Wat wil jij later worden? Juf? Dikke kans dat je een meisje bent. Hoop je iets in de techniek te gaan doen? Dan ben je vast een jongen. De verschillen in toekomstplannen voor jongens en meisjes zijn nog steeds groot, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

beeld flickr

Het mág niet, maar alcohol bestellen als minderjarige blijkt nog altijd vrij makkelijk. Vlogger Sven van der Meulen (zelf allang 18-plus) liet een 15-jarige jongen bij vier supermarkten drank bestellen en thuis bezorgen. 

Hoofdpijn, koorts en overal spierpijn. Volgens gezondheidsinstituut Nivel komt er een griepgolf aan. Deze vier dingen wist je vast nog niet over griep.

Ben jij een beetje handig met computers? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan moet je je misschien even storten op de software van Model 3 van de Tesla. Wie die weet te hacken, krijgt 700.000 dollar (630.000 euro) van de autofabrikant.

Spannende tijden in de VS. President Trump wordt impeached. Dat heeft een meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besloten. Dat betekent dat er een afzettings-rechtszaak komt tegen Trump in de Senaat. Trump is pas de derde Amerikaanse president die dit overkomt.

beeld twitter

Voetballen kan de Nederlander Bernio Verhagen niet zo goed, maar liegen des te beter. Zo goed zelfs dat hij al bij verschillende profclubs een contract ondertekende. Maar hij liep tegen de lamp en werd gearresteerd. En hij wist weer te ontsnappen door razendsnel een politiebusje uit te rennen.

Als Moos boos is, blaast hij. Als Nala spint, is ze tevreden. En als Simba zijn oortjes naar achter trekt, is hij chagrijnig. Zo gemakkelijk is het toch om je kat te lezen? Nou, nee dus, zo blijkt nu uit een groot internationaal onderzoek.

Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, heeft een wel heel bijzondere gast in haar nieuwste video. Niemand minder dan Lady Gaga liet haar make-up doen door de Nederlandse beautyvlogger.

2
Film

Van YouTube naar het grote witte doek. MeisjeDjamila, Dylan Haegens en Kalvijn gingen hem al voor, maar nu komt ook Gio Latooy met een echte bioscoopfilm. In Project Gio loopt een ongepland feest vreselijk uit de hand.

Desi Bouterse, de president van Suriname, moet twintig jaar naar de gevangenis. Dat heeft een rechter bepaald. Bouterse was ook in 1982 president. In dat jaar werden er 15 mensen doodgeschoten die het niet met hem eens waren.

De Chinese regering vindt gamen zonde van de tijd. Jongeren en kinderen kunnen die beter besteden aan school of sport, zo luidt het officiële overheidsstandpunt. Daarom gelden er vanaf nu nieuwe strenge gameregels voor alle Chinezen onder de achttien. Kan de overheid dat zomaar bepalen en controleren? In China wel. 

De grote internationale klimaatconferentie die in december in Chili gehouden zou worden, gaat niet door. De Chileense president besloot dat de situatie in het land te gevaarlijk en onrustig is.

Precies een jaar geleden werd Rob Jetten (32) partijleider van D66. Hij heeft een druk jaar achter de rug. Gisteren vertelde hij in talkshow Pauw dat hij nog niet zeker weet of hij bij de volgende verkiezingen wel lijsttrekker wil worden. Wat hem betreft mag het wel een keer een vrouw worden. Deze zeven dingen wist je (waarschijnlijk)...

Van over de hele wereld is verrast, geschrokken en verontwaardigd gereageerd op de bombardementen die Turkije woensdag begon op Noord-Syrië. De Turkse president gaf de opdracht om Syrië aan te vallen kort na de beslissing van de Amerikaanse president Trump om het Amerikaanse leger uit die regio terug te trekken. Wat is er aan de hand?

Onder de Dom tegen Bilal Wahib opbotsen? Of op het Vredenburg ineens naast Abbey Hoes staan? Tijdens het Nederlands Filmfestival (NFF) kan dat zomaar gebeuren. Dan wemelt het in Utrecht van de filmsterren. Natuurlijk kun je er ook gewoon een heleboel Nederlandse films gaan zien. Maar er is nog meer te doen.

Yusuf Khalid (14) uit Amsterdam is dit jaar de Koning van de Jeugd. Die titel won hij afgelopen april met een toespraak tijdens een speechwedstrijd van Unicef. Hij nam het daar in op voor jongeren met een depressie. Wat vond de Koning van de Jeugd van de troonrede van de échte koning op Prinsjesdag?

Boze Britse meisjes demonstreren sinds eind vorige week op hun school voor het recht om een rok te mogen dragen. Hun school besloot onlangs om de kledingvoorschriften genderneutraal te maken en alleen nog maar broeken toe te staan. 

Heb jij ooit voor de grap zout in de koffie van een vervelende leraar gestrooid? Of een briefje met ‘Ik ben gek’ achter op zijn jas geplakt? Zeven Amerikaanse leerlingen worden ervan beschuldigd nog veel verder te zijn gegaan. Tijdens een kookwedstrijd op school zouden ze urine en sperma in pannenkoeken hebben gestopt.

Een rechter in Frankrijk heeft vandaag de eigenaresse van haan Maurice gelijk gegeven. Maurice en zijn eigenaresse Fesseau moesten begin juli voor de rechter komen, omdat de buren veel last zouden hebben van het gekraai.

Het is opnieuw compleet chaos in het Verenigd Koninkrijk. En natuurlijk weer door de Brexit. Premier Boris Johnson maakte deze week flink ruzie met het Lagerhuis (de Britse Tweede Kamer) over zijn plannen. De tijd dringt, maar een oplossing is nog lang niet in zicht. Wat is er nu weer aan de hand?

De boeddhistische monnik Mindar is wijs en preekt vol passie over de gevaren van lust, woede en egoïsme. Tijdens het gebed vouwt hij keurig zijn handen en spreekt hij op zalvende toon. Net echt.

AFP

De Thaise koning Rama X maakte deze week bekend dat hij een ‘bijvrouw’ heeft. Op de foto’s die hij van zijn nieuwe liefje deelde, is ze te zien in een weinig verhullende sport-bh, als helikopterpiloot en als parachutist.

Spannende tijden in de Italiaanse politiek. Premier Giuseppe Conte (op de foto hierboven) heeft gisteren ontslag genomen. En daarmee is de chaos in de regering compleet. Komen er straks verkiezingen en komt daarmee de populist Matteo Salvini aan de macht? Of gaat de linkse partij de huidige premier helpen?

beeld twitter

Na de discussies over de blauwe of gouden jurk en de stem die Yanny of Laurel zei, is er weer een dilemma waar veel mensen op internet hun hoofd over breken. Is het een konijn of...

Het was je misschien ontgaan, maar vandaag is het Internationale Kattendag. Grappige kattenfilmpjes kijk je meestal op je telefoon. Maar vanavond kun je in zes bioscopen viral kattenvideo's op een groot scherm zien. De kattenfilm duurt ruim een uur.

Toeristen die halfbloot in eeuwenoude fonteinen springen, pizza-etende jongeren die knoeien op oude monumenten en rolkoffers die over marmeren tegels knarsen. Het stadsbestuur van Rome heeft er meer dan genoeg van. En dus zijn de regels in de oude stad flink aangescherpt.

Het zal je maar gebeuren. Je ligt lekker te dobberen in het water bij een prachtig wit rivierstrand als je ineens wordt opgeschrikt door een scherpe pijn in je teen. Er hangt een piranha aan! Zwemmers bij het populaire toeristenstrand White Beach in Suriname overkwam dat deze week.

Pixabay - Office - Computer

Zomervakantie is leuk, maar ook duur. Meer vrije tijd betekent ook meer tijd voor leuke dingen. Je kunt wekenlang vroeg opstaan om tomaten te plukken of rondrennen met dienbladen op een vol terras. Maar het kan ook anders! Zeven creatieve ideeën om geld te verdienen.

De Mexicaanse drugsbaron El Chapo moet voor de rest van zijn leven de cel in. Dat maakte de rechtbank in New York vandaag bekend. De Mexicaan stond terecht voor de smokkel van 1,2 miljoen kilo cocaïne en een flink aantal moorden. Deze dingen wist je vast nog niet over El Chapo.

Miljardair Bill Gates is naar de derde plaats gezakt op de beroemde miljardairslijst van Bloomberg en Forbes. Hij moet de Franse zakenman Bernard Arnault laten voorgaan. Jeff Bezos blijft de rijkste mens ter wereld.

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de vliegramp met de MH17 gebeurde. Op meerdere plekken in Nederland wordt die ramp vandaag herdacht. In Vijfhuizen is de grootste herdenking met veel van de nabestaanden van de vliegramp. Premier Rutte is daar ook bij.

