Amina Sahli

Eerstejaars student Songwriting Amina Sahli (19) schreef een liedje over het missen van vrienden en geliefden tijdens de coronacrisis. Haar nummer Morgen werd opgepikt door de radio en staat sinds deze week op Spotify.

Giethoorn

Normaal gesproken kun je er rond deze tijd over de hoofden lopen, maar nu zijn de Nederlandse toeristische trekpleisters verlaten. Door het coronavirus blijven toeristen weg. En dat levert mooie foto's op, kijk maar eens mee.

handen wassen

Heb jij ook last van droge handen nu je ze zo vaak wast? Deskundigen vertellen hoe dat komt en geven tips om je handen te beschermen.

Persconferentie

Premier Rutte zei vanavond tijdens een persconferentie, dat eerder genomen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Scholen blijven dicht tot en met de meivakantie.

Anne Frank videodagboek

Op YouTube staat een serie over Anne Frank. Daarin wordt Anne gespeeld door Luna (13). Met een vlogcamera laat ze zien wat er in het Achterhuis gebeurt. Het videodagboek is gemaakt door de Anne Frank Stichting.

Meisje bij het raam

Thuisblijven vanwege het coronavirus lijkt in het begin nog heerlijk: lang uitslapen, netflixen en nauwelijks verplichtingen. Toch krijgen veel mensen na een tijdje genoeg van een dag zonder structuur. Hoe ga je daarmee om en wat kun je doen om het hoofd koel te houden?

Eindexamen

De vlaggen gingen uit, flessen met bubbels werden ontkurkt, maar een raar feestje was het afgelopen dinsdag wel: slagen voor je schooldiploma zonder eindexamen. Kan het schrappen van de eindexamens maatschappelijke gevolgen hebben? Onderzoekers denken van wel.

Supermarkt

Supermarkten gaan het aantal mensen dat tegelijk in de winkel is beperken. Per 10m2  winkeloppervlak, mag nog maar één klant naar binnen. Het gebruik van een winkelwagentje wordt verplicht.

Giraffe

De dierentuin van de Australische stad Melbourne is door het coronavirus gesloten, maar via webcams kunnen mensen wel naar de dieren kijken. Dierenverzorger Adam besloot dat het tijd was voor een grapje.

Eindexamen

De centrale schriftelijke eindexamens voor leerlingen op middelbare scholen gaan dit jaar niet door. Dat zei onderwijsminister Slob vandaag.

Spaanse griep

Door de eeuwen heen hebben mensen te maken gehad met epidemieën en pandemieën. Wat waren het voor ziektes en hoe werden ze aangepakt?

Jongeren

'Is god belangrijk voor jou? Voor ons ook! We nodigen je uit om ons te leren kennen.' Deze tekst staat in een folder die een religieuze groep uitdeelde op hogescholen in Twente. In Duitsland wordt de groep als sekte gezien. Hoe zit dat?

Coronavirus

Radiozenders werken vanavond mee aan de actie #applausvoordezorg. Rond 20.00 uur zenden zo'n zeven landelijke zenders applaus uit om mensen die in de zorg werken een hart onder de riem te steken.

Coronavirus

Nederlanders met klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts moeten thuisblijven en contact met andere mensen vermijden. Dat is nodig om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei premier Rutte vanmiddag op een persconferentie.

Trump

Om verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegen te gaan, komt president Donald Trump nu onverwacht met een strenge maatregel: een inreisverbod voor reizigers uit Europa.

Holi

Elk jaar in maart vieren hindoes wereldwijd dat de lente weer begonnen is. Ze gaan de straat op om lol te maken en gooien gekleurd poeder en waterverf naar elkaar. Dat zorgt voor vrolijke foto's!

Pleegouders

Biologische ouders én adoptieouders. Voor sommige pleegkinderen zou het fijn kunnen zijn om volgens de wet vier ouders te hebben. Dat advies kreeg het kabinet deze week. Onderzoeker Machteld Vonk vertelt erover: 'Het gaat over gevoel en de vraag: waar hoor ik bij?'.

Verkiezingen VS 2020

Vandaag is het in de Verenigde Staten Super Tuesday. Het is de belangrijkste dag van de voorverkiezingen voor de nieuwe Amerikaanse president. Wie doen er mee en wat staat er op het spel?

Rembrandt

Dit portret hangt in een Amerikaans museum. Iedereen dacht altijd dat het gemaakt was door een leerling van Rembrandt. Amerikaanse onderzoekers zeggen nu dat het van de meester zelf is.

Coronavirus

De verspreiding van het nieuwe coronavirus dat eind vorig jaar opdook in China, heeft wereldwijd gevolgen. Een paar cijfers en feiten over het virus dat sinds vandaag de naam Covid-19 heeft.

Prinses Beatrice en prinses Eugenie

De Britse koningin Elizabeth zat even met de handen in het grijze haar. Door het vertrek van prins Harry en zijn vrouw Meghan, blijft een aantal koninklijke taken liggen. Volgens kenners gaat ze daarvoor nu haar kleindochters prinses Beatrice (31) en Eugenie (29) inzetten.

Oscars

De Zuid-Koreaanse film Parasite was zondag met vier beeldjes de grote winnaar bij de uitreiking van de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. De zwarte komedie van regisseur Bong Joon-Ho won als eerste niet-Engelstalige film in de geschiedenis het beeldje voor Beste Film.

Saada

Het is vandaag Internationale Dag tegen Meisjesbesnijdenis. De bijna elfjarige Saada uit Ethiopië voert met haar vriendinnen actie tegen genitale verminking van meisjes, want voorlichting door jongeren zelf is dé manier om deze gevaarlijke traditie te bestrijden. Vijf vragen over meisjesbesnijdenis.

Zonnebank

'Heb je in de zon gelegen? Mooi kleurtje!' Als het aan huidartsen en kankerexperts ligt is een zongebruinde huid niet langer een schoonheidsideaal. Ze wijzen erop dat steeds meer mensen huidkanker hebben. Tijd voor een verbod op de zonnebank?

Stefania

Vier jaar geleden deed Stefania (17) voor Nederland mee aan het Junior Eurovisie Songfestival. Nu zingt ze in mei op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Voor Griekenland!

White House

In de VS beginnen vandaag de voorverkiezingen. Bij de Republikeinen is het al duidelijk: president Trump gaat voor een tweede termijn. Maar wie gaat het tegen hem opnemen? En hoe word je eigenlijk president van de VS? Vijf vragen én antwoorden.

Cel

Een nacht of langer in een politiecel omdat je iets strafbaars hebt gedaan. Jaarlijks overkomt het duizenden Nederlandse tieners. Deze week kreeg de regering het advies om minderjarige verdachten niet meer op te sluiten. Hoe zit dat met jongeren in de cel? 4 vragen én antwoorden.

TikTok

Met wereldwijd zo'n miljard gebruikers is TikTok bijna net zo groot als Facebook en Instagram. Deze week bleek opnieuw dat de razendpopulaire app ook een donkere kant heeft. Het bedrijf zou censureren, discrimineren en gebruikers niet genoeg beschermen tegen misbruik.

Coronavirus

In de Chinese miljoenenstad Wuhan dook eind december een mysterieuze ziekte op die longinfecties en ademhalingsproblemen veroorzaakt. De oorzaak blijkt een nieuwe variant van het coronavirus. 5 vragen en antwoorden over dit virus.

Regenboogvlag

Een school in het Amerikaanse Louisville heeft een meisje van school gestuurd vanwege een foto op Facebook. Daarop is te zien in een trui met een regenboog. Voor haar staat een taart in regenboogkleuren. Haar school vond dat ongepast.

Olympische Jeugdwinterspelen

Isabel Grevelt (17) en Myrthe de Boer (17) hebben allebei een gouden medaille voor Nederland gewonnen tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne.

Lerarentekort

Het niveau van leerlingen in de brugklas is lager dan vroeger. Dat zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, een vereniging voor middelbare scholen. Volgens hem komt dat door het lerarentekort op basisscholen.

Pizza

Pizza, hamburgers, shoarma en patat. Scholieren zouden steeds vaker eten op school laten bezorgen. Op een aantal scholen mag dat nu niet meer. 

carlos ghosn

Ooit een invloedrijke automagnaat, nu een voortvluchtige gevangene. Carlos Ghosn (65) was een zakenman die de status van superster bereikte. Tot hij werd beschuldigd van miljoenenfraude en gevangen werd gezet. Vorige week ontsnapte hij op mysterieuze wijze.

Virus China

In de Chinese miljoenenstad Wuhan dook vorige maand een mysterieuze ziekte op die longinfecties en ademhalingsproblemen veroorzaakt. De oorzaak zou een nieuwe variant van een bekend virus zijn: het coronavirus. 3 vragen en antwoorden hierover.

Olympische Jeugdwinterspelen

De beste jonge schaatsers, snowboarders, skiërs en ijshockeyers van de wereld zijn de komende twee weken in Zwitserland. Daar beginnen vandaag in Lausanne de Jeugd Olympische Winterspelen. 4 vragen over dit sportspektakel.

Charlie Hebdo

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat een terroristische aanslag plaatsvond op de redactie van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. De aanval was een reactie op cartoons die het blad maakte waarin de islamitische profeet Mohammed werd afgebeeld.

Soleimani

De dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani zorgt voor grote spanningen tussen de VS en Iran. Soleimani kwam vrijdag om het leven door een Amerikaanse raketaanval.

Nastya

Een meisje dat met haar vader dolt in de ballenbak en een jongen die speelgoed uitpakt. Twee van de best betaalde YouTubers zijn kinderen: Anastasia Radzinskaya (5) en Ryan Kaji (8). Zij staan samen met de vijf vrienden van Dude Perfect bovenaan de lijst 'meest verdienende YouTubers'.

Jules Deelder

Altijd in een strak maatpak en met een opvallende bril. Niet voor niks was Jules Deelder in 2010 'best geklede man van het jaar'. Vandaag kwam het bericht dat de 'nachtburgemeester van Rotterdam' op 75-jarige leeftijd is overleden. Wie was deze dichter, performer en levenskunstenaar?

The first Temptation of Christ

Een komische film over het leven van Jezus op Netflix is in Brazilië niet goed gevallen. Bijna twee miljoen mensen tekenden een petitie tegen de kerstspecial The First Temptation of Christ.

woord van het jaar

Niet klimaatspijbelaar of bezorgschaamte, maar 'boomer' is gekozen tot woord van het jaar. De uitgever van woordenboek Dikke van Dale maakte dat vandaag bekend.

maurizio cattelan

Een wassen beeld van een knielende Hitler, een wc-pot van massief goud of een met ducttape tegen de wand...

Abiy Ahmed

De Nobelprijs voor de Vrede is vanmiddag in de Noorse stad Oslo uitgereikt aan de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Hij kreeg 'm voor het doorvoeren van democratische hervormingen in Ethiopië. Voorafgaand aan de prijsuitreiking ontstond gedoe omdat Abiy Ahmed niet met de pers wilde praten. 3 vragen en antwoorden over deze ongemakkelijke situatie...

Instagram

Voor het aanmaken van een nieuw Instagram-account moet je voortaan je geboortedatum invullen. Dat liet het bedrijf deze week weten. 

Noord-Korea

Duizenden Noord-Koreanen vierden gisteren feest. Met het doorknippen van een lintje opende hun leider Kim Jong-un een nieuwe stad: Samjiyon. Volgens staatsmedia 'het toppunt van de moderne beschaving'.

Malta

Het is onrustig op het eiland Malta. Zondag kondigde premier Joseph Muscat op televisie zijn aftreden aan. Dat gebeurde nadat duizenden demonstranten zich in de hoofdstad Valletta hadden verzameld om zijn ontslag te eisen. 3 vragen (en antwoorden) over het protest.

Gorinchem

De politie heeft vandaag drie jongens aangehouden voor mishandeling van een andere jongen in Gorinchem. Het gaat om twee jongens van 15 en één van 14 jaar.

Jongen

Seksuele intimidatie via social media of seksueel overschrijdend gedrag tussen jongeren onderling. Deze vormen van seksueel geweld komen veel voor, maar de overheid ziet ze nog te weinig als kindermishandeling. Het is één van de conclusies van een vandaag verschenen rapport.

Rapper Boef

Rapper Boef krijgt geen boete voor twee snelheidsovertredingen die hij in 2017 zou hebben begaan. Volgens de rechter was hij namelijk niet de bestuurder.

Nederlands elftal

'Hooligans willen niet luisteren, dus laat ze het maar voelen' en 'de KNVB moet harde maatregelen treffen'. Het waren een paar van de reacties na de racistische scheldpartijen op de tribune tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch-Excelsior afgelopen zondag.

Kinderombudsvrouw

Soms nemen volwassenen belangrijke besluiten over jou. Dat kunnen je ouders of een leraar zijn, maar ook artsen, de rechter of de politie. Volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer komen jongeren daarbij zélf vaak te weinig aan het woord. Daarom ontwikkelde ze een toolkit.

Overstroming Venetië

Water, water, overal water. In huizen, scholen, kerken en restaurants, overal in de Italiaanse stad Venetië klotst het water over de drempels. De burgemeester noemt de situatie 'dramatisch'.

Ok, boomer

Op social media is een nieuwe uitdrukking populair: 'Ok, boomer.' Wat betekent het en waar komt de slogan vandaan?

Weegschaal

Jongeren en kinderen met een eetstoornis krijgen vanaf 2020 een betere en snellere behandeling. Dat besloot het kabinet naar aanleiding van een advies van kinder- en jeugdpsychiaters en kinderartsen.

