Vluchtelingen zijn in kamp Moria zelf mondkapjes in elkaar aan het zetten Foto AFP

Wíj kunnen ons hier vrij goed aan de regels houden die nodig zijn om het coronavirus een halt toe te roepen. Maar wat nou als afstand houden en handen wassen haast onmogelijk zijn? Vier plekken vol mensen waar hulpverleners erg bezorgd om zijn.

De Thaise koning (links) met zijn echtgenote in de koninklijke boot Foto EPA

Dat hun koning er een nogal losbandige levensstijl op nahoudt is veel mensen in Thailand al een doorn in het oog. En dat hij er ondanks de wereldwijde coronacrisis lustig op doorfeest doet de Thai al helemaal tandenknarsen.

Foto AFP

Het gaat op dit moment vrij goed met de zwarte neushoorns in Afrika. Deze knoeperds van dieren zijn sinds een paar jaar aan het stijgen in aantallen. Met kleine beetjes, maar gestaag. En dat is heel mooi nieuws. Nog niet zo lang geleden was het namelijk foute boel.

corona wereldwijd

De maatregelen die landen wereldwijd moeten nemen om corona zo goed mogelijk in te dammen hebben enorme gevolgen voor de wereldeconomie. Tijd voor een glasheldere uitleg. Van econoom Roel Beetsma, professor bij de Universiteit van Amsterdam.

corona nederland

De maatregelen om corona onder controle te krijgen hebben de komende weken enorme gevolgen voor het dagelijks leven in ons land. De boel is behoorlijk stilgevallen. Een rondvlucht over patiënt Nederland, zoals premier Rutte het noemt.

corona hashtags

Het internet stroomt over van de hashtags die te maken hebben met de coronacrisis. Er zitten er ook een boel tussen die te maken hebben met hoe iedereen een handje kan helpen om het virus in te dammen. We plukken er een paar voor je tussenuit.

Drie van de broertjes Foto Twitter

Filmpjes maken doen ze al een tijdje, de vier Nigeriaanse broers Ikorodu. Ze spelen videoclips van sterren na, meestal artiesten uit hun eigen land. Maar laatst besloten ze een Amerikaanse hit na te doen. En nu zijn de Ikorodu-broers opeens wereldberoemd.

naomi seibt

Terwijl de Zweedse Greta Thunberg vorige week in het Britse Bristol duizenden mensen op de been bracht voor een klimaatmars, sprak mijlen verderop in de VS de Duitse Naomi Seibt duizenden mensen toe die het net als zij niet met Greta eens zijn. In haar eigen land laat ze al een tijdje dit tegengeluid horen. Wie is deze jonge klimaatcriticus?

Toeristen deze week in Venetië Foto AFP

Scholen en bedrijven dicht. Stadjes afgesloten. Hamsterende mensen. Mondkapjes op straat. Het coronavirus is opgedoken in Noord-Italië. Het is de grootste uitbraak in Europa tot nu. En er zijn nog meer plekken dichtbij waar gevallen opduiken. Tijd voor een belletje met een deskundige met de vraag: ‘Wat als het bij ons komt?’

Foto Rogelio Bernal Andreo/Wikipedia

Het was altijd één van de helderste lichten aan de hemel. De gigantische ster Betelgeuze. Maar de laatste tijd schijnt-ie minder fel. Dat zou best eens het begin van zijn einde kunnen zijn. Betelgeuze die uit elkaar barst in een grote sterexplosie. Zeven weetjes.

Fot EPA

Het nieuws over corona buitelt over elkaar heen, zo snel gaan de ontwikkelingen. Hier vind je de belangrijkste feiten over het besmettelijke virus in 7 snel leesbare blokjes. Ben je in een oogwenk weer helemaal op de hoogte.

Foto ANP Extra

Ze hebben het zwaar. Punt. Dat is kort gezegd de conclusie van een onderzoek naar middelbare scholieren die opgroeien met een vader, moeder, broer of zus die lang ziek is. Maar een lichtpuntje is er ook: steun van vrienden, familie en leraren kan enorm helpen.

Illustratie internet Dabiri Lab

Hoe komen we meer te weten over de diepste delen van de oceanen? Zonder het leven van diepzeedieren te verstoren? Amerikaanse wetenschappers bedachten een bijzondere oplossing. Zij gaan kleine diepzeekwallen inzetten als onderzoekers.

Foto EPA

Het is heel erg mis in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Ze zitten al jaren veel te vol en dat geeft een boel problemen. Deze week kwamen de migranten in opstand. De eilandbewoners deden dat eerder ook al.

Foto Shutterstock

Vandaag is de dag die je wist dat zou komen. De Britten stappen uit de EU. We zwaaien ze hier uit (snif) met een loflied op typische Britse dingen waar we liever geen afscheid van willen nemen en gelukkig ook niet hoeven nemen.

Foto Shutterstock

Morgen is het zover. Brexit-Day. B-Day. De dag waarop de Britten dan toch echt uit de Europese Unie stappen. Maar eh... waarom willen onze buren ook alweer van ons scheiden? Hier lees je hoe 't zit.

Foto AFP

Vrijdagavond begon de aarde in het oosten van Turkije  te schudden. Wie weg kon komen rende in paniek de straat op. Anderen werden bedolven. De dagen en nachten daarna doorzochten hulpverleners uit alle macht de ingestorte gebouwen. De beving in cijfers.

amani ballour

De Syrische Amani Ballour is net afgestudeerd als kinderarts als de oorlog in alle hevigheid losbarst. Terwijl bovengronds bommen haar land vernielen, ontpopt Ballour zich ondergronds tot de doortastende directeur van het grotziekenhuis The Cave. Haar verhaal is verfilmd en haar moed is nu beloond met een prijs. Wie is zij?

Foto ANP

Een kersvers jaar ligt voor ons. Wat kunnen we ervan verwachten? En nee, we zijn heus niet opeens zweverig geworden en we zitten ook niet in een glazen bol te turen. Dit staat gewoon op de planning!

Greta tijdens de klimaattop in Madrid Foto AFP

Eigenlijk kón het ook niet anders, na het volgepropte klimaatactiejaar dat ze erop heeft zitten. Greta Thunberg is door het Amerikaanse magazine Time uitgeroepen tot persoon van het jaar 2019.

AIVD

Sommige mensen kijken er het hele jaar naar uit. De kerstpuzzel van de AIVD. Dit jaar komt de Nederlandse veiligheidsdienst met iets nieuws: een versie speciaal voor scholieren. Jouw kans om de Sherlock Holmes uit te hangen!

Naru (21) met haar tweejarige zoontje bij een menstruatiehut in Biraltoli Foto EPA

Het is verboden, maar het gebeurt nog steeds, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Als Nepalese meisjes ongesteld zijn moeten ze zolang dat duurt in een apart hutje zitten. Ook 's nachts. En dat is levensgevaarlijk.

bellingcat

De docu Bellingcat - Truth in a Post-Truth World heeft dinsdag in New York een Emmy Award gewonnen. En daar zit een Nederlands tintje aan want de regisseur is Hans Pool. Waar gaat zijn docu over? En wat is Bellingcat ook alweer?

Deze meisjes protesteerden vorige week in Sanaa op kinderrechtendag tegen de situatie in hun land Foto EPA

Triest nieuws uit Jemen, schreven we vorig jaar. Miljoenen kinderen hadden toen zo'n erge honger, dat ze eraan konden overlijden. Nu is de situatie nog erger. Dat hebben medewerkers van het Rode Kruis en reisjournalist Floortje Dessing met eigen...

divina kindervredesprijs

In Den Haag wordt vandaag op de dertigste Internationale Kinderrechtendag, voor de vijftiende keer de Kindervredesprijs uitgereikt. Die gaat dit jaar zijn er niet één, maar twee winnaars: de Zweedse Greta Thunberg (16) en de Kameroense Divina Maloum (14). Wie is Divina? 

Foto Twitter @gretathunberg

Ja hoor. Het is haar gelukt. Greta Thunberg heeft een lift gevonden en is misschien toch nog op tijd voor de klimaattop in Madrid. Ze vertrok vandaag uit de VS, met een snelle catamaran.

Foto Bloodhound

Komt ie! Wroeshj! En weg. Een grote wolk stuifzand daalt langzaam weer neer in de Zuid-Afrikaanse Kalahari-woestijn. Daar is een raketkar zoveel mogelijk testritten aan het maken. Het uiteindelijke doel? Het wereldrecord kraken. The Bloodhound in 7 weetjes.

Irak Foto AFP

Boeren, bouwers en klimaatactivisten. En straks ook weer leraren en zorgpersoneel… Nederland lijkt vol boze (en vaak jonge) burgers te zitten die de straat op gaan om duidelijk te maken wat hen dwarszit. Ons land is op dit moment beslist niet de enige plek op aarde waar vlammen in pannen zijn geslagen. Zeven zinderende brandhaarden op een rij...

Greta tijdens een toespraak op 11 okotber in Denver Foto AFP

Bedankt maar nee bedankt. Dat zegt de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) tegen een grote prijs die ze zou krijgen. Waarom wil ze hem niet hebben?

Foto EPA

Het was de laatste tijd nogal een chaos op en rond de Uluru. Het stikte er van de toeristen die de beroemde rode rots in Australië nog snel even van dichtbij wilden bewonderen. Uluru zou namelijk voorgoed dicht gaan. Die dag is nu aangebroken.

Foto AFP

Ze lijken best op elkaar. In uiterlijk, in hun ideeën en in hun manier van doen. En nu hebben ze nog een overeenkomst. De Britse premier Boris Johnson alias BoJo en de Amerikaanse president Donald Trump alias The Donald staan allebei op hetzelfde moment zwaar onder druk. Wat is er aan de hand?

Een Canadese reddingshond zoekt met zijn baasje naar slachtoffers Foto AFP

Veertig uur lang raasde Dorian vorige week over de Bahama’s. Nu hij is weggetrokken wordt duidelijk wat de orkaan heeft aangericht. ‘De prachtige eilanden zijn veranderd in een groot rampgebied’, vertelt de Amerikaanse Jenelle Eli. Zij vloog voor het Rode Kruis naar het Caribisch gebied om te helpen.

Beeld Instant-Gamers.com

Terroristen die vastzitten in de gevangenis in Vught, konden daar tot voor kort naar hartenlust schietspellen spelen in hun cel. De games zijn inmiddels weggehaald.

EPA-NASA

Een intriest record in Brazilië. Nooit eerder hebben er zoveel branden in de Amazone gewoed als dit jaar. Ook nu richten de vlammen verwoestingen aan op duizenden plekken tegelijk in het regenwoud.

Stijn tijdens het NK Adobe juni 2019

Als we hem bellen zit Stijn (19) uit Eindhoven nog thuis te chillen in de zon. Maar vandaag zit hij keihard te werken aan een acht uur durende opdracht in New York tijdens het WK Adobe.

Kapitein Carola Rackete Foto Reuters

Vandaag begint in Italië het verhoor van de Duitse Carola Rackete. De meningen over de kapitein, die met de Sea Watch 3 vluchtelingen redt, verschillen nogal. De een vindt haar een held. De ander een misdadiger. Hoe zit dat? Zeven vragen en zeven antwoorden.

Sahara Foto AFP

Nu is de Sahara de allergrootste woestijn op aarde en daardoor is het moeilijk voor te stellen. Maar ooit was deze gigantische zandvlakte een zee. Dat zeggen onderzoekers. Hoe weten ze dat?

Trump

Donald Trump heeft al twitterend vier vrouwelijke Democratische parlementsleden beledigd. Volgens de president moeten zij 'terug naar hun eigen land'. Zij noemen zijn uitspraken racistisch. Sommige mensen vinden dat Trump moet aftreden. Hoe zit dit? Drie vragen en antwoorden.

Foto EPA

Dit weekend is-ie gelanceerd. En nu is hij in het heelal op zoek naar een geschikte plek waar-ie aan het werk kan gaan. Vijf dingen die je moet weten over de gloedjenieuwe en supersterke telescoop Spektr-RG.

Schoenen Nike

Het moest een feestelijke gymschoen zijn, de Nike Air Max 1. Speciaal ontworpen ter ere van de Amerikaanse Independence Day op 4 juli. Maar het werd een stel schaamsneakers. Na protest heeft het sportmerk ze als een haas uit de winkels gehaald. Wat is er precies aan de hand?