Stiekem je telefoon gebruiken tijdens een schaakpartij is natuurlijk niet de bedoeling. Toch deed de 58-jarige Lets-Tsjechische grootmeester Igors Rausis dat vorige week tijdens een wedstrijd. Hij had zijn telefoon op de wc verstopt.

Prinses Haya, één van de zes vrouwen van sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum uit Dubai, is gevlucht voor haar man. Ze heeft asiel aangevraagd in Londen. 

Herlees jij elke zomervakantie alle Harry Potter-boeken? En heb je de films allemaal al zes keer gezien? Goed nieuws voor fans van de tovenaarsleerling van Zweinstein! Er komt waarschijnlijk een tv-serie over Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel.

Feest voor Eurovisiesongfestivalwinnaar Duncan Laurence vandaag. Hij werd officieel gehuldigd door de burgemeester van Hellevoetsluis, de plaats waar hij opgroeide.

Dat Kim Jong-nam weinig op had met het schrikbewind van zijn halfbroer Kim Jong-un was al bekend. Maar volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal was de in 2017 vermoorde Noord-Koreaan ook een CIA- informant. Wie was dit mysterieuze feestbeest met geheime missie? 

Quentin Tarantino

Bijna precies 25 jaar na cultklassieker Pulp Fiction verschijnt er weer een nieuwe film van Quentin Tarantino (56). En dat zorgt altijd voor hooggespannen verwachtingen onder filmliefhebbers. Wie is de regisseur achter klassiekers als Inglourious Basterds, Reservoir Dogs en Kill Bill

Op de foto hierboven is het een dubbelganger van president Trump die voor het Amsterdamse paleis op de Dam wandelt. Maar misschien komt de échte Donald Trump binnenkort ook langs in Nederland. Koning Willem-Alexander heeft hem uitgenodigd.

Foto AFP

Veel gedoe de laatste weken over Huawei. Tussen de Chinese telefoonreus en de Verenigde Staten is het oorlog. Het bedrijf zou spioneren voor de Chinese overheid en krijgt mogelijk te maken met een boycot. Wat is er precies aan de hand? En wat als je zelf een Huawei-toestel hebt? Zes prangende vragen over deze kwestie.

4
Film

Het sprookje van Aladdin en de wonderlamp kent iedereen, maar in de nieuwe Disney-versie wordt het bekende verhaal nieuw leven ingeblazen. Aladdin is één groot vrolijk feest vol aanstekelijke nummers. 

Foto Jean Rolfe

Het leven van de vosjes Ginger, Biscuit, Big Tip en Little Tip begon een beetje treurig. Ze verloren hun moeder nog voor ze geboren waren. Maar de Britse boer Chris Rolfe (24) redde de vier met een spoedkeizersnee uit haar buik. En zijn moeder Jean adopteerde ze. 

Veel inwoners van de provincie Groningen lagen vanochtend te schudden in hun bed. Een grote aardbeving ontstond rond 5.45 uur vanmorgen in het dorp Westerwijtwerd. Ook in andere dorpen in de buurt en in de stad Groningen werd de beving gevoeld. 

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben hun zoon getoond aan de wereld. 'Hij is lief en erg rustig', zei Meghan tegen de journalisten, die naar Windsor Castle waren gekomen.

Veel mensen dachten eigenlijk dat hij allang dood was, maar afgelopen week verscheen Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), voor het eerst in vijf jaar ineens weer in een video. In het filmpje prijst al-Baghdadi de aanslagplegers van Sri Lanka. Wie is deze superschurk?

In de Duitse plaats Bocholt, vlak over de grens, is een wel heel bijzondere snelheidsboete uitgedeeld. Een duif vloog zó hard dat hij werd geflitst door een flitspaal. 

Het is vandaag een belangrijke dag in Japan. Voor het eerst in tweehonderd jaar treedt een keizer af. Keizer Akihito (85) stopt omdat hij zijn werk te zwaar vindt. Zijn zoon Naruhito (59) volgt hem op. En met een nieuwe keizer verandert er veel in het land. De jaartelling bijvoorbeeld. 

De extreemrechtse Jaïr Bolsonaro trad begin dit jaar aan als president van Brazilië. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij onder andere om corruptie aan te pakken, maar sinds zijn aantreden domineren vooral schandalen. Vanwege zijn radicale uitspraken wordt hij de ‘Trump van de tropen’ genoemd. Zeven omstreden uitspraken van deze leider...

Al de helft van zijn leven is hij wereldberoemd, maar succes maakt niet per se gelukkig. Justin Bieber is in behandeling voor depressies, zo liet hij zijn fans weten. Eerst wil hij zich beter voelen, dan pas komt er weer een nieuw album. 

Het lijkt een enorme boekenkast, maar het is een muurschildering. Vanaf deze week is die te zien in de Utrechtse Mimosastraat. Graffitikunstenaar JanIsDeMan bedacht en maakte het kunstwerk.

Een voorstad van New York heeft besloten dat alle kinderen die niet zijn ingeënt tegen de mazelen niet meer welkom zijn in openbare ruimtes, zoals scholen en winkelcentra. De gemeente Rockland wil zo voorkomen dat de mazelenuitbraak zich verder verspreidt.

provinciale staten verkiezing

Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie is de absolute winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen die woensdag werden gehouden. De nieuwkomer werd meteen de grootste partij. Nooit eerder werd een partij die voor het eerst meedeed, in één klap de grootste. Dit zijn de 5 belangrijkste punten.

Oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic (73) moet levenslang de cel in. Dat besloot de rechter in hoger beroep vandaag. De Serviër maakte zich begin jaren '90 schuldig aan volkerenmoord. Wie is deze superschurk?

provinciale staten verkiezing

Nog een kleine week en dan zijn er in Nederland weer verkiezingen. Op woensdag 20 maart wordt er gestemd voor de Provinciale Staten. En daarmee ook voor de Eerste Kamer. En o ja, ook nog voor de Waterschappen. De opkomst is doorgaans laag want weinig mensen snappen waarvoor ze kiezen. Nou, hiervoor...

Op Britse scholen wordt vanaf komend schooljaar gratis maandverband en tampons uitgedeeld. De maatregel wordt genomen omdat één op de tien meisjes geen geld heeft om dat zelf te kopen.

Hoe voorkom je een ganzenplaag? Met varkens! In de Utrechtse gemeente Houten worden sinds deze week tien biggen de wei in gestuurd om eieren op te peuzelen. ‘Alsof ze worden losgelaten in een snoepwinkel.’

Het is vandaag Werelddenkdag. Zou jij ook weleens wat vaker briljante ideeën uit je hersenen willen persen? De beste breinen uit de geschiedenis hadden daar zo hun eigen trucjes voor.

Onder de indruk van de oranjeblonde gloed in het haar van Trump? Of heb je meer met het strakke kapsel van Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un? Een Vietnamese kapper tovert je om tot ware look-a-like.

3.5
Film

Meestal zitten animatiefilms vol fantasiefiguren. Zo ook Corgi: over vier vorstelijke honden gaat die zich niet altijd even koninklijk gedragen. Maar ook de Britse koningin Elizabeth, haar man prins Philip en zelfs de Amerikaanse president Donald Trump hebben een grote rol. Die mengelmoes van echt en fantasie is best heel grappig.

In een buitenwijk van de Amerikaanse stad Houston (Texas) is gisteren een tijger gevonden. Het véél te dikke roofdier zat in een kleine kooi in een verlaten huis. Het roofdier werd gevonden door twee jongens die in het huis stiekem wiet wilden roken. Ze dachten eerst dat ze aan het hallucineren waren, melden Amerikaanse media.

Ben jij geboren in 2001, 2002, 2003, 2004 of 2005? Dan kun je elk moment een een oproep in de bus krijgen voor een prik tegen meningokokkenziekte.

Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum is op zoek naar een look-a-like van dit meisje uit de Bronstijd (ongeveer 2000-800 v. Chr.) De uitverkorene krijgt de eer om in vier korte films de rol van Julia te spelen.

2
Film

Als je terug in de tijd kunt reizen, wat zou je dan anders doen? En hoe verloopt je leven als je fouten kunt terugdraaien en andere beslissingen mag nemen? Ben je dan gelukkiger of word je juist knettergek van alle dilemma’s? Dat is waar Time Freak om draait. Een interessant gegeven. Helaas levert dat geen boeiende film op.

Op het Malieveld in Den Haag demonstreren vandaag duizenden scholieren voor een beter klimaat. De organisatie spreekt van 15.000 tot 20.000 klimaatspijbelaars. De politie heeft dat aantal nog niet bevestigd of ontkend. Eerder had de politie het over vierduizend tot vijfduizend jongeren. Hoe dan ook zijn het er veel meer dan de drieduizend die...

