vape e-sigaret

De e-sigaret of vape, moet verboden worden. Dat vindt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Acht mensen belandden bij een longarts met klachten, die waarschijnlijk met de e-sigaret te maken hebben. ‘Ik kreeg er een soort keelontsteking van’, vertelt Fenny (17).

Pixabay - regenboog

Vandaag is het Coming-Outdag. Op deze dag wordt benadrukt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht wie je bent of op wie je valt. 7Days sprak Stella (14, niet haar echte naam) die nog in de kast zit.

Prisma Compositional - Justin

Vandaag is het Coming-Outdag. Op deze dag wordt benadrukt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht wie je bent of op wie je valt. 7Days sprak Justin (16) die al uit de kast kwam.

ANP XTRA

Welke vakken krijg jij straks op school? Daarover is hard nagedacht door een team van experts. Want de tijden veranderen, dus ook die vakken moeten mee! Vandaag presenteren ze hun ideeën voor een nieuw curriculum aan de minister van Onderwijs. Wat staat daar zoal in?

Matheu Hinzen

Een week geleden won Matheu Hinzen (13) het Junior Songfestival. ‘Een podiumbeest’ noemde de jury hem. Dat kan kloppen: Matheu heeft een cv bomvol podium- en camera-ervaring.

Pixabay- wesp

Rond terrasjes, campings en balkons is het druk in de lucht. Er vliegen volop wespen. Wat doen die bij ons? En belangrijker: hoe houd je ze op afstand?

Nanoah

In de meeste paspoorten staat een v, of een m. Maar wat als je je geen vrouw en geen man voelt? Nanoah Struik (19) krijgt een x-je in haar paspoort.

ANP - drugs

Eerst ‘even op de uitkijk staan’, dan ‘iets meenemen in je tas’ en voor je het weet zit je middenin de criminaliteit. Steeds meer jongeren en kinderen belanden in de drugswereld.

ANP - Pride Amsterdam

Regenboogkleuren, vlaggen en veel vrolijke mensen. In Amsterdam begint zaterdag de Gay Pride. Heel de week wordt er gevierd dat je in Nederland mag zijn wie je bent. En mag houden van wie je wilt. Het is een feest van LHBTI’ers.

ANP

Er is een nieuw hitterecord bereikt! Vandaag, vlak voor 15.00 uur, werd het 38,8 graden in Gilze-Rijen. Nog nooit is het zo warm geweest in Nederland. 

AFP

Een mysterieuze moordzaak in Canada houdt de gemoederen flink bezig. Twee jongens van 18 en 19 waren eerst vermist, maar worden nu verdacht van de moord op twee toeristen en een man. Wat weten we tot nu toe?

Bejaarde - hand - Pixabay

Het is zomervakantie, voor jou dé tijd om leuke dingen te doen. Misschien ga je wel op vakantie. Maar het kan geen kwaad om ook even aan je opa, oma of de oude buurvrouw te denken. Juist in de zomer kunnen ouderen zich eenzaam voelen.

Xavi Simons

De Nederlandse topvoetballer Xavi Simons verlaat FC Barcelona. Dat maakte hij deze week bekend. Hij vertrekt naar Parijs! Naar de club Paris Saint-Germain om precies te zijn.

Werd-ie nou geboren, gekruisigd of stond hij op? En wat heeft de paashaas ermee te maken? Tijd voor een spoedcursus Pasen. Handig voor het geval je aan de paasbrunch een vraag over Pasen krijgt.

carnaval voor beginners uitleg

Woon je in carnavalsgebied? Dan is de kans groot dat Prins Carnaval daar dit weekend de macht overneemt. En dat er veel verklede types rondlopen. Woon je niet in carnavalsgebied? Dan heb je waarschijnlijk geen idéé waar dat feest over gaat. Tijd voor een spoedcursus.

Leuk dat vuurwerk, maar het levert wél elk jaar gewonden op. Met deze tips voorkom je dat je zelf bij de Eerste Hulp eindigt.

vakantieliefde

Er zijn weinig dingen relaxter dan vakantie. Tót je daar ineens iemand tegenkomt die je hele vakantie op z’n kop zet! Een surfleraar, serveerster of landgenoot bijvoorbeeld. Maar hoe houd je die vakantieliefde warm als je gewone leven weer is begonnen? Roos Vonk is psycholoog en schreef het boek Liefde, Lust en Ellende

Het zal je maar gebeuren: een vuurpijl in je oog of een ontploffing in je hand. Wat moet je dan doen?

Disclosure in 2016

Lowlands staat voor de deur! Vanaf 18 augustus staat Biddinghuizen drie dagen in het teken van muziek, theater, kunst en nog meer muziek. Wie zijn er te vinden op deze jubileumeditie, want Lowlands bestaat 25 jaar? Lowlands in 7 video’s. 

Op 12 augustus is het Internationale Jongerendag. Een dag die in het leven is geroepen door de Verenigde Naties. Het thema dit jaar: jongeren bouwen vrede. Maar wat houdt deze dag nou in?   

Gay Pride 2016

Straatfeesten, openluchtbioscopen, concerten. Al de hele week staat Amsterdam in het teken van Pride Amsterdam 2017, de jaarlijkse Gay Pride. Het hoogtepunt volgt zaterdag: de Canal Parade. Een vrolijke botenstoet met dansende...

Linde Schöne door Atlynn Vrolijk

Wat is het eigenlijk? R&b met een hiphopbeat? Nederlandse liedjes met een r&b-vibe? ‘Het is nogal raar wat ik doe’, zegt Linde Schöne (24) zelf over haar muziek. Vorige maand kwam haar plaat Linde van Nimma uit bij Noah’s Ark: het hiphoplabel van rapper Jiggy Djé. Tijd voor een gesprek met de énige vrouw bij dat label. 

Leuk hoor, vakantie. Maar een verkeerde afslag is zó genomen en voor je het weet beland je moederziel alleen in de wildernis. En dan? Hoe weet je welke planten je kunt eten, waar je moet schuilen bij acuut noodweer en hoe je een agressief dier kalmeert? We zoeken het voor je uit in deze reeks. Deel twee: dierenarts Henk Luten over vier wilde...

Zo middenin het festivalseizoen kampen onze oren met meer decibellen dan anders. Gelukkig dragen steeds meer mensen oordopjes. Zo werden op Down the Rabit Hole bijvoorbeeld al 50% meer oordoppen verkocht op dag één dan tijdens het hele evenement vorig jaar, volgens het AD.

Foto: ANP

Gevangenen krijgen binnenkort een speciale kalender in hun cel. Niet om elkaars verjaardag bij te houden, maar om mee te denken over moordzaken en andere zware misdrijven die nooit zijn opgelost. De politie hoopt dat gevangenen die iets weten zullen klikken. 

Still

‘We gaan verhuizen, van San Francisco naar Amsterdam!’ Om dat aan iedereen te vertellen, zette de familie Muller een liedje op Facebook. We’re moving to the Netherlands werd een grote hit. ‘We hebben veel zin om naar Amsterdam te gaan’, vertelt zoon Quinn (15). 

Slecht nieuws voor de Indische neushoorn in het Kaziranga National Park in India. Het park is overstroomd! En nu de beesten massaal moeten vluchten naar hogere delen, is de directeur bang dat stropers op de loer liggen. Voor de zekerheid zijn er extra agenten ingezet. 

brandgevaarlijke fidget

Wie een oplaadbare fidget spinner heeft, kan zijn speeltje beter niet uit het oog verliezen tijdens het opladen. De dingen kunnen vlam vatten! Zo waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgelopen week.

Foto iStock

De zomervakantie staat voor de deur en dat is niet alleen goed nieuws voor wie van lummelen houdt, maar ook voor geldliefhebbers! Met een beetje geluk krijg je wat extra geld van je ouders. Dat doen de meeste ouders namelijk, blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken, dat alles weet over geld. Wat kunnen zij ons nog meer vertellen over deze...

Levy

Creatieve jongeren verzamelden zich zaterdag in de Westergasfabriek in Amsterdam. Tijdens de finale van Kunstbende streden ze tegen elkaar in de categorieën dans, dj, expo, fashion, film, muziek, taal en theater. Levy Geernaert (17) uit Vlissingen won in de categorie Taal met een verhaal over jezelf tegenkomen. 

Quiz

De Nederlandse regering heeft een lijst gemaakt met dieren die je wel en niet als huisdier mag houden. Een hoop beesten (153 van de 276), waaronder de bizon, zwaaien per 1 juli helaas af als huisdier. Weet jij welke mogen blijven? Doe de quiz!

Wat gebeurt er als je een schrijver laat samenwerken met een robot? Dat vroeg het Meertens Instituut zich af, dat onderzoek doet naar de Nederlandse taal. Samen met de Universiteit Antwerpen besloot het instituut dit te onderzoeken. Met schrijver Ronald Giphart én een robot. 

Bijna iedere inspirerende artiest wordt zelf ook geïnspireerd door anderen. Wat zijn de favoriete liedjes van Britse indierockers Wolf Alice? Waar moeten ze van huilen? En wat zetten ze stiekem op, als niemand meeluistert? Zangeres en gitarist Ellie Rowsell en bassist Theo Ellis vertellen.

Foto: Wikipedia

Met de zon op onze bol en temperaturen die zo nu en dan extreme hoogtes bereiken, zit er maar één ding op: festivallen! Welke festivals komen er aan deze zomer? 7Days zet de leukste op een rij. 

Goed nieuws voor vakantiegangers die verslaafd zijn aan hun telefoon. Vanaf nu hoef je niet meer extra te betalen voor bellen, sms’en en internetten binnen Europa!  

Deepend

Hold on I still want you. Come back I still need you.’ De kans is groot dat je deze tekst keihard meezingt deze zomer. Want Hold On van dj/producers-duo Deepend en Glee-acteur Chord Overstreet heeft alle potentie om de zomerhit van 2017 te worden. 7Days sprak met Falco van den Aker. Samen met Bob van Ratingen vormt...

Een bus met 45 scholieren uit Geldrop is woensdagnacht in Frankrijk op een vrachtwagen gebotst, toen ze op weg waren naar Londen. Enkele leerlingen én de chauffeur raakten zwaargewond. Wat weten we tot nu toe? 

wespenplaag zomer

Voor de tijd van het jaar zijn er al behoorlijk veel grote, dikke koninginnen gezien. Nou is dat normaal niet zo'n probleem, maar dit gaat over wespen. En dat betekent dat we een lange zomer vol overlast kunnen verwachten. Wat nu? Geen paniek, wespenexpert Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit geeft tips. 

Misschien zijn het wel de enige scholieren die zín hebben in de examens: de medewerkers van de eindexamenklachtenlijn! Sterre (17) doet zelf pas volgend jaar eindexamen, maar nu is ze klachtenbaas van het LAKS. 'Hier heb ik maanden naar uitgekeken!' 

I, Hoek van Holland

Wie naar Amsterdam gaat, komt thuis met een selfie naast I, Amsterdam. Wie naar Hollywood gaat, met een foto van de Hollywoodletters. Wie naar Hoek van Holland gaat binnenkort ook. Tenminste, als het aan fotografe Karin Brussaard ligt. Samen met twee Hoekse kunstenaars bedacht zij de Uit(z)waai.

Wie zestien wordt en in Westervoort woont, krijgt een opmerkelijk cadeau: oordoppen! Afzender? De gemeente Westervoort. Zo wil de gemeente voorkomen dat jongeren gehoorschade oplopen. 

Slapen in je eigen bed of liever in een klam, krap tentje? Meedeinen op indie, rock of liever dance? Als het op festivals aankomt, hebben we best veel te kiezen. Vorig weekend werd het festivalseizoen afgetrapt met Paaspop. Welke festivals mag je ab-so-luut niet missen dit jaar?  

De allerlaatste orkababy is donderdag geboren in SeaWorld in Texas. Het Amerikaanse dierenpark stopt met het fokken van de orka’s, maar vrouwtje Takara was al zwanger.

Maak een reeks foto’s over een familieverhaal. Met die opdracht ging Mirte (14) aan de slag. Het werd het verhaal over de hongertocht van haar overgrootmoeder uit de Tweede Wereldoorlog. Met deze reeks won ze de Fotodok Scholieren Award 2017 mee. 
Op 28 april wordt haar werk tentoongesteld. 

Op maandag 17 april is niet alleen Tweede Paasdag maar ook de dag waarop de 3FM Awards worden uitgereikt. Naast gevestigde namen als Broederliefde, Kensington, Ronnie Flex en Martin Garrix is er ook ruimte voor nieuw(er) talent. Wie zijn er dit jaar genomineerd voor de 3FM Talent Award? 

hoogbegaafd hoogbegaafdheid

Vooroordelen en mensen die niet precies weten wat het is. Dat is waar hoogbegaafden vaak mee kampen. Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid, die vandaag begint, wordt er bij dit onderwerp stilgestaan. ‘Ze denken vaak dat je een leerpikkie bent’, zegt Joran-Lars (16).

Sophie Francis

De inkt van haar platencontract met Spinnin’ Records is nog niet droog of haar nieuwe track Without You is al uit. Deze maand staat dj/producer Sophie Francis ook nog eens op Ultra Music Festival in Miami. En dan te bedenken dat het allemaal begon als schoolproject! 