EPA - Cori Gauff

Een droomdebuut op Wimbledon. Zo kun je de wedstrijd die Cori Gauff gisteravond speelde gerust noemen. Het Amerikaanse meisje speelde zomaar haar grote idool Venus Williams uit het toernooi.

Foto ANP

Het internationale team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, het JIT, kwam vandaag met belangrijk nieuws. Er zijn vier verdachten in beeld, drie uit Rusland en een uit Oekraïne. En er komt een rechtszaak tegen hen. We praten je bij in vijf stappen.

eindexamens middelbare school

Het waren nagelbijtend spannende dagen voor de eindexamenleerlingen van het Calvijn College in Amsterdam. Ze moesten lang wachten op de uitslag omdat er fouten waren gemaakt door hun school. Nu is er meer duidelijkheid. Vijf feiten over deze zaak.

Foto Amnesty

Nog altijd lopen mensen met albinisme in een aantal Afrikaanse landen enorm gevaar. Elke dag opnieuw is er een kans dat ze worden verminkt of vermoord. Vanwege een bizar bijgeloof. Dit geloof heeft ook het leven van Gilbert Andrews uit Tanzania bepaald. Maar hij besloot te gaan vechten voor zijn eigen rechten en die van andere albino’s. ‘Het is...

Instagram @ekaprasetya666

Weet je nog van Eggboy? De Australische jongen bekogelde in maart een senator met een ei omdat die de slachtoffers van een aanslag had beledigd. Daarna stroomden de donaties voor Eggboy binnen. Maar hij geeft alles weg. Drie keer raden aan wie. 

Foto Instagram

Ze zijn een grote toeristentrekker in het Japanse Nara, de tamme herten die er vrij rondlopen. Maar onlangs stierven er zomaar zes. Dierenartsen besloten te onderzoeken waarom en komen nu tot een schrikbarende conclusie. Zwerfplastic is de dieren fataal geworden.

Machu Picchu Foto Reuters

Wáááát! Een vliegveld bouwen bij Machu Picchu? Wetenschappers over de hele wereld kunnen het haast niet geloven. Dit kan de eeuwenoude Incastad in gevaar brengen. Terwijl het kwetsbare Werelderfgoed in Peru juist goed beschermd moet worden.

Daniël met z'n ijskar Foto Familie Mol

Paar uurtjes vrij én mooi weer? Reken maar dat Daniël uit het Zuid-Hollandse Puttershoek dan op z'n bakfiets springt. Daar peddelt hij de hele buurt mee rond om ijs te verkopen aan wie er maar zin in heeft.

Anna Sorokin in de rechtszaal in New York Foto AFP

Vijf jaar lang hoorde de Russisch-Duitse Anna Sorokin (28) bij de jetset van New York. Maar die tijd is voorbij. Vanaf nu brengt ze haar dagen niet meer in een chique hotelkamer door, maar in een sobere cel. Sorokin bedroog iedereen, zelfs haar vrienden. #Hoedan?

Illustratie Flos Vingerhoets

Halima Aden (21) siert de cover van het pas uitgekomen jaarlijkse badpakkennummer van Sports Illustrated. En dat is bijzonder. Normaal staan er namelijk alleen blote dames in bikini op de frontpage. Maar het lichaam van Aden is geheel bedekt. Wie is deze beauty die in boerkini de bikini-babes verstoot van hun troon?

Foto ANP

Het zit erop, het feest voor de koning in Amersfoort. In de woorden van de jarige job zelf: 'Het was een prachtig feest in een prachtige stad.' Een fotoalbumpje met de mooiste oranjemomenten.

De Notre-Dame in brand Foto AFP

De Fransen zijn droevig wakker geworden vanmorgen. In de trieste wetenschap dat hun Notre-Dame voor een groot deel is verwoest. Zeven dingen die je moet weten over deze brandramp in de beroemde kathedraal.

Het LNA trekt op naar Tripoli Foto Reuters

Grote onrust in Libië. Zwaarbewapende mannen in pick-uptrucks zijn bezig aan een opmars. Ze trekken door het land en krijgen steeds meer in handen. Nu proberen ze ook hoofdstad Tripoli te veroveren. De troepen staan onder leiding van generaal Khalifa Haftar (75). Wat wil hij? En hoe moet het verder? Drie vragen over Libië.

Na de meteorietinslag kwamen er overal tsunami's op aarde Illustratie PNAS

In de Amerikaanse staat North Dakota is een bijzondere plek gevonden. Het ligt er vol fossielen van dieren en planten die miljoenen jaren geleden doodgingen na een enorme meteorietinslag.

Foto's Weibo

In China zijn goths in opstand gekomen nadat een goth-meisje in de metro van Guangzhou gediscrimineerd werd door een controleur. Om haar te steunen posten ze nu massaal foto’s onder #selfieforguangzhousubway. Met succes. Het metrobedrijf zegt sorry.

happy hollanders

Veel Nederlanders zijn supergelukkig. Dat blijkt uit het internationaal geluksrapport. Daarin zijn we nu nummer 5 van de gelukkigste landen ter wereld. Eén plaatsje hoger dan vorig jaar.

Bloemen op het 24 Oktoberplein Foto ANP

Het was een rare en zware dag voor de Utrechtse Romie maandag. Bij de schietpartij in de tram is een van haar vriendinnen van de middelbare school omgekomen, de negentienjarige Roos.

Foto AFP

Het is de zoveelste spannende week voor de Britse premier. Dinsdag dacht May een goed plan te hebben voor de brexit en nu echt-echt-écht, maar toch werd de deal finaal weggestemd in het parlement. Weer.

Foto ANP

Duizenden mensen liepen vandaag in Amsterdam mee in een grote mars. Ze kwamen uit alle uithoeken van ons land en trokken zich niets aan van het onstuimige weer. Zo belangrijk is voor de demonstranten het onderwerp van hun mars: de opwarming van de aarde. De klimaatmars in woord en beeld.

Illustratie Flos Vingerhoets

Hij was reuzepopulair toen hij in 2015 aan de macht kwam. En dat is hij de afgelopen vier jaar vrijwel onverminderd gebleven. Tot nu. Opeens zit er een vlekje op zijn normaal zo smetteloze witte overhemd. Wat is er precies aan de hand rond Justin Trudeau? Plus nog een paar feitjes over deze goedgebekte spierbonk.

 

Hakeem al-Araibi Foto EPA

Een petitie van Amnesty International om de Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi (25) vrij te krijgen is al meer dan 100.000 keer ondertekend. Hakeem zit sinds begin december vast in Thailand. Onterecht, volgens Amnesty. Vandaag werd bekend dat Bahrein het uitleveringsverzoek heeft ingetrokken en dat Thailand de voetballer zal vrijlaten. Drie...

Inenting tegen meningokokken Foto ANP

Een 18-jarig meisje uit Zevenhuizen (niet op de foto hierboven) is maandag overleden aan meningokokkenziekte. Ze zat in de eindexamenklas van het Coornhert Gymnasium in Gouda.

Foto ANP

Anderhalf jaar geen auto besturen. En een boete van 6500 euro. Dit is de definitieve uitspraak in de zaak rond gevaarlijk rijgedrag van Boef. En daar moet de rapper het mee doen.

Foto Reuters

Over de hele wereld leefden mensen mee met de zoektocht naar Julen (2), het Spaanse jongetje dat waarschijnlijk tijdens een familiefeest in een diepe put was gevallen. Vrijdagnacht vonden reddingswerkers hem. Zoals gevreesd was hij niet meer in leven. Dit is er bekend over de zoekactie.

Beeld Netflix

De cinnamon challenge. De choking game. De tide pod challenge. Vanaf nu zijn filmpjes van zulke gevaarlijke stunts op YouTube verboden.

De Airlander tijdens een testvlucht bij het Britse Bedford in augustus 2016 Foto EPA

Zeppelins. Meestal zweven ze als bolle blobs een beetje doelloos boven een stad of stadion. Om ergens reclame voor te maken. Maar als alles goed gaat, komt er over een jaar een ander soort zeppelin bij. Eentje om mensen mee te vervoeren.

Foto Reuters

Mark Zuckerberg heeft er een pittig jaar op zitten. In 2018 kwam zijn 'baby' Facebook flink onder vuur te liggen. En hij zelf ook. Maar The Zuck lijkt vastbesloten van 2019 een mooi jaar te gaan maken. Dat blijkt uit zijn goede voornemen voor de komende tijd.

Foto AFP

Weet je nog van dat kunstwerk van de mysterieuze Banksy dat zichzelf tijdens een veiling versnipperde? De stuntkunst komt binnenkort in een museum zodat nieuwsgierigen het met eigen ogen kunnen zien.

Foto Reuters

Hallo 2019! Een kersvers jaar ligt voor ons. Hier zijn 7 dingen die (zeker weten) gaan gebeuren. Nee, je hoeft niet bang te zijn dat we zweverig in een glazen bol hebben zitten turen. Dit staat gewoon op de planning.

Foto Reuters

Zo. Nog even en 2018 zit erop. Een goed moment om terug te kijken naar een paar opvallende gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Twaalf maanden in twaalf foto's. Voor het ultieme 'oh ja'-gevoel.

Beeld YouTube

Grrrrr! Weer een pakje weggejat. De Amerikaanse wetenschapper Mark Rober is het goed zat dat door hem bestelde pakjes bij z'n voordeur worden gestolen. Daarom knutselde hij een slim anti-pakketdiefpakket in elkaar... 

Een bump stock-wapen in een winkel in Utah Foto AFP

Goed nieuws uit de Verenigde Staten. Er komt een totaalverbod op bump stocks. Zulke opzetstukken veranderen vuurwapens in een soort volautomatische mitrailleurs die in korte tijd veel slachtoffers kunnen maken. Het verbod op bump stocks gaat eind maart 2019 in.

Foto ANP

Groot verdriet op het Rotterdamse Designcollege. Daar werd dinsdagmiddag de zestienjarige Humeyra doodgeschoten door haar ex-vriend. Die is kort daarna aangehouden. Drie vragen en antwoorden.

Foto Pexels

Dacht je dat jij het af en toe zwaar hebt in de klas? Voor de leraren is het ook niet altijd een pretje. Zij worden soms uitgescholden en zelfs geslagen door de leerlingen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van DUO. Zeven opvallende feiten over geweld op school.

Hillenburg met actrice Scarlett Johansson in 2004 bij de première van een SpongeBob-film film in de VS Foto AFP

De Amerikaan Stephen Hillenburg is overleden. Hij is de bedenker van SpongeBob SquarePants. De grappige gele spons heeft miljoenen fans over de hele wereld.

Millie Bobby Brown, Empire State Building New York Foto AFP

De Britse Millie Bobby Brown mag zich de jongste ambassadeur van Unicef ooit noemen. ‘Een enorme eer om kinderrechten over de hele wereld te gaan verdedigen’, zei de veertienjarige Britse Stranger Things-actrice bij de bekendmaking.

Emma González tijdens een MFOL bijeenkomst in Connecticut in augustus Foto AFP

 Ja hoor! Ze hebben hem. De jongeren van het Amerikaanse March For Our Lives kregen vanmiddag de Kindervredesprijs 2018. Een beloning voor hun actie tegen het grote wapengeweld in hun land.

Dit bord staat in Birmingham Foto AFP

Na 595 dagen zijn Britse en EU-onderhandelaars het dinsdag eens geworden. Er is een voorlopig Brexit-akkoord. Maar of het ook echt tot een scheiding met de EU gaat komen en hoe dan, is nog totaal niet zeker. Hoe dat zit? We leggen het uit in zeven stappen.

Een klant van een boekhandel in Washington bladert door Becoming Foto EPA

De autobiografie van Michelle Obama is uit. De voormalige first lady van de VS neemt geen blad voor de mond. Zeven opvallende feiten rond en uit haar boek Becoming.

Foto NASA

De supersterke ruimtetelescoop Hubble heeft een grappige foto gemaakt. Er lijkt wel een lachend gezichtje op te staan. Een smiley in space.

Foto Pexels

Nou. Het is weer wintertijd hoor. Maar het zou best eens kunnen dat dit de laatste keer is. Het begint er steeds meer op te lijken dat wij en andere Europese landen volgend jaar de wintertijd voorgoed vaarwel zeggen. Óf de zomertijd, dat kan ook. Hoe zit dat?

Foto Pexels

Zeg maar dag tegen de flubberzakjes, plastic rietjes en wattenstaafjes. Er komt een Europees verbod op wegwerpplastic aan.