Foto HBO

Kun je niet wachten tot eindelijk het laatste seizoen van Game of Thrones te zien is? Nog heel even geduld. Vanaf 14 april is het achtste seizoen op HBO (via Ziggo) te zien. Vandaag werden de eerste foto's vrijgegeven.

Beeld Flos

Roger Stone (66) is al dik vijftig jaar politiek adviseur van verschillende Republikeinse presidentskandidaten, onder wie Donald Trump. Vorige week werd hij door de FBI van zijn bed gelicht omdat hij mogelijk iets te maken heeft met de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Deze week ontkende hij voor de rechter. Wie is...

Of je nu van winters weer houdt of niet, komende dagen is er geen ontkomen aan. Het sneeuwt! Wat weet je eigenlijk over die dwarrelende witte vlokken? We hebben wat sneeuwfeitjes op een rijtje gezet. ‘Snowhow’ dus, waarmee je de sneeuwexpert kunt uithangen!

Om te voorkomen dat meisjes de aandacht van mannen trekken, worden in sommige Afrikaanse landen hun borsten letterlijk platgestreken. Met gloeiend hete stenen worden ze bewerkt in de hoop dat ze niet verder groeien. Uit onderzoek van de Britse krant ...

Spierpijn, een snothoofd en bonkende koppijn: er heerst weer griep! Heb jij geen zin om een week proestend en rillend in bed door te brengen? Raak dan vooral zo min mogelijk vieze dingen aan.

4
Film

Vier vriendinnen, drie buurjongens, één sneeuwstorm en geen mobiel bereik. De Nederlandse thriller Vals heeft alles in zich om je anderhalf uur stijf van de spanning op je bioscoopstoel te laten zitten. Licht uit, angst aan!

In België spijbelden vandaag 32.000 scholieren tegelijk. Ze gingen in Brussel de straat op voor het klimaat. De scholieren noemen het zelf ‘brossen voor de bossen’. Brossen is het Vlaamse woord voor spijbelen. Op 7 februari is er ook een klimaatmars in Nederland.

De Nederlandse thriller Vals draait vanaf vandaag in de bioscoop. Romy Gevers (20) speelt in de film de wat onzekere Kim, die met haar vriendinnen een weekend naar de Ardennen gaat en daar een doodeng avontuur beleeft. ‘Tijdens de opnames speelden we ’s avonds elke avond Weerwolven en dronken we kopjes thee.’

Beeld Flos

Hij wordt geboren met een gouden lepel in zijn mond. Hij loopt binnen op een schimmig creditcardbedrijf voor superrijken. Maar als hij voor heel veel geld kaartjes verkoopt voor een mega-luxueus festival op de Bahama’s valt hij door de mand. Dat festival blijkt de glamour van een gemiddeld scoutingkamp te hebben. Woedende bezoekers sleepten hem...

Het plan voor de Brexit dat premier Theresa May heeft gesloten met de EU is gisteravond met een overweldigende meerderheid weggestemd in het Britse parlement. Een enorme tegenvaller voor de Britse premier, haar positie wankelt en er is grote onduidelijkheid over 'wat nu?'.

Op Terschelling en Vlieland zijn mensen vandaag massaal aan het jutten geslagen. Op de stranden liggen onder meer ingepakte Ikea-meubels, speelgoed, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes. De spullen komen van containers die van een schip zijn gevallen.

Fans van de Netflix-hit Stranger Things moeten nog een half jaar geduld hebben. Pas op 4 juli komt het derde seizoen online. En de datum is niet zomaar: in Amerika is 4 juli een nationale feestdag. Dan vieren de Amerikanen Independence Day.

2.5
Film

De kleurrijke en luidruchtige Antilliaanse tante Judeska, de onderdanige Turkse kleermaker Ahmed en Chinees Ping Ping die elke R als N uitspreekt. Aan stereotypen en flauwigheid geen gebrek in Bon Bini Holland 2. Aan politieke correctheid des te meer. 

Een tegenvaller voor Nederlander Boyan Slat (24). Zijn zeebezem doet het nog niet zo goed als hij gehoopt had. De plasticveger beweegt te langzaam en daardoor drijft het afval weer weg.

Voor de Britse premier May was het woensdagavond erop of eronder. Haar eigen conservatieve partij besloot in een spannende stemming dat ze partijleider, en dus premier, mag blijven. 

'Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, die ontuchtige handelingen met hem heeft gepleegd en ik ben niet de persoon die hem van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan.' Verdachte Jos B. ontkende vanmorgen dat hij iets met de moord op Nicky te maken heeft. 

Foto ANP

Positiviteits-goeroe Emile Ratelband (bekend van de kreet TJAKKA!) voelt zich jonger dan hij in werkelijkheid is. En dus wilde hij zijn leeftijd aanpassen. Hij eiste bij de rechter dat zijn officiële geboortejaar wordt aangepast van 1949 naar 1969. De rechter besloot vandaag dat dat niet mag.

Binnen de VVD maakt Klaas Dijkhoff (37) razendsnel carrière. Hij wordt beschouwd als de kroonprins die ooit Mark Rutte moet gaan opvolgen. Maar zijn vele politieke proefballonnen wekken irritatie. En tegen zijn ludieke actie om tijdens een VVD-feest vijfhonderd échte ‘proefballonnen’ op te laten, is nu zelfs aangifte gedaan. Een portret van een...

3.5
Film

‘In de wereld waar de doden tussen de levenden wonen, is niets wat het lijkt.’ Het motto van I Still See You klinkt een beetje creepy, en dat is niet voor niets. De thriller met Bella Thorne in de hoofdrol is bij vlagen knap eng.

Hij reed met 180 kilometer per uur over de ring van Amsterdam. Hij was agressief tegen een motoragent. En hij had ook nog eens veel te veel gedronken. En dus krijgt Dave Roelvink (24) straf. 

In de Verenigde Staten hebben de Democraten een belangrijke overwinning gehaald. Zij hebben de ‘mid-terms’ gewonnen, een soort tussendoor-verkiezingen. De Democraten hebben nu de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en kunnen het Trump daar knap lastig maken. 

Hang een slinger over je laptop, geef je mobiel een dikke klapzoen: vandaag vieren we een digitaal feestje! Het is de internationale Dag van het Internet. Daarom 7 dingen die je nog niet wist over het internet.

Normale mensen kopen iets bíj de Hema, maar de Nijmeegse miljardair Marcel Boekhoorn (58) kocht vorige week gewoon de hele Hema. Het is niet zijn eerste bijzondere aankoop. Eerder kocht hij al een dierentuin, een krant en een industrieterrein vol beginnende bedrijfjes. En tussendoor regelde hij twee panda’s. 

De Indiase winkelier Apu moet weg uit The Simpsons. Zender Fox wil het figuurtje uit de serie hebben omdat hij te stereotiep zou zijn. Dat onthult producer Adi Shankar aan film- en tv-website IndieWire.

foto Loes de Jong

Eén nacht per jaar is het ’s nachts in Nederland nog net een beetje donkerder dan andere nachten. Vannacht wordt voor de veertiende keer de Nacht van de Nacht gehouden. Op veel plekken gaan dan alle lichten uit. 

Geboren met een gouden lepel in zijn mond en rijk geworden met schimmige zaken. Billy McFarland kwam met zijn vlotte praatjes met alles weg. Tot nu. Een fopfestival was een frauduleus zaakje te ver en deze week hoorde hij dat hij zes jaar moet zitten.

Net 18 of word je het bijna? Dan heb je geluk. Twaalfduizend jongeren uit EU-landen krijgen een treinkaart voor wekenlang vrij reizen door Europa. Helemaal gratis. Cadeautje van de Europese Unie!

Krijg jij al de rillingen van een muisje dat door je huis trippelt? Stop dan nu met lezen! In New York hebben ze een groter probleem. Daar zijn de ratten zó enorm dat zelfs katten er bang voor zijn.

Foto ANP

Droom jij van een eigen vliegtuig, een garage vol mooie auto's en een luxe villa op een tropisch eiland? Dan zit er maar één ding op: word dj! Het gemiddelde weeksalaris van een top-dj is 571.000 euro. Dat is dus 2,3 miljoen euro per maand. En bijna 30 miljoen per jaar.

Drie jaar geleden spraken 195 landen in Parijs een klimaatakkoord met elkaar af. Daarin stond onder meer dat de aarde in 2050 niet meer dan twee graden opgewarmd mag zijn. Het liefst zelfs niet meer dan 1,5 graad. Maar om dat doel te halen is een klein wonder nodig, zo blijkt uit het nieuwe tussenrapport van het Wereldklimaatpanel (IPCC) dat...

Verhalen uit zijn wilde studententijd zaten hem afgelopen weken flink dwars. Maar met een krappe meerderheid is Brett Kavanaugh afgelopen weekend toch benoemd als allerhoogste rechter in de Verenigde Staten. President Trump is er blij mee. Maar veel andere Amerikanen helemaal niet. Wie is deze oerconservatieve Kavanaugh?