Venetië overstroming

Waarom stijgt de zeespiegel? Heeft hongersnood met klimaatverandering te maken? En wat is duurzaamheid eigenlijk? In Italië leren scholieren straks precies hoe het zit. Vanaf volgend schooljaar krijgen ze namelijk officieel 'duurzaamheidsles'.

Lili en Howick

Het was hét nieuws in september 2018: de terugkeer van Lili (toen 12) en Howick (toen 13) naar hun geboorteland Armenië. De twee doken onder en mochten uiteindelijk toch in Nederland blijven. Volgens een vandaag verschenen...

Geld

Of ze nou bier, voetballers of shampoo verkopen, dit jaar werden de rijkste Nederlanders er nóg rijker door. Tijdschrift Quote onderzocht het en zette de allerrijksten onder elkaar.

Kalvijn
4
Film

Niets is onmogelijk in de wereld van Kalvijn. Vorige maand nam de youtuber in een dag en een nacht een bioscoopfilm op. Met vijf vrienden, een handvol BN’ers én honderd dino’s.

byfarihah

De Afghaanse Farihah kwam op jonge leeftijd naar Nederland en woonde jarenlang in een asielzoekerscentrum in Rotterdam. Een brief van de Nederlandse overheid zet haar wereld op zijn kop: ze moet misschien terug naar haar geboorteland!

Mispaksel

Een rode biologische paprika in bioplastic. Volgens stemmers in de #Mispaksel-verkiezing is deze paprika van supermarkt Jumbo het meest onzinnig in plastic verpakte product van 2019.

Emma

Hoeveel uur zit jij per dag? Op school, thuis of onderweg? Volgens Britse wetenschappers is vooral zittend werk in een kantoor heel ongezond. Ze maakten er een verontrustend filmpje over.

Natuurbranden

Het is opnieuw mis in de Amerikaanse staat Californië. Net als een jaar geleden razen door het gebied weer heftige natuurbranden. Zo'n tweehonderdduizend mensen moesten vluchten voor het vuur. De brandweer probeert dag en nacht om de vlammen te blussen.

Rapper Racks

Drie jaar cel en een verbod op rappen van bepaalde woorden, dat is de straf die de Britse rapper Rico Racks (20) van de rechtbank kreeg opgelegd. Het woordenverbod geldt voor vijf jaar.

Toerisme

Uitwaaien op de Waddeneilanden? Molens kijken? Bevrijdingsdag vieren in Amsterdam? Reisgids Lonely Planet zette Nederland in de top-10 van beste vakantiebestemmingen voor 2020.

Ruinerwold

Over het gezin dat vorige week door de politie in een boerderij in het dorp Ruinerwold werd gevonden, is nog steeds veel onbekend. Bijvoorbeeld waarom de vader daar precies met zes kinderen afgescheiden van de buitenwereld leefde.

Dimitri Vegas en Like Mike

Het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike is zaterdag tijdens het Amsterdam Music Festival op het Amsterdam Dance Event, door lezers van het Britse tijdschrift DJ Mag uitgeroepen tot beste dj-act.

Cornelius Haga Lyceum

Onderwijsminister Arie Slob heeft besloten om de financiering van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam per 1 december te stoppen. Het schoolbestuur heeft haar taken niet op tijd overgedragen aan een nieuwe bestuurder, terwijl dat wel moest van de minister. 

Fortnite

Plotselinge explosies en daarna een mysterieus zwart niets. Fortnite verdween zondagavond plotseling in een 'zwart gat'. Vanaf vandaag is de game weer terug. Hoe zit dat?

Syrië

Politieke partijen zijn verdeeld over het terughalen van Nederlandse IS-strijders uit Syrië. Volgens minister van Justitie en Veiligheid (Grapperhaus) is het in de regio te gevaarlijk. Anderen vinden dat juist een reden om hen op te halen. Drie vragen en antwoorden over deze kwestie.

Scholieren

Na schooltijd weer twee uur wiskunde of Engels én extra huiswerk. Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de drie middelbare scholieren bijles krijgt. De minister die het onderzoek liet doen, is bezorgd.

Girl Takeovers

Is het voor vrouwen lastiger om een leidinggevende positie te krijgen dan voor mannen? Moeten vrouwelijke leiders harder dan mannen werken voor respect? Driekwart van de Nederlandse meisjes tussen 15 en 25 jaar denkt van wel, dat blijkt uit een onderzoek van Plan International.

Appen

Doe jij het nog? Appen of bellen op de fiets? Veel mensen vinden het lastig om smartphonevrij te fietsen. Dat blijkt wel uit het aantal boetes dat de politie uitdeelde in juli en augustus: bijna 10.000.

Vlag Taiwan

In het emoji-overzicht van Apple-gebruikers in Macau en Hongkong is-ie niet meer te zien: het plaatje van de vlag van Taiwan. Hoe zit dat? Drie vragen en antwoorden.

Sahar Tabar

Ze werd bekend door Instagramfoto's waarop ze zichzelf in een griezelversie van Hollywood-actrice Angelina Jolie heeft veranderd: uitpuilende lippen, enorme ogen en ingevallen wangen. Gisteren werd de Iraanse Sahar Tabar (22) gearresteerd voor 'godslastering'.

Studenten

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat de studieschuld van studenten oploopt. Vooral vanaf 2015, toen het leenstelsel werd ingevoerd, lenen studenten steeds meer. 'Het is tijd dat de regering het leenstelsel afschaft', vindt de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

Klimaatprotest

Honderden mensen blokkeerden vandaag de Stadhouderskade in het centrum van Amsterdam. Ze protesteerden omdat ze willen dat politici de klimaatproblemen serieus gaan nemen. De politie greep in en verrichte arrestaties. Drie vragen en antwoorden over de demonstratie.

Hond

Een teckel in een rugzak, een mopshond in een plastic zak en een boxer die brommig uit een boodschappentas steekt. In New York mogen honden alleen de metro in als ze ergens in zitten.

China

Het 70-jarige bestaan van Volksrepubliek China is vandaag in Beijing gevierd met grote militaire parades en optochten. In 1949 was China nog een arm land, nu is het een supermacht. En dat willen de Chinezen ook aan de buitenwereld duidelijk maken.

Calvijn College

Vandaag verscheen een kritisch rapport van de onderwijsinspectie over het Calvijn College in Amsterdam. De vmbo-school kwam eerder dit jaar in het nieuws toen bleek dat veel examenkandidaten toetsen moest inhalen, omdat een deel van de examens niet was afgenomen.

Bed

Morgen begint het Nederlands Film Festival in Utrecht, een week vol kwaliteitsfilms voor het grote publiek. Toch zou in veel van die films iets belangrijks ontbreken: realistische seksscènes. Dat schrijft een groep wetenschappers, artsen en schrijvers vandaag in De Volkskrant.

Campagne 'fiets mono'

Ook met kans op een fikse boete blijven jongeren al fietsend hun smartphone gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van TeamAlert, de stichting die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag.

Greta Thunberg

Emotionele woorden gisteren van Greta Thunberg (16) tijdens de VN-klimaattop in New York. De Zweedse tiener sprak daar zo'n zestig wereldleiders toe: 'Dit is allemaal verkeerd. Ik zou niet hier, maar op school moeten zijn. En toch komen jullie naar ons, voor hoop. Hoe durven jullie?'

Sari van Veenendaal

Groot feest gisteravond voor Sari van Veenendaal tijdens het gala van wereldvoetbalbond FIFA in Milaan. De keepster van de Oranje Leeuwinnen kreeg de prijs voor beste doelvrouw van de wereld.

Rookvrij

Het aantal rookvrije sportverenigingen is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Op dit moment zijn er in Nederland 1.152 sportclubs helemaal of gedeeltelijk rookvrij, vorig jaar waren er dat nog ongeveer 550.

Hugo - Bijzondere Eredivisie

Nederland heeft er een voetbalcompetitie bij. In de Bijzondere Eredivisie die zondag start komen voetbaltalenten met een handicap uit voor profclubs. Hugo (14) is één van de gelukkigen: hij speelt straks voor FC Groningen. Hij vertelt waarom hij dat zo leuk vindt.

Instagram

Afslankthee, dieetpillen en lipvullers. Omdat advertenties voor dit soort producten mensen alleen maar ongelukkig zouden maken, zijn ze niet langer welkom op Instagram en Facebook.

Kindhuwelijken

De Indonesische regering heeft gisteren de minimumleeftijd waarop meisjes kunnen trouwen met drie jaar opgetrokken. Meisjes moeten nu 19 jaar zijn om te mogen trouwen. Voorvechters van vrouwenrechten en actiegroepen tegen kindhuwelijken zijn blij.

Ties en Govert

Youtubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21) mogen eind deze week naar huis. Voor het betreden van het zwaarbewaakte militaire terrein Area 51, moeten de twee een boete betalen van ongeveer 4.500 dollar. Als die is betaald, mogen ze donderdag vertrekken. 

New York skyline

Een groot raam met uitzicht op stad. Dat was de belangrijkste eis die fotograaf Joseph DiGiovanna had toen hij woonruimte zocht in New York. Toen hij dat appartement met uitzicht eenmaal had, begon hij aan zijn levensproject: 30 jaar lang de skyline van Manhattan fotograferen.

Rosa Bas

Niet eerder fietste een vrouw op eigen kracht zo snel als Rosa Bas (28) uit Utrecht. De studente sportfysiotherapie ging op haar ligfiets met een snelheid van 122,12 kilometer per uur door de woestijn van de staat Nevada in de Verenigde Staten.

Marvel

De burgemeester van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro probeerde vorige week een stripboek te verbieden waarin twee mannelijke helden met elkaar zoenen. Zijn poging tot censuur leidde tot veel ophef.

Waardeer het. Repareer het.

Die rugzak met een scheur, een jas met een stukke rits, een gebarsten telefoonscherm? De meeste mensen gooien kapotte spullen meteen weg. De boodschap van een nieuwe SIRE-campagne is dan ook: geef je spullen een tweede leven en laat ze repareren.

Dolle Dinsdag

Het is vandaag 75 jaar geleden dat veel mensen in Nederland dachten dat de oorlog binnen enkele dagen voorbij zou zijn. Op dinsdag 5 september 1944 verspreidde zich het nieuws dat de geallieerden vlakbij waren om Nederland te bevrijden. Het bericht bleek nepnieuws. Drie vragen en antwoorden over deze 'Dolle Dinsdag'.

School

Onderzoekers zeiden het al eerder, maar nu hebben ze het ook uitgebreid onderzocht: meisjes presteren op de middelbare school beter dan jongens. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat meisjes die in schooljaar 2010/2011 in de brugklas zaten, gemiddeld een hoger niveau haalden dan jongens.

ANP KIPPA

In tv-programma Waar is de Mol? voerde Dotan gisteravond een openhartig gesprek met Johnny de Mol. De zanger vertelde hoe zich voelde na de storm van kritiek die volgde toen vorig jaar bekend werd dat hij nep-accounts gebruikte om zijn populariteit te verhogen.

Scholieren Hongkong

Na een weekend met heftige en gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie, slaan duizenden jongeren in Hongkong vandaag hun lessen over. Naar verwachting doen zo'n 10.000 middelbare scholieren van bijna 200 scholen mee met het protest.

Maaltijdbezorger

Het aantal overvallen op maaltijdbezorgers is dit jaar gestegen. Volgens het AD gebeurde het in de eerste zeven maanden van dit jaar 88 keer, tegen 42 keer in dezelfde periode vorig jaar.

Protest tegen schorsing Britse parlement

Een omstreden actie van de nieuwe Britse premier Boris Johnson. Hij maakte bekend dat de opening van het parlement voor enkele weken wordt uitgesteld. Veel mensen zijn daar boos over. Drie vragen en antwoorden over deze kwestie.

Greta Thunberg

'Land! De lichtjes van Long Island en New York in zicht!', twitterde Greta Thunberg (16) aan haar bijna 1,2 miljoen volgers. De Zweedse klimaatactiviste kwam gisteren na een zeereis van twee weken aan in New York. Op de wal stonden honderden mensen om haar te verwelkomen.

Selfie

Een reis met touroperator X, een ritje in automerk Y en een T-shirt van kledingmerk Z. Vloggers met veel volgers maken meer sluikreclame dan mag. Vaak blijft het onduidelijk wat ze in ruil krijgen voor het aanprijzen van de merken die in de video's van hun dagelijks leven opduiken.

Agenda

Je kunt er in schrijven, tekenen, krabbelen en plakken. Je ziet in één oogopslag wat er in een week gaat gebeuren, je kunt erdoorheen bladeren en tegen de zomervakantie heb je een dagboek van het afgelopen jaar. Geen wonder dat de papieren agenda nog steeds populair is!

Sofia_Colombia
Holiday in Holland

Het is zomer en Nederland stroomt vol toeristen! Wat vinden zij van ons land? Dit keer Sofia (14) uit Bogotá in Colombia. Ze ging naar Volendam.

Mist

Als je gevoelig bent voor luchtvervuiling en je woont in Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland of Utrecht, is het beter om binnen te blijven. In deze provincies geldt vandaag namelijk een 'smogalarm'. Drie vragen en antwoorden over smog.

Schiphol

De vertragingen op Schiphol zijn nog niet voorbij. Gisteren konden vliegtuigen door een storing geen brandstof tanken. Omdat de vluchtschema's daardoor vastliepen, strandden tienduizenden reizigers in de vertrekhal van het vliegveld.

Boris Johnson

Boris Johnson (55) wordt de nieuwe leider van Groot-Brittannië. Hij kreeg meer dan de helft van de stemmen van de Conservatieve Partij en volgt Theresa May op als premier.

