afscheidsblog lotte

63 blogs en drie jaar verder is het zover: mijn laatste blog voor 7Days. Door de melancholische muziek die ik luister (Never on the day you leave van John Mayer) voel ik me droevig, maar ik weet dat het goed is.

azc lesgeven

Tijdens mijn eerste bezoek aan het asielzoekerscentrum in Den Helder was ik mee met mijn zus, die hier al als vrijwilligster werkte en jonge kinderen hielp bij activiteiten. Zelf wilde ik graag Nederlandse les gaan geven. Maar vooral wilde ik deze plek eens met mijn eigen ogen zien.

vooroordelen blog

Wanneer je iemand voor de eerste keer ziet heb je vaak meteen een mening over die ander. Oftewel een vooroordeel. Je denkt iets te weten van de ander, wat je helemaal niet zeker weet. Dit gebeurt veel, en al helemaal in een klas. Ik deel maar wat graag mijn ervaringen met vooroordelen in de klas.

mis middelbare school
Blog

Het voelde vreemd, de eerste keren dat ik langs mijn middelbare school reed zonder er naar binnen te hoeven. En nog steeds voelt het vreemd. Soms fiets ik er expres voorbij, glimlach ik als ik een oude conciërge zie en het schoolplein dat ze beter niet hadden kunnen renoveren met al die felle kleuren. Zuchtend bedenk ik dat ik het mis.

redenen geloof blog
Blog

Uit onderzoek van het CBS in 2017 bleek dat meer dan de helft van de Nederlands niet religieus is. 'Maar' 49 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder behoort tot een religieuze groep. Zelf behoor ik tot die groep en in dit blog leg ik - in zeven redenen - uit waarom ik wél geloof. 

verliefd
Blog

Hand in hand lopen we over het strand. Onze voeten bewegen zich traag voort over het zand en de aangespoelde schelpen. De lucht kleurt oranje van de ondergaande zon. Plots sta ik stil en kijk hem verwonderd aan. Ben ik soms verliefd?

blog lotte naar buiten
Blog

Zuchtend strek ik me uit. Vandaag heb ik een vrije dag en hoewel dit absoluut geen reden is om te zuchten, heb ik geen idee wat ik moet gaan doen. Ik werp een blik naar buiten, kijk naar mijn pyjama en besluit dat het te veel moeite kost om mij aan te kleden en naar buiten te gaan.

kunst op school
Blog

Kunstzinnige vakken staan laag op het prioriteitenlijstje van de middelbare scholen. Basisvakken zoals Nederlands en wiskunde krijgen de meeste tijd waardoor kunstzinnige vakken vaak in de vergetelheid raken. Of ze worden in ieder geval minder belangrijk bevonden. Ik pleit voor meer aandacht voor kunstzinnige vakken op de middelbare school. Dit...

voor- en nadelen zussen
Blog

Als je ze hebt kun je er niet aan ontkomen. Ze wonen in hetzelfde huis als jij en wellicht delen jullie zelfs een slaapkamer. Broertjes of zusjes zijn er altijd, ook op de momenten dat je wilt dat zij er liever niet zijn. Zelf heb ik ook een zus, een tweelingzus, dus ik kan erover mee praten. Hier acht voor- en nadelen van het hebben van...

telefoonverslaafd
Blog

Drie jaar terug had ik genoeg van mijn telefoonverslaving. In een impulsieve bui legde ik mijn telefoon in een koektrommel, waar hij anderhalf jaar lang bleef. Maar nu ligt hij daar niet meer en gebruik ik hem evenveel als voorheen. Wat ging er mis?

tips gedicht
Blog

Dichten is een kunst. Juist omdat er zo weinig regels zijn. Een gedicht hoeft niet te rijmen. Ook er is geen standaard hoeveelheid strofes. Deze week is de poëzieweek, we vieren de poëzie, maar hoe schrijf je een goed gedicht? Zeven tips!

verhalen vertellen
Blog

Toen ik op de basisschool zat liep ik ooit aarzelend mijn toenmalige juf toe en gaf ik haar mijn geschreven verhaal van drie bladzijdes. Een verhaal dat zich afspeelde in vliegtuigen en vreemde landen. Terwijl ze het las, groeide mijn aarzeling en angst. De blik in haar ogen en haar woorden zal ik nooit vergeten...