3
Film

Over een kleine maand is het Halloween. Met The House With A Clock in its Walls kom je daar al volop voor in de stemming. De film zit vol skeletten die uit kasten vallen, ontploffende pompoenen en onverwachte schrikmomenten. 

4
Film

Een documentaire van Michael Moore over Trump. Dat belooft wat. Anti-Trumpers wreven zich bij voorbaat in hun handen over de hoeveelheid bagger die ongetwijfeld over de president uitgestort zou worden. Maar Fahrenheit 11/9 pakt anders uit want vooral de Democraten krijgen het er flink van langs

De politie heeft donderdag zeven mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij op het punt stonden om een grote terroristische aanslag in Nederland te plegen. Wat is er tot nu toe bekend over de verijdelde aanslag en de gearresteerde mannen?

Foto ANP

‘Hongarije pas op, want we hebben nu echt genoeg van! Premier Victor Orbán moet nu héél snel ophouden met zijn ondemocratische fratsen. Want wat hij allemaal uitspookt, willen we niet in ons Europa!’ De Hongaarse premier kreeg vandaag de wind van voren van het Europees Parlement (EP). Een meerderheid daarin wil maatregelen nemen om hem tot te...

Matt Kanters(16) uit Boekel zit normaal op woensdagochtend op school, maar vandaag zit hij op het Binnenhof in Den Haag. Regen of geen regen. Samen met een aantal andere scholieren is hij een spijbelstaking voor het klimaat begonnen voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Illustratie: Flos Vingerhoets

Aan ego heeft hij geen gebrek. Hij is eigenwijs en kan arrogant overkomen. Maar als misdaadjournalist gaat hij door waar anderen afhaken. Peter R. de Vries had een doorslaggevende rol in het onderzoek naar de moordenaar op Nicky Verstappen.

'Als anderen vanwege hun religie met een hoofddoek of tulband op hun paspoortfoto mogen, wil ik vanwege mijn "geloof" met een vergiet!’ Mienke de Wilde uit Nijmegen ging met haar vergiet-pasfoto naar de gemeente voor een nieuw rijbewijs. Maar daar werd de foto niet geaccepteerd. Ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze...

Breekt het zweet je al uit als je de tandarts moet bellen voor een afspraak? Stuur jij tien keer liever een app’je dan dat je iemand hakkelend belt? Je bent bepaald niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat jongeren meer last van belangst hebben dan ouderen.

Het aantal Nederlandse meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker, is in twee jaar gedaald van 61 naar nog geen 46 procent. Het RIVM maakt zich zorgen. De Gezondheidsorganisatie stelt dat er jaarlijks bijna tachtig doden kunnen vallen doordat zoveel meisjes zich niet laten inenten.

Enorme pech voor 354 middelbare scholieren in Maastricht. Door grove fouten van hun school zijn hun eindexamens niet goedgekeurd. De kans bestaat dat ze een heel jaar over moeten doen.

Donderslagen, watervallen en liefdeskussen. Wie denkt er bij die woorden aan paardrijden? De zestien meisjes van het pony-carrouselteam van Zilfia’s Hoeve uit Houten wel. Het zijn de namen van de ingewikkelde dressuurfiguren die zij met hun pony’s rijden. Zondag 1 juli doen ze, samen met nog negen andere teams, mee met het Nederlands...

Heb je zin om een keertje uit de band te springen en echt héél héél lekker te eten? Dan moet je in het Italiaanse Modena naar restaurant Osteria Francescana. Dat restaurant won de prijs voor het beste restaurant van de wereld.

28 jaar cel en tbs met dwangverpleging eiste het Openbaar Ministerie vandaag in de strafzaak tegen Michael P., de man die verdacht wordt van het doden en verkrachten van Anne Faber. De rechtbank doet op 17 juli uitspraak.

schurft studentenhuizen leiden

Van alleen al het woord zou je spontaan gaan krabben: schurft. In tientallen Leidse studentenhuizen weten ze er alles van. Daar heerst het.

Een huisdier dat dood gaat is verdrietig. Maar tranen laten om een robothond? In Japan was deze week een emotionele afscheidsceremonie voor kapotte robothondjes.

daten Facebook

Had jij net je Facebook-account opgezegd omdat het moest van Arjen Lubach? Misschien moet je nu toch maar weer terug, want Facebook wordt binnenkort een datingparadijs.

Ze deed mee aan een poëzieworkshop op school en maakte voor het eerst van haar leven een echt gedicht. Daarmee won ze de dichtwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Nu mag Gytha uit het Friese Surhuisterveen dat tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam voor een miljoenenpubliek voordragen.

WhatsApp gaat de minimumleeftijd voor Europese gebruikers verhogen. Nu mag je de app officieel gebruiken vanaf je 13de, straks moet je minstens 16 jaar zijn. 

3
Film

Twee tuinkabouters ( gnomes in het Engels) verslaan samen met een beroemde detective een slechterik en leven nog lang en gelukkig. In het kort is dat het verhaal van de animatiefilm Sherlock Gnomes. Dat klinkt als een sprookje maar is het ook leuk om anderhalf uur naar te kijken?

Morgen wordt het op sommige plekken in Nederland 28 graden. Een temperatuur die smeekt om verkoeling in het water. Even niet nadenken over je bleke winterbenen en plonzen maar! Maar pas op: het meeste zwemwater is nog ijskoud!

Foto: Angeliek de Jonge
Reportage vakschool edelsmeden

Het vak van edelsmid zit flink in de lift. Dat bleek deze week uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar wat is er zo leuk aan goud- of zilversmid zijn? 

Denker van de dag

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag: ...

Denker van de dag

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag:...

Denker van de dag

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag:...

Denker van de dag

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag: ...

Denker van de dag

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag:...

Denker van de dag

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag:...

Denker van de dag

Denken tot je hersens kraken en je hoofd van wijsheid uit elkaar spat. Deze week mag het, want het is de Week van de Klassieken. Een mooie reden om de grootste denkers aller tijden eens op een rijtje te zetten. Een intellectuele discussie met ze aangaan kan helaas niet meer, want ze zijn allemaal al dood. De denker van vandaag:...

Bijna Pasen! Met een extra dagje vrij en lekker de tijd om uit te slapen en uitgebreid te ontbijten of brunchen. Met deze vijf beestachtige recepten kom je gegarandeerd in de lente-stemming.

Dikke kans dat je het er deze week op school of thuis al wel over gehad hebt: de tandsensor. Wil jij ‘m wel of wil jij ‘m niet? Veel ouders en tandartsen zijn blij met die nanochip die heel nauwkeurig de suikergraad in de mond meet. Maar sommige jongeren zijn juist boos en voeren ...

Het was nog tot laat vanmiddag spannend, maar tegenstanders van de sleepwet hebben het referendum van woensdag nét gewonnen. En dat was best onverwacht. 

Goed nieuws voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Kroonprins Mohammed bin Salman maakte bekend dat vrouwen in zijn land in het openbaar geen zwart, lichaamsbedekkend gewaad meer hoeven te dragen. 

De lokale partijen hebben een monsterzege geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Eén op de drie kiezers heeft gestemd op een lokale partij. Ook GroenLinks deed het heel goed. Die partij werd de grootste in Amsterdam en Utrecht en zal daar dus waarschijnlijk ook in het bestuur komen.

Vandaag op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Weet jij welke onderwerpen in jouw gemeente spelen? Niet? Dan sta je niet alleen. 56% van de kiezers is niet of nauwelijks geïnteresseerd  in lokale politiek. Best sneu voor die bijna...

In Limburg hebben 14.049 mannen de afgelopen weken vrijwillig een beetje mondslijm afgestaan. Met de allernieuwste technieken gaat de politie dat nu onderzoeken, in de hoop zo de oude moordzaak op Nicky Verstappen op te lossen.

Disneyland Parijs gaat flink verbouwen. Het pretpark geeft twee miljard euro uit aan nieuwe attracties. Er komen drie nieuwe themagebieden bij, maar er verdwijnen ook attracties

Nederland heeft er een prins bij. Hugo Klynstra (21) uit Hummelo krijgt een nieuwe achternaam, die van zijn vader. Hij won vandaag een rechtszaak en mag zich vanaf nu ‘zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme’ noemen.

 

Alles draait deze week om ijs. Vanavond wordt de eerste marathonwedstrijd op natuurijs gereden. Op veel ijsbanen, vijvers en ondergelopen weilanden kan inmiddels geschaatst worden. En bovenal is het vooral ijskoud. Reden genoeg om ook in de warmte binnen een lekker ijs...

