
Boek

Hoe ik nu leef van Megg Rosoff is terug van weggeweest, nu als paperback. Bij verschijning in 2004 sloeg het in als een bom door de heftige oorlogssetting en de nonchalante verteltoon van spraakwaterval Daisy, die diep onder je huid kruipt.

Theo Thijssen, Martha Heesen
Boeken

Feest voor schrijfster Martha Heesen vandaag. Begin dit jaar hoorde ze al dat ze de Theo Thijssen-prijs had gewonnen, maar pas nu wordt deze uitgereikt in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De bijzondere prijs wordt maar eens in de drie jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van zestigduizend euro. Heesen schrijft mooie verhalen voor...

boek, recensie
4
Boek

De evolutie Calpurnia Tate van Jacqueline Kelly is een mooi historisch verhaal over het diepe Amerikaanse zuiden. Het verscheen al in 23 landen en nu ook in Nederland. Het is een kleurrijk portret van de eigenzinnige plantersdochter Calpurnia (‘Callie’ voor haar broers), die gek is op wetenschap en het meisjesleven verafschuwt.

boeken, recensie
3
Boek

Milo Moon heeft een ernstige oogaandoening waardoor hij de wereld door een tunneltje ziet. Hij kan focussen op haarscherpe details die anderen missen, maar mist het overzicht. Dat leidt tot flinke misverstanden en een hilarisch avontuur, met bejaarden in de hoofdrol.

vlogboek
Boeken

Zo, school is weer begonnen. Tijd om met je leeslijst starten. Maar waar begin je?  Bij de filmpjes van docent Nederland Jörgen Apperloo. Op zijn Vlogboek staan er meer dan veertig waarin hij je steeds over drie boeken bijpraat.

Van Gogh, boek, recensie
4.5
Boek

Tijdens zijn leven verkocht hij maar één schilderij, maar na zijn dood werd hij onsterfelijk beroemd: de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Iedereen weet hoe zijn levensverhaal eindigde: in het gekkenhuis. Maar in De Grote Van Gogh Atlas lees je hoeveel treinreizen, zwerftochten en geploeter daaraan zijn voorafgegaan.

boek, recensie
4.5
Boek

Hoe is het om op te groeien in een gesloten gemeenschap? In Een heel bijzonder meisje sleurt Anna van Praag je mee in het onstuimige leven van Alicia, die een dubbelleven leidt: thuis en bij Casa Nostra. De schrijfster bracht zelf een deel van haar jeugd in een sekte door en schrijft achterin: ‘Dit verhaal berust op een werkelijkheid...

boeken, Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk werkte jarenlang voor de recherche en verwerkte wat ze daar meemaakte in een indrukwekkende stapel politiethrillers. Daarin komen allerlei misdadigers voorbij: van partydrughandelaars, loverboys tot koelbloedige moordenaars. Volgende maand verschijnt haar zeventiende boek, Bloedbroeders.

4
Boek

In 2041 wonen er mensen op de maan. Dashiell is met zijn familie een van de eerste bewoners, maar vindt het er oersaai. De wc’s zijn krap en het gedehydrateerde eten is er ronduit smerig. Maar op zijn 188ste lunaire dag gebeurt er eindelijk iets spannends: een wetenschapper wordt dood gevonden.

boek, recensie
Boeken

Wat is er fijner dan in de zomervakantie in een spannende serie te duiken? Zeeën van tijd om alle delen achter elkaar door te lezen. Welke boeken zijn nieuw en welke series zijn nog steeds goed? Het Lezerspanel van 7Days praat je bij.

 

boeken, recensie, leeslijst
4
Boek

Met Broergeheim won Emiel de Wild vorig jaar een Zilveren Griffel en de Jonge Jury debuutprijs en nu verrast hij opnieuw met een gedurfd verhaal. Wie ben ik heeft als hoofdpersoon iemand die pest, met serieuze gevolgen.

boeken, recensie, leeslijst
4
Boek

Piepende banden, ronkende heli’s en een race tegen de klok. Liquidator van Andy Mulligan leest als een actiefilm, maar bevat net als zijn verfilmde boek Trash een flinke dosis maatschappijkritiek.

Een derde van alle scholieren krijgt er weleens mee te maken: sexting. Het klinkt spannend om een pikante foto van jezelf te sturen naar iemand die je leuk vindt, maar de gevolgen kunnen heftig zijn. Als je naaktfoto of -filmpje in verkeerde handen valt, kun je daar een flinke opdonder van krijgen. Marlies Slegers sprak met meisjes die het is...

boek, recensie
5
Boek

Het zal je maar gebeuren. Je bent vijftien, staat voor de spiegel, ziet een bobbel zitten en denkt: misschien even langs de dokter gaan. En dan blijkt het lymfeklierkanker. Roy Looman vertelde aan Edward van de Vendel over zijn persoonlijke oorlog tegen de ziekte. Het Kankerkampioenschap voor Junioren is een verhaal over ziek zijn dat...

boek, recensie
3
Boek

Een moederloos meisje dat barst van het talent. Een raspaard dat op weg is naar het slachthuis en net op tijd wordt gered. Samen vormen ze een onverwinnelijke combinatie. Storm. Het paard van een dollar is het eerste deel van een trilogie en een hemel voor paardenmeisjes.

boeken, recensie
3
Boek

Sinds The Fault in Our Stars van John Green kom je ze ineens overal tegen: terminaal zieke tieners, die hun eigen dood onder ogen moeten zien en nog een bucket-list willen afwerken. Mark uit Naar de top van Dan Gemeinhart heeft een bizar plan. Doodziek loopt hij met zijn hond weg van huis om een berg te beklimmen.

boeken, recensie
4
Boek

Theodore Finch (‘Finch’) heeft vreemde obsessies. Hij verzamelt manieren om zelfmoord te plegen, verzint voortdurend grafschriften en verschijnt steeds in andere outfits. Hij is wisselvallig en speelt vaak toneel, maar hij is toch ook de echtste mens die Violet ooit heeft ontmoet. ‘Ultraviolet’, noemt hij haar. In Waar het licht is van...

gips, anna woltz, boek, recensie
5
Boek

Na het succesvolle Honderd uur nacht komt Anna Woltz met een nieuw boek. Gips is bedoeld voor wat jongere lezers, maar de onverwachtse situaties en bruisende karakters geven het boek dezelfde fijne sfeer als zijn voorganger.

John Flanagan, Grijze Jager

Tijdens de Grijze Jager-dagen in Archeon afgelopen weekend ontmoette John Flanagan niet alleen lezers van zijn populaire serie maar hij vierde ook zijn verjaardag. De auteur had zelfs nog even tijd om te praten met Lezerspanellid Xavier over De Schorpioenberg, het net verschenen vijfde boek in de Broederband-serie.

huiswerk, hulp, boek. recensie
4
Boek

Bye bye meivakantie, tijd voor de eindspurt van het schooljaar. Moet je dringend punten ophalen of wil je voortaan sneller klaar zijn met je huiswerk? De Huiswerkhulp praat je bij over slimmere manieren van leren.

boek, recensie
4
Boek

‘Een hilarische, van actie stuiterende overlevingstocht in de woeste natuur van Florida.’ Zo wordt Hap! van de Amerikaanse Carl Hiaasen aangeprezen. Die zin is helemaal raak: het is een comedy-achtig avontuur waarin de krokodillen en gifslangen je om de oren vliegen.

boek, recensie
4
Boek

De Sinclairs hebben alles in huis om te schitteren in een soapserie: ze zijn lang, atletisch, knap, stinkend rijk en hebben hun eigen privé-eiland waarop grootvader voor al zijn kinderen een huis heeft laten bouwen. Dat is maar de halve waarheid. De titel verraadt het al: in Wij leugenaars van E. Lockhart is er meer aan de hand.

boek, recensie
3
Boek

‘Goed hoor, dat je dit boek gaat lezen’, zegt de negentienjarige Nathan voorin dit boek. ‘Toen ik hoorde dat ik ADHD had, wilde ik er niets over weten. Ik heb zeker een jaar net gedaan alsof er niets met me aan de hand was.’ Voor jongeren die wél meer willen weten schreef klinisch psycholoog Anneke Eenhoorn Chaos in je hoofd.

Lezerspanel

Het Lezerspanel van 7Days test al jaren boeken voor de krant. Want een volwassen boekrecensent die álles leest is wel zo handig, maar minstens zo nuttig is het om te weten wat jongeren zélf aanraden. Afgelopen maand breidden we het panel uit. De leden stellen zich hieronder aan je voor. 

dlp

De eerste jongerenboekenweek Literatour zit er weer op en dus zijn ook de eerste winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs bekend. Julia en Marlon (allebei 17) zaten in de jury, reikten de prijzen uit en vertellen wat zij van de winnende boeken vinden.

boeken, strip

Schakende skeletten, schaatsende nonnen, stoeiende duiveltjes. Striptekenaar Marcel Ruijters is gek op de donkere middeleeuwen. Vorige week kreeg hij tijdens de Stripdagen in Gorinchem de Stripschapprijs uitgereikt vanwege zijn grensverleggende tekeningen. 

boek, recensie
4
Boek

In Up, de tweede ‘psychiatrische’ roman van Myrthe van der Meer, denkt Emma te zijn genezen van haar zware depressie. Helaas: ze krijgt een nieuwe ‘paazvakantie’ en wordt opnieuw opgenomen op de psychiatrische afdeling.

boek, recensie
0
Boek

Van dwangmatige neuroten tot prettig gestoorde geesten. Tijdens de Boekenweek die duurt tot en met 15 maart, draait alles om gekte in de letteren. Naar nerveuze, schizofrene, geflipte of anderszins afwijkende hoofdpersonen hoef je niet ver te zoeken, daar zijn boeken over volgeschreven. Drie tips.

4
Boek

Er is nog nooit een kat op Antarctica geweest, toch heerst er een kattenmijtenplaag. Kater Tommie is verongelukt op de provinciale weg achter de Weespertrekvaart. Er is ingebroken via een kattenluik. En de Duitse weerman verscheen op tv met in zijn armen een poes. Nieuws? Voor De Poezenkrant wél. Die bestaat nu 41 jaar.

5
Boek

Hij was gesloten en een beetje stug, de Noorse Oliver op wie Tycho in De dagen van de bluegrassliefde zo overrompelend verliefd werd. Waar dat zwijgen vandaan komt, lees je in een duizelingwekkend verhaal dat Edward van de Vendel ongetwijfeld al langer wilde vertellen, maar dat nu een perfecte vorm heeft gekregen in Oliver.

5
Boek

In april 2012 verongelukte er een bootje met vluchtelingen op de Middellandse zee. Aan boord bevond zich Samia Yusuf Omar, een jonge Somalische atlete, die in Europa op zoek wilde gaan naar een coach om haar klaar te stomen voor de Olympische Spelen in Londen. De Italiaanse schrijver Giuseppe Catozzella verdiepte zich in haar levensverhaal en...

4
Boek

Hoe komen mensen ertoe om geweld te gebruiken? De Deens-Palestijnse rapdichter Yahya Hassan en de Amerikaanse auteur Dave Eggers schreven er allebei een boek over. De één een bundel met heftige autobiografische gedichten, de ander een verhaal dat helemaal bestaat uit dialogen. Uit beide blijkt: geweld houdt zichzelf in stand.

4
Boek

Hoe komen mensen ertoe om geweld te gebruiken? De Deens-Palestijnse rapdichter Yahya Hassan en de Amerikaanse auteur Dave Eggers schreven er allebei een boek over. De één een bundel met heftige autobiografische gedichten, de ander een verhaal dat helemaal bestaat uit dialogen. Uit beide blijkt: geweld houdt zichzelf in stand.

4
Boek

In Valavond van Marita de Sterck maak je kennis met Mona en Marieke. Zij wonen in Mariaburg, een beruchte streek tussen Antwerpen en de Nederlandse grens. Ze hebben elk hun eigen problemen. De een moet kiezen tussen twee mannen, de ander moet een schuld aflossen bij haar familie. Ze leren elkaar beter kennen tijdens de oorlog: een...

4
Boek

Nog één keer steekt Rindert Kromhout de loftrompet op Charleston House. Dat kleurrijke Engelse landhuis vol excentrieke, beroemde schrijvers en kunstenaars. Vertel me wie wij waren is een lappendeken van verhalen en een waardig slot van zijn trilogie.

4
Boek

Kroonsz, het nieuwe boek van Marco Kunst, gaat over een arts die vastbesloten is het geheim van leven en dood te ontraadselen – met succes. Zoon Wessel wordt gedwongen om mee te doen met zijn experimenten. Hij dobbert rond in het hiernamaals, wordt teruggehaald naar de aarde en moet uiteindelijk de strijd aanbinden met zijn...

De leeslijsttip van Liefke (16) is Het leven is vurrukkelluk van Remco Campert, een luchtig verhaal over twee flierefluitende studenten.

Floortje Zwigtman schreef de historische Groene Bloem-trilogie over een homoseksuele jongen die terecht komt in de kunstenaarskringen rond dichter Oscar Wilde. Daantje (14) las ze alle drie voor school, maar vindt het eerste deel, Schijnbewegingen, het mooist.

Julius is zeventien als hij voor een tussenjaar naar Sri Lanka vliegt om les te gaan geven aan aan gehandicapte kinderen. Hij weet amper wat het woord tsunami betekent, toch belandt hij er middenin, op Tweede Kerstdag 2004. Tien jaar na de ramp vertelt schrijver Gideon Samson zijn verhaal in het nieuwe deel van de Slash-reeks: ...

Grofgebreide oversized truien, shabby topjes, strakke zwarte broekjes. Brandy Melvill, een vrij onbekend Italiaans label, is binnen een paar jaar groot geworden in de VS door Instagram. Twintig Amerikaanse tieners hebben daarvoor gezorgd.

Eén mens is genoeg om het te kunnen redden, maar wat als precies die persoon wegvalt? Juliette uit het nieuwe boek van Els Beerten krijgt het zwaar voor haar kiezen. Niet alleen vallen haar dierbaren weg, ook pleegt ze in een opwelling een moord die haar toekomst in duigen gooit.

4
Boek

Julius is zeventien als hij voor een tussenjaar naar Sri Lanka vliegt om les te gaan geven aan aan gehandicapte kinderen. Hij weet amper wat het woord tsunami betekent, toch belandt hij er middenin, op Tweede Kerstdag 2004. Tien jaar na de ramp vertelt schrijver Gideon Samson zijn verhaal in het nieuwe deel van de Slash-reeks: ...

Het begin van de Eerste Wereldoorlog is dit jaar precies honderd jaar geleden. In de vier jaar die de oorlog duurde kwamen zestien miljoen mensen om. Hoe maak je fictie van zo’n gruwelijk bloedbad? Rebecca Stevens koos in Valentine Joe voor een sterk geromantiseerd verhaal.

Heb je zin in een romantisch vakantieboek? Duik dan in Duizend kilometer tussen jou en mij van Jennifer E. Smith, de schrijf- ster van De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht. Dat begint nogal plotseling: tijdens een grote stroomstoring in New York.

‘Je had wel dood kunnen zijn’, zegt de interviewer tegen Eva. In een opwelling heeft ze een oude vrouw van de spoorwegovergang geduwd en zo gered van een aankomende trein. Voor de buitenwereld is ze een held, maar zelf voelt ze er weinig bij.

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op 14 juli start in Parijs het gedenkjaar. Schrijver Guido Bottinga kroop in de huid van een Duitse soldaat en schreef De verwanten, een spiritueel verhaal waarin hij de loopgravenoorlog tot leven brengt.

De Tweede Wereldoorlog is al bijna zeventig jaar voorbij. Verhalen erover zijn nog steeds niet op en worden veel en graag gelezen. Afgelopen week won Versleuteld van Donald Nolet de Gouden Strop (voor het spannendste boek) én de Schaduwprijs (voor het beste thrillerdebuut). Ook Elizabeth Wein schreef een oorlogsverhaal dat je de...

Gijs is een heel gewone jongen, tot hij de aandacht trekt van zijn klasgenoot Dietie. Dit eenzelvige meisje daagt hem uit voor een test, om te zien of hij geschikt is voor haar geheime organisatie. Voor Gijs het door heeft, is hij een dierenactivist.

Vlak voor de inval van de nazi’s in Rusland woont Misha - oftewel kameraad Petrov - in het Kremlin. Zijn vader is de directie-assistent van Stalin. Misha heeft daardoor een bijzondere positie maar is zijn leven toch niet zeker.

Op de Dag van de Jonge Jury in Rotterdam werd niet alleen de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt aan Mel Wallis de Vries, er was van alles te doen. Van interviews, schrijversgesprekken, tasjes stempelen, hiphoppen en monsters tekenen tot een workshop schrijven.

Alles lijkt perfect geregeld in De Cirkel van Dave Eggers. Met TruYou worden social media, betalingsverkeer en medische dossiers door een universeel besturingssysteem aan elkaar verbonden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als Mae Holland bij het machtigste internetbedrijf op aarde gaat werken, kan ze haar geluk niet op. Voor ze het weet, is ze...

4.5
Boek

Alles lijkt perfect geregeld in De Cirkel van Dave Eggers. Met TruYou worden social media, betalingsverkeer en medische dossiers door een universeel besturingssysteem aan elkaar verbonden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als Mae Holland bij het machtigste internetbedrijf op aarde gaat werken, kan ze haar geluk niet op. Voor ze het weet, is ze...

Roman - Sommige mensen zijn geboren voor het ongeluk. Shannon uit Waarom is zo iemand. Als te vroeg geboren baby is ze te vondeling gelegd en tot haar zestiende wil het maar niet goedkomen. Met haar engelachtige blonde krullen, haar luie oog en haar hunkering naar liefde en veiligheid, staat ze nogal wankel in het leven.

Met Ik duikt Margaretha van Andel in een klassiek idee uit de sciencefiction: het bestaan van parallelle werelden. Daniël laat zich ‘switchen’ met een andere versie van zichzelf en komt in een verwarrende werkelijkheid terecht.

De tijd vliegt. Over twee weken sluit de stembus van de Jonge Jury. Heb jij je keuze al gemaakt? De leerlingen van de KSH in Hoofddorp wel. Elke jaar gaat een bus vol leerlingen naar de Dag van de Jonge jury voor de prijsuitreiking. Alleen degenen die veel gelezen én gestemd hebben, mogen mee.

In Kom niet dichterbij van Erna Sassen zijn twee zussen aan het woord. Reva (haar zus
noemt haar ‘Reef’) belt Marjolijn vaak middenin de nacht uit bed, in paniek, met gepieker of ‘gewoon'omdat ze haar hoofd moet leegmaken.

Op sommige scholen is het lijstlezen een verplicht nummer, maar er zijn er ook waar je een recent boek mag lezen voor je lijst. Wat kies je dan? Misschien wel een aangrijpend portret van een jonge vrouw die Auschwitz overleefde.

Op sommige scholen is het lijstlezen een verplicht nummer, maar er zijn er ook waar je een recent boek mag lezen voor je lijst. Wat kies je dan? Misschien wel een indringend verhaal over een manipulatieve vriendschap tussen twee studenten.

De Zweedse schrijver Jonas Jonasson woont op een eiland in de Oostzee. Zijn fantasie is groots en woest als een oceaanstorm. Hij zuigt avonturen en karakters uit zijn duim, verbindt ze met ongelooflijke historische feiten en schotelt je een ingenieus verhaal voor over een slim Zuid-Afrikaans
meisje dat zich opwerkt tot atoombomdeskundige...

2014 wordt het jaar van de boekverfilming. Voor uitgevers is een verfilming een lot uit de loterij. Het betekent: meer bekendheid, meer boeken over de toonbank en - gunstig voor jou - vaak ook een goedkope heruitgave. Welke films kun je het komende half jaar verwachten en welke boeken moet je dus nu al lezen?

Na Soldaten huilen niet was Rindert Kromhout nog niet klaar met de Bloomsbury Groep: een Britse club excentrieke schrijvers en kunstenaars. Hij schreef een tweede boek waarin Angelica, de dochter van Vanessa Bell, vertelt over haar jeugd en over de ingewikkelde relatie tussen haar moeder en haar tante Virginia.

Virgie is vijftien als ze voor een weekje teruggaat naar haar moeder Jill. Onderweg wordt de trein vervallen door hooligans. En als ze na een vlucht door het weiland in Leiden aankomt, krijgt Virgie het flink voor haar kiezen. Ze was het leven dat Jill leidt haast vergeten en herbeleeft in flashbacks haar armoedige jeugd.

Engelse young adult – Stel, er zijn twee jongens verliefd op je en het blijken broers te zijn. Wat doe je dan? Biecht je op wie je de leukste vindt, of houd je het geheim en laat je ze allebei berichtjes naar jou sturen? In Ketchup Clouds kiest hoofdpersoon Zoe voor het laatste. Met dramatische gevolgen.

Herdrukt – In de wereld van Sig wordt alles geregeld door de Centrale Computer, die ervoor zorgt dat iedereen na een lang en gelukkig leven weer wordt opgenomen in de Kringloop. Voedsel komt uit kant-en-klare pakketten, verdriet wordt uitgewist, zelf nadenken is overbodig. Gewist van Marco Kunst is een onvervalst sciencefictionverhaal
met...

Raina struikelt op een dag bij een renwedstrijdje in de voortuin en verliest daarbij haar voortanden. Een schoolleven lang tobt ze met operaties, bitjes en beschamende buitenboordbeugels.

De zon schijnt en de zomervakantie komt in zicht. Tijd om je voorraad stripverhalen aan te vullen.

De zon schijnt en de zomervakantie komt in zicht. Tijd om je voorraad stripverhalen aan te vullen.

De zon schijnt en de zomervakantie komt in zicht. Tijd om je voorraad stripverhalen aan te vullen.

Hij was genomineerd voor de Gouden Strop, maar miste de prijs net. Arjen Lubach (presentator, cabaretier én schrijver) schreef een thriller waarin hij de binnenstad van Amsterdam op zijn kop zet. IV draait om het koningshuis en een staatsgeheim document en gaat verfilmd worden voor tv.

Al bijna twaalf jaar is Linda gewoon Linda Pinda. Lang, sprietig, stoer en soms een beetje nukkig. Een opmerking van de gymjuf tijdens een uit de hand lopend potje handbal (‘Wie denk je wel dat je bent?’) zet haar aan het piekeren. Wie is ze eigenlijk?

In Vrij spel weet Carlijn Vis het verleden mooi te verbinden met de tegenwoordige tijd. Haar boek past dan ook perfect in de Boekenweek van dit jaar waarvan het thema is ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’, perioden van voor- en tegenspoed uit de vaderlandse geschiedenis.

Koud en uitgehongerd – Boeken over meisjes met anorexia zijn er genoeg, maar meestal worden ze verteld vanuit de patiënt zelf. Dubbel rood is het verhaal van Nico, de vader van Geesje die zichzelf doodhongert. Lidewij Martens maakte er een triest verhaal over een onmacht van.

Als de Italiaanse Angelo en zijn zus plotseling wees worden, zwicht hij voor een aanbod van het conservatorium. Zijn zus wordt wasvrouw. Nadat hij de aanmeldingsformulieren heeft ondertekend, wordt hij wakker met een bloederig lapje tussen zijn kruis. Hij is ‘ontmand’.

Op Gedichtendag ging donderdag de allereerste Poëzieweek van start, een feestweek waarin het gedicht in de schijnwerpers staat. Joanne Hoekstra (17), de Jonge Dichter des Vaderlands, vertelt waarom zij poëzie belangrijk vindt. ‘Omdat gedichten ook over alledaagse dingen kunnen gaan.’

Dode dichters? Onzin, velen zijn nog steeds springlevend, weet Ramsey Nasr. Samen met zijn broer Shariff maakte hij de serie poëzieclips Dichter Draagt Voor. Om ervoor te zorgen dat jongeren van nu plezier krijgen in poëzie en dat dode dichters niet vergeten raken.

Wrattenzwijnen in corduroypak, coyotes in uniform, een zwarte beer in een boerenkiel en een mastiff in gala-tenue. Colin Meloy voert in Wildwoud een bonte carnavalsstoet aan dieren op. Ze bevolken de Onbegaanbare Wildernis, een magisch land dat sterk doet denken aan Narnia.

Was jij van plan om in 2013 minder tijd te besteden aan huiswerk, betere cijfers te halen, overal in te slagen en meer zelfvertrouwen te krijgen? Dan is het lezen van De Studieninja het beste begin van 2013.