Filmrecensie Bloodshot
2.5
Film

Doodgeschoten worden, toch wakker worden en dan horen dat je overleden bent. Het overkomt marinier Ray Garrison in Bloodshot. En nee, hij is niet in een of ander hemels oord, maar in een ultrageheim lab waar zijn bloed volgepompt is met nanorobots. 

Recensie van de nieuwe Netflix-serie Dare Me
Recensie
Als jij denkt dat cheerleaders alleen maar vrolijk zwaaien met pompons, dan heb je duidelijk Dare Me nog niet gebinged. Deze nieuwe Netflix-serie schotelt je een duister en donker drama voor vol haat en nijd, gevaarlijke geheimen en verrassende twists. 
De finale van Wie is de Mol? 2020

In Wie is de Mol? kan alles een aanwijzing zijn. Alles! En als je eenmaal ‘op’ iemand zit, is het moeilijk om uit die tunnel te komen. De tijd van spreiden is voorbij, maar switchen kan nog! Daarom wat opvallende aanwijzingen uit dit twintigste seizoen op een rij. En dan lijkt iedereen weer verdacht…

widm2020

Weet jij van alle bondjes, mollenstreken en houd je alles precies bij in je eigen molboekje? Dan ben je maxi-molloot! Doe hier de test en kijk hoe hoog jij scoort op de Molloot-meter.

Filmrecensie Richard Jewell
3.5
Film

Beveiliger Richard Jewell wil niets liever dan mensen beschermen en de wet handhaven. Als hij tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta een rugtas met daarin een bom spot, grijpt hij in en redt zo heel wat mensenlevens. Ineens is hij een nationale held. Tot de FBI hem oppakt, als verdachte.

Recensie Emma, naar het boek van Jane Austen
4
Film

Na één geslaagde koppelactie is Emma ervan overtuigd dat ze een meesterlijke matchmaker is. Laat de liefde maar aan haar over! Eh… niet. Maar haar gekonkel leidt wel tot heerlijke misverstanden in deze vooral grappige verfilming van Jane Austens boek Emma.

the voice finale 2020

Chantal werd Wendy, Geraldine volgde Jamai op, Martijn veranderde in een wortel, pizza’s en keelsnoepjes werden ingeruild voor groene smoothies en snackwortels. Vanavond weten we wie de winnaar is van de tiende editie van The Voice die anders dan anders was. Weet jij nog wie wat heeft gezegd in dit seizoen?

Recensie Mind My Mind: animatiefilm van Floor Adams over autisme
4.5
Film

Voor een animatiefilm van een halfuur naar de bioscoop? Doen! Mind My Mind laat je zien wat er in het hoofd van Chris gebeurt. Door zijn autisme is de wereld verwarrend en lastig te begrijpen. En dat-ie verliefd wordt, maakt alles bepaald niet makkelijker. Maar wel mooier.

Filmrecensie Dolittle
3.5
Film

Na twee films met Eddie Murphy als Dr. Dolittle speelt nu Robert ‘Iron Man’ Downey Jr. de rol van de excentrieke dokter die met dieren kan praten. Deze versie volgt meer het originele verhaal uit de oude Dolittle-boeken en draait om het vinden van een zeer zeldzame vrucht van een mythische boom op een nog niet ontdekt eiland. Makkie…

Filmrecensie Just Mercy met Michael B. Jordan en Jamie Foxx
4
Film

De doodstraf krijgen alleen omdat je zwart bent. Het overkomt de Amerikaanse Walter McMillian aan het eind van de vorige eeuw in het op waarheid gebaseerde Just Mercy. Een film over racisme en diepgewortelde haat, en het toch hoop houden op rechtvaardigheid.

filmrecensie Jojo Rabbit
4
Film

Schubben hebben ze en hoorntjes op hun hoofd. En ze stinken naar spruitjes. Ja, de tienjarige Jojo weet alles wat er maar te weten is over Joden, gehersenspoeld als hij is door het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. En met Hitler die als zijn fantasievriend de boel nog eens lekker opstookt.

Peter Wright verslaat Michael van Gerwen in de WK-finale darts

Geen vierde wereldtitel voor Michael van Gerwen, maar wel de allereerste voor Peter Wright. Met 7-3 pakte de Schot de titel af van de Nederlandse darter.

tips sinterklaasgedicht rijmen

Help! Ben jij nou eenmaal geen meesterpoëet, maar moet je wel voor vanavond nog een enigszins acceptabel gedicht uit je mouw geschud hebben? Met dit stappenplan lukt het heus. 

Recensie Penoza - The Final Chapter
3.5
Film

Trek Monic Hendrickx een leren jack aan en ze ís Carmen. Dat was in de tv-serie Penoza zo en nu ook in de film Penoza: The Final Chapter. Wel echt anders is de hoeveelheid bloed die er om je oren spettert.

Wat is dan liefde is romcom op zijn allerbest
4.5
Film

Gijs en Cato zijn allebei advocaat, maar dat is ook meteen de enige overeenkomst. Het ideale uitgangspunt voor een romcom. Dat de twee tegenpolen voor elkaar vallen is niet de verrassing van Wat is dan liefde, wel hoe ongelooflijk grappig en tegelijk totaal geloofwaardig dat gebeurt.

Tirza loopt de Nijmeegse Vierdaagse

Tirza (14) uit Grave begint morgen aan haar derde Nijmeegse Vierdaagse. Op haar twaalfde begon ze met dertig kilometer, het jaar daarop plakte ze er nog tien aan vast en deze week loopt ze de langste afstand: de vijftig kilometer. ‘Tussen de oude mannen, haha.’

recensie eerste Arabische Netflix-serie Jinn

Het uitgangspunt van de nieuwe Netflix-serie Jinn verschilt niet veel van Amerikaanse series als The Society ofThe Order. Er wordt gefeest, gepest,...

Start seizoen 3 van Stranger Things op Netflix met Millie Bobby Brown

In Stranger Things 2 keerde Eleven net op tijd terug om met haar superkracht de poort naar de Upside Down-wereld te sluiten. Maar wie de trailer van seizoen drie heeft gezien (of vandaag al alle acht afleveringen heeft gebinged) weet dat dat niet genoeg was om het Shadow Monster te verslaan. Elf weetjes over...

Oranje Leeuwinnen tegen Zweden in de halve finale

Er was een verlenging voor nodig, maar de Oranje Leeuwinnen staan in de finale van het WK voetbal! Na 99 minuten zwoegen en vechten viel eindelijk de bevrijdende goal van Jackie Groenen.

filmrecensie Yesterday met Beatles-muziek en Himesh Patel, Lily James en Ed Sheeran
4
Film

Als na een wereldwijde stroomstoring van twaalf tellen overal weer het licht aan floept, blijkt dat helemaal niemand zich meer The Beatles herinnert. Nou ja, de hele wereld min Jack. Dat is het bizarre, maar vooral grappige uitgangspunt van Yesterday.

Oranje Leeuwinnen staan in de halve finale na winst op Italië op het WK voetbal in Frankrijk

De Oranje Leeuwinnen staan in de halve finale van het WK! Met de zere teen van Lieke Martens, maar vooral door het scorende hoofd van Miedema en Van der Gragt wonnen ze met 2-0 van Italië.

Long Shot
4.5
Film

Tegenpolen die voor elkaar vallen... Dat kennen we nu wel, denk je misschien. Maar Fred Flarsky en Charlotte Field (hun namen alleen matchen al niet) doen het in Long Shot met zoveel humor, onbeschaamdheid en overgave dat je moet oppassen niet in je popcorn te stikken van het lachen.

Filmrecensie Five Feet Apart
4
Film

Het schijnt dat je zo’n tachtig miljoen bacteriën uitwisselt bij een tongzoen. Gelukkig is dat gezonder dan het klinkt, alleen niet voor Stella en Will (allebei 17) in Five Feet Apart. Zij hebben CF en kunnen nóg zieker worden als ze te dicht bij elkaar in de buurt komen. Maar wat als je verliefd wordt?

Filmrecensie X-Men Dark Phoenix
3
Film

Als je het vuur door haar huid ziet gloeien, geloof je het meteen: Jean Grey is het krachtigste lid van de X-Men. Misschien wel het sterkste wezen in het hele heelal, blijkt in X-Men: Dark Phoenix. Berg je maar als die boos wordt...

detective quiz

Het jaarlijkse feest voor speurneuzen begint vandaag: de KRO-NCRV Detectivemaand. Een maand lang kun je vier dagen per week bankhangen en de lastigste zaken ontrafelen in allerlei detectives. Maar hoe goed is jouw speurtalent? Ontdek het met deze 7Days Detective Quiz!

sheldon cooper big bang theory

Vanavond wordt de aller-, aller-, allerlaatste aflevering van de populaire serie The Big Bang Theory uitgezonden. Übernerd Jim Parsons, die de rol van Sheldon Cooper speelt, vond het tijd voor iets anders. Wat weet jij eigenlijk allemaal over het bijzondere type Sheldon!

filmrecensie The sun is also a star
3
Film

Alsof je de ware ontmoet op je allerlaatste vakantiedag. Zo belabberd ongeveer is de timing van Daniel en Natasha in The sun is also a star. De twee ontmoeten elkaar de dag voordat zij en haar familie de VS uit moeten. Gevolg? Een liefdesverhaal in een snelkookpan.

Netflix-recensie van The Society

Je hebt het (héél) vroeger vast weleens gedaan: je onder de banken verstoppen in de bus na een schoolreisje. In de nieuwe Netflix-serie The Society gebeurt het tegenovergestelde. Als vijf bussen vol 16+-scholieren terugkeren, is de hele stad uitgestorven. En niemand die vrolijk uit de bosjes opspringt.

Filmrecensie The Hustle met Anne Hathaway en Rebel Wilson
2
Film

Josephine en Penny zijn allebei oplichters met mannen als hun favoriete doelwit, maar dat is ook meteen hun enige overeenkomst. Een prima basis voor een komedie, helemaal met Anne Hathaway en Rebel Wilson als zwendelaars. Maar helaas geen garantie voor gierende lachbuien.

eurovisie songfestival

Wat hebben Trijntje Oosterhuis, Douwe Bob, Waylon en Duncan Laurence met elkaar gemeen? Juist, ze vertegenwoordigden Nederland op het Eurovisie Songfestival. Wat weet jij eigenlijk over dit grote muziekfeest en voorgaande edities?

filmrecensie Vlaamse wielerfilm Coureur
3
Film

Renners die bijna dansend een berg beklimmen om zich daarna met de kin op het stuur weer naar beneden te storten: wielrennen kán prachtig zijn. Maar in de Vlaamse film Coureur zie je vooral de duistere, vieze kant van de sport. En dat is afzien. Voor renner én kijker.

filmrecensie Baantjer het Begin
3.5
Film

Beginnen om half tien ’s avonds, een partner die het niet te nauw neemt met de wet en geen bakkie koffie op het bureau maar een borrel bij Café Lowietje. Ja, werken in de Amsterdamse hoerenbuurt is net even anders dan op Urk, merkt rechercheur Jurre de Cock in de film Baantjer het Begin. En dan is het nog maar zijn eerste werkdag.

Recensie Chambers, serie vol horror op Netflix

Zul je net zien: doe je het voor de eerste keer met je vriendje, stopt je hart ermee! Het overkomt de zeventienjarige Amerikaanse Sasha. Een donorhart redt haar leven op het nippertje. Een perfect pompend hart, maar toch klopt er iets niet... Wie durft, kijkt vanaf vandaag naar de nieuwe Netflix-serie Chambers!