O'G3NE

Lights and Shadows, zo heet het nummer waarmee O'G3NE naar het Eurovisiesongfestival 2017 in Kiev gaat. En zo klinkt het. 

Wie wel eens in het zwembad plonst, vraagt het zich vast zo nu en dan af: 'Wordt hier nou vaker in geplast, of ben ik de enige die dat doet?' Het antwoord is: je bent níet de enige. Dat ontdekten Canadese onderzoekers van de Universiteit van Alberta. 

Meidenvaardag bij Defensie

Denk jij dat dienstplicht iets uit het jaar negentienhonderdzoveel is? Dan heb je het mooi mis. Want nog steeds bestaat in Nederland dienstplicht. Zeventienjarige jongens krijgen standaard een dienstplichtbrief. En vanaf 1 januari 2018 geldt dat óók voor meisjes. 

Siberische tijgers in Hardin, China

Een groep tijgers uit een tijgerpark in de Chinese stad Harbin dacht waarschijnlijk een malse vogel te achtervolgen. Toen ze de prooi eenmaal uit de lucht hadden gemept, bleek die minder smakelijk dan gedacht. 

Waarom zou je iemand alleen de post laten rondbrengen, terwijl hij ook de waterstand kan opmeten? Dat vindt PostNL. Postbodes van het bedrijf doen steeds meer klusjes in hun wijk.

Steeds meer scholieren krijgen de diagnose dyslexie of dyscalculie. Dat ligt niet aan hén, maar aan het onderwijs, zeggen drie hoogleraren vandaag in het AD.

Om die vraag te beantwoorden kijkt justitie te vaak naar iemands (foute) vrienden, problemen op school en/of drugs. Dat terwijl hartslag, speeksel en bloed óók veel over probleemgedrag zeggen. Dat zegt het wetenschappelijk onderzoeksbureau WODC.   

eten worst hutspot

Laat die frisdrank en biefstuk eens staan. En eet wat meer groente en fruit. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet alleen gezonder voor ons, maar óók voor het milieu. Hoe zit dat?

Vijf leerlingen van scholengemeenschap Arcus in Lelystad zijn aangehouden. Een van hen had de conciërge geslagen. De politie die erop af kwam, werd gehinderd toen ze de scholier wilde arresteren. 

nederland lubach molens

Mag Nederland, na Amerika natuurlijk, alsjeblíeft het op één na beste land ter wereld zijn? Daarvoor is een serieuze handtekeningenactie gestart in de Verenigde Staten. Dat gebeurde na het item in Zondag met Lubach waarin Nederland voorgesteld wordt 'in een taal die Donald Trump begrijpt'. Het filmpje ging wereldwijd viral.

Heb jij een veilige jaarwisseling zonder al te grote ongelukken gehad? Fijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Terwijl jij een hap oliebol nam, gebeurde er van alles in het land. Een aantal gebeurtenissen op rij.  

Foto: Shody Careman

Het is vakantie en koud, dus waarschijnlijk zit je je binnen kapot te vervelen. Toch? Alles wat je nodig hebt om daarmee te stoppen is een camera of telefoon met camera, een computer en wat ingrediënten. Animator Niek Michel legt de rest uit. 

Een knipbeurt, nieuwe kleren en een overnachting in een hotel. Dat was het kerstcadeautje van Abdoulaye Mbow (17) en zijn vrienden aan een dakloze in Gent. Een filmpje van de actie zetten ze op YouTube. Om anderen te inspireren, zeggen ze hierover. 

Rubi tijdens haar feestje

Aan gasten geen gebrek, maandag op de verjaardag van Rubi in het Mexicaanse La Joya. De uitnodiging waarin haar vader íedereen vraagt naar haar feestje te komen, ging viral. Duizenden gasten kwamen er op af.   

Mariah Carey bij de Academy Awards in 2010

Wat zijn de populairste kersthits van het jaar? De Winterse 50 heeft ze op een rij gezet. De lijst is de komende week te horen bij 150 lokale omroepen in Nederland en België. Dit is de top tien. 

Niet iedereen zit tijdens de kerst met een kalkoen voor z’n neus bij de familie. Om daklozen een hart onder de riem te steken, sms’ten politiewoordvoerster Ellie Lust (de van Wie is de Mol) en vicepremier Lodewijk Asscher maandag een kerstwens naar daklozen. En jij kunt dat ook doen!

Ikea Regensburg

Net voor sluitingstijd een kast in glippen om stiekem de nacht door te brengen in een IKEA-filiaal? We hebben er allemaal weleens van gedroomd, maar afgelopen jaar gebeurde het daadwerkelijk tien keer. IKEA kan er niet om lachen en waarschuwt jongeren: stóp hiermee.  

Kerstmarkt Nuremberg

Een aantal Nederlandse scholen die net deze week op excursie zou gaan naar Duitsland, skipt dat uitje. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Ze zijn bang dat ze de veiligheid van hun leerlingen niet kunnen garanderen, na de aanslag in Berlijn waarbij...

Aan het eind van het jaar is het fijn om even terug te blikken op wat er zoal gebeurd is. Maar er is dit jaar ook verrekt veel níet gebeurd. Zo braken de dijken bijvoorbeeld niet door. En werden koeien niet zeeziek. Wat is er dit jaar nog meer niet gebeurd? 7Days zet de belangrijkste dingen voor je op een rij, in screenshots.

Na twee EP’s is eindelijk debuutplaat Memory Ivy van zanger/producer Roel Vermeer, alias Gosto, uit. Hij schrijft, componeert, zingt en speelt al zijn nummers zelf. Live doet-ie het wél met band. ‘Zij zetten hun Gosto-pet op.’ 

CHEE YEE Teoh

Een gek filmpje van een Japanse komiek is de best bekeken YouTube-video in Nederland. Op twee staat een fragment van Nick Nicolai in Holland's Got Talent. Dat maakte YouTube deze week bekend. Waar keken we nog meer graag naar? 

Frans Lanting Photo Award

Donderdagavond zijn de WNF Frans Lanting Photo Awards uitgereikt. Prijzen voor de mooiste natuurfoto’s. In 7Days lees je deze week een interview met Rick van der Kraats (16), die won in de categorie Young Talent. Ook Corné Koopmans (14) viel in de prijzen. Hij won de publieksprijs met bovenstaande prachtige foto. 

Luna met een werk van Michiel Teunen

Toen Luna een onderwerp voor haar profielwerkstuk moest bedenken, wist ze twee dingen zeker: het moest iets te maken hebben met zangeres Kate Bush én met kunst. Vorig weekend opende haar pop-up-museum Kate & I in haar woonkamer in Zaandam, waarvoor ze veertien kunstenaars om hulp vroeg. 

Kehkashan, Kindervredesprijs

Op haar achtste plantte Kehkashan Basu (16) uit de Verenigde Arabische Emiraten een boom, omdat dat goed is voor het milieu. Nu leidt ze een internationale organisatie die zich inzet voor de aarde. Vandaag kreeg ze de Internationale Kindervredesprijs 2016 in Den Haag. ‘We willen niet op een kale, droge planeet wonen.’  

Jayh

Het nieuwe album Ik leef van zanger/producer Jayh is deze week verschenen. Met de hits Ballon en Jodge Me Niet. En hoe kunnen we hem nu beter leren kennen dan door zijn songteksten onder de loep te nemen?  

snurken snurkkliniek

Klinkt het bij jou thuis 's nachts weleens alsof er met honderd drilboren tegelijk gewerkt wordt? Een snurkkliniek (ja, zoiets bestaat) is op zoek naar de grootste snurker van Nederland! Maak een geluidsopname van je vader, moeder, broer, zus of vriend(in) en stuur ‘m in. De prijs? ‘Een op maat gemaakte snurkbeugel’, vertelt Olivier Tielemans...

Amaiya Zafar (16) mocht zondag de ring niet in, omdat ze een hoofddoek droeg. Ze werd gediskwalificeerd op een bokstoernooi in Kissimmee, Florida. Oneerlijk, vond haar tegenstandster.  Daarom deelde ze haar kampioenschapsriem met haar.

Poest Tosti Glazen Huis

Poes Tosti gaat toch niet mee het Glazen Huis in! De asielkat zou de dj’s vergezellen tijdens hun hongerige dagen in Breda, maar daar kwam veel kritiek op. De kat heeft nu, dankzij alle aandacht, een fijn huis gevonden in Apeldoorn, liet 3FM weten. 

Costas Vermeer genomineerd als jongere van het jaar 2016 7Days

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, vindt Costas Vermeer (16). Daarom richtte hij op zijn school een Gay Straight Alliance (GSA) op, een groep die opkomt voor iedereen op school. Of je nou homo, hetero, lesbisch, bi of transgender bent. Verdient Costas daarom de titel 7Days Jongere van het Jaar 2016? Dat bepaal jij door...

Amber Arcades

Debuutplaat Fading Lines werd lovend ontvangen in binnen- en buitenland. En dus vliegt Annelotte de Graaf met haar dreampopband (al is daar het laatste woord nog niet over gezegd) Amber Arcades de wereld over voor optredens. Dat bestaan wordt mede mogelijk gemaakt door de spaarrekening die ze in haar puberteit begon.

Justin Bieber in Kopenhagen op 2 oktober

Tijdens het nummer Purpose werd het Justin Bieber woensdagavond even te veel. Hij barstte in huilen uit tijdens zijn show in Frankfurt. Godzijdank waren het deze keer tranen van geluk, want het was niet de eerste keer dat Bieber overstemd raakte van emoties op het podium. 

Twenty One Pilots

Over een paar uur staat Twenty One Pilots in de Heineken Music Hall. De fans die in de rij staan, tellen de seconden af. Wat ze doen om de tijd te doden? 'Ik praat wat met mensen, er wordt muziek gedraaid en we gaan af en toe naar de Decathlon', vertelt Tamar (16). 

witte piet clownspiet roetpiet

Helemaal zwart, een paar roetvegen, of toch verschillende kleurtjes? Over het uiterlijk van Zwarte Piet is ook dit jaar weer een hoop te doen. Onder andere de tv-zender RTL, 7Days, de gemeenten Amsterdam en Heemstede kiezen voor roetvegen, in veel andere plaatsen blijft Piet zwart. Wat is volgens jullie het beste, vroegen we onze...

In veel plaatsen blijft Zwarte Piet dit jaar zwart. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS en regionale omroepen langs comités die de intocht organiseren. Alleen Amsterdam en Heemstede kiezen voor een roetveegpiet. 

Elke muzikant wordt geïnspireerd door anderen. Welke nummers zijn belangrijk geweest voor gitarist Graham van de Crystal Fighters, die net het nieuwe album Everything is My Family uitbrachten? 'Ik kan de Backstreet Boys en *NSYNC woord voor woord meezingen.'

Foto: ANP

Welk stuk natuur is het mooiste van het land? Nou, de Wadden! Het gebied won de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. Op nummers twee en drie staan De Veluwe en Nationaal Park Hollandse Duinen. Waarom zij wonnen? Nou hierom. 

Er moet honderdduizend hectare meer bos komen in Nederland: een gebied ter grootte van zo'n 150.000 voetbalvelden. Dat zeggen bos- en houtorganisaties. Woensdag presenteerden ze een actieplan op de Nationale Klimaattop in Rotterdam. Professor Gert-Jan Nabuurs van Wageningen University & Research vertelt wat we aanmoeten met al die extra...

Net als lhbt'ers heeft ook de aseksualiteitsgemeenschap een eigen vlag.

Vandaag begint de Asexual Awareness Week, waarin aandacht wordt gevraagd voor aseksualiteit. Dat is een geaardheid, net als homo-, bi- en heteroseksualiteit, maar wel één waarover nog bar weinig bekend is. De Vlaamse psycholoog en seksuoloog Ellen van Houdenhove deed er onderzoek naar. Wat weten we tot nu toe? 

aseksueel aseksualiteit

Mirthe (16, niet haar echte naam) valt niet op jongens, maar ook niet op meisjes. Ze is aseksueel: dat is een geaardheid, net als homo-, bi- en heteroseksualiteit, maar wel een die vaak wordt vergeten. Om daar verandering in te brengen, is het vanaf vandaag Asexual Awareness Week.

martin garrix a'dam music school

Woensdagavond werd-ie door het Britse DJ Mag uitgeroepen tot de nummer één dj van de wereld. Hoe flikt-ie dat? Tijdens een masterclass deze week probeerde Martin Garrix het uit te leggen aan vijftien jonge dj's/producers. 

Bazart

Met Goud heeft de band Bazart de grootste Vlaamse hit óóit op zijn naam. Mede dankzij dit nummer stonden ze op Pinkpop en Lowlands, terwijl ze alleen nog maar een EP op zak hadden. Inmiddels is ook debuutplaat Echo uit én spelen ze eind oktober een paar shows in Nederland. ‘We komen zieltjes winnen.’ 

