Beeld: Pixabay

Als je van iemand houdt, heb je verdriet als diegene overlijdt. Daar is iedereen het over eens. Maar als het om dieren gaat, zijn we een stuk minder meegaand. Onterecht, zegt psycholoog Nienke Endenburg. ‘Het zou pas gek zijn als je fluitend doorgaat.’

Foto: Evert Elzinga

In de zeventiende eeuw ging het Nederland economisch voor de wind. Daarom wordt die tijd de Gouden Eeuw genoemd. Maar het Amsterdam Museum wil van die term af. Want lang niet iedereen kon meegenieten van al die voorspoed.

Pixabay - eggplant
Feiten en fabels over piemels en poezen

Je wordt ermee geboren, maar een gebruiksaanwijzing krijg je er niet bij. Over onze geslachtsdelen zijn nog een hoop misverstanden. Die zorgen voor frustraties. In deze rubriek ontkrachten we daarom de komende weken een paar hardnekkige mythes over piemels en poezen.

Design-van-het-Derde-Rijk

Vlaggen met hakenkruizen, een dressoir van Hitler en pamfletten met ‘wetenschappelijke uitleg’ over de rassenleer. Het Design Museum Den Bosch ligt vol nazi-spullen. Een nieuwe tentoonstelling laat zien hoe de nazi’s vormgeving gebruikten om hun boodschap te verspreiden. Twee 7Days-lezers geven in dit artikel hun mening over de beladen...

Foto: Daniella van Bergen

Je als meisje veilig voelen. Naar school gaan, je eigen geld verdienen. Na je achttiende trouwen, als je dat wil, met iemand die je zelf kiest. Klinkt voor jou misschien logisch, maar in sommige landen is het met meisjesrechten slecht gesteld. In die landen zijn steeds meer jongeren actief die opstaan voor hun rechten. Zo ook Eric (18) uit de...

Foto: Daniella van Bergen

Je als meisje veilig voelen. Naar school gaan. Na je achttiende trouwen, als je dat wil, met iemand die je zelf kiest. Klinkt voor jou misschien logisch, maar in sommige landen is het met meisjesrechten slecht gesteld. In die landen zijn steeds meer jongeren actief die opstaan voor hun rechten. Zo ook Meklit (16) uit Ethiopië.

Pixabay - eggplant
Feiten en fabels over piemels en poezen

Je wordt ermee geboren, maar een gebruiksaanwijzing krijg je er niet bij. Over onze geslachtsdelen zijn nog een hoop misverstanden. Die zorgen voor frustraties. In deze rubriek ontkrachten we daarom de komende weken een paar hardnekkige mythes over piemels en poezen.

Jongen zit alleen op bankje

Alleen oude mensen zijn eenzaam? Heus niet. Ook veel jongeren voelen zich alleen. Zoveel zelfs, dat Stichting Join Us vandaag een landelijk meldpunt heeft geopend.

foto Clemens Disch

Hoe bouw je een hut van palmbladeren? Hoe maak je een fikkie met bijna niks? En hoe hanteer je een machete? Om te overleven op een onbewoond eiland, is een beetje kennis geen overbodige luxe. Clemens Disch geeft survivaltrainingen aan deelnemers van Expeditie Robinson (ER), dat vanaf morgen weer van start gaat. ‘Iedereen kan op een eiland...

foto Paradiso Films - A-Rainy-Day-In-New-York
2.5
Film

Is een sappige romkom wel aan jou besteed? Dan val je vast als een blok voor A Rainy Day In New York van de beroemde regisseur Woody Allen. Maar het is verdraaid lastig om deze film los te zien van de controverse die hij met zich meebrengt.

Barbie Rosa Parks

Blond, wit, blauwe ogen en een wespentaille. Zo zagen praktisch alle Barbies er ooit uit. Maar de laatste jaren probeert fabrikant Mattel er, na bakken kritiek, meer diversiteit in te krijgen. De twee nieuwste Amerikaanse Barbiepoppen zijn geïnspireerd op de mensenrechtenactiviste Rosa Parks en astronaute Sally Ride.

BVA auctions - Designer Fashion

Een beetje crimineel houdt van dure spullen. Héél vervelend dus als die kostbaarheden door de politie worden afgepakt. Maar wat gebeurt er dan mee? In Noord-Holland zijn ze met een proef begonnen. In beslag genomen dure kleding of tassen worden online geveild.

Foto: Shutterstock. Foto ter illustratie.

De hashtags #maatjegezocht en #eenzamejongeren maken veel los. Op Twitter vertellen jongeren dat ze eenzaam zijn en behoefte hebben aan contact. Femke (19) deed niet mee met de hashtag, maar voelt wel een vorm van eenzaamheid: 'Bij niemand kan ik helemaal mezelf zijn.'

Kelly-An
#eenzamejongeren

De hashtags #maatjegezocht en #eenzamejongeren maken veel los. Op Twitter vertellen jongeren dat ze eenzaam zijn en behoefte hebben aan contact. Wie zijn zij en gaat een Twitteractie ze helpen?