Filmrecensie After
2
Film

Met een flutromannetje op zijn tijd is niks mis. Twee verschillende types die eerst niets van elkaar willen weten, maar dan... Natuurlijk krijgen ze elkaar, maar niet zomaar. Smullen, maar met alleen dat vul je geen film.

Ajax wint van Juventus en is door naar de halve finales van de Champions League

Ajax staat in de halve finale van de Champions League! Gisteren versloeg het Juventus met 2-1 in Turijn. Een ongelooflijk knappe prestatie, waar nog lang over wordt nagepraat. Hier alvast het begin!

Recensie superheldenfilm Shazam!
4
Film

Shazam! Met dat ene woord verandert de veertienjarige Billy in een volwassen superheld. Maar met enorme spierbundels gepropt in een strak spandax-pak ben je er nog niet. Want hoe krijg je je superkrachten onder controle? En ook niet onbelangrijk: hoe krijg je dat pak uit als je nodig moet...

shapeprotector

We moeten je iets bekennen… Dat nieuws over de haarvriendelijke helm de ShapeProtector 1.4? 1 april, kikker in je bil! We hebben het allemaal uit onze duim gezogen.

recensie Oscar-winnende klimdocu Free Solo
5
Film

Het is honderd minuten je adem inhouden. Zo spannend is de documentaire Free Solo waarin je rotsklimmer Alex Honnold volgt terwijl hij de bijna één kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park beklimt. En vanavond is-ie te zien op tv... als je durft!

Recensie nieuwe Netflix-serie The Order

Als je al van een beetje bloed (laat staan van een boel bloed) niet goed wordt, dan kun je The Order beter links laten liggen. Zie je wel de humor in van weerwolven die harten oppeuzelen in hun strijd tegen zwarte magie, dan bingt deze nieuwe Netflix-serie met veel geheimzinnig genootschapsgedoe lekker weg.

Netflix-recensie Formula 1 Drive to Survive

Zelfs de grootste Formule 1-fan zal het toegeven: het afgelopen seizoen waren veel races vooral een heel lange saaie zit. Maar zoom je in op de persoonlijke verhalen achter de teams en de coureurs en prop je die in tien Drive to Survive-afleveringen van ruim een half uur, dan wordt het zowaar spannend.

filmrecensie On the basis of sex
2.5
Film

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. De perfecte dag om een film te kijken over een vrouw die al haar hele leven strijdt voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen: On the Basis of Sex over de Amerikaanse Ruth Bader Ginsburg.

Recensie van The Umbrella Academy
4.5
Film

Een pratende chimpansee als butler, een robotmoeder die elke nacht aan de oplader moet en twee tijdreizende huurmoordenaars. Raar? Nogal! Maar het maakt de nieuwe superheldenserie The Umbrella Academy ook heel verslavend.

Filmrecensie Eighth Grade
5
Film

Jezelf zijn is zo simpel. Gewoon jezelf niet veranderen om indruk te maken op anderen. Kayla (13) legt het haarfijn (nou ja, met wat ehs, soort-vans en je-weet-wels) uit op haar eigen YouTube-kanaal. Niet dat er iemand kijkt of dat ze er zelf iets mee kan. En dat maakt Eighth Grade net zo pijnlijk als prachtig. En niet te vergeten...

the voice 2019

Als de audities net beginnen, lijkt de finale van The Voice of Holland nog mijlenver weg. Maar zodra de liveshows starten en de kandidaten er per bosjes tegelijk uitvliegen, gaat het ineens rap. Vanavond weten we of Dennis, Menno, Navarone of Patricia The Voice van 2019 is! Hoe goed heb jij dit seizoen opgelet? Doe de test!

Filmrecensie Alita: Battle Angel
3.5
Film

Ligt je lijf weer eens in zes stukken op de grond na een heftig gevecht? Geen probleem in Alita: Battle Angel, want de cyborgs (deels mens, deels machine) worden in no-time weer in elkaar geknutseld voor hun volgende knokpartij. Gelukkig maar, deze film moet het van actie hebben.

Recensie If Beale Street Could Talk
4
Film

De liefde spat er vanaf in If Beale Street Could Talk. Zoals Fonny en Tish naar elkaar kijken en van elkaar houden: die warmte straalt dwars door het bioscoopscherm tot aan de achterste rij. De ultieme bescherming tegen onrecht.

Filmrecensie Green Book genomineerd voor vijf oscars
4
Film

Twee hoofdpersonen die niet meer van elkaar kunnen verschillen, groeien naar elkaar toe tijdens een lange roadtrip. Nee, heel verrassend kun je Green Book niet noemen. Des te knapper is het dat deze film je helemaal weet in te pakken.

Filmrecensie van The Hate U Give
4.5
Film

De zestienjarige Starr Carter heeft twee versies: eentje die woont in een zwarte achterstandswijk en eentje die naar een rijke, witte privéschool gaat. Ze is een kei in het balanceren tussen die twee totaal verschillende werelden, totdat ze ziet hoe haar jeugdvriend Khalil wordt doodgeschoten door de politie.

filmrecensie boksfilm Creed II
2.5
Film

Martijn Krabbé riep het in de laatste uitzending van The Voice tijdens de battles: Let’s get ready to rumble! In Creed II klinkt die kreet ook weer als Adonis Creed en Viktor Drago de boksring betreden voor een ouderwets potje Amerika-Rusland.

Maandag 10 december start het dertiende seizoen van De Slimste Mens

Je moet het maar durven: meedoen aan De Slimste Mens. Onder druk van luid wegtikkende seconden en de kritische blik van Maarten van Rossem (en de rest van kijkend Nederland) valt nadenken soms vies tegen. Vanavond begint het dertiende seizoen!

Filmrecensie Mortal Engines
3
Film

In een verre toekomst rijden kolossale steden rond op enorme rupsbanden, speurend naar kleinere steden die ze kunnen opslokken om zo aan brandstof en eten te komen. 

Zeven voetbalfeitjes over Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo is weer een record rijker. Als eerste voetballer ooit vierde de Juventus-spits zijn honderdste overwinning in de Champions League na een 1-0 overwinning op Valencia. Zeven voetbalfeitjes over de Portugese sterspeler.

voetballers Matthijs de Ligt en Justin Kluivert genomineerd als Golden Boy 2018

Wie is het grootste voetbaltalent van Europa en wint de Golden Boy-award? Er zijn nog vijf kanshebbers over, waaronder Matthijs de Ligt (Ajax) en Justin Kluivert (AS Roma). Krijgt Kylian Mbappé (PSG), de winnaar van vorig jaar, een Nederlandse opvolger?

Abu Dhabi laatste Formule 1-race van het seizoen

Hamilton is al kampioen en Mercedes heeft de teamprijs binnen, maar er is nog genoeg om voor te racen dit weekend in Abu Dhabi. Zeven weetjes over de laatste Formule 1-race van dit seizoen!

Lewis Hamilton profiel

Geen podiumplek voor Lewis Hamilton bij de Formule 1 in Mexico gisteren. Hij werd 'slechts' vierde. En toch is hij wéér wereldkampioen. Het Britse racekanon won al zoveel races dat-ie niet meer in te halen is. Hij vierde zo een nóg mooier feestje dan Verstappen, die de race in Mexio won.

recensie van de film Venom
3
Film

Met zijn indrukwekkende gebit bijt Venom het liefst mensen het hoofd af om daarna met zijn slijmerige tong de restjes op te likken. Gewoon, als tussendoortje. Deze superschurk uit de Spider Man-stripboeken heeft nu zijn eigen film.

recensie van theatervoorstelling De Krijtkring door De Toneelmakerij van Liesbeth Coltof
4
Theater

Wat neem je mee als je maar tweeënhalve seconde hebt om je boeltje te pakken? Wat stop je in je tas als de bommen vallen en de machinegeweren ratelen? Je tandenborstel? Je spaargeld? En wat als je moet kiezen? Met die vraag start de theatervoorstelling De Krijtkring van...

Opruimhond Joy winnaar Kidsweek Dier van het Jaar 2018

Opruimhond Joy is door ons krantenbroertje Kidsweek uitgeroepen tot Dier van het Jaar 2018. De labrador uit IJsselstein versloeg in een uiterst spannende strijd de andere genomineerde dieren!

recensie van de film Johnny English Strikes Again
3
Film

Rowan Atkinson is terug als de nogal klunzige, maar daardoor juist heel grappige en verrassend effectieve geheim agent in Johnny English Strikes Again. In dit derde deel is hij de allerlaatste hoop van de Britse geheime dienst, Oh, oh… als dat maar goed gaat. Not.

recensie van de voetbalfilm Catacombe over matchfixing
4
Film

Profvoetballer Jermaine Slagter bungelt in de onderste regionen van het betaalde voetbal, spuit zijn pijnlijke knie in met middelen die eigenlijk voor paarden zijn bedoeld en slaapt in zijn auto door torenhoge gokschulden. Catacombe laat je niet het geslaagde leven van sterren als Messi of Ronaldo zien, maar duikt in de duistere en...

Erna Sassen wint met Er is geen vorm waarin ik pas de BruutTAAl Gouden Lijst 2018

Het beste origineel Nederlandse boek voor jongeren tussen 12 en 15 jaar is volgens de jury van de BruutTAAl Gouden Lijst 2018: Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen. Dat werd vanmorgen bekendgemaakt in...

Start tweede seizoen van Netflix-serie Atypical

De autistische Sam is misschien dan wel de atypische in Atypical, maar in deze niet te missen Netflix-serie blijkt al snel niemand normaal. En dat is maar goed ook. Om de start van het tweede seizoen te vieren zeven atypische types uit het eerste seizoen op een rij. Nog niet gekeken? Spoiler alert!

Lancering van Guinness World Records-boek 2019

Elk jaar blijkt zowat ieder wereldrecord toch nog een tandje sneller, hoger, groter of gekker te kunnen. En dus is het tijd weer tijd voor een nieuw boek om al die maffe wereldrecords in te bundelen: het Guinness World Records 2019. Met daarin onder andere deze zeven records.

De Reuzen komen naar Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa

Ze lopen, eten, snurken en laten zelfs scheten. De Reuzen van de Franse straattheatergroep Royal de Luxe lijken wel mensen. Maar dan maatje megagroot. Volgende week wandelen ze tijdens hun eerste bezoek aan Nederland door de supersmalle straatjes van Leeuwarden. 

gezond zonnen

Drukke terrassen en parken vol zonaanbidders: het is zomer. Perfect weer om lekker veel buiten te zijn, maar hoe voorkom je nou dat je met een rode knalkop rond loopt? Met deze zonnige tips!

gouden lijst

Wat is het beste boek voor jongeren tussen 12 en 15 jaar en wint de BruutTAAl Gouden Lijst 2018? Deze zeven boeken maken kans op de prijs!

Filmrecensie Skyscraper
2.5
Film

The Pearl in Hongkong is nogal een flat van formaat. Eentje van 220 verdiepingen om precies te zijn. In dit hoogste gebouw ter wereld wil je niet vast komen te zitten als er brand uitbreekt. Maar laat dat nou net zijn wat er gebeurt in Skyscraper.

Adrift: film over stoere stuurvrouw op stuurloos schip
3
Film

Tami en Richard zijn net zo gek op elkaar als op zeezeilen. Als ze de kans krijgen om een luxe jacht van Tahiti naar San Diego te brengen in ruil voor tienduizend dollar en eersteklas vliegtickets terug, is de beslissing snel gemaakt. Samen de Grote Oceaan over: een droomklus.

filmrecensie Only the Brave
3.5
Film

Een brand moet geblust. Maar bij een natuurbrand ligt dat anders. Die moet je juist beheersen. En dus kappen, snoeien, schoffelen en graven de fire fighters in Only the Brave vooral. En veroorzaken ze zelfs tegenbranden om het grote vuur te verslaan. En ja, daar moet je dapper voor zijn.

Filmrecensie Love Simon
4.5
Film

Simon wil zich niet langer verstoppen voor de wereld. Hij houdt van jongens, nou en? Hij moet het alleen nog even vertellen aan die wereld... Zijn coming-out levert het even hartverwarmende als hilarische Love, Simon.

filmrecensie Jurassic World - Fallen Kingdom
2.5
Film

In Jurassic World: Fallen Kingdom worden de dinosaurussen opnieuw met uitsterven bedreigd. Dit keer is een vulkaan die op uitbarsten staat de boosdoener. Maar of het nou zo’n briljant plan is om de dieren te redden?

Mel Wallis de Vries wint De Jonge Jury Prijs 2018

Mel Wallis de Vries heeft woensdag voor de zesde keer de Prijs van de Jonge Jury gewonnen. Dit keer met haar thriller Pijn. Toch is ze nu net zo blij als de voorgaande keren. 'Ik sta te stuiteren!'

De Finale van Op weg naar het Lagerhuis

Met het vijfkoppige team van haar school De Nassau uit Breda overleefde ze ronde na ronde in de grootste Nederlandse debatcompetitie: Op weg naar Het Lagerhuis. Maar ook in haar eentje viel ze op als speechtalent. En dus strijdt Roos van Deijck (17) zondag in de finale om twee...

Mini Jacqueline met Maxi Menno
Bij de tijd

Petit and Proud Day noemen Engelstaligen het. Een dag waar de kleintjes van de wereld (inclusief ondergetekende) even vooraan mogen staan. Kunnen we eindelijk ook eens wat zien.

Amerikaan maakt kunstwerken van duizenden velletjes papier

De beelden van de Amerikaanse kunstenaar Felix Semper worden pas écht spectaculair als je eraan trekt: dan blijken ze gemaakt van duizenden velletjes papier!

recensie van The Guernsey Literary Society
2.5
Film

Het is nogal een mondvol, die nieuwe film van Michiel Huisman. En vrij onbegrijpelijk, want wat heeft een aardappelschiltaart nou te maken met een literaire leesclub?

Blockers: Stop het sexpact!
3.5
Film

Aubergines? Een donut en een banaan? Het ok-teken en een wijzende vinger? Het duurt even voordat de ouders van Julie, Kayla en Sam de stiekem bekeken berichtjes snappen. 

mini-eten in minikeuken

Zou je echt kunnen koken in een poppenhuiskeukentje? Dat vroeg een stel uit Turkije zich af. Na een paar maanden friemelen waren ze eruit: het kan!

Petitie tegen de klik-chip

We moeten je iets bekennen… Die klikchip die de suikergraad in je mond zou meten? 1 april! We hebben het allemaal uit onze grote duim gezogen.

My First Highway
3
Film

Domme dingen doen hoort er nou eenmaal bij. Maar als de zestienjarige Benjamin tijdens een familievakantie in Spanje tot over zijn oren verliefd wordt, maakt de Vlaming het wel heel bont. In My First Highway vliegt hij high op hormonen (en wat flessen drank) finaal de bocht uit.

I Call My Brothers
4
Theater

Opgezweept door vrolijke muziek met Arabische invloeden dagen Amor en zijn vrienden elkaar uit in een dance battle. Maar dan klinkt er een explosie, zie je vuur en zoekt iedereen dekking. In I call my brothers kruip je in Amors hoofd waar chaos, angst en boosheid in razend tempo om voorrang vechten.

bronzen medaille voor aflossingsvrouwen shorttrack op Olympische Winterspelen in Pyeongchang

Juichend klommen ze op de kussens rond de shorttrackbaan om hun bronzen medaille te vieren. De kans op een medaille op de 3000 meter aflossing was zó klein, dat hun vreugde des te groter was!

Sjinkie Knegt wint zilver op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea

Sjinkie Knegt heeft op de olympische 1500 meter shorttrack een zilveren medaille gewonnen. De eerste zilveren plak voor een Nederlandse shorttracker op de Olympische Winterspelen!

Carlijn Achtereekte wint goud op de 3000 meter schaatsen op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea

Carlijn Achtereekte heeft heel verrassend een gouden medaille gewonnen op de olympische 3000 meter. Het hele podium was oranje, want Wüst pakte zilver en De Jong een bronzen plak.

Niek van der Velden breekt arm in Pyeongchang op Olympische Winterspelen

Nog voordat hij in actie kon komen op zijn eerste Olympische Winterspelen, is het alweer voorbij: snowboarder Niek van der Velden (17) brak zijn arm in de laatste training voor de wedstrijd.

wonder
3.5
Film

Op je allereerste schooldag kan het fijn zijn om op te gaan in de menigte. Beetje de boel afwachten en alles van een afstandje bekijken. Maar wat als je gezicht na 27 operaties er nog steeds zo buitengewoon ongewoon uitziet dat je wel moet opvallen? Geen wonder dat je dan niet staat te springen om naar school te gaan.

Battle of the sexes
3.5
Film

Battle of the Sexes speelt zich af in de jaren zeventig maar het thema van de film is nog steeds actueel. Zoals voetbalsters Vivianne Miedema en Lieke Martens nu pleiten voor gelijke premies voor mannen en vrouwen zo deed de Amerikaanse Billie Jean King (inmiddels 74) dat in de tenniswereld.

Pinguïns

Heb jij altijd de pech dat je net met je mond open of je ogen dicht op de foto staat? Ook deze dieren hebben dat talent! En dat levert heel grappige foto's op. Zo grappig dat deze dierenfoto’s allemaal kans maken op een prijs in een Britse fotowedstrijd. In het filmpje zie je ze alle veertig voorbijkomen.

Al 20 jaar Harry Potter

Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat het allereerste boek over de beroemdste tovenaar met het rondste brilletje verscheen: Harry Potter. Accio taart, accio twintig kaarsjes en incendio! Tijd voor een feestje én wat interessante cijfers over de magische en megasuccesvolle boekenserie van JK Rowling. 

the floor is lava

Zie je ineens iemand met zijn kont in een prullenbak gepropt, hangend aan een lantaarnpaal of dubbelgevouwen in een supermarktschap? Grote kans dat diegene meedoet aan de nieuwste hype: The floor is lava

Win tennisser Rafael Nadal voor de tiende keer Roland Garros

Als de Spaanse Rafael Nadal zijn halve finale wint, maakt hij zondag kans om voor de tiende keer het grote Franse tennistoernooi Roland Garros te winnen. Iets wat zijn collega's nog nooit eerder is gelukt. Sowieso doet Nadal op de baan wel meer dingen die je andere tennissers nooit ziet doen. Tien dingen die Nadal typisch Nadal maken!

pretpark efteling 65 jaar

Feest in de Efteling! Het pretpark wordt vandaag 65 jaar. En in die tijd is er heel wat veranderd. Weet jij wat? Test je kennis!

enorme crash bij Moto3 LeMans

Vind jij het ook zo razend knap hoe motorcoureurs bijna platliggend de bocht nemen? Met hun knie nauwelijks een millimeter zwevend boven het asfalt? Er moet dan alleen geen olie op dat asfalt liggen zoals gisteren in Frankrijk...

film The Circle met Tom Hanks en Emma Watson
3
Film

Even genoeg online geweest dit weekend en zin om naar de bioscoop te gaan? De film The Circle laat zien hoe het delen van je leven op sociale media flink uit de klauwen kan lopen.

nominaties Dioraphte Literatourprijs 2017 bekend

De organisatie van de Dioraphte Literatour Prijs neemt zoals elk jaar de tijd. Gisteren werden de nominaties bekendgemaakt voor het beste jongerenboek van het afgelopen jaar, maar stemmen kan pas tussen 4 en 14 september. Jij én...

Feyenoord verliest van Excelsior en is nog geen landskampioen

Feyenoord-fans hadden zich er zo op verheugd: na achttien jaar kon hun cluppie eindelijk weer kampioen worden. Het hele seizoen staan de Rotterdammers al bovenaan. De titel leken ze niet meer mis te kunnen lopen. Maar tegen Excelsior lukte ineens niets meer. Feyenoord verloor met 3-0. En daar werden zelfs de meest stoere Feyenoorders een tikkie...

uittips voor Bevrijdingsdag 2017

Lekker vrij op 5 mei? In het hele land wordt morgen van alles georganiseerd om er een briljante Bevrijdingsdag van te maken. Nu alleen nog wat uitkiezen!

niet meer roken in de wachtrij van het pretpark

Goed nieuws: vanaf zaterdag zijn alle pretparken weer open en kun je je longen uit je lijf gillen in de achtbaan en andere ondersteboven-en-over-de-kop attracties. En dat gaat dit jaar vast nóg beter want in de wachtrijen buiten mag niet meer gerookt worden.

dyslexie lezen

Voor wie zelf probleemloos boek na boek verslindt, is het moeilijk voor te stellen hoe het voelt om dyslectisch te zijn. Daarom heeft een Zweedse programmeur een site gemaakt die zo'n beetje laat zien hoe mensen met dyslexie een tekst zien.

Elfsteden Challenge, elfstedentocht, it giet oan, Flevonice

Schaatsfans verlangen al twintig jaar naar de bijna magische Friese spreuk: It giet oan! Want pas dan komt er ein-de-lijk weer een Elfstedentocht. Maar bij ijsbaan Flevonice zijn ze het wachten op kneiterkoud winterweer zat. Daar wordt vandaag de Elfsteden Challenge gehouden: 66 rondjes (en dus 200 kilometer) keihard afzien.

sieraden, extra lichaamsdelen, cyborg

Waarom heb je als mens maar twee oren? En heeft (bijna) iedereen tien vingers? Kunstenaar Nadja Buttendorf uit Berlijn legt zich daar niet zomaar bij neer. Met haar sieraden trakteer je jezelf heel makkelijk op wat extra lichaamsdelen.

de beste boeken van 2016

Elke week lees je in 7Days over de nieuwste boeken, spellen, games en films. Nu het jaar bijna is afgelopen, bepaalt onze redactie de top drie. Met welke young adult-boeken moet je deze vakantie echt op de bank kruipen?

toiletpapier voor je smartphone

Wat wil jij meteen weten als je aankomt op een vliegveld in een ander land? Hoogstwaarschijnlijk 'waar kan ik plassen?' én zeker ook niet onbelangrijk 'hoe krijg ik wifi?'. Die nood hebben ze nu in Japan mooi weten te combineren. En je telefoon wordt er nog schoon van ook.

giraf in gevaar volgens de Rode Lijst van IUCN

'We moeten onze nek uitsteken voor de giraf.' Dat klinkt als een flauwe woordgrap. Maar het is bij de IUCN menens. Deze natuurorganisatie heeft 's werelds langste landdier namelijk als bedreigde soort op de Rode Lijst gezet: een lange lijst met planten en dieren die in nood zijn.

Weg met dat Woord, Instituut Nederlandse Taal

Bejaarden vinden het zeg maar absoluut een leuke uitdaging om een fles bubbels open te trekken bij een stukje diervriendelijk vlees en wat groentjes. Wat een horror-zin. Geen wonder: er zitten maar liefst acht woorden in die genomineerd zijn voor de verkiezing Weg met dat woord! Weg...

verklede geit tegen angst

Oké, het 'eendenpak tegen angstaanvallen' staat nog niet geregistreerd als officieel geneesmiddel, maar het helpt geit Polly in ieder geval uit de penarie!

Quiz over Max Verstappen seizoen Formule 1
Quiz

Nog één race vandaag in Abu Dhabi en dan is het Fomule 1-seizoen afgelopen. Pakt Nico Rosberg de titel of wordt het toch Lewis Hamilton? En kan Max Verstappen nog een plaatsje stijgen van vijf naar vier? Hoe dan ook: zijn seizoen kan al niet meer stuk. Hoe goed heb jij hem gevolgd dit jaar? Test het in deze quiz!

vleermuis snelheid

Vogels waren altijd de snelste dieren op aarde. Maar nu zijn ze afgetroefd door een zoogdier: een vleermuis! Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat de Tadarida brasiliensis (ja, díe vleermuis om precies te zijn) iedereen te vlug af is.

Amerikaanse verkiezingen, Donald Trump, Hillary Clinton
Dossier verkiezingen VS

Totaal onverwachts heeft Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Hij wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Cubs winnen de World Series

Er moest verlengd worden en toen ging het nog regenen ook. Maar uiteindelijk wonnen de Chicago Cubs de World Series: de allerbelangrijkste Amerikaanse honkbalwedstrijd. Heel bijzonder want de Cubs hadden al 108 jaar niet meer gewonnen. En dat allemaal dankzij: The Curse of Billy Goat...

Programmeer in Scratch de LED-muur van de Ziggo Dome

Ariana Grande, Shawn Mendes, Katy Perry... allemaal stronden ze te stralen ín de Ziggo Dome en buiten op de LED-wall van deze Amsterdamse poptempel. Maar deze gigantische lichtmuur kan ook even jouw podium zijn. Als je tenminste een beetje thuis bent in Scratch!

Genomineerden voor de de WNF-Young Talent Award , natuurfotowedstrijd
In beeld

Hebbes, die nominatie is vast binnen. Maar wie gaat ervandoor met de publieksprijs van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland, de WNF-Frans Lanting Photo Award? Volwassenen, kinderen én jongeren konden hun mooiste foto insturen. Leeftijd maakt bij deze prijs dus niets uit. Hieronder zie je de tien genomineerde natuurfoto’s van jongeren (...

dictee, Week van het Nederlands

Heerlijk, zo chillen op een tak in een boom. Maar hoe schrijf je dat als je dat hebt gedaan? Gechilld? Gechild? Gechilled? En skate die jongen, skatet die jongen of skeet die jongen? Test je kennis van de moderne taal!

Gouden Boekenstapel voor Carry Slee met Vajèn van den Bosch en Lennart Timmerman

Jij hebt vast wel een boek van Carry Slee in je kast staan of er in ieder geval eentje gelezen. Dat kan bijna niet anders, want van de schrijfster zijn meer dan vijf miljoen boeken verkocht. Een enorm aantal waarvoor ze vandaag de Gouden Boekenstapel kreeg uitgereikt.

Marley en Elsa zijn Dier van het Jaar 2016!
Dier van het Jaar

Ze ontsnapten uit een veel te klein kamertje en maakten zo samen een nieuwe start. Dapper vonden heel veel lezers van onze kleine krantenbroer Kidsweek. En dus ging het leeuwendeel van de stemmen naar de tweeling Marley en Elsa. De titel...

Nuon Solar Team

Waar gaan die nou naartoe in dit bizarre voertuig? Zoiets moet de Zuid-Afrikaanse politie gedacht hebben toen ze de zonnewagen Nuna gisteren dwongen tot stoppen. Niet zo handig, want de wagen doet mee aan een belangrijke zonnerace! En dan is tijd best eh... belangrijk!

dyslexie

Voor wie zelf probleemloos boek na boek verslindt, is het moeilijk voor te stellen hoe het voelt om dyslectisch te zijn. Daarom heeft een Zweedse programmeur een site gemaakt die ongeveer laat zien hoe mensen met dyslexie een tekst zien.

Dioraphte Literatour Prijs

Vandaag start de Literatour 2016: de boekenweek voor jongeren. De aftrap werd gisteravond gegeven met het YALBAL in de Amsterdamse Tolhuistuin. Op dit feestje werden ook de Dioraphte Literatour Prijzen uitgedeeld. 

belangrijkste boek verkiezing

Omdat je erdoor verslingerd bent geraakt aan lezen. Omdat je het door liefdesverdriet heeft gesleurd of omdat je er juist verliefd op bent geworden. Wat vind jij het belangrijkste Nederlandse boek? Tot en met eind september kun je nog stemmen op de Verkiezing van het Belangrijkste Boek...

Plastic Soup Surfer

Een maand lang wachtte hij al op nét de juiste wind en vandaag kwam die dan eindelijk aanwaaien. Kitesurfer en kunstenaar Merijn Tinga stapte vanochtend in Scheveningen op zijn kiteboard, gemaakt van zwerf-petflesjes, om daarmee de Noordzee over te steken. Hopelijk in een recordtijd maar vooral om aandacht te vragen voor het hergebruik van...

te slaat smoezen excuses
Schooltips

Wekkers die niet aflopen, lekke banden, open bruggen... Als telaatkomer kun je daar écht niet meer mee aankomen. Maar wie slim smoest, loopt niet in de smiezen!

blauwe kreeft

Meestal zijn kreeften oranjebruin, maar zo af en toe slaat een visser een knalblauw exemplaar aan de haak. Of beter gezegd: belandt er eentje in een net of kooi. Een Amerikaanse visser in Cape Cod lukte het zelfs al twee keer!

graffti, Mathieu Tremblin
In beeld

Graffiti bestaat in alle vormen en maten. Soms zijn kunstenaars uren verf aan het spuiten om een muur om te toveren tot een waar kunstwerk. Maar soms maken ze zich er makkelijker vanaf en kalken ze alleen even hun (bij)naam op de muur. Deze tags vindt de Franse kunstenaar Mathieu Tremblin maar slordig. En daar bedacht hij dus wat op!...

Dumoulin tijdrit Tour de France, windtunnel, TU Delft

Zondag won hij al zijn allereerste etappe in de Tour de France. En vandaag maakt de Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin misschien weer kans op de overwinning. Aan zijn voorbereiding kan het niet liggen. Om een supersnel pak te testen, rolde er een 3D-Dumoulin uit de printer!

Portugal kampioen EK voetbal
In beeld

Het was een sportweekend om je vingers bij af te likken! Terwijl in Nederland het EK atletiek én het EK open water zwemmen was, reden in Frankrijk de renners de bergen in én werd er de EK-voetbalfinale gespeeld, vlogen in Groot-Brittannië ballen over de tennisbaan en gleden er raceauto's over het natte asfalt. Bijna niet bij te houden toch? Een...

Nina wint Idols, Maan, Nick Nicolai, 18

'Ik vind dit te gek. Wow!' Gisteravond won Nina (18) de vijfde editie van Idols. Zij is daarmee de derde 18-jarige die er dit jaar met de winst vandoor gaat in een talentenjacht. Maan ging haar voor in The Voice en vorig week nog sleepte Nick de overwinning binnen bij Holland's Got Talent.

Finale Idols

Heb jij de audities voorbij zien flitsen, maar ben je daarna zoals zovelen afgehaakt? Ook zonder jou denderde de Idols-trein gewoon door en is het woensdag alweer tijd voor de finale. Wil je dan toch nog even aanhaken? Een makkie als je deze drie dingen weet!

bus rijdt over de file

In ons land kan de bus soms al langs de file flitsen via de busbaan. Maar in China gaan ze nog een stap verder. Met een bus die letterlijk óver de file rijdt!

Dioraphte Literatour Prijs

De jury van de Dioraphte Literatour Prijs 2016 heeft vandaag de tien genomineerde titels bekendgemaakt. Stemmen op je favoriete boek kan pas begin september, maar dat geeft je alvast mooi de kans om ze eerst allemaal te lezen!

Douwe Bob, Songfestival

Zou het de vette knipoog aan het eind zijn geweest, het paarse prachtpak, de zwoele blikken precies in de camera, de tien seconden stilte of toch gewoon het mooi gezongen liedje? Wat maakt het uit: 'onze' Douwe Bob heeft de halve finale van het Eurovisiesongfestival overleefd! Zaterdag staat hij met zijn liedje Slow Down in de finale...

Koningsdag, vrijmarkt, Zwolle

Festivals en feestjes werden afgelast, tenten opgezet en (het liefst oranje) skipakken van zolder geplukt. Er was zelfs een 'parapluplan' voor de koninklijke familie. Het weer zou namelijk bar en boos worden op Koningsdag. En ja, het hagelde in Limburg, maar op veel plekken in Nederland viel het reuze mee en kon er gewoon koninklijk gefeest...

koningsdag
In beeld

Eeuwig zonde, die Koningsdag nieuwe stijl. Als Zwolle zich net zo als Dordrecht vorig jaar aan de strikte orders van koning Willem-Alexander houdt, zit er vandaag geen potje wc-pot gooien, biersjoelen of koekhappen meer in. Beeldende kunst, design, techniek,...

Heb je plannen om straks de hele wereld over te reizen, maar is woordjes stampen niet je favoriete hobby? Met dit shirt van Icon Speak is dat ook helemaal niet nodig. Trek het aan en je kunt je prima verstaanbaar maken in het Duits, Laps of Komi-Permjaaks. Om maar wat te noemen.

Jonge Jury, Gouden Lijst, boeken

Er werd gejaagd op handtekeningen, gegild voor Lil' Kleine en gejuicht voor de winnende schrijvers Edward van de Vendel en Mel Wallis de Vries. De vijfduizend scholieren die gisteren op de Dag van de Jonge Jury waren in het Utrechtse TivoliVredenburg, vierden een bomvol boekenfeest.

emoji

Als jij het liefst zo min mogelijk tekst typt en je appjes graag volpropt met emoji's, dan loop je soms vast. Want hoeveel emoji er ook al bestaan, dekkend is het aanbod nog lang niet. Daarom deed Onze Taal, een vereniging voor iedereen die dol is op taal, een oproep. Welke emoji missen er nog?

Johan Cruijff

Een van de allerbeste voetballers ter wereld is donderdag overleden. Eind vorig jaar werd bekend dat hij kanker had. Ter ere van hem hier 14 feiten over Het Orakel van Betondorp, El Salvador (De Verlosser), Jopie of Johan Cruijffs allerbekendste bijnaam: Nummer 14.

Mel Wallis de Vries, Shock, Jonge Jury, Gouden Lijst

Auteur Mel Wallis de Vries deelde bovenstaande foto toen ze hoorde dat haar boek Shock een van de vijf genomineerde boeken is voor de Prijs van de Jonge Jury. In shock kan ze niet echt geweest zijn. De laatste vier jaar won ze de prijs drie keer. Wie zijn de andere genomineerden en wie maken kans op de juryprijs, de Gouden Lijst?

stoplicht homostel

Als poppetje in een stoplicht leef je maar een bar eenzaam leven. Zo niet in Utrecht. Daar staat sinds deze week een stoplicht met een homostelletje erop. Twee mannetjes of twee vrouwtjes, hand in hand. De stad wil zo laten zien dat...

Kai Verbij

Nederland deed het goed op het WK afstanden in de Russsische stad Kolomna. De afgelopen dagen haalden Jorien ter Mors en Sven Kramer allebei twee keer goud binnen. Maar sprinter Kai Verbij had zich zijn debuut vast iets anders voorgesteld... Hij viel zo hard dat zijn pak het begaf en hij in zijn onderbroek de baan af moest.

De verkoper van een van de winnende loten

Zeker drie mensen sprongen vandaag een gat in de lucht. Een gat van maar liefst 1,43 miljard euro! Zij hadden alle zes de nummers in de Amerikaanse loterij Powerball goed en wonnen zo samen de hoogste jackpot ooit. Wat kun je doen met zo'n ongelooflijke bak geld?

Kramer, schaatsen, 10 kilometer
Agenda

Als jij dit weekend zappend op de bank hangt, kun je zomaar getuige zijn van een historisch moment: een EK schaatsen mét een 10 kilometer. Dodelijk saai, vindt de een. Een prachtafstand, vindt de ander.

een jaar na de aanslag op Charlie Hebdo
agenda

De aanslag op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo was vandaag (donderdag) precies een jaar geleden. Twee gewapende terroristen stormden de redactie in Parijs binnen en richtten daar een bloedbad aan.

The hateful eight van Tarantino
Agenda

Doden vallen er bij bosjes en liters bloed spatten in het rond. Niet voor watjes, die films van Quentin Tarantino. Maar het uitkomen van een nieuwe Tarantino blijft een hoogtepunt voor filmfans. Vandaag is de rodeloperpremière in EYE in Amsterdam en vanaf morgen kan iedereen naar The hateful eight. Nou ja, iedereen van 16 jaar en ouder...

60 jaar journaal
agenda

Het o zo serieuze NOS Journaal viert deze week éven feest. Het nieuwsprogramma bestaat vandaag precies zestig jaar. Dat wordt gevierd met een aantal speciale jubileumuitzendingen.

Bondscoach Giovanni Guidetti met Maret Balkestein-Grothues
Dossier Olympische Spelen

Als de Nederlandse volleybalvrouwen deze zomer naar de Olympische Spelen in Rio willen, dan moeten ze deze week vlammen op een belangrijk kwalificatietoernooi in Turkije. Alleen maakte het team vandaag een valse start tegen Duitsland, er werd verloren met 3-2.

jaar van het boek
agenda

2016 is het jaar van de aap, de boon, de fagot, de kievit en Jheronimus Bosch, maar vooral van het boek. En dat jaar gaat vandaag van start.

quiz over 2015, winnaars
quiz

De laatste weken van het jaar word je altijd overspoeld met lijstjes. Het beste boek, de best geklede man, de beste politicus... Weet jij nog wie de winnaars waren van 2015? Test jezelf, succes!

kerst
agenda

Hoera, kerstvakantie. Met een beetje mazzel heb je twee hele weken vrij. Heb je nog wat gaten tussen het luieren, steengrillen, oliebollen eten en vuurwerk afsteken door? Dan kan deze agenda die vast vullen!

Serious Request, Glazen Huis, Heerlen
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 14 tot en met 20 december? Met deze week: de deuren van het Glazen Huis sluiten in Heerlen, op weg naar een race in space en ja, 2015 is bijna voorbij, dus tijd voor de verkiezing van én het woord, én de...

2
Film

In Fashion Chicks is de wereld lekker overzichtelijk ingedeeld. Zie je er fabulous fashionable uit? Dan ben je vals en oliedom. Maar ben je een totale loser qua looks? Mazzelaar! Want dan ben je hartstikke aardig en barst je van het talent. Als Esmee allebei probeert te zijn, is dat natuurlijk wachten op problemen. 

Star Wars, veilig, Sotheby's, The Force Awakens
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 7 tot en met 13 december? Met deze week: sterren uitdelen aan restaurants, stralen in een rookworsttrui (maar ook in lingerie en vleugels), een veiling van Star Wars-spullaria en veel scholen die paars...

Wereld Aids Dag
agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 30 november tot en met 6 december? Met deze week: Wereldaidsdag, fietsen om de Eiffeltoren te laten schijnen, tenenkrommende termen die zo de prullenbak in mogen en Sinterklaas!

nieuw biljet van 20 euro
agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 23 tot en met 29 november? Met deze week: een knispervers briefje van twintig euro, de uitreiking van de Gouden Loeki Aller Tijden en wie wordt 7Days Jongere van het Jaar 2015?

Hunger Games Mockingjay Part 2 film
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 16 tot en met 22 november? Met deze week ein-de-lijk het slot van The Hunger Games in de bioscoop, stemmen voor een nieuwe vlag in Nieuw-Zeeland en de Xite Awards 2015 en natuurlijk ook veel aandacht...

harrit reuzenschildpad
Bij de tijd

Tsja, als je al 175 verjaardagsfeestjes gevierd hebt en je krijgt voor je 176ste verjaardag alweer een, tataratááááá, groentetaart, dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat je daar niet heel enthousiast op reageert. Vooral als die dag helemaal niet je echte verjaardag is...

augurkendag
Bij de tijd

In plakjes op een broodje leverworst, gerold in een plakje salami, in stukjes door een zalmsalade, gedoopt in de kaasfondue of als finishing touch op je hamburger. En als ze bij de haringkar vragen of je er zuur bij wilt, zeg je natuurlijk: ‘Ja, graag!’ Want augurkendag vier je met augurken!

record Kidsweek papieren hoedjes
Bij de tijd

Vandaag doen mensen overal ter wereld hun uiterste best om een bijzonder record te vestigen. Door, ik noem maar wat: zo veel mogelijk T-shirts over elkaar heen aan te trekken, zo zwaar mogelijke dingen met hun tong op te tillen of zo snel mogelijk de 100 meter horden te lopen… op flippers. Ik zei al: ik noem maar wat.

kruidnoten, Sinterklaas
agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 9 tot en met 14 november? Met deze week: de bekendmaking van de winnaar van de Internationale Kindervredesprijs, Justin Bieber en One Direction die tegelijkertijd hun nieuwe album uitbrengen en hoogbejaard...

glow, eindhoven
agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 2 tot en met 8 november? Met deze week: je eigen kunstwerk in het Stedelijk Museum, de reconstructie van de moord op Willem van Oranje en het NK flipperen.

Halloween
agenda

Heb jij deze week nog herfstvakantie of moet je alweer naar school? Hoe dan ook het nieuws gaat natuurlijk gewoon door. Wat staat er op de agenda van 26 oktober tot en met 1 november? Met deze week: de presentatie van het eindrapport over het floppen van de Fyra, griezelen met Halloween, gedoe over koninklijk bezoek aan China en heel veel...

Epke Zonderland, WK turnen
agenda

Waarschijnlijk hikte je gisteren helemaal niet tegen de nieuwe week aan, want voor velen van jullie begint vandaag de herfstvakantie! En zit je in het zuiden: nog maar één weekje volhouden. Hoe dan ook, het nieuws gaat natuurlijk gewoon door. Wat staat er op de nieuwsagenda van 19 tot en met 25 oktober? Met deze week: de laatste dwaze dagen,...

mutesounds, disco, doof
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 5 tot en met 11 oktober? Met deze week: Oranje aan de laatste strohalm in Kazachstan, een vurrukkullukke donderdag voor schrijver Remco Campert en dansen op muziek die je niet kunt horen.

In beeld

Feest in Amsterdam woensdag. Ons krantenbroertje Kidsweek maakte het Dier van het Jaar bekend. Superhond Sako mag een jaar lang met de titel pronken. En terecht: hij...

gouden kalf
Agenda

Geen stress, je hebt nog een hele zondag lang weekend. Maar van zondag op maandag is er, als het weer een beetje meewerkt, een maansverduistering te zien en die wilden we toch even gemeld hebben. Daarom de nieuwsagenda van de nieuwe week een dagje eerder! Wat staat er verder op de agenda van 28 september tot en met 4 oktober? Met deze week: 50...

Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 21 tot en met 27 september? Met deze week: geschreeuw in het Van Gogh, The Voice op tv en een feestelijke bende in een fabriek.

thea beckman, wilma geldof, recensie, boek

In Museumpark Archeon is zaterdag de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan Wilma Geldof voor Elke dag een druppel gif. Het boek werd uitgeroepen tot beste historische jeugdboek voor 12 jaar en ouder.

Novak Djokovic, US Open

Novak Djokovic trakteerde zichzelf zondag op een dikke zoen en dat was meer dan verdiend. De Serviër versloeg Roger Federer in een spannende finale en won zo voor de tweede keer de US Open. Omdat door het grote tijdsverschil alleen nachtbrakers dit tennistoernooi gevolgd zullen hebben, hierbij de hoogtepunten in beeld!

Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 14 tot en met 20 september? Met deze week: een graffiti-tentoonstelling in Amsterdam, voorlopig de laatste rit in de Gouden Koets, veel Emmy’s én veel voetbal.

wifi, internet, vakantie

Een mooi strand, groot zwembad, lekker eten, veel te zien: allemaal leuk meegenomen op vakantie, maar internet is pas echt onmisbaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder ruim duizend Nederlanders. 7Days pikt er zeven cijfers uit.

moving people
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 7 tot en met 13 september? Met deze week: gluren in het toekomstige optrekje van Willem-Alexander en Máxima, de mooiste meisjes van Nederland en duizenden miniatuurbeeldjes van vluchtelingen.

tomatino
In beeld

Eén keer per jaar verwerken de Spanjaarden hun tomaten niet in een salade, koud soepje of wat tapas, maar smijten ze ze naar elkaar. Ook dit jaar vlogen weer duizenden kilo's door de straten van de Spaanse stad Buñol. Met rode straten, rode mensen en rode kleren als gevolg. De foto's van La Tomatina 2015!

Dafne Schippers, wk, atletiek
In beeld

Ze kon het bijna niet geloven, maar Dafne Schippers won maandag echt zilver op de 100 meter: hét koninginnenummer op het WK atletiek in Peking! Nog even fijn nagenieten van de foto's en dan over naar de orde van deze atletiekdag. Want de Nederlandse Sifan Hassan staat vanmiddag rond half 3 aan de start voor de finale van de 1500 meter. En ook...

tomatino
agenda

Het is gedaan met de vakantie! Hopelijk ben je uitgeluierd, opgefrist en klipperklaar voor het nieuwe schooljaar. Of in ieder geval klaar voor de nieuwe week want die is vandaag toch echt begonnen. Wat staat er op de nieuwsagenda van 24 tot en met 30 augustus? Met deze week: smijten met tomaten, tien jaar Katrina, de MTV Music Awards en de...

Walibi, pretpark
Bij de tijd

Gegild wordt er altijd. Keihard en lang. Niet zo gek ook als je de afgrond in stort in een divecoaster en je hersens in een heel andere volgorde gelegd lijken te worden. Maar dat klinkt toch anders dan gillen als er echt iets misgaat in een pretpark. En op 23 juli gebeurde dat zelfs twee jaar achter elkaar in Nederland.

hamburger, junkfood
Bij de tijd

Mocht je vandaag onoverkomelijke trek hebben in een bamibal, frikandel, berenklauw of een emmertje hotwings? Dan is je lijf helemaal bij de tijd, want vandaag is het junkfood-dag. Eten met zo veel mogelijk calorieën en zo min mogelijk voedingswaarde. Dat vieren we natuurlijk met de master of snacks: de hamburger!

koeien
Bij de tijd

Ja koe, je hoort het goed met die grote oren, het is vandaag jouw dag! Cow Appreciation Day noemen de Amerikaanse bedenkers het. En nou niet meteen boe-roepen. We gaan dat echt niet vieren met een sappige gehaktbal of biefstuk met patat. Maar hoe dan wel? Zeven loeigoeie tips!

heterochromie, kat
Bij de tijd

Voeten die verschillen van formaat zijn buitengewoon onhandig bij het kopen van schoenen. En op twee verschillende oorlellen zit ook echt niemand te wachten. Maar twee ogen die van kleur verschillen, zijn ineens helemaal geweldig. Uniek! Mysterieus! Fascinerend! Er bestaat zelfs een dag om die eigenaardigheid te vieren. Vandaag!

pamplona
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 6 tot en met 12 juli? Met deze week: de verjaardag van de Dalai Lama, koninklijke foto’s en stampende stieren door Spaanse straten. Rennen!

modder
Bij de tijd

Het schijnt goed te zijn voor je huid, dus hup, die prut in! Duik er maar diep in, dan herkent toch niemand je meer als je weer opduikt.

Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 29 juni tot en met 5 juli? Met deze week: de start van de Tour de France in Utrecht, een nieuwe achtbaan in de Efteling en als je denkt wat duurt die dinsdag lang: dat klopt. Eén seconde langer om precies te...

De oranje voetbalvrouwen zijn uitgeschakeld op hun eerste WK. Ze verloren vannacht in Canada met 2-1 van regerend kampioen Japan, en dat was minder spannend dan de uitslag misschien laat vermoeden.

agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 22 tot en met 28 juni? Met deze week: een anti-Facebookfeestje, gratis pop in het Haagse Zuiderpark en heel veel kroonkurken op een ijsbaan.

garfield
Bij de tijd

37 jaar wordt Garfield vandaag alweer. Het oranje mormel dat zelfs te lui is om een muis te vangen. Dus haal geheel in stijl de lasagne maar vast uit de vriezer (of steel wat van je buurman) en installeer je op een makkelijke stoel voor de tv. Dat is alvast een uitstekend begin van een Garfield-dagje.

groente
Bij de tijd

Natuurlijk gooi jij elke dag minstens twee ons groente en twee stuks fruit naar binnen. Maar vandaag is de dag om dat nog nét iets groter aan te pakken. Niks geen kant-en-klare maaltijdsalade of linzen uit blik. Op Fresh Veggies Day begin je bij de bron!

parade
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 15 tot en met 21 juni? Met deze week: een ouderwetse clash tussen Nederland en België maar dan op designgebied, de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo en de start van de herexamens.

Bij de tijd

Vandaag vieren we de dag waarop er een eind kwam aan vieze inktvlekken op, of nog erger, hele gaten in proefwerken. Allemaal veroorzaakt door lekkende en krassende vulpennen. De balpen loste al die ellende op. En ja, ook de computer plus printer, maar dat vieren we weer op een andere dag!

pinkpop
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 8 tot en met 14 juni? Met deze week: op bezoek bij asielzoekers, een wedstrijd die Oranje moet winnen, heel veel hongerige dino’s en Pinkpop.

Rafael Nadal, tennis, bij de tijd
Bij de tijd

Hiep, hiep, hoera voor Rafael Nadal! De Spaanse toptennisser viert vandaag zijn 29ste verjaardag. Het is ook de dag waarop op Herhaaldag wordt gevierd. Dat kan geen toeval zijn. Ik herhaal: dat kan geen toeval zijn!

one direction

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 1 tot en met 7 juni? Met deze week: een Wall of Fame voor games, de start van het WK voor de voetbalvrouwen en One Direction tourt verder zonder Zayn.

kikker, raar, museum
In beeld

Kaartende kikkers, kikkers bij de kapper en kikkers schrokkend en klokkend aan tafel. Zo zie je ze niet al te vaak. Wel in een museum in het Zwitserse plaatsje Estavayer-le-Lacwaar. Daar heropent dit weekend een bijzondere tentoonstelling met kikkers in de hoofdrol. Opgezette kikkers welteverstaan.

Bij de tijd

Als een zielig nat hoopje op de grond. Zo eindigen veel handdoeken nadat ze keihard gewerkt hebben om jou weer droog te maken. Hoog tijd dat ze wat meer respect krijgen. Zeker vandaag, op Handdoekendag.

new york, One World Trade Center
agenda

Misschien voelt het niet zo met de vrije Tweede Pinksterdag, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 25 tot en met 31 mei? De opening van Game of Thrones: The Exhibition in Amsterdam, de lancering van de bevingmeter-app en hoera, de examens zijn klaar!

max verstappen, formule 1

KABOEF! Met een grote klap ramde Max Verstappen de muur van het racecircuit van Monaco. Zijn poging om Grosjean te passeren was net één inhaalactie te veel. Gelukkig stelde hij zijn team al snel gerust.
'I am ok', zei hij door zijn microfoon.

Eurovisie Songfestival, finale, zweden

Volgend jaar reist het hele Songfestivalcircus naar Zweden! Daar heeft Måns Zelmerlöw voor gezorgd met zijn overwinning vannacht op het Eurovisie Songfestival in Wenen. Hij sleepte met het liedje Heroes de winst binnen.

songfestival, finale, Mans

Wie gaat er zaterdagavond met de winst vandoor tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen? Gezien 'we' sinds dinsdag Trijnloos zijn, wordt het juichen voor een ander land. En dan kun je er maar beter een met een goede kans op de overwinning uitzoeken. Dan heb je echt wat te vieren. Een paar favorieten op een rij.

Trijntje, songfestival, jurk
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 18 tot en met 24 mei? Een week vol vragen. Haalt Trijntje bijvoorbeeld dinsdag de finale van het Eurovisie Songfestival? En wat heeft Spotify woensdag te melden?

vogeltjesdag
Bij de tijd

Geen greintje swag in je lijf en waag je je daarom nooit op de dansvloer? Zet de Vogeltjesdans op! Iedereen kan ’m (ja, jij ook) en bij iedereen ziet het er even dom uit. Swag of niet.

Dodenherdenking, 4 mei

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 4 tot en met 10 mei? Met deze week: herdenken en vieren op 4 en 5 mei, een dagje niet diëten en Verstappen in zijn vijfde Formule 1-race.

naakt tuinieren
Bij de tijd

Ga jij het liefst niet met de massa mee, maar er juist lijnrecht tegenin? En baal je er nu van dat tuinieren de trend is, terwijl jij al láng niets liever doet dan wroeten met je vingers in de aarde? Tip: doe het naakt, dat doet de massa je echt niet na. En geen betere dag om daarmee te beginnen dan de eerste zaterdag van mei: Naakt-tuinieren-...

kunst, tropenmuseum
Agenda

Misschien voelt het nog niet zo door de vrije Koningsdag (of Tapirdag, het is maar wat je viert), maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 27 april tot en met 3 mei? Met deze week heel veel titels die worden uitgedeeld: die voor de beste Europese jeugdfilm, de beste wereldverbeteraar en de beste...

Een trein die twee keer in één week zijn eigen snelheidsrecord verbreekt: de Maglev mag trots op zichzelf zijn. Zonder wielen haalde deze Japanse trein vandaag een snelheid van 603 kilometer per uur. Weer dertien kilometer harder dan gisteren.

paaldansen
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 20 tot en met 26 april? Met deze week: de opening van het eerste Nederlandse kattencafé, een wereldrecordpoging ijsbadzitten voor Kika (en jij kunt meedoen!) en het NK paaldansen.

boek, gideon samson, jonge jury, gouden lijst

Groot feest vandaag in Utrecht op De Dag van de Jonge Jury. Heel veel schrijvers, heel veel lezers en heel veel prijzen! Dit jaar werd niet alleen de Prijs van de Jonge Jury uitgedeeld, maar ook de Gouden Lijst. Mel Wallis de Vries werd bekroond door de Jonge Jury voor Wreed en Gideon Samson won voor Overspoeld een Gouden...

wolk

Eén keer in de zoveel tijd staren we met z’n allen onze nek stijf om een eclips te zien. Als die al te zien is, tenminste. Maar waarom alleen kijken als de zon of de maan juist niet te zien is? Er is elke dag genoeg wél te zien.

game of thrones

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 13 tot en met 19 april? Met deze week: prijzen voor schoolkrantredacties én voor mooie boeken, de start van het vijfde seizoen Game of Thrones en het is de Week van de Teek, een ziekte van Lyme...

max verstappen, formule 1

Max Verstappen ging geweldig. De een na de andere prachtige inhaalactie haalde hij uit in het Chinese Shanghai vanochtend. De punten lagen ook in deze Formule 1-race voor het grijpen, maar autopech verpestte het feestje.

max verstappen, formule 1

Het liep iets minder gesmeerd dan twee weken geleden en dat is van het gezicht van Max Verstappen af te lezen. Door een remfoutje kwam hij vandaag in Shanghai (China) niet verder dan een dertiende plek in de kwalificatie. Werk aan de winkel dus morgen.

Bij de tijd

Oké, je moet van kaas houden en vooral ook van de geur want die is bij kaasfondue nogal, eh, doordringend. Als je daar alleen maar blij van wordt, dan is er weinig oergezelligers dan kaasfonduen. Maar o wee als je iets laat vallen in de gele brij...

dotan, 3FM
Agenda

Door Tweede Paasdag voelt het misschien niet zo, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 6 tot en met 12 april? Met deze week: de uitreiking van de 3FM Awards én de MTV Movie Awards, discodansen in de Dirk en verzamelkoorts in Utrecht.

gouden apenstaart

Nick (13) uit Rotterdam kan niet alleen zelf programmeren, maar hij legt via filmpjes op zijn site Jorcademy ook nog eens uit hóe hij dat doet. Zodat jij ook weer weet hoe dat moet. Het leverde hem een mooie prijs op: de Gouden Apenstaart. - Door Jacqueline Ancona en Kim...

kussengevecht
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda voor 30 maart tot en met 4 april? Met deze week: kussengevechten, Pasen en de Pas-op-dat-je-er-niet-intrapt-dag: 1 april!

boek, recensie
3
Boek

Als Sloane zin heeft om een potje te janken, moet ze eerst haar arm in het vuur steken. Dán heeft ze pas een goede reden. Huilen uit verdriet of eenzaamheid is in haar wereld  te gevaarlijk. Voordat je het weet krijg je het label depressief, beland je in het Programma en vegen ze je hoofd leeg.

comic con
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda voor 23 tot en met 29 maart 2015? Met deze week: de allereerste Boekenweek voor jongeren, de allereerste Dutch Comic Con en het WK kunstrijden (met de allereerste WK-wedstrijd voor de Nederlandse 18-jarige Niki...

Bij de tijd

Vittore Carpaccio, Anna Pavlova, Franz Sacher en Stéphanie & Caroline Tatin: allemaal geluksvogels naar wie een gerecht is genoemd. Maar Nellie Melba is pas echt een bofkont. Naar deze Australische operazangeres zijn maar liefst twee gerechten genoemd: pêche melba én melbatoast!

boeken, literatour, ya

Vorig jaar was het nog de Déé Jéé Péé (Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs) en nu is het dus de Déé El Péé (Dioraphte Literatour Prijs). En dat is alleen maar mooi, want stemmen mag nu al vanaf 15 jaar (eerst 18). En dat wordt nog moeilijk ook, want er zit ook dit jaar weer veel moois tussen de genomineerde boeken!

zonsverduistering
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de agenda voor 16 - 22 maart? Met deze week: kiezen voor de Provinciale Staten, kijken naar een verstopte zon en heel veel slapen tijdens de Nationale Slaapweek zzzz....

Bij de tijd

Bijt er niet op, pulk niet aan velletjes, maar wees vandaag lief voor je lippen. Dat is wel het minste wat je kunt doen op Lips Appreciation Day (16 maart)! Met dit lippenbalsemrecept van India (13) komt dat vast goed.

shorttrack, sport

Net op het goede moment schoof hij in de superfinale zijn gouden telescoop-been naar voren en zo werd Sjinkie Knegt vandaag wereldkampioen shorttrack in Moskou.

4
Film

Taal is alles voor wetenschapper Alice Howland. Ze doet er onderzoek naar, geeft er les in en doet non-stop taalspelletjes. Als ze merkt dat ze niet meer op woorden kan komen, namen vergeet en verdwaalt tijdens haar bekende renrondje, vreest ze een hersentumor. Maar het blijkt Alzheimer, een vreselijke hersenziekte waardoor Alice in een heel...

Bij de tijd

In 1894 werd de eerste Coca-Cola fabriek in het Amerikaanse Vicksburg geopend en op 12 maart werd daar het allereerste flesje frisdrank verkocht. Dat flesje had nog niet de ronde, golvende vormen die later zo bekend worden. Die versie bestaat dit jaar ‘pas’ honderd jaar. En dat allemaal door een foutje!

max verstappen, formule 1
Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 9 tot en met 15 maart? Met deze week: het wedstrijddebuut van Max Verstappen in de Formule 1 (in Melbourne), twee optredens van Katy Perry (in Amsterdam) en een sneak peek in een nieuw attractiepark (...

4
Boek

In haar interview met 7Days in september vorig jaar waarschuwde Leigh Bardugo haar lezers: ‘Ik kan niet iedereen laten leven.’ Toch is ze in dit slot van De Grisha-trilogie opvallend mild voor haar hoofdpersonen. Oké, er worden wat figuren doormidden gekliefd, maar de echte romantici blijven gespaard.

specht,wezel, Poetin

Het lijkt of deze wezel een lift krijgt, maar niets is minder waar. Hij heeft honger en die specht lijkt hem het perfecte hapje. Maar ook vliegensvlug...

Agenda

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda? Met deze week: prijzen voor tv-programma’s en spotprenten, de finale van Wie is de Mol? en de jaarlijkse luizendag. Want denk maar niet dat je daar op de middelbare school veilig voor bent!

Wordt het Chantal 'de lekkerste moeder van Nederland' Janzen met haar was die naar (schone) babybillen ruikt? Of Royke Donders die half Nederland in een huis- c.q. juichpak wist te hijsen? Vanavond wordt bekendgemaakt wie een Loden Leeuw in zijn of haar vensterbank mag zetten. Wie is de irritantste BN'er dit jaar in een reclamespot? De vijf...

Zelfs met kerst willen mensen elkaar aftroeven. Wat geeft het dat die boom de deur niet door kan, hij is wel mooi de grootste van de straat! Maar dat alleen is nog lang niet genoeg om een plaatsje te veroveren in het Guinness World Records 2015-boek. Daarin staan alleen de knallendste kerstrecords. 7Days zette er een paar op een rij.

Het is kerstvakantie! En daarom voor deze keer een agenda in vakantiesfeer. Met lees-, luister- en kijktips. En voor de dapperen onder ons: duiktips.

Geen tijd gehad om (veel) te lezen dit jaar? Gelukkig heb je nu bijna kerstvakantie en kun je heerlijk onderuit alle schade inhalen. Geen idee alleen waar je moet beginnen? De 7Days-boekenrecensenten geven je een vliegende start met hun zeven favorieten.

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de agenda? Met deze week: het Glazen Huis, de sporters van het jaar worden bekendgemaakt en de finales van de Grote Prijs van Nederland zijn in Amsterdam!

4
Boek

De nieuwste Brooks laat je van slag én vol vragen achter. Normaal zeggen we dit soort dingen aan het eind van een recensie. Maar bij dit boek is een waarschuwing vooraf wel handig. Het is experimenteel, heftig en zonder een flintertje feel good, maar ook spannend en vrij onvergetelijk. 

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de agenda? Met deze week: de uitreiking van de Nobelprijzen, de grootste kerstboom ter wereld gaat weer áán en de bekendmaking van de Jongere van het Jaar 2014!

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de agenda? Met deze week: Wereldaidsdag, de uitreiking van de Willemsorde en, héél belangrijk, vergeet niet te stemmen op jouw Jongere van het Jaar 2014!

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda? Met deze week: zingen tegen ebola, de filmpremière van The Hunger Games - Mockingjay Part 1 en wordt Jett Rebel uitgeroepen tot best geklede man van Nederland?

Haar Snow White Trilogie is al in ruim veertig landen verkocht. En ook haar eigen leven voelt op dit moment als een sprookje. ‘Ik zou het heel logisch vinden als ik op een dag wakker word en iemand mij vertelt dat dit allemaal niet echt is. Dat zou logischer zijn dan mijn leven nu.’ Het succes van de Finse schrijfster Salla Simukka werd...

‘Je redde je het makkelijkst in het leven als je je zoveel mogelijk overal buiten hield.’ Maar dat motto van de zeventienjarige Lumikki kan de prullenbak in als ze tientallen briefjes van vijfhonderd euro vindt. Mét bloedvlekken.

Maarten is elf als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zijn vader kiest partij voor de Duitsers en als NSB-kind wordt Maarten keihard gepest op school. Op zijn negentiende beseft hij hoe hij alles altijd zag door zijn vaders ogen. ‘Het is alsof ik jaren aan een infuus heb gelegen en elke dag gif kreeg toegediend. Elke dag een druppel.’

Mel Wallis de Vries maakte vorige week haar titel Thrillerkoningin van Nederland nog maar eens waar. Voor de tweede keer sleepte ze de Crimezone Award voor de beste ‘young adult thriller’ binnen met Wreed. Inmiddels ligt haar volgende spannende verhaal alweer in de winkel: Shock.

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda? Met deze week: de Nationale Herdenking MH17, techniek in Delft en heel veel pieten & prijzen.

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda? Met deze week: de rijkste Nederlanders, een bootfietser en het boek van Jennifer Lopez.

Fijn een weekje naar de zon, lekker luieren in een hangmat en alleen maar bedenken wat en waar je die avond gaat eten. Dat had ik in mijn hoofd voor aankomende kerst. Maar voordat het grote achterover leunen kan beginnen, heb ik eerst enorme boekingsstress.

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda? Met deze week: snorren tegen kanker, Halloween en 's nachts de Amsterdamse musea in.

'Het was een dictatuur, een boze droom die zich achter de decorstukken van een normaal, ogenschijnlijk welvarend land had verscholen.' Dictatordochter Roxane Tron is geboren in het hart van de waanzin. Op het eiland Chimeria waar mensen verdwijnen of leven als schimmen om aan dat lot te ontsnappen. ‘De Gebeurtenissen’ veranderen alles. Maar wat...

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda? Met deze week: verhuizende schilderijen, een MTV EMA en CAPS LOCK-DAG!

Het boek mocht al wel gelezen worden, maar de codes en coördinaten waarmee je zelf het mysterie van Endgame kunt oplossen, nee, die waren écht niet eerder te bekijken. Het was alleen maar: 'Geheim, sorry, embargo.'Niet zo gek, want de knappe kop die de puzzel weet te kraken, wint een berg gouden munten ter waarde van een half miljoen...

De tweede delen van twee series waar we vorig jaar nogal blij over schreven zijn verschenen. Hoe is het vervolg? Zijn het echt doorleesseries? Boekenredacteur Jacqueline over Het spel van Barry Lyga en Jan Joost uit het 7Days-boekenpanel over De troon van vuur van Rick Riordan.

Na vier delen waarin halfgod Percy de ene na de andere heldhaftige quest met succes afrondde, staat hij nu voor zijn laatste én lastigste klus: de eindstrijd tegen de reusachtige Titanen.

‘Ik neem het op tegen een levensgevaarlijke kalkoen’ en ‘Ik verpest een nogal belangrijke bezwering’. Bijna alleen aan de hoofdstuktitels kun je een Riordan-boek al herkennen. Maar dit keer is het niet Percy die strijdt tegen de Griekse goden, maar broer en zus Carter en Sadie die het opnemen tegen de Egyptische goden.

‘Het was een mooie dag. Het was een mooi weiland. Op dat lijk na.’ Fans van Dexter en CSI-achtige series zullen als een blok voor dit eerste deel van de nieuwe serie van Barry Lyga vallen.

Leigh Bardugo was blut toen ze haar debuut maakte met De Grisha-trilogie, fantasy die zich afspeelt in een soort magisch oud-Rusland. Een researchretourtje Rusland zat er dus niet in, maar gelukkig zorgde de wijk Little Russia in haar woonplaats Los Angeles voor meer dan genoeg inspiratie.

Na twee delen vol strijd tussen de Republiek en de Koloniën ligt de vrede voor het grijpen. Maar als er een pestepidemie uitbreekt en de landen elkaar verdenken van vuil spel is het snel gedaan met de rust.

Na hun spectaculaire ontsnapping in Legend proberen Day en June in dit vervolg aan de vreselijke oorlog in het toekomstige, opgesplitste Amerika te ontsnappen.

Futuristische fantasy lijkt niet meer in één boek verteld te kunnen worden. Alles wordt minimaal een trilogie en standaard aangeprezen als dé serie voor fans van De Hongerspelen. Zo ook Legend. Daar trap ik niet meer in, denk jij nu misschien. Maar let op: dit debuut is verrassend spannend en zit goed in elkaar. Niet legendarisch...

Dat Patrick Ness ervandoor ging met de Gouden Lijst in de categorie 'vertaald' was geen verrassing. Hij schreef namelijk beide boeken die waren genomineerd voor deze prijs voor jeugdboeken voor 12- tot 15-jarigen.

De Amerikaanse schrijfster Gayle Forman scoorde een wereldwijde hit met Als ik blijf, een zeer ontroerend en warm verhaal over de liefde tussen de klassieke celliste Mia en de ruige gitarist Adam. Van 18 september draait de filmversie in de bioscoop: If I stay.

In het leven van de Amerikaanse Allyson (18) is alles gepland en ordelijk. Al vanaf haar achtste ligt haar leven vast in een strak kleurenschema dat op de koelkast hangt. De Nederlandse Willem (20) is precies het tegenovergestelde, hij laat zich leiden door toeval. Als de twee samen één dag doorbrengen
in Parijs, verandert dat hen allebei...

Het Amerikaanse stadje Silverton is al grotendeels door tornado’s verwoest als het ergste nog moet komen. In Into the Storm vliegen de puinstukken en de auto’s je om de oren en dat ziet er spectaculair uit. Maar als er even niets door de lucht suist, is het afzien.

Woelie en zijn vader Joe redden het prima. Woelie is een expert in het reanimeren van vieze t-shirts met een lading deo en samen kunnen ze perfect synchroon gegrilde kip eten. Twee hele per persoon. Als Joe ernstig ziek blijkt, gaan ze op reis. Als ‘plan om de dood buiten de deur te houden.’

Ga je deze zomervakantie een weekendje naar Londen en ben je moe na een dagje sightseeing? Plof dan neer op één van de vijftig boekenbankjes in de Britse hoofdstad.

Twee keer in één toernooi een penaltyreeks winnen zat er voor Oranje niet in. Nederland miste twee keer en verloor de halve finale van Argentinië. Ons eigen stokstaartorakel zat er helaas voor de eerste keer in zijn korte maar succesvolle voorspelcarrière naast.

De sprietige Alina is een middelmatige, onopvallende cartograaf in opleiding. Maar als ze het leven van haar vriend Mal met een immense krachtsexplosie edt, kent opeens iedereen haar in het Ravka-koninkrijk. Alina blijkt de Lichtheerser, degene die het rijk moet redden van de duisternis. En dat is best even wennen...

Fans van Flanagans boeken konden zich op tweede pinksterdag weer heerlijk uitleven in Archeon. De capes, bogen en pijlen waren niet te tellen. Grijze Jagers streden, slopen en schoten en Broederbanden namen het tegen elkaar op. Ook was er een nieuwe serie van een nieuwe schrijver.

Al jaren zijn soldaten bezig de drugsbendes uit de sloppenwijken in Rio de Janeiro te verdrijven. In de aanloop naar het WK voetbal wil het gastland rust in de favela’s. Gijs Wanders zag met eigen ogen hoe moeilijk dat is en schreef daar Rafels van Rio over.

Lieve, zachtaardige beschermers van de mensen? Niet in Angelfall van Susan Ee. Daar zijn engelen bovennatuurlijke wezens die de moderne wereld hebben verpulverd, miljoenen mensen hebben vermoord en de macht hebben gepakt.

We snakken naar actie, schreven we over het tweede deel Crossed van Ally Condie. ‘Herhaling van zetten en weinig antwoorden’ was het oordeel. Maar in dit derde deel wordt 7Days op zijn wenken bediend.

De vijftienjarige Laurence weet het precies. Hij en zijn zesjarige broertje Jay moeten ver weg van hun moeder blijven tot haar ‘happy hour’ aanbreekt. Pas als het eerste drankje zijn magische werking heeft gedaan, is de kust veilig. Helaas komt na dat uurtje de Donderwolk en die duurt altijd langer.

De nieuwste Brooks laat je van slag én vol vragen achter. Normaal zeggen we dit soort dingen aan het eind van een recensie. Maar bij dit boek is een waarschuwing vooraf wel handig. Het is experimenteel, heftig en zonder een flintertje feel good, maar ook spannend en vrij onvergetelijk.

‘Soms heb ik het gevoel dat er een spotlight op me gericht staat. Zo felwit zie ik er volgens mij uit.’ Tim is een albino en heeft geen spikkeltje pigment in zijn huid of haar. Het liefst verstopt hij zich voor alles en iedereen, totdat hij Vanessa leert kennen.

We hadden misschien al iets kunnen vermoeden toen Peregrine-schrijver Ransom Riggs vorig jaar in een interview met 7Days zo vol lof en vol vuur over de Vrees Me-serie van Tahereh Mafi sprak. Inmiddels zijn de twee Amerikaanse fantasyschrijvers getrouwd en dat werd vrijdag via een Skype-verbinding in Amsterdam gevierd.

boek
4
Boek

Wie de volgende twee boeken leest, kan niet anders dan ze vergelijken met Een weeffout in onze sterren van John Green. Die blijkt een tegenstander van onverslaanbaar formaat.

Na Inwijding en Opstand sluit Roth haar trilogie af met Samensmelting. Wat in de cliffhanger van deel twee al duidelijk werd: de wereld van Tris en Tobias is slechts één groot experiment. Achter de hoge hekken van hun stad blijkt nog een hele wereld te liggen.

In een wereld vol zwarte en witte heksen hoort Nathan nergens bij. Hij is een whet, een halfbloed. Zijn moeder was een witte heks en zijn vader is de kwaadaardigste zwarte heks die ooit heeft bestaan. Maar niets is 100% zwart of wit, slecht of goed. én ding weet Nathan zeker: ‘Als ik geen heks word, ga ik dood.’

Twaalf jaar was Judith toen ze verdween. Als ze na twee jaar strompelend door het veld terugkeert, is de blijdschap van haar moeder van korte duur. Ze is verminkt en dus vervloekt. De strenggelovige gemeenschap verstoot haar, maar Judith vecht terug. Stil en sterk.

Start tweeluik - Als een kernoorlog de aarde dreigt te vernietigen, is de enige uitvlucht voor de mens de ruimte in. Al driehonderd jaar cirkelen overlevenden in een ruimteschip rond de aarde. Maar als ook daar hun bestaan wordt bedreigd, zijn ze gedwongen weer terug te keren. Maar wat zullen ze aantreffen? Dat mag een grote groep veroordeelde...

De vijftienjarige Carey woont met haar negen jaar jongere zusje Jenessa in een krakkemikkige caravan diep in het woud, zonder water uit de kraan en elektriciteit en ook vaak zonder moeder. Met blikken vol bonen en een jachtgeweer maakt Carey het beste ervan. Totdat haar verslaafde moeder helemaal niet meer terugkomt.

Als Carl kletsnat en met zijn mond vol zand en steentjes bijkomt aan de rand van een meer, ziet hij op een meter afstand een gezicht dat lijkt op dat van hem. Het is zijn grote broer Rob. Verdronken. Maar herinneren kan hij het zich niet. ‘Ze zeiden dat mijn geheugen wel terug zou komen, maar dat is moeilijk voor te stellen als je niet eens...

Na de dood van haar moeder, groeit Filia op bij haar oma. Als een goudvis in een vissenkom. Buitenshuis komen ze niet. Alleen op vrijdag gaat de deur open, voor de boodschappenjongen. Maar dan overlijdt haar oma, barst de kom en stroomt de wereld als een stortvloed Filia’s leven binnen.

Het was het jaar van de fantasy, van de thrillers en de series, maar ook van bijzondere verhalen en onvergetelijke hoofdpersonen. Altijd lastig om dat alles samen te vatten in een lijstje, maar wie 2013 goed wil afsluiten, moet deze zeven in elk geval gelezen hebben!

Verity schrijft op alles. Van prachtig crèmekleurig hotelbriefpapier en bladmuziek tot op de briefjes uit een receptenboek van een dokter. Want zolang ze schrijft, blijft ze leven.

LEK. Dat ene woordje opgekriebeld in het rode notitieboekje van zijn overleden vader maakt Willem al maanden gek. Het heeft iets te maken met kernafval maar wat? Willem is vastbesloten erachter te komen. Alleen dan weet hij of het verkeersongeluk van zijn vader wel echt een ongeluk was.

Al sinds zijn twaalfde dook één idee steeds weer op in zijn hoofd. Wat als onze ziel niet compleet is? Wat als die gesplitst is in twee delen, levend van elkaar in twee heel verschillende werelden en je apart van elkaar nooit heel bent? De Brit Ian Johnstone (40) kon dit niet van zich afzetten, zegde zijn uitgeversbaan op en vormde een wereld...

Jongeren kunnen ontzettend asociale, egocentrische wezens zijn. Ja, de makers van Heftige hersens winden er geen doekjes om. Maar ze vertellen ook waarom dat nou precies de bedoeling is. Schrijver Mark Mieras: ‘Zonder puberteit geen vernieuwing.’

Slotdeel trilogie – Een fataal genetisch virus is de vreselijke bijwerking van een poging het perfecte menselijk ras te maken. Met als gevolg dat mannen niet ouder dan vijfentwintig worden en vrouwen maar twintig. Ja, The Chemical Garden-serie schotelt je een inktzwarte toekomst voor. Maar er gloort hoop.

Start spannende spionnenserie - Zonder enige moeite glipt de zestienjarige Zach steeds onder een andere naam het ene leven binnen en het andere weer uit. Daarbij vallen altijd doden, maar opvallen doet het niet. Het is zijn specialiteit, hij is Boy Nobody

Cliffhanger-koning Michael Grant liet al zijn fans aan het eind van het voorlaatste deel naar adem happen. De ondoordringbare koepel die alle Gone-kinderen en -jongeren gevangen houdt, werd doorzichtig. Nu kan iedereen zien hoe bizar het leven in de bubbel is. En dan moet het eindspel nog beginnen...

‘Ik werd naar dat nieuwe huis gebracht alsof het normaal is dat je ouders alle spullen inpakken en ergens anders gaan wonen, terwijl je bij je oma bent gedumpt.’ Joeri’s leven staat op zijn kop als er in dat nieuwe huis geen kamer is voor zijn broer. Helemaal als niemand hem wil vertellen waarom.

broergeheim, debuutprijs, Jonge Jury
4
Boek

‘Ik werd naar dat nieuwe huis gebracht alsof het normaal is dat je ouders alle spullen inpakken en ergens anders gaan wonen, terwijl je bij je oma bent gedumpt.’ Joeri’s leven staat op zijn kop als er in dat nieuwe huis geen kamer is voor zijn broer. Helemaal als niemand hem wil vertellen waarom.

Als zijn beste vriend Maxime door een ernstig motorongeluk in coma raakt, is Niels totaal van de kaart. Hij besluit hem brieven te schrijven over alles wat er gebeurt. Zodat Maxime kan lezen wat hij heeft gemist als hij weer wakker is. Want bijkomen gaat-ie, daar wil Niels niet aan twijfelen.

De zeventienjarige Karou kan geweldig tekenen. Tientallen schetsboeken heeft ze al gevuld met monsterlijke schepsels waar ze de wildste verhalen over vertelt. Haar vrienden houden het op oneindige, idiote fantasie, maar Karou weet wel beter.

Lekker dun en altijd grappig. Twee prima redenen om een Kees van Kooten op je leeslijst te zetten. En deze nieuwste is nog gratis ook! Wel even iemand anders dat boek laten betalen dat je erbij moet kopen.

De 82-jarige Tonke Dragt doet niet aan mode. Je kunt haar uittekenen in haar lange jurken en makkelijke sandalen. En als er een ridder in haar hoofd aanklopt, doet ze open. Of die nu in is of uit. Dat is maar goed ook, want dat leverde De brief voor de koning op. In ABC Dragt reis je via het alfabet door Dragts boeken én haar...

Een middeleeuws rollenspel in het bos samen met zijn nieuwe vriendin en haar vriendenclubje. Dat lijkt medicijnstudent Bastian wel wat. Hij koopt passende kleding en een zwaard, laat zijn bril en mobiel achter en is klaar om te ‘larpen’. Maar dat loopt vreselijk uit de hand.

Rusland, 1932. Lara is diep onder de indruk als ze in het Alexander Paleis komt waar vroeger de laatste tsarenfamilie woonde. Ze moet er eigenlijk schoonmaken, maar vergaapt zich aan de overdadige rijkdom. Als ze het dagboek van Olga vindt, de oudste dochter van de tsaar, duikt ze het verleden in.

Hij struinde vlooienmarkten af, leende uit collecties van bevriende verzamelaars en sprokkelde zo de bizarre foto’s bij elkaar waar hij zijn wonderbaarlijke boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine omheen bouwde. De Amerikaanse schrijver Ransom Riggs (33) is vereerd dat Tim Burton de verfilming gaat doen. En nee, hij weet niet...

weeffout john green
5
Boek

‘Ik ben een granaat. Er komt een moment dat ik ontplof en ik wil het aantal slachtoffers graag tot een minimum beperken.’ De Amerikaanse Hazel kan een vriendje er echt niet bij hebben. Al drie jaar vecht ze tegen kanker en daar heeft ze haar handen meer dan vol aan. Maar Gus laat zich niet wegjagen.