In Noord- en Zuid-Holland wonen de meeste mbo'ers die van school gaan zonder diploma, of met alleen een vmbo- of mbo 1-diploma op zak. In Friesland gebeurt dat juist het minst vaak. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Centraal Bureau van de Statistiek. Een paar uitkomsten op een rij:

Met Goud heeft de band Bazart de grootste Vlaamse hit óóit op zijn naam. Mede dankzij dit nummer stonden de mannen op Pinkpop en Lowlands, terwijl ze alleen nog maar een EP op zak hadden. Inmiddels is ook debuutplaat Echo uit én spelen ze eind oktober een paar shows in Nederland. ‘We komen zieltjes winnen.’

Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars heeft in de VS diamanten status bereikt. Dat betekent dat het nummer daar meer dan tien miljoen keer verkocht is. Sinds 1999 kregen slechts dertien singles deze bijzondere status. Dit zijn ze: 

Martin Garrix (20) is woensdagavond uitgeroepen tot de nummer één in de DJ Mag Top 100, als jongste dj óóit. 7Days sprak hem, tijdens een persconferentie in Amsterdam.

Terwijl de regen soms weer met bakken uit de lucht komt en de temperatuur langzaam keldert, kunnen we ons nog even vastklampen aan A Moment of Madness. Want zet de debuutplaat van de Britse Izzy Bizu (22) aan en het is weer even zomer. Hoe was die van de zangeres zelf eigenlijk?

Een cowboy die niet op de grond wil slapen. Daarover gaat de strip waarmee Fenne (13) zaterdag het Nederlands kampioenschap striptekenen won, in de leeftijdscategorie twaalf tot veertien jaar. Benieuwd waarmee? Lees haar stripverhaal hieronder:

Terwijl de regen soms weer met bakken uit de lucht komt en de temperatuur langzaam keldert, kunnen we ons nog even vastklampen aan A Moment of Madness. Want zet de debuutplaat van de Britse Izzy Bizu (22) aan en het is weer even zomer. Hoe was die van de zangeres zelf eigenlijk?

shakira justin bieber

Héél veel meisjes in een zee van loeihard gegil. Als iemand dat steevast veroorzaakt is het Justin Bieber wel. Twee keer verkocht-ie Gelredome in Arnhem uit afgelopen weekend. Tijdens zijn nummer Children mochten vier kinderen meedansen. Ook Shakira (13).

Leuk, zo’n Coming Out Dag. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk: uit de kast komen als gay, bi of transgender? Homobelangenorganisatie COC vroeg het gay, bi- en transjongeren. Die kwamen met tips.

jeremy uit de kast coming out day

Ben je lesbisch, homo, bi of transgender en zoek je een geschikt moment om uit de kast te komen? Voor sommigen is Coming Out Dag, vandaag, een heel logisch moment. Jeremy (18) deed dat vorig jaar. 'Ik heb spijt dat ik acht jaar heb gewacht.'

We moeten zoveel mogelijk plastic afval scheiden en inleveren. Dat was het idee van het programma Plastic Heroes, dat in 2009 werd ingevoerd. Maar dat plan werkt niet, schrijven milieuorganisaties deze week aan de Tweede Kamer. Een paar vragen over de plastic-kwestie.  

Meer dan honderd bands die twee maanden lang door Nederland optreden. Véél optreden. Dat is Popronde, het reizende muziekfestival dat tot 26 november duurt. Punkgarageband 45ACIDBABIES heeft soms wel vier optredens in een weekend. ‘We moeten meters maken’, vindt zangeres Sophia (20).

Een negentienjarige jongen uit Leiden is gearresteerd omdat hij DDoS-aanvallen zou hebben uitgevoerd en verkocht. In de VS werd een leeftijdgenoot opgepakt om dezelfde reden. Ze zouden lid zijn van een hackerscollectief. De Amerikaanse FBI was naar het tweetal op zoek. 

Ben je naarstig op zoek naar een goed moment om uit de kast te komen? Op 11 oktober is het Coming Out Dag. Fiorenza (14) kwam vorig jaar uit de kast. ‘Ik moest heel vaak uitleggen wat het verschil is tussen bi en lesbisch.’ 

Fietsroutes en kaasjes, brood en baklava: in buurtsuper Kigi in Landsmeer maakt Kiki Koek de dienst uit. Begin september opende ze haar winkel, precies zoals ze altijd wilde. Mét een roze kassa.

Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Julianne Moore, Scarlett Johansson. Het zijn slechts een paar namen uit het rijtje Amerikaanse sterren dat zich uitspreekt tegen presidentskandidaat Donald Trump. Ze doen dat in een satirisch filmpje dat al binnen een dag meer dan anderhalf miljoen views kreeg. Hun boodschap:  ga stemmen, maar níet op Trump. 

Ministers uit 193 landen kwamen deze week bij elkaar voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Drie maanden lang spreken ze in New York met elkaar over belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid, vluchtelingen en kinderrechten. Ook Sahar Afzal (19) is erbij en vertegenwoordigt Nederlandse jongeren.   

B-Brave Jai brugklas

Nu delen ze handtekeningen uit, gaan ze met fans op de foto en treden ze op voor zalen vol gillende fans. Maar in de brugklas zeulden ze net zo hard met hun te zware tas en werden ze heus niet op handen gedragen. Hoe kijken BN’ers terug op hun brugklastijd? Vandaag het slot in deze serie: B-Braver Jai (tweede van rechts op de foto).

Nielson brugklas

Nu delen ze handtekeningen uit, gaan ze met fans op de foto en treden ze op voor zalen vol gillende fans. Maar in de brugklas zeulden ze net zo hard met hun te zware tas en werden ze heus niet op handen gedragen. Hoe kijken BN’ers terug op hun brugklastijd? Vandaag deel 4 in deze reeks: singer-songwriter Nielson.

Fataal Jesse Bleekemolen

Hij vond het raar dat niemand een speelfilm maakte over zinloos geweld. Dus deed Jesse Bleekemolen (19) het zelf maar. Vanaf deze week draait zijn FATAAL in de bioscopen. Ook wordt de film gebruikt in lespakketten. 7Days liep vorig jaar een dagje mee op de set. Dat leverde de volgende reportage op.

'Een ode aan de gekte en de onafhankelijke geest én een pleidooi voor artistieke vrijheid.' Zo omschrijft het Fringe Festival zichzelf. De voorstellingen van 1 t/m 11 september in Amsterdam zijn dan ook niet door een jury of andere strenge selectie gekomen. Wat is er te beleven voor jongeren? 

Jett Rebel

Drie albums in één jaar uitbrengen, de laatste als verrassing presenteren op Lowlands, een interviewstop aankondigen en die later weer teniet doen. Je kunt best stellen dat Jett Rebel vol verrassingen zit. Nu zijn nieuwe plaat Don’t Die On Me Now uit is, maken we de balans met hem op. Met onze tenen in de rivier, want het is bloedheet...

Foto: Dennis Bouman
Blog

Schommelen op honderd meter hoogte? Vanaf vandaag kan het op de A’DAM Toren aan het IJ, op de hoogste schommel van Europa. Redacteur Govrien ging erheen. Niet omdat ze onverschrokken is, maar omdat ze er nog altijd geen vrede mee heeft dat ze dat níet is. 

Schoolnieuws

Dat je met een botsautootje méér kunt dan alleen keihard tegen een andere knallen, bewijst Silvan (11) uit Berkel. Die tuft er elke dag mee naar school! 

De Wereld Draait Door heeft een nieuwe huisband: Sue the Night. 7Days sprak frontvrouw Suus de Groot vorig jaar. Ze vertelde dat ze als kind verhalen schreef over de dood en dat haar zangcarrière goed beschouwd onder de douche begon. Lees het interview hieronder terug:

Een beetje hangen in de zon, lekker eten en af en toe je teen in de zee steken. Er zijn weinig dingen relaxter dan vakantie. Tót je ineens iemand tegenkomt die je hele zomer op z’n kop zet! Tsja, en dan? Carmen (13) en Gerben (17) vertellen over hun prille vakantieliefdes. 

Het festival-hoogtepunt van het jaar staat voor de deur: Lowlands! En ja leuk natuurlijk, dat LCD Soundsystem, Muse en Disclosure komen, maar dat weten we nu wel. Wat mag je nog meer niet missen?

Droogte

Een supersapje dat de extreme droogte in Zuid-Afrika kan oplossen. Daar kwam Kiara Nirghin (16) uit Johannesburg mee op de proppen. Met haar uitvinding won ze de Community Impact Award op de Google Science Fair, een online wetenschapswedstrijd voor scholieren over de hele wereld. 

7Days probeerde deze vakantie drie kampen uit, waaronder een festivalkamp. Isabelle (11), Emmely (11), Gwen (12), Yuzhi (12) en Chayenne (15) maakten een heel eigen festival én een trailer daarvoor.

Van Barcelona naar Eindhoven is ongeveer 1500 kilometer. Een afstand om het vliegtuig, de trein of de auto bij te pakken. Ties (18) en Steve (19) uit Eindhoven pakten hun longboard. In achttien dagen legden ze de afstand af. Zondag kwamen ze terug. 

Het verkeer op de A4 bij Amsterdam werd maandagochtend stilgelegd en een man is aangehouden op de snelweg. Hij had in een volle bus iets over een bom gezegd. Wat weten we tot nu toe?

Wat hebben ABBA, AC/DC, de Beastie Boys, de Foo Fighters, The Doors en Adele met elkaar gemeen? Dat ze vorig weekend op festival Zwarte Cross stonden natuurlijk. Of nou ja, de bands die hen coverden dan. Esther Groenenberg trad op als Adele.

Morten vierdaagse Nijmegen

Vandaag is de laatste dag van de Vierdaagse. Deelnemers liepen vier dagen lang minstens dertig kilometer per dag. Ook Morten (13), die vorige week in de papieren 7Days stond. Donderdagmiddag belden we hem even voor een update en het bleek zwáár. 

Charlotte Mutsaers Luuk Wojcik Prinsentuin
Poëzie

Houd je van onderstaand gedicht? Dan is festival Dichters in de Prinsentuin misschien wel wat voor jou. Vanaf vandaag tot en met zondag staan de Prinsentuin en de Puddingfabriek in Groningen in het teken van poëzie. Van oude(re) rotten in ‘t vak als Charlotte Mutsaers (73) en Toon Tellegen (74) tot jong talent als Luuk Wojcik (23), die dit ...

Met meer dan honderd miljoen views op YouTube en meer dan 53 miljoen streams op Spotify kun je rustig stellen dat Bonbon dé zomerhit van 2016 is. Eind juni was de Albanese Era Istrefi (22) in Nederland om interviews te geven. Toen 7Days bij haar aanschoof, wist ze zelf nog niet dat ze diezelfde avond een gouden plaat zou...

Afgelopen weekend was het festival Welcome to the Village in Leeuwarden. Met muziek, lekker eten en een zonnetje. Alles wat je van een festival verwacht dus. Maar er waren ook vreemde dingen gaande. Zo draalden mensen met roze haarnetjes bij een vreemde ambulance. Allemaal onderdeel van kunstproject de Mobiele Medicijnfabriek. 

Schoolnieuws

Pokémonnen, op vakantie gaan, werken. Van de meeste jongeren zijn dat waarschijnlijk de hoofdbezigheden tijdens de vakantie. Marit (12) had afgelopen week wel wat anders aan haar hoofd. Zij hielp patiënten, analyseerde bacteriën en verzon een nieuwe cultuur.

Foto: YouTube

Zaterdag staat Beyoncé in een uitverkochte Amsterdam ArenA en ze komt niet alleen. De zusjes Chloe (17) en Halle (16) staan in haar voorprogramma! Wie zijn zij?

Foto: Akin Celiktas
In beeld

De Turkse oproerpolitie die een (Gay) Pride Parade in Istanbul tegenhoudt. Met bovenstaande foto won de Turkse Akin Celiktas de zesde internationale Pride Photo Award. Hieronder zie je een aantal andere winnende foto's. 

Met meer dan 84 miljoen views op YouTube en ruim 47 miljoen streams op Spotify kun je rustig stellen dat Bonbon dé zomerhit van 2016 is. Twee weken geleden was de Albanese Era Istrefi (22) in Nederland. Toen 7Days bij haar aanschoof, wist ze zelf nog niet dat ze die ávond een gouden plaat zou krijgen.

Emile Schuffenecker, Man met pijp (naar Van Goghs Zelfportret), ca. 1892-1900

Dat schilder Vincent van Gogh zijn oor eraf sneed, wisten we al. Maar hoeveel oor er precies af ging, was een raadsel. Tot nu. 

Blasterjaxx, Don Diablo, Julian Jordan en Lil’ Kleine. Op zaterdag 16 juli staan een hoop grote namen op We Are The Future in ArenaPark in Amsterdam. Een festival alléén voor jongeren tussen twaalf en zeventien jaar. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Bussemaker (Emancipatie) de subsidie van Hart van Homo´s stopt. De Kamer denkt dat die stichting, die jonge strengchristelijke homo’s wil helpen uit de kast te komen, hen helemaal niet 'helpt' maar juist probeert over te halen om nooit seks te hebben. Half juni sprak 7Days de...