wachten op kerst blog lotte
Blog

Vandaag mag ik helpen met de kerstboom op te zetten. Dat opzetten doe ik samen met mijn zus en mijn moeder. De kleur van versiering is dit jaar zilver en heel de boom hangt een uur later vol met zilverkleurige kerstballen en een ster als piek.

geleerd van stage
Blog

Onlangs moest ik stage lopen. Niet zo lang, maar drie dagen. Dat is inmiddels voorbij, maar wat ik ervan heb geleerd is gelukkig wel blijven hangen. Ook al was het maar een korte stage, het zorgde voor een hoop ongemakkelijke situaties. In dit blog de 28 dingen die ik heb geleerd.

gezakt blog lotte
Blog

Op een regenachtige dag deelde mijn zus op Facebook dat we allebei gezakt waren voor ons rijexamen. Met hashtags zoals #deritgingverdersuper en #baaldag, want dat laatste was het. De vele positieve reacties verzachtten de pijn wel een beetje, maar ik was toch ook een beetje verbaasd. We kregen namelijk zóveel steun. Dat had ik echt niet...

boekverslag blog Lotte
Blog

Voor Nederlands moeten we een boekverslag schrijven. Ik kies Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Daar is niet alleen een film van, maar er staan ook 584 boekverslagen van op Scholieren.com. Dit betekent 584 opties om te kopiëren. Want zo simpel is het om een boekverslag te ‘schrijven’.

irritaties zelf blog Lotte
Blog

In een van mijn vorige blogs had ik het over irritaties die ik in het dagelijks leven bij anderen voel. In dit blog schrijf ik over situaties waarin ik mij aan mezelf erger. Want dit doe ik vaak genoeg.

Blog

Doorgaans waardeer ik de mensen om mij heen. Ook ben ik geen klager. Maar toch erger ook ik me weleens aan anderen. Zeven irritaties die jij vast herkent.

blog vakantie ouders vrienden
Blog

Vakantie. Het lijkt alweer zo lang geleden, want: school is weer begonnen. Op een bepaalde leeftijd heb je minder behoefte aan vakantie met je ouders. Je gaat liever met vrienden zodat je kunt doen wat jij wil! Het bezoeken van kerken en musea zijn daarmee verleden tijd. Maar toch is vakantie met vrienden ook niet alleen maar rozengeur en...

vakantie zeeland
Blog

Als klein meisje vond ik het al heerlijk om in Zeeland te zijn. Ik wilde niets liever dan haaientanden zoeken samen met mijn zus. Op het strand van Cadzand waren we hier dan ook dagen mee bezig. Onder het genot van een heerlijk zonnetje. Want: op Zeeland scheen hij toch het fijnst.

spellen camping
Blog

Op de camping is er vaak slechte WiFi en, als je geluk hebt, veel zon. Deze combinatie maakt het dat ik veel spellen speel op de camping. En ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die ze speelt.

Blog

De zon schijnt op mijn gezicht, laat mijn ogen verblinden en mijn handen zoeken naar mijn zonnebril. Tevreden zet ik hem op. Ik maak van mijn warrige, vrije krullen een zich nauwelijks in bedwang houdende knot en ga zitten. Strek mijn armen uit en zucht. Dit is het dan. Ik heb vakantie!

Blog

In de stad waar ik woon hebben we elk jaar een rommelmarkt. Het perfecte moment om alle troep die je het afgelopen jaar hebt verzameld aan de volgende verzamelaars te verkopen. Van miskopen uit je kledingkast, tot jeugdboeken die je toch nooit meer gaat herlezen. 

Blog

Tot laat heb ik geschreven en gelezen. Versleten potloden, een overleden rekenmachine en een vol hoofd. De bel gaat, het laatste examen is voorbij. Ik ben vrij!

Blog

Met een hongerige maag staar ik naar de hamburgers achter een glazen raampje. Eentje dat opent als ik twee euro betaal. De verleiding is groot, haast te groot, maar ik houd me in en laat de afstand tussen mij en de burger bestaan. Ik heb namelijk geen euro meer.

Blog

Het is een grote chaos als de leerlingen het lokaal binnenkomen. Er worden tassen op tafels gegooid, met stoelen geschoven en iedereen praat hard door elkaar heen. Had de leraar maar iets wat rust biedt!

Blog

De periode van verwarring, woede, verdriet en chaos is voorbij. De storm is gaan liggen. Ik ben niet langer een puber.

Blog

Huiswerk, tentamens, klassenuitjes en afspraken met vriendinnen. Ik schrijf dit soort afspraken niet in een agenda maar houd ze bij in mijn overvolle hoofd. Althans, dat denk ik.