Jon James McMurray Foto Facebook

Jon James McMurray (34) is deze week omgekomen tijdens een stunt die hij wilde gebruiken in een videoclip. De Canadese rapper stond bekend om de capriolen die hij uithaalde voor zijn YouTube-video's.

De afdeling National Cybersecurity van de Amerikaanse Homeland Security in Arlington Foto Reuters

Zijn we in cyberoorlog met de Russen? ‘Ja, dat is het wel’, zei onze defensieminister Ank Bijleveld in WNL op Zondag. Later zei ze dat dit zeker geen oorlogsverklaring aan Rusland is, maar dat ze wil waarschuwen voor een nieuwe manier van oorlogsvoeren. In cyberspace, door spionerende hackers. Wat was de aanleiding voor deze uitspraak...

Charlie in India Foto Instagram Charlie

Hij geloofde het eerst niet, de Britse Charlie Condell. Maar het was toch echt waar. Na een nachtje slapen in een hostel in het Australische Townsville stapte hij naar buiten om weer op pad te gaan... was zijn fiets gestolen! Hoe moet het nu verder met zijn recordpoging 'jongste ooit die in z'n eentje een rondje wereld fietst'?

Duikers halen bij Fourni een amfora omhoog Foto RPM Nautical Foundation

Bij het kleine Griekse eiland Fourni zijn tientallen antieke scheepswrakken gevonden. Sommige zijn meer dan tweeduizend jaar oud. ‘Deze ongelooflijk gave megavondst vertelt ons veel over het verleden’, zegt onderwaterarcheoloog Peter Campbell.

Illustratie Flos Vingerhoets

Dat hij dol is op gestunt met zijn straatkunst is bekend. En dat hij er graag commentaar mee levert op de samenleving ook. Maar wat Banksy laatst heeft uitgehaald, is wel heel spectaculair: een zelfvernietigend werk. Er is trouwens nóg zo’n bijzondere stunt die hij al heel lang volhoudt: de geheimzinnigheid rond z’n identiteit. Want wie o wie...

BTS in Los Angeles in 2017 Foto AFP

Het is een grote dag voor fans van K-pop. BTS - de bekendste K-pop-groep van dit moment - staat in een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam. Hun eerste optreden in Nederland. De zeventienjarige Daantje gaat er heen. 'Ik barst haast uit elkaar van geluk.' Ze vertelt wat haar zo aantrekt in BTS. En in K-pop.

BTS

De Zuid-Koreaanse popmuziek K-pop is enorm populair in westerse landen. Azië-kenner Manya Koetse legt het uit. 'Het is een totaalpakket. Een tot in de perfectie uitgewerkt product.'

Een familie zoekt naar spullen bij hun ingestorte huis in Palu Foto Reuters

Het is nu ruim twee weken geleden dat de verwoestende aardbeving en de nog verwoestender tsunami Sulawesi troffen. Het wordt steeds duidelijker dat de schade en ellende groot is. Vandaag komt Nederland in actie voor Sulawesi. De vijftienjarige Cara uit Groningen draait met vijf vriendinnen een grote avond op haar school in elkaar. ‘Ik voel dat...

ambo anthos

Toen de bommen vielen op haar land was het haar redding. Toen ze moest vluchten heeft het haar gered. En ook nu is keihard zwemmen haar reddingsboei. Dat blijkt uit het indrukwekkende levensverhaal van de Syrische Yusra Mardini. Ze vertelt het zelf in haar boek Vlinderslag dat deze week in Nederland uit kwam. Maar Yusra is meer dan een...

Foto Pexels

De grizzly's in en rond het Amerikaanse Yellowstone Park kunnen gerust zijn. Ze staan weer op de lijst met beschermde dieren. Ehm, maar waren ze daar van af gehaald dan?

Madeline tijdens de Fashion Week begin september in New York Foto Reuters

Madeline Stuart (21) straalt deze week op de catwalk in Londen. Ze loopt mee met een show tijdens de Fashion Week. Het zoveelste bewijs dat het gesmeerd gaat met de carrière van het jonge Australische model dat het syndroom van Down heeft.

Een jongen loopt door Sanaa, de hoofdstad van Jemen Foto AFP

Triest nieuws uit Jemen. Na drie jaar van bombardementen heeft de oorlog daar een nieuw dieptepunt bereikt. Miljoenen kinderen hebben zo’n erge honger dat ze eraan kunnen overlijden. Dat zegt hulporganisatie Save the Children vandaag. Drie vragen over deze hongersnood.

De eignaar van een winkel in Surfside Beach (South Carolina) spuit een boodschap op de dichtgetimmerde etalageruiten Foto Reuters

Amerikanen aan de oostkust van de VS zetten zich schrap. Florence komt eraan. En volgens de voorspellingen wordt dat een orkaan van het formaat ‘monster’.

Foto Florida Aquarium

In een Amerikaans zee-aquarium zwemmen drie bijzondere zeedraken rond. Door een probleempje lukt het de kleine zeepaardachtige dieren niet zo goed om uit zichzelf te blijven drijven. Maar nu is er een oplossing: drie mini-zwembandjes.

Maarten krijgt een flesje Foto Sander Koning

Het is enorm druk bij de egelopvang in ons land. Hoe komt dat? We namen een kijkje op de ziekenzaal van de Stichting Egelbescherming Nederland in Huizen. ‘Dit is Maarten. Hij was in een sloot gevallen.’ 

De Zweedse studente Elin Ersson is wereldnieuws. In het vliegtuig waarmee ze op reis wilde werd een Afghaanse vluchteling binnengebracht. Hij werd door de Zweedse autoriteiten uitgezet. Elin kwam daartegen in actie en zond alles live uit op Facebook.

Een paar van de Thaise voetbaljongens Foto EPA

De Thaise grotjongens zijn naar huis. Vandaag mochten ze allemaal, ook de coach, het ziekenhuis verlaten. Daar hebben ze een week gelegen nadat ze uit de ondergelopen grot waren bevrijd.

Een zwemmer in de Lek Foto ANP

Het lijkt zo aantrekkelijk met deze warmte: even zwemmen in een rivier of van een brug duiken om af te koelen. Maar het kan gevaarlijk zijn. De afgelopen dagen zijn er al zeker vijf mensen verdronken. Een nieuwe campagne waarschuwt. Vier vragen over zwemmen in open water.

Still uit video WGNO

Renard Matthews (18) uit New Orleans overleed eind juni. Zijn familie koos voor een bijzondere manier om afscheid te nemen. Ze lieten de jongen opbaren zoals hij het liefst zijn tijd doorbracht: zittend in de luie stoel voor de televisie.

Overstroomd rijstveld bij Mihara (Japan) Foto AFP

Dagen van hevig weer hebben in Japan voor chaos en verdriet gezorgd. Premier Abe trekt alles uit de kast om iedereen te helpen. En er dreigt nog een tweede ramp. 7 need-to-knows over de waterramp.

Groenland Foto UNESCO

Wat zullen we dit keer op de lijst van Werelderfgoederen zetten? Hierover vergadert een speciale club mensen van de Verenigde Naties elk jaar. Ze zijn net klaar en tadááá: achttien unieke prachtplekken erbij die extra bescherming verdienen. Hier zie je er vast een paar. In de krant van vrijdag meer van zulk moois. Om vast in vakantiesfeer te...

jacinda ardern

Het zou doodnormaal moeten zijn. Een vrouw op een hoge positie die zwanger wordt. Maar de werkelijkheid is dat het tot nu toe nog maar één keer eerder is gebeurd met een premier. Dus is het groot nieuws dat Jacinda Ardern (37), de premier van Nieuw-Zeeland, even met zwangerschapsverlof is. Wie is deze populaire premier vol premières?

Banksy Parijs Foto AFP
Effe kijken

Wie hij is weten we niet. Wat we wel weten, is dat zijn fraaie graffitikunst miljoenen waard is en vrijwel altijd kritiek levert op actuele onderwerpen. Dat doen de zeven nieuwe Banksy-werken die deze week opdoken in Parijs ook. Een paar daarvan gaan over de manier waarop Europa met vluchtelingen omgaat. Zo legt Banksy weer precies de vinger op...

Thaise grot Foto AFP

De spanning stijgt rond een Thaise grot. Twaalf jongens van een jeugdvoetbalteam (11 tot 16 jaar) en hun coach (25) waren zaterdag het ondergrondse complex binnen gegaan. Maar door zware regen liepen de gangen vol water.

RemoveDebris University of Surrey

In de ruimte vliegt een grote berg troep rond. Tienduizenden grote en kleine stukken rommel die zijn achtergebleven tijdens missies cirkelen razendsnel in een baan om de aarde. Reuzegevaarlijk voor astronauten die aan het werk zijn. Een groot net gaat nu proberen de boel schoon te vegen. Zeven weetjes over ruimtepuin.

Vluchtelingenkinderen in een kooi in Texas Foto AFP

De Trump-regering reageert onverbiddelijk op vluchtelingen die illegaal de grens oversteken. De woede is groot nu blijkt dat de Amerikaanse grenspolitie daarbij ouders en kinderen uit elkaar haalt. En de kinderen in kooien stopt. Vier vragen over het Amerikaanse beleid van zero tolerance voor immigranten.  

Koe Penka Foto AFP
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er een paar voor je uit die ons zijn opgevallen.

Op deze middelbare school in het Amerikaanse Highland Falls was vorig jaar een shooting-training Foto Reuters

Een verdacht persoon loopt dreigend door de gangen van een school. De leerlingen verstoppen zich in de lokalen en houden de deur op slot. Het Alfa-college in Hoogeveen wil volgende week een oefening houden die sterk lijkt op een Amerikaanse schoolschietpartij. En dat vindt niet iedereen een goed idee...

Da Shu Hua Foto Reuters
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: vuurwerk van ijzer.

Chelsea Flower Show 2018 Foto EPA
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: De cactus-jas.

Chewbacca Foto Reuters
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: Harige Harry in de hoofdrol.

Harry and Meghan Foto Reuters

Al maanden kijken ze ernaar uit, de Britten die dol zijn op hun koninklijke familie. Nu is het bijna zover: zaterdag is Het Huwelijk. Prins Harry (33) en de Amerikaanse actrice Meghan Markle (36) geven elkaar het yes-woord. Wat gebeurt er die dag allemaal? H&M-feitjes op een rijtje.

Martial Arts Foto Reuters
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: Aaaaaah! Wat doet-ie nu!?

Trump heeft het document getekend waarmee hij uit de Iran-deal stapt Foto EPA

'Ik stap uit de Iran-deal’. Dat zei Trump dinsdagavond. Groot nieuws, want zijn besluit kan grote gevolgen hebben. Voor de VS zelf. Voor Europa. En natuurlijk voor Iran. Drie vragen over de Iran-deal.

Africa Burn Foto EPA
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: een dino op een fiets.

Een Amerikaanse militair showt een Black Hornet Foto Reuters

Het zijn net grote libelles en je hoort ze nauwelijks, de Black Hornets. Defensie koopt vandaag een set van deze mini-drones. Daarmee kunnen Nederlandse militairen op afstand de boel bespioneren.

De duikboot van Madsen Foto EPA

Levenslang. Dat heeft Peter Madsen vandaag gekregen in de moordzaak van de Zweedse journaliste Kim Wall. Er was grote internationale belangstelling voor het proces rond de ‘duikbootzaak’.

Gaia satelliet Illustratie ESA

Het is een grote dag voor de sterrenkunde. De gegevens die satelliet Gaia jarenlang heeft verzameld komen allemaal online. Ze zijn dan gratis te bekijken. Een fantastische bron voor experts die onderzoek doen naar sterren. Maar ook voor iedereen die houdt van alles wat met de ruimte te maken heeft.

Protest tegen walvisjacht Foto EPA

Twee jaar lang heeft IJsland niet op vinvissen gejaagd. Maar nu opent het land toch weer de walvisjacht. Hoe zit dat?

Zuckerberg Foto Reuters

Daar stond-ie dan dinsdag, de baas van Facebook. Witjes en gespannen. Geen wonder want Mark Zuckerberg werd verhoord in de Senaat in Washington. Hij moest vragen beantwoorden over het grote gesjoemel met persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers. En de wereld keek mee. Zeven opvallende ogenblikken uit het verhoor van de Zuck.