Billy Ray Cyrus and Lil Nas X

Old Town Road van rapper Lil Nas X en countryster Billy Ray staat al zestien weken op nummer één in de Billboard Hot 100, de belangrijkste Amerikaanse hitlijst. Dat is een evenaring van het record. Een 19-jarige producer uit Purmerend schreef de muziek voor...

Trump en Rutte

Wat gaan ze bespreken? Moeilijke kwesties waarover ze van mening verschillen? Of blijft het gezellig? Premier Mark Rutte gaat vandaag op bezoek bij president Donald Trump.

Container

Etensresten, pizzadozen, vuile luiers en zelfs chemisch afval. Goededoelenorganisaties die textiel inzamelen voor hergebruik, klagen over de troep die mensen in kledingcontainers dumpen. Soms zijn de kleren zo vies, dat ze niet meer gerecycled of verkocht kunnen worden.

Mayaan
Holiday in Holland

Het is zomer en Nederland stroomt vol toeristen. Wat vinden zij van ons land? We vragen het deze hele zomer aan jongeren op straat. Deze week: Mayaan (13) uit Sederot in Israël.

Inenting

In Canada, Australië, Oostenrijk en de Verenigde Staten gebeurt het al: niet alleen meisjes, maar ook jongens krijgen er een inenting tegen HPV, een seksueel overdraagbaar virus. Binnenkort krijgen jongens in Groot-Brittannië ook zo'n prik.

Eerste zitting Gökmen T.

De verdachte van de schietpartij in Utrecht, waarbij op 18 maart vier mensen om het leven kwamen, verscheen vanochtend voor het eerst voor de rechter. De man gaf toe dat hij de schutter was, maar waarom hij precies schoot bleef onduidelijk. Drie vragen over deze eerste zitting.

Kunstbende2019

Tijdens Kunstbende laten jonge dj's, dichters, dansers, filmmakers, modeontwerpers, muzikanten en beeldend kunstenaars zien wat ze aan creativiteit in huis hebben. Tientallen talenten stonden gisteren in de finale.

Calvijn College

Het was een zenuwslopende tijd voor de eindexamenleerlingen van het vmbo-kader van het Calvijn College in Amsterdam. Na bijna twee weken wachten, kregen ze gisteren toch de uitslag.

Lezen

Jongeren die te weinig lezen, lopen de kans om later minder goed mee te komen in de maatschappij. Dat schrijven de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur in een advies voor de minister. De organisaties willen dat jongeren lezen leuk gaan vinden.

Maarten van der Weijden

Meer en vaker eten én iets rustiger aandoen, met die goede voornemens begint zwemmer Maarten van der Weijden (38) vandaag aan zijn tweede Elfstedenzwemtocht. Vijf weetjes over deze topsporter met een missie.

Foto vanuit Amerikaanse helikopter

De Verenigde Staten zijn bezig met het voorbereiden van de uitzending van duizend militairen naar het Midden-Oosten. Ze moeten daarheen vanwege oplopende spanningen tussen de VS en Iran. Dat liet het Amerikaanse ministerie van Defensie maandagavond weten.

De Libi
4.5
Film

De Libi gaat over drie Amsterdamse vrienden: Bilal, Gregory en Kevin. Op school houden ze het niet uit. Het enige wat ze willen is leven in de hoogste versnelling. Vierentwintig uur lang volg je het drietal in hun wilde zoektocht naar lol, meisjes, seks en geld. Maar wat de jongens vooral zoeken is erkenning, voor hun dromen en voor...

Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump zou er geen problemen mee hebben als hij via andere landen belastende informatie over zijn politieke tegenstanders - die een gooi naar het presidentschap willen doen - krijgt. Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News

YouTube

YouTube heeft aangekondigd strenger te gaan controleren op haatdragende en discriminerende video's. Dergelijke video's die nu op het kanaal te zien zijn, zullen verwijderd worden. 3 vragen (en antwoorden) over deze kwestie.

Eikenprocessierups

In de Efteling hebben ze last van ongewenste bezoekers. In de bomen van het pretpark verschuilen zich eikenprocessierupsen, kleine insecten die voor veel overlast kunnen zorgen. Medewerkers van de Efteling zijn daarom druk bezig met de bomen dagelijks te checken.

Keppel

'Ik kan joden niet aanbevelen om altijd en overal een keppeltje te dragen.' Dat zei een adviseur die de Duitse regering helpt antisemitisme te bestrijden. Zijn opmerking leidde tot veel protest. Drie vragen (en antwoorden) over deze kwestie.

Staking OV

Drukke snelwegen, rijen fietsers, lege perrons en verbaasde toeristen vanmorgen. Vandaag is de landelijke staking van het openbaar vervoer. 3 vragen met antwoorden.

Japan_Kawasaki

Naar nieuws uit Japan. In de stad Kawasaki verwondde een man met een mes vanochtend vroeg negentien mensen. Onder hen waren veel schoolkinderen. Twee slachtoffers, een volwassen man een meisje van twaalf jaar, overleefden de aanval niet.

Japan_metro

'Er is een aanrander hier, help mij alsjeblieft.' Een app van de politie in de Japanse hoofdstad Tokio om al te opdringerige figuren af te schrikken wordt steeds populairder. Ze is al 237.000 keer gedownload. Volgens de politie is dat opvallend veel voor een overheidsapp.

New York_telefoon

Naar je telefoon kijken of snel nog een berichtje tikken terwijl je een drukke straat oversteekt. Je hebt het vast eens gedaan, maar veilig is het niet. In de Amerikaanse staat New York denken ze zelfs over een schermverbod voor overstekende voetgangers.

Michael Watson

Twee jaar geleden zat de Amerikaanse Michael (18) niet lekker in zijn vel. De tiener uit Canton in Ohio woog zo'n 152 kilo en werd gepest met zijn gewicht. Hij voelde zich onzeker en ongelukkig. Daarom hakte hij op een dag de knoop door en besloot-ie af te vallen.

Meat the Victims

Zo'n tweehonderd mensen protesteerden gisteren bij een varkensfokkerij in Boxtel. Ze wilden aandacht voor het dierenleed dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van Nederlandse boerderijen. De politie maakte een einde aan het protest en nam een aantal demonstranten mee. 3 vragen (en antwoorden) over deze protestactie die Meat the...

Suu Schoemakers

Mensen leren om anders naar schoonheid te kijken. Dat is waarom fotograaf Justine Tjallinks jongeren portretteert die niet voldoen aan de 'standaardopvattingen' over wat mooi is. Eén van haar foto's bleef niet onopgemerkt, die van de Limburgse Suu Schoemakers (14). De foto werd zelfs uitgekozen voor een internationale selectie van mooiste...

Myanmar

Goed nieuws uit het Aziatische land Myanmar. Daar kwamen gisteren twee journalisten van het internationale persbureau Reuters vrij. De twee werden tegelijk met duizenden andere gevangenen vrijgelaten, die allemaal gratie kregen van de president. Drie vragen (en antwoorden) over persvrijheid in Myanmar.

Parkland, Florida

Volgens een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Florida, mogen docenten voortaan met een wapen voor de klas staan. Het parlement wil met deze nieuwe regel schietincidenten op scholen voorkomen. De aanleiding voor de maatregel was de ...

Xinjiang_China

Een overheid die burgers in de gaten houdt? Dat klinkt misschien als iets uit een film, maar in China gebeurt het echt. Daar gebruikt de politie een mobiele app om informatie te verzamelen over inwoners van Xinjiang, een regio waar ongeveer de helft van de mensen moslim is. Het staat in een vandaag verschenen rapport van Human Rights Watch...

G-Moji

Soms zit je lekker in je vel, soms niet. Dat is lastig, maar vrij normaal. Voor jongeren met psychische problemen zijn emoties extra ingewikkeld. Onderzoekers ontwikkelden daarom G-Moji, een app waarmee jongeren hun emoties zichtbaar kunnen maken. 5 vragen (en antwoorden) over deze app.

Slush

Ben je oververhit? Heb je jezelf niet meer in de hand? Probeer dan eens een zoet en bevroren drankje zoals een slush. In Nieuw-Zeelandse gevangenissen staan sinds een tijd slushmachines voor het personeel. Geldverspilling, vinden sommigen.

Sri Lanka aanslagen

In Sri Lanka is het sinds zondag verboden om kleding te dragen die je gezicht bedekt. De maatregel is een reactie op aanslagen door radicaal-islamitische terroristen die met Pasen kerken en hotels op het eiland opbliezen. Daarbij vielen zo'n 253...

Joe Biden

Vandaag stelde Joe Biden zich formeel kandidaat voor de presidentsverkiezing in 2020. Maar wie is de voormalig Amerikaanse vicepresident eigenlijk? En wat zegt hij over de huidige president? 3 vragen (en antwoorden) over deze 76-jarige Democraat.

Politiecel

Een nacht in de cel omdat je verdacht wordt van vernieling, zonder dat je ouders weten dat je opgesloten zit. Het overkwam Guus (16) en Abel (17). De twee jongens zijn de hoofdpersonen in Hoeveel nachtjes nog?, een...

vmbo examen

De opgaven, instructies voor examinatoren én de correctievoorschriften van een vmbo-eindexamen zijn vorige week gestolen uit de auto van een docent. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer.

Apple

Een Amerikaanse tiener klaagt Apple aan voor 1 miljard dollar (888 miljoen euro). De reden? Hij zou door gezichtsherkenningssoftware zijn aangewezen als de dader van een aantal diefstallen in Apple Stores. Pas later bleek dat dat onterecht was.

Valentijns Vlucht

Valentijns Vlucht is een verhaal dat de producent van Goede Tijden, Slechte Tijden speciaal ontwikkelde voor Instagram. Hoofdrolspeler en nieuwkomer in het verhaal is Vincent Visser, die de rol van Valentijn Sanders speelt. 

Laboratorium

Een Japanse professor wordt ervan beschuldigd dat hij zijn studenten tijdens scheikunde leerde hoe je xtc maakt. De vergelijking met Walter White, de scheikundeleraar uit de serie Breaking Bad, die in zijn laboratorium stiekem drugs maakt, is snel gemaakt.

Greta Thunberg

Zelf mag ze nog niet stemmen, maar als het aan de Zweedse Greta Thunberg ligt gaan alle jonge Europeanen die dat wel mogen, volgende maand naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Dat zei de beroemde klimaatactiviste vandaag in het...

Enjoy and Respect

Lallen, wildplassen en rommel op straat gooien. Inwoners van Amsterdam ergerden zich afgelopen jaren rot aan wangedrag van jonge toeristen in hun stad. Een campagne die vorig jaar werd gelanceerd blijkt te helpen.

Brexit

Brexit-vermoeidheid. De leiders van de EU hebben er ongetwijfeld flink last van. Na urenlang overleg besloten zij vannacht om Theresa May opnieuw uitstel te geven. Dit keer krijgt de Britse premier tot 1 november om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te regelen.

Egg Boy

De zeventienjarige William Connolly, die vorige maand een ei kapotsloeg op het hoofd van een nationalistische senator, wordt daarvoor niet vervolgd. Ook de senator die 'Egg Boy' daarna sloeg, krijgt geen straf.

Rihanna

Veel kritiek nadat Fenty Beauty, het make-upmerk van zangeres Rihanna, een nieuwe highlighter aankondigde. Het probleem was de naam van het roze gezichtspoeder: Geisha Chic. Heel ongelukkig gekozen, vonden fans van het merk. 3 vragen (en antwoorden) over de ophef.

Aanslag Christchurch

De Australiër (28) die verdacht wordt van een aanslag in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, wordt aangeklaagd voor vijftig moorden en 39 pogingen tot moord. Over eventuele andere aanklachten wordt nog nagedacht. Dat meldt de politie in Nieuw-Zeeland.

Politie

Scheldpartijen, bedreigingen en mishandeling. Het aantal gevallen van verbaal en fysiek geweld tegen de politie in Nederland is het afgelopen jaar toegenomen in vergelijking met 2017. Dat blijkt uit onderzoek. Een aantal feiten en cijfers op een rij.

Onderzoeksraad voor de Veiligheid

In de kliniek waar de moordenaar van Anne Faber verbleef, wisten ze niet genoeg over zijn eerdere zedenmisdrijven. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat Michael P. daarvoor geen speciale behandeling kreeg. Drie vragen (en antwoorden) over dit onderzoek.

online controle alcohol

Het wordt straks moeilijker om als minderjarige alcohol via internet te bestellen. Uit onderzoek blijkt dat tieners onder de achttien jaar vrij makkelijk alcohol thuis kunnen laten bezorgen. Staatssecretaris Blokhuis (VWS)...

Orkaan Idai

Langzaam wordt duidelijk hoe groot de schade is die orkaan Idai in de zuidelijke Afrikaanse landen Mozambique, Malawi en Zimbabwe vorige week heeft aangericht. Drie vragen (en antwoorden) daarover.

Oesters

Ooit stikte het voor de kust van New York van de oesters. Deze oesterbanken beschermden de kust tegen overstromingen. De afgelopen jaren zijn ze door vervuiling van het water verdwenen, daarom kweken New Yorkse tieners nu opnieuw oesters.

Utrecht_schietpartij

Utrecht werd gisterochtend opgeschrikt door een schietpartij in een tram waarbij drie mensen om het leven kwamen. Vijf slachtoffers liggen in het ziekenhuis. De verdachte van de schietpartij werd aan het einde van de dag gearresteerd.