Blog

Dit stuk gaat over een wword. Een woord van slechts drie letters. Maar spreek jij dat uit, dan is de kans groot dat je iemand teleurstelt. Tegelijkertijd geeft het jou ruimte én energie. Om welk woord het gaat: nee.

Blog

Ik kijk om me heen, veel leerlingen zijn nog niet aanwezig. Een voor een sluipen ze later het lokaal in. De leraar kijkt niet eens meer op als de negende leerling haflslapend binnenkomt.

geluk van jezelf en anderen
Blog

Het is een eigenschap die ik probeer te mijden, maar soms lukt dat niet. Ben ik het zonder dat ik er erg in heb en vergeet ik de ander totaal. Dan ben ik egoïstisch, zonder dat ik dat echt wil zijn.

blog ongezond eten
Blog

Ongezond eten is zo net gemakkelijk als ademen. Mensen doen het gedurende de dag vaak. Voordat je het door hebt, sta je met een frietje in je handen en sluit je vervolgens de dag af met een zak chips.

Blog

Beroemde mensen doen het en ook in films en in boeken gebeurt het geregeld. Toch wordt er vaak verbaasd gereageerd als ik vertel dat ik een dagboek bijhoud. 

Blog

Stel je eens voor: vol blijdschap heb je je koffer ingepakt met bijna alleen maar zomerkleren. Voor 25 graden heb je geen warme truien nodig.

blog online shoppen
Blog

Mijn handen rijken naar kledingstukken die op rekken hange en mijn ogen zoeken naar iets wat ik ooit dragen zal. Maar het is onvindbaar. Als ik later thuis ben zoeken mijn ogen thuis verder. Ditmaal zittend op een stoel. Via de computer heb ik gevonden wat ik zocht. Binnen enkele muisklikken zelfs.

blog roddelen
Blog

Met gespitste oren zit ik te luisteren naar een stel roddelende meiden. Ze hebben het over Lisa haar vettige haar, over Melissa’s rare manier van doen en over Nikita’s niet matchende outfit. In mijn treinrit van drie kwartier hebben zij vrijwel elke klasgenoot op negatieve wijze besproken.

Blog

Om mij heen hoor ik continu gezeur over het slechte weer. Zie ik chagrijnige mensen die boos tegen de vele regendruppels willen schoppen. En hoewel ik soms één van die mensen ben, kan ik toch genieten van een hemel die bedekt is met wolkenvelden. 

blog make-up
Blog

Het is iets wat we allemaal dagelijks doen: in de spiegel kijken. Sommigen met een blik vol afgunst en anderen met een tevreden knikje. Nog even je haar goed doen of toch nog dat extra beetje mascara. 

leven zonder bril
Blog

Met moeite probeer ik mijn lens in mijn oog te krijgen. Ik knipper wat en kijk naar mijn rode oog. Met een zucht besluit ik dat ik vandaag maar mijn bril op moet. Ik baal enigszins. Maar bedenk me dan dat ze vroeger helemaal geen keuze hadden. Vroeger hadden ze geen bril en al helemaal geen lenzen.

blog allergie
Blog

Langzaam trek ik mijn t-shirt uit bij gym. Ik voel mijn huid prikken en probeer met mijn hand de allergieplekken te verbergen. Met mijn andere hand trek ik mijn broek uit, maar het is al te laat. Een klasgenoot heeft het al gezien. 'Iew, wat is dat?', gilt ze. Ze wijst lachend naar mijn rode plekken en  andere klasgenoten zien het nu ook. Er...

blog vervelen
Blog

Terwijl ik mijn ogen langzaam open, vraag ik mijzelf af wat ik vandaag eens zal doen. Ik strek mijn armen uit en met wat gezucht kom ik mijn bed uit. Ik ben de dagen vergeten te tellen dat ik vakantie heb, maar als ik mijn tandenpoets realiseer ik mij dat het er een stuk of veertig moeten zijn.