Douma Foto AFP

Een mogelijke gifgasaanval in Syrië heeft de wereld opgeschrikt. Wat is er zaterdag gebeurd? En wat zijn de gevolgen? Vier vragen over het nieuws uit Douma.

Facebook

Het rommelt al een tijdje rond Facebook. Veel gebruikers zijn woedend op het sociale netwerk. Daarom vier vragen en antwoorden, plus kritische kanttekeningen van internet-expert Danny Mekić.

Mimi Choi

De Canadese make-up-artieste Mimi Choi is enorm populair op Instagram. Als je haar posts ziet begrijp je direct waarom. Hoe bizar en creepy haar creaties soms ook zijn, ze zijn allemaal razend knap gemaakt.

Museum of Selfies

Het barst van de selfies in het pas geopende Museum of Selfies in Los Angeles. De tijdelijke tentoonstelling gaat over de geschiedenis van de selfie en de invloed daarvan op ons leven. En die is groter dan je misschien denkt...

Paaseitjes

Staan er veel paaseitjes bij jullie op tafel? En ben je dol op chocola? Geniet ervan! Het zou zomaar kunnen dat er over een tijdje minder chocola in de winkels ligt dan nu. En dat het dan veel duurder is.

Etna

De actiefste vulkaan van Europa is nog actiever dan we dachten. De Etna barst niet alleen regelmatig uit, de vulkaan is zich ook aan het verplaatsen. Heel langzaam. Maar wel heel zeker. 

Stephen Hawking

Droevig nieuws uit Groot-Brittannië vandaag. Stephen Hawking (76) is overleden. De Britse natuurkundige deed jarenlang onderzoek naar het ontstaan van de aarde en naar zwarte gaten. Zeven dingen die je moet weten over deze wereldberoemde ruimtekenner met zijn charmante gevoel voor humor.

Jeans

Ze zijn überhip: torned of ripped jeans. Maar ecovriendelijk zijn ze niet echt. Het maken van de modieuze gaten en de verwassen look gebeurt met vervuilende chemicaliën. Maar blijft dat zo?

USS Lexington

Daar ligt-ie dan. Het vliegdekschip dat 76 jaar geleden naar de bodem van de Koraalzee zonk. Het ging kapot in de Tweede Wereldoorlog en verdween uit het zicht. Maar nu hebben onderzoekers het weer teruggevonden.

Rugzak

Een jongen uit de Amerikaanse staat Utah is er gloeiend bij. Hij smokkelde maandag in zijn rugzak een bom zijn school binnen. Gelukkig kwam het ding niet tot ontploffing.

Mars InSight

Nog even geduld, en dan spurt-ie naar Mars. Na lang sleutelen is de Marslander InSight er zo goed als klaar voor om de planeet te gaan onderzoeken. Drie vragen over dit ruimtevaartuig. 

Xi Jinping, Volkscongres

De spanning stijgt in China. Vandaag is in Beijing een belangrijk congres begonnen. Het Chinese parlement gaat stemmen over een opvallend plan. Als het wordt aangenomen krijgt president Xi Jinping (64) nog meer macht dan hij nu al heeft. Wat zijn de gevolgen? En wat heeft Winnie de Poeh ermee te maken?

Mauritshuis, Meisje met de Parel, onderzoek, Vermeer

Normaal hangt ze rustig aan de muur in een Haags museum. Maar de komende twee weken staat het Meisje met de Parel vol in de schijnwerpers. Het wereldberoemde schilderij van Vermeer krijgt een grondig onderzoek met de modernste apparatuur. En jij kunt meekijken hoe dat in z'n werk gaat. Want het Meisje heeft een eigen blog.

Overstromingen en modderstromen in Peru - 2017

In Peru is de noodtoestand uitgeroepen. Maanden van hevige regenstormen hebben rivieren veranderd in kolkende watermassa’s die buiten hun oevers treden. Met verwoestende modderstromen tot gevolg. Reddingswerkers doen wat ze kunnen om iedereen te helpen.

Thingvellir National Park

Waar komt dat wonderlijke zigzagpatroon toch vandaan? Aliens? Dat vroegen omwonenden van Thingvallavatn zich verwonderd af toen zij geconfronteerd werden met een graancirkelachtig mysterie op dit bevroren IJslandse meer. 

mission impossible

Ze hebben vast heel goed naar Mission: Impossible en Ocean’s Eleven gekeken. Een groep dieven wist tientallen kostbare antieke boeken uit een goed beveiligd magazijn in Londen te roven, met stunts en trucs die rechtstreeks uit dit soort avonturenfilms lijken te komen.

eiffeltoren
Dossier terrorisme

Parijs maakt plannen om een omheining rond de Eiffeltoren te bouwen. Die is bedoeld om toeristen beter te beschermen tegen mogelijke terroristische aanslagen. Maar hoe zo’n muur rond de 'ijzeren dame' eruit moet komen te zien? Daar zijn ze nog niet helemaal uit. 

Reddingswerkers zoeken in het lawinegebied Foto AFP

In het Franse Tignes zijn vandaag negen snowboarders in een grote lawine terechtgekomen. Het is het grootste ongeluk van dit skiseizoen in Frankrijk. De wintersporters waren buiten de piste aan het afdalen. 'Offpiste is gaaf, maar levensgevaarlijk', waarschuwt de Nederlandse sneeuw-expert Meteo Morris. En hij kan het weten.

decembermoorden bouterse

Het proces rond de Decembermoorden móet verder gaan. Dat heeft een Surinaamse rechter besloten. Wie probeerde er dan - tevergeefs - een stokje voor de rechtszaak te steken? De president van Suriname. En wie is er eigenlijk de hoofdverdachte in deze oude multimoordzaak? Ehm nou... ook de president van Suriname. We leggen het uit.  

Donald Trump
Dossier verkiezingen VS

Een belangrijke dag voor de Amerikanen. Het is Inauguration Day. Donald Trump wordt aangesteld als nieuwe president. Een dag boordevol ceremonie, tradities en feestelijkheden. Wat staat Trump allemaal te wachten? Hier is zijn planning voor vandaag. Plus wat tips voor de soon to be president om alles soepeltjes te doorstaan.

Sint Pieter in Rome Foto EPA
In beeld

In een groot deel van Europa is het superkoud. Kouder dan normaal rond deze tijd. Dat geeft pret, maar ook problemen.

Een Russische miljonair heeft vergevorderde plannen voor een nogal opvallend programma: een maanden durende survivalrace in Siberië. De avonturen van de deelnemers moeten real time te zien zijn via internet. Ook als iemand wordt gepakt door een beer wordt dat uitgezonden. Vier vragen over deze extreme variant van The Hunger Games...

Berlijn aanslag
Dossier terrorisme

Na ‘Parijs’, ‘Brussel’ en ‘Nice’ is er nu ook ‘Berlijn’. Daar reed maandagavond een grote truck de Breitscheidplatz op en veranderde een feestelijke kerstmarkt in een trieste rampplek. Terreuronderzoeker Daan Weggemans beantwoordt jullie en onze vragen over de aanslag.

In Aleppo is veel verwoest Foto AFP

De afgelopen weken werd de strijd om de Syrische stad Aleppo steeds feller. Volgens de Syrische overheid zijn de rebellen er verslagen. Dat zou betekenen dat de Syrische president een grote slag heeft geslagen. Waarom is Aleppo zo belangrijk?

Time

Donald J. Trump. Dat is de degene die volgens het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Time het meest zijn stempel heeft gedrukt op het afgelopen jaar. De ultrarijke zakenman en toekomstig president van de Verenigde Staten is verkozen tot Person of the Year 2016.

Het asfalt is gescheurd in Pidie Jaya Foto EPA

Een zware aardbeving heeft de Indonesische provincie Atjeh in puin gelegd. Tientallen huizen op het eiland Sumatra zijn ingestort. En er zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de beving:

Illustratie Flos Vingerhoets

Morgen maakt het Amerikaanse Time Magazine bekend wie Person of the Year 2016 is. Nagelbijten voor de genomineerden dus. Maar er is ook iemand die al een klein beetje op zijn lauweren kan rusten. Narendra Modi, de premier van India. 'SuperModi' heeft namelijk de online lezerspoll van Time gewonnen. Wie is SuperModi?...

Europol heeft een bijzondere kerstwens. De internationale politieorganisatie wil voordat kerst begint de meest gezochte criminelen van Europa opgepakt hebben. Om de jacht op de 24 most wanted aan te jagen heeft Europol een soort criminele adventskalender online gezet.

Dit gezin woont bij Kaikoura Foto AFP

De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn opgeschrikt door een zware aardbeving. Het aantal slachtoffers valt mee. Maar de schade is groot. Drie feiten over deze natuurramp.

Albinisme Kenia Foto AFP

In Kenia is een unieke schoonheidswedstrijd gehouden. De catwalkcast bestond voor 100% uit modellen met albinisme: een ziekte waardoor je een bleke huid, wit haar en vaak wat rode ogen hebt. Zij vroegen aandacht voor het moeilijke leven dat zij lijden dankzij een vreselijk bijgeloof dat nog altijd bestaat. Een beautycontest met een boodschap...

Donald Trump Foto AFP
Dossier verkiezingen VS

Dat de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump geen blad voor de mond neemt, zal je niet ontgaan zijn. Mister Flapuit heeft de gewoonte om op alles en iedereen te schelden. De lijst met beledigden is lang. Hoe lang precies, weten we nu ook. Dankzij The New York Times. De Amerikaanse...

Foto AFP

Ordetroepen zijn vanmorgen begonnen met het ontruimen van de Jungle in Calais. De Franse overheid wil nog deze week alle vluchtelingen verplaatsen zodat het tentenkamp helemaal kan worden opgeruimd. Zou het dit keer definitief zijn? Zeven wetenswaardigheden over deJungle.

Een jonge Thaise met een foto van de koning Foto AFP

Hij was oud en ziek en zijn overlijden kwam niet onverwacht. Toch is de dood van de Thaise koning Bhumibol (88) ingeslagen als een bom. De inwoners van Thailand zijn in diepe rouw. Aan een nieuwe koning willen ze nog lang niet denken.

Jamie Oliver foto EPA

Veel Spanjaarden zijn woedend op Jamie Oliver. De bekende Britse tv-kok waagde het namelijk om een zelfverzonnen versie van de beroemde Spaanse paella naar zijn ruim 5,5 miljoen volgers te twitteren. 

De Japanse paleontoloog Shinobu Ishigaki laat zien hoe groot de poot is Foto Okayama University

Wat een enorme pootafdruk! Deze cirkelvormige miljoenen jaren oude afdruk van zowat één meter werd gevonden in de Gobi-woestijn, in het noorden van China en het zuiden van Mongolië. Daar moet een joekel van een dinosaurus aan vast hebben gezeten, denken onderzoekers. Een gigasaurus.

Kinderen in Congo, één van de armste landen ter wereld Foto AFP

Somber nieuws vandaag. Vele miljoenen kinderen en jongeren leven in armoede. Extreme armoede zelfs. Dat zeggen VN-kinderorganisatie Unicef en de Wereldbank. Vijf feiten uit hun pas verschenen armoede-onderzoek.

Deze tegenstanders van het vredesverdrag vierden zondag feest Foto AFP

'Nee'. Dat zeggen de Colombianen luid en duidelijk tegen het vredesakkoord met terreurorganisatie FARC. Wat de gevolgen zijn van deze tegenstem? Tja, dat is minder duidelijk. Vier vragen over het FARC-vredesverdrag.

Het zijn belangrijke dagen voor dierenexperts. Een club van 182 landen zit druk te overleggen in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Ze proberen regels af te spreken voor de handel in bedreigde soorten als de Afrikaanse olifant, de grijze roodstaartpapegaai en het schubdier.

Em-Bed

In 2014 zat de Noord-Ierse Eve (toen 17) tv te kijken, thuis in Belfast. Ze zag de enorme verwoesting die de hevige aardbeving in Nepal had aangericht. Ze zag wanhopige mensen die in één klap alles kwijt waren. Ze dacht: ik wil helpen. En ze ging aan de slag. Op een vlak waar ze goed in is: ontwerpen. Ze bedacht een handig hulpbed voor mensen...

Mexico 43 Foto AFP

Al twee jaar lang worden ze vermist: 43 Mexicaanse studenten. Ze verdwenen op 26 september 2014 toen een demonstratie uitliep op rellen. Volgens de regering zijn ze vermoord door een drugsbende, maar hun familieleden geloven juist dat de overheid erbij betrokken is. De maandenlange onzekerheid over het lot van de studenten maakt hen radeloos....