Sabine
#eenzamejongeren

De hashtags #maatjegezocht en #eenzamejongeren maken veel los. Op Twitter vertellen jongeren dat ze eenzaam zijn en behoefte hebben aan contact. Wie zijn zij en gaat een Twitteractie ze helpen?

zonnebrand, zomer, insmeren

Verbranden: da’s niet gezond. Zonneklaar, nietwaar? Toch laten we het nog vaak gebeuren, zegt KWF Kankerbestrijding. In 2018 kregen meer dan 61.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. En meestal komt dat door teveel blootstelling aan uv-straling.

Friends

Instagram bestond nog (lang) niet, de lachband was nog volop in schwung. Friends komt dan wel uit de jaren negentig, maar de serie is nog steeds razend populair. Vooral onder jongeren. ‘Op school quoten we het de hele tijd.’

Wake Me Up When I'm Famous

Je hoeft echt geen dure trip naar een ver oord te maken om perfecte Insta-kiekjes te schieten. Ook hier zijn zat plekken waar jij plaatjes kunt maken die nét even anders zijn dan de Amsterdamse grachten of de bollenvelden. Wij spotten er alvast zeven voor je.

Billie Eilish live op Glastonbury. Foto: Reuters

Billie Eilish, de 17-jarige koningin van de zwelgmuziek, is één van de meest gestreamde artiesten van nu. Morgen staat ze op Lowlands. Wie zit er achter die blauwe (of groene, of zwarte - net waar ze zin in heeft) lokken?

Vuurwerkpistool. Foto ANP

Ophef rond burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Haar zoon (15) is vorige maand aangehouden. Hij had een nepwapen op zak. Niet meer dan 'kwajongenswerk', volgens zijn advocaat. Hoe gevaarlijk is zo'...

Cel van een Rotterdams politiebureau. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Kinderen vanaf 12 jaar die in Nederland iets doen wat niet mag, gaan nu nog door precies dezelfde molen als volwassen verdachten. Maar daar komt verandering in voor kinderen die voor het eerst de wet overtreden. In plaats van de cel krijgen ze nu een stevig gesprek. Vijf vragen hierover aan jeugdstrafrechtadvocaat Cindy Koole.

Bryer en Kam

Een maand geleden reden boezemvrienden Bryer en Kam in een pick-up truck weg uit hun Canadese woonplaats. Op zoek naar werk wilden ze naar het noorden richting de grens met Alaska. Maar wat liep het anders. Gisteren zijn ze hoogstwaarschijnlijk dood gevonden. En ze worden ervan verdacht drie mensen te hebben vermoord. Een reconstructie.

Katherine Langford speelt Hannah. Foto: Reuters

Opvallend nieuws over de populaire serie 13 Reasons Why. Netflix heeft de scène geschrapt waarin hoofdrolspeelster Hannah een eind aan haar leven maakt. Er was al lang veel ophef over.

Foto: U Dream Global

Helemaal van Kaapstad naar Caïro, in je zelfgeknutselde vliegtuig. Klinkt onmogelijk? Niet voor twintig Zuid-Afrikaanse scholieren. Ze bouwden een vliegmachine én zoefden er het hele Afrikaanse continent mee over.

Priscilla. Foto: Bart Maat

Er is een hoop mis in de jeugdzorg. Dat vindt Priscilla (17), die jarenlang in opvanghuizen woonde. Ze wil verandering. Vorige week ging ze naar minister De Jonge (Volksgezondheid) om hem dat haarfijn uit te leggen. ‘Ik kan in een hoekje gaan huilen, maar ik kan mijn ervaringen ook gebruiken.’

Foto: Ayaan en Amel

In sommige landen hoort meisjesbesnijdenis bij de cultuur. In Nederland zien we het als zware kindermishandeling. Toch zijn er in Nederland 41.000 vrouwen besneden. In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit. Ook vertellen ervaringsdeskundigen Amel en Ayaan (27) hun verhaal.

De eikenprocessierups. Foto: ANP

Jeuk, rode bultjes en prikkende ogen. De eikenprocessierups kan voor nare klachten zorgen. En nu blijkt ook nog eens dat ze dit jaar met veel meer zijn dan vorig jaar. Getsie!

Valeria met haar vader. Foto: AFP

Een hartverscheurend beeld van een verdronken vader en zijn dochtertje aan de grens tussen de VS en Mexico gaat de wereld over. De twee probeerden vanuit Mexico de rivier Rio Grande over te zwemmen, om zo in de Verenigde Staten te komen.

te dik

Ben je (te) dik? Eigen schuld! Maar zo simpel is het niet, zegt wetenschapper en arts Mariëtte Boon. Tijd om af te rekenen met fat shaming, vindt Boon. Ze schreef samen met internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum het boek Vet Belangrijk. We legden haar drie stellingen voor. 

MIB International
3
Film

De Men In Black hebben al in drie films de aarde beschermd tegen het uitschot van het universum. In de nieuwste, MIB: International (in 3D) krijgen twee topagenten te maken met een nieuwe dreiging: een mol in hun eigen gelederen.

Foto: ANP
De Rotterdamse Thijs (19) heeft al jarenlang iets heel bijzonders in zijn bezit. Namelijk de sleutel van het graf van de allergrootste zeeheld die Nederland ooit gekend heeft. Juist ja: Michiel de Ruyter.
Foto: ANP

Na heftige protesten in het Aziatische Hongkong is het besluit over een omstreden wet voorlopig uitgesteld. Maar dat betekent niet dat de inwoners van het stadsstaatje nu tevreden zijn. Vrijdagochtend was het weer raak: honderden boze protestanten omsingelden het hoofdkantoor van de politie. Waarom loopt het zo hoog op? Vijf vragen en...

Foto: ANP

De vermiste Belgische backpacker Théo (18) is nog altijd niet terecht. Drie weken zochten speurders, samen met duikers, honden en supermoderne drones, naar Théo. Eerder vandaag deden geruchten de ronde dat de zoektocht helemaal teneinde zou zijn, maar volgens Belgische media wordt na het weekend weer verder gezocht.

Check jij iéts te vaak of je post wel goed geliket wordt? En ben je teleurgesteld als niet genoeg mensen dat hebben gedaan? Dan ben je niet de enige. Instagram wil iets doen aan deze rat race. Daarom loopt in Canada een test die het aantal hartjes verbergt. Zijn ze dan echt zo bezorgd om ons? En vinden we het zonder likes nog wel leuk...

mujarat amnesty

Als tienjarig jochie doet hij mee aan een vreedzaam protest tegen de regering. Op zijn dertiende wordt hij opgepakt. Nu riskeert de Saoedische Murtaja Qureiris (18) de doodstraf. 

ANP

Geen nee betekent niet automatisch ja. Minister Grapperhaus werkt aan een wetsvoorstel waarin staat dat seks met iemand die niet instemt, strafbaar wordt. We leggen zijn plannen voor je uit. 

bo gescheiden ouders

26 mei is de Dag van het Gescheiden Kind. Daarom vertellen deze week vier jongeren over hun leven met gescheiden ouders. Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders zijn evenveel tijd bij hun vader als bij hun moeder. Ze moeten de boel dus goed verdelen. Hoe is dat? Bo (14) vertelt.

Hala

Waarom sturen Nederlanders kaartjes met Valentijn? Hoe ziet Syrisch eten eruit? En what’s up met die pindakaasachtige saus die Nederlanders over hun kip gooien? Hala (17) vluchtte zeven jaar geleden uit Syrië en woont nu drie jaar in Nederland. Nu vlogt ze voor VluchtelingenWerk. 

julian gescheiden ouders

26 mei is de Dag van het Gescheiden Kind. Daarom vertellen deze week vier jongeren over hun leven met gescheiden ouders. Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders zijn evenveel tijd bij hun vader als bij hun moeder. Ze moeten de boel dus goed verdelen. Hoe is dat? Julian (13) vertelt.

Lucie gescheiden ouders

26 mei is de Dag van het Gescheiden Kind. Daarom vertellen deze week vier jongeren over hun leven met gescheiden ouders. Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders zijn evenveel tijd bij hun vader als bij hun moeder. Ze moeten de boel dus goed verdelen. Hoe is dat? Lucie (bijna 12) vertelt.

Pixabay

Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders wonen bij allebei hun ouders. Hoe is dat? Vandaag vertelt Janneke (14): 'Ze vinden het moeilijk om elkaar te zien, maar ze communiceren genoeg. Ik heb er geen last van.'

Rapper Feis

Woensdagochtend is een 25-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de moord op rapper Feis op zijn geweten te hebben. 

kim noord-korea test

Er is weer iets de lucht in geschoten vanaf Noord-Korea. Tenminste, dat zeggen hoge piefen van het Zuid-Koreaanse leger. Waarschijnlijk waren het twee korte-afstands-raketten.

Was Ajacied Ziyech nog de held van de eerste helft, in de tweede helft waren alle ogen op iemand anders gericht. Lucas Moura scoorde een hattrick voor de Spurs, waarvan de laatste ver in de blessuretijd. En daardoor staat zijn club op 1 juni in de finale van de Champions League. Wie is hij?

Kalvijn

Youtuber Kalvijn voert de meest idiote challenges uit. Zijn laatste: maak binnen 24 uur een nummer-1-hit op Spotify. Het liedje en de clip zijn er. Nu die toppositie nog.

caster semenya

Is het eerlijk als een atlete met een natuurlijk hoog testosterongehalte wedstrijden speelt tegen vrouwen die dat niet hebben? Nee, oordeelt het internationaal sporttribunaal vandaag. Als atlete Caster Semenya wil meedoen aan loopwedstrijden bij de vrouwen, moet ze medicijnen slikken om haar testosterongehalte te verlagen.

koningsdag

Hessel beleefde op Koningsdag een heel korte, maar intense romance. Hij zoende met een meisje toen hun boten langs elkaar voeren. Na een zoektocht heeft hij haar gevonden en: ze gaan op date!

Foto: AFP

Toeristen uit Nederland die met een reisorganisatie in Sri Lanka op vakantie zijn, worden terug naar huis gevlogen. Het zou er te onveilig zijn. Er is een risico dat er meer aanslagen komen, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foto: Tiyana

In Sri Lanka gaat het leven door na de heftige aanslagen. Tiyana (13) woont vlakbij een van de kerken waar een bom afging. Ze vertelt: ‘Er is veel verdriet, maar toch zie je ook die typische brede Srilankaanse glimlach weer bij de mensen.’ 

sri lanka aanslagen

Eerste Paasdag was een zwarte dag voor het land Sri Lanka. Gisteren werden daar meerdere aanslagen gepleegd. Daarbij zijn bijna driehonderd slachtoffers gevallen. Zeker vijfhonderd mensen raakten gewond.

Sexting kan leuk en spannend zijn, maar er kleven ook gevaren aan. Daarom zocht 7Days alles wat je wil weten over sexting bij elkaar. Deel 2 van 3: Wat moet je wel en niet doen om het veilig te houden?

lachgas brandwonden

Lachgas onschuldig? Nou nee. Brandwondencentra slaan alarm, want zij zien steeds vaker tieners met ernstige wonden. De boosdoener: het gebruik van tanks met lachgas.

douche foto Pexels

Drinkwaterbedrijf Vitens slaat alarm: als we niet snel minder water gebruiken, komen we in de toekomst voor grote problemen te staan. Daarom start de club een campagne.

Toets school

Heb jij ook het gevoel dat je van de ene toets naar de andere holt? Steeds meer middelbare scholen zijn ‘toetsmoe’ en gooien het roer om. Op het Ashram College in Alphen aan den Rijn krijgen brugklassers en tweedeklassers zelfs helemaal geen cijfers meer. Korhan (13) vertelt: ‘We moeten even hard werken, maar het is een stuk fijner.’

ongesteld menstruatie maandverband tampon

Moe. Buikpijn. Algehele misère. Uit het grootste menstruatie-onderzoek ooit blijkt dat ongesteld zijn allesbehalve een pretje is. Van de 42.000 ondervraagde vrouwen zegt een derde zelfs helemaal niet meer goed te kunnen functioneren. Maar erover praten? Dat doet minder dan de helft. Tijd voor wat meer begrip. Wij vroegen aan onze mannelijke...

ASML spionage China

Het lijkt wel een film. Het Nederlandse hightechbedrijf ASML, ook wel de 'parel' van onze economie genoemd, is van honderden miljoenen aan bedrijfsgeheimen bestolen. Sommigen beweren dat 'China' daarachter zit, maar is dat ook echt zo?

Victim Fashion ProRail

Ophef over een opvallende veiligheidscampagne van ProRail. Gisteren lanceerde de spoorbeheerder de 'kledinglijn' Victim Fashion: kapotte jassen en broeken die kopieën zijn van kledingstukken die slachtoffers droegen. Niet iedereen is blij met de confronterende campagne.

Timmothy Pitzen

In de Verenigde Staten meldde zich deze week een jongen bij de politie. Hij beweerde het sinds 2011 vermiste jongetje Timmothy Pitzen te zijn. Maar dat verhaal blijkt niet te kloppen.

Niaz Jamshidi

Ze waren nog niet geboren toen de wereld werd opgeschrikt door een shooting op hun school. Maar ze beseffen des te meer wat een wapen kan aanrichten. Leerlingen van de Amerikaanse Columbine High School strijden daarom tegen wapengeweld, en dat doen ze met een gewaagde campagne: #MyLastShot.

izzy rijksmuseum profielwerkstuk

Sinds ze een potlood kan vasthouden, tekent ze. Later kwam daar nog een passie voor fotografie en textiel bij. Meng dat met een fascinatie voor nostalgie en een enorme bak doorzettingsvermogen en je hebt het profielwerkstuk van Izzy (18). Vorige week won ze het Rijksmuseum Junior Fellowship 2019 voor het beste profielwerkstuk. 

schoolbus Ramy Italië

Ramy (13) is een ware held in Italië. Met een slimme actie redde hij vorige week de levens van 51 kinderen, inclusief zichzelf, in een schoolbus. En dat maakt indruk - ook bij de Italiaanse regering.

ambrien straatintimidatie cat calling

‘Hey schatje, kom is naar hier’, ‘Ik zou jou doen’ of ‘Mooi rokje’. Ambrien (16) verzamelt intimiderende opmerkingen en tekent die later met stoepkrijt op straat. Op Instagram plaatst ze daar foto’s van.

nina christchurch

De Nederlandse Nina woont in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Aan 7Days vertelt ze hoe ze de dag van de aanslag beleefde.

slaap

Er gaat niets boven een nachtje heerlijk tukken. Toch hebben veel mensen last van slaapproblemen. 7Days-lezers Julia (17) en Vera (15) testten gedurende een week elk twee in-slaap-val-trucs. Die beloven een zalige nachtrust, maar maken ze het waar?

Ronaldo Messi

Het is bekend! Om de halve finale van de Champions League te bereiken moet Ajax de club Juventus, die van Ronaldo dus, uit het toernooi werken. Hij is samen met Messi dé sterspeler van het toernooi. Hoog tijd om de prestaties van de twee topvoetballers op een rij te zetten.

aanslagen nieuw-zeeland moskeeën

Triest nieuws uit Nieuw-Zeeland. In twee moskeeën in de stad Christchurch zijn terroristische aanslagen gepleegd. Volgens de politie zijn er vijftig mensen overleden. In ziekenhuizen in de stad worden nog veertig mensen behandeld die gewond zijn geraakt. 

stromae

Jarenlang was het stil rondom Stromae. De opvallende, ietwat slungelige maar oh-zo-creatieve artiest brak in 2010 internationaal door met zijn hit Alors on Danse. Vandaag is-ie jarig en blaast-ie 34 kaarsjes uit. Hoe gaat het eigenlijk met deze Belgisch-Rwandese artiest?

eigen modemerk voor 18 jaar

Je hoeft geen mode gestudeerd te hebben om je eigen kledinglabel op te richten. Sommige jongeren beginnen er al mee op hun dertiende. Ze staan dit weekend misschien nog niet op de Amsterdam Fashion Week, maar timmeren wel hard aan de weg. Hoe is het om eerder een modemerk te hebben dan een middelbareschooldiploma? We vroegen het twee jongeren...

Blogger Cas ligt te slapen

Niks lekkerder dan een nachtje heerlijk tukken. Maar wat als slapen niet lukt? Uit nieuw onderzoek blijkt dat tieners massaal 's avonds op hun telefoon zitten. En dat zorgt voor slaapproblemen. Daarom speciaal voor alle nachtbrakers: zeven tips om lekker én snel weg te dommelen.

Famke Louise okselhaar

Famke Louise staat met een opvallende pose op de cover van de nieuwste LINDA.meiden. Ze laat op die foto haar okselhaar zien. Volgens haar is okselhaar namelijk 'heel normaal'. 

Merol

Had je éindelijk Kerst met de fam en Lekker met de meiden uit je hoofd, heeft MEROL weer iets nieuws. In haar laatste liedje Hou je bek en bef me draait ze niet om de zaken heen. Maar wat wil de roodharige zangeres er mee zeggen? 'Ik wil de rollen een keer omdraaien.'

Instagram Billie Eilish @wherearetheavocados

Zangeres Billie Eilish is één van de meest gestreamde artiesten van het moment, heeft miljoenen fans en is nog maar zeventien. Afgelopen weekend lagen haar fans in de rij voor TivoliVredenburg in Utrecht om de beste plek bij haar concert te bemachtigen. Zeven dingen die je over deze rijzende superster moet weten.

depressie suicide tips

De cijfers liegen er niet om. Ruim vier op de tien jongeren kampt met depressieve klachten, blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut. Kun je iemand helpen die in zo’n diep dal zit en zo ja, hoe? Ervaringsdeskundigen Noa (17) en Yacintha (23) vertellen wat hen helpt.

Apex Legends game

Hij wordt al de nieuwe Fortnite genoemd: de game Apex Legends. Vorige week was-ie uit het niks te downloaden en nu wordt-ie al door miljoenen gamers gespeeld. Waarom is het spel ineens zo populair? Game-journalist Remco Hayes: 'De makers hebben iets slims bedacht.'

Ouders gluren massaal mee op jullie telefoons, blijkt uit nieuw onderzoek. Is dat oké? En wat als je daar helemaal niet op zit te wachten? Pedagoog en opvoedkundige Krista Okma geeft antwoord.

Merol muziek Lekker met de meiden

Merol - die van Lekker met de Meiden - gaat als een speer. De zangeres is goed voor 3,5 miljoen streams, staat in maart drie keer in een uitverkocht Paradiso en heeft net een nieuwe single. Wij vroegen aan jullie: wat wil jij van haar weten?

Facebook Messenger

Een paar tientjes voor je privacy. Facebook blijkt al jaren vooral jongeren te betalen om een app te downloaden, waarmee het bedrijf toegang krijgt tot bijna alle data op hun telefoon.

statisch haar

Staan al je haren overeind en krijg je een schok van alles dat je aanraakt? Dan ben je statisch. Maar wat is dat eigenlijk, en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

puberkamer marie kondo opruimen

Geeft het je een spark? Dan blijft het. Word je er niet blij van? Weg ermee. Nederland is in de ban van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe die sinds kort een serie op Netflix heeft. Maar werkt haar radicale opruimmethode ook in jouw rommelige kamer? JA, zegt professioneel opruimster Didy van der Lans. In dit artikel lees je hoe dat...

rapper boef

Een rijverbod van 2,5 jaar, een voorwaardelijke celstraf én een fikse geldboete. Dat is wat de officier van justitie vandaag heeft geëist tegen rapper Boef, wegens 'levensgevaarlijk rijgedrag'. 

#nobra

Voor vrijwel ieder meisje is het vroeg of laat zover: de eerste beha. En voor je het weet zet je nooit meer een voet buiten de deur zónder. Maar waarom eigenlijk? Op social media is nu een anti-beweging gaande: #nobra. ‘We moeten met z’n allen niet zo zeuren om borsten.’

rahaf saoedi-arabie

Wat gebeurt er met Rahaf Alqunun (18), het meisje dat koste wat kost niet terug wil naar haar familie in Saoedi-Arabië? Ze vluchtte tijdens een vakantie, omdat ze weg wil uit haar strenge thuisland en mishandeld wordt door haar familie. 48 uur lang sloot ze zich op in een hotelkamer in Bangkok. Voorlopig mag ze in Thailand blijven. Wat er...

britse leger fortnite smartphone

Verslaafd aan gamen of aan je smartphone? Dan zou je wel eens een verdomd goede soldaat kunnen zijn. Althans, dat denkt het Britse leger, dat met een bijzondere campagne is gestart.

rapper Feis herdenking

Rapper Feis wordt vandaag herdacht in Rotterdam. Zijn vrienden organiseren een bijeenkomst in de Rotterdamse buurt waar Feis is opgegroeid.

instagram japan loveislove

Twee Japanse vrouwen willen 26 keer met elkaar in het huwelijksbootje stappen. In elk land waar het mag, zullen zij elkaar het jawoord geven. In Japan, waar het stel woont, is dit niet mogelijk. 

Vuurwerk niet-ontploft veiligheid

Kom je niet-ontploft vuurwerk tegen op straat? Steek het niet opnieuw aan. Je kunt lelijk gewond raken als je dat probeert.

Ronnie Flex baby

Ronnie Flex is voor de eerste keer vader geworden! Hij heeft een dochtertje gekregen: Nori Dua. De kersverse vader deelde het blije nieuws op Instagram.

Foto: Winnen of Leren

Noa uit Arnhem is zeventien jaar oud en heeft al jaren zware psychische problemen. Ze lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, depressies en anorexia. Dit leven, haar leven, wil ze niet meer. Ze schreef er een boek over: Winnen of Leren.

gele hesjes protest

Al weken is Frankrijk in de ban van de ‘gele hesjes’. Wat begon als een vreedzaam protest tegen hoge benzineprijzen, is inmiddels flink aan het escaleren. Wat is er aan de hand? Vijf vragen (en antwoorden) over deze kwestie.

spice Girls

Grote kans dat je al hebt gehoord dat de Spice Girls weer op tournee gaan! Op de planning staan 13 shows in Groot-Brittannië. Wij verzamelden 13 feiten die je nog niet wist over deze meidenband.

graphic novel, strip

Begin je al te gapen als je naar de omslag van De Aanslag of De Avonden kijkt? Dan ben je niet de enige. Maar lezen kan véél leuker, zegt Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer. Hoe? Door het toevoegen van strips aan de leeslijst. En dat wil De Heer zo snel mogelijk.

Seks? Prima, als de ander ja zegt. Kan je dat niet aantonen, dan ben je in Zweden sinds kort strafbaar en kun je zelfs veroordeeld worden voor verkrachting. 7Days sprak met de Zweedse Sven (19) over deze nieuwe sekswet: 'Uiteindelijk gaat het om vertrouwen.'

groepapp whatsapp

Ping, ping. Je zit net je huiswerk te maken, maar héél even kijken kan geen kwaad. Toch? Nog 112 ongelezen berichten in 6 chats, lees je op je scherm. En daar ga je weer... Groepsapps zijn heel handig en gezellig, maar je kunt ook helemaal gestoord worden van al dat geklets.

Seks? Prima, mits de ander ja zegt. Kan je dat niet aantonen, dan ben je in Zweden sinds kort strafbaar en kun je zelfs veroordeeld worden voor verkrachting. Strafrechtadvocaat Clarice Stenger beantwoordt vier vragen over deze nieuwe, omstreden ‘sekswet’.

grotjongens thailand voetbalteam

In Thailand is een man overleden die hielp bij de reddingsactie voor de 'grotjongens'. De ervaren duiker hielp vrijwillig mee om het voetbalteam en hun trainer te bevrijden.

grot thailnand jongens

Eergisteren werden ze teruggevonden. Het voetbalteam dat nu al twaalf dagen vastzit in een Thaise grot. Helaas kunnen ze nog niet worden bevrijd, maar ze maken het momenteel goed. Dat blijkt uit een nieuwe video die in de grot is gemaakt. 

obstacle runs jongeren

Kruipen door ondiepe slootjes, klauteren over hindernissen en veel adrenaline. Obstacle runs worden steeds populairder onder jongeren. ‘Ik hou van de modder en het water.’

Lof voor een Utrechtse agent. De man ging op een brand af, maar raakte gewond toen hij door een raam klom en zichzelf naar beneden moest laten vallen. Op social media wordt de man nu een held genoemd.

time cover

Normaal gesproken is president Trump erg trots als hij op een cover verschijnt. Maar of hij deze aan zijn slaapkamermuur zal hangen, is de vraag. Het Amerikaanse TIME Magazine plaatst Trump deze week tegenover een 2-jarig meisje, dat staat te snikken bij de Amerikaanse grens.

aangifte seksueel misbruik

Alarmerend nieuws. Minderjarige slachtoffers doen steeds minder vaak aangifte van zaken als seksuele uitbuiting en chantage door seksfoto’s en -video’s. 

awkward ongemakkelijk jongeren

Spinazie tussen je tanden tijdens een spreekbeurt of over iemand praten terwijl diegene achter je staat. Ongemakkelijke situaties kennen we allemaal. En die vermijd je het liefst. Maar sociale onhandigheid is ook positief, vindt de Amerikaanse Ty Tashiro, schrijver van het boek Awkward.

ongesteld gif kunst

Een maandverbandje met een felrode kwak gel erin of een lachende menstruatiecup die over een rode zee surft. Annie Wong maakt vrolijke geanimeerde GIF’jes met als thema: menstruatie.

Jebroer Malu single

Denk je aan Jebroer, dan denk je aan zijn feesthit Kind van de Duivel. Maar de rapper heeft een nieuwe single: Malu. Een gevoelig liedje over zijn schoonzusje, die het syndroom van Down heeft.

memes

Het zou zomaar eens kunnen dat je binnenkort geen memes meer tegenkomt op je social media. Binnenkort moet je namelijk eerst de rechten van foto's en video's kopen voordat je een meme mag maken of gebruiken. Dat staat in de nieuwe wetgeving van de Europese Commissie.

memes

Je kent ze vast. Van die plaatjes die op internet supersnel rondgaan en waar iedereen het over heeft. Memes zijn al tijden een fenomeen online. Ze zijn vaak direct herkenbaar en meestal grappig. Maar er is een keerzijde: ze hebben meer invloed op ons dan je op het eerste gezicht denkt.

Solo, A Star Wars Story
2.5
Film

Jarenlang heb je de Star Wars-films op vakkundige wijze aan je neus voorbij laten gaan. Lichtgevende zwaarden en harige monsters zijn gewoon niet jouw ding. Maar wat nou als je vrienden jou als dummie toch overhalen om mee te gaan naar de nieuwste: Solo, A Star Wars Story? We deden de test.

Michael Rotondo rechter ouders

Een bijzondere rechtszaak in New York vandaag. Een man van 30 werd aangeklaagd door zijn eigen ouders, die willen dat hij eindelijk uit huis gaat. 

Childish Gambino This Is America

Grote kans dat jij This Is America al bent tegengekomen. De vrolijke en tegelijk gitzwarte videoclip brengt nogal wat teweeg. Maar wat wil rapper Childish Gambino met zijn nummer zeggen?

stromae défiler muziek

Drie jaar lang was het stil rondom Stromae (33). Maar de ietwat slungelige maar oh-zo-creatieve artiest, die doorbrak in 2010 met zijn hit Alors on Danse, is terug! En hij zit vol plannen.

palestijns protest geweld

Het is al meer dan een maand onrustig in Gaza, waar Palestijnen bezig zijn met een groot protest. Maar deze week is het tot een kookpunt gekomen. Ruim vijftig Palestijnen zijn omgekomen. 

Tess  Illustratie NASA

Is er leven op andere planeten dan de aarde? We weten het (nog) niet. Maar volgens deskundigen gaat de nieuwste ruimtetelescoop TESS ons helpen die vraag te beantwoorden. 'Haar informatie kan tot een doorbraak leiden', zegt planetenonderzoeker Daphne Stam van de TU Delft.

lil miquela instagram

Lil Miquela heeft haar eigen kledinglijn, feest in de hipste clubs en zit vooraan bij modeshows. Op Instagram heeft deze influencer bijna een miljoen volgers. Alleen: Lil Miquela is niet echt. 

sexting wraakporno foto

Een besloten netwerk van 2000 jongens, die naaktfoto's met elkaar delen van honderden meisjes. Met dit heftige nieuws kwam RTL Nieuws gisteren naar buiten. Wat is er aan de hand, wie heeft hier schuld en ben je eigenlijk dom als je aan sexting doet? 7 vragen.

Luieren, niksen, aap

Weekend! Een paar dagen de tijd om een beetje te luieren. En dat is heel goed voor je, blijkt uit onderzoek. Gedragsbioloog Patrick van Veen is het daar helemaal mee eens. 'Niksen is één van onze basisbehoeften en we moeten het vaker doen.'

examen chinees vwo

Zo'n 170 leerlingen zitten midden in hun examen Chinees. Marysia (18) is niet erg zenuwachtig: ‘Zo moeilijk is het niet.’ 

lentekriebels

Kriebels in je buik. Meer energie. We zijn vrolijker en worden eerder verliefd. Allemaal dingen die we toeschrijven aan de lente. Het klinkt heel logisch: door de stijgende temperaturen én het toenemende aantal uren zon per dag zit je spontaan beter in je vel, met alle gevolgen van dien. Maar zijn lentekriebels een echt biologisch verschijnsel...

regenmachine droogte china

Wat doe je als er te weinig regen valt in je land? Dan bouw je een regenmachine. China wil zo kunstmatig regen opwekken.

gelukkig optimisten nederland

Klagen kunnen wij Nederlanders als de beste, maar het blijkt allemaal toch mee te vallen. Voor het eerst sinds 10 jaar zijn er meer optimisten dan pessimisten in ons land. 

nk pitchen thom

Vorig jaar wilde hij al meedoen met het NK Pitchen, maar toen was hij te jong. Deze week deed Thom Uildriks (18) niet alleen mee, hij won ook nog! ‘Het belangrijkste is dat je moet geloven in je verhaal.’

ahed tamimi straf

De Palestijnse Ahed Tamimi ging de wereld over nadat ze vorig jaar twee Israëlische militairen schopte en sloeg. Nu heeft ze acht maanden celstraf gekregen. Wie is dit activistische meisje?

facebook zoon les

Een Amerikaanse moeder heeft haar zoon een koekje van eigen deeg gegeven. De jongen had kritiek op tweedehands kleding van klasgenoten. Daarom stuurde zijn moeder hém naar de kringloopwinkel.

stranger things fan

De 8-jarige Aaron nam Stranger Things als verjaardagsthema en nodigde zijn vrienden uit. Maar die kwamen niet opdagen. Nu steken de échte sterren hem een hart onder de riem.

keyboard cat bento

Hij wist zelf waarschijnlijk niet hoe populair hij was, maar de muzikale kat Bento had miljoenen fans. Hij werd wereldberoemd door zijn filmpjes, waarin hij als een echte pianist op zijn keyboard speelde. 

poeting

Verrassend was het niet, de uitslag van de Russische presidentsverkiezingen. Wat iedereen al voorspeld had gebeurde: Vladimir Poetin werd zondag opnieuw gekozen tot president.

slapen tips concentratie

Uren wakker liggen, slecht doorslapen of te vroeg wakker worden. Eén op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft slaapproblemen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ben jij ook zo iemand die uren schaapjes ligt te tellen? Dan kunnen deze tips je helpen.

gay couple

'Jij vuile homo.' Of: 'Die jas van jou is echt gay'. Klinkt het jou onschuldig in de oren? Volgens deskundigen is dat het zeker niet.

Syrië Muhammad geweld

Jezelf schuilhouden in kelders onder de grond. Een groot tekort aan eten en medicijnen. En de dood die op de loer ligt. Muhammad Najem (15) woont in het Syrische Oost-Ghouta. Via social media laat hij zien welk drama zich in zijn woonplaats afspeelt.

zuid-korea bijgeloof welkom

Dankzij de Olympische Winterspelen zijn alle ogen gericht op Zuid-Korea. Hoe goed ken jij dit eigenzinnige Aziatische land eigenlijk? Deze keer: de bijgelovigheden van Zuid-Korea.

make up zuid-korea mannen

Dankzij de Olympische Winterspelen zijn alle ogen gericht op Zuid-Korea. Hoe goed ken jij dit eigenzinnige Aziatische land eigenlijk? Deze keer: waarom is uiterlijk zo belangrijk?

olympisch visser goud

En ja hoor. De Nederlandse schaatsploeg heeft alweer een gouden medaille binnengehaald. Dit keer een verrassende: de 22-jarige Esmee Visser reed de rit van haar leven.

bloemen olympische spelen

T J Flowers, oftewel: Ted-Jan Bloemen won donderdag goud op de 10 kilometer. De van oorsprong Nederlandse schaatser sleepte namens Canada zijn medaille binnen. Hoe zit dat? 

snapchat petitie update

Het is je vast niet ontgaan: Snapchat is totaal veranderd. Dat is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Al een miljoen mensen hebben een petitie getekend om de oude Snapchat in ere te herstellen. Maar trekt Snapchat zich daar iets van aan?

moordaanslag sinterklaas dokkum

Een moordaanslag op Sinterklaas. Het klinkt bizar, maar dat is wat Michael van Z. vermoedelijk voor ogen had. De man zou via Facebook hebben opgeroepen om de Sint te doden.

DDOS hacker Jelle

Waren het de Russen? Of een criminele bende? Niks daarvan. Waarschijnlijk legde de 18-jarige Jelle de afgelopen maanden meerdere grote sites plat. 

schietpartij kentucky steekpartij

Twee jongeren waren gisteren verantwoordelijk voor verschillende maar heftige incidenten. In Duitsland en de VS.

excuusbrief ober

Als je voor het eerst uit eten gaat met je vrienden, weet je misschien nog niet precies hoe het hoort. Een groep Amerikaanse tieners ging ergens dineren waar de bediening perfect was. 

piloot record norwegian

Een Nederlandse piloot heeft een nieuw snelheidsrecord gevestigd tussen New York en Londen. Hij had zoveel wind mee dat hij er 5 uur en 13 minuten over deed: een uur korter dan verwacht.

Puppy training mishandeling

Gezellig met je nieuwe pup op puppycursus? Niet altijd. Televisieprogramma Rambam liet gisteravond zien dat verschillende trainers allerminst zachtaardig met de diertjes omgaan.

drone australie

De Australische kustwacht heeft op een wel heel bijzondere manier het leven kunnen redden van twee jonge zwemmers. Er werd geen heldhaftige kustwacht, maar een drone op de twee afgestuurd. 

helikopter ontsnapping gevangenis

Het klinkt als een spannende film: jonge criminelen die hun leider met een gekaapte helikopter willen bevrijden uit de gevangenis. De jongens deden een dappere poging, maar die liep uit op een fiasco.

schiereiland nederland

Waarschijnlijk heb je er niks van gemerkt, maar: ons land is sinds deze week ietsje groter. We hebben er een eilandje bijgekregen. Hoe zit dat?

BMW Duitsland jongen

Een 12-jarige jongen uit Duitsland heeft dinsdag de BMW van zijn moeder in de prak gereden. De schade: 100.000 euro. Dat meldt de Duitse krant Bild.

Teeven buschauffeur Rutte

Oud-staatssecretaris Fred Teeven, nu parttime buschauffeur, had vandaag een bijzondere passagier: niemand minder dan Mark Rutte.

Instagram Iran demonstraties

Even een nieuwjaarsfoto posten op Insta: geen probleem - tenzij je in Iran woont. Daar kunnen mensen al twee dagen geen Instagram meer gebruiken. Waarom?