Blog

Met een optimistisch gevoel ga ik naar het mentorgesprek. Achten en negens stralen tussen mijn enige vijf voor gym. Ik verwacht de woorden: 'Je mag volgend jaar naar de havo’, te horen. Maar het tegenovergestelde was waar.

blog inspiratie
Blog

Iedereen heeft weleens last van inspiratieloze dagen, weken of wellicht zelfs maanden. Een periode waarin er geen woorden uit je schrijverspen stromen. Een periode van gemakzucht waarin je het schrijven naast je neer legt. Maar is het stoppen met schrijven wel de beste oplossing voor het krijgen van inspiratie?

blog ode leraren
Blog

De examens zijn voorbij, een periode van stress, onzekerheden en slapeloze nachten. Maar ook een periode van terugkijken, denken aan hoe je middelbare schoolcarrière zich gevormd heeft. Welke mensen hier een groot onderdeel in hebben gespeeld en wie je gaat missen. Maar er is een groep, die wij ondanks haar soms zeurige karakter, niet mogen...

Automeisjes
Blog

Met tranen in onze ogen nemen wij afscheid van Marlijn, mijn goede vriendin, haar scooter. Tranen die vloeien uit puur egoïsme, want daar gaan onze ritjes zonder moeite. Ik denk er nog vaak aan terug. Aan de mooie zomeravonden die wij op de scooter hadden. Aan de spontaniteit die wij voelden als we snel tien kilometer verder op wilden zijn.

Blog

Beiden ploffen we neer op het opgemaakte bed. ‘We hebben het gehaald’, zuchten we. We zijn zonder onze ouders in Berlijn gekomen. En met behulp van Google maps en vreemdelingen hebben we zelf ons hotel gevonden. Maar ik moet eerlijk bekennen: er zijn momenten in onze korte reis geweest, dat wij hoopten dat onze ouders plots in Berlijn zouden...

Blog

Je zou mij als een laatbloeier kunnen bestempelen: iemand die tijdens haar brugklasjaren verlangde naar de basisschool. Die 'slechts' vier jaar nodig had om aan haar huidige middelbare school te wennen. Ik ben iemand die achterloopt in de tijd. Een meisje die als het kon tijd zou kopen om geen achttien te worden, omdat dit meisje simpelweg niet...

Blog

Met een hoofd gevuld met wiskundeformules, kenmerkende aspecten van geschiedenis, feiten en woorden van andere talen, spring ik mijn bed in. Eindelijk rust. Tenminste, dat denk ik. Want mijn hersenen herhalen alle formules eindeloos. Duidelijk een teken dat ik genoeg heb geleerd. Maar leer ik, leren wij, niet te veel?

Blog

Met mijn zware tas gevuld met schoolboeken fiets ik terug naar huis. Het is half vijf in de middag. Er waait een wind die fietsers laat lopen en lopers laat stoppen. Als ik uiteindelijk thuiskom hoor ik iemand zachtjes piepen. Mijn mondhoeken gaan omhoog terwijl ik de voordeur open maak. Een hond springt wild op mijn benen en begint uit...

Blog

Om vier uur ’s nachts gaat onze wekker, en vrijwel zonder moeite gaan wij eruit. Ons haar is ingevlochten, onze tanden zijn gepoetst en over onze schouders hangt een enorme reisrugzak. We hebben alle drie dezelfde trui aan en dezelfde spijkerjasjes mogen ook niet ontbreken. We zijn klaar om naar Praag te gaan, mét het vliegtuig. Wat kan er nou...

Blog

Met verbazing kijk ik naar de televisie die naast het digitale schoolbord hangt. Jongeren kijken te veel naar telefoonschermen en worden luier, blijkt uit de documentaire die ik met mijn klas kijk. Diezelfde les nog pak ook ík mijn telefoon. Ik zucht, ik ben verslaafd, net als bijna iedere andere tiener. Uit angst voor mijn eigen verslaving of...

yoga anti-stressles
Blog

Het leven van een scholier bestaat uit vermoeiende toetsweken, gênante mondelingen, overvolle weekenden met feestjes enzovoorts. Week na week willen we te veel, maar hebben we te weinig tijd. En willen we alles ook nog eens extreem goed doen. Dit kan voor stress zorgen. Wanneer mag een jongere eens rust hebben? En hoe leer je dat?

Blog

Als je in de brugklas komt, verandert de vraag 'kom je buiten spelen?' al snel in 'kom je chillen?' Knikkers, zelfgemaakte hutten en skeelers worden vervangen door telefoons en laptops. Maar wat deed je vroeger allemaal van acht uur ’s ochtends tot de lantaarnpalen aangingen? De mooiste buitenspeelmomenten op een rij. 

Blog

Buiten regent het. Hard. Ik zie mensen sneller fietsen, regenjassen die lichamen omhullen, iedereen lijkt zich in een volgende versnelling te bevinden. Behalve ik. Ik zie mijn hardloopschoenen staan en ze blijven staan.

Blog

In paniek kijk ik in mijn sokkendoos, ik gooi er steeds een paar uit tot ik al mijn sokken, van zwart tot felgekleurd, verspreid op de grond zie liggen. Zelfs de kniekousen die ik als klein meisje vaak droeg liggen ertussen. Maar mijn huidskleurige panty is nergens te bekennen. Wanhopig werp ik een blik in de spiegel. Wat verschrikkelijk, die...

tattoo
Blog

Vanaf je zestiende mag je een tattoo laten zetten in Nederland. En dat gebeurt ook regelmatig. Maar waarom willen jongeren op die leeftijd een tatoeage? Is het de groepsdruk, genieten ze van de naalden die onder hun huid kietelen of hebben ze er werkelijk goed over nagedacht? Maar dan nog: hoe kun je op je zestiende al weten of dit de tattoo is...

Blog

Beste vrienden komen niet uit de lucht vallen als regendruppels. En je kunt ze niet plukken als bloemen. Er moeten eerst woorden gewisseld worden, nummers en uiteindelijk zelfs interesses. Om van vreemde naar BFF te promoveren, doorloop je deze vijf fases: 

Blog

Ik had enige twijfel toen ik op mijn dertiende richting mijn eerste gitaarles fietste. 'Ben ik niet te oud?', was een vraag die door mijn hoofd zweefde. Eenmaal aangekomen voelde ik me ook zo. Ik moest met kinderachtige liedjes beginnen terwijl ik uiteraard het liefst met een solo van Greenday wilde starten. Maar dat kon ik niet, ik wist niet...

geloof religie jongeren
Blog

'Wie van jullie is gelovig?' Onze leraar vraagt het zonder enige uitdrukking op zijn gezicht. Ik kijk de klas rond, maar niemand steekt zijn of haar hand op. Een chaos van gesprekken ontstaat. 'Geloven in een god is iets wat als jongere als ouderwets wordt beschouwd'. 'Je gaat alleen naar een kerk als je gedwongen wordt door je ouders', hoor ik...

Blog

Je kent ze wel: de stille leerlingen. Leerlingen die zwijgend door de schoolgangen lopen en zelfs tijdens de lesuren voortdurend hun mond gesloten houden. Hun vrienden zitten in andere klassen of misschien zelfs wel op andere scholen. Dus vermaken ze zich door uit het raam te staren en hun schriften te vullen met tekeningen in plaats van met...

Blog

Met mijn handen klop ik zachtjes onder de tafel. ‘Hoor je dat?’, schreeuw ik naar mijn zus. Opgewonden springt ze van haar stoel: ‘Sinterklaas!’ We zijn allebei niet in bedwang te houden. Onze ouders lachen: 'Kom, laten we de cadeautjes uitpakken.’ We zijn inmiddels zeventien jaar, maar wie is er nou te oud voor Sinterklaas?

Blog

Samen met mijn vriendinnen zoek ik een goed boek uit voor school, maar het lijkt alsof ik de enige ben die van plan is het om het boek daadwerkelijk te gaan lezen. Een vriendin grijpt een willekeurig boek zonder naar de titel te kijken. 'Hé, Life of Pi, daar is toch een film van? Dan doe ik die', hoor ik haar zeggen. Ik zucht.

Blog

Met schaamte in ons lichaam worden we ingehaald door een fietser. We lachen en beseffen dat we er niet al te stoer uitzien op een scooter die maximaal 25 kilometer per uur kan. Maar ons gegiechel laat mensen ook omkijken: twee meisjes op een scooter. Het is een steeds vaker voorkomend tafereel.

Blog

Tweelingen zijn bijzonder, vreemd en misschien zelfs een tikje raar. Hoe ze hetzelfde lachen, dezelfde stem hebben en op dezelfde manier ‘hallo’ zeggen. En het zijn wezens die heel veel vragen oproepen, merk ik elke keer weer. Ik ben er zelf namelijk ook één. En krijg steeds weer dezelfde vragen te horen. 

Blog

'Ik wil zo graag een vriend,' verzucht een vriendin van me. Ik knik en kijk haar een paar seconden aan. Een klein lachje ontsnapt uit mijn mond. ‘Komt wel goed,’ zeg ik nuchter. Ik zou er ook wel een willen, denk ik bij mezelf. Maar omdat wensen niet uitkomen als je de woorden uitspreekt, houd ik wijselijk mijn mond.