Obama General Assembly UN Foto AFP

Het is deze hele week loeidruk in het VN-hoofdkantoor in hartje New York. Tientallen wereldleiders zijn er bij elkaar voor een vergadering. Zij hebben een boel ingewikkelde problemen te bespreken. Voor Obama, die dit jaar stopt als president, is het zijn allerlaatste optreden voor de grote club van 193 landen. Wat stond er op zijn to-do-lijstje...

Turrialba vulkaan Foto AFP
In beeld

De Turrialba is behoorlijk aan het rommelen. Deze actieve vulkaan in Costa Rica spuugt om de haverklap gloeiende stenen en hopen as de lucht in. Tot wel vier kilometer hoogte. Dat levert indrukwekkende foto's en filmbeelden op.

Mars Curiosity

‘Best. Roadtrip. Ever.’ Zo kondigde NASA afgelopen week een nieuwe set foto’s aan die het Marswagentje Curiosity maakte van Mars. Ruimtewetenschappers zijn lyrisch. Zo haarscherp zagen zij (en wij) het oppervlak van de rode planeet nog niet eerder.

Sweetie

Het is een wereldwijd probleem. Volwassen mannen die via internet kinderen en jongeren in de val lokken en hen overhalen om voor de webcam seksuele handelingen te verrichten. Ook in Nederland gebeurt het. Terre des Hommes gaat nu proberen pedoseksuelen zelf in de val te lokken. Met nep-accounts van nep-kinderen. Daar heeft de...

Marsmissie op aarde

Een jaar lang zaten ze opgesloten in een soort iglo op Hawaï, The Dome. Zes wetenschappers uit verschillende landen. Daar speelden ze een missie naar Mars na. Alleen met een ruimtepak aan mochten ze naar buiten. Nu zijn de zes 'ruimtevaarders' weer vrij en blikken ze terug op een geslaagde missie. Maar pittig was het ook...

Grand Canyon Glass Bridge
In Beeld

Hij was nauwelijks twee weken open, de hoogste glazen brug ter wereld. In korte tijd werd het bijzondere Chinese bouwwerk een publiekstrekker van jewelste. Alleen: nu is-ie alweer gesloten. Waarom eigenlijk?

Bye Bye Plastic Bags

Nul plastic tasjes op Bali in 2018. Dat is het doel van Melati (15, links) en Isabel (13) Wijsen. Een giga-klus, want de stranden van het Indonesische eiland liggen propvol plastic. De twee zusjes richtten er drie jaar geleden de organisatie Bye Bye Plastic Bags voor op en zijn halverwege hun missie. Tijd om te vragen hoe het gaat. We spraken...

Twee Zwitserse piloten hebben een bijzondere recordpoging goed afgerond. Zij deden een rondje aarde zonder ook maar één drupje brandstof. Hun hightech-toestel werkt namelijk puur op zonkracht. Deze week vlogen zij het allerlaatste stukje van hun lange reis. De Solar Impulse in specs en facts.

Dossier terrorisme - mediawijsheid

Het is een klein maar belangrijk detail in veel nieuwsberichten. De jongen die vrijdag een aanslag pleegde in München, had zijn wapen op het deep web gekocht. De terroristen van...

Aanslag Ansbach

Weer is Duitsland opgeschrikt door een aanslag. De derde in een week tijd. Een man liet zondagavond een bom afgaan bij een festival. Wat is er gebeurd? De feiten over Ansbach op een rij.

Soldiers of Odin
Dossier vluchtelingen

Ophef over Soldiers of Odin. Deze burgerwacht (een groep mensen die zich als een soort politiehulp gedraagt) heeft in Groningen een asielzoeker aangehouden die meisjes zou hebben lastiggevallen. Mogen gewone burgers dat zomaar doen? En wat is Soldiers of Odin eigenlijk voor een groep? Vier vragen over deze nieuwe burgerwacht.

Vierdaagse

Het wordt tropisch deze week. Veel zon, weinig wind en op sommige plekken tot wel een graadje of 33. Dat wordt afzien tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, die vandaag voor de honderdste keer van start gaat. Zeven tips voor warme wandelaars. Om te voorkomen dat 'warm' omslaat in 'oververhit'.

Baton Rouge police

Ruim een week na de schietpartij in Dallas is er gisteren weer opzettelijk op de politie geschoten. In de stad Baton Rouge kwamen drie agenten om. Wat gebeurde er precies? En waarom deed de schutter dit? Baton Rouge in vier vragen.

De dertienjarige Donovan Smith uit het Amerikaanse Albuquerque (of Burque zoals de inwoners liefkozend zeggen) steekt veel vrije uren in het maken en verkopen van zeepjes. Niet om er zelf beter van te worden, maar om daklozen te helpen. Donovan weet hoe dat is. Hij was het zelf.

Hoe kun je laten zien dat je tegen vreemdelingenhaat bent? Door een veiligheidsspeld op je kleren te prikken. Tenminste, zo doen sommige Britten dat nu het racisme in hun land is toegenomen na de Brexit. De safetypin is hun simpele woordeloze...

Teek

Het aantal tekenbeten neemt toe. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). En dan moet de tekenpiekmaand nog beginnen... Zo'n kleine beet kan grote gevolgen hebben. Wat kun je er zelf tegen doen? Zeven tekenweetjes.

Yulin Dog Festival

De protesten tegen het jaarlijkse hondenvleesfeest in Yulin, dat gisteren begon, worden met de dag sterker. Miljoenen mensen tekenden al een petitie tegen deze Chinese traditie. Deze week gingen dierenactivisten naar de stad. Ze wilden proberen honden te bevrijden...

Op zo'n regendag als vandaag kan een zonnig lied wonderen doen. Zeven regenliedjes waar je op slag vrolijk van wordt. Meegalmen maar!

Regen

Regen. Regen. En eh… nog eens regen. Dat is wat weerkundigen ons voor vandaag beloven. Uitzonderlijk voor de maand juni.

Dossier terrorisme

Was de Orlando-schutter een lone wolf die fan was van terreurgroep IS? Dat is de Amerikaanse politie aan het uitzoeken. Zulke geradicaliseerde moslims die in hun eentje een aanslag plegen, vormen een gevaar voor westerse landen. Maar kun je ‘eenzame...

Yulin Dog Festival

Gruwel jij bij de gedachte aan een hapje geroosterde hond? Daarin sta je niet alleen. Ook in landen waar het eten van hondenvlees een eeuwenoude gewoonte was, komt er steeds meer protest tegen de traditie. Miljoenen mensen hebben nu een petitie ondertekend tegen het jaarlijkse Dog Meat Festival. Vier vragen over dit Chinese zomerfeest...

Frankrijk Parijs Eiffeltoren overstroming seine
Dossier terrorisme

Het is onrustig in Frankrijk. Met aan de lopende band stakingen, terreurdreiging van het allerhoogste niveau, een stortvloed aan water... Net nu alle ogen op het land gericht zijn omdat het EK voetbal begint en er miljoenen mensen op bezoek komen. De regering heeft het er druk mee. Een overzicht van de Franse malaise. Oh là là!

In beeld

Het is over en uit voor de Tiger Temple. Dierenactivisten voerden al jaren actie tegen de beroemde maar foute Thaise toeristentrekker. Deze week greep de Thaise overheid in. Vanaf nu zal de Tiger Temple het zonder tijgers moeten doen.

Wat kan er nou helemaal misgaan bij het maken van een reclame voor wasmiddel zou je zeggen. Nou, een boel zo blijkt! Een Chinees filmpje zorgt voor een storm aan kritiek. De boodschap is ronduit racistisch, vinden veel internetters. Drie vragen over de wasmiddelvideo.

Vliegende vos

Het Australische Batemans Bay is best wat vleermuizen gewend. Die komen ieder voorjaar in de bomen van het kuststadje hangen. Maar nooit eerder waren het er zo veel als nu...

De Mount Everest beklimmen is reuzegevaarlijk. Dat wisten we al. En afgelopen week bleek het eens te meer. Toch kun ook jij nu op de top van de hoogste berg ter wereld rondkijken. Op je...

In beeld

Dagenlange stortregens, hevige overstromingen en verwoestende aardverschuivingen. Sri Lanka krijgt hevig noodweer over zich heen. Met grote gevolgen. De waterramp in foto’s en cijfers.

Hij stond bekend als een moeilijke en lastig verkoopbare diamant: de Unique Pink. Toch is-ie verkocht. Dinsdagavond ging de bijzondere edelsteen naar een nieuwe eigenaar. Voor een megabedrag.

Zimbabwe vecht tegen een extreme droogte. Een grote hongersnood dreigt. Thomas (23) van StukTV weet nu hoe enorm zwaar dat is. De YouTuber werd door het Rode Kruis gedropt in een klein dorpje en logeerde vier dagen bij een Zimbabwaans gezin. 'Wat maken wij ons in Nederland...

Amerikaanse wetenschappers hebben een bijzondere nieuwe robot gemaakt. Hij heet OceanOne en hij kan heel goed duiken. Dieper dan een mens kan komen. Maar hij is wel net zo voorzichtig als een mens. Daardoor is hij perfect geschikt om te zoeken naar eeuwenoude scheepsschatten op de bodem van de zee.

De Nederlandse studente Sophia is al een jaar spoorloos. Ze verdween tijdens een trektocht langs de Nijl in Oeganda. Wat is er met haar gebeurd? Op die vraag heeft een Nederlands opsporingsteam nog geen antwoord gekregen. Vijf vragen over Sophia.

Erik Kursetgjerde (18) was in de zomer van 2011 op het politieke jeugdkamp op het Noorse eilandje Utøya. Hij ontsnapte ternauwernood aan de schoten van de als agent verklede terrorist Anders Breivik en vertelde kort na de aanslag aan 7Days...

Tien dagen urenlang banjeren in de ijzige kou over onafzienbare besneeuwde Arctische vlaktes. Een loeizware slee achter je aan trekkend. Je moet er maar zin in hebben. De Schotse Scott Coomber (16) en Iona Somerville (15) gingen met school naar Groenland. Wij spraken ze voor vertrek over hun zin én tegenzin.

In het Canadese Attawapiskat is de noodtoestand uitgeroepen. In een half jaar tijd hebben tientallen inwoners van het kleine dorp een zelfmoordpoging gedaan. Vooral de jongeren lijden onder het uitzichtloze bestaan in hun dorp. Wat is er precies aan de hand? En wat gebeurt er om de inwoners uit de put te helpen? Attawapiskat in vijf feiten.

De Deense dichter Yahya Hassan (20) is gearresteerd. Hij zou in zijn woonplaats Aarhus een jongen in zijn voet hebben geschoten. Eerder dit jaar werd Yahya ook al in z'n kraag gegrepen. Deense kranten vragen zich af wat er met hem aan de hand is. Kan hij misschien het plotselinge succes niet aan? Kort geleden werd de jonge dichter namelijk nog...

Zo doe je nog uit volle overtuiging mee met een filmpje tegen het vele wapengeweld dat je land in een verstikkende greep houdt. En zo ben je zelf degene die wordt neergeschoten. Het overkwam de dertienjarige Zariel Trotter uit Chicago.

Dikke kans dat je al iets gehoord of gelezen hebt over de Panama Papers. De onthullingen over wereldwijd geheim gesjoemel met gigantisch veel geld zijn groot in het nieuws. Wat is er precies aan de hand? En wat hebben mensen als Poetin en Messi er mee te maken?

Grote spanning vandaag rond een Egyptisch vliegtuig. De Airbus werd vanochtend gekaapt door een man die zei dat hij een bomgordel droeg. De piloot maakte een noodlanding op een vliegveld in Cyprus. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de kaping:

Het grootste koraalrif ter wereld is al een tijd in gevaar. Nu is de alarmfase zelfs opgeschroefd naar het allerhoogste niveau. Het koraal gaat nog sneller kapot dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek. Wat is er aan de hand met het Australische Great Barrier Reef? En is dit bijzondere onderzeese natuurgebied eigenlijk nog te redden? We vragen...

aanslagen Brussel Schiphol IS terreurgroep
Dossier terrorisme

Met de aanslagen in Brussel afgelopen maart heeft terreurgroep IS weer van zich laten horen. Afgelopen november was Parijs al aan de beurt, en hoe. Is Nederland het volgende doelwit? 