Hoera, vakantie! (als je in het midden of noorden van het land woont tenminste) Blijf jij thuis of zit je deze week in een vakantiehuisje? Dan moet je misschien niet te goed het doucheputje bestuderen. Of onder het matras kijken. 

Jongens redden het vaker dan meisjes niet in de derde klas van het vwo. Ze blijven meer zitten of gaan verder op de havo. 

Het is niet goed dat ouders op elk willekeurig moment online kunnen zien hoe het met hun kind op school gaat. D66 wil dat scholen alleen noodzakelijke informatie met hen delen. ‘Ook scholieren hebben recht op privacy’, stelt Kamerlid Paul van Meenen. ‘Zij zitten nu in een digitale glazen kooi.’

'Wie doet er nou zoiets?!' Dat is vast één van de eerste dingen die je denkt als je het nieuws leest over de schietpartij op een school in Florida. De vermoedelijke dader was een oud-leerling die erg hield van wapens.

Tussen Friesland en Noord-Holland komt middenin het IJsselmeer een splinternieuwe wildwaterbaan van drie kilometer lang. Maar helaas voor jou, de baan is alleen voor vissen.

'Sorry! Ik heb gejokt! Ik stap op!’ Halbe Zijlstra stopt als minister van Buitenlandse Zaken. Dat vertelde hij gisteren aan de Tweede Kamer. Hij kon tijdens die toespraak zijn tranen niet bedwingen en werd getroost door premier Rutte.

Na jaren discussie is de nieuwe donorwet eindelijk een feit. De Eerste Kamer heeft vóór gestemd en dus is binnenkort iedereen vanaf achttien jaar voortaan automatisch orgaandonor. Nu ben je dat alleen als je zelf aangeeft dat je dat wilt. Over de nieuwe wet, en de regels rond orgaandonatie, bestaan nog veel onduidelijkheden. De feiten en de...

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006. Zijlstra vertelde dat hij daar bij was, maar dat is dus niet zo.

Fans van Harry Potter kunnen dit voorjaar hun hart ophalen. Een Nederlands kasteel wordt omgetoverd tot Zweinstein.

Gefeliciteerd! Grote kans dat jij hebt geholpen een wereldrecord te verbreken. Net als bijna 15 miljoen anderen trouwens, die allemaal gisteren de foto van de baby van Kylie Jenner op Instagram bekeken. 

Oorlogsheld Marco Kroon blijkt in Afghanistan gevangen genomen te zijn door de Taliban. Na zijn vrijlating doodde Kroon zelf de leider van de groep.

cyberaanvallen

Afgelopen weekend werden ABN AMRO, Rabobank en ING getroffen door een cyberaanval. De websites van de banken werkten niet en klanten konden niet mobiel bankieren.

Hij had al een recordhoeveelheid cosmetische operaties achter de rug maar de Braziliaan Rodrigo Alves (34) - ook wel de levensechte 'Ken' genoemd – deed daar deze week een schepje bovenop. 

Veel gedoe rond Ajax-speler Abdelhak Nouri deze week. Hij kreeg in juli een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd en ligt nog steeds een soort coma.

Schoolnieuws

Dat is wennen, na twee weken kerstvakantie. Een wekker die midden in de nacht af lijkt te gaan en op de fiets in het donker. Wat jij allang aanvoelt, weten deskundigen ook. Vroeg opstaan is ongezond. 

Het nieuwe jaar begon niet goed voor Boef. Hij noemde drie vrouwen die hem een lift gaven 'kechs', oftewel hoeren, in een video op Snapchat. En daar zijn veel mensen woedend over.

Het gaat heel erg slecht met het koraal. Australische deskundigen waarschuwden deze week dat het merendeel van de koraalriffen deze eeuw niet zal overleven.

Een dierentuin in de Chinese stad Yulin heeft zich de woede van bezoekers op de hals gehaald. Een speciale pinguïntentoonstelling viel nogal tegen. Er waren alleen maar opblaasexemplaren te zien.

Twee maanden geleden werd satelliet Sentinel 5P de lucht ingeschoten. Niet zo bijzonder? Toch wel. Aan boord zit de Nederlandse uitvinding Tropomi. Een camera die ruimtefoto’s maakt van luchtvervuiling.

Bangladesh gaat 100.000 Rohingya-vluchtelingen verhuizen naar een afgelegen eiland voor de kust. Er zijn zó ontzettend veel vluchtelingen dat de regering geen idee meer heeft waar ze heen moeten.

inconvenenient truth
2.5
Film

Alweer tien jaar geleden schokte Al Gore (ex-vicepresident van de VS) met zijn documentaire An Inconvenient Truth de wereld. Het verontrustende klimaatverhaal vol smeltende ijskappen en heftige orkanen kreeg destijds twee Oscars en was voor veel mensen een wake up call. Het tweede deel, vanaf deze week in de bioscoop, doet...

recensie Coco
5
Film

Een animatiefilm over sterven en de dood. Dat klinkt loodzwaar. Maar de nieuwe Pixar-film Coco laat zien dat je zware thema’s ook heel lichtvoetig kunt brengen. Vrolijke muziek en grappen gaan op een geslaagde manier hand in hand met verdriet en belangrijke levensvragen. En dat is knap. Heel knap.

Het lijkt het scenario van een spannende film, maar in Den Haag gebeurde het vanmorgen echt. Tijdens de zitting van een belangrijke internationale rechtszaak pakte een verdachte plotseling een glaasje tevoorschijn en dronk eruit. 'Ik heb gif gedronken!', riep hij. En dat klopte. Vanmiddag overleed hij.

De dag begon gisteren goed voor studente Elina uit Heerenveen. Toen ze haar fiets uit het rek bij het station haalde, bleek er een tasje met een bijzondere inhoud aan te hangen.

President Trump is op bezoek in Azië. Maandag had hij een ontmoeting met zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte. De twee konden het duidelijk goed vinden.

Maxima

Leerlingen van het Hofstad Lyceum in Den Haag keken even gek op: koningin Máxima bracht hun school een verrassingsbezoek. Ze kwam langs om met scholieren te praten over tolerantie voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (lhbti) leerlingen. 

's Nachts je telefoon of tablet opladen lijkt logisch, maar kan gevaarlijk zijn. Steeds vaker ontstaat er brand doordat een oplader of de telefoonaccu bijvoorbeeld te warm wordt.

Op een muur in het Afrikaanse Ivoorkust staat sinds deze week een enorme muurschildering van Tijn. Tijn werd bekend door zijn nagellakactie voor het Glazen Huis van 3FM.

Voetbalwedstrijden in Italiaanse competitie beginnen deze week een beetje anders dan anders. Niet met het clublied of met een wave met veel gejuich, maar met het voorlezen van een stukje uit het dagboek van Anne Frank: Het Achterhuis. De Italiaanse voetbalbond heeft dat besloten na gedoe bij Lazio Roma.

Google-bedrijf Alphabet gaat met drones burrito's bezorgen op het Australische platteland. Ook afgelegen boerderijen kunnen dus straks van een warme mexicaanse hap genieten.

Na 209 dagen vergaderen was het vandaag eindelijk zo ver. Trots kwamen de leiders van de vier regeringspartijen de Tweede Kamer binnenstappen. Met onder hun arm het regeerakkoord. Dit zijn de opvallendste nieuwe plannen.

weekend van de wetenschap

Ambities voor een carrière als wetenschapper? Of gewoon nieuwsgierig naar hoe het er achter de schermen van ziekenhuizen of fabrieken aan toe gaat. Op heel veel plekken in Nederland kun je tijdens het Weekend van de Wetenschap (7 en 8 oktober) proefjes doen, rondleidingen krijgen of zomaar een professor in het wild tegenkomen.

Op het Indonesische eiland Sumatra heeft een dappere beveiliger een gigantische python gevangen en gedood. Het dier lag al een tijd op de weg naar het dorp.

Als jij in het zuiden, midden of oosten van Nederland woont, valt er volgende week een bijzonder pakje door de brievenbus. Meer dan een miljoen Nederlandse gezinnen krijgen een doosje jodiumpillen toegestuurd. Afzender: het Ministerie van Volksgezondheid. De pillen beschermen tegen radioactieve straling bij een eventueel ongeluk met een...

Hennis stopt

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is uit de regering gestapt. Dat liet ze dinsdagavond weten. Als baas van het Nederlandse leger heeft zij fouten gemaakt en daarom stopt ze ermee.

Wol is minder diervriendelijk dan je zou denken. Schapen hebben namelijk pijn bij het scheren. Dat zegt tenminste Ingrid Newkirk, oprichter van dierenrechtenorganisatie Peta, in de Britse krant The Guardian

Vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali staat op het punt van uitbarsten. Al meer dan 50.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij slapen tijdelijk in gymzalen.