Alfonso

‘Alfonso’ zou zijn omgekomen bij de aanslagen in Istanbul. En bij de schietpartij in Orlando. En bij de vliegtuigcrash van EgyptAir. Steeds na zulke ...

Deze foto is niet op de Penrice Academy gemaakt
Schoolnieuws

Op de school Penrice Academy in het Britse St. Austell plassen jongens sinds kort met de wc-deur open. Of preciezer gezegd: zonder wc-deuren, want die zijn weggehaald. Een experiment van de rector 'om jongeren een veiliger gevoel te geven'. Veilig? Wat dacht je van onveilig, klagen ouders. 

De Amerikaanse Cassie Martin post graag sexy selfies op Instagram. Dit tot groot ongenoegen van haar vader, comedian Burr Martin, die daar geen doekjes om windt. Gelukkig heeft hij een originele manier bedacht om zijn onvrede duidelijk te maken.  

Beyoncé lanceerde deze week haar nieuwe clip van Sorry. Dat is het veelbesproken nummer van de nieuwe plaat Lemonade, waarin ze afrekent met haar schijnbaar ontrouwe man Jay-Z. En zo ziet-ie er uit (de clip dan). 

Het moet in de Verenigde Staten veel moeilijker worden om aan een wapen te komen. Dat vinden de Democraten tenminste. De Republikeinen zijn het daar niet mee eens. Om hierover een debat en een stemming af te dwingen, gingen de Democraten er woensdagavond maar bij zitten. Vijfentwintig uur lang.

Schoolnieuws

De verwarming kan best twee graden lager. En met een kauwgombak in de kantine bespaar je de energie van het reinigen van een tapijt. Zomaar twee van de plannen van klas K2C van CS Vincent van Gogh uit Assen. Die won deze week de Energy Challenges in de provincies Drenthe en Friesland. 

In beeld

Hoe ziet het leven van jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra eruit? In de fototentoonstelling Kijk mij eens! vertellen 26 jongeren hun verhaal met foto’s die ze zelf hebben gemaakt. De tentoonstelling is tot 27 juni in het Haagse stadhuis te zien. Amjad (13) uit Syrië is een van de jonge fotografen en zo ziet zijn leven eruit:

Kunstbende Oliver

Tijdens de Kunstbende kruisen creatieve jongeren hun culturele degens met elkaar. De besten staan vandaag in de finale, in de categorieën dans, dj, expo, fashion, film, muziek, taal of theater. We stellen je vast voor aan drie nerveuze finalisten.

Een Britse oma benaderde Google op een wel erg beleefde manier. Toen haar kleinzoon Ben John (25) de zoekopdrachten van zijn oma vond, twitterde hij die. Het leverde meer dan 16.000 retweets op en 24.000 likes op Facebook. Én een beleefd antwoord van van Google. 

Voor de 207.204 scholieren die eindexamen hebben gedaan is vandaag de grote dag van het nagelbijten. Massaal wordt gewacht op het gevreesde telefoontje met de uitslag. Hoe ga je daarmee om? De 7Days-bloggers houden het hoofd koel (of iets minder koel). 

examenfraude india

Veertien schijnbaar superslimme scholieren uit het Indiase Bihar moeten opnieuw examen doen. Ze hadden hun examens heel goed gemaakt, maar in een televisieprogramma gaven ze ineens heel domme antwoorden. Daardoor wordt aan hun resultaten getwijfeld. Hebben ze soms gefraudeerd? 

Na vier jaar is eindelijk het tweede album van de Berlijnse elektropopband Me and My Drummer uit. Love Is A Fridge heet het. Voor hun eerste optreden in Amsterdam vorige maand sprak 7Days met zangeres Charlotte Brandi en drummer Matze Proellochs.

In 2014 hoorde Lisanne Spaander (17) dat ze botkanker had. Meteen belandde ze in de medische mallemolen. Om haar gevoelens van zich af te schrijven, maakte ze het nummer Vechtersbaas. Inmiddels is ze beter verklaard én kwam deze week haar EP Mijn Strijd uit. 7Days...

Adèle tijdens de BRIT Awards 2016 in Londen in februari 2016.

Het zal je niet ontgaan zijn: superster Adèle is in Amsterdam. Woensdag gaf ze het eerste van vier concerten in de Ziggo Dome, die in december binnen een mum van tijd uitverkocht raakten. Hieronder een paar fragmenten uit haar show én een ooggetuigenverslag van Niene (14) die erbij was. 

Zo zag het er in Asten uit, bij Eindhoven

Terwijl je woensdag op sommige plekken nietsvermoedend in de zon kon zitten, hoosde het in andere delen van het land. Het noodweer trof vooral Noord-Brabant en Limburg, maar ook in Duitsland en Frankrijk ging het er hevig aan toe. Daar werden mensen geëvacueerd en vielen zelfs doden. Zo zag de situatie eruit: 

‘Jankneger’, ‘aap’ en ‘Zwarte Piet’. Presentatrice Sylvana Simons kreeg de laatste tijd de ene racistische opmerking na de andere naar haar hoofd geslingerd. Ook werd er een Facebookpagina geopend die haar ‘uitzwaait’ op 6 december. Dinsdag maakte de presentatrice en politica bekend dat ze aangifte doet. Wat is hier aan de hand? Vijf vragen en...

Jesse Hughes van Eagles of Death Metal op Nova Rock 2015
Dossier terrorisme

In Frankrijk hebben twee festivals de band Eagles of Death Metal van hun line-up geschrapt, na rechtse uitlatingen van zanger Jesse Hughes in interviews. Die band trad in november op in de Parijse concertzaal Le Bataclan toen IS-terroristen daar 89 mensen doodden....

Toen een zieke fan vorige week niet bij het optreden van Florence + the Machine in het Amerikaanse Austin kon zijn, besloot de band haar te verrassen. Ze gaven het vijftienjarige meisje, dat kanker heeft, een privé-optreden aan bed. Dat ging zo. 

Een verouderde hand, weggerotte tanden, een zwarte long of nóg erger. Sinds gisteren moeten fabrikanten zulke afschrikwekkende plaatjes op hun Nederlandse pakjes sigaretten en shag zetten. Vijf vragen en antwoorden over de nieuwe regels. 

Afgerukte wasbakken, leeggespoten brandblussers, ingegooide ruiten... In het leegstaande Dierenpark Emmen hebben jongeren flink huisgehouden. De schade loopt in de tonnen.

De Nijmeegse rockband De Staat heeft een internationale prijs gewonnen voor de clip van Witch Doctor, in de categorie Best Concept. Ze hebben daarmee Beyoncé gewoon verslagen!

Het wraakporno-filmpje van ene Chantal dat vorig jaar op Facebook verscheen, is waarschijnlijk vanaf een middelbare school in West-Brabant online is gezet. Dat concluderen experts. Het is een doorbraak in de zaak, waarbij Chantal en Facebook tegenover elkaar stonden voor de rechter. Een reconstructie.

ongeluk Alphen aan den Rijn

Hoera, het dek van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn ligt er weer op. Waarom dat nieuws is? Omdat het in augustus vorig jaar gruwelijk misging bij de eerste poging. Twee hijskranen en een stuk brug vielen om en veel huizen werden verpletterd. 7Days zet de gebeurtenissen nog eens op een rij. 

Douwe Bob zit sinds een week in Stockholm, met zijn lied Slow Down en gitaar onder de arm. Daarmee vertegenwoordigt hij Nederland dinsdag in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Wie zijn de grote kanshebbers dit jaar? Daarop wordt volop gegokt. De zeven favorieten van de...

Vandaag is Karel Appel precies tien jaar dood, een van de grotere kunstschilders uit Nederland. Maar we hebben er nog meer, veel meer. Wat dacht je van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Vincent van Gogh? Herken je de schilderijen van deze grootmeesters? Doe de quiz! 

Sleep jij jezelf iedere ochtend met veel pijn en moeite uit bed? Hm, misschien ben je een avondmens. Slaaponderzoeker Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam vertelt hoe je die vreselijke ochtenden iets draaglijker kunt maken. 

Hoe raken jongeren verzeild in een criminele jeugdgroep? En waarom stappen ze weer uit de criminaliteit? Onderzoekers van Van Montfoort en Bureau Alpha hielden dertien diepte-interviews met jongens die jarenlang in een criminele jeugdgroep zaten. Zeven vragen over hun onderzoek.

De Bevrijdingsfestivals komen er weer aan en dat betekent dat we veel van The Brahms zullen zien. Op 5 mei staan ze in Utrecht, Den Bosch en Roermond. Tijdens Koningsdag spelen ze op Oranjepop in Nijmegen. Begin maart spraken we de band al en namen we hun korte, doch krachtige leven als The Brahms tot nu toe even met ze door.  

Van zijn moeder mocht hij alleen op voetbal als hij ook op muziekles ging. Hij koos voor de accordeon. Zondag won Johan Wiersma (13) de eerste prijs van het Prinses Christina Concours in Den Haag.  

Hij kan pennen wegtoveren als de beste. En haal je een kaart uit een stapel (en stop je 'm weer terug), dan kan hij ‘m zó terugvinden. Zondag won Michael van Straelen (15) de Nederlandse Juniorenkampioenschappen Goochelen 2016, in de categorie close-up.  

Bas (rechts) met zijn vriend

Vanwege zijn 'homoseksuele gedrag' liep student Bas (25, rechts op de foto) afgelopen najaar een stageplek mis. Oneerlijk, vond hij, dus hij stapte naar het College voor de Rechten van de Mens en naar de rechter. Beide gaven hem gelijk. De eigenaar van het bedrijf moet een boete en een schadevergoeding betalen.

Gemiddeld 70% van de jongeren voelt zich soms of vaak eenzaam. Bij 11% is dat zelfs chronisch. Hoe komt dat? Gerine Lodder heeft het onderzocht. Donderdag promoveert ze aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Het hoofd van de Amerikaanse president Andrew Jackson maakt plaats voor dat van Harriet Tubman, die tegen slavernij streed. De heldin wordt het nieuwe gezicht van het Amerikaanse twintig dollarbiljet. Zeven bankbiljetten van het afgelopen jaar op rij. 

Dossier 4/5 mei

Op 5 mei zoeft singer-songwriter Nielson een groot deel van de dag door de lucht. Per helikopter wordt-ie van Bevrijdingsfestival naar Bevrijdingsfestival gevlogen, samen met de drie andere Ambassadeurs van de Vrijheid. ‘Hierdoor kon ik mijn eigen liedje achterna reizen.’ 

Zie jij Koningsdag als een hoop oranje hoedjes, kleffe broodjes bal en een hoop lawaai? Er valt anders ook een hoop geld te verdienen! Twee doorgewinterde marktkooplieden van de beroemde Amsterdamse Albert Cuypmarkt geven tips hoe het komende woensdag wel én hoe het niet moet. 

Geert Sweep (13) maakte vorig jaar een beeld van een vrouw die onderweg is naar een feestje. Hij won er de Kunstbende mee in de categorie Expo. De hoofdprijs int hij vrijdag. Dan wordt zijn werk een avond geëxposeerd in het Stedelijk Museum in Amsterdam. 

Schooltips - Dossier mediawijsheid

Op de landelijke Dag tegen Pesten kunnen anti-pesttips natuurlijk niet ontbreken. We spraken eerder met Laura Mol van Stichting School &...

Vrijdag komt debuutplaat Sea Of Ethanol van de band Indian Askin uit. Een verwijzing naar drankgebruik? Volgens zanger en gitarist Chino Ayala en drummer Ferry Kunst is het meer dan dat. ‘Het gaat over verslavingen in het algemeen.’

international day of silence

Het is vrijdag International Day of Silence (IDOS). Door hun mond te houden, vragen scholieren aandacht voor de gevolgen van pesten. Costas (15) organiseert de dag op zijn school in Amsterdam, samen met zijn pas opgerichte Gay Straight Alliance. 7Days was bij de laatste vergadering. 

Niet iedere leerling heeft dezelfde kansen. De opleiding van je ouders heeft veel invloed op jouw schoolkeuze en loopbaan! Dat staat in een rapport van de Onderwijsinspectie, De Staat van het Onderwijs...

In Nederland zijn weinig tienermoeders, vergeleken met andere landen. En het worden er steeds minder. Vorig jaar kregen 1.574 tienermeisjes een kind, twee jaar geleden waren het er nog 1.798. En dat aantal daalt al jaren. Een paar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op een rij. 

Ansichtkaart van Stockholm

Even met Zweden bellen? Dat kan tegenwoordig. Zweden heeft sinds kort een eigen nummer. Wie 0031-85 20 85 000 belt, wordt doorverbonden met een willekeurige Zweed. Die kan - als het goed is - van alles vertellen over zijn land. Het idee komt van een Zweeds toerismebureau. ‘Het regent hier vaak', vertelt de Zweedse Daniel (19) aan de telefoon...

Nu MainStreet uit elkaar gaat, rest de verdrietige mainiacs nog maar één ding: nagenieten van die mooie tijd dat ze nog wél bij elkaar waren. Neem augustus 2014, toen het MainStreet Summer Camp in Schoorl was. Drie dagen lang werden de nummers van MainStreet én hun sixpacks besproken door pakweg vijftien fans. Ze mochten zelfs een...