Dossier verkiezingen VS

De Amerikaanse voorverkiezingen zijn in volle gang. Veel Amerikanen zijn al behoorlijk in de ban van de race. En hoe kun je ‘t beste laten zien voor welke kandidaat je bent? Met de juiste fan-spulletjes natuurlijk! Die zijn volop te koop in de VS. Wat dacht je van een Hillary-shirt? Of een Bernie-onderbroek?

Hoe kunnen we voor minder zittenblijvers zorgen? Misschien door scholieren die net op ’t randje blijven hangen in de zomervakantie bij te spijkeren. Onderwijsinstanties bedachten dit zomerschoolplan twee jaar geleden. En? Werkt het? Rijksuniversiteit Groningen onderzocht het. Zomerscholen in vijf feiten.

Ze werd geboren als jongen. Maar nu is de zestienjarige Phoebe Cesinaro uit Canada een meisje. Dat ze onlangs werd uitgekozen om mee te doen met het cheerleaderteam van haar school is voor Phoebe een grote overwinning.

Ook zo lekker aan het schrikkelen vandaag? Geniet er nog maar even van, want tenslotte wordt er maar eens in de vier jaar zo’n bonusdagje aan februari vastgeplakt. Waarom is die dag eigenlijk ooit ingevoerd? Zes schrikkelweetjes.

Vanaf vandaag vertrekt er elke week een bijzondere vlucht naar Lesbos. Wie er eentje boekt gaat niet om een beetje te luieren en te eten in de Griekse zon. Maar om de vluchtelingen die er aankomen een helpende hand te bieden.

Schoolnieuws

Dat cijfer moet echt lager! Dit zul je niemand uit de onderwijswereld horen zeggen. Onderwijs-minister Jet Bussemaker zei het vandaag wél. Het ging dan ook om het aantal voortijdige schoolverlaters. Dat aantal ís al flink gezakt. En dat is goed nieuws. Maar het kan altijd nog beter, vindt de ze. Drop-outs in zes cijfers.

In Taiwan wordt nog uit alle macht gezocht naar overlevenden in de Gouden Draak. Na de zware aardbeving van vrijdag ligt het grote gebouw in de stad Tainan compleet in puin. Ondertussen zijn er sterke twijfels ontstaan of flat wel aan de strenge bouwregels voldeed.

Dossier vluchtelingen

Het ene heftige nieuws over jonge vluchtelingen volgt in sneltreinvaart het andere op. Sloegen vorige week de Europese kinderombudsmannen alarm, deze week doet de Europese politie dat. ‘Zeker 10.000 vluchtelingenkinderen zijn vermist’, zegt Europol. Ook in Nederland...

Dossier vluchtelingen

De jongeren en kinderen die op dit moment naar Europa vluchten hebben het enorm zwaar. Iedere dag opnieuw lopen ze gevaar en we moeten meer doen om hen te helpen. Dat zeggen de kinderombudsmannen van Europa. Vandaag sloegen zij alarm in een rapport. Drie vragen en drie antwoorden. 

Het wintersportseizoen is in volle gang. Goed voor veel sneeuwpret. Maar ook fatale sneeuwongelukken. Vooral onder skiërs en snowboarders die buiten de piste gaan, zoals de Franse scholieren vorige week en Franse militairen deze week. En dat...

Gewapende mannen vielen woensdag een Pakistaanse universiteit binnen. Zij schoten wild om zich heen. Zo'n twintig studenten kwamen om. Wat is er tot nu toe al duidelijk? De feiten van de terreuraanslag in Charsadda op een rijtje.

Daar liggen ze dan. Vijf dode potvissen op een Texels strand. En nu? We vragen het zeebioloog Arthur Oosterbaan.

Bij de tijd

11 januari is de dag waarop in een ver verleden, in 1837, morsecode voor het eerst aan het publiek werd gedemonstreerd. En de dag van vandaag waarop de redacteur van dit stukje jullie een bekentenis doet. Op het gevaar af uitgelachen te worden…

Schooltips

Lunchskins? Ja, sorry jongens. Is daar geen normaal Nederland woord voor? Dit is niet de traditionele broodtrommel zoals we die kennen. De doos waar velen groot mee zijn geworden. Deze, ehm, dingen zijn afwasbaar en dus herbruikbaar. Zeg maar de milieuvriendelijke variant van het plastic zakje of aluminiumfolie.

7Days-testers...

IS aanslagen Parijs café

Er gaan geruchten dat terreurgroep IS afzwakt: steeds minder geld én terrein heeft. ‘2016 is het jaar waarin IS wordt verslagen’, denkt de Iraakse premier Al-Abadi. Heeft hij gelijk? En is de kans op aanslagen in Europa nu kleiner...

Abraham Keita (17), die graag Keita genoemd wil worden, groeide op in de grootse sloppenwijk van Liberia. Hij doet alles wat hij kan om het geweld in zijn land tegen kinderen te verminderen. Vorige maand kreeg hij er de Internationale Kindervredesprijs 2015...

Wat overstromingen betreft, zijn de Britten wel wat gewend. Maar zo erg als nu is het in jaren niet geweest. Na hevige regen staat het water in het noorden op veel plekken op recordhoogte. Hele dorpen en woonwijken zijn overstroomd. De Britse waterramp in cijfers:

De Britse Tom Wagg spotte op z'n vijftiende zomaar eventjes een nieuw hemellichaam tijdens zijn snuffelstage in de sterrenwacht van Keele. Het maakt hem tot jongste planeetontdekker ter wereld. Hoe gaat 't nu met hem? En wat spookt-ie allemaal uit?

In het Chinese Shenzhen wordt dinsdag keihard gegraven. Met grote machines. Met de blote hand. Hulpverleners zoeken er uit alle macht naar slachtoffers die bedolven liggen onder een metersdikke laag modder.

De Spanjaarden zijn vandaag wakker geworden in een ander land. Politiek gezien dan. De kiezers hebben hun premier na de verkiezingen van zondag in een ongemakkelijke spagaat gedwongen. Hoe deden ze dat? En hoe moet het nu verder? De Spaanse verkiezingen in Spaanse steekwoorden. Vamos!

Bij de tijd

Vandaag mag je de hele dag ongegeneerd het overbekende Koreaanse paardrijdansje doen. Want dit is de dag waarop het heugelijke feit gevierd kan worden dat Psy met zijn reuzenhit Gangnam Style in 2012 door de magische grens van 1 miljard views heen brak. Psy was de eerste ooit die zoveel YouTube-publiek wist te trekken.

De Saudische blogger Raif Badawi (32) heeft woensdag een belangrijke prijs gewonnen. Maar 'm zelf in ontvangst nemen ging niet. Badawi zit in de gevangenis. Voor het geven van zijn eerlijke mening. Vandaar de lege stoel op de plechtigheid in Straatsburg.

In beeld

Die nazi-trein uit de Tweede Wereldoorlog die voor 99%-zeker-te-weten-van-yes volgepropt met kostbaarheden onder in een tunnel in een Poolse berg zou staan te glimmen? Die bestaat dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid níet. Tenminste, dat zeggen Poolse...

Het Front National is toch niet de grootste partij van Frankrijk geworden. Dat blijkt na de tweede ronde van de regioverkiezingen. Tijdens de eerste ronde leek de rechtse partij de winst haast niet te kunnen ontgaan. Toch besloten veel Fransen zondag niet voor Marine Le Pen te kiezen. Maar de FN-partijleider ziet het verlies niet als een...

Le choc. Zo noemden Franse media de enorme winst van het rechtse en met de PVV vergelijkbare Front National bij de regionale verkiezingen van zondag 6 december. Een grote zege voor FN-leider Marine Le Pen. Maar ook voor het sterk op haar lijkende nichtje, dat steeds meer uit de schaduw van haar tante treedt. Wie is deze Marion Maréchal-Le Pen (...

De klimaattop in Parijs wordt met een dag verlengd. Eigenlijk zouden de onderhandelaars van bijna tweehonderd landen vandaag al stemmen over de definitieve versie van het klimaatplan. Nu duurt het toch langer: vrijdag wordt er nog onderhandeld, en maandag  wordt er pas...

In beeld

Dagenlang was Oostenrijk in de ban van een raadsel. De politie in Wenen vroeg zich af van wie toch al die bankbiljetten waren die afgelopen weekend in de Donau dreven. Het mysterie lijkt nu opgelost. Dankzij een jogger.

Een aardverschuiving. Zo kun je de mega-winst van het rechtse Front National bij de Franse regio-verkiezingen van zondag gerust noemen. Die partij is vergelijkbaar met de Nederlandse PVV. 'Historisch!', zo juichte Marine Le Pen zelf na haar overwinning op de socialisten. Wie is deze frontvrouw van het Front eigenlijk? Een profiel.

Max Zuckerberg

Dolblij zijn ze, de Zuckerbergjes, met hun pasgeboren dochter Max. Mr. en Mrs. Facebook hebben haar geboorte aangegrepen om een nieuwe stichting in het leven te roepen: de Chan Zuckerberg Initiative.

Vijf dagen lang toerde paus Franciscus door Afrika. En hij liet een onvergetelijke indruk achter. Bij de inwoners, vanwege zijn onverschrokkenheid en boodschappen van vrede. En bij de internetters, vanwege De Foto. Daarop neemt de paus een pose aan die een rapper bepaald niet zou misstaan. En nu rockt de paus het web big time.

Vandaag is-ie begonnen, de jaarlijkse wereldklimaattop. Normaal al een hele heisa, zo’n top organiseren. En nu helemaal. Hij is namelijk in Parijs, dat na de aanslagen van 13/11 onder hoogspanning staat. Er gingen stemmen op om het overleg af te blazen. Maar...

Dossier terrorisme

Het was deze week stil op straat in Brussel. Behoorlijk vreemd voor de normaal zo levendige hoofdstad van België. Brussel was in de greep van een terreuralarm en antiterreuracties. Wat is er precies aan de hand in ons buurland? Vijf vragen en, voor zover mogelijk, antwoorden.

Hij heeft miljoenen veelal jonge fans die hard om zijn grappen lachen. De Franse regering vindt zijn opmerkingen helemaal niet humoristisch, maar racistisch en heeft vorig jaar zijn shows verboden. Ook de Vlaamse justitie is bepaald geen fan van Dieudonné. Een rechtbank in Luik veroordeelde de cabaretier woensdag tot twee maanden cel en een...

Je kent ’m vast nog wel. Dé hit uit 2012. Heel je school deed het komische paardrijdansje. Nog steeds is het nummer ongekend populair. Daarom komt er een Gangnam Style-standbeeld. En niet zo’n kleintje ook. Een superbeeld voor een superhit.

Hij groeide op in West Point, de grootste sloppenwijk van Liberia. En raakte gewend aan een dagelijkse portie dikke ellende. Maar op een dag nam Abraham Keita (nu 17) een besluit. 'Ik ging alles doen wat ik kon om op te komen voor de kinderen in mijn land.' En dat deed hij. Maandag kreeg hij er in de Ridderzaal in Den Haag de Internationale...

Er is nog veel onduidelijk rond de ramp met het Russische Metrojet-toestel van zaterdag. Terwijl het onderzoek naar de oorzaak in volle gang is, doen allerlei geruchten de ronde. We houden het bij de feiten en zetten die op een rijtje.

In beeld

Kranten noemen hem Das Wunderkind. Of Export-Star. De Duitse jonge blonde Picasso. Leon Löwentraut is zeventien. Een jonkie onder de schilders. Maar de kunstwereld kent zijn naam al. En zijn werk.

Wereldberoemd zijn ze, de Amerikaanse Apollo-reizen. Het is al meer dan veertig jaar geleden dat astronauten voorzichtig de eerste stappen op de maan zetten. Maar nu kun je het zelf allemaal nabeleven. Er zijn duizenden nog nooit eerder vertoonde maanmissie-foto's online gezet.

Dossier IS

Je kon erop wachten, op dit nieuws. Terreurgroep Islamitische Staat heeft weer een eeuwenoude kostbaarheid in de Syrische stad Palmyra vernield. Dit keer gaat het om een tweeduizend jaar oude Romeinse triomfboog.

Iedere dag werken duizenden kinderen en jongeren in een van de vele goudmijnen op de Filipijnen. En dat werk is levensgevaarlijk, blijkt uit een rapport van Human Rights Watch dat vandaag verschijnt. De mensenrechtenorganisatie sprak met...