Meisjes van 15 tot 18 jaar worden bijna twee keer zo vaak gepest als jongens van dezelfde leeftijd. In totaal werd bijna één op de tien jongeren in 2016 weleens gepest, zo blijkt uit cijfers dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakte.

Hoe eng kan een spookhuis zijn? Letterlijk doodeng, zo bleek in Hongkong. Daar kwam afgelopen weekend een bezoeker om het leven doordat hij in een spookhuis werd geraakt door een doodskist.

De nieuwe iPhone X gaat meer dan 1100 euro kosten, zo werd deze week bekend. Voor de doorsnee scholier betekent dat heel veel uren vakken vullen. Toch is de iPhone X nog lang niet de duurste smartphone die te koop is. Met deze bizar dure telefoons maak je pas écht indruk.

Fans vroegen zich al af waarom ze afgelopen zomer zo weinig hoorden van Selena Gomez (25). Vandaag maakte ze op Instagram bekend dat ze een niertransplantatie heeft gehad. En extra bijzonder: ze kreeg de nier van haar beste vriendin.

Orkaan Irma heeft gisteren het Caribisch gebied bereikt en blies daar genadeloos alles omver. De schade is groot. Huizen, auto's en boten zijn verwoest en straten zijn ondergelopen. Het is vooralsnog lastig om contact met het eiland te krijgen dus hoe groot de schade precies is, is nog onduidelijk. Een foto-impressie.

geen frisdrank scholen

Een lekker koud blikje sinas of cola uit de automaat op school trekken is vanaf volgend schooljaar voorbij. Dat hebben frisdrankfabrikanten besloten. Zij leveren straks alleen nog maar light-frisdrank. 

Kookrubriek

De zon schijnt eindelijk, het is nog steeds vakantie en je hebt honger! Het allerbeste moment dus voor een zomerse picknick. Maar dan wel nú want morgen kan het weer regenen!

Gaan kleine kinderen spontaan te huilen als jij aan komt lopen? Geniet jij ervan om mensen te laten schrikken? Dan hebben we de ideale baan voor je gevonden. Een enorm spookhuis dat binnenkort in Utrecht komt, is op zoek naar acteurs.

De Chinese president Xi Jinping is er helemaal klaar mee. Hij wil niet meer vergeleken worden met knuffelbeer Winnie de Poeh. En dus heeft hij de populaire beer maar gewoon verboden.

Zomervakantie! Dikke kans dat jij ergens de komende weken met het vliegtuig naar een zonnige bestemming vliegt. Als je een beetje oplet tijdens die reis, zijn er allemaal dingen die eigenlijk niet kloppen. Waarom zitten er asbakken in de wc’s terwijl je daar helemaal niet mag roken? Waarom mist rij 13? En krijgen de piloten hetzelfde eten als...

werelderfgoed

De piramides in Egypte, de Chinese Muur maar ook de Waddenzee. Allemaal staan ze op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze lijst van bijzondere plekken kwamen deze week zeventien nieuwkomers. Een paar opvallende.

In Las Vegas vergaapten duizenden technologieliefhebbers zich vorige week aan nieuwe gadgets. Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) - de grootste elektronicabeurs ter wereld – lieten bedrijven hun nieuwste uitvindingen zien. De uitdrukking ‘What happens in Vegas, stays in Vegas’ geldt wat ons betreft niet voor onderstaande uitvindingen....

Is-ie niet om op te vreten, die bijna-nieuwe president van de Verenigde Staten? Chocolademaker Mark Vaneker van Ligoon uit Almere vindt van wel. Hij maakt luxe chocolaatjes in de vorm van het hoofd van Donald Trump.

Zangeres Janet Jackson (inderdaad, de zus van) is bevallen van haar eerste kindje. Het is een jongen en hij heet Eissa. Op zich geen wereldschokkend nieuws misschien, maar Janet is 50 jaar. VIJFTIG! En da's behoorlijk oud om een kind te krijgen.

Januari is de ultieme tijd voor goede voornemens. Minder eten, meer sporten: voor Parijzenaars moet dat straks een makkie zijn. Op Seine vaart binnenkort een drijvende sportschool waarop je kunt trainen met uitzicht. 

Geert Wilders was op zijn tiende al druk met politiek bezig, zo blijkt uit zijn oude schoolkrant. De grootste zorgen van kleine Geert: het milieu en gevaren in het verkeer. Ook over kinderen die ‘door de tuin rennen’, wond hij zich enorm op. Het maandblad Vrij Nederland duikelde de oude schoolkranten op.

Foto Najib Nafid

De twaalfjarige Batja woont met haar ouders en zusje in Maarssen. Ze houdt niet van doorsnee. Niet in haar kleding, niet in hobby’s en zeker ook niet in eten. 

Denk jij bij Scheveningen vooral aan zee en strandtenten? Vlak achter de duinen staat een heel ander complex: een gevangenis waar de grootste criminelen van de wereld zitten. Ook de Servische oud-generaal Mladic ‘woont’ er sinds een jaar of vijf. Deze week begint het slot van zijn proces.

Het zal je maar gebeuren. Je wandelt met je honden door de bush van Australië en ineens duikt er een kangoeroe op die één van je honden oppakt en in een houdgreep houdt. Een Australische man die dit overkwam, aarzelde geen seconde en verkocht de kangoeroe een flinke klap. Een vriend filmde de vechtpartij en het filmpje werd al dik 3,5 miljoen...

Het leek het Japanse pretpark SpaceWorld in de stad Kitakyushu zo’n leuk idee: een ijsbaan waarbij het lijkt alsof je op zee schaatst. Met allemaal vissen net onder het oppervlakte waardoor het nog echter lijkt. Schaatsers zou zo terloops meteen wat leren over zeedieren. Maar de baan werd geen succes. 

Zeven verdiepingen, 95 kassa's, 546 paspoppen, 124 kleedkamers en zeven dagen per week open. In hartje Amsterdam opende vanochtend de allergrootste Primark van Nederland de deuren. Een splinternieuw walhalla voor shopaholics.

De Chinese astronaut Yang Liwei (51) weet het heel zeker. Tijdens zijn bezoekjes aan de ruimte heeft hij een paar keer erg rare geluiden gehoord. Zó raar dat het volgens hem misschien wel aliens geweest zijn. Of klopgeesten.

Je bent je nu misschien nog misselijk aan het eten aan pepernoten en aan het broeden op een originele surprise en een rijmend gedicht. Maar voor je het weet is die Sint het land uit en breekt de tijd van kerstbomen weer aan. Dit jaar kan de kerststal onder de boom gelukkig een stuk bijdetijdser.                         

Kookrubriek

Simcha (12) woont met zijn ouders en zusje in Maarssen. Hij zit in de tweede van het gymnasium en moet elke dag elf kilometer naar school fietsen. Dat doet hij het liefst keihard want naast koken is wielrennen zijn grote hobby.

Het zal je maar gebeuren. Je bent met je geliefde op vakantie op een prachtige plek en zet daar elke dag mooie foto's van op Instagram. En dan ontdek je ineens dat een ánder stel precies diezelfde foto's een dag later op hun eigen account plaatst. Maar dan met zichzelf erop. Best eng!

Ga jij vanavond op z'n Amerikaans in je engste kostuum al 'trick or treat'- roepend langs de deuren? Kijk dan even extra uit als iemand je gul een bordje met chocoladebolletjes voorhoudt. Dat kúnnen weleens stiekem verstopte spruitjes zijn.

Begin je al te watertanden bij de gedachte aan een grote zak paprikachips? Als je niet compleet failliet wil gaan, moet je vooral niet beginnen aan de chips van de Zweedse bierbrouwerij St. Erik's. Daar betaal je namelijk tien euro per chipje voor. Dat worden dus wel heel dure zakken.

Speel jij nog Pokémon GO? Het aantal gebruikers duikt omlaag (en redacteur Jelger heeft 7 redenen waarom), maar maker Niantic heeft een nieuwe update uitgebracht. De verbeteringen moeten afhakers weer aan het spelen krijgen. 

Ho Van Lang leefde dik veertig jaar lang in de jungle van Vietnam. Zijn vader dacht dat het nog altijd oorlog was. Drie jaar geleden werden de twee ‘ontdekt’ en sinds die tijd wennen ze langzaam aan het leven in de beschaafde wereld. Deze week kwam een documentaire uit over het leven van deze reallife-Tarzan.

Bij een demonstratie van Pegida-aanhangers in Den Haag arresteerde de politie afgelopen weekend vier tegendemonstranten. En dat deed de politie vanuit... een rondvaartboot! Hoe zat dat? En wat is dat Pegida eigenlijk voor club?

De Filipijnse president Rodrigo Duterte houdt van pittige uitspraken en duidelijke vergelijkingen. Zo vergeleek hij zichzelf afgelopen vrijdag met de Duitse dictator Adolf Hitler: 'Hitler heeft drie miljoen Joden afgeslacht. Wij hebben drie miljoen drugsverslaafden in ons land. Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten'. Veel mensen vonden...