Woensdag mocht Nederland in een referendum zijn mening geven over een verdrag met Oekraïne. De uitkomst: het nee-kamp won overtuigend (met zo’n 61%). En het referendum is geldig, omdat de opkomst hoger was dan 30%. Wat nu? 

Woon je in het noorden van Nederland en verkeer je in nood? Speel dan gerust nog een potje patience, want het kan even duren voor de politie er is. Waar de politie wél snel op een spoedgeval afkomt? Vooral in stedelijke gebieden. Dat blijkt uit cijfers die...

Na het uitgaan bij een jonge BOB in de auto stappen lijkt een goed idee, maar is niet zonder gevaar. Jonge bestuurders laten zich te veel afleiden door (beschonken) meerijders in de auto. Dat zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een paar cijfers uit hun onderzoek. 

Afgelopen maand gaf Nielson in de Heineken Music Hall een show vol covers, eigen hits als Sexy als ik dans én bekende gasten. Ook presenteerde hij zijn nieuwe album Weet je wat het is. ‘Ik werd er zo gelukkig van dat mensen op mijn nieuwe muziek zaten te wachten.’

Zaterdag begint de Autismeweek, waarin aandacht gevraagd wordt voor autisme. ‘Die aandacht gaat altijd naar de zware vormen ervan’, vindt Jeanne (19). Daarom heeft zij een korte film bedacht over lícht autisme, Autist! heet-ie. En dit is ‘m. 

Maandagavond zijn de 3FM Awards 2016 uitgereikt. Kensington kwam als grote winnaar uit de bus. Wie mogen er nog meer een award op hun schoorsteenmantel zetten? We zetten ze op een rij. 

Mensen (m/v) met hoge nood kunnen vanaf nu legaal hun blaas legen op de Dam in Amsterdam. Daar verrijst donderdag de eerste wc-lift voor mannen én vrouwen ter wereld! 

Sinds deze week telt Nederland 17 miljoen inwoners, volgens de bevolkingsteller van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er een miljoen meer dan vijftien jaar geleden. Wáár die mensen zitten? Dat lees je komende vrijdag in de papieren 7Days. Wíe nummer 17 miljoen is? Dat is niet bekend. We kunnen er hooguit een...

Voor het nieuwe album Amen & Goodbye, dat op 1 april uitkomt, werkte de band Yeasayer samen met sculptuurmaker David Altmejd. Hoe de groep inspiratie haalt uit zijn lugubere beelden? Zanger en gitarist Anand Wilder vertelt. 

In beeld

Dromedarissen die voor Rotterdam CS staan, kangoeroes die over de Lijnbaan springen en olifanten die langs het Feyenoord-stadion slenteren. In fotoboek Wild Wild Rotterdam dat vrijdag verscheen, leek het allemaal doodnormaal. Hoe kwám landschapsfotograaf Bart van Damme erop? 

Op een toilet van het Altra college in Amsterdam werd in 2014 een sticker geplakt, die verandert van een mannetje naar een vrouwtje, tijdens de actie voor genderneutrale toiletten.
Schoolnieuws

Transgenders op de Palmer High School in het Amerikaanse Colorado Springs kunnen opgelucht ademhalen. Sinds kort hebben ze een genderneutraal toilet.

'Ik ben ongesteld.' Hoe vaak heb je de behoefte om dit aan je vrienden of vriendinnen te laten weten? Per smartphone? Volgens Libresse hebben vrouwen dit vaak, maar zijn de uitingsmogelijkheden zo beperkt. Daarom is het bedrijf een petitie begonnen om de ongesteldheids-emoji in het leven te roepen. Ja, echt. 

Michiel Vos houdt van pindakaas, vooral van zijn zelfgemaakte biologische variant. 'Ik dacht: dat moet ik serieuzer aanpakken', vertelt hij. Afgelopen weekend ging De Pindakaaswinkel in Amsterdam open. De allereerste in z'n soort. ‘We komen met tien standaardsmaken.’ 

Het is alsof The Brahms op fast forward staan. Ze bestaan nog maar twee jaar en waren al 3FM Serious Talent, hadden een 3FM-megahit en wonnen de Utrechtse Popprijs. Op 18 maart komt hun tweede EP Belise uit. Tijd om even stil te staan bij hun mijlpalen, voordat ze weer verder sjezen.

Dossier vluchtelingen

Gevluchte homo's, lesbiennes, bi's en transgenders (LHBT'ers) én christenen moeten in Nederland apart worden opgevangen als ze door medevluchtelingen worden gepest en bedreigd. Deze week stemde de Tweede Kamer vóór dat plan. De regering is het er niet mee eens. De voors en tegens op een rij. 

Jaren geleden kreeg de Britse Nadine Cooper te horen dat ze niet kon zingen. Van haar bloedeigen muziekleraar, nota bene. Vorige maand kwam ze met een gepast antwoord: een koor in Nottingham voor mensen die niet kunnen zingen. De Britse omroep BBC nam er pas een kijkje. 

De school herdenkt Wesley die overleed in 2014

Anthony D. (17), de jongen die in 2014 een klasgenoot doodstak op het Corbulo College in Voorburg, moet anderhalf jaar de cel in en krijgt jeugd-TBS. Dat bepaalde de rechter donderdag. Hoe zat deze zaak ook alweer?

In beeld

Hope for a New Life, zo heet de beste persfoto van afgelopen jaar. Hij is gemaakt door Warren Richardson en staat hierboven. Te zien is hoe een man een baby door een hek geeft bij de Hongaars/Servische grens. Hieronder nog paar winnaars van de prestigieuze fotowedstrijd op een rij. 

'Beste burger, je hebt een fantastische prijs gewonnen.' Of: 'stuur je bankpas in'. Of: 'je hebt een betaalachterstand'. Oplichting per mail en sms is er in veel vormen en maten. Hieronder een paar voorbeelden van nepberichten, die bij de Fraudehelpdesk binnen kwamen. Zodat je er niet intrapt! 

Je zou maar de hele dag een piep, zoem of sis in je oor hebben... Tijdens de Week van het Oorsuizen, die tot 14 februari duurt, wordt stilgestaan bij de verschillende oorzaken daarvan. 5 dingen die je moet weten over oorsuizen.

Voor het eerst werd woensdagavond het Correspondents’ Dinner in Nederland gehouden: een speech van premier Rutte voor journalisten waarbij hij politici, journalisten en zichzelf op de hak nam. Een paar hoogtepunten.  

Dansers oefenden deze week voor de première van Het Zwanenmeer in het Joyce Theater in New York. De Zuid-Afrikaanse choreograaf Dada Masilo heeft een moderne draai gegeven aan het klassieke balletstuk van Tsjaikovski. En dat levert mooie foto’s op. 

Tijdens de Week van het Vergeten Kind wordt aandacht gevraagd voor kinderen en jongeren die in opvanghuizen wonen. Zondag was het Vergeten Kind Filmfestival met films die ze zelf hadden gemaakt. De film Nieuwe Buren, gemaakt door de bewoners van TriviumLindenhof in Dordrecht won de prijs voor beste film. Dit is 'm! 

Sigaretten en schoolpleinen: het is geen gelukkige combinatie, vindt de politiek. Daarom gaat het veranderen. Vanaf 2020 mag je op geen enkel schoolplein meer een sigaret opsteken. De Tweede Kamer stemde deze week met dat plan in. 

Willekeurige burgers voorzien van een gebakken eitje voor hun eigen deur. Met zelf meegebrachte badeendjes in het bad van vreemden poedelen. Voor de serie Kringlopers doen Rens Polman (23, links) en Koen Brouwer (24), samen Lieve Bertha, precies wat ze willen. Daarnaast maken ze mooie liedjes én staan ze in het theater.

Dit is de Wepod. Hij heeft geen stuur en geen rempedaal, noch een chauffeur. Donderdag gingen de eerste twee zelfrijdende auto’s de weg op, in Wageningen. 

Vluchtelingen bereiken Servië

PvdA-leider Diederik Samsom kwam donderdag met een nieuw plan voor de vluchtelingencrisis. Vluchtelingen die via Turkije naar Griekenland gaan, worden meteen met de veerboot teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor mogen er wel een hoop vluchtelingen op een andere, legale manier naar Europa. Hoe zit dat? 

Acht jaar geleden verruilde muzikant Rupert Blackman Londen voor Utrecht. Zijn muzikale carrière begon op straat waar hij werd gespot door zangeres Anouk en platenlabel Pias. Begin februari verschijnt de eerste plaat van zijn indiepopband Causes. Vorig weekend stond-ie op Eurosonic/ Noorderslag.

Schoolnieuws

Dit is Zora, wiskundeleraar van twee eerste mavoklassen van scholengemeenschap Thamen in Uithoorn. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam proberen er achter te komen of het werkt, zo'n robot die lesgeeft

Schoolnieuws

Het moet helemaal anders met het vak Nederlands. Het heeft te weinig inhoud en is niet uitdagend genoeg. Dat zeggen wetenschappers en docenten. Vrijdag bieden ze een manifest aan met ideeën om het vak te verbeteren. Daarin staan acht stellingen. Een van de bedenkers, Peter-Arno Coppen van de Radboud Universiteit, praat ons er doorheen.

In de Nederlandse supermarkten was vorig jaar 40% vaker vlees zonder welzijnskeurmerk in de aanbieding dan in 2014. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Zo'n welzijnskeurmerk, zoals een EKO of een Beter Leven-ster, laat zien dat de dieren een (redelijk) goed leven hadden. 

Dossier IS

Een walhalla waarin iedereen een huis, medische zorg en genoeg te eten heeft. Dat is hoe terreurgroep IS reclame maakt voor het leven in het kalifaat, de staat die ze met veel geweld probeert te stichten. Niks van waar, blijkt uit het rapport Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld van de Algemene Inlichtingendienst (AIVD). Het leven bij IS...

aanslagpleger Parijs

In Parijs heeft de politie donderdag een man doodgeschoten die een mes bij zich had, een bomgordel droeg en 'Allahu Akhbar' zou hebben geroepen. Die bomgordel bleek nep te zijn. 

Bij de tijd

Heb jij alle goede voornemens die je op 1 januari 2015 driftig in je dagboek schreef al uitgevoerd? Waarschijnlijk niet, dus waar wacht je op? Je hebt nog drie dagen! Tik tak tik.

Merhawit (links) was in oktober op het Toekomstfestival en wilde onherkenbaar op de foto.

Merhawit (17) uit Eritrea spraken we in oktober op het Toekomstfestival voor jonge asielzoekers in Utrecht. Ze woonde toen in Wageningen en had al een verblijfsvergunning gekregen voor vijf jaar. Ze vertelde dat ze dolgraag Nederlands wil leren en accountant wil worden. Hoe gaat het met haar? 

Tarik Z. moet 40 maanden de cel in, waarvan 24 maanden alleen als hij nog een keer de fout in gaat. Dat heeft de rechter dinsdag in hoger beroep besloten. Tarik Z. drong begin dit jaar het NOS-gebouw binnen met een nepwapen en kaapte het NOS Journaal. Wat hij...

Voor de één draait oud en nieuw om vuurwerk afsteken, de ander durft amper de straat op door al het geknal en die voetzoekers. Ook dit jaar laait de discussie over een vuurwerkverbod weer op. Op een speciaal meldpunt voor vuurwerkoverlast zijn in twee dagen al 16.720 meldingen binnengekomen. Al zijn...

Wat krijg je als de jongens van One Direction in je auto stappen en een stukje meerijden? De Britse komiek James Corden probeerde het: dit is het resultaat. 

Acht deelnemers streden zondag tegen elkaar tijdens het NK drone-racen. Sander (17) werd Nederlands kampioen. In de papieren 7Days lees je een interview met hem en hier zie je hoe dat er uitziet: racende drones in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. 

René Graafsma, de vader van Dascha (16) die vorige maand overleed na een avondje uit, heeft een lied voor zijn dochter gemaakt. Hij zette het donderdag op YouTube. 

Woensdagavond braken er rellen uit bij het gemeentehuis van Geldermalsen. Daar vergaderde de gemeenteraad over de bouw van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Tegenstanders van dat plan probeerden het gemeentehuis binnen te dringen en gooiden vuurwerkbommen naar binnen. De politie loste waarschuwingsschoten. 

Schooltips

Hartstikke leuk natuurlijk, studeren. Maar om te voorkomen dat je straks trots met je diploma wappert en er in de verste verte geen baan te bekennen is, doet het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht prognoses over de arbeidsmarkt. Didier Fouarge van ROA bespreekt de nieuwste bevindingen. 

Studiekeuze

Een studie kiezen kan een lastige opgave zijn. Gelukkig helpt het onderzoekscentrum van de Universiteit Maastricht (ROA) je een handje. Zij maken om de twee jaar een prognose van de arbeidsmarkt. Zo kun je lezen naar welke beroepen de komende jaren veel vraag gaat zijn. Die voorspellingen lees je deze week in 7Days. In dit filmpje...

Happy cycling is safe cycling. Dat is de slogan die tv-maker Maxim Hartman toeristen op het hart drukt in de fietstutorial die hij voor ze maakte, in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het filmpje wordt onder andere vertoond op hotelkamers in de hoop dat toeristen er iets van opsteken en de chaotische Amsterdamse straten veiliger...

in beeld

Dat Joy (13) en Christine Moene (17) een 7Days Jongere van het Jaar Award hebben gewonnen, weten we nu wel, maar hoe was die uitreiking eigenlijk? 

Bij de tijd

Vandaag is het koop-niets-dag: een protest tegen de westerse consumptiecultuur. En eigenlijk moet je daar best veel voor laten. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, maakten we een handige checklist. Zo weet je precies waar je vandaag aan toe bent.

7Days Jongere van het Jaar 2015
Jongere van het Jaar

YouTube-vlogger Joy (13, rechts op de foto) is vrijdagavond in de Amsterdamse Escape uitgeroepen tot 7Days Jongere van het Jaar 2015! Zij won de publieksprijs vanwege haar enorm populaire YouTube-kanaal BeautyNezz. En er was nog een winnaar: Christine Moene (17) kreeg de juryprijs vanwege haar gouden medaille op de Internationale...

Een jongetje doet of-ie zijn laatste snoepje aan een olifant geeft, maar steekt ‘m dan snel in zijn eigen mond. Jaren later neemt de olifant wraak. Deze Rolo-reclame uit 1996 is de beste ooit. Woensdag won-ie de Gouden Loekie Aller Tijden, die werd uitgereikt omdat de reclame-organisatie Ster vijftig jaar bestaat. 

stelling

Achteloos een potje Kolonisten, PimPamPetten of Weervolven is er niet meer bij. Vanaf nu kun je elk moment op een verborgen anti-drankboodschap stuiten. Erin gestopt door je bloedeigen ouder(s)! Een goed idee, of gewoon nutteloos?

Jongere van het Jaar

Wie wordt eind volgende week 7Days Jongere van het Jaar? Welke Nederlandse tiener heeft in 2015 écht iets bijzonders bereikt? Een van de genomineerden is filmmaker Jesse Bleekemolen (18). We liepen in augustus een dag mee op zijn filmset. Dat interview kun je hieronder teruglezen. Stemmen op Jesse kan trouwens...

Welke kledingmerken zijn duurzaam en hebben oog voor milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden? Kortom, zijn 'schoon'? Stichting Rank a Brand houdt dat bij in een lijst. Daarop staan ruim honderd Nederlandse kledingmerken ingedeeld in labels van A (topmerk) tot E (houd je hand voorlopig nog maar even op de knip). Welke merken scoren goed? Dat...

Jongere van het Jaar

DNA vermeerderen kan Christine als de beste. Tijdens de Internationale Biologie Olympiade werd ze dertiende, won een gouden medaille (10% van de 240 deelnemers won goud) én was het beste meisje van de wereld! Niet gek dus dat ze genomineerd is voor 7Days Jongere van het Jaar.

Jesse Bleekemolen genomineerd voor 7Days Jongere van het Jaar 2015
Jongere van het Jaar

Hij vond het raar dat niemand een speelfilm maakte over zinloos geweld. Dus deed Jesse (18) het zelf maar. Hij ritselde professionele cast- en crewleden, zoals Jeffrey Hamilton (GTST) en Priscilla Knetemann (SpangaS), die allemaal vrijwillig meewerken aan zijn project. Volgend jaar draait FATAAL in de bioscopen en...

Jongere van het Jaar

Hij was finalist in De Beste Singer-Songwriter van Nederland, maar sinds zijn optreden in De Wereld Draait Door kent echt íedereen hem: Ruben Annink (17). De jongen die zo stoïcijns bleef doorzingen terwijl de halve studio - met Ali B voorop - in huilen uitbarstte. Terwijl jullie nog bij me zijn belandde meteen op één...

Waar al haar 672.000 volgers vandaan komen? Annegien Schilling (16) heeft geen idee. Wij denken dat het iets te maken heeft met de prachtige foto's die ze elke week op Instagram zet. 

Bij de tijd

Stress heeft invloed op ons allemaal. En niets veroorzaakt meer stress dan school, je studie, een baan en de rest van het leven. Vandaag staan we eens goed stil bij waarom het leven ook alweer een regelrechte hel is. 

Al sinds ze geboren is, filmt de vader van Lotte Hofmeester haar iedere week vijftien seconden. Op 28 oktober werd ze zestien. Wat ze voor haar verjaardag kreeg? Deze timelapse van zichzelf.

Een jongen drinkt alcohol op vakantie op de camping

Jongeren kopen veel minder alcohol dan een paar jaar geleden. Maar ze drinken het wél. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid). We zetten de belangrijkste drankcijfers uit het onderzoek op een rij. 

Binnen 48 uur een film maken, dat leek Tiemen (14, helemaal links op de foto) wel wat. Met wat hulp van jongerenwerker Fabian Schrijver van Stichting Raster ritselde hij een filmcrew van twaalf jongeren en sloot hij zich twee dagen en nachten op in een jongerencentrum in Deventer. 

De Zweedse Elliphant houdt van samenwerkingen. Zo maakte ze nummers met Major Lazer, Big Freedia, Skrillex en MØ. 7Days sprak haar zaterdag in haar kleedkamer in de Heineken Music Hall. 

Deze week verscheen een 'nieuw' nummer van Kurt Cobain: Sappy. Later nam hij met Nirvana andere versies van het nummer op, maar dit origineel komt uit 1986-1988. Op 13 november verschijnt een soloplaat van Cobain met nummers uit de documentaire Montage of Heck en nooit eerder gehoord materiaal. 

We spraken Sef over zijn nieuwe plaat In Kleur, die op 9 oktober uitkomt. Het eerste deel van dat interview staat in de papieren 7Days van deze week, deel twee vind je hier.   

Bij de tijd

Het is vandaag de dag van… een heleboel. Wat je in ieder geval nodig hebt is een plumeau, je lippen en een oma. 

Afgelopen weekend kwamen wereldleiders bij de Verenigde Naties bijeen voor de de Sustainable Development Goals. Ze hadden het over zaken als armoede, geweld tegen kinderen en ongelijkheid. En ze ontvingen een brief van achttien jongeren uit verschillende landen, die over hun situatie vertelden. Akhrat (16) schreef de Nederlandse inzending. 

Tijdens de Week Tegen Pesten bezocht Ronnie Flex zijn oude school in Rotterdam. Daar probeerde hij leerlingen zover te krijgen de Pest Check in te vullen. Ook maakte hij een nummer over pesten. Wat heeft hij toch met dat onderwerp?

schoolnieuws

Een oud-rector van het 4e Gymnasium in Amsterdam zou beelden van zijn leerlingen hebben bewerkt tot iets wat kan worden gezien als kinderporno. De school deed deze week aangifte tegen hem. 

Op 11 september brengt Kwabs zijn debuutplaat Love + War uit. Die klinkt ongeveer zo:

Zangeres Grace (18) zit midden in haar Europese tour met soulzanger Leon Bridges. In mei scoorde ze een Australische nummer één-hit met deze cover van You Don't Own Me van Lesley Gore. 

Gláucio (13) en Márcia (18) mogen in Nederland blijven, met hun moeder. Hun vader wordt teruggestuurd naar Angola. Dat besloot staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid & Justitie) deze week. Wat waren zijn overwegingen? En waarom werden het gezin...

Goed nieuws voor Gláucio (13, foto) en Márcia (18). Samen met hun ouders zouden ze vrijdag op het vliegtuig gezet worden naar Angola. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland, maar is uitgeprocedeerd. Maandagnamiddag hoorden ze van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielbeleid) dat ze toch mogen blijven. Ook hun moeder krijgt een...

Dossier vluchtelingen

Terwijl in Calais duizenden vluchtelingen in vieze tentjes leven, werden die op muziekfestival Lowlands massaal achtergelaten. Een groep jongeren krabde zich achter de oren en kwam met het volgende plan: die tentjes moeten naar Calais! 

Asielzoekerskinderen lopen begin augustus een protestmars naar de rechtbank in Den Haag waar het kort geding tegen COA diende.

De uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen en -jongeren moeten toch verhuizen uit het asielzoekerscentrum in Almelo. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielbeleid deze week besloten.

Lucas Hamming en zijn band zijn de nieuwe huisband van De Wereld Draait Door. 7Days sprak hem afgelopen maart over zijn EP The Perv in Perfection en zijn platencontract bij Pias. Dit is wat hij vertelde: 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worstelt al jaren met vragen over hoofdluis. Ouders en journalisten bellen steeds met vragen als: hoe vaak komen luizen voor? En: hebben meisjes er vaker last van dan jongens? Om het uit te zoeken, begonnen het RIVM een paar maanden geleden met een groot luizenonderzoek. Een paar van de...

Je talent en discipline inzetten ‘als ticket naar een betere toekomst’. Dat is wat tachtig jongeren uit Rotterdam vorige week leerden tijdens Move Forward, een dans-, rap-, en basketbalprogramma voor jongeren in lastige leefomstandigheden. ‘Hier kun je jezelf laten zien.’

Haar singles My Love en Diggin’ werden megahit op 3FM, zelf werd ze ‘Serious Talent’. Haar debuutplaat Shades of Black kwam binnen op één, er vielen veel prijzen én er verscheen een documentaire over haar. Je kunt gerust stellen dat 2015 het jaar van Kovacs (25) is.

Muziek

Lowlands staat voor de deur, dus we zouden geen geschikter moment kunnen bedenken voor een overzichtje van wat daar speelt dan nu. Komt-ie! 

Bjorn (13) uit Boekel heeft de zeldzame ziekte progeria. Daardoor heeft hij het lichaam van een oude man. Afgelopen week organiseerde hij een bijeenkomst voor kinderen met progeria uit heel Europa. Daarvoor zamelde hij wel tachtigduizend euro in! 

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Zo heet het boek dat vorig jaar uitkwam over Bjorn (13) die progeria heeft. Door de ziekte wordt zijn lichaam snel oud en leeft hij waarschijnlijk niet zo lang. Toch probeert Bjorn álles uit het leven te halen.

Maandag werd verpleegkundige Linda van der Giesen doodgeschoten voor het ziekenhuis waar ze werkte, in Waalwijk. Nu blijkt dat ze al langer werd bedreigd door haar ex, de verdachte. Én aangifte had gedaan tegen hem. Hoe zit dat precies? Een tijdlijn.  

Voor het programma Love Exchange werd dj Erik Arbores (18) tijdens de Gay Pride gekoppeld aan de Oegandese Kerin Nalwanga (28). Hij vindt homo-zijn geen big deal, zij kwam erdoor in de problemen zijn in haar thuisland. Hun gesprekken en belevenissen werden gefilmd voor online platform 3LAB. 

In beeld

'Waar het op slaat, weet ik niet meer', zegt oud-scholier Koen, wiens agenda met de de tekst 'Houd je bek' in het Dordtse Onderwijsmuseum staat. 'Volgens mij heeft een vriend het geschreven. Misschien was hij boos op een leraar of op iemand in de klas.' De tentoonstelling Grow Up!...

Violetta beschildert een protestdoos waarmee ze woensdag 5 augustus naar de rechtbank in Den Haag gaat.

52 jongeren uit het asielzoekerscentrum (AZC) in Almelo moeten met hun gezin verhuizen. Dat besloot staatssecretaris Klaas Dijkhoff deze week. 7Days sprak een paar jongeren op maandag 3 augustus, toen ze verhuisdozen beschilderden als protest tegen die beslissing...

Zaterdag trekt de Canal Parade door de wateren van Amsterdam: een bonte stoet van boten en mensen die opkomen voor gelijkheid van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Het is onderdeel van de twintigste Gay Pride in Amsterdam. Dit jaar varen tachtig boten mee. Wat zijn de opvallendste...

Fan van

In de rubriek Fan Van vertellen lezers van 7Days over hun favoriete artiest. Deze week: Annika (15) over Typhoon. 'Hij zette zijn handtekening op mijn regenlaars.' 

Bij de tijd

Op 28 juli in het jaar 46 voor Christus werd Julius Caesar dictator in Rome. Een mooie dag om eens stil te staan bij deze dictator en zijn uitspraken. 

Lisanne Spaander (17) heeft een ernstige vorm van botkanker. Luister naar het nummer Vechtersbaas dat ze hierover schreef. 

Maggie Poukkula (19) had geen idee wat er precies op stond, maar vond het cool dat ze foto’s had gevonden van haar vader die met Kurt Cobain jamde. Daarom zette ze ze op Twitter. Het bleken foto's van het allereerste optreden van Nirvana óóit te zijn. 

Hij maakte niet altijd de juiste keuzes. Sterker nog: rapper Adje komt net uit de bak, waar hij acht maanden vastzat voor het handelen in drugs. Nu helpt hij jongeren op het rechte pad te blijven en sterk in hun schoenen te staan. Daarover gaat het nummer Luister naar Jezelf, dat hij samen met rapper MC Fit maakte. 

Het is zomer en dus de hoogste tijd om op het strand te hangen. Maar wat als je midden in de stad woont? Dan ga je toch naar een stadsstrand? Een greep uit het aanbod. 

Achter de jurken van de pas afgestudeerde ontwerper Karim Adduchi (27) zit een heel verhaal. Dat van moslimvrouwen uit Noord-Marokko om precies te zijn. Vorige week mocht hij zijn werk tonen als jong talent tijdens Lichting...

Fan van

In de rubriek Fan Van vertellen lezers van 7Days over hun favoriete artiest. Deze week: Marissa (16) is fan van James Bay. ‘Het begon met de single Hold Back the River. Die vond ik heel mooi. Het nummer begint rustig en wordt steeds wat wilder. Toen ben ik meer gaan luisteren en zo werd ik fan.'

Hoe lukte het Maaike Ouboter om, na het gigantische succes van haar nummer Dat ik je mis, ook met haar debuutplaat En hoe het dan ook weer dag wordt op nummer één binnen te komen? Dat lees je deze week in 7Days. Maar misschien vraag je je dat na het beluisteren van deze nummers van haar plaat helemaal al niet meer af...

fan van

In de rubriek Fan Van vertellen lezers van 7Days over hun favoriete artiest. Deze week: Pien (17) over Die Antwoord. 'Ze hebben een heel aparte stijl.'

Na nachten vol rellen om de dood van de arrestant Mitch Henriquez vorige week was het de afgelopen dagen rustig in de Haagse Schilderwijk . Betrokken buurtbewoners, onder wie jongeren, wisten de boel te sussen. Jongerenwerker Yassine Aberkane (25) was een van de...

In beeld

De Italiaanse fotograaf Marika Puicher heeft donderdag de Pride Photo Award 2015 gewonnen. Zij maakte een foto van een 11-jarig transgendermeisje dat buitenspeelt met haar broertje. De awards zijn bedoeld voor fotografen die een positief beeld laten zien van seksuele en genderdiversiteit. Dit waren de inzendingen van de andere winnaars:

Fan van

In de rubriek Fan Van vertellen lezers van 7Days over hun favoriete artiest. Deze week: Emma (13) over Katy Perry: 'Je kunt zo lekker op haar muziek dansen.'

Tijdens de Crazy Colorrun in Leeuwarden werd zondag verfpoeder op de deelnemers gespoten. Dat gaf een enorm vrolijk effect. Behalve de volgende dag, toen deelnemers de verf er niet meer af kregen. Nienke (14, rechts op de foto) moest met een oranje gezicht boodschappen doen. 

De Baron 1898 wordt vandaag officieel geopend, de nieuwste achtbaan van de Efteling die een vrije val van 37,5 meter maakt. Bekijk in deze video hoe dat eruitziet. 

Bij de tijd

Het is vandaag Internationale Blokhutdag, bedoeld om ons eens lekker de natuur in te krijgen en weg te lokken van onze telefoons, iPads, games, douche en föhn. Kortom álles wat ons dierbaar is. We zeggen het niet snel, maar dit gaat te ver. Negeer deze dag en föhn alsjeblieft gewoon je haar! 

Kratten die uitsteken, zwerffietsen die in de weg staan. Wie wel eens door Amsterdam fietst, kan er behoorlijk chagrijnig van worden. Tijdens de Amsterdam Cyclehack werden afgelopen weekend oplossingen verzonnen voor zulke fietsproblemen. De Engelse Blayne (14) kwam speciaal naar Nederland om mee te denken. 

Op je dertiende een plaat uitbrengen, Tijn Verkerk (13) lukte het. Hoe? Dat lees je deze week in 7Days. Bekijk de clip van #Thirteen hier. 

Bij de tijd

Omdat we er vanuit gaan dat de hele wereld zit te wachten op onze 354 vakantiekiekjes, kwakken we die meestal op Facebook. Wat Facebook precies doet met die foto’s én de rest van onze gegevens? Geen idee. Tijdens een Facebook Farewell Party vandaag in...

Bij de tijd

Wie 22 juni precies tot Nationale Uienringdag heeft uitgeroepen en waarom, is niet helemaal duidelijk. Maar eigenlijk is dat ook minder belangrijk dan het feit dat het nu eenmaal Nationale Uienringdag ís. Hier zijn de richtlijnen. 

Een bus vol Nederlandse toeristen is woensdag- op donderdagnacht in Zuid-Portugal verongelukt. Vier mensen zijn omgekomen en 25 anderen raakten gewond. Wat is er gebeurd?

Donderdag stond de man terecht die presentatrice Linda de Mol en haar gezin heeft bedreigd. De afperser, die bejaard en dement is, hoeft van het OM niet meer de cel in. Hoe zat het ook alweer?

Bij de tijd

Schrik jij vaak wakker omdat je in je droom wordt verzwolgen door een prehistorisch ondier? Ben jij bang voor onbekenden, vooral als ze tegen je praten? Word jij enorm achterdochtig als je beste vriendin niet binnen tien minuten terug whatsappt? Normaal roep je jezelf waarschijnlijk tot de orde, maar vandaag kun je al je angsten en aanvallen de...

Bij de tijd

Goeiemorgen, we hebben goed nieuws: het is de Dag van de Bouw! Klik jij dit artikel nu verveeld weg? Moet je zelf weten. Je loopt wel de kans op een foto van jezelf op een gigantisch houtblok mis.

Deze week won de film Hoe Ky Niels werd een Rockie Award, een Canadese televisieprijs. De film gaat over Niels (13) een transgenderjongen, en is een onderdeel van een serie over kinderrechten, Mensjesrechten. Bekijk de film hieronder.

Met haar harp geeft Lavinia Meijer concerten over de hele wereld, maar op 24 mei staat ze in Theater Carré in Amsterdam. Ze speelt klassieke stukken, filmmuziek van onder andere Yann Tiersen en pop die ze bewerkte voor de harp. Van welke muziek houdt ze zelf het meest?

Bij de tijd

Help jij vaak genoeg je vrienden aan een goed cijfer of mooi kledingstuk zonder dat je daarvoor credits krijgt? Of schrijf jij briljante stukken over kwantummechanica op je zolderkamer die je niemand laat lezen? Dan ben je misschien wat te bescheiden voor deze wereld. Vandaag moet het anders, laat gerust de Napoleon in jezelf los!

Pubers die een verkrachting hebben meegemaakt, zoeken vaak veel te laat hulp. En dat terwijl bij eventuele soa’s en zwangerschappen op tijd tot behandeling moet worden overgegaan. Ook gaat zo belangrijk bewijsmateriaal verloren. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht. Onderzoeker Iva Bicanic legt uit.

Hoe maak je een stop-motionfilm? Dat vertelt animator Niek Michel deze week in 7Days. Hieronder vind je de video die hij voor ons maakte én enkele filmpjes van scholieren die hij workshops gaf, ter inspiratie! 

Tadaa, dit is 'm dan: de outfit van Trijntje Oosterhuis, a.k.a. Traincha. Vandaag oefende de zangeres in Wenen voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival met Walk Along

Bij de tijd

Het prachtige sprookje De prinses op de erwt van Hans Christian Andersen ken je vast. Op 8 mei 1835 werd het voor het eerst gepubliceerd. Dat kun je maar op één manier vieren: haal die erwt maar uit de vriezer.

‘Fuck de koning, fuck de koningin en fuck het koningshuis!’ Dat riep activist Abulkasim Al-Jaberi tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet in november vorig jaar. De koningshuis-tegenstander moet van het Openbaar Ministerie voor de rechter verschijnen omdat zijn woorden beledigend zijn voor Willem-Alexander en Máxima. Wanneer kun je beter wel...

Hij was 3FM Serious Talent en haalde de finale van De Beste Singer-Songwriter. Begin april kwam zijn EP Through Your Eyes uit. Maar David Benjamin regisseerde ook clips, van Jett Rebel en Chef'Special bijvoorbeeld. En nu ook voor zijn single Can´t Get My Head Around Loving You. Wat werkjes op een rij. 

Bij de tijd

Kun jij perfect handpalmen lezen of communiceren met overleden huisdieren, maar heb je dat altijd voor je gehouden? Daar moest maar eens een eind aan komen op Paranormaaldag!

Andrei Makarov (13) was drieënhalf toen hij voor het eerst op een piano pingelde en is er nooit mee opgehouden. Zondag won hij het Prinses Christina Concours, in de categorie twaalf tot veertien jaar. 

Bij de tijd

Jaja, heel handig, die wasmachine, iPad, koffieautomaat en tv. Maar de béste uitvinding ooit is toch wel de rits. Denk er 'es goed over na. Hij kan omhoog en dan zit-ie dicht. En doe je ‘m naar beneden, dan is-ie open! Zulks moet gevierd worden! 

Moet je asielzoekers die niet in Nederland mogen blijven, wel of geen slaapplek, douche en eten geven als ze weigeren te vertrekken? Na dagenlang kibbelen bereikten de VVD en PvdA hier eindelijk een akkoord over. Wat staat daar in?  

Schooltips - eindexamens

Een overval tijdens de les? Een kleurenregen op het plein? Of toch een sprinkhanenplaag? Tijdens de examenstuntperiode kun je van alles verwachten op school. Dit bijvoorbeeld:

Een kwart van de jongeren heeft waarschijnlijk gehoorschade. Dat zeggen onderzoekers op basis van de online gehoortesten Oorcheck en Hoorscan. Hoeveel herrie kunnen je oren eigenlijk aan?

Onderwijsnieuws

Op veel scholen zal het er vrijdag een stuk stiller aan toegaan dan anders. Het is de International Day of Silence. De dag waarop scholieren hun mond houden als protest tegen pesten. 

Ontbijten, naar school, huiswerk, vioolles. Is het niet een beetje saai om altijd alles altijd maar hetzelfde te doen? Walk on Your Wild Side Day is er voor je onvoorspelbare kant!  

Isa Mengers (3) heeft een hersentumor en heeft niet lang meer te leven. Ze kan niet veel meer, maar één ding kan ze nog heel goed: post openen. Deze week werd ze bedolven onder de kaartjes. 

De Gluurbuur, de familie Magdat: de lollige jeugdserie Rembo & Rembo was vroeger (1987 - 1997) een enorme culthit. Deze week zette de VPRO alle afleveringen online en dat is een dikke aanrader, voor zowel jou als je ouders.   

Vandaag precies 21 jaar geleden schoot Kurt Cobain zichzelf door het hoofd. Voor wie is vergeten hoe het ook alweer zat met dit grungefenomeen hier een bijspijkercursusje, zodat je vandaag met recht je schouders kunt laten hangen.

Onderwijsnieuws

Hoe kon het toch dat scholieren in de stad Atlanta ineens zo hoog scoorden op toetsen? Frauderende leraren, blijkt het antwoord. Deze week moesten ze voor de rechter komen.

thuisonderwijs thuis les ouders

Steeds meer kinderen krijgen thuis les van hun ouders. Vorig jaar waren het er 575, een kwart meer dan het jaar ervoor. Staatssecretaris Dekker maakt zich zorgen en wil er het liefst vanaf. Hoe ziet zo’n thuisles er eigenlijk uit? 7Days schoof afgelopen april aan bij Malaika (13), haar zusjes en haar moeder.

Fan van

In de rubriek Fan Van vertellen lezers van 7Days over hun favoriete artiest. Deze week: Maartje (14) over ABBA. ‘Ik zou Benny heel graag willen ontmoeten.’ 

Bij de tijd

De Niagarawatervallen zijn misschien wel de meest indrukwekkende waterstralen ter wereld. Maar wíst je dat ze dertig jaar hebben drooggestaan? Fijne Stop-de-waterval-dag!

Schoolnieuws

Wordt op jouw school wel eens gediscrimineerd? Dat vroeg het 1V Jongerenpanel aan 961 jongeren. Van die groep gaf bijna de helft (47%) aan dat er wel eens sprake is van racisme.

Bij de tijd

If The Phone Doesn’t Ring It’s Me, She Got The Ring And I Got The Finger. Eigenaardige-countryliedtitel-dag is dé dag om een nummer met vreemde titel te schrijven. We doen er één voor.

Michaela DePrince (20) groeide op in een weeshuis in Sierra Leone, waar ze werd behandeld als vuilnis. Toen er een foto van een balletdanseres voorbij waaide, bewaarde ze die. Precies zo wilde ze worden. Inmiddels is ze balletdanseres in Nederland bij Het Nationale Ballet en binnenkort wordt er zelfs een Hollywoodfilm gemaakt over haar leven....

Schoolnieuws

Middelbare scholieren moeten een diploma op maat kunnen krijgen. Ben je goed in wiskunde, dan doe je wiskunde op vwo-niveau en slecht in Frans, dan doe je dat op vmbo-niveau. Dat vindt Paul Rosenmöller van de VO-raad, de koepel van middelbare scholen. 'Het is toch niet meer van deze tijd dat je een diploma krijgt op het niveau van het vak waar...

Als het niet al te bewolkt is, kunnen we morgenochtend een zonsverduistering zien. De maan schuift dan voor de zon, waardoor die even verborgen is. Het is de grootste zonsverduistering in Nederland sinds 1999. 'Mis 'm niet', zegt sterrenkundige Marc Klein Wolt van de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Het nummer Home van singer-songwriter Dotan is het afgelopen jaar het meest gedraaid op 3FM. Daarom kreeg het de Schaal van Rigter. 

Bij de tijd

Vandaag is de dag van de buizerd en eigenlijk bestaat er geen steekhoudend argument om die dag ongemerkt aan je voorbij te laten gaan. Zijn we stiekem niet allemáál een beetje buizerd?

Het gaat al jaren niet zo best met de bij. Wereldwijd loopt hun aantal flink terug. Maar wat blijkt nu? Ze zitten gewoon in Amsterdam! Of nou ja, daar zijn nieuwe soorten bíjgekomen de laatste jaren. Dat staat in een onderzoek van de gemeente.

Elke filmmaker droomt ervan dat zijn film op het Filmfestival van Cannes vertoond wordt. Het gebeurt Jens Rijsdijk (19), die het 48 Hour Film Projectwon. Bekijk These Dirty Words hieronder.

Debuutplaat My Love the Drunk van de band Sir James is net uit en ook de video van Good Morning staat al even online. Maar daarin gaat opvallend veel mis, kijk maar.

In beeld

Een intieme foto van de Russische Jon en Alex. Daarmee won de Deense fotograaf Mads Nissen de World Press Photo 2015. Maar nog meer foto's vielen in de prijzen.

Jongerenevenement TEDxYouth strijkt zaterdag neer in EYE Filmmuseum. Honderd creatieve jongeren steken de koppen bij elkaar om naar inspirerende TEDtalks te luisteren, van onder meer de Cinemates en Jesse van Doren. Deze sprekers gingen hen voor.

Merlijn (16) dobberde de afgelopen weken rond op de Atlantische Oceaan. Op een groot schip voer ze, samen met dertien andere jongeren, van Tenerife naar het Caribisch gebied en kreeg ze les aan boord. Dat ze zou vertrekken las je misschien al eerder op onze site. De hamvraag is natuurlijk: hóe is dit afgelopen?

Flip die uit de kast kwam, Charley die voor het eerst een meisje zoende. Mede dankzij deze verhaallijnen won SpangaS zondag de Bob Angelo Penning, een prijs van homobelangenorganisatie COC. ‘SpangaS heeft vanaf het begin uitgebreid, respectvol en op vanzelfsprekende wijze aandacht voor LHBT’s gehad’, vindt het COC.

Tweelingbroers Austin en Aaron Rhodes vertelden hun vader dat ze homo zijn. Dat ging ze niet makkelijk af. Hoe het verliep, legden de Amerikanen vast in een YouTube-filmpje.

Leerlingen van het Wellantcollege in Gorinchem groeven maandag een tijdcapsule op, die leeftijdgenoten in 1999 bij de school begraven hadden. Ook in de Amerikaanse stad Boston werd deze week een tijdcapsule geopend, uit 1795. Een overzicht van andere beroemde (en minder beroemde) tijdcapsules.

Rotjes, gillende keukenmeiden en duizendklappers: vanaf vandaag mogen ze weer verkocht worden. Met knallen moet je nog even wachten. Dat mag pas tijdens de jaarwisseling. En pas op, want niet al het vuurwerk in de schappen is veilig.

Het dragen van bont is misschien niet meer zo geaccepteerd. Maar wat doe je ermee als je toch een bontjas in huis hebt? Weggooien is ook weer zowat: zijn die dieren helemáál voor niets gestorven. Ontwerpster Lisa Louwers maakt knuffeldieren van bontjassen. Refurbeasts heet haar project en het ziet er zo uit.

Haalt de regering de kerst? Dat is ineens niet meer zo zeker, nadat een belangrijke wet van gezondheidsminister Schippers dinsdag door de Eerste Kamer werd weggestemd. Vijf vragen over de kabinetscrisis.

Haalt de regering de kerst? Dat is ineens niet meer zo zeker, nadat een belangrijke wet van gezondheidsminister Schippers dinsdag door de Eerste Kamer werd weggestemd. Vijf vragen over de kabinetscrisis.

Heb jij zaterdagavond nog niks te doen? In de Amsterdamse concertzalen Paradiso en de Melkweg is het goed toeven. Daar is de finale van de Grote Prijs van Nederland. Zes bands en zes singer-songwriters strijden nog éénmaal tegen elkaar op het podium. Een voorproefje.

Tijdens een feestelijke uitreiking in de Amsterdamse club Bitterzoet kreeg blogger Jiami Jongejan vrijdag de titel 7Days Jongere van het Jaar. En dat zag er zo uit.

Fan Van

In de rubriek Fan Van vertellen lezers van 7Days over hun favoriete artiest. Deze week: Nikita (15) over The Beatles.

James Bondfans zullen op het puntje van hun stoel hebben gezeten. Tijdens een speciale Bondanouncement werd donderdag bekendgemaakt hoe de nieuwe film gaat heten en hoe de cast eruit ziet.

Frederiko (14) en Quiniver (14) schreven het boek Natuurfotografie voor Kinderen. Ook organiseren ze een fotowedstrijd voor jongeren (t/m februari kun je daaraan meedoen). In de 7Days van deze week lees je zij zelf te werk gaan. Hieronder nog wat tips.

Vrijdag stapt Merlijn (16) aan boord van Masterskip Wylde Swan. In zes weken vaart ze van Tenerife naar het Caribisch gebied en krijgt onderweg les, samen met 13 andere jongeren. Als het goed is kunnen ze uiteindelijk ook zelf het schip boven water houden.

Schoolnieuws

Vrijdag stapt Merlijn (16) aan boord van Masterskip Wylde Swan. In zes weken vaart ze van Tenerife naar het Caribisch gebied en krijgt onderweg les, samen met 13 andere jongeren. Als het goed is kunnen ze uiteindelijk ook zelf het schip boven water houden.

Ze won al meerdere prijzen voor haar lifestyleblog Lifesplash.nl. Moet Jiami Jongejan (15) volgens jou 7Days Jongere van het Jaar 2014 worden? Stem dan hier op haar! Dit kan nog tot acht december. Hieronder...

Op Hooked on Music kun je testen hoe snel je fragmenten van liedjes herkent. De online game is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam en onderdeel van een groot onderzoek naar herkenbaarheid van nummers. In het Verenigd Koninkrijk is de game al behoorlijk wat keren gespeeld: 7Days zet...

Weet jij wat er wel of juist niet in het Kinderrechtenverdrag staat?

Vandaag opent de stembus van de Radio 2 Top 2000. Een week lang kunnen luisteraars stemmen op hun favoriete nummer aller tijden. Jaar in jaar uit wint Bohemian Rhapsody van Queen. Is het niet eens tijd voor iets nieuws? Welk nummer moet bovenaan eindigen volgens jullie?

Deze week stond op een aantal scholen een officier van justitie voor de klas. Ook Judith van Schoonderwoerd den Bezemer gaf een gastles over kindermishandeling, grooming en sexting. Wat was haar boodschap?

Schoolnieuws

Op honderd scholen is vandaag actie gevoerd op het toilet. Scholieren plakten er stickers met icoontjes die veranderen van mannetje naar vrouwtje. Een initiatief van COC's Gay-Straight Alliance Netwerk en Transgender Netwerk Nederland. Ze vragen aandacht voor de situatie van transgenders. Zijn neutrale toiletten een goed idee?

Zo’n honderd scholen doen deze week mee aan de Seven Days of Feedback. Elke dag krijgen scholieren een 'uitdaging' om bewuster en gezonder te eten (en bewegen). Hoe vergaat het Anne-Wietske (15)?

Hoe zou het zijn om opgegeten te worden door een anaconda? Het zijn van die vragen die soms in je hoofd zitten. Filmmaker Paul Rosolie besloot het niet te laten zitten bij een vraag in zijn hoofd.

Nee, hij heeft ons niet voorgoed verlaten. Damien Rice, de Ierse singer-songwriter, is terug met een nieuwe plaat. My Favourite Faded Fantasy.

Wie de komende dagen door Amsterdam wandelt, zal het niet ontgaan. Nog tot en met zondag staat de stad in het teken van Amsterdam Dance Event (ADE). De grootste namen uit de elektronische muziek komen bijeen in alle bekende clubs. Ook deze vier jonge dj’s draaien op ADE.

Fan Van

In de rubriek Fan Van vertellen lezers van 7Days over hun favoriete artiest. Muziekredacteuren Jelger, Sytse en Govrien geven alvast een voorproefje. Aflevering 3: K's Choice.

Een smartphone is zó verdwenen. Per week worden er wel driehonderd gejat. Maar veel smartphones kun je op afstand vergrendelen.

Na het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, riep het Rode Kruis betrokkenen op zich te melden op Ikbenveilig.nl om hun familie en vrienden gerust te stellen. Voor de tweede keer werd die site gebruikt in Nederland. De eerste keer was na een grote kettingbotsing op de A58, half september. Hoe werkt die site? Een woordvoerder van het Rode...

Met Ghost bestormde de Britse Ella Henderson (18) de hitlijsten. In Groot-Brittannië kwam het nummer binnen op één. Deze maand komt haar debuutalbum Chapter One uit. Henderson werkte daarvoor samen met grootheden als Ryan Tedder (One Republic) en Babyface. ‘Ik dacht dat ik bij platenmaatschappijen zou moeten aankloppen in plaats...

Het wordt de hipste band van België genoemd. Werchter werd begin juli al platgespeeld en binnenkort is Lowlands aan de beurt. ‘Naar het buitenland ermee’, jubelen recensenten. Wat vindt zanger Max Colombie daar van?

Sofia (13) zingt de sterren van de hemel. Geen popliedjes maar operastukken van Bach en Mozart. Daarmee deed ze al mee aan Holland’s Got Talent. Afgelopen weekend stond ze op het festival Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam. Dat klonk zo:

'Straatcultuur speelt zich steeds meer af op sociale media in plaats van op straat.' Dat zegt criminoloog Jeroen van den Broek. Met zijn scriptie over het sociale mediagedrag van criminele jongeren won hij de Rotterdam Scriptieprijs 2014. 'Ik had nooit gedacht dat ik zoveel informatie over deze groep zou kunnen verzamelen.'

Dit weekend begint de zomer en dat betekent festivaltijd! Daarvoor hoef je echt niet altijd je spaarpot om te keren. Er zijn ook veel gratis zomerfestivals. Wat dacht je van deze?

Ze zijn nét scholier-af en leverden al een debuutplaat vol potentiële hits, zoals Stolen Dance. Deze zomer zijn dj Philipp Dausch (21, links) en singer-songwriter Clemens Rehbein (21) graag geziene gasten op de grote festivals. Milky Chance staat onder meer op Lowlands, Rock am Ring en Melt! Festival.

Bells of Youth vloeide voort uit vriendschap. Hoe dat klinkt? Dat hoor je op debuutplaat BOY, die onlangs uitkwam. Samenzang lijkt de sleutel. Dat gold trouwens ook voor dit interview met Lisa (bas,
percussie, zang), Leonie (gitaar, zang) en Marcia (synthesizer, percussie, zang).

Ze speelde met Antony & the Johnsons en Rufus Wainwright. En had ook al vier soloalbums op haar naam. Vorige week kwam haar vierde uit: The Classic. Naar eigen zeggen is Joan as Police Woman op haar allergelukkigst. En dat is terug te horen ook.

Wat als we allemaal deel zijn van een groter geheel? Met die woorden begint het sprookje van Winter’s Tale. De boodschapper? Een voice-over. Helaas zet de film je niet zozeer aan het denken, als wel aan het rollen.Met je ogen dan.

De elf verdachten van de examenroof op het Ibn Ghaldoun stonden deze week voor de rechter. Tegen hen werden (voorwaardelijke) cel- en taakstraffen geëist. Ook werd iets duidelijker hoe de ‘grootste examenfraude in Nederland’ eruit moet hebben gezien.

Corruptie in de Keniaanse regering, procedures binnen Guantanamo Bay, het doden van burgers in Irak door Amerikaanse militairen: allemaal misstanden die Wikileaks naar buiten heeft gebracht.

Wie van viezigheid en motoren houdt, was dit weekend aan het goede adres bij Zwarte Cross in Lichtenvoorde. 7Days sloot aan in een polonaise op het podium. En stond er bóvenop toen het buikschuiven werd ingezet.

Op 15 april 2012 overleed Pieter de Jong (14) uit Vught. Hij bezweek na het rennen van de tien kilometerloop, een onderdeel van de Rotterdam Marathon. Dit jaar renden zijn klasgenoten van het Maurick College diezelfde tien kilometer. Voor Pieter én SOS Kinderdorpen.

Met Mozes & the Firstborn heeft Nederland er een fijne band bij. Vorige week kwam de debuutplaat uit. Een titel heeft die niet. ‘We hebben Heaven overwogen, maar we hebben ook al zo’n religieuze bandnaam’, aldus zanger Melle (23). Nu we het toch over die bandnaam hebben…

Het is de oudste muziekprijs van Nederland. De Edison Awards bestaan al sinds 1960. En als ze worden uitgereikt, dan rukt heel muzikaal Nederland daarvoor uit. Maandag gebeurde dat, in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Wie wonnen een award?