In beeld

Ja hoor, daar was-ie dan vannacht. De rode mega-maan. Lag jij gewoon lekker te slapen? Gelijk heb je. Met deze foto-verzameling zit je alsnog eerste rang.

Zo scherp als hierboven zie je Pluto zelden. Deze foto is gemaakt door ruimtesonde New Horizons, die tien jaar voor dit plaatje heeft moeten reizen. Maar het was ’t wachten waard.

Dossier vluchtelingen - In beeld

‘We gooien de grens bij Servië dicht.’ Dat besloot Viktor Orbán begin deze week. De Hongaarse premier is het zat dat duizenden vluchtelingen via zijn land naar Oostenrijk en uiteindelijk Duitsland reizen. Het sluiten van de grens heeft flinke gevolgen. Welke? Dat zie je hier in woord en beeld.

Astronaut Gennady Padalka is terug van zijn vijfde missie in de ruimte. De Rus heeft nu in totaal 878 dagen in het heelal doorgebracht. Een record!

Dossier vluchtelingen

Europa faalt big time bij de aanpak van de grote vluchtelingenstroom. Daar komen de woorden die Jean-Claude Juncker woensdag in Straatsburg uitsprak, op neer. 'We moeten meer doen om de mensen te beschermen. En iedereen moet meedoen', zei de EU-topman. Daarna kwam hij met een plan van...

Je zou het bijna vergeten door de grote nieuwsstroom over vluchtelingen in Europa. Maar ook in Jemen zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Zij proberen wanhopig te ontkomen aan gevechten tussen veel Arabische militairen en gewelddadige rebellen. Hieronder het laatste nieuws...

Al zeventig jaar zou hij verstopt staan, ergens onder een berg in Polen. Een trein propvol goud en andere door de nazi’s geroofde oorlogsschatten. De geruchten gaan al jaren. Maar nooit is er iets gevonden. In de hoofden van goudzoekers is de schat steeds groter en glimmender geworden. Nu stijgt de spanning tot ongekende hoogte. Radarbeelden...

Naar Mars. Dat is het doel van NASA. Een echte reis naar de rode planeet is nog toekomstmuziek. Maar de ruimtevaartorganisatie is al druk bezig met de voorbereidingen. Onder andere door hier op aarde elk jaar nep-missies naar Mars te organiseren. Zes wetenschappers uit zes verschillende landen worden maandenlang opgesloten in een kleine koepel...

Twee jonge journalisten van een Amerikaanse zender zijn woensdag in de staat Virginia doodgeschoten. Zij waren op dat moment met een live-uitzending bezig.

Dossier IS

Deskundigen van de antieke oudheid waren er al maanden bang voor. Dat terroristen van IS de prachtige eeuwenoude Syrische ruïnestad Palmyra zouden gaan vernielen. Zondag sloegen de strijders inderdaad hard toe. Ze bliezen een unieke kostbaarheid op: de Tempel van Baal-Shamin.

Schokkend nieuws uit Duitsland. Het zeventienjarige meisje Anneli dat vorige week donderdag werd ontvoerd, blijkt te zijn vermoord. Haar lichaam werd deze week gevonden bij een afgelegen boerderij in de deelstaat Saksen, niet ver van haar ouderlijk huis. Er zijn twee verdachten gearresteerd, dankzij DNA-sporen. Een reconstructie.

Dossier vluchtelingen

De crisis rond de opvang van vluchtelingen wordt met de dag groter. Landen als Griekenland en Italië kunnen de gigantische stroom asielzoekers bijna niet meer aan. Maandag stak de EU opnieuw de koppen bij elkaar om te kijken hoe deze mensen eerlijk over de Europese landen verdeeld kunnen worden. Waar komen de vluchtelingen vandaan? En wat voor...

Nog éven ietsje dichter bij de waterval. En nog één stapje verder naar de rand van het perron. Sommige mensen hebben er veel voor over om een spannende selfie te maken. En dan letten ze niet meer op het gevaar. Rusland heeft het helemaal gehad met de selfiestunts en neemt maatregelen.

In beeld

Zoek de zeven wereldleiders. Dat was de opdracht van de zoekplaat in de eerste dikke zomerkrant. Ben je benieuwd of je de juiste wereldleiders hebt kunnen vinden? Of ben je het zoeken zat? Hier is de oplossing! En de oplossing van de tweede zoekplaat vind je hier, die uit de...

‘Maak een selfie met je dochter en laat iedereen zien hoe trots je op haar bent.’ Die oproep deed de Indiase premier Narendra Modi vorige week. De online campagne #SelfieWithDaughter blijkt een schot in de roos. Twitter stroomt vol met foto’s van vaders/moeders en hun dochter(s). En niet alleen uit India.

Bloemen bij een herdenkingsdienst. Dat is niets bijzonders. Maar blikjes kattenvoer? Toch is dat precies wat treurenden zondag in het Japanse Kinokawa meenamen naar de afscheidsplechtigheid van de plaatselijke stationschef. 

In beeld

Bleekjes en wat onwennig kwamen ze afgelopen zaterdag naar buiten, de zes leden van de HI-SEAS-missie. Acht maanden lang hebben ze samen in een koepel gezeten op een vulkaanberg op Hawaï. Daar deden ze alsof ze op Mars waren. Met ruimtepak en al!

Op en top een diva. Dat is ze ontegenzeggelijk, de nieuwe winnares van de Sackler-prijs. Deze gerenommeerde Amerikaanse onderscheiding voor feministen werd vorige week in New York uitgereikt aan niemand minder dan… Miss Piggy!

Foto Dreamstime
Schoolnieuws

Om goeie cijfers te halen, moet je gewoon hard leren. Zo simpel is het. Toch dachten twee Amerikaanse jongens dat het slim was om het anders aan te pakken. Ze hackten de cijferadministratie van hun school en je kunt wel raden wat ze toen deden. Maar het bedrog van de twee scoreknoeiers bleef niet onopgemerkt.

Hoe kan het toch dat de gaten in Emmentaler-kaas in de loop der jaren steeds kleiner zijn geworden? In dit vraagstuk hebben Zwitserse wetenschappers stevig hun tanden gezet.

Dossier Nepal

Goed nieuws voor veel kinderen en jongeren die in het rampgebied in Nepal wonen. Ze kunnen weer naar school. Voor het eerst sinds de verwoestende aardbeving van ruim een maand geleden.

Dit is dus echt een beetje een totaal onzinnige dag. Geef-de-bloemen-water-dag. Wie heeft dat nou weer bedacht? De Amerikanen zeker. No offence.

Dansen op beatbox-muziek alleen voor jonge mensen? Echt niet! Check de moves van deze dame op leeftijd.

Bij de tijd

Een heerlijke dag voor Tintin-ofielen. Want dit is de geboortedag van de ‘vader’ van Kuifje: George Remi oftewel Hergé. Een perfect moment om je lievelings-Kuifje te herlezen. En om aan de lopende band creatieve krachttermen te gebruiken in de geest van Kapitein Haddock. Verderop in dit artikel een kleine cursus vloeken à la Haddock. Sakkerloot...

Grote zorgen om Palmyra. Volgens meerdere berichten heeft terreurgroep IS een groot gedeelte van de Syrische stad ingenomen. Dat betekent dat de eeuwenoude Romeinse gebouwen er groot gevaar lopen, want de nietsontziende vernielzucht van de terroristen is inmiddels berucht. Vier vragen over Palmyra.

Bij de tijd

Is het je grootste droom om je ooit te kunnen wentelen in het geld? Het schijnt te helpen om je je die rijkdom levendig voor te stellen. Visualiseer het succes. Tenminste, dat zeggen sportcoaches ook altijd tegen topsporters. Stel je die beker voor. Of die gouden medaille. Dus wat gaan we doen op deze Word-een-miljonair-dag?

Red Bull Cliff Diving World Series is van start gegaan. De kampioenschappen zijn altijd opgeknipt in verschillende evenementen die op meerdere plekken in de wereld worden gehouden. De eerste serie van het spectaculaire duikfestijn was afgelopen week in het Franse La Rochelle.

Bij de tijd

Jaaaaah. Lang zal ze leven! Máxima Zorreguieta is jarig. Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg. Maar je mag ook Majesteit of Koningin zeggen. Máxima wordt 44 jaar vandaag. Driewerf hoera! Haar leven in een feitje of vijf.

Bij de tijd

Heb jij ook vaak de neiging om met grote kikkersprongen door de kamer te huppen terwijl je keihard ‘kwaak’ roept? Vandaag kun je ongegeneerd je gang gaan. Het is Frog Jumping Day!

Onze Britse buren gaan vandaag naar de stembus. Er zijn verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Wie zijn eigenlijk de hoofdpersonen in deze politieke strijd? En wat staat er op het spel? 7Days legt het uit aan de hand van vier campagne-selfies.

Bij de tijd

Vandaag is het Bevrijdingsdag. Een bijzondere dit keer. Bevrijdingsdag is maar eens in de vijf jaar een officiële feestdag en dit jaar is het zover. Daardoor zijn veel mensen nu ook echt vrij om de vrijheid te vieren. En dan is het ook nog eens 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd.

Dossier Nepal

Duizenden doden, vele gewonden, grote verwoesting en veel paniek. De gevolgen van de zware aardbeving die zaterdag het Himalaya-gebergte hevig deed schudden, zijn gigantisch. Helemaal onverwacht kwam de Nepalese natuurramp niet. Aardwetenschappers waarschuwden al jaren dat dit kon gebeuren. 'En er komt nog meer aan', zegt geofysicus Rob Govers...

In beeld / Dossier Nepal

Nepal is zaterdag getroffen door een zware aardbeving. De beving was tot in de wijde omtrek te voelen en heeft tot duizenden doden en gewonden en veel schade geleid. Volgens Unicef zijn een miljoen kinderen 'ernstig geraakt' door de beving. 

Bij de tijd

Dit wordt een topdag voor snackliefhebbers! Vandaag is het pigs-in-a-blanket-day. Hoe je deze traditionele Amerikaanse worstenbroodjes moet maken? Easy peasy! En wist je dat er ook nog een andere pigs-in-a-blanket-trend bestaat?

Dossier vluchtelingen

Dit. Nooit. Meer. Dat zei iedereen twee jaar geleden toen een boot vol migranten vlak bij het Italiaanse eilandje Lampedusa in brand vloog en honderden vluchtelingen verdronken. Maar het gebeurde toch weer. En weer. En weer. Een nieuwe vluchtelingenramp afgelopen zondag is...

In de Franse Ardèche is een bovengrondse ‘grot’ gebouwd. Het is een kopie van de beroemde Grotte Chauvet. Die is al jaren afgesloten omdat de prehistorische tekeningen erin veel te kwetsbaar zijn voor pottenkijkers. Nu kun je die oerkunst dus toch met eigen ogen bekijken. Nou ja, de replica’s ervan dan. De kopiegrot gaat volgende week open voor...

killerrobots

Killerrobots. Klinkt als iets uit een film. Maar het duurt niet lang meer voor deze volautomatische moordmachines echt ingezet kunnen worden. Foute boel, vinden mensenrechtenorganisaties. Ze willen een verbod. Vandaag praten ze daarover bij de VN. Vier vragen over killerrobots.

Een dieptrieste verjaardag vandaag in Nigeria. Het is precies een jaar geleden dat Boko Haram ruim tweehonderd schoolmeisjes ontvoerde uit de plaats Chibok. Nog altijd zijn ze niet gevonden. In de hoofdstad Abuja werd een stil protest gehouden om aandacht te vragen voor de...

Spiderman Alain Robert climber

De beroemde Franse klimmer Alain Robert is zondag weer in actie gekomen. Snel als een spin beklom hij een van de hoogste gebouwen van Dubai. Weten we meteen hoe hij aan z’n bijnaam komt.

Jazz Jennings transgender

De veertienjarige Jazz Jennings is een jonge transgender. Het Amerikaanse meisje komt al sinds ze zes jaar is op voor haar eigen rechten en die van andere jonge transgenders. Ze heeft al veel bereikt. Een boek, speeches, een YouTube-kanaal. Als klap op de vuurpijl is er nu ook nog een docusoap over haar gemaakt, All that Jazz. TLC...

De chaos is compleet in Jemen. De president en zijn regering zijn gevlucht. Zwaarbewapende rebellen veroveren stad na stad. Saoedi-Arabië valt hen aan vanuit de lucht. En ondertussen grijpen terroristen van IS en Al-Qaida hun kans. Bij dit ingewikkelde conflict zijn veel partijen betrokken. Wie is wie? En waar vechten ze om?