Kenia

Een peperdure fitness-club ging met tien vrouwen naar Kenia om te trainen. De foto's en video's die van hun work-out op Instagram verschenen, werden al snel weer offline gehaald. Waarom?

Prison

De Nederlandse scholier Charly die van aanranding van twee meisjes wordt verdacht, wordt vanmiddag voorlopig vrijgelaten, dat schrijft de NOS.

Askruisje

In een aantal Amerikaanse televisieprogramma's hadden presentatoren of gasten gisteren een grijzig vlekje op hun voorhoofd: een askruisje. Wat zit daar achter? Drie vragen (én antwoorden).

Hiv/aids

Voor het eerst in twaalf jaar zijn artsen erin geslaagd om twee patiënten te genezen van hiv, het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Dat hebben het UMC Utrecht en het internationale onderzoeksteam IciStem, waarvan een deel in Utrecht zit, laten weten op een congres in Seattle.

Luke Perry

Verdrietig nieuws. In Californië is gisteren de Amerikaanse acteur Luke Perry overleden. Hij is 52 jaar geworden. Perry was vooral bekend van televisieseries Beverly Hills, 90210 en Riverdale.

vr toerisme

Oog in oog met een Romeinse gladiator, of de kunstenaar zien die het schilderij maakte dat je op dat moment bekijkt. Het kan met de Virtual Reality-bril voor toeristen.

Het Geluid_Qmusic

Van het ene op het andere moment een halve ton rijker. Afgelopen maandag overkwam het Rowan (19) uit Dieren in de uitzending Mattie & Marieke op radiozender Qmusic. Hij gaf het antwoord waar luisteraars al weken naar zochten. We vroegen hem hoe hij dat deed.

Schiphol

Schiphol gaat iets nieuws uitproberen: medewerkers van de luchthaven gaan onderzoeken of reizigers sneller hun vliegtuig kunnen instappen als ze hun gezicht laten scannen na het inchecken.

Maan

Het wordt druk op de maan. De Verenigde Staten, China, India én Israël sturen er dit jaar robotkarretjes naartoe. Het doel van deze onbemande maanmissies? Meer te weten komen over dit geheimzinnige hemellichaam.

Computer

De politie heeft de afgelopen dagen 9.456 Nederlandse jongeren laten zien hoe wat ze op internet doen ‘met één klik’ kan uitmonden in cybercrime. Het doel van de actie is jongeren bewust maken van de gevaren en mogelijke gevolgen van cybercrime.

Oliver Heldens

De komende twee maanden toert hij nog door Duitsland, België, de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Maar daarna is dj en producer Oliver Heldens weer in Nederland. Voor het eerst in vier jaar treedt hij ook weer op in zijn thuisstad Rotterdam. 

Lucille Werner

Als het aan Lucille Werner ligt, komt er de komende jaren veel meer aandacht voor de bijna twee miljoen Nederlanders met een beperking. Volgens de presentator is het tijd voor een serieus plan. Ze gaat daarom op zoek naar een 'minister van Gehandicaptenzaken'.

blackface

In de Verenigde Staten kregen twee politici en een modemerk afgelopen tijd kritiek. De politici omdat er foto's van hen opdoken waarop ze met zwart geschminkte gezichten staan. Het modehuis vanwege een zwarte coltrui met rode lippen. Beide werden bestempeld als blackface en dus racistisch. Waarom vinden mensen blackface niet...

Trump en Poetin

Trump weet het zeker: Rusland maakt weer kernwapens. En dus trok de Amerikaanse president vorige week de stekker uit een dertig jaar oud verdrag. Poetin deed een dag later het zelfde. Om welke afspraak gaat dit en moeten we ons nu zorgen maken?

Restaurant

Heb je blond haar en blauwe ogen? Of sproeten? Dan zou het zomaar kunnen dat je alleen water en brood te eten krijgt. In restaurant Buitensluiting bepaalt je uiterlijk of je het driegangenmenu 'wel waard' bent. Discriminatie? Ja, en dat is ook precies de bedoeling! 

Namsai_excuus Israelische ambassade_Bangkok

In Thailand ontstond vorige week ophef nadat een zangeres op televisie verscheen in een T-shirt met een nazivlag en hakenkruis. Daar bood ze later haar excuses voor aan. Het voorval was extra pijnlijk omdat het vlak voor de internationale ...

appen fiets

Dat appen op de fiets gevaarlijk is, dat wisten we al. Maar straks gaat het je ook echt geld kosten. Vanaf 1 juli kost slingerend op je fiets een appje sturen je waarschijnlijk 95 euro. Het is vanaf dan zelfs verboden om met je telefoon in je hand te fietsen. 

Banksy_Le Bataclan

Een kunstwerk dat de Britse kunstenaar Banksy op een nooddeur van de Parijse concertzaal Le Bataclan had gemaakt, is afgelopen weekend gestolen.

Canal Pride

Een boot vol leerlingen en leraren die vinden dat een school een veilige plek moet zijn voor iedereen, ook voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Als het aan de minister van Onderwijs ligt, vaart dit jaar in de Canal Parade in Amsterdam een onderwijsboot mee.

Laptop

Vandaag is het de Internationale Dag van de Privacy. Hoe veilig ben jij online? Zet jij apps uit nadat je ze hebt gebruikt? Check jij de instellingen van je social media-accounts wel eens? Uit onderzoek van de Consumentenbond ...

'Flying Car'

Vliegtuigbouwer Boeing heeft deze week een eerste testvlucht uitgevoerd met een 'vliegende auto'. De Boeing NeXt lijkt alleen meer op een sportvliegtuigje met propellers dan op een auto.

Facebook

Een hond met liefdesverdriet, chocolade als hét middel tegen verkoudheid, een bruid die ontdekt dat haar bruidstaart van piepschuim is of een 72-jarige vrouw die bevalt van een baby. Hoe sensationeler het bericht, hoe meer mensen het lezen. Volgens nieuw...

Politie

Op Facebook verscheen gisteren een filmpje waarin te zien is hoe drie jongens een andere jongen mishandelen in Spijkenisse. De beelden werden daarna op social media gedeeld met de oproep uit te kijken naar 'deze stoere boys'. Twee verdachten meldden zich daarna op het bureau. De andere werd vandaag aangehouden. Hoe belangrijk zijn social media...

Genderneutraal paspoort

Een paspoort dat in het midden laat of je een man of vrouw bent omdat bij geslacht geen M of V is ingevuld, maar een X. Vorig jaar werd het voor het eerst uitgegeven. Het leek toen alsof het voortaan simpeler zou worden om zo'n genderneutraal paspoort aan te vragen. Toch wordt de wet voorlopig niet aangepast.

Dennis Verbaas

Als 'gewone' Nederlandse jongen uit Lisse trouwen met de dochter van een sultan uit Maleisië. Het klinkt als een sprookje, maar voor Dennis Verbaas (29) is het realiteit. Die Maleisische sultan, Ibrahim Iskandar, wordt binnenkort misschien wel de...

Nike Adapt BB

Dertig jaar geleden werd hij bedacht voor een science fiction-film, maar nu is-ie in het echt te koop: de zelfstrikkende sneaker. De Nike Adapt BB is een slimme basketbalschoen die van alles kan.

happy death day 2u premieredatum

Filmmaatschappij Universal Pictures heeft de Amerikaanse première van horrorfilm Happy Death Day 2U verplaatst. De vader van een van de slachtoffers van de Parkland-moorden had hierom gevraagd. Bij de aanslag op Douglas High School...

vmbo en mbo

Goed nieuws voor vmbo-leerlingen! Het kabinet is bezig met een nieuw plan dat ervoor gaat zorgen dat de overstap van vmbo naar mbo soepeler wordt.

Fastfood in het Witte Huis

Een opmerkelijk feestmaal in het Witte Huis gisteren. De Amerikaanse president Trump trakteerde het American Football-team dat vorige week landskampioen werd, op een feestmaal van... hamburgers en patat.

Nijmeegse Vierdaagse

Ben jij tijdens de Nijmeegse Vierdaagse tussen de 12 en 15 jaar? En wil je graag meelopen? Dan is er goed nieuws! Als je je voor de eerste keer voor dit wandelevenement inschrijft, dan hoef je niet te loten. Je krijg gegarandeerd een startbewijs.

Zonnebril

Een advertentie op Instagram met een zonnebril van Louis Vuitton voor een paar tientjes? Of een Chanel-tas voor een prikkie? Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook.

Middelbare school

Voor havo-scholieren wordt het volgend schooljaar waarschijnlijk makkelijker om door te stromen naar het vwo. Minister Arie Slob van onderwijs wil daarvoor de wet aanpassen. Hij vindt dat alle scholen dezelfde toelatingseis zouden moeten gebruiken.

Fiji watermeisje_Golden Globes

In de nacht van zondag op maandag werden in Los Angeles de Golden Globes uitgereikt. Opvallend was dat op alle rode loper-foto's van beroemdheden steeds hetzelfde meisje te zien was. Ze was met haar dienblad héél slim ...

Ginger

Vrijdag viel Ginger (25) af bij The Voice, maar zwaar aangeslagen leek hij niet. Begrijpelijk, want kort daarna liet de rapper weten dat hij een deal heeft: een platencontract bij Mr. Probz. 'Ik heb zojuist een droom waargemaakt bij een van Nederlands grootste artiesten.'

Regenboogvlag

Afgelopen weekend ontstond flink ophef over de zogenaamde 'Nashville-verklaring'. Onder andere SGP-leider Kees van der Staaij bleek zijn handtekening te hebben gezet onder dit Amerikaanse document, waarin staat dat christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen. Bij een aantal kerken, gemeentehuizen en universiteiten wappert sinds gisteren...

Brand escaperoom Koszalin

Bij een brand in een escaperoom in de Poolse stad Koszalin, zijn vrijdag vijf tienermeisjes omgekomen. Zij vierden in de escaperoom een verjaardagsfeestje. Drie vragen over dit drama.

Edwin Evers

Dj Edwin Evers (47) neemt vandaag afscheid van zijn luisteraars met een twaalf uur durende marathonuitzending van Evers Staat Op op Radio 538. Wist jij dit al over 'de koning van de Nederlandse radio'?

plagiaat

Russell Horning (17) aka de Backpack Kid, klaagt de makers van Fortnite aan. De Amerikaanse jongen zegt dat hij het dansje 'The Floss' uit de wereldwijd populaire game heeft bedacht. Hij vindt dat de gamemakers hem daarvoor moeten betalen. 

Social media

Elke dertig seconden krijgt een vrouw een hatelijke, beledigende of racistische tweet. Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International. De meeste van die haatberichten gaan naar vrouwen met een donkere huidskleur. 

Serious Request

Half december is het vaste prik: Serious Request gaat weer van start. Dit keer met een nieuwe opzet zonder hongerige dj's die opgesloten zitten in Het Glazen Huis. Dit keer gaan ze in duo's door het land om mobiel radio te maken én geld...

Greta Thunberg

'Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te zeggen zoals die is. Zelfs die last laten jullie aan ons over.' De 15-jarige Greta Thunberg uit Zweden kreeg afgelopen week het woord op de belangrijke VN-klimaattop in de Poolse stad Katowice.

Matthijs de Ligt

Ajacied Matthijs de Ligt (19) heeft vandaag de Golden Boy Award gewonnen. Dat is een prijs die de Italiaanse sportkrant Tuttosport jaarlijks uitreikt aan het voetbaltalent van het jaar. 

Jemen

Meer dan 70.000 doden, waaronder tienduizenden kinderen die gestorven zijn door honger. In Jemen vindt volgens de VN de ergste humanitaire ramp ter wereld plaats. Deze week werd in Zweden gepraat over een oplossing. 3 vragen over dit conflict.

Slapen

Als scholieren later mogen beginnen op school, gaan hun cijfers met een half punt omhoog. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek op twee middelbare scholen in de Amerikaanse stad Seattle.

Vuurwerk

Vuurwerkslachtoffers zijn over het algemeen jongens van een jaar of vijftien. Ze raken voornamelijk gewond door knalvuurwerk. Dat blijkt uit o...

Aanslag kerstmarkt Straatsburg

De Franse politie maakt een klopjacht op de 29-jarige verdachte van een aanslag op een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg. Daar werden dinsdagavond drie mensen doodgeschoten. Dertien anderen liggen in het ziekenhuis, een aantal van...

Meisjes school

Op de middelbare school bereiken meisjes vaker een hoger niveau dan jongens. Ze doen het dus ook vaker dan jongens beter dan hun leerkracht in groep 8 had ingeschat. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert.

Zweden

In Zweden bedachten ze vijftien jaar geleden een nieuw woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel: snippa. Bij de campagne hoorde een vrolijk promotieliedje en iedereen gebruikt de woorden snippa en snopp (piemel) nu zonder gêne. In Nederland is nu ook zo'n actie.

Scholieren Gala Breda

De burgemeester van Breda heeft een scholierengala in de Bredase binnenstad beëindigd omdat er chaos ontstond en omdat veel leerlingen dronken waren. 3 vragen (en antwoorden) hierover. 

Discotheek Corinaldo

De Italiaanse politie heeft een tiener opgepakt nadat zaterdag zes mensen om het leven waren gekomen in een nachtclub in de Italiaanse gemeente Corinaldo. De jongen, die 15 of 16 zou zijn, heeft mogelijk paniek onder de bezoekers veroorzaakt door met pepperspray te spuiten, dat laten Italiaanse media weten. Drie vragen over dit drama.

Damhert

Afgelopen weekend werden de winnaars van de Wereld Natuur Fonds-Frans Lanting Photo Award bekend gemaakt. Dat is niet zomaar een wedstrijd, het is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland. Met een foto van een damhert won de 15-jarige Mark de Wit (uit Den Hoorn) de Publieksprijs.