Vliegen naar Mars klinkt nog steeds als een avontuur uit een film. Maar als het aan de Amerikaanse miljardair Elon Musk ligt, gaat het nu toch echt heel snel gebeuren. Binnen tien jaar wil hij een giga-raket met honderd mensen naar de rode planeet sturen.

Goed, ze zitten misschien lekker. En ze zijn warm. Maar verder zijn ze toch vooral heel duur en spuuglelijk. Ook zo'n hekel aan Uggs? Dan snap je hier helemaal niks van. De Ugg/Teva Hydrid, een kruising van campingsandalen en laarzen.

Hun liefdesverhaal klinkt als een filmscenario. Sterker nog: het lijkt precies op het verhaal van de tranentrekker The Fault in our Stars. Net als de hoofdpersonen in die boekverfilming vonden Dalton en Katie elkaar dankzij hun ernstige ziekte. En net als in de film kent ook hun love story...

Giel Beelen stopt met zijn ochtendshow op 3FM, zo bevestigde hij vanmorgen. Hoe erg is dat? Zeven redenen waarom we daar helemaal niet rouwig om hoeven te zijn.

Twee keer over de kop, drie lanceringen en een vrije val vanaf dertig meter hoogte. Attractiepark Slagharen krijgt in 2017 een nieuwe achtbaan. Een behoorlijk heftige zelfs. Voel je je maag al omhoog komen?

Jeremy Schuler jongste student Amerik

Jeremy Schuler uit Texas studeert sinds vorige week toegepaste natuurkunde aan een van de belangrijkste universiteiten van de Verenigde Staten. Nou en?, denk je misschien. Maar Jeremy is 12! En daarmee is hij één van de jongste studenten ooit, in elk geval in de Verenigde Staten.

‘Hé vuurtoren!’ Of: ‘Zeg stoplicht, spring eens op groen!’ Dat soort grapjes kon je afgelopen weekend in Breda maar beter even niet maken. Tijdens de elfde Roodharigendag zagen de straten daar rood van de mensen: roestrood, kastanjerood, oranjerood, vuurrood en alles daar tussen in. Dik 40.000 bezoekers uit tachtig verschillende landen waren er...

In de dik twee maanden dat hij president van de Filipijnen is, zijn er in zijn land al dik tweeduizend drugsverdachten zonder enige vorm van proces doodgeschoten. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen, maar president Rodrigo Duterte (71) zelf is alleen maar trots op die cijfers.

Zomervakantie voorbij? Welkom terug in de schoolbanken! En misschien ook wel: welkom terug, luizen op je hoofd. Want ja, die kriebelbeestjes komen heus niet alleen op basisscholen voor. En ouders worden aan het begin van het...

Rusland jongerenleger
Schoolnieuws

Een uur wiskunde, een blokuur gym en dan na de pauze een lesje geweren uit elkaar halen. Voor Russische scholieren zal een schooldag er na de zomervakantie een beetje anders uitzien. Alle middelbare scholen krijgen dan een jeugdbrigade waar leerlingen militaire lessen kunnen volgen.

'Als moslima's een hoofddoek op hun paspoortfoto mogen dragen, dan wil ik met een vergiet op m'n kop op de foto!' Dirk Jan Dijkstra uit Emmen stapte naar de rechter om dat te eisen. Hij is lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster en net als andere leden van die 'kerk' draagt hij daarom graag een vergiet. De rechter...

Onvindbare Pokémons die volgens je ‘radar’ toch echt in de buurt moeten zijn, een batterij die leegloopt terwijl je ernaar kijkt en Pokéballen die veel te snel op zijn omdat ze bij het werpen een hardnekkige afwijking naar rechts hebben. Als het goed is, zijn flink wat Pokémon Go-ergernissen vanaf vandaag verleden tijd. Maker Niantic zorgde...

Elon Musk

Alles maar dan ook álles aan Elon Musk (45) straalt energie, onrust en ambitie uit. Alleen al van het lezen van zijn cv word je bijna moe. 

Het is vakantie, de zon schijnt en je staat op de rand van een aanlokkelijk azuurblauw zwembad. Je neemt een aanloop: plons! Op het moment dat je voeten het water raken, bedenk je ineens dat je je mobiel nog in de achterzak van je zwembroek hebt zitten. Geen paniek! Tijd voor telefoon-EHBO!

Kookrubriek

Rika (14) woont met haar ouders en zusje in Enkhuizen. Als ze niet urenlang staat te kokkerellen, rent ze keihard over de atletiekbaan (haar favoriete onderdeel: sprint), speelt ze toneel of is ze aan het zingen of dansen. En tussendoor droomt ze van verre reizen en exotische gerechten.

Deze brug in het Chinese Shiniuzhai Geopark is een nachtmerrie voor iedereen met hoogtevrees. De gloednieuwe brug is van glas en bungelt 180 meter boven de grond. Omdat veel mensen de brug nogal eng vinden, bedachten de makers een plan. Iedereen die wilde mocht proberen de glasplaten kapot te rammen.

Donderdag was een belangrijke dag voor Groot-Brittannië. En eigenlijk ook voor de rest van Europa. De Britten mochten stemmen of ze wel of niet uit de Europese Unie stappen. Wat het wordt, is nog niet bekend. De peilingen wezen vooral uit dat Groot-Brittannië tot op het bot verdeeld is. Wat zijn de argumenten van de twee kampen? 

Kun je je moeder soms wel schieten en zou je haar dat graag eens in een app'je vertellen? Dat zul je dan helaas in woorden moeten blijven doen, want een emoji van een geweer komt er niet. Apple houdt dat tegen. Het bedrijf vindt een geweer-emoji na alle aanslagen van de laatste tijd niet zo gepast. 

Je moet geen last van hoogtevrees hebben, toevallig volgende maand in Los Angeles zijn en een paar honderd euro over hebben. Maar dan kun je wel dineren op hoog niveau. Letterlijk.

Me Before You recensie
4.5
Film

Net zo grappig als de Bridget Jones-films en minstens zo ontroerend als The Fault in our StarsMe before You is een van die zeldzame films waar je een paar dagen later nog steeds over loopt te malen. Met een glimlach op je lippen en een stiekeme traan in je ogen.

Dossier terrorisme

Overal op de wereld werden afgelopen dagen herdenkingsbijeenkomsten gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij in Orlando. In pretpark Universal World in Orlando werd gisteravond een van de medewerkers herdacht die bij de aanslag om het leven kwam. Harry Potter-fans hielden ...

Kookrubriek

Hidde (12) woont met zijn ouders en broer in IJsselstein. Hij zit in de eerste klas van het gymnasium en houdt niet alleen van koken, maar ook van hard rennen, hoorn spelen en dammen. Hij houdt niet van zoete aardappels. En al helemaal niet van pinda’s en soja want daar is hij allergisch voor. 

Rechtszaken gaan soms om de stomste dingen. Om de letter m bijvoorbeeld. In Zweden heeft snoepfabrikant Mars het juridisch gevecht over de kleine m verloren. In het Scandinavische land mogen voorlopig geen M&M's meer verkocht worden waar de gebruikelijke kleine letter op gedrukt staat.

Woedend was Brett Sanders uit de Amerikaanse staat Texas toen er fikse boete op de deurmat lag. Hij moest 220 dollar (195 euro) betalen omdat hij ergens 63 km had gereden waar hij maar 50 mocht. Briesend besloot Brett wraak te nemen. Hij betaalde zijn boete in 22.000 munten van 1 dollarcent.

4
Film

In 2013 zaten honderdduizenden Palestijnen maandenlang elke vrijdag aan de tv gekluisterd voor Arab Idol, een grote talentenjacht voor Arabische landen. Hun grote favoriet? De Palestijnse student Mohammad Assaf. Toen hij won, was het groot feest in de straten van Ramallah. Zijn waargebeurde verhaal is nu verfilmd in The Idol.

Tranen van vreugde, vuurwerk en feest tot diep in de nacht. Duizenden Palestijnen dansten drie jaar geleden uitgelaten door de straten van Ramallah. Want ‘hun’ Mohammed Assaf had Arab Idol gewonnen. Dat juist deze jongen met zijn vrolijke hoofd en warme stem de talentenshow won, gaf  Gaza hoop. Over Assaf is nu ook een film gemaakt: The...

Schoolnieuws

Het Utrechts Stedelijk Gymnasium geeft zijn leerlingen vanaf vandaag een lesje beleefdheid in de kantine. Wie simpelweg 'Eén koek!' roept naar de kantinejuf, mag 1,50 euro afrekenen. Maar wie netjes met twee woorden spreekt en vraagt: 'Mag ik alsjeblieft een koek?' , hoeft maar een euro te betalen.