Zeekoe

Gejuich op de redactie. Want vandaag is het zeekoedag. En blijer kun je ons, zeekoefans in hart en nieren, niet maken. Een ode aan deze ontroerende olifant van de warme wateren.

De nieuwe Griekse minister van Financiën is pas twee maanden bezig. Maar Yanis Varoufakis heeft al heel wat stof doen opwaaien. Van boze landgenoten tot een vinger-gate. We stellen je aan hem voor.

Jinx Durst miljonair amerikaan moordzaak

Een jarenlange onopgeloste moordzaak krijgt een onverwachte wending. De nooit veroordeelde hoofdverdachte, een bekende Amerikaanse miljonair, mompelt in zichzelf een bekentenis. Hij waant zich onbespied, maar zijn woorden staan op tape. 

Bij de tijd

Iedereen doet weleens iets stoms. Soms is het zelfs zo vreselijk gênant dat je er het liefst never nooit meer aan terug wilt denken. Maar vandaag zul je wel moeten. Want we vieren Awkward-dag!

japan poppen dorp
In beeld

In het Japanse plattelandsdorpje Nagoro wonen nog maar een paar mensen. Iedereen is verhuisd naar de stad, op zoek naar werk. Een eenzame achterblijfster vindt het maar een ongezellige boel. Daarom vult ze het lege dorp langzaam weer op. Met zelfgemaakte levensechte poppen.

arend dubai

Een arend is afgelopen weekend van het hoogste gebouw ter wereld gevlogen. Een camera op zijn rug filmde de recordvlucht. De beelden zijn haarscherp en spectaculair.

Vandaag is een grote dag voor twee Zwitserse piloten. Zij zijn met hun vliegtuig de Solar Impulse begonnen aan een recordtocht rond de aarde. Zonder ook maar één druppeltje brandstof aan boord. Hun hi-tech toestel werkt namelijk puur op zonkracht. Wel zo mooi voor het milieu.

Bij de tijd

Hij heeft vele namen. Aardnoot, grondnoot, olienoot, apennoot. Maar een noot is hij strikt genomen niet. Vreemd hoor. Tijd om de pinda, zeker op een dag als vandaag (8 maart), eens onder de loep te leggen.

Dossier IS

Vorige week verscheen een video op YouTube van IS-strijders die in een museum in het Iraakse Mosul de boel kort en klein slaan. Met mokers, hakbijlen en elektrische hamers maken ze eeuwenoude beelden en andere kunstvoorwerpen kapot. Twee deskundigen leggen uit waarom IS dit doet en hoe groot de gevolgen zijn. ‘Dit is te triest voor woorden.’

Mister Spock Star Trek

In Canada duiken steeds meer dollarbiljetten op waar Mister Spock op getekend is. De Canadese bank is niet zo blij met de tekentrend.

Dossier IS

Wat is de invloed van de gelikte video’s van IS op radicalisering? Daarover gaat het profielwerkstuk Greetings from the land of Khalifah (Groetjes uit het Kalifaat) van Wies (17) en Merel (18) uit Haarlem. 

Wetenschappers kunnen regelmatig best wat hulp gebruiken. Want hey, het zijn tenslotte ook maar mensen. En met z'n allen kunnen we nu eenmaal meer.

In beeld

Logeren in een prachtige paarse edelsteen. Aantrekkelijk? Nu kan dat nog niet. Het Amethist-hotel bestaat nog alleen op papier. Maar als het aan de Nederlandse ontwerpers ligt, gaat het er echt komen.

Terwijl alle ogen gericht zijn op Frankrijk, speelt zich ook in Nigeria een grote tragedie af. Terreurgroep Boko Haram wint steeds meer terrein. De laatste tijd gebruiken de terroristen een nieuwe ongekend wrede manier om die opmars te bereiken. Bommeisjes. Drie vragen over Boko Haram.

 

Ondanks felle internationale protesten is de straf voor Raif Badawi begonnen. Afgelopen vrijdag kreeg de Saoedische blogger de eerste vijftig zweepslagen. De komende weken zullen er nog 950 volgen. Iedere vrijdag vijftig stuks.

Maandag begint in de Verenigde Staten de rechtszaak tegen Dzhokhar Tsarnaev (21). Hij wordt verdacht van het plegen van een aanslag tijdens de marathon van Boston in 2013, samen met zijn vijf jaar oudere broer Tamerlan.

Bij een grote aanslag op een school in Pakistan zijn dinsdag veel kinderen en jongeren omgekomen.

Het debuutroman van de populaire Britse beautyvlogster Zoella (24) is nog maar een week uit. En nu al is Girl Online een enorm verkoopsucces. In een paar dagen tijd zijn er bijna 80.000 exemplaren verkocht. Dat is zelfs JK Rowling nooit gelukt!

Dossier IS

Geradicaliseerde moslims die in hun eentje een aanslag plegen. Zulke jihadi-lone wolves vormen nu door de internationale strijd tegen IS een gevaar voor westerse landen. Zeker na de oproep die IS deed aan lone wolves om in hun eigen land en op eigen houtje aanslagen te plegen. Westerse landen hebben de beveiliging dan ook aangescherpt.

#BringBackOurGirls. Met deze slogan voeren familie en mensen op internet al sinds april actie voor een grote groep Nigeriaanse schoolmeisjes uit Chibok. Zij werden ontvoerd door Boko Haram, het IS van Nigeria. Nog steeds zijn de meisjes spoorloos. Op een paar na. Die wisten te ontsnappen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) sprak...

Hij deed alsof hij een belangrijke bobo was. Zo werkte de twintigjarige Francisco Nicolás Gómez Iglesias zich steeds verder omhoog binnen de Spaanse elite. Maar nu blijkt dat de jonge Spanjaard iedereen behoorlijk bij de neus heeft genomen.

Dossier ebola

Triest ebola-nieuws is er in overvloed. De epidemie in West-Afrika is de grootste in zijn soort ooit. Er zijn sinds maart bijna vijfduizend doden gevallen. Zo’n negenduizend mensen (en waarschijnlijk meer) zijn besmet met het gevaarlijke virus.

Dat Malala Yousafzai (17) de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen weet je nu wel. Dat ze hem krijgt voor haar strijd voor meisjesonderwijs ook. En ook dat ze de jongste Nobelwinnaar aller tijden is. Maar tussen deze Malala-weetjes staat vast iets wat je nog niet wist. Of simpelweg vergeten was.

Neha Gupta (18) heeft de Internationale Kindervredesprijs 2014 gewonnen voor haar jarenlange inzet voor weeskinderen. De prijs is bedacht door het Nederlandse KidsRights en bestaat nu tien jaar. Hij gaat naar een jongere die zich inzet om leeftijdsgenoten te helpen.

Tien jaar cel. Een boete van ruim 190.000 euro. En duizend zweepslagen. Deze straf voor Raif Badawi (32) gaat in oktober in. Wat hij 'fout' deed? Kritisch schrijven over de Saoedische autoriteiten.

Dossier IS

Obama gaf maandag opdracht tot het aanvallen van IS in Syrië. Daarmee is de strijd tegen de terroristen een nieuwe fase ingegaan. En dat is veel sneller dan verwacht. 

De Brit James Woodend mag zich Astronomiefotograaf van het Jaar 2014 noemen. Met zijn sprookjesachtige foto van het noorderlicht boven een IJslandse lagune heeft Woodend gewonnen van ruim duizend andere sterrenkundige fotografen uit meer dan vijftig...

Wat had ik me erop verheugd. Misschien tegen beter weten in. Gerrit Hiemstra had toch gewaarschuwd dat hij niet kon garanderen dat er iets te zien zou zijn? Ik hoorde best dat hij dat zei, maar ik deed alsof ik het niet hoorde.

De dertienjarige Amerikaanse Isabella Rose Taylor maakte afgelopen zaterdag met een eigen collectie voor jongeren haar debuut op de New York Fashion Week. Als één van de jongste modeontwerpers ooit.

Dossier IS

Er moet wat gebeuren om het gewelddadige en zwaarbewapende IS te stoppen. En snel ook. Voordat de extremisten nog meer slachtoffers maken. Voordat ze nog meer medestrijders weten aan te trekken. Daar is de Amerikaanse president Obama van overtuigd. Woensdag presenteerde hij zijn strategie.

Dossier IS

Vandaag, een dag voor de dertiende herdenking van 9/11, maakt Obama zijn strijdplan tegen IS bekend. Deze zeer gewelddadige extremisten zijn een groot gevaar voor de wereld en moeten hoe dan ook gestopt worden, vindt de Amerikaanse president.

Dossier ebola

West-Afrika zit te springen om een medicijn of vaccin tegen ebola. De gevaarlijke ziekte maakt in steeds meer landen steeds meer slachtoffers. Maar er is hoop. Twee Amerikanen worden nu met een experimenteel serum behandeld. Dat lijkt aan te slaan.

Een ritje op de rug van een olifant in Thailand. Zo op het eerste gezicht lijkt het onschuldig vakantievermaak. Maar er kan dierenleed achter schuilgaan. Daarvoor waarschuwt de Britse organisatie Traffic. ‘Sommige olifanten hebben veel wreedheid meegemaakt.’

Dossier IS

Bij de burgeroorlog in Syrië vechten kinderen en jongeren mee. Sommigen zijn nog maar dertien of veertien als ze in een trainingskamp belanden.

Dossier IS

Het is goed mis in Irak. Met veel geweld veroveren IS-rebellen steeds meer steden. Ook in Syrië wappert al op meerdere plekken de zwarte IS-vlag. Veel landen maken zich zorgen om de snelle opmars van deze rebellen. Wie zijn zij eigenlijk? IS (voorheen ISIS) in symbolen.

Google heeft een zelfrijdend autootje gemaakt.Een grijs bol wagentje. Zo ziet het wagentje van Google eruit. Het bedrijf presenteerde deze week een prototype in Californië.

Inwoners van het Amerikaanse San Francisco zijn gegrepen door geldkoorts. Een onbekende rijkaard verstopt een envelop met geld ergens in de stad en geeft hints via Twitter. Dan begint het grote zoeken. Deze week sloeg de koorts over naar ons land.

Een knal, brand en toen groot alarm. Dinsdag vond een explosie plaats in een bruinkoolmijn in het West-Turkse Soma.

Waar is vlucht MH370 gebleven? Dat is nog steeds de vraag. Het is nu ruim een week geleden dat de Boeing 777 ergens tussen Maleisië en Vietnam raadselachtig van de radar verdween. De zoektocht naar het vliegtuig en de 239 inzittenden wordt steeds uitgebreider.

Parijs lijkt wel Peking deze week. De drukke Franse stad ligt net als de Chinese miljoenenstad gehuld in een dichte vieze mist. Zelfs de normaal zo opvallende Eiffeltoren is haast onvindbaar door de smog.

Over de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar hangt een Nederlandse gloed. Het hoofdkantoor van winnaar OPCW staat in Den Haag. De toekenning komt op het moment dat de internationale organisatie net begonnen is aan de moeilijkste anti-gifgasoperatie ooit. Het opruimen van de grote voorraad chemische wapens in Syrië, waar het volop oorlog is....

Dossier vluchtelingen

Zo'n vreselijk ongeluk als bij Lampedusa mag nooit meer gebeuren. En dat veel op de schouders van Italië terechtkomt, is niet goed. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe dat moet worden opgelost, daar verschillen de meningen over....

Al acht jaar lang loodst ze Duitsland veilig door de crisis. Veel Duitsers zijn blij met Mutti Merkel. Dat lieten ze zondag merken. Toen won Angela Merkel met haar CDU de verkiezingen glansrijk. De betrouwbare bondskanselier mag door. We geven Super Angie wat attributen mee, onmisbaar om ook de komende vier jaar een krachtige moeder des...

Malala Yousafzai (16) was afgelopen vrijdag in ons land. Het Pakistaanse meisje kreeg in de Ridderzaal in Den Haag de negende Internationale Kindervredesprijs uitgereikt. Ze is er heel blij mee. Maar uit haar krachtige speech bleek dat ze ook woedend is.

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie. Het is een grote en belangrijke prijs. Dus tijd voor een enorme taart zou je denken. Verdeeld in 27 megastukken. Voor ieder EU-land een. Maar op de toekenning is ook kritiek.