corona-klaar blog

Het lijkt wel een poster in de Penny, waarbij ik over het brede strand galoppeer met knalblauwe lucht op de achtergrond. Een intens geluksgevoel overspoelt over me. 

Blog

Hij is lief, slim, heeft ogen in de kleur van een zomerlucht en zal me nooit bedriegen. Ik beschrijf niet mijn ideale vriendje, maar mijn hond Bram. Als je mij vraagt waarom ik een huisdier heb, zou ik antwoorden: ‘Gewoon voor de gezelligheid’. Maar waar komt de traditie om huisdieren te houden vandaan?

roze een meisjeskleur
Blog

Wordt er een jongetje geboren, dan eten we blauwe muisjes. Is het een meisje dan serveren we roze. Nooit heb ik me afgevraagd waarom, totdat er tijdens een les Nederlands discussie ontstond over genderneutraal opvoeden. Hierdoor vroeg ik me af waarom ik, net zoals veel anderen in de Westerse wereld, roze associeer met vrouwelijkheid?

Blog

Ik zat laatst op de bank recepten uit te zoeken toen ik op een interessante vraag stuitte: welk product is gezonder: eentje met maar liefst dertien E-nummers erin of eentje met twee E-nummers? Opvallend genoeg is het eerste product een bosbes en het tweede McNuggets. 

gekke gewoontes eten
Blog

Twee jaar geleden had ik een voornemen: ik ging voortaan gezond eten. En dit keer zou het geen bevlieging van twee weken zijn. Dus verbood ik mijn vader om ongezonde dingen te kopen. 

Blog

Al een minuut stond ik met mijn emmer te wachten op heet water. Dat duurde wel erg lang. Wat bleek? De kraan was verkeerd geïnstalleerd, waardoor het water koud werd door de linkerknop en warm door de rechter. Precies andersom dan normaal. Hierdoor vroeg ik me af wie eigenlijk heeft bepaald dat warm water links zit? En waarom?

Blog

Het is zaterdagmiddag en ik sta met mijn hockeystick in een sporthal in Amsterdam. Het is de eerste wedstrijd na een pauze van drie weken en mijn team en ik zijn vastbesloten: nieuw jaar, nieuwe kansen; deze wedstrijd gaan we winnen. 

g-klank
Blog

Als je aan een toerist vraagt: ‘Zeg eens gezellig giechelen?', leidt dat in de meeste gevallen tot een tong die in de knoop zit en een pijnlijke keel. Voor een niet-Nederlander lijkt de woordencombinatie uitspreken haast onmogelijk. Hoe komt dat? Wat is dat toch aan de Nederlandse 'g' dat enkel Nederlanders hem uit hun strot krijgen?

Blog

Na uren werk ben je dan éindelijk klaar met het schoolproject. Of toch niet… er moeten nog afbeeldingen bij. Je kopieert de eerste de beste foto van Wikipedia en plakt het onder de tekst. Klaar, toch? Mis! Met dit stappenplan maak jij je werkstuk eenvoudig en snel nóg mooier.

Blog

Dat een autostuur rond is, lijkt bijna net zo gewoon als het feit dat gras groen is. Maar waarom heeft een autostuur eigenlijk deze vorm? Wat is er mis met een stuur zoals bij een fiets en waarom is in de racewereld het stuur wél langwerpig?

Blog

Long time no see’, mompel ik tegen de krater op mijn voorhoofd. Vanuit de spiegel kijkt een grote, gele puist me aan.

Blog

’t Kofschip, TVtas en Hier Wacht Meneer Van Dale Op Antwoord: iedereen kent en gebruikt ezelsbruggetjes. Of je ze handig vindt of niet, leuk klinken ze vaak wel. Toen ik laatst voor de zoveelste keer heimelijk mijn knokkels te tellen om het aantal dagen van de maand vast te stellen, vroeg ik me af: wat hebben ezels en bruggetjes eigenlijk te...

Blog

Sinds kort heb ik een nieuwe hobby: AliExpressen. Urenlang kan ik door de app scrollen. Niet alleen omdat ik supervrolijk word van alle foto’s van honden in Pikachu-pakjes. Maar ook omdat ik me doodlach om rare, verkeerd vertaalde namen van de producten. Dit is mijn top-10.

Blog

Ken je dat: je kent alle stof perfect, maar de toets gaat rampzalig of - nog erger - je dénkt dat de toets heel goed ging, maar uiteindelijk blijk je een onvoldoende te hebben. Proefwerken maken is een ware kunst. Deze toetstips ben ik door vallen en opstaan (vooral veel vallen), te weten ben gekomen.

Blog

Blogger Annemijn zit altijd vol met vragen. Dingen die jij je vast ook wel eens hebt afgevraagd, maar nooit hebt uitgezocht. Komt dat eens goed uit! Dat doet zij voor je. Dit keer: waarom zit de Nederlandse regering in Den Haag en niet in Amsterdam?

Vraag-maar-raak

Blogger Annemijn zit altijd vol met vragen. Dingen die jij je vast ook wel eens hebt afgevraagd, maar nooit hebt uitgezocht. Komt dat eens goed uit! Dat doet zij voor je. Dit keer: waarom staat er op kerktorens vaak een windhaan?

Blog

Het is woensdag het zevende uur. Moe na een blokuur rugby bij gym - mijn persoonlijke hel - kom ik het lokaal van Nederlands binnen. Eén blik op het bord en ik heb meteen de neiging om om te draaien. We gaan het over poëzie hebben...

Vraag-maar-raak

Blogger Annemijn zit altijd vol met vragen. Dingen die jij je vast ook wel eens hebt afgevraagd, maar nooit hebt uitgezocht. Komt dat eens goed uit! Dan doet zij het voor je. In dit eerste deel: waar komt de naam Schiphol vandaan?

Blog

Weet je wat mijn favoriete ding op school is? Niet de pauze of gym en zelfs niet de versgebakken muffins in de kantine. Het is de plusuren-regeling. De wát? 

Vraag-maar-raak

Blogger Annemijn zit altijd vol met vragen. Dingen die jij je vast ook wel eens hebt afgevraagd, maar nooit hebt uitgezocht. Komt dat eens goed uit! Dan doet zij het voor je. Dit keer: waarom zijn Nederlandse nummerborden geel? 

Blog

Bijna een jaar geleden schreef ik een blog over onze puppy Qupido. Hij zou zijn eerste levensjaar bij ons in huis wonen om daarna opgeleid te worden tot blindengeleidehond. Hoe anders is dat gelopen...

Blog

Weet je wat een van mijn favoriete geuren is? Dat van een versgedrukt boek. Het gevoel van een gladde, nog onaangeraakte kaft is voor mij een soort vinger-ASMR. Heerlijk! Toch heb ik al zo’n vier jaar geen fysiek boek meer gekocht, want ik...

Blog

Het is twee uur ’s nachts en ik hang ondersteboven in mijn bed met een aantal vellen toiletpapier tussen mijn trillende vingers. ‘Robert, ik ga je vermoorden', fluister ik. Wat is er aan de hand? Hoe ben ik zo moordlustig geworden? Nou, dat ga ik je vertellen.

Blog

De lessen zijn begonnen, de boeken gekaft en de eerste cijfers druppelen Magister in. Af en toe, op momenten dat het weekend nog eeuwen ver weg lijkt, sta ik mezelf toe om terug te denken aan die heerlijke zomervakantie.

Blog

Het gaat regenen, vertelt de buienradar me. En niet zo’n beetje ook: een bontgekleurde wolk met donkerblauwe, gele en zelfs rode vlekken drijft precies over mijn woonplaats. Met een zucht bel ik mijn paardrijmaatje: onze buitenrit die we voor deze ochtend hebben gepland, moeten we maar een uurtje uitstellen.

Blog

Google Maps is mijn beste vriend. Op dit moment begeef ik me ergens in de bossen van Zweden. Ik heb geen idee waar, maar dat is waar ik dus mijn beste vriend voor heb. Onze avonturen samen zijn ontelbaar. Van hardlooprondjes in de buurt tot roadtrips in Griekenland.

diversiteit beeld Shutterstock
Blog

Van @zeikschrift word ik nou echt blij. Op dit Instagram-account vraagt columniste Madeleijn van den Nieuwenhuizen zich af of bepaalde uitspraken in de media wel kunnen of dat ze sekistisch, racistisch of onder de noemer bodyshaming vallen. Dat doet ze goed. Steengoed. Maar bij één foto heb ik gemengde gevoelens.

Blog

Dat je deze zomer op vakantie vaak Engels praat, dat snap ik. Maar het lijkt of we ook thuis steeds vaker naar het Engels grijpen. Waarom vinden Nederlanders hun taal zo uncool. Ik vind juist dat wij de beste taal van de wereld hebben.  

Ben jij wel eens geïnspireerd door een mooi citaat? Grote kans dat je antwoord 'ja' is. En je bent niet de enige: miljoenen mensen genieten van mooie woorden. De laatste jaren schieten quote-accounts op Instagram en Tumblr dan ook als paddenstoelen uit de grond. Zo stuitte ik vorige week op de volgende quote van...

filosofie als vak op school

‘Filosofie? Dat zou ik nóóit kiezen in mijn vakkenpakket. Als je dat doet, ben je gek!’ Iets in die trant zei ik een jaar geleden toen ik voor het eerst een blik worp op het keuzeformulier.

Blog

In groep 5 van de basisschool heb ik ooit een poging gedaan om vegetariër te worden. Maar zoals alle voornemens die ik toen had (ik wilde bijvoorbeeld ook acrobaat worden) strandde dat plan binnen een maand. Nu, zo’n zes jaar later kan ik vol trots zeggen dat ik al twee jaar geen vlees eet.

Blog

Het christendom is geweldig, echt. Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, allemaal vrije dagen die we aan God en zijn aanhangers te danken hebben. Net zoals het idee van vergiffenis en liefde, die vind ik ook top. Daarvoor dan ook veel dank. Het probleem is alleen dat ik niet in God of zelfs maar een goddelijke kracht geloof en dit is...

Blog

Ken je dat gevoel van bevreemding wanneer je een docent buiten school tegenkomt? Bedenk je dan hoe het is om op een vrijdagavond met je docent Duits aan de keukentafel te zitten. Dat is precies wat ik afgelopen week deed.

Blog

Een paar maanden geleden was ik met school op uitwisselingsreis in Turkije. Ik sliep daar bij een gastgezin. Dit keer waren de rollen omgedraaid en sliep er een Turks meisje bij mij thuis. 

Blog

Als er een docent langs mijn tafeltje loopt, sla ik altijd snel mijn schrift dicht. Waarom? Omdat de gemiddelde leraar niet bijzonder blij wordt van het slagveld aan stokpoppetjes, hybride dieren en willekeurige vormen dat ze zullen aantreffen.

Blog

Bijna zestien jaar geleden kwamen we elkaar voor het eerst tegen. Jij stond op mijn geboortekaartje, ik lag in de wieg. Het was liefde op het eerste gezicht. Onze paden zouden elkaar nog vaak kruisen.

Blog

Ik heb een langwerpig litteken op mijn been, net boven mijn linkerenkel. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik hem heb opgelopen terwijl ik babypanda’s redde uit een brandend gebouw. Of iets anders heldhaftigs. Maar helaas, is dat niet het geval.

Blog

Daar stond ik dan om negen uur ’s ochtends met zo'n dertig medescholieren, te koukleumen op het station in Alkmaar. Het was een vreemd schouwspel: de een had een bord vast met daarop Oceans are rising and so are we en de ander droeg een hoody met de tekst ‘Rutte, loop mijn toekomst niet te verkutte’. Waarom? Vanwege de klimaatmars op...

Blog

‘Voor een optimale ervaring wordt geadviseerd oortjes te dragen.’ Als je dit zinnetje hoort, weet je misschien al hoe laat het is: ASMR-tijd. En ja, ook ik ben gezwicht voor de fluisterfilmpjes.

Blog

Als ik het lokaal binnenkom, zie ik meteen: het is weer zo ver. De tafels staan uit elkaar en de docent zit glimlachend achter zijn bureau.

Blog

‘Ik vind de rechter foto het mooist.’
‘Maar die is bewerkt!’
‘Echt? Dan kies ik toch die linker.’

Blog

Ik heb het lang proberen te verbergen, maar het is mislukt. Ze zijn erachter gekomen, mijn nieuwe klasgenoten. Ik kan het jou nu net zo goed ook vertellen. Hier komt-ie: ik ben een paardenmeisje.

Blog

Turkije: een land vol hoofddoekjes en Erdogan-aanhangers. Een land waar feminisme niet bestaat, homo’s worden opgepakt en het landschap uit alleen maar dorre heuvels en viersterrenhotels bestaat. Tenminste, al deze dingen dacht ik voordat ik daadwerkelijk naar Turkije ging.

Blog

Weet je nog dat gevoel dat je vroeger had op de avond vóór Sinterklaas? Die verwachtingsvolle kriebels in je buik? Dat gevoel heb ik nu, want binnekort mogen we onze nieuwe puppy ophalen. 

schoolkrant tips redactie

Hoe maak je nou écht goede schoolkrant? Het liefst zonder deadlinestress, lege pagina's, geruzie of een paaspuzzel twee weken na Pasen? Snuffelstagiair...

YouChoose

In de rubriek YouChoose vertellen lezers van 7Days over hun favoriete kanaal op YouTube. Deze week: Annemijn (14) over HoeGaatDat.

Hoe wordt toch dat konijn uit de hoed getoverd bij een goochelshow? En hoe kan het dat het net lijkt alsof de benen van de assistente worden afgezaagd? Dat en nog drie andere goocheltrucs worden ontrafeld in de video World’s 5 greatest magic tricks revealed. Het filmpje is al meer dan dertien miljoen keer bekeken. 

Dreamstime
Blog

Vanaf de open dag van mijn school, wist ik het al: ik wilde lid worden van de schoolkrantredactie. Ik hoorde zo veel positieve verhalen. Toch is het nét iets anders dan ik me had voorgesteld. Drie stellingen met mijn ervaringen bij de schoolkrant.

Dreamstime

Verbazing, schrik, blijdschap of verdriet: lang werd gedacht dat menselijke gezichtsuitdrukkingen overal hetzelfde betekenen. Onderzoekers uit Madrid ontdekten dat dit niet het geval is, meldt...