In de Amerikaanse staat Kentucky wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een nieuw, groot pretpark: Ark Encounter. Het  thema van dit park is niet Harry Potter, Disney of SpongeBob, maar de Bijbel. Een christelijk pretpark dus, met een reusachtige ark, een Toren van Babel en een kopie...

Eerlijk zeggen: Wat zou jij doen als je in het weekend langs school fietst en ziet dat de vlag in de schoolvlaggenmast (als die er al is!) naar beneden is gezakt? Dikke kans dat je denkt: ‘Dat lost de conciërge maandagochtend wel op’. De Amerikaanse Cole Dotson (18) reageerde een stuk vaderlandslievender.

Een Franse journalist wist zes maanden lang, met een verborgen camera, te infiltreren in een netwerk van moslimextremisten die een aanslag wilden plegen. ‘Maar erg islamitisch waren ze niet, ze zaten meer op Facebook dan in de moskee.’

Het is gloednieuw, extreem luxe en voorzien van heel veel nieuwe snufjes. Het allergrootste cruiseschip ter wereld, de Harmony of the Seas, maakte deze week een eerste vaartocht.

Cabaretier Jan Böhmermann (35) schreef een snoeihard gedicht over de Turkse president Erdogan en droeg dat voor op televisie voor. ‘Dat is hartstikke strafbaar, die man moet vervolgd worden!’ reageerde Erdogan woedend. ‘Oké’, antwoordde de Duitse bondskanselier Angela Merkel, ‘een rechter moet maar uitzoeken of dat klopt.’ En tot verbazing (en...

De kersverse president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte (71), is meteen pittig van start gegaan. Hij kondigde afgelopen weekend aan dat hij in zijn land de doodstraf wil herinvoeren. En als het democratisch gekozen congres het daar niet mee eens is? Dan schaft hij dat gewoon af!

Bad Neighbours 2 recensie
4
Film

Precies twee jaar na de succesvolle comedy Bad Neighbours zijn de makers terug met een minstens zo lachwekkend vervolg. Bad Neighbours 2 is plat, nogal voorspelbaar maar vooral erg hilarisch.

Welke Harry Potter-fan droomt er niet van? Een potje zwerkbal, zoals het hoort. Dus op een bezem en in de lucht. Extreme Potter-fans uit Colombia lieten het niet bij dromen. Zij gingen gewoon echt een potje zwerkballen, op ruim vier kilometer hoogte.

Kookrubriek

Thimo (14) zit in 2-havo en woont met zijn ouders in Son en Breugel. Hij leerde koken van zijn oma, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid en kookt hij vaak voor haar. Zeker drie keer per week is hij thuis de chefkok of helpt hij vrijwillig in een restaurant in de buurt.

De allernieuwste darkride van De Efteling heeft geen wielen, wordt magisch en krijgt drie verschillende routes vol verborgen kamers en avonturen. Maar meer dan dit tipje van de sluier wil het pretpark nog niet oplichten.

Het zit de teleurgestelde Idols-kandidaat Mostafa niet mee. Volgens Mostafa heeft het talentenprogramma expres slechte fragmenten van hem uitgezonden in de uitzending van 23 maart. In een kort geding probeerde hij vorige maand die uitzending tegen te houden. Dat lukte niet en vandaag legde de rechter uit waarom niet. En waarom hij nog moet...

Het verhaal van inktvis Inky lijkt wel een sprookje. Inky woonde in een groot aquarium in Nieuw-Zeeland. Hoewel hij goed verzorgd werd, miste hij de echte zee. En dus besloot hij op een goede dag de benen te nemen. Of in zijn geval: zijn tentakels eens ergens anders uit te slaan.

Hij ontsnapte via een een kier in het aquariumdeksel en...

Miljardair Petro Porosjenko (50) is sinds een kleine twee jaar de president van Oekraïne. Deze week was hij dubbel in het nieuws. Vanwege het Nederlandse referendum over 'zijn' land en omdat zijn naam voorkomt in de...

Dosssier IS

Een Russische drone heeft gefilmd hoe Palmyra in Syrië er nu bij ligt. De antieke stad was lange tijd in handen van terreurgroep IS. Dat de terroristen er afgelopen jaar oudheidkundige schatten hebben vernield, was bekend. Maar niemand wist hoe erg de vernielingen precies waren. Die blijken mee te vallen. 

Douwe Bob kan zijn borst natmaken. Zijn nummer voor het Songfestival mag dan nog zo mooi zijn, de concurrentie is dit jaar moordend. Letterlijk zelfs. De Wit-Russische deelnemer Ivan (29) wil tijdens zijn optreden een roedel bloeddorstige wolven naast zich op het podium. En alsof dat nog niet opvallend...

abdeslam arrestatie aanslagen Parijs
Dossier terrorisme

Na de aanslagen in Parijs was hij vier maanden lang de meest gezochte terrorist van Europa: Salah Abdeslam (26). Vorige week werd hij levend opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek. Of de...

Hij werd vorige week in één klap beroemd als de zieligste opa ter wereld. Hij had twaalf hamburgers gebakken voor zijn zes kleinkinderen, waarvan er maar één op kwam dagen. De foto waar hij sneu aan tafel zit, ging viral. Gelukkig krijgt het verhaal nu een happy end. Zaterdag is er een hamburgerfeestje voor hem georganiseerd en daar belooft het...

Midden in Boekarest staat het gigantische spierwitte, marmeren Lentepaleis. De meeste Roemenen kennen deze protserige kolos slechts van de buitenkant. Jarenlang mochten er alleen belangrijke buitenlandse regeringsgasten naar binnen. Maar nu mag iedereen er een kijkje nemen. 

Dossier vluchtelingen

Ze zijn steenrijk maar gebruiken hun geld niet om luxe sportwagens of gouden horloges van te kopen. Chris en Regina Catrambone besteden hun kapitaal vooral aan hulpacties om bootvluchtelingen op de Middellandse Zee te redden. Met een veertig meter lang jacht en drones haalde het stel met hun stichting Migrant...

Mandy (13) woont met haar ouders en zussen in Wijchen. Ze speelt fanatiek volleybal en staat graag in de keuken om een ovenschotel te maken. Daarin smaakt namelijk alles goed. 

4
Film

Ken je het spreekwoord: twee geloven op een kussen, daar rust de duivel tussen? Precies daarover gaat de film Knielen op een bed violen naar het succesvolle boek van Jan Siebelink.

4.5
Film

Levensechte animatie, goede grappen en veel originele verwijzingen naar andere films en series. Zootropolis is een prachtige, gelaagde animatiefilm. De beste Disneyfilm in jaren.

4
Film

Miss Shepherd is oud, rimpelig en behoorlijk smoezelig. Zeg maar gerust: vies. Haar misselijkmakende geur - volgens de vertelstem een mix tussen urine, vochtige kranten, uien en talkpoeder - komt bijna vanaf het scherm de bioscoop in walmen.

Kookrubriek

Julia (17) uit Winsum heeft vorig jaar eindexamen gedaan en studeert nu in Groningen. Voorlopig blijft ze lekker thuis bij haar ouders en broer wonen. Zeker eens per week kookt ze de sterren van de hemel met gerechten van over de hele wereld.

Zwemmen met een zeemeerminnenstaart is in Nieuw-Zeeland een enorme rage. Met een strak meerminnenpak aan glij je soepeltjes en supersnel door het zwembadwater. Maar met zo'n zwiepende staart kun je voorbijspetterende kleuters lelijk bezeren. En dus besluiten veel Nieuw-Zeelandse zwembaden de staarten te verbieden.

Omdat Bas Sapthu (16) uit Dieren zelf een enorme zoetekauw is, bakt hij minstens één keer per week iets lekkers. Niet alleen voor zijn twee zusjes en broer, maar ook voor vrienden, klasgenoten of wie er maar wil proeven. De resultaten deelt hij op zijn Bastaart-blog

Miljoenen vluchtelingen, hongersnood in Madaya en IS-strijders met foute ideeën. Narigheid in Syrië beheerst al tijden het nieuws. Maar waar zijn die vluchtelingen nou ook alweer voor op de vlucht?  De oorlog in Syrië is inmiddels zo ingewikkeld geworden dat het niet vreemd is als je de draad volledig kwijt geraakt bent. Wie vechten er tegen...

Kookrubriek

Zussen Akkelijn (13) en Ellenoor (16) wonen in Amersfoort, met hun ouders, zusje Mirthe en een afgekeurde blindengeleidehond. Samen koken vinden ze gezellig, al is Akkelijn het fanatiekst in de keuken. 

4
Film

Een gestoorde familie, een hardwerkende huisvrouw en een handige nieuwe dweil. Joy vertelt het onstuimige verhaal van een creatief meisje dat uitgