charly spanje gevangenis

Tijdens een vakantie in Spanje werd de zeventienjarige Charly (17) beschuldigd van seksueel misbruik. Hij belandde in de cel en zit daar nog steeds in voorarrest. Zijn vader doet er alles aan om hem vrij te krijgen, maar dat is nog niet zo makkelijk. Zijn advocaat Rachel Imamkhan legt uit hoe dat kan.

James Bond

James Bond is een echte vrouwenverslinder: in 24 films dook hij met 58 verschillende vrouwen het bed in. Nooit werd er gebruik gemaakt van een voorbehoedsmiddel.

Instagram

Ben je Harry Potter-fan én op zoek naar een nieuwe sport? Denk dan eens na over een bezoekje aan Ierland of de Verenigde Staten: daar kun je Harry Potter-yoga doen.

Ryan

Niet PewDiePie, Jake of Logan Paul, maar een jongetje van 7 dat met speelgoed speelt is de best verdienende youtuber van 2018. De top tien rijkste youtubers op een rij.

Kerstmarkten

Eetkraampjes, een ijsbaan, heel veel kerstversiering en… betonblokken. Een kerstmarkt is een ideaal uitje voor veel scholen: nog even de gezelligheid opzoeken voor de vakantie begint. Toch worden veel markten streng beveiligd uit angst voor aanslagen. Is het dan wel veilig om te gaan?

Boerderijvlog

In een overall en met een camera in de hand loopt Moësha (17) uit Hoogezand regelmatig tussen de koeien op de boerderij waar ze werkt. Sinds kort maakt ze vlogs over het boerenleven. Haar eerste video is bijna achtduizend keer bekeken. 

naomi

Ruim 1.300 minderjarige meisjes zijn in Nederland slachtoffer van een loverboy, blijkt uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Dat zijn er een stuk meer dan werd gedacht. Ondanks dat het probleem groter wordt, behandelt het Openbaar Ministerie minder zaken. Naomi (18, niet haar echte naam) uit Deventer maakte het mee en vertelt...

Foto: Pixabay

Bijna 119.000 kinderen in Nederland voelen zich thuis onveilig. En in elke klas wordt gemiddeld één kind mishandeld. Heftige cijfers waar tot en met vandaag aandacht voor wordt gevraagd tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Esther (22, niet haar echte naam) werd mishandeld door haar ouders en vertelt.

mickey mouse

Mickey Mouse is jarig! De Disney-muis wordt vandaag negentig jaar. In al die jaren is-ie wel een beetje veranderd. Een overzicht van Mickey door de jaren heen.

Foto: Netflix
2
Film

Een mooie stem, een goed uiterlijk en genoeg om over te schrijven. Negen zangers en zangeressen uit Los Angeles hebben alles mee om een ster te worden, maar toch lukt het niet. Daarom besluiten ze het in de nieuwe Netflix-serie Westside samen te proberen.

Foto: Pixabay

De Nederlandse politie krijgt toegang tot de databanken van de FBI en de Amerikaanse visumdienst. De Amerikanen mogen ook in de Nederlandse databank neuzen. Dat vertelt John Riemen, hoofd van de landelijke politie-eenheid Centrum voor Biometrie aan ...

Gouverneur Paul Makonda

De overheid van het Afrikaanse land Tanzania kan op minder ontwikkelingsgeld rekenen. Dat komt door de manier waarop zij met zwangere meisjes en homoseksuelen omgaan. 3 vragen over deze kwestie.

Mandy

Een fluisterende stem, tikkende nagels of knisperende papiertjes. Die geluiden komen veel voor in ASMR-video's. Mandy Kasbergen (17) uit Alphen aan de Rijn maakt ze om mensen te laten ontspannen. Ze heeft bijna vierduizend volgers op YouTube.

Foto: ANP

De afgelopen vier jaar zijn drie miljoen mensen gevlucht uit het Zuid-Amerikaanse land Venezuela. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN).

Foto: Evert-Jan Daniels

2.200 Nederlandse soldaten zijn in Noorwegen voor de grootste militaire oefening sinds jaren: Trident Juncture. Zij oefenen met dertig andere landen om zo goed mogelijk samen te werken. Wouter (19) uit Hoogeveen is chauffeur van een ziekenauto en vertelt.

Foto: ANP

De vriendinnen Annabel (13) en Francesca (14) zijn vrijdag door de burgemeester geëerd in de Etos in Baarn. De twee zorgden er namelijk voor dat een winkeldief aangehouden kon worden.

Foto: Pixabay

Een biertje op het schoolfeest of een wijntje bij het eten. Jongeren beginnen er steeds later mee, blijkt uit onderzoek van Trouw en het Trimbos-Instituut.

ADE

Meestal klinkt er in een club harde muziek, maar in Club Air in Amsterdam kon je woensdag een speld horen vallen. Tijdens de eerste dag van het Amsterdam Dance Event (ADE) kwamen dj’s in de dop bij elkaar om tijdens de Spinnin’ Academy van het platenlabel Spinnin’ Records alles te leren over het vak. DJ Mesto geeft tips. 

Lucas (links) en Steve

Amsterdam staat dit vanaf vandaag in het teken van vrolijke beats, grote dj’s en dansende mensen tijdens een van de grootste dance-evenementen ter wereld: het Amsterdam Dance Event (ADE). Dat spektakel is echt niet alleen voor volwassenen: dj-duo Lucas & Steve organiseert zaterdag een feestje voor tieners in het 538DJ-hotel: Skyline...

Foto: ANP

Nederlandse hiphop is niet meer weg te denken in de muziekwereld. Dertig jaar lang luisteren we er al naar. Journalist Rajko Disseldorp (24) sprak erover met veertien rappers uit de oude en de nieuwe generatie voor de documentaire Hiphop NL. Zijn zeven hoogtepunten op een rij.

Nederlandse BTS-fans

Veel K-popfans hebben gisteravond de avond van hun leven gehad bij een optreden van de populaire boyband BTS in de Ziggo Dome in Amsterdam. Maar niet iedereen was blij: buitenlandse fans hadden nogal wat kritiek op de Nederlandse.

Foto: ANP

De tropische storm Leslie heeft zaterdagnacht voor veel schade gezorgd langs de kust van Portugal. 

Orkaan

De Amerikaanse plaats Mexico Beach is bijna volledig verwoest door de zware orkaan Michael. Veel gebouwen zijn ingestort of zwaar beschadigd.

Foto: ANP

De grote droom van Boyan Slat (24) wordt binnenkort werkelijkheid: Na jaren voorbereiding begint zijn veegarm over een paar dagen met vegen in de Grote Oceaan. Hij wil daarmee zo veel mogelijk plastic opruimen.

Vaccinatie

Veel mensen weten niet dat je vanaf je zestiende zelf mag bepalen of je je laat vaccineren tegen verschillende ziektes. Om dat bekender te maken bedachten jeugdartsen een plan.

Foto: ANP

Een lange koetsrit, een grote ceremonie, heel veel sterren en nog veel meer beveiliging. De Britse Prinses Eugenie (28) en haar vriend Jack Brooksbank (31) zijn vandaag getrouwd en de kosten voor die royal wedding waren nogal... royaal.

Foto: Johan en Herma van Dreven

Bij Demi (16) uit Huizen staan zes palen verspreid door het huis. Ze hangt er uren per dag in om te trainen voor haar grote doel: werken als paaldanseres en luchtacrobaat in het rondreizende Cirque du Soleil. Een jaar uit haar hectische leven is nu vastgelegd in het fotoboek Leven voor talent

Foto: Pixabay

Meisjes die volgend jaar 17 worden, kunnen net als jongens een brief van defensie op de mat verwachten. Daarin staat dat zij dienstplichtig zijn. Dat heeft de Eerste Kamer vandaag besloten.

Foto: AFP

Na de aardbeving en tsunami van vorige week is op het Indonesische eiland Sulawesi een vulkaan uitgebarsten. De vulkaan Soputan spuwde as en rook zo'n vier kilometer de lucht in. 

Chantal aan het dansen

Chantal (16) is een bescheiden meisje, maar zodra ze op het podium staat komt ze helemaal los en danst ze als de beste. Eind augustus werd ze in het Schotse Glasgow voor de derde keer wereldkampioen hiphop onder de 18. Vorig weekend werd ze gehuldigd in haar woonplaats Winsum.

DJ

DJ E A U X M A R (18, echte naam Omar Posthuma) is de jongste artiest die aangesloten is bij STMPD RCRDS, het platenlabel van Martin Garrix. Vorige week kwam zijn EP Tell Me uit. 

Glennis Grace

En alweer een staande ovatie voor Glennis Grace. Haar optreden in de finale van America's Got Talent was opnieuw een groot succes. Haar lang gedroomde American Dream lijkt uit te komen. Hoe is deze wereldster in wording zo ver gekomen?

Foto: ANP

Een zestienjarige jongen heeft vrijdag een aantal schoten gelost bij een school in Roermond. Er is niemand gewond geraakt.

Foto: ANP

Nederland heeft er een vogel- en vissenparadijs bij: de Marker Wadden in het Markermeer. Op één eiland mogen nu ook mensen komen en dat werd zaterdag geopend. Boswachter André Donker vertelt.

Instagram

Stories, feed, IGTV en dm's. Waarschijnlijk weet jij wel dat we het over Instagram hebben, maar hebben je ouders geen idee. Daarom maakten medewerkers van Instagram een speciale handleiding voor ouders.

Foto: ANP

Goed nieuws voor de Armeense tieners: ze mogen toch in Nederland blijven. Staatssecretaris Harbers (VVD) heeft zijn bevoegdheid gebruikt om van de regels af te wijken. Hierdoor worden Howick en Lili toch niet uitgezet naar Armenië.

Hardwell

DJ Hardwell stopt voorlopig met muziek, shows en interviews. Hij vindt de druk van het tourschema te hoog. 'Het voelt als een achtbaan die niet meer stopt', laat hij weten op Facebook.

Djuna
Back To School

Een nieuw schooljaar is voor iedereen spannend, maar bij sommigen zorgt het voor wat extra zenuwen. Deze keer: Djuna (14) is verhuisd en gaat naar een nieuwe school.

crab

Koeienogen eten, kokosnoten gooien en over hindernisbanen klauteren. Een nieuw seizoen Expeditie Robinson betekent hard werken voor de deelnemers en smullen voor ons. Maar ook voor de makers is het bedenken en bouwen van die...

Kyara
Back To School

Een nieuw schooljaar is voor iedereen spannend, maar bij sommigen zorgt het voor wat extra zenuwen. Deze keer: Kyara (11) uit Vinkenbuurt gaat van een kleine naar een grote school. 

Foto: Noa Esmee
Back To School

Een nieuw schooljaar is voor iedereen spannend, maar bij sommigen zorgt het voor wat extra zenuwen. Deze keer: Noa Esmee (13) was ziek en kon daardoor lang niet naar school.

Bolivar

De bevolking van het Zuid-Amerikaanse land Venezuela doet vanaf deze week boodschappen met de nieuwe munt: de ‘soevereine’ Bolivar. President Nicolás Maduro wil er zo voor zorgen dat de rust én de mensen terugkomen in het land. Volgens econoom Edin Mujagić is daar wel iets meer voor nodig. Vijf vragen en antwoorden.

Foto: ANP

Howick (13) en Lili (12) uit Amersfoort proberen er alles aan te doen zodat ze niet worden uitgezet  naar hun geboorteland Armenië. Daarom schreven ze een brief aan koning Willem-Alexander met de vraag of ze in Nederland mogen blijven. Die brief stuurden ze ook naar Staatssecretaris Mark Harbes en Minister-President Mark Rutte.

Foto

Een dakloze man die van zijn laatste geld brandstof kocht om een Amerikaans stel te helpen. Het was zo'n mooi verhaal. Toch liep het minder goed af. De man sleept het stel nu voor de rechter.

Wilders

De cartoonwedstrijd van Geert Wilders gaat niet door. De reden daarvoor zijn niet de dreigementen tegen Wilders zelf, maar tegen de rest van Nederland. Dat liet de PVV-leider weten op Twitter.

Foto: ANP

Ben jij nog even lekker van je vakantie aan het genieten? De leerlingen van VMBO Maastricht moeten alweer aan de slag. Deze week begon daar voor de tweede keer de zomerschool. 

Red Bull

In het Belgische Menen namen dieven zondag meer dan elf (!) vrachtwagens vol blikjes Red Bull mee uit een loods. Die goudkleurige energiedrankjes zijn bij elkaar 950.000 euro waard.

vakantie apps

Uren YouTube-filmpjes kijken in de auto en op de bestemming makkelijk de weg vinden. Een vakantie zonder telefoon is bijna niet voor te stellen. En je kunt er nog veel meer mee dan je denkt. 

Vasco

Het Indonesische eiland Lombok werd donderdag weer getroffen door een zware aardbeving. Bij de beving van maandag kwamen 347 mensen om het leven en zijn veel huizen verwoest. Vasco (12) uit Groningen was daar op vakantie en maakte het allemaal mee.

Foto: ANP

Wie met smart zit te wachten op het nieuwe seizoen van de Netflix-serie 13 Reasons Why, moet toch nog even geduld hebben. De acteurs eisen meer salaris en daardoor lopen de opnames vertraging op. 

Storm

Sta jij in Nederland op de camping, moet je op de fiets ergens naartoe of heb je andere plannen om naar buiten te gaan? Bereid je dan voor op een stormachtige avond.

Justin

Op zijn zevende speelde Justin van Tergouw (18) zijn eerste dartwedstrijd. Na 300 bekers bij de junioren, won hij vorig weekend zijn eerste internationale titel bij de volwassenen: de Winmau Belgium Masters. 

Ivana

In Maleisië wordt de komende twee weken onderzoek gedaan naar de dood van het Limburgse model Ivana Smit (18). Haar moeder, peetmoeder en oom kwamen deze week in de Maleisische hoofdstad, Kuala Lumpur, aan.

Jamie li

Girls need to be sexy. And stay sexy. Dat is één van de eerste zinnen die je kunt lezen in het boek Sexy, but tired. But sexy. van youtuber en influencer Jamie Li. Zij kreeg deze week veel kritiek op haar boek, omdat ze haar lezers aanspoort om zin te maken in seks....

Foto: ANP

Uit de kast komen op het vmbo is nog niet voor iedereen even makkelijk. Een Gender-Sexuality Allicance (GSA) help daarbij. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Foto: Pixabay

Scroll jij ook weleens eindeloos door je tijdlijn op Facebook of Instagram terwijl je de tijd helemaal vergeet? Binnenkort kun je precies zien hoeveel minuten je daaraan hebt besteed. 

Foto: AFP

In Mexico is een passagiersvliegtuig met 103 mensen neergestort. Iedereen heeft de crash overleefd. Twee mensen raakten ernstig gewond.

Instagram Thierry_baudet

Politicus Thierry Baudet (Forum voor Democratie) geniet van zijn vakantie en besloot maandag een vakantiekiekje op Instagram te plaatsen. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.

vakantiewerk

Onregelmatige roosters, vervelende collega’s of te weinig pauze. Zeven op de tien scholieren en studenten met een vakantiebaan heeft weleens stress. Een derde van die groep komt daardoor compleet uitgeput thuis na een werkdag. Dat onderzocht vakbond FNV Jong.

Zonneauto

Het was een gek gezicht: dwars door Safaripark Beekse Bergen reed deze week de nieuwste zonneauto van het Nuon Solar Team, gemaakt door studenten van de Technische Universiteit in Delft. Zij waren er niet voor een safari, maar om hun auto te testen. 

Cuba

De vermiste Anouk van Luijk (19) uit Hellevoetsluis is terecht. Dat bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze maakt het naar omstandigheden goed. 

Foto: YouTube

Af en toe een sprong met de handen in de lucht is voor de Bosnisch-Zweedse dj Salvatore Ganacci niet meer genoeg. Tijdens zijn optreden op het Belgische festival Tomorrowland ging hij helemaal los.

Foto: Youtube

Meer dan 130.000 mensen hebben een petitie getekend om de Netflix-serie Insatiable tegen te houden. De makers worden beschuldigd van 'fat shaming', gepest worden als je dik bent.

Cuba

Op het Caribische eiland Cuba is een 19-jarige Nederlandse vrouw vermist. Het gaat om Anouk uit Hellevoetsluis. Ze zou zondag terugkomen naar Nederland, maar kwam niet aan. Dit is wat we weten.

chocolade
Feit of fabel?

Zwemmen na het eten is gevaarlijk. Wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel kloppen. Maar is dat altijd zo?

Foto: ANP

De 17-jarige Koen van Keulen uit Soest is sinds vrijdag vermist. Hij was met zijn familie op vakantie bij het Gardameer in Italië. Na een avondje stappen kwam hij niet meer terug op de camping.

telefoon

WhatsApp begint een test om een einde te maken aan het doorsturen van berichten, foto's en video's. De aanleiding daarvoor zijn nepberichten die rondgaan in India.

Whenever, wherever. Was dat nummer van Shakira uit 2001 alweer een beetje weggezakt in je hoofd? Het dj-trio Kris Kross Amsterdam (broers Jordy en Sander Huisman en Yuki Kempees) maakten samen met The Boy Next Door (dj Lex van Berkel) een versie met een 2018-jasje. Het nummer werd binnen drie dagen al meer dan 500.000 keer gestreamd op...

vrijdag 13e

Ben je bijgelovig? Dan zit je vandaag misschien wel de hele dag te bibberen. Het is namelijk vrijdag de 13e… Wij zochten een paar gekke, bijgelovige weetjes bij elkaar. 

John
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De afgelopen weken volgden we fans van landen die wél meedoen. Deze week: John (15) uit Voorhout is voor Frankrijk.

RIP tv

‘Ik kijk bijna nooit meer tv’, hoorden tv-makers Ivo van Aart en Daan Windhorst steeds vaker. Daarom besloten ze televisie dood te verklaren. Maar dat kan natuurlijk niet zonder een afscheidsdienst te organiseren. In de VPRO-webserie RIP tv brengen ze een kritische ode aan de beeldbuis. 

Facebook Caspar van Adrichem

Kunstenaar Caspar van Adrichem maakte een kunstwerk van een enge clown in Amersfoort. Dat is gelukt: de gemeente kreeg veel klachten van ouders. Daarom maakte hij er maar een lachende clown van.

Energiedrank

Zo'n 19.000 jongeren in Nederland drinken zo veel energiedrankjes, dat het serieuze gevaren oplevert voor hun gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe zit dat precies? Drie vragen en antwoorden.

Foto: Pixabay

Dura van Daddy Yankee, Flames van David Guetta en Sia en Lullaby van Sigala en Paloma Faith hoor je deze zomer overal. Zomerhits waar je vrolijk van wordt, maar na de tiende keer weet je het wel. Radio-dj’s Ivo van Breukelen (538) en Sander Hoogendoorn (3FM) geven tips voor zomerse nummers die je waarschijnlijk nog...

Foto: Julian
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De komende weken volgen we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Julian (12) uit Utrecht. Hij is voor Spanje.

Maurice West

Tomorrowland, Ultra Miami en Sziget. Maurice West is nog maar 21 jaar maar heeft zijn dance-nummers al op veel grote festivals laten horen. Op 22 juni komt zijn single Seven Seas uit. Hét moment om de 7 belangrijkste momenten uit zijn nu al flinke carrière eens op een rij te zetten. 

Foto: Zen
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De komende weken volgen we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Zen (14) uit Rotterdam. Hij is voor Japan.

De Nederlandse dj Sam Feldt maakt vrolijke nummers als Summer on you (2016) en Down for anything (2018), terwijl de Amerikaanse zanger SYML juist gaat voor gevoelige rustige liedjes. Een combinatie van die twee stijlen is hét recept voor een knaller van een nummer. En die maakten ze op afstand.

Omroep Flevoland

Het eindexamengala is hét moment om je middelbare schooltijd goed af te sluiten. De vriendinnen Chayenne en Ismay uit Lelystad namen dat wel heel serieus. Zij kwamen met een helikopter.

Foto: ANP

Spannende muziek, een lage voice-over en beelden van grote gebouwen, drones en speedboten. Het lijkt een trailer van een spectaculaire film met de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de hoofdrol. Het is een serieus filmpje dat Trump aan Kim liet zien tijdens hun eerste...

Foto: ANP

Heftig nieuws uit Duitsland. Daar is geschokt gereageerd op de moord op de 14-jarige Susanna. Het meisje uit de stad Mainz was al twee weken vermist. Haar lichaam werd deze week gevonden. Drie vragen en antwoorden.

Katten

Kat Meredith is volgens haar baasje Taylor Swift een stoer beest en het paard Eve van Britt Dekker houdt van knuffelen. We kennen vaak menselijke eigenschappen toe aan onze dieren. Kan dat?

Foto: ANP

Het lijkt wel een verhaal uit een James Bond-film. De Russische journalist Arkady Babchenko (41) heeft zijn eigen dood in scène gezet om zijn moordenaars te slim af te zijn. Drie vragen en antwoorden.

Foto: ANP

Een 16-jarig meisje is vrijdagochtend gewond geraakt bij een steekpartij op haar school in Breda. Ze is buiten levensgevaar.

Foto: ANP

Bij een bomaanslag in een restaurant in Canada zijn gisterochtend rond half elf plaatselijke tijd (half vijf 's middag in Nederland) vijftien mensen gewond geraakt. 

Foto: ANP

In Cuba is een passagiersvliegtuig neergestort. Meer dan honderd mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Foto: ANP

Vandaag was het dan eindelijk zover: prins Harry stapte in het huwelijksbootje met Meghan. Dat leverde een hoop prachtplaatjes op. Kijk maar eens mee. 

Tjillp, kwie-kwie, wiet-wiet-wit. De een valt het gekwetter van vogels niet op, de ander wordt er dolgelukkig van. Tim hoort bij de laatste groep. Hij is vogelspotter en was zaterdag de jongste deelnemer van de vogelwedstrijd Texel Big Day. Zijn team De Jonge Hondjes werd tweede. 

Zonder toestemming een naaktfoto van iemand doorsturen moet harder aangepakt worden. Dat vindt minister Grapperhaus van Justitie. Hij wil dat er een celstraf van maximaal twee jaar op komt te staan. Dat staat in een advies aan het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak. 

Laurel of Yanny? Deze twee namen zorgen voor veel discussie op internet én... bij ons op de redactie. Welke naam hoor jij?

Nos Kort

Formules stampen, grammatica herhalen en jaartallen leren. De eindexamens beginnen maandag en dus is het nog even knallen! Heb je nog een vraag? Dan kun je terecht bij een examenspreekuur van NOS Kort op Instagram. Redacteur Debora (24) vertelt erover.

Online challenges kunnen leuk en spannend zijn, maar ook gevaarlijk. Tim (16) uit Arkel deed vorig jaar ook mee aan de choking challenge. Hij overleefde het niet. Massapsycholoog Jaap van Ginneken legt uit waarom iemand zo ver gaat.

Zoveel mogelijk goud zeven, dansen met je hond of zo snel mogelijk in een grote wokpan naar beneden sleeën. In Nederland worden heel wat bijzondere kampioenschappen gehouden. 

Foto Horseback Archery

Siem Budding (14) uit Leusden doet nog maar een jaar aan boogschieten te paard maar hij is nu al de beste junior van Nederland. Daarom mag hij in juli meedoen aan het WK in Hongarije. 

Naaktbeelden

Mensen van wie naaktbeelden op internet worden verspreid, moeten sneller bij de rechter terechtkunnen. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Sven Koopmans. 

chronische eenzaamheid

Als je aan eenzaamheid denkt, denk je waarschijnlijk aan ouderen in een verzorgingshuis. Maar dit probleem speelt ook onder jongeren. 

4
Film

Is in de toekomst alles mogelijk? Volgens topregisseur Steven Spielberg, die het boek Ready Player One van Ernest Cline verfilmde, niet. Tenminste, niet in de échte wereld. Virtueel kan wel alles.

Kjeld Nuis

Met 93 kilometer per uur vloog schaatser Kjeld Nuis woensdag over het ijs in Luleå in Zweden. Hij is nu de snelste schaatser ooit. 

Malala

Een bijzonder moment voor Nopelprijswinnares en activiste Malala Yousafzai (20). Sinds de aanslag op haar leven is ze weer terug in haar thuisland Pakistan. 

ANP

Er komt misschien toch geen verbod op rotjes tijdens de jaarwisseling. Woensdag werd gesproken over dit nieuwe plan, maar de meerderheid in de Tweede Kamer is het er niet mee eens. 

Pixabay

Zeventienjarigen zijn prima chauffeurs, blijkt uit de proef 2toDrive. Toch kan er nog weleens iets misgaan. Rij-instructeur Jordy van der Vaart (25) uit Amsterdam geeft tips.

Sleepwet

Woensdag mag Nederland 'Ja' of 'Nee' stemmen in een referendum over de 'sleepwet'. De veiligheidsdienst AIVD en zijn militaire zusje MIVD mogen berichten via internet aftappen, maar tegenstanders maken zich zorgen. Daarom de vijf belangrijkste vragen op een rijtje....

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: deze week is uitgeroepen tot de Nationale Week zonder Vlees. Meer dan 31.000 mensen schreven zich in om mee te doen. Waarom doen zoveel mensen dat?

Politie aan het werk bij de woning.

Een jongen (14) uit het Friese dorp Katlijk heeft vorig jaar september zijn beide ouders vermoord. Vandaag werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en jeugd-tbs. 

UC3 Nautilus

De Deense uitvinder en duikbootbouwer Peter Madsen (47) staat vandaag terecht voor de 'duikbootmoord' op journalist Kim Wall (30).

week zonder vlees

Je stamppot is niet hetzelfde zonder gehaktbal of rookworst en op een feestje smaakt een bitterbal extra lekker. Laten we vlees een week staan, dan is dat beter voor de dieren en het milieu. 

trein

Pizza eten in Italië, op het strand liggen in Montenegro en wandelen door Hongarije. Twintig- tot dertigduizend jongeren van achttien mogen Europa binnenkort gratis verkennen met de trein.

Orlando

De vrienden van de 17-jarige Orlando zamelden 33.000 euro in om zijn begrafenis te betalen. Ze vroegen mensen om geld te doneren via een speciale website.

aan het curlen

Mikken, schuiven en vegen: curlen is hot. Door alle aandacht tijdens de Olympische Winterspelen willen veel mensen het proberen. Vandaag kan dat tijdens het open NK curlen in Vriezenveen.

Dennis
Een week zonder social media

De vastentijd is begonnen: Veel mensen eten geen snoep of stoppen met roken. Wij vroegen negen jongeren om een week geen social media te gebruiken. Vandaag het dagboek van Dennis (15).

Fenna
Een week zonder social media

De vastentijd is begonnen: Veel mensen eten geen snoep of stoppen met roken. Wij vroegen negen jongeren om een week geen social media te gebruiken. Vandaag het dagboek van Fenna (16).

Niels
Een week zonder social media

De vastentijd is begonnen: Veel mensen eten geen snoep of stoppen met roken. Wij vroegen negen jongeren om een week geen social media te gebruiken. Vandaag het dagboek van Niels (16).

Kyra

Terwijl jongeren gemiddeld pas op hun 24ste uit huis gaan, wordt ervan pleegkinderen verwacht dat zij er al op hun achttiende klaar voor zijn. Te vroeg, vindt minister De Jonge van Volksgezondheid. Hij wil dat die leeftijd omhoog gaat naar 21 jaar. Kyra (17) is dat met hem eens. 

Suzanne Schulting

Ze kan het zelf bijna niet geloven, maar het is echt zo: shorttracker Suzanne Schulting (20) heeft een gouden medaille veroverd op de olympische 1.000 meter. 

Roken

De vier grote tabaksproducenten worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. Tientallen organisaties deden eerder aangifte omdat de fabrikanten zich niet aan de regels zouden houden.

Oneless

Veel mensen in de Verenigde Staten maken hun wapen kapot. Foto's en video's daarvan plaatsen ze op social media met #OneLess. Ze willen een statement maken na de schietpartij in Florida.

Caroline
Een week zonder social media

De vastentijd is begonnen: Veel mensen eten geen snoep of stoppen met roken. Wij vroegen negen jongeren om een week geen social media te gebruiken. Vandaag het dagboek van Caroline (16).

Een week zonder social media

De vastentijd is begonnen: Veel mensen eten geen snoep of stoppen met roken. Wij vroegen negen jongeren om een week geen social media te gebruiken. Vandaag het dagboek van Jasmijn (15).

Een week zonder social media

De vastentijd is begonnen: Veel mensen eten geen snoep of stoppen met roken. Wij vroegen negen jongeren om een week geen social media te gebruiken. Vandaag het dagboek van Lieke (14).

treinsurfer

De anonieme treinsurfer die eind januari een filmpje online plaatste waarin hij aan de zijkant van een trein hing, is gevonden door de politie. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Delft. 

Famke
Een week zonder social media

De vastentijd is begonnen: Veel mensen eten geen snoep of stoppen met roken. Wij vroegen negen jongeren om een week geen social media te gebruiken. Vandaag het dagboek van Famke (14).

senna
Een week zonder social media

De vastentijd is begonnen: Veel mensen eten geen snoep of stoppen met roken. Wij vroegen negen jongeren om een week geen social media te gebruiken. Vandaag het dagboek van Senna (12).

Jorien ter Mors

Nederland heeft weer een gouden medaille binnen: Jorien ter Mors won de olympische 1.000 meter. Daarmee verbrak ze een record.

De snowboarder Redmond Gerard (17) uit Amerika veroverde zaterdagnacht een gouden medaille voor het onderdeel slopestyle op de Olympische Winterspelen.

Social media

Sommige jongeren zijn zó geobsedeerd door social media dat ze niet meer slapen en geen tijd meer hebben voor huiswerk en vrienden in het echte leven. Kunnen we nog wel zonder? Tien jongeren proberen het uit voor 7Days.

Holleeder

Ruim drie jaar na zijn aanhouding begint maandag dan eindelijk het megaproces tegen topcrimineel Willem Holleeder.

Parijs

De afgelopentijd regende het veel in de Parijs. Een groot probleem want straten stonden daardoor onder water. Een groepje tieners maakte er optimaal gebruik van.

Hacken

Geen papier prikken of werken in een bejaardentehuis. Nee, cybercriminelen tot 18 jaar gaan voortaan 'aan de slag' bij een ICT-bedrijf. 

Schietpartij op school

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse stad Los Angeles zijn vier scholieren en een vrouw gewond geraakt. Een 12-jarig meisje is opgepakt.

Hardlopen

Een rondje hardlopen? Dat kan beter, dachten de mensen in Zweden. Zij doen tegenwoordig aan plogging: afval oprapen van de grond tijdens het rennen.

Youtube

YouTuber The Climbing Dutchman plaatste deze week een video waarin hij aan de zijkant van een trein hangt. ProRail was woedend op hem én op YouTube: de video bleef te lang online staan. 

Instagram

Pak jij om de tien minuten je telefoon erbij om even op Instagram te kijken? Vanaf nu kunnen al je vrienden zien wanneer jij voor het laatst online bent geweest. 

Max Verstappen

Dat de Formule-1 coureurs midden in de winterstop zitten, betekent niet dat Max Verstappen niet in het nieuws komt. Deze week was zijn nieuwe vriendin een veelbesproken onderwerp. 

2.5
Film

Te veel stopwoorden, aanhalingstekens op de verkeerde plek of woorden dubbel zeggen om ze extra kracht te geven. De columns uit het boek van Paulien Cornelisse zijn bewerkt tot een voorspelbare romantische komedie waarin deze foutjes allemaal voorbij komen.

 

Gezondheidsfreaks in de Verenigde Staten zijn een nieuwe trend gestart: het drinken van rauw water. Volgens experts kan dit hippe drankje beter overgeslagen worden. 

jongeren noordwijk

Een groep van ongeveer honderd jongeren heeft donderdagnacht flessen en stenen naar politieagenten gegooid in Noordwijk. Er is niemand aangehouden.

De buurlanden Noord-Korea en Zuid-Korea gaan met elkaar praten. Dat is voor het eerst in twee jaar. De gesprekken zullen gaan over de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea volgende maand.

De stille tocht

Zo'n 2000 mensen liepen donderdag door het centrum van Leeuwarden om Remon Bruinsma te herdenken. De tocht eindigde bij de Prinsentuin, waar zijn lichaam op 1 januari werd gevonden.

Foto: Pixabay

Ga je met oud en nieuw naar een feestje? Dan is het leuk om te proosten met een mooi drankje in je handen. Met deze alcoholvrije cocktails maak je zeker indruk.

Foto: EPA

Het is geen film, maar waargebeurd: vier gevangenen ontsnapten uit een Berlijnse gevangenis via een gat in de muur.

Foto: ANP

Bij een grote brand in een flat in New York zijn vrijdag twaalf mensen om het leven gekomen. Vier mensen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het is nog onbekend hoe de brand is ontstaan.

ANP

Een vrouw (19) en een man (21) uit Frankrijk zijn vorige week opgepakt. Zij zouden bezig zijn met het voorbereiden van een terroristische aanslag. Het lijkt erop dat de twee niet samenwerkten, maar los van elkaar een aanslag wilde plegen.

Appelflappen en oliebollen staan elk jaar weer op ons lijstje voor oud en nieuw. Wat staat er op die van mensen in andere landen?

Enzo Knol
Jaaroverzicht 2017

Het is bijna net zo'n traditie als oliebollen en vuurwerk aan het einde van het jaar: de lijstjesparade! Wat zijn de best gelezen artikelen van 7Days over entertainment?

Blog
Jaaroverzicht 2017

Het is bijna net zo'n traditie als oliebollen en vuurwerk aan het einde van het jaar: de lijstjesparade! Welke 7Days-blogs werden het best gelezen?

Twitter

GroenLinks-leider Jesse Klaver kwam dit jaar veel in het nieuws. Niet alleen over zijn werk, ook over zijn kleding. Zijn eikeltjespyjama werd algemeen bekend en die is nu te koop voor Serious Request.

Een jongen en een meisje (13) uit Enschede zijn beide onwel geworden nadat ze een verkeerde pil hadden geslikt. Dat maakt de politie uit Enschede vrijdag bekend.

Twitter.com/marcloev

Hoe ben jij naar school gegaan deze week? Op de fiets, op de scooter of ben je gebracht? Op het AOC-Oost in Doetinchem kwamen 146 jongeren op de tractor. Daarmee verbraken ze een record. 

Een verfrissend biertje of een vriendengroep met een fles wijn op tafel. Op televisiezenders waar veel kinderen en jongeren naar kijken, mag vanaf 2018 geen reclame meer gemaakt worden voor alcohol.

YouTube

All I want for christmas is youhouuu. Ken je dat bekende kerstnummer nou inmiddels wel? De brandweermannen en -vrouwen uit Aalsmeer maakten er een nieuwe versie van.

Koffie

Mag ik een cappuccino met een selfie? In het Londense theehuis The Tea Terrace kun je deze vraag binnenkort echt stellen. Daar kun je je gezicht laten printen in een laagje melkschuim.

Foto: ANP

In een drukke winkelstraat in de Australische stad Melbourne is donderdag een automobilist op mensen ingereden. Veertien mensen raakten gewond. De automobilist is opgepakt. 

Pokémon Go Generatie 3

Pokémon GO-liefhebbers opgelet! Er zijn vijftig nieuwe monsters aan het spel toegevoegd. En dat is niet het enige: ook het weer speelt een rol!

Sneeuw

Sneeuwt het bij jou nog niet? Dan komt dat dit weekend waarschijnlijk nog wel. Pak je handschoenen en je muts maar uit de kast want het wordt ook nog eens flink koud. 

Chocoladecake

Op een school in het Franse Mennecy besloot een leerling een wel heel aparte cake mee te nemen naar de les. Hij had er drugs in gestopt, maar dat vertelde hij er niet bij. 

banaan

De winkels liggen nu nog vol bananen, maar het is spannend of dat ook zo blijft. De banaan wordt namelijk wereldwijd bedreigd door een ziekte. Wetenschappers doen er alles aan om een oplossing te bedenken. En die is nu misschien gevonden.

Poch in de rechtszaal

Acht jaar lang zat hij in voorarrest. Woensdag werd hij vrijgesproken: De Argentijns-Nederlandse oud-piloot Julio Poch (65). Dat bepaalde een rechtbank in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Poch stond terecht voor betrokkenheid bij de 'dodenvluchten' in Argentinië.

Isa Zwart

Isa (17) uit Barger-Oosterveld staat zaterdag met haar Drentse liedje Mamme See in de finale van SUNS Europe, het Songfestival voor Minderheidstalen in Udine in Italië.

Kate en Johnny

Toen de Amerikaanse Kate McClure op een avond naar huis reed, kwam ze zonder brandstof te staan op de snelweg. De dakloze Johnny kwam direct naar haar toe om te helpen. Hij haalde van zijn laatste geld benzine voor Kate. De vrouw besloot geld voor hem in te zamelen en veranderde zijn leven. 

Romy

De jongen (14) uit Lunteren die begin juni Romy (14) uit Hoevelaken om het leven bracht, krijgt de maximale straf voor iemand onder de 16 jaar: een jaar cel en jeugd-tbs. 

Aanslag moskee

Bij een bomaanslag op een moskee in de Sinaï-woestijn in Egypte zijn vrijdag zeker 235 mensen om het leven gekomen. Zeker 120 anderen raakten gewond. Dat aantal kan nog oplopen.

Java

Vijf minuten. Zo lang duurde de tornado op Java donderdag. Met 70 kilometer per uur raasde de wind over het eiland. Zeshonderd huizen zijn verwoest en 35 mensen raakten gewond. 

Droomvlucht

In een karretje door een sprookjeswereld met vliegende elfjes, bijzondere trollen en mooie bloemen. Droomvlucht is een van de populairste attracties van de Efteling. Vanaf volgend voorjaar kunnen mensen in een rolstoel daar ook van genieten met een Virtual Reality-bril. 

Wat hebben de schilderijen van Rembrandt en de kleding van misdadigers met elkaar gemeen? Ze kunnen op dezelfde manier worden onderzocht: met de schilderijscanner van het Rijksmuseum.

Da Vinci

Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci is woensdag voor 400 miljoen dollar (339 miljoen euro) verkocht. Het is het duurste kunstwerk ooit. 

beving Irak en Iran

De afgelopen uren werd steeds duidelijker hoe groot de verwoestingen zijn van de aardbeving op de grens tussen Irak en Iran. Zeker 450 mensen kwamen om en meer dan 6600 mensen raakten gewond. 

Boksen

Vechtsporters opgelet! Vanaf januari mogen boksers onder de zestien elkaar niet meer op het hoofd schoppen of slaan. Dat heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit besloten.

Romy

Tegen de veertienjarige jongen uit Lunteren, die zijn veertienjarige klasgenoot Romy uit Hoevelaken doodde, is een jaar cel en jeugd-tbs geëist. Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

Snapchat

Snap jij Snapchat nog? Veel mensen niet en daarom gaat het bedrijf de app aanpassen. Vanaf 4 december werkt-ie anders dan je gewend bent, zodat ook oudere gebruikers ermee om kunnen gaan.

Sterre
Jongere van het Jaar

Hoe verschillend de genomineerden voor de 7Days Jongere van het Jaar ook zijn, ze presteerden dit jaar allemaal iets bijzonders. Sterre Troquay (17) uit Krommenie stond als jongste ontwerper ooit op de Amsterdam Fashion Week.

Bas
Jongere van het Jaar 2017

Hoe verschillend de genomineerden voor de 7Days Jongere van het Jaar ook zijn, ze presteerden dit jaar allemaal iets bijzonders. Bas van der Reijden (13) uit Tilburg maakte een digitaal huis voor zieke kinderen.

Foto: 7Days

Timor Ivanov (22, rechts op de foto) uit Groningen werd deze week twee keer aangehouden door de politie. Niet omdat hij iets fout deed, maar omdat hij lijkt op iemand die wordt gezocht. 

Paus

'Onze vader, die.... Zzzz.' Paus Fransiscus dommelt weleens in slaap tijdens het bidden. Dat vertelde hij aan de Italiaanse Katholieke zender TV2000.

Timelapse

De timelapse-video van de 18-jarige Lotte heb je deze week vást ergens voorbij zien komen. Het is een leuke manier om snel te zien hoe iemand, of iets, groeit. Wij zetten daarom nog drie bijzondere timelapse video's voor je op een rij. 

Foto: ANP

In de Amerikaanse stad New York is dinsdag een aanslag gepleegd. Een man in een pick-up-truck reed expres op mensen in. Er vielen acht doden en elf gewonden.

Telefoon

Twee jongens uit Oosterhout hebben meer dan 20.000 euro gestolen van hun kopers op Marktplaats. Daarvoor gebruikten ze een website die lijkt op de Tikkie-app.

Youtube.com/theadventurists

Vliegen op een campingstoeltje met daaraan honderd heliumballonnen. In de animatiefilm Up kan dat, maar in het echt natuurlijk niet. Of toch wel?

Het nieuwe kabinet

Het Wilhelmus, de rekentoets en een cadeautje voor 18-jarigen. 225 dagen na de verkiezingen is kabinet Rutte III beëdigd door koning Willem-Alexander. Wat zijn de plannen voor jongeren?

Brug

Deze fietsbrug in het Brabantse Gemert ziet er normaal uit, maar is heel bijzonder. Het is de eerste fietsbrug uit een 3D-printer ter wereld. De brug is acht meter lang en bestaat uit 800 laagjes beton.

Instagram.com/chinventures

Maak jij ook altijd tientallen mislukte selfies voordat je de perfecte foto op social media plaatst? De 21-jarige Michelle Liu uit Boston was daar klaar mee en plaatst sindsdien alleen nog maar foto's met haar onderkin. 

Pizza Parka

Zit jij in de winter ook rillend op de fiets naar school? In Amerika hoeven mensen daar geen last meer van te hebben. Pizza Hut bedacht iets om je warm te houden: De Pizza Parka. 

Foto: Iris
Eigen kijk op de wereld

Sluit je ogen eens en probeer de weg in de keuken te vinden of veilig op school te komen. Knap lastig! Voor de meer dan 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland is dit aan de orde van de dag. 

Syenna op het terras
Eigen kijk op de wereld

Sluit je ogen eens en probeer de weg in de keuken te vinden of veilig op school te komen. Knap lastig! Voor de meer dan 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland is dit aan de orde van de dag. 

Marina
Eigen kijk op de wereld

Sluit je ogen eens en probeer de weg in de keuken te vinden of veilig op school te komen. Knap lastig! Voor de meer dan 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland is dit aan de orde van de dag. 

Arjen Lubach en Eva Jinek

Arjen Lubach kreeg donderdagavond de Gouden Televizier-Ring om zijn vinger geschoven voor zijn programma Zondag met Lubach. En er waren meer winnaars.

Politie zoekt in Zeewolde

In een natuurgebied in Zeewolde is donderdagmiddag het lichaam van de vermiste Anne Faber (25) uit Utrecht gevonden. 

Sanne en twee vrienden
Eigen kijk op de wereld

Sluit je ogen eens en probeer de weg in de keuken te vinden of veilig op school te komen. Knap lastig! Voor de meer dan 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland is dit aan de orde van de dag.

Foto: ANP

De Vegetarische Slager moet de namen van producten aanpassen. Namen als Kipstuckjes, Gerookte speckjes en Visvrije Tonyn zijn te misleidend, vindt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). 

overlijden 18-jarig meisje

Geschokte reacties in Drenthe. Daar kwam de achttienjarige Ellen Drost uit Pesse zaterdagnacht om het leven. Waarschijnlijk is ze aangereden na een feestje.

Snapking

Iedereen die afgelopen zomer met vlogger SnapKing belde krijgt zijn of haar geld terug. Hij riep zijn fans toen op om hem te bellen en dat kostte meer dan 6000 volgers veel geld.

Prinses Beatrix

Veel oranjefans, grote hoeden en een stoet naar de Ridderzaal in de Glazen Koets: Het is vandaag Prinsjesdag. De dag dat de plannen voor komend jaar bekend worden gemaakt. De zeven leukste foto's. 

Burgemeester van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) legt zijn werk neer. Hij lijdt al een tijd aan longkanker en in een brief aan Amsterdammers laat hij weten dat hij uitbehandeld is.

Aanslag Londen

Voor de vierde keer in een half jaar werd er vrijdag een aanslag gepleegd in Engeland. Een zelfgemaakte bom ontplofte in een metro bij station Parsons Green in Londen. 29 mensen raakten gewond. Twee mannen van 18 en 21 jaar zijn aangehouden.

Laptop

Die belangrijke deadline komt eraan, je hebt nog een paar uur om het af te maken en jij… bekijkt een aflevering van je favoriete serie. Maar wel met een vervelend gevoel in je achterhoofd. Ook al voel je de druk, de weerstand om aan je opdrachten te beginnen is te groot.

Het klimaat blijft veranderen: De gemiddelde temperatuur stijgt, het weer wordt extremer en de ozonlaag dunner. Vandaag is het Internationale dag ter behoud van de ozonlaag. Wat kunnen we doen?

Jesse Mulder

Jesse uit Almere werd maandag achttien en dinsdag had hij zijn rijbewijs voor de bus in zijn zak. In amper twee weken tijd knalde hij door de lessen en het examen haalde hij met gemak. Er staat zelfs al een bus voor hem klaar.

Foto: Pexels

Heb jij deze zomer veel gelezen? Handig! Je kunt vanaf vandaag stemmen op een van de tien kanshebbers voor de publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs 2017

Foto: ANP

Filmen in de kleedkamer is niet netjes. Waarschijnlijk heb je dat vast wel eens gehoord tijdens na het sporten. Ruud Gullit was na de voetbalwedstrijd zondag zó blij, dat hij die regel even vergat. 

Foto: ANP

Twee mannen met bivakmutsen zaten maandagochtend op het dak van een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam. Zij protesteerden tegen de opening van de school. 

Beyonce

Bekende Amerikaanse sterren laten massaal weten dat ze de slachtoffers van orkaan Harvey in Texas willen helpen. Ze laten zien hoe belangrijk hulp is en geven donaties.

Controleren op luizen

Zomervakantie voorbij? Kammen maar! Want hoofdluizen komen ook mee naar de middelbare school. Veel leerlingen vertellen daar liever niet over. Dat moet veranderen, vindt Luizenradar.

Twitter

Gemeente Lelystad wil jongeren die geen baan kunnen vinden helpen. Maar hoe bereik je ze? Er werd besloten om het in jongerentaal te proberen. Daar kregen ze veel kritiek op.

Twitter Robin van Galen

Een waterpolowedstrijd van de Nederlandse mannen in Taiwan is uitverkocht. Niet heel bijzonder, denk je. Alleen hebben de mensen in Taiwan normaal gesproken geen belangstelling voor deze sport.

Gijzeling 3fm

Op het Mediapark in Hilversum is donderdagmorgen rond acht uur een vrouw gegijzeld in de studio's van NPO 3FM. Rond kwart over negen werd de gijzeling gestopt en werd een 33-jarige man opgepakt. 

Jon Snow

Spectaculaire jurken, ingewikkelde kapsels en indrukwekkende capes. Ze vliegen je om de oren in Game of Thrones. Wat blijkt? De cape van Jon Snow wordt gemaakt van een IKEA-schapenvacht.

Foto Antarctic Heritage Trust

Een fruitcake geeft energie én is lang houdbaar. Handig op reis, dachten ontdekkingsreizigers naar de Zuidpool 106 jaar geleden. De cake was zelfs zó lang goed, dat onderzoekers het nu terugvonden.

Gamen

Misschien hebben je ouders tóch gelijk als ze zeggen dat gamen niet goed voor je is. Uit onderzoek door de Universiteit van Montreal blijkt dat hersenen van gamers minder goed werken dan van niet-gamers.

regen

Ben jij deze week al natgeregend, of heb jij geluk en weet je steeds net tussen de buien door te glippen? Een klein voordeel van al die druppels: De lucht ruikt er zo lekker door. Hoe komt dat nou?

Walmart

Agenda's, pennen, schriften en... wapens. Dat lag allemaal op de schoolafdeling van de Amerikaanse supermarkt Walmart. De winkel kreeg veel boze reacties en bood excuses aan.

Coco

Meer dan 100.000 mensen in Nederland hebben de film 100% Coco in de bioscoop gezien. De film over de 13-jarige modevlogger Coco kreeg daarom de status Gouden Film.

Regenboog

De natuur trakteert ons af en toe op een heel mooi cadeautje: een regenboog. Het enige dat nodig is, is een regenbui en een zonnestraal. 

Basketbal

Basketbal is een populaire sport in Amerika. Waarom zou je daar geen online challenge van maken? Dat dacht een groepje Amerikanen. Zij begonnen de Drive By Dunk Challenge: basketballen in de tuin van een vreemde.

NS

'Beste dames en heren, de intercity naar Utrecht vertrekt over ongeveer vijf minuten.' Als jij wel eens met de trein gaat herken je deze zin vást wel. Maar vanaf 10 december zul je het niet meer horen.

Foto: The Strangers Project

'Ik ben zo benieuwd naar de verhalen van andere mensen, dat ik besloot er iets mee te doen', vertelt de Amerikaanse Brandon Doman op zijn website. En dus vroeg hij in 2009 wildvreemde mensen om hun verhaal naar hem op te sturen. Hij heeft inmiddels meer dan 20.000 handgeschreven brieven verzameld...

Make-up aanbrengen zonder handen. Onmogelijk? Nee hoor. Dat bewijst de 21-jarige Amerikaanse beautyvlogger Kaitlyn Dobrow.  

Whatsapp

De veiligheidsdienst AIVD en zijn militaire zusje MIVD mogen vanaf 2018 berichten via internet aftappen. Daarvoor is woensdag een nieuwe wet aangenomen. Tegenstanders maken zich zorgen en stappen zelfs naar de rechter om de wet nog tegen te houden. De vijf belangrijkste vragen.

Ariana Grande

De zangeres Ariana Grande is benoemd tot ereburger van de Britse stad Manchester. Daarmee wordt ze bedankt voor de manier waarop ze reageerde op de aanslag na afloop van haar optreden.

Twitter James Colley

Leuk voor op vakantie: dezelfde tattoo in je gezicht als de Amerikaanse bokser Mike Tyson. De 18-jarige James Colley uit Engeland besloot een zwarte hennatattoo te nemen, maar die blijft toch langer zichtbaar dan hij van tevoren dacht.

Instagram Yulia Taits

Mooie mensen van porselein. Zo noemt fotograaf Yulia Taits mensen met albinisme. Ze vindt de mensen zó mooi, dat ze er een fotoserie van maakte.

Youtube Snapking

'Bel me en blijf aan de lijn. Elke honderdste beller krijgt mij aan de telefoon', beloofde YouTuber SnapKing. Meer dan 6000 volgers belden hem, waardoor hij heel veel geld verdiende. Dat meldt het AD.

Gamestate

Gokhallen waar gespeeld wordt om speelgoedprijzen? Die moeten verboden worden voor kinderen. Dat zeggen het CDA en verslavingsdeskundigen in het AD.

Screenshot uit een vlog van La MonaLisa

Tijdens opnames voor een vlog van YouTuber Monalisa Perez (19) en haar vriend Pedro Ruiz (22) uit de Amerikaanse staat Minnesota ging het mis. De twee deden afgelopen maandag een heftige stunt, waarbij Ruiz overleed, meldt CNN.

Screenshots

Een lepel kaneel doorslikken, jezelf laten vastbinden of je keel dichtknijpen... Sommige jongeren doen dat en dagen hun vrienden uit om ook zo’n challenge te doen. Spannend, maar ook gevaarlijk. Waarom gaat iemand zo ver om aan een challenge te voldoen?

spotify playlist

Hoor jij wel eens een nummer die je met je vrienden móet delen? Vanaf nu kan dat heel makkelijk. In Facebook Messenger kun je samen met je vrienden afspeellijsten in Spotify maken.

Lure Hsu

De godin van de eeuwige, bevroren jeugd. Zo wordt modeblogster Lure Hsu uit Taiwan genoemd. Ze ziet er nog hartstikke jong uit, maar is toch al 42 jaar! Hoe doet ze dat?

 

EHBO

Pleisters plakken, iemand geruststellen of heel hard schreeuwen om hulp? Volgens het Rode Kruis weten te weinig kinderen wat ze moeten doen bij een ongeluk. Daarom wil de hulporganisatie meer EHBO-lessen op scholen. Wat zou jij doen?

Meester Yasin

Geslaagd, gezakt, of nog een keer aan de bak? Examenkandidaten kregen vandaag het verlossende telefoontje. Spannend! Maar ook voor docenten is zo’n dag niet niks. Docent Nederlands en mentor van een vmbo-klas Yasin Yaylali (34) laat dat zien door erover te vloggen.

Geweld tegen homojongeren bestaat nog steeds. Om daar aandacht voor te vragen stonden dinsdagavond ruim tweehonderd mensen hand in hand op het Schouwburgplein in Rotterdam.

Lisa en Elin

Een limousine, een Ferrari of een koets. De klasgenoten van Lisa (links op de foto) en Eline (beide 16) uit Veenendaal deden hun best om een verpletterende indruk te maken op hun examenfeest. Maar ze kwamen niet in de buurt bij Lisa en Eline. Zij kwamen in een politieauto.

Maan

Voor dit feest kun je geen kaartje kopen, dat moet je verdienen. Door iets goeds voor de wereld te doen. Dinsdagmiddag was de Young Impact Celebration in de Ziggo Dome in Amsterdam. Zohra (17) maakte de kloof tussen christenen en moslims kleiner en is daarom een van de tienduizend jongeren die erbij waren. 

Wil jij wel eens weten hoe een boom zich voelt? Dat kan nu! Nouja, een beetje dan. Een populier in Wageningen zit vanaf vorige week op Twitter. Elke dag laat hij weten hoe het gaat. Het account @TreeWatchWUR heeft al meer dan...

Dinsdagmiddag was voor de eerste keer de Young Impact Celebration in de Ziggo Dome in Amsterdam. Een kaartje kopen, dat kon voor dit feest niet: je moest het verdienen door iets goeds voor de wereld te doen. Er kwamen tienduizend jongeren en heel wat bekende Nederlanders op af!

Telefoons in de auto

'Geen telefoons aan tafel!' of 'Doe je telefoon eens weg als ik tegen je praat.' Herken je die uitspraken van je ouders? Of wil jij dat juist wel eens tegen je vader of moeder zeggen? Een derde van de jongeren zegt te lijden onder de telefoonobsessie van hun ouders. 

Joey

Leerlingen hebben na een opleiding aan het praktijkonderwijs vaak geen idee waar ze allemaal terecht kunnen. Bij de brandweer, in de bediening of achter de kassa... Om bedrijven te leren kennen, lopen 270 leerlingen bliksemstage door het hele land.

Kantoor

Phishingmailtjes, inkomstenbelasting of een loonstrookje ontcijferen. 19% van de 15-jarige jongeren heeft een gebrek aan financiële kennis. Dat blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).   

Een drankje dat lekker én goed voor het milieu is. Dat maakt chef-kok Thijs Afink (34). Hij maakt ijsthee van afgedankt groente en fruit. De naam van zijn drankje was niet zo moeilijk: ThijsTea.

slachthuizen

Bij grote slachthuizen in Nederland worden voortaan camera's opgehangen om mishandeling tegen te gaan. Dat liet staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) vandaag weten.  

Instagram.com/stevan.traveling

Gekleurde daken, gestipte muren en overal kunstwerken. Het dorp Kampung Pelangi op het Indonesische eiland Java is door kunstenaars omgetoverd tot een regenboogdorp.

Merijn Tinga

Een supboard van plastic afval, een peddel en een camera. Meer heeft kunstenaar Merijn Tinga niet nodig voor een tocht van 1200 kilometer over de Rijn. Hij wil in dertig dagen van Zwitserland naar Nederland suppen. Zijn doel: meer aandacht voor plastic troep in rivieren. 

Naaktcavia Ludwik

Niet alleen wollige en pluizige dieren zijn schattig. Naakte dieren kunnen ook fotogeniek zijn. Dat bewijst naaktcavia Ludwik uit Polen. Het beestje is met meer dan 182.000 volgers een hit op Instagram.

Nederlands Engelse taal

Een appje sturen naar je BFF, een serie streamen of even online shoppen in de sale. Engelse woorden komen veel voor in het Nederlands. No worries: Volgens onderzoekers heeft het Engels weinig invloed op de Nederlandse taal.

 

Dj Hardwell

100.000 kinderen en jongeren uit sloppenwijken in India moeten beter onderwijs krijgen. Dat vindt dj Hardwell. Maar daar is wel geld voor nodig. Om dat op te halen organiseert hij van 1 tot en met 3 december een groot festival in Mumbai, de grootste stad van India. 

De rups

Wat doe je met je plastic afval? Laten opeten door een rups natuurlijk. Klinkt gek? In de toekomst kan het misschien. Wetenschappers hebben een rups ontdekt die plastic eet en verteert: de rups van de grote wasmot (de nachtvlinder).

Kinderombudsvrouw

Koorts, extreme moeheid, verminderde eetlust en heftige hoofdpijn. Daar kun je last van hebben als je de ziekte Q-koorts hebt. De kinderombudsvrouw vindt dat er meer aandacht moet komen voor kinderen met deze ziekte. Daarom bezoekt ze donderdag 20 april een groep Q-koorts patiënten tot 18 jaar. Dit is wat jij erover moet weten.

In de tuin werken

Stel: je buurvrouw kan zelf niet meer de hond uitlaten, dus help jij haar een handje. Of ben je veel beter in het oplossen van computerproblemen en help je je opa of oma daar liever mee? Kassa! Via scholierenklusser.nl kun je daar geld mee verdienen.

netflix bijbaan

Ken je dat? Lig je lekker op de bank je favoriete serie te kijken, heb je steeds dat stemmetje in je achterhoofd: ‘Ga nou iets nuttigs doen!’. Dan hebben wij goed nieuws voor je. Netflix gaat kijkers betalen om films en series te ondertitelen. Iedereen die slaagt voor een online examen mag meedoen.

Marc Satijn, BDUmedia

Ken je dat? Dat je een stageplek zo leuk vindt, dat je er niet weg te slaan bent? Nee? Annelieke Nimberg (13) en Danine Pieterse (14) uit Doorn wel. Zij hebben de ideale stageplek gevonden en zijn er dan ook vrijwillig blijven werken na de stageperiode.

Petitie volle klassen

Bijna 50.000 handtekeningen heeft de vakbond Leraren in Actie (LIA) opgehaald tegen overvolle plofklassen. Want een te volle klas is slecht voor de kwaliteit van het onderwijs vinden leraren op basisscholen en middelbare scholen. Dat meldt het AD. De handtekeningen zijn maandagmiddag aan de Tweede Kamer overhandigd.