Anti-racisme demonstratie

De politie heeft vorig jaar minder racistische incidenten geregistreerd dan in het jaar ervoor, maar de ernst van die incidenten nam wel toe. Zo waren ze vaker gewelddadig of bedreigend. Volgens onderzoekers, die deze uitkomsten vandaag presenteren, krijgen extreemrechtse ideeën ook meer ruimte in de politiek.

Bioscoop

Na poppodia, festivals en evenementen, gaan ook bioscopen, fitnesscentra en organisatoren van school- en studentenfeesten zorgen dat bezoekers geen gehoorschade oplopen. Vandaag maakten ze daarover afspraken met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.

Print

Een fan van PewDiePie heeft 50.000 printers een A4'tje laten printen met daarop de opdracht om abonnee te worden van het populaire kanaal van de Zweedse YouTuber, die eigenlijk Felix Arvid Ulf Kjellberg heet.

Diploma

Ook leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen voortaan een diploma. Dat schrijft minister Arie Slob van onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer. Nu is het praktijkonderwijs de enige school in het voortgezet onderwijs waar je na afronding van de opleiding geen getuigschrift krijgt.

Rania Youssef

De Egyptische actrice Rania Youssef (45) riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar. Ze werd aangeklaagd nadat ze tijdens de slotceremonie van het International Film Festival in de Egyptische hoofdstad Caïro een doorzichtige jurk had gedragen. 

Museum

Een jongen (16) vond een paar oude beeldjes en boeken in een Amsterdams museum zó mooi, dat-ie besloot om ze naar buiten te smokkelen. De politie hield de scholier deze week aan.

PratenOnline

Op de website PratenOnline kunnen jongeren met professionele hulpverleners over hun psychische problemen chatten. Nu blijkt dat hackers deze site afpersen. De oplichters eisen geld en dreigen gegevens van gebruikers te publiceren, dat meldt ...

Online shopping

Webshops met goedkope iPhones, MacBooks of luxe merkkleding, die in werkelijkheid fake spullen of zelfs helemaal niets leveren. De Consumentenbond waarschuwt voor dit soort 'december-nepshops'.

Onbewaakte spoorwegovergang

Alle onbewaakte spoorovergangen in Nederland moeten binnen vijf jaar verdwenen of beveiligd zijn. Mogelijk komen er flitspalen bij de overgangen om mensen te waarschuwen die toch een risico nemen. Voor deze maatregelen wordt 64 miljoen euro uitgetrokken. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat besloten...

Arjan Lubach

Leerlingen van de IMC Weekendschool in Groningen hadden afgelopen weekend een bijzondere gastdocent. Arjan Lubach stond zaterdag voor hun klas. 

Black Friday

Lange rijen voor nog gesloten winkels, hordes mensen die zich naar binnen dringen om daar afgeprijsde spullen uit elkaars handen te trekken. Dat zijn beelden die je misschien kent uit Amerika. Ook in Nederland doen steeds meer winkels mee aan Black Friday . 3 vragen (en antwoorden) over de dag 'waarop je jouw slag kunt slaan'.

Auto

Een Duitse jongen (18) heeft weinig plezier beleefd aan zijn (net behaalde) rijbewijs. Al na 49 minuten nam de politie zijn rijbewijs in. Hij had 95 kilometer per uur gereden waar je maar 50 mag.

Acquetico

De bewoners van het Italiaanse dorpje Acquetico klaagden al langer over snelheidsduivels. Op de doorgaande weg die door het dorp loopt is de maximum snelheid 50 kilometer per uur, maar de meeste automobilisten hielden zich daar niet aan. De burgemeester zette daarom een snelheidscamera neer. Al binnen tien dagen werden 58.568 auto's geflitst....

Battlefield V

Periode? Mei 1940. Setting? De verwoeste binnenstad van Rotterdam. Al schietend moet je je een weg banen langs ingestorte gebouwen. De Stichting Herdenking 14 mei 1940 denkt erover om jongeren via een game te betrekken bij de herdenking van het bombardement van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ongelukkig

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen in Nederland veel vaker voor dan gedacht. Ook de gevolgen van mishandeling zijn voor kinderen en jongeren ernstiger dan werd aangenomen. Dat zijn de conclusies van een landelijk onderzoek. Ze werden vandaag op de eerste dag van de ...

Filmen

Passagiers in de trein op het traject Haarlem-Santpoort-Noord hebben afgelopen zaterdag een dodelijk ongeluk gefilmd en gefotografeerd. Hun trein was in botsing gekomen met een fietser. Een spoorwegbeheerder die de filmende mensen zag, liet op Twitter weten geschokt te zijn.

Uitspraak over Sinterklaasintocht

De landelijke Sinterklaasintocht komende zaterdag kan doorgaan volgens plan. Dat besloot de rechter in Haarlem gisteren nadat tegenstanders van Zwarte Piet een zaak hadden aangespannen. De zaak liep tegen onder andere gemeente Zaanstad...

Virtuele nieuwslezer

'Hallo allemaal, ik ben een Engelssprekende kunstmatig intelligente nieuwslezer. Dit is mijn allereerste dag bij persbureau Xinhua.' Zo begon de eerste virtuele nieuwslezer zijn uitzending. Hij heeft de stem en gezichtsuitdrukkingen van een echte man, tenminste dat zegt-ie zelf. 

Sinterklaas

In Haarlem bekijkt de rechter vandaag een verzoek om zwartgeschminkte pieten bij de landelijke intocht van Sinterklaas te verbieden. Tegenstanders van Zwarte Piet vinden het feest in Zaanstad aanstaande zaterdag racistisch. 

kindervredesprijs 2018

'Het zijn echte changemakers die op krachtige wijze laten zien dat kinderen de wereld in beweging kunnen brengen,' zei aartsbisschop Desmond Tutu vandaag over de genomineerden voor de Internationale Kindervredesprijs 2018. De drie finalisten komen uit alle delen van de wereld. We stellen ze aan je voor. 

dakloze helpt politie

Michael Rogers (46) zat rustig op de stoep toen hij zag hoe een man zijn auto in brand stak en daarna met een mes op voorbijgangers begon in te steken. Een man overleefde het niet, twee mensen raakten gewond. Ook agenten die op de man afkwamen, werden bedreigd.

Zwembad Stappegoor Tilburg

Tijdens een Halloweenfeest afgelopen zaterdag in zwembad Stappegoor in Tilburg, heeft een groep jongeren zich zo misdragen dat het feest eerder moest worden afgeblazen. 

Filmen

Je telefoon pakken als je een ongeluk ziet gebeuren. Niet om 112 te bellen, maar om filmpjes en foto's te maken. Volgens het Rode Kruis vindt bijna 90 procent van de Nederlanders dat je dat niet kunt maken. Omdat veel mensen het tóch doen, roept de organisatie deze week op om te helpen in plaats van te filmen: 'Een ongeluk is geen filmmoment...

Vuurwerk

De politie wil tijdens Oud en Nieuw een meldplicht voor mensen die gepakt zijn met illegaal vuurwerk. De politie hoopt dat agenten dan veiliger kunnen werken. Afgelopen jaren werden zij tijdens de jaarwisseling regelmatig bekogeld met zwaar vuurwerk. 3 vragen (én antwoorden) daarover.

bollywood T-Series

Een romantisch verhaal waarin de held achter een meisje aangaat. Eerst wil ze niet, maar na lang aandringen, een boel liedjes en dansscènes later, geeft ze zich toch gewonnen. Dat is ongeveer het recept van een Bollywood-film. Op YouTube zijn deze video's razend populair, en niet alleen in India.

Migranten onderweg naar VS

Meer dan zevenduizend mensen zijn vanuit Honduras onderweg naar de Verenigde Staten. Te voet, in trucks en op zelfgemaakte vlotten reizen ze via Guatemala en Mexico. Ze zijn op de vlucht voor armoede, werkeloosheid en geweld ...

Ambulance

In het Brabantse Esbeek raakten afgelopen zaterdag twee tieners gewond toen ze van een springkussen vielen. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. De twee zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Rijexamen

'Stop er maar mee. Dit lijkt nergens op.' Het gebeurt steeds vaker dat een rijexaminator dat zegt. De kandidaat mag dan rechtsomkeert maken naar de parkeerplaats, waar het examen begon. Nu mag je nog na twee weken opnieuw examen doen. Vanaf 29 oktober moet je zes weken wachten voordat je weer mag afrijden.

Martin Garrix

Voor de derde keer op rij is Martin Garrix uitgeroepen tot beste dj van de wereld. Lezers van het Britse tijdschrift Dj Mag riepen hem uit tot dé nummer één. Garrix kreeg de titel afgelopen zaterdag op AMF, het grootste festival van het Amsterdam Dance Event (ADE...

Arjan Lubach

En weer heeft Arjan Lubach internationaal succes met een video uit zijn televisieprogramma Zondag met Lubach. Een filmpje uit een item van vorige week over de ruzie tussen de Hongaarse president Victor...

Wim Kok

Gisteren overleed Wim Kok. Hij is tachtig jaar geworden. Wim Kok was van 1994-2002 premier van Nederland. Drie vragen (en antwoorden) over deze politicus.

Jamal Khashoggi

De regering van Saoedie-Arabië heeft toegegeven dat journalist Jamal Khashoggi niet meer leeft. Hij zou zijn omgekomen bij een gevecht op het Saoedische consulaat in Istanbul. De journalist was een tegenstander van het Saoedische regime. Weer...

Thailand_boys missing

Het was een grote verrassing voor de twaalf Thaise voetballers die afgelopen zomer wereldnieuws werden (omdat ze vastzaten in een grot). De jongens vertelden hun verhaal in de televisieshow van Ellen DeGeneres, en ineens zat voetbalheld Zlatan Ibrahimovic naast hen op de bank.

I Amsterdam

Voor toeristen is het dé plek om een foto te maken: in, rondom en bovenop de grote rood-witte letters I Amsterdam. En juist daarom moeten ze weg, vinden politieke partijen in de hoofdstad. De letters zouden een symbool van het massatoerisme zijn geworden, terwijl Amsterdam al die miljoenen toeristen die de stad jaarlijks bezoeken...

Jeugd Olympische Spelen 2018

Het Nederlandse zeilduo Bjarne Bouwer (15) en Laila van der Meer (18) heeft afgelopen weekend, op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires in Argentinië, een bronzen medaille gewonnen.

Kamperen

Een leider (23) van een scoutinggroep in Goes is donderdag vrijgesproken. Hij werd verdacht van het met opzet brandmerken van twee jongens en een meisje tussen 11 en 13 jaar. Het incident gebeurde vorig jaar zomer in België tijdens een zeeverkennerskamp. De jeugdleider was wel onvoorzichtig geweest, maar volgens de rechter wilde hij de scouts ...

Binnenhof Den Haag

Elke dag duizend leerlingen op bezoek in de Tweede Kamer, dat is wat het kabinet graag wil. De minister van Onderwijs reserveert daarom elk jaar 4,8 miljoen euro voor schoolreisjes voor middelbare scholieren. Dat geld is voor extra gidsen die rondleidingen geven én voor de bussen die klassen uit het hele land naar Den Haag gaan brengen.

Pannenkoeken

Normaal komt er handjevol bezoekers op een avond, maar zondagavond werd de website van pannenkoekhuis De Klomp in Best bezocht door meer dan 40.000 bezoekers. De reden? Een geintje van tv-programma Zondag met Lubach.

neonazi hoody

Na boze reacties op social media heeft kledingbedrijf C&A in Duitsland een hoodie voor kinderen uit de handel genomen. Het kledingstuk zou te veel lijken op de kleren die neonazi's dragen. 

Pinpas

Ze deden zich voor als postbezorgers en belden hun slachtoffers op met de aankondiging dat er een pakketje bezorgd zou worden. Hiervoor moest een klein geldbedrag betaald worden, en dat kon alleen door te pinnen. Zo maakte de 'babbeltruc-bende' duizenden euro's buit.

Jair Messias Bolsonaro

Hij wordt ook wel de 'Trump van de tropen' genoemd. Gisteren won Jair Messias Bolsonaro de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië. Drie vragen (en antwoorden) over deze omstreden politicus en presidentskandidaat.

Jamal Khashoggi

Hij ging afgelopen dinsdag het consulaat van Saoedi-Arabië in de Turkse stad Istanbul binnen, maar kwam daarna niet meer naar buiten. Volgens de Turkse regering is de sinds vorige week vermiste Saoedische journalist Jamal Khashoggi daar omgebracht. Zijn lichaam zou naar buiten zijn gesmokkeld. 3 vragen (en antwoorden) over deze zaak.

Strand schoonmaken

Plastic rapen op het strand, de hond van de buurvrouw uitlaten of helpen op de voetbalclub. Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 15 tot 25 jaar zet zich wel eens in als vrijwilliger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kat

Alcoholvrije prosecco of rosé voor de kat, een biertje zonder prik voor de hond. Deze 'diervriendelijke' drankjes liggen hier nog niet in de winkel, maar nu het economisch beter gaat geven ook Nederlanders steeds meer geld uit aan producten voor hun huisdier.

Selfie

Sommige mensen nemen wel heel veel risico bij het nemen van een perfecte selfie op een spannende plek. Volgens een groep Indiaase onderzoekers kwamen in de afgelopen zes jaar wereldwijd meer dan 250 mensen om bij het nemen van een zelfportret. 

Beatrix College_Tilburg

Voor leerlingen uit een 5 vwo-klas van het Tilburgs Beatrix College werd vandaag een grote taart bezorgd. Die kwam van het ministerie van Financiën. Het was een bedankje voor het napluizen van cijfers in het Belastingplan 2019. De leerlingen hadden daarin een fout ontdekt.

Vindicat Groningen

Geen geld en geen uitnodigingen voor officiële gelegenheden. Dat is de straf die de Groningse studentenvereniging Vindicat krijgt voor incidenten die de afgelopen jaren flink uit de hand liepen. 3 vragen (en antwoorden) hierover.

Asia Argento

Actrice Asia Argento heeft gisteren in een uitzending op de Italiaanse televisie toegegeven dat ze vijf jaar geleden het bed deelde met een acteur die toen nog minderjarig was. Acteur Jimmy Bennett beschuldigde haar eerder van seksueel misbruik en zei dat hij daaraan een trauma had overgehouden.

Aardbeving en tsunami Sulawesi

Het Indonesische eiland Sulawesi is afgelopen vrijdag getroffen door een aardbeving en een tsunami. Officieel kwamen tot nu 844 mensen om, maar Indonesische media spreken over zo'n 1.200 slachtoffers. Mogelijk zijn het er nog meer. In de zwaar getroffen afgelegen gebieden kunnen hulpverleners moeilijk komen omdat veel wegen vernield zijn.

Rechtbank

Jongerensoos ‘t Waeske in het Limburgse dorp Guttencoven is volgens de rechtbank in Maastricht verantwoordelijk voor de dood van Max (15) uit Born. 

Prik

Over het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV) doen allerlei fabels de ronde. Een ervan is dat de prik voor langdurige vermoeidheidsklachten zou zorgen. Dat dat niet klopt, bleek al eerder uit internationaal onderzoek. Nederlandse onderzoekers zeggen het nu ook: de prik is veilig.

Aldi Adilang

Aldi (19) van het Indonesische eiland Sulawesi werd gered nadat hij in zijn eentje 49 dagen op zee had gedreven. De drijvende houten hut waarop hij werkte, was op drift geraakt. 

Glazen Huis

Het was jarenlang net zo'n traditie als kerstmis zelf: het Glazen Huis van Serious Request . Dit jaar is alles anders. De inzamelingsactie van 3FM krijgt een nieuwe opzet, waarbij dj's zich niet meer laten opsluiten in het Glazen Huis. In plaats daarvan gaan ze zelf het land in om geld in te zamelen voor goede doelen.

Feest in zwembad

Dansen en feesten onder water. Feestgangers in de Italiaanse stad Padua daalden daarvoor met duikhelmen af naar de bodem van het diepste zwembad ter wereld.

Ongeluk Oss

In Oss is een ernstig ongeluk gebeurd. Een trein botste daar vanochtend vroeg op een bakfiets.

Glennis Grace

Glennis Grace heeft America's Got Talent niet gewonnen. Ze zong geweldig vond de jury, maar de zangeres kreeg niet genoeg stemmen van het Amerikaanse publiek.

Noord- en Zuid-Korea

Een warm welkom gisteren van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un voor zijn zuiderbuur Moon Jae-in. De aartsvijanden ontmoetten elkaar in de Noord-Koreaanse hoofstad Pyongyang. Drie vragen (en antwoorden) over deze bijzondere ontmoeting.

Bert en Ernie

Bert en Ernie wonen samen en kibbelen als een getrouwd stel. Een gerucht dat al jaren de ronde doet, is nu bevestigd door Sesamstraat-schrijver Mark Saltzman. 'Bert en Ernie zijn een koppel.'

Prinsjesdag 2018

Ministers met grote hoeden, Oranjefans (ook met hoeden) de Glazen Koets en de troonrede: het is weer Prinsjesdag. Vandaag maakt de regering de plannen voor het komende jaar bekend. Een paar foto's van vandaag uit Den Haag.

Pesten

Goed nieuws in de Week Tegen Pesten: het aantal leerlingen dat op middelbare scholen wordt gepest is sinds 2014 afgenomen. 

Eliud Kipchoge

Olympisch kampioen Eliud Kipchoge (33) heeft gisteren in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbeterd. De Keniaan rende de 42 kilometer en 195 meter in twee uur, een minuut en 39 seconden.

Kokosnoot
Feit of fabel?

Zwemmen na het eten is gevaarlijk. Wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel kloppen. Maar is dat altijd zo?

Orkaan Florence

Orkaan Florence die afgelopen dagen tekeerging in het oosten van de VS, neemt langzaam in kracht af. Toch is het gevaar voor de bewoners van de staten North en South Carolina nog niet geweken.

Geld

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging. Snel daarna ging het wereldwijd mis. Bank na bank stortte in. Het was crisis, ook in Nederland. Dinsdag presenteert het kabinet de plannen voor 2019. Drie vragen (en drie antwoorden) over de Nederlandse economie, tien jaar na de crisis.

Bellen in verkeer

Bellen of appen tijdens het autorijden of fietsen. Veel mensen doen het, maar het maakte de kans op ongelukken een stuk groter. Daarom start vandaag een nieuwe voorlichtingscampagne.

Dalai Lama

De Dalai Lama (83) is een van de belangrijkste religieuze leiders van de wereld. Hij heeft niet alleen veel volgelingen in alleen in Azië - waar veel boeddhisten wonen - maar ook in Europa en in de VS. Morgen komt hij naar Nederland om lezingen te geven. Drie vragen (én antwoorden) over deze wereldberoemde Tibetaanse monnik.

Glennis Grace

Glennis Grace staat vannacht weer op het podium van de Amerikaanse tv-show America's Got Talent. Ze strijdt met tien andere acts voor vijf plaatsen in de grote finale volgende week.

miljonairs Nederland

Het CBS doet ieder jaar onderzoek naar het aantal Nederlandse miljonairs. Uit de nieuwste cijfers (2016) blijkt dat er steeds meer écht...

Gymles

Niet alleen in de gymzaal, maar ook in de klas en op het plein moeten leerlingen gaan bewegen. Niet een paar keer per week, maar elke dag twee keer een half uur. Dat vinden adviseurs van drie organisaties voor onderwijs, sport en gezondheid.

Lili en Howick
Lili Howick

Het St. Gregorius College in Utrecht hangt vandaag de vlag uit omdat leerling Howick (13) en zijn zus Lili (12) toch in Nederland mogen blijven. Ze hoorden dat op het allerlaatste nippertje, voordat ze zaterdag eigenlijk uitgezet zouden worden naar Armenië.

Donald Trump

'Hij is een idioot. Het heeft geen zin om te proberen hem van iets te overtuigen. Hij is ontspoord.' In een nieuw boek over Donald Trump komen naaste medewerkers van de Amerikaanse president aan het woord. Wat ze zeggen liegt er niet om. Volgens Trump zelf is alles verzonnen.

Nationaal Museum Rio de Janeiro

Er waren miljoenen unieke voorwerpen en overblijfselen uit oude culturen te zien. Afgelopen zondag ging het Nationaal Museum in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro in vlammen op. Brazilianen zijn verdrietig, maar ook boos. 3 vragen (en antwoorden) over deze ramp.

sexting

Naaktfoto's of video's van jezelf of iemand anders in z'n ondergoed op internet zetten. Gewoon echt helemaal never nooit meer doen. Dat is een nieuw advies van de politie.

Greta Thunberg

Waarom zou je naar school gaan om van alles te leren, als politici zich totaal niet druk maken over wetenschappelijke feiten: de aarde warmt op en dat is schuld van de mens. Greta Thunberg (15) uit Zweden wil laten zien dat ze écht boos is. Sinds twee weken is ze daarom in staking.

ANP

'Lili (12) en Howick (13) zijn ondergedoken en op een veilige plek ondergebracht', dat schrijft hun moeder Armina in een brief aan het AD

Public restroom Seoul

Veilig en onbespied naar de wc gaan? Het klinkt als de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het niet in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Mensen zouden er gefilmd worden met verborgen camera's. Daarom checken speciale inspecteurs dagelijks de publieke toiletruimtes.

Frisdrank

Drink je veel cola light en mineraalwater? Dan heb je geluk, want waarschijnlijk betaal je dan binnenkort bijna 10 cent minder voor een liter.

Protest cartoonwedstrijd Wilders

De cartoonwedstrijd die Geert Wilders deze herfst organiseert, zorgt voor heel wat ophef. Duizenden demonstranten in Pakistan, doodsbedreigingen voor Wilders én de arrestatie van een man in Nederland die mogelijk een aanslag wilde plegen op...

Emara

Geen strak leren pak of een masker, maar een superheldencape en een hoofddoek. Emara is een nieuwe stripheldin uit de Verenigde Arabische Emiraten. Overdag is ze een gewoon tienermeisje dat Moza heet. 's Nachts gaat ze op pad om te vechten tegen het kwaad.

Bakkerij Amsterdam

De eigenaar van een pas geopende bakkerij in Amsterdam had de ophef over de naam van zijn zaak niet verwacht. Hij verwijderde de naam 'Anne & Frank' daarom van de winkelruit.

Schietpartij videogame-wedstrijd

Weer een dodelijke schietpartij in de Amerikaanse staat Florida. Tijdens een wedstrijd van Madden NFL 19, een American football videogame, schoot een van de gamers twee andere deelnemers en zichzelf dood. Wat is er bekend over deze zaak?

Asia Argento

Asia Argento was een van de eerste actrices die filmproducer Harvey Weinstein beschuldigde van seksueel misbruik. Nu ligt Argento zelf onder vuur.

Donald Trump

Slecht nieuws voor Donald Trump. Zijn vroegere advocaat bekende dat hij zwijggeld betaalde aan vrouwen met wie Trump affaires had. En dat is niet het enige. Trumps voormalig campagneleider stond tegelijkertijd terecht voor fraude. 5 vragen (en antwoorden) over hoe het zit.

Vaccinatie

De Wereldgezondheidsorganisatie sloeg vandaag alarm: het mazelenvirus rukt op in Europa. Dat komt omdat steeds minder mensen zich laten inenten. 5 vragen (en antwoorden) over deze ziekte.

Erasmusbrug

'Roep boe tegen spookfietsers'. Zo heette de campagne tegen spookfietsers op de Erasmusbrug in Rotterdam. De tekst en een tekening van een fietsend spookje, werden daarvoor op het wegdek van de brug geschilderd.

video school dresscode

Op een school in de VS ontstond vorige week gedoe toen de leerlingen in hun eerste schoolweek een video te zien kregen. Deze ging over de dress code van de school. 3 vragen over de ophef.

Rihanna attends the conference "GPE Financing Conference, an Investment in the Future" organised by the Global Partnership for Education in Dakar, 2018,

Hulp voor zieke kinderen, wederopbouw na een orkaan, voedselprojecten, schoon water, onderzoek naar alzheimer en kanker. Je kunt geen goed doel verzinnen of superster Rihanna zet zich er wel voor in. Gisteren stuurde ze een opvallend verzoek aan de Nederlandse regering.

Laura Dekker

Laura Dekker (22) was zestien toen ze op haar zeilboot Guppy een twee jaar durende tocht rond de wereld maakte. Haar geliefde Guppy blijkt nu vastgelopen op een rif in de Stille Oceaan. 

Maarten van der Weijden

Dat het zwaar zou worden, wist Maarten van der Weijden wel. Toch wilde hij alles op alles zetten om de Elfstedenzwemtocht door Friesland tot een goed einde te brengen. Maar kou en vermoeidheid sloegen uiteindelijk toe. Vanmiddag besloot hij, na 163 kilometer en 55 uur zwemmen, om te stoppen. 

leafs

Jahmil Dapaloe (16) uit Almere brak afgelopen jaar door als rapper Leafs. Vanaf dat moment moest hij optreden en ...

President Trump

Journalisten zijn slechte mensen, vijanden van het volk die niet van hun land houden en hun verhalen verzinnen. President Trump gaat met dit soort uitspraken al jaren tekeer tegen de media. Vaak noemt hij ze brengers van fake news, vooral als ze kritisch zijn over hem. Amerikaanse kranten lieten vandaag een tegengeluid horen. Vier ...

Nelson Mandela

Het is vandaag Nelson Mandela Dag, een dag voor vrijheid en democratie. Nelson Mandela werd precies honderd jaar geleden geboren. Dat hij de eerste gekozen zwarte president was van Zuid-Afrika en dat hij de apartheid afschafte, weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dit ook? 

Rechtbank oordeelt over zaak Anne Faber

Michael P. is vandaag door de rechtbank veroordeeld tot 28 jaar cel en TBS met dwangverpleging voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber (25). 

Inenting

Het kabinet wil volgend jaar 650.000 kinderen en jongeren extra inenten tegen de bacterie meningokokken. Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid vindt dat nodig omdat steeds meer mensen een infectie oplopen van meningokokken type W. Drie vragen over deze kwestie.

herdenking MH17

Vandaag is het vier jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte. Niemand van de inzittenden overleefde dit. De 196 Nederlanders die aan boord waren, worden vandaag herdacht.

Trump en Poetin_Helsinki

'Beschamend' en 'dom'. Zo noemen de Republikeinen en Democraten in de Verenigde Staten het optreden van president Trump tijdens zijn eerste officiële ontmoeting met Russische president Poetin. De twee spraken elkaar gisteren voor het eerst in Helsinki, in Finland.

Kampvuur strand

Nog geen achttien? Dan geen alcoholvrij bier voor jou op Schiermonnikoog. De eigenaar van de enige supermarkt op het eiland vindt het maar niks dat steeds meer jongeren alcoholvrij bier drinken.

YouTube

Je kent ze wel. Video's waarvan je denkt: klopt dit? YouTube wil iets doen tegen nepnieuws. Het platform wil bij groot nieuws video's van serieuze nieuwsbronnen op de voorpagina zetten.

Politiecel

Even kijken of niemand je ziet en dan snel een blikje of lippenstift in je tas stoppen. Het is zo gebeurd, maar wie voor winkeldiefstal gepakt wordt, belandt vaak in de cel.

Thailand_boys missing

De reddingsoperatie in Thailand is nog steeds in volle gang. Acht van de dertien jongens die vastzitten in een grot in Thailand zijn nu gered.

Zan TV_Afghanistan

Naar school gaan, sporten of naar de film. Voor jou doodnormale dingen, maar niet voor meisjes en vrouwen in Afghanistan. Een Afghaanse tv-zender die gerund wordt door vrouwen is dan ook heel bijzonder. 3 vragen en antwoorden daarover. 

Maedeh Hojabri_Iran

Van de regering moest ze haar excuus aanbieden op televisie, want met haar dansvideos op Instagram had Maedeh Hojabri (19) de morele regels van het land geschonden.

Thailand_boys missing

Goed nieuws uit Thailand! Vier van de dertien jongens die al ruim twee weken vastzitten in een grot, zijn vandaag gered door duikers.

Energiedrankjes

Het lijkt even of je een flinke oppepper krijgt, maar energiedrankjes zijn gevaarlijker dan je denkt. Aldi is de eerste Nederlandse supermarkt die dat toegeeft. Daarom verkopen ze daar vanaf 1 oktober geen energiedrankjes meer aan jongeren onder de veertien jaar.

Thailand_boys missing

Dolgelukkig bekijken familieleden van de vermiste jongens het filmpje dat reddingswerkers maakten. Twaalf jongens (11-16 jaar) en hun voetbalcoach (25) zitten al tien dagen vast in een ondergrondse grot in Thailand. Gisteravond werden ze gevonden.

Eindexamens 2018

Op het Rijswijks Lyceum zijn vier docenten ontslagen omdat ze zeven leerlingen de mogelijkheid gaven om antwoorden van hun herexamens te verbeteren.

Ze lieten zich niet tegenhouden door het verbod van de regering. Honderden mensen liepen gisteren in de Turkse hoofdstad mee in een mars voor gelijke rechten voor gays, biseksuelen en transgenders.

Popcorn

Zwemmen na het eten is gevaarlijk. Wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel kloppen. Maar is dat altijd zo?

Emmanuel Macron

De Franse president Macron vindt dat het tijd is dat de diensplicht voor jongeren terugkeert. Hij stelt daarom een service national universel voor. Drie vragen over zijn plan.

Glennis Grace

Afgelopen weekend deed de Nederlandse zangeres Glennis Grace auditie bij America's Got Talent. Ze maakte zoveel indruk dat Amerikaanse platenlabels in de rij staan om haar een contact aan te bieden.

Femke Halsema

Femke Halsema is de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Zij volgt de vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan op. 

Auto rijdt Telegraafgebouw in

Vanochtend vroeg ramde een bestelauto de glazen pui van het hoofdkantoor van de Telegraaf in Amsterdam. Drie vragen en antwoorden.

Erdogan laat zich toejuichen door aanhangers

In Turkije is president Erdogan opnieuw gekozen als president van het land. De verkiezingsstrijd tussen Erdogan's partij AKP en de oppositiepartij CHP was tot het laatste moment spannend. Drie vragen en antwoorden hierover.

Volvo Ocean Race

De Nederlandse ploeg won niet, maar Carolijn Brouwer (44) won de Volvo Ocean Race wel als eerste vrouw ooit. Ze zeilde met een Frans-Chinees team in de Chinese boot de Dongfeng.

Maaltijdbezorger

Even via de app inloggen met de code van iemand anders en je kunt aan de slag als maaltijdbezorger. Ook als je nog geen achttien bent. Vakbond FNV maakt zich daar zorgen over.

Social media

Het is examentijd in Algerije. Daarom ging in het Noord-Afrikaanse land gisteren het internet op zwart. De bedoeling is dat middelbare scholieren zo niet kunnen frauderen met de vragen. 

xxxtentacion

Veel reacties op social media na het overlijden van XXXTentacion (20). De Amerikaanse rapper werd tijdens een beroving op straat in Miami doodgeschoten terwijl hij in de auto zat.

Middelbare school

Schooldagen met acht lessen van 50 minuten? Veel scholen doen daar niet meer aan. Zij experimenteren met lesroosters waarin leerlingen voor een deel zelf hun lessen invullen.

Leeuw

Dumbest tourist ever. Dat schreef een safaripark onder de video van een toerist die vanuit een auto een leeuw over zijn bol wil aaien. Het park zette de beelden op YouTube als waarschuwing.

Pinkpop2018

De man die vanochtend met een busje een dodelijke aanrijding bij het festivalterrein van Pinkpop veroorzaakte, is aangehouden. Dat liet de politie weten tijdens een persconferentie in Landgraaf.

Grease

Eén van de populairste films aller tijden bestaat deze zomer 40 jaar: Grease. De romantische filmmusical gaat over de leerlingen van de middelbare school Rydell High. John Travolta en Olivia Newton-John spelen de hoofdrollen. De kans is groot dat jij, en je ouders vast ook, de film hebben gezien. Maar, wist jij deze 7 dingen al over...

roken minder stoer

Roken stond nog niet zo lang geleden voor 'stoer', 'sterk' en 'zelfverzekerd'. Dat is in een paar jaar tijd veranderd. Veel jongeren van nu vinden niet-rokers juist stoer en sterk. 

Muggen

Heel irritant. Wakker liggen door het gezoem van een mug. Zoemende muggen prikken niet, zeggen ze. Maar pas op! Eenmaal geland op jou, gaan ze meteen op zoek naar bloed.

trein

Slenteren langs de Seine en een dag later koffie drinken in Rome. Deze zomer mogen 15.000 achttienjarigen gratis met de trein door Europa. De Europese Unie betaalt. 

Trump en Kim Jung-un

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar voor het eerst ontmoet. Dat is bijzonder, want de twee landen waren jarenlang aartsvijanden. 

Tony Awards 2018

Veel emoties bij de uitreiking van de Tony Awards in New York gisteren. Leerlingen van de middelbare school in Parkland (Florida), waar in februari een dodelijke schietpartij was, zongen voor hun dramadocent. 

Emoji

Roodharig, grijs, kaal, met donkere krullen of genderneutraal. Google presenteerde vandaag een nieuwe serie emoji's.

Inés Zorreguieta

Verdrietig nieuws. Inés Zorreguieta, de jongere zus van koningin Máxima, is gisteravond in Argentinië overleden.

13 Reasons Why

Het tweede seizoen van13 Reasons Why draait nog maar net, maar de voorbereidingen voor een derde seizoen zijn alweer begonnen.

Scholieren

Samenwerken, conflicten oplossen, luisteren naar een ander, een mening formuleren. Je leert het allemaal op school. De minister wil dat scholen nog een stap verder gaan. Hij stelt daarom een nieuw vak voor: burgerschap. 

Beeldscherm

Onderzoekers weten het nu zeker. Te lang en te vaak turen naar een klein beeldscherm is slecht voor je ogen.

Spookrijder

David (21) en zijn rij-instructeur schrokken zich rot afgelopen zaterdag. Op de A4 bij Den Haag reed hen plotseling een spookrijder tegemoet.

Sjanine en Frits Pronk

Frits (16) heeft kanker. De chemokuren die hij krijgt, maken hem vaak erg ziek. Zijn oudere zus Sjanine wilde Frits opvrolijken en organiseerde daarom iets bijzonders voor haar broer.

Zwerfafval

We brengen alleen terug wat je op straat 'vergeten' bent. Dat was het idee achter een actie van de politie in Nieuwpoort in Zuid-Holland. 

Twitter

In het kader van de nieuwe Europese wet over privacy, blokkeert Twitter nu accounts van gebruikers die toen ze deze aanmaakten jonger waren dan dertien.

Hacken

Een groot bedrijf of een bank hacken. Er zijn jongeren die het als bijbaantje doen. En ze verdienen er nog veel geld mee ook.

Auto

Wat betekent roekeloos? In het dagelijks taalgebruik meestal 'onverantwoordelijk'. Voor een rechter die een zaak over een verkeersovertreding behandelt, is roekeloosheid iets anders. 

Woman car Saudi-Arabia

Vrouwen kunnen niet autorijden. Het is voor een vrouw ongepast om achter het stuur zitten. Een auto besturen is ongezond voor vrouwen. In Saoedi-Arabië zijn deze fabeltjes niet langer houdbaar. 

YouTube

De Egyptische rechtbank besloot afgelopen zaterdag dat Egyptenaren een maand geen YouTube mogen gebruiken. Op het videokanaal zou een video staan die beledigend is voor moslims.

Mamoudou Gassama

Mamoudou Gassama liep met zijn vriendin op straat, toen hij schreeuwende mensen zag die naar boven keken. Aan een balkon van een flatgebouw bungelde een kleuter (4).

Uitslapen

Slaap jij doordeweeks ook vaak te weinig, maar haal je dat in het weekend in? Dan heb je geluk, want dat blijkt goed te zijn voor je gezondheid.

Meningokokken

Afgelopen weekend overleed in Wijk bij Duurstede een veertienjarig meisje aan meningokokken. Dat is een gevaarlijke en besmettelijke ziekte, die vaak tieners treft.

Bosbrand

In september vorig jaar gooide een toen 15-jarige jongen vuurwerk in een kloof in een groot Amerikaans natuurgebied. Dat leidde tot een enorme brand en een schade van 37 miljoen dollar.

Dolfijnenshow

Een ritje op een olifant, een dolfijnenshow, een selfie maken met een orang oetan. Het klinkt onschuldig, maar voor de dieren die voor deze attracties ingezet worden, is het een hel.

Barack en Michelle Obama

Oud-president Barack Obama gaat aan de slag bij Netflix. Samen met zijn vrouw Michelle gaat hij films, series en documentaires maken.

Trein Japan

'Excuses voor het grote ongemak.' De Japanse spoorwegen hebben opnieuw sorry moeten zeggen. Voor de tweede keer in een paar maanden tijd vertrok een trein ... te vroeg! 25 seconden te vroeg, om precies te zijn.

Regenboogvlag

Op school eerlijk vertellen dat je homo of lesbisch bent? Volgens meer dan de helft van de Nederlandse middelbare scholieren kan dat. 

Anne Frank

'Deze verknoeide blz. zal ik maar benutten om "schunnige" moppen op te schrijven', noteert Anne Frank op 28 september 1942 in haar dagboek. 

Ronnie Flex

Doe je nu eindexamen, maar weet je nog niet wat je wilt gaan doen na de middelbare school? Geen nood. Ronnie Flex helpt je graag met kiezen.

Rijles

Geslaagd of gezakt? Het was altijd de instructeur die als eerste de uitslag van een rijexamen kreeg. De kandidaat zelf hoorde het pas daarna. Dat is nu veranderd.

Protest actrices rode loper Cannes

Mannen krijgen in de filmwereld meer kansen dan vrouwen. Als protest daartegen stonden gisteren 82 actrices en regisseurs op de rode loper van het filmfestival in de Franse stad Cannes.

the game donkere poppen

Ellen Brudet heeft in Amsterdam een poppenwinkel met donkere poppen. Sinds de populaire Amerikaanse rapper The Game haar winkeltje ontdekte, loopt de verkoop storm.

Kubus

Australiër Feliks Zemdegs (22) had maar 4,22 seconden nodig om de puzzel op te lossen. Zondag vestigde hij dit wereldrecord op een toernooi in Melbourne in Australië.

reclame youtube

YouTube heeft 1.400 video's verwijderd die reclame bevatten voor EduBirdie, een bedrijf dat verslagen en opstellen verkoopt aan scholieren en studenten.

Han Zicheng

'Wie wil mij adopteren? Eenzame oude man van tachtig. Sterk lichaam. Kan winkelen, koken en voor zichzelf zorgen', schreef Han Zicheng (85) op het briefje dat hij ophing in een bushokje.

Amélie Mijs

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Madurodam is een kinderherdenking. Amélie (15) is daarbij als kinderburgemeester van Madurodam.

Rogier Meijerink

De rechtbank verbiedt een lawaai-demonstratie tijdens Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Organisator Rogier Meijerink hoorde dat vandaag tijdens een rechtszitting.

Dodenherdenking 4 mei

Aanstaande vrijdag 4 mei is het Nationale Dodenherdenking. We herdenken dan met twee minuten stilte de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogen daarna.

Voetbal

Een biertje bestellen, ook als je nog geen achttien bent? In de meeste voetbalkantines is dat geen punt. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Instagram

Videobellen via Insta? Snel met een smiley op een story reageren? Binnenkort kan het, want Instagram krijgt nieuwe functies.

Avicii

De Zweedse dj Avicii, die eerder deze maand op 28-jarige leeftijd overleed, gaf voor zijn dood veel geld aan goede doelen. 

Jongen alleen

Het aantal Nederlandse jongeren dat jeugdzorg kreeg is flink toegenomen. Van 366.000 in 2015, naar ruim 405.000 in 2017. Dat betekent dat ruim 1 op de 10 jongeren jeugdzorg kreeg.

Prins Louis

Het was een verrassing voor de Britten, maar ook weer niet. Prins William en zijn vrouw Kate noemen hun pasgeboren zoon Louis.

Dolores Leis Antelo / Donald Trump

Is het haar kapsel? Of haar gezichtsuitdrukking? De vrouw die afgelopen week geïnterviewd werd voor een lokale Spaanse krant is plotseling wereldberoemd.

Ongeluk schoolbus India

In India zijn vanochtend dertien kinderen overleden omdat de schoolbus waarin zij zaten op een trein botste.

Berlijn_demonstratie antisemitisme

In een aantal grote Duitse steden protesteerden gisteren duizenden mensen tegen anti-joods geweld in Duitsland de afgelopen maanden.

Aanslag Toronto, Canada

In de Canadese stad Toronto reed gisteren een man met een gehuurd busje in op een aantal voetgangers. Tien mensen kwamen daarbij om en vijftien mensen raakten gewond.

Dylan McWilliams

Hoeveel pech kun je hebben? Dylan uit Amerika overleefde donderdag een aanval door een haai. En dat niet alleen, eerder werd hij al eens aangevallen door een beer en daarvoor door een ratelslang.

Kollegah en Farid Bang

In Duitsland zijn veel mensen woedend over de uitreiking van een muziekprijs aan rappers Kollegah en Farid Bang. Het duo wordt beschuldigd van het zingen van anti-semitische teksten.

Avicii

Gisteren klonk vanaf de Domtoren in Utrecht een bijzonder concert. Het was een eerbetoon aan de Zweedse dj Avicii die afgelopen vrijdag overleed.

IS-vrouwen

In vluchtelingenkampen in Syrië wonen ongeveer 145 Nederlandse 'kalifaatkinderen'. Ze kunnen niet zomaar met hun familie terug naar Nederland. Hoe zit dat?

examenstunts braver

Een rookbom, gooien met meel en eieren, vuurwerk of ander gedoe waarbij de politie ingrijpt. Het lijkt alsof die eindexamenstunts niet meer bestaan. De reden? Er mag niets meer van de school.

Queen Elizabeth

Het was het geronk van een helikopter dat koningin Elizabeth van Engeland een grapje ontlokte. 'It sounds like president Trump... or president Obama.'

WhatsApp

De Franse regering is bang dat WhatsApp gebruikt kan worden om Franse ambtenaren te bespioneren. Daarom is het land bezig met het bouwen van een eigen berichtendienst.

Teek

Als je veel in het groen bent, is het risico groot dat je een tekenbeet krijgt. Op zich is dat niet erg, maar een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen.

PSV kampioen

De Eindhovense voetbalclub PSV is gisteren landskampioen geworden. De club speelde een thuiswedstrijd en won met 3-0 van Ajax.

Roze KitKat

Na melk, puur en wit is er sinds kort ook roze chocola. De kleur en de smaak komen niet uit een potje, maar van de ruby-cacaoboon. Hoe zit dat?

President Trump

De Syrische president Assad en zijn troepen hebben afgelopen zaterdag waarschijnlijk gifgas gegooid op de Syrische stad Douma. Daarbij zijn vermoedelijk meer dan 40 slachtoffers gevallen. 

Girlsday bij IBM

Steeds meer Nederlandse meisjes kiezen op school voor een technische richting. Dat is goed nieuws. Omdat het in vergelijking met andere landen nog beter kan, is het vandaag GirlsDay.

Festival

Heb je zin in een festival, maar ben je onder de achttien? Of vind je de kaartjes te duur? Geen nood, deze lente en zomer zie je allerlei bekende acts ook gratis en voor niks.

YouTube

Een paar dagen nadat Despacito een record van 5 miljard views had bereikt, verdween de hit van Luis Fonsi en Daddy Yankee vanmiddag even van YouTube.

Vuurwerk

In de toekomst mogen gemeenten misschien zelf bepalen of ze het afsteken van vuurwerk verbieden. Minister Grapperhaus van Justitie onderzoekt dit nieuwe plan.

Bye bye Facebok_Lubach

'Het is het grootste spionageproject in de geschiedenis van de mensheid', zei Arjen Lubach tijdens de laatste aflevering dit seizoen van Zondag met Lubach. Hij riep op tot een boycot van Facebook.

Protest Dalit_India

Duizenden Indiërs gingen gisteren overal in het land de straat op. Ze zijn woedend over de aanpassing van een wet die mensen uit de 'laagste kaste' beschermt tegen discriminatie.

dubbelportret

Lil'Kleine met zijn jongere ik. Of Ruud Feltkamp met een piepjong Ruudje ernaast. Instagrammer Ard Gelinck shopt oude en nieuwe foto's van BN'ers in elkaar. En dat levert leuke plaatjes op!

Scheiding

Het klinkt logisch, maar het gebeurt nog veel te weinig. Scheidende ouders die écht samen met de kinderen bepalen hoe hun leven eruit moet zien na de scheiding.

wilde poema californie

Dat was schrikken voor bewoners in Azusa, in de Amerikaanse staat Californië: er liep gister een wilde poema door hun achtertuinen. Hij snuffelde wat rond en krabde aan een paar deuren.

Chinese karakter

Zo'n 170 leerlingen doen deze weken examen Chinees. Sinds dit schooljaar is het namelijk voor het eerst een officieel examenvak. Voorlopig alleen op vwo-niveau.

Brand Kemerovo_Rusland

Bij een brand in een winkelcentrum in Rusland zijn zeker 64 mensen omgekomen. Rusland-correspondent David Jan Godfroid vertelt erover op de website van de NOS.

Door Boko Haram ontvoerde Nigeriaanse meisjes

In Nigeria zijn meer dan 100 meisjes vrijgelaten. Ze werden vorige maand ontvoerd door terroristen van Boko Haram. Soldaten van het leger brachten de meisjes weer terug naar hun ouders.

Moeder met kind Downsyndrom

Vijftig moeders van kinderen met Down maakten samen een ontroerend filmpje. In de auto zingen ze mee met het liedje A Thousand Years van Christina Perri.

Sarkozy_Frankrijk

Volgens de Franse krant Le Monde is Nicolas Sarkozy opgepakt. De krant schrijft dat de oud-president van Frankrijk de komende 48 uur wordt verhoord.

Nick en Logan Pauk

Twee weken geleden overleed de Nederlander Nick van der Laan (17) aan botkanker. De Amerikaanse vlogger Logan Paul - van wie Nick groot fan was - is daar zo van onder de indruk dat hij een eerbetoon online heeft gezet.

Urinoir

Meer mannen voor de klas. Dat was de achterliggende boodschap van een gek cadeau dat de Pabo van Arnhem-Nijmegen afgelopen zaterdag kreeg.

geluk

De Finnen hebben de Noren verslagen. Ze staan nu bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Nederland staat weer op de zesde plaats.

naakt mini golfen

Met zoveel mogelijk blote spelers op een mini-golfbaan. Dat is de bedoeling van een recordpoging 25 maart in Tilburg. Het wordt vooral georganiseerd om te laten zien dat bloot niet eng of raar is.

Selena en Francia

Dat het lichamelijk zwaar zou zijn wisten ze wel, maar dat een niertransplantatie ook psychische gevolgen heeft, hadden ze niet verwacht. De donor van Selena Gomez vertelt erover.

Scholierenprotest Amerika 14 maart 2018

‘Trots op jullie allemaal. Geef nooit op! Jullie zijn de verandering’, twitterde Miley Cyrus gisteren. Ook andere sterren steunen de protesten tegen wapengeweld in Amerika. 

AI-bril China

Het klinkt als een uitvinding uit een science fiction-film, maar de Chinese politie gebruikt 'm echt: een superbril waarmee je kunt zien of er een verdacht persoon voor je staat.

Jeroen Kampschreur

‘Ik baal heel erg als ik uiteindelijk zonder medaille naar huis ga', zei zitskiër Jeroen Kampschreur (18) vorige week tegen 7Days. Balen hoeft niet, want hij heeft zijn eerste Paralympische gouden plak binnen!

plastic

Bedrijven en gemeenten krijgen nog drie jaar om het aantal rondzwervende plastic flesjes te verminderen. Als dat niet lukt, komt er statiegeld op kleine petflessen. Hoe zit dat precies?

Schoolbord

Alleen maar hoge cijfers omdat je extreem slim bent en toch stoppen met school. Of cum laude afstuderen, maar geen baan kunnen vinden. Jongeren met autisme overkomt het regelmatig. 

Dino

Altijd al een dino willen klonen? Dit voorjaar kan het met een nieuwe game: Jurassic World Alive.

Politie

Bij een middelbare school in Spijkenisse verzamelden zich vanochtend politieagenten in kogelwerende vesten.

Politie onderzoekt zaak Sergei Kripal in Salisbury

Wat maakte een Russische ex-spion en zijn dochter zo ziek, dat ze nu op de intensive care liggen? 3 vragen over een mysterieuze zaak.

Dance Dance Dance

Het duurt nog even voor je hun danskunsten kunt zien, want Dance Dance Dance komt pas in het najaar op tv. Vandaag werd al bekend wie de nieuwe danskoppels zijn. Wie danst met wie?

Protest Witte Huis

Bij het Witte Huis in Washington lagen gisteren tientallen studenten doodstil op de grond. Ze wilden de slachtoffers symboliseren van de schietpartij op een school in Florida vorige week. Nikolas Cruz (19) schoot daar 14 leerlingen en 3 docenten dood.

thuiszitters

Problemen thuis, hoogbegaafdheid, autisme of een handicap. Het zijn allemaal redenen waarom meer dan 4.000 kinderen in Nederland maandenlang niet naar school gaan.

Eerste kamer_donorwet

Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde vanmiddag voor de nieuwe donorwet. Dat betekent dat elke Nederlander voortaan automatisch orgaandonor is. Behalve als je aangeeft dat je dat niet wilt.

Ronnie Flex

Rapper Ronnie Flex was gisteren de grote winnaar bij de uitreiking van de Edisons Pop 2018. Dit zijn belangrijke Nederlandse muziekprijzen.

Drone Clash

Vandaag strijden acht teams op vliegveld Valkenburg in de competitie DroneClash. De teams moeten met hun eigen drone(s) zoveel mogelijk andere drones uit de lucht halen.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren, de Big Ben? De kans dat je die samen met klasgenoten gaat bekijken is kleiner geworden. Veel scholen vinden een schoolreis naar steden waar de afgelopen jaren aanslagen waren, te gevaarlijk.

Koe Hermien

Koe Hermien heeft eindelijk rust. Zondagavond werd ze gevangen. Na haar wekenlange zwerftocht heeft ze nu een plaatsje in het koeienrusthuis. 

Cybercrime

Wat vind jij erger? Een dvd stelen uit een winkel, of een film of serie downloaden zonder ervoor te betalen? 

leonardo dicaprio en kate winslet

Je leven te danken hebben aan Kate Winslet en Leonardo DiCaprio. Het overkwam Gemma (28) uit Engeland.

Halfdan_IJsland

Natuurkunde moeilijk? Niet voor Halfdan (15) uit IJsland. Hij ontdekte een foutje in zijn lesboek over een ingewikkelde natuurkundige theorie.

Bedankje aan NS

‘Bedankt voor jullie snelheid, fearless optreden, veiligheid en bescherming. Jullie zijn mijn superhelden.’ 

Technische beroepen

Er wordt al langer gepraat over de dalende populariteit van het middelbaar beroepsonderwijs. Nu is er 'goed nieuws': uit onderzoek blijkt dat je met een mbo-diploma op zak makkelijk werk vindt.

Donorregistratie

Vandaag debatteert de Eerste Kamer over de nieuwe wet over orgaandonatie. Als alles doorgaat ben je straks automatisch orgaandonor, tenzij je daar bezwaar tegen hebt gemaakt.

Bruno Mars wint meeste Grammy's
Grammy Awards 2018

De Grammy Awards horen bij de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. Zondagavond werden de Grammy's in de VS uitgedeeld. Zanger Bruno Mars en rapper Kendrick Lamar waren de grote winnaars.

Elle Darby

Het leek blogster Elle Darby (22) een mooie deal. Vier nachten gratis overnachten in een luxe hotel, in ruil voor een positief verhaal op YouTube en Instagram.

Het Capitool Washington

In Amerika kunnen alle ambtenaren weer aan het werk. De shutdown van de overheid is na drie dagen weer voorbij. President Donald Trump zette daar maandag een handtekening voor.

Witte Huis, Washington D.C.

Wie het telefoonnummer van het Witte Huis in Washington belt, krijgt sinds zaterdag een voicemail met een nogal ongewone mededeling.

Inbreker

De inbreker had het huis al overhoop gehaald, toen vader Louis en zijn dochters Nina en Julia thuiskwamen. Hij vluchtte naar de bijkeuken, waar hij zich door het raam probeerde te wurmen. 

vaatwastabletten

In Engeland en Amerika bestaat op YouTube en social media een nieuwe, maar levensgevaarlijke rage: capsules met vloeibaar wasmiddel eten. 

Facebook Messenger

In Denemarken zijn 1.004 jongeren aangeklaagd voor het delen van twee seksfilmpjes via Facebook Messenger. De politie kwam in actie na een tip via Facebook.

Energiedrankjes
Nieuws

Nederlandse kinder- en jeugdartsen zijn bezorgd. Op de spoedeisende hulp behandelen zij steeds vaker tieners die te veel energiedrank hebben gedronken.

pestkoppen seks

Jongeren die het niet erg vinden om anderen te manipuleren en daar zelf beter van worden, hebben vaker seks dan leeftijdsgenoten die dat liever niet doen. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek.

wijk bij duurstede

Jongeren uit Wijk bij Duurstede hebben met Oud & Nieuw minder schade aangericht dan vorig jaar. Daarom krijgen ze nu een beloning.