13 Reasons Why

Vanaf vandaag is het derde seizoen van de Netflix-serie 13 Reasons Why te zien. Speciaal daarom: 13 dingen die je (misschien) nog niet wist over deze populaire serie.

Slaap jij altijd lekker? Foto: Unsplash

Kun jij weleens slecht in slaap vallen? Je bent niet de enige. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt een kwart van de Nederlands vanaf 25 jaar oud slecht slaapt.

De twee tieners. Foto: AFP

De tieners Bryer (18) en Kam (19) uit Canada, die ervan verdacht worden drie mensen te hebben vermoord en later dood zijn teruggevonden, hebben een afscheidsvideo opgenomen vlak voor hun dood.

Billie tijdens een optreden. Foto: ANP-74950745

Billie Eilish heeft met haar nummer Bad Guy een gigantisch record te pakken: het liedje staat bovenaan de Amerikaanse hitlijst. Na 19 weken is rapper Lil Nas X van de troon gestoten.

Durf jij een grot in? Foto: Unsplash

Twee onderzoekers zitten sinds dit weekend vast in de diepste grot van Polen. Het lukt reddingswerkers maar niet om ze te bevrijden. De missie is enorm moeilijk: de grot heeft gangen van wel 23 km lang en is moeilijk te bereiken.

Zou jij dit doen? Foto: Unsplash

Michon Habing uit Dordrecht heeft deze zomer wel een heel bijzondere vakantie: hij is op zijn scooter vanaf zijn ouderlijke huis helemaal naar Spanje gereden. Dat is een rit van wel 1461 kilometer! In totaal zat hij 35 uur lang op de scooter.

Manifest Rookvrije Generatie (2015)

Steeds meer mensen willen stoppen met roken en daar schakelen hulp voor in. Het aantal rokers dat wil stoppen is het afgelopen zes jaar zelfs vertwaalfvoudigd. 

De hyperloop competitie in de VS

Een grote teleurstelling voor 39 studenten van TU Delft: ze wilden het snelheidsrecord voor een hyperloop breken, maar dat lukte niet. Door een fout in de communicatie sloegen de noodremmen meteen na vertrek al aan, waardoor de rit niet snel genoeg ging.

Hoevaak ga jij zwemmen?

Met zomerse (of tropische) temperaturen nemen veel menen graag een duik in het water om af te koelen. Maar dat gaat wel gepaard met risico’s, zwemmen kan best gevaarlijk zijn. Waar moet je op letten?

Een erg bijzonder duet.

Tot een jaar geleden was de 18-jarige Lou nog Louise. Om zijn transitie op een mooie manier af te sluiten, heeft hij iets heel bijzonders gedaan: hij heeft een duet opgenomen met zichzelf.

Misdaadjournalist Bas van Hout heeft tijdens zijn werk jarenlang geheime informatie gedeeld met de AIVD. Door een paar grote fouten van de geheime dienst is de samenwerking uitgelekt, waardoor van Hout groot gevaar liep.

Zou jij het ijs willen proberen?

De smaken Chocolate Fudge Brownie, Chunky Monkey en Strawberry Cheesecake ken je vast wel. Maar nu komt Ben & Jerry's met een wel hele bijzondere smaak: CBD. Dat is een stofje dat terug te vinden is in hasj en wiet.

Noa Pothoven

Noa Pothoven, het meisje dat een boek schreef over haar leven met psychische problemen, is overleden. Afgelopen zondag heeft zij, omringd door vrienden en familie, haar laatste adem uitgeblazen. Ze is 17 jaar oud geworden.

Hopelijk gaat deze technologie helpen

In Noord-Brabant wordt er iets nieuws uitgeprobeerd: ‘slimme’ verkeerslichten die speciaal voor de brandweer, ambulance of politie op groen springen als zij aan komen rijden met zwaailichten. Dit gaan ze proberen om te kijken of er minder ongelukken komen.

oranje leeuwinnen

Een dag na de gewonnen oefenwedstrijd in Eindhoven hebben de Nederlandse vrouwenvoetballers alweer gewonnen van Australië. De leeuwinnen wonnen de wedstrijd met 3-1.

Is jouw telefoon goed ingesteld?

Elk half jaar stuurt de overheid een controlebericht - een NL-Alert - naar iedereen met een telefoon. Dit controlebericht wordt gestuurd om te checken of iedereen de juiste instellingen heeft op zijn of haar telefoon: het is namelijk erg belangrijk dat je deze berichtjes ontvangt.

De nieuwe briefjes zien er anders uit.

De Europese Centrale Bank is bezig met het maken van nieuwe, kleinere biljetten van 100 en 200 euro. De briefjes hebben een heel ander uiterlijk: ze zijn smaller, hebben meer veiligheidskenmerken en hebben een andere kleur. 3 vragen (én antwoorden) over dit nieuwe geld.

Wie geef jij een compliment vandaag?

Het is vandaag Say Something Nice Day: de internationale dag waarop mensen iets liefs zeggen tegen elk persoon dat ze spreken. Maar dat is lang niet altijd even makkelijk, want wat voor aardige dingen kan je allemaal zeggen? Wij helpen je uit de brand met deze tips.

impliciet leren

Je boek openklappen, een lange woordenlijst voor je neus en blokken maar. Herkenbaar? Deze manier van vreemde talen leren wordt misschien verleden tijd: er is een nieuwe manier ontdekt die veel beter blijkt te helpen.

kubuskwal

De kubuskwal is een van de dodelijkste dieren ter wereld: als je door zo'n dier wordt gestoken kan dat al gauw fataal zijn. Wereldwijd zijn door dit dier al honderden slachtoffers gevallen. Maar nu denken wetenschappers een medicijn gevonden te hebben tegen een beet van een kubuskwal die vooral in de wateren rondom Australië, Thailand en Hawaii...

De bekende Starbucks beker.

Liefhebbers van de serie Game of Thrones zijn flink in de war na de nieuwe aflevering die afgelopen zondag verscheen. En nee, het gaat niet om een gruwelijke moord of plotselinge wending in het verhaal. Het gaat om een koffiebeker van de Starbucks, die in een van de scènes te zien was.

Meghan en Harry.

Hoera! Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, is bevallen van haar eerste zoontje. Enorm spannend natuurlijk, want er is weer een koninklijke baby bij! Maar hoe werkt dat eigenlijk met al die protocollen en regels op het moment dat een hertogin of prinses zwanger wordt?

De fitheidstest wordt nu aangepast.

De politieacademie gaat de fitheidstest aanpassen, na meerdere klachten van aspirant-agenten en politievakbonden. De test was volgens hen te streng, hield te weinig rekening met persoonlijke omstandigheden en werd niet overal op dezelfde manier afgenomen.

Toch geen doodstraf voor homo's in Brunei.

De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, heeft gezegd dat er toch geen doodstraf komt voor homoseksuelen. Nadat hij deze wet had ingevoerd, ontstonden er wereldwijd protesten. Het zou allemaal een misverstand zijn.

Er komt meer geld voor musea over de oorlog.

Het kabinet heeft besloten meer geld opzij te leggen voor musea die over de oorlog gaan. Dit doen ze om te vieren dat er al 75 jaar vrijheid is sinds de Tweede Wereldoorlog. Eerst werd er negen miljoen euro opzij gelegd, nu is het vijftien miljoen euro.

neplikes

De vier bedrijven en drie personen die door Facebook worden aangeklaagd, verkochten nep-likes, -volgers en -profielen op zowel Instagram als Facebook. Deze nepprofielen worden niet alleen door influencers gekocht, maar worden ook gebruikt voor het verspreiden van nepnieuws.

women's march

Zaterdag 9 maart, een dag na de internationale vrouwendag, is de Women’s March in Amsterdam: een grote demonstratie waarbij duizenden mensen de straat op gaan om op te komen voor gelijkheid voor vrouwen. Dus ook voor jouw oma, moeder en zus(sen) - want het gebeurt nog te vaak dat vrouwen minder goed worden behandeld dan mannen.

tips voedselverspilling

Gooi jij meteen je eten weg als het over datum is? Of maak je vaak teveel eten klaar, waarna je de rest gewoon weggooit? Niet slim! Voedselverspilling is een steeds groter probleem aan het worden, terwijl je het eigenlijk makkelijk kan voorkomen. Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje.

twan huys rtl late night

Vandaag is na een lange tijd slechte kijkcijfers bekend gemaakt dat Twan Huys per direct stopt bij RTL Late Night, dat eerst door Humberto Tan werd gepresenteerd. Vanavond is ook meteen de allerlaatste uitzending. Wie is Twan Huys eigenlijk? Wist jij deze zeven dingen al van hem?

sire campagne doeslief

Geen bedankt zeggen in de winkel, voordringen in de bus of je muziek te hard aan zetten: het is allemaal onaardig gedrag en het neemt ook nog eens toe in Nederland. Daarom is de stichting SIRE de campagne #doeslief gestart, om mensen wat bewuster te maken van hun asociale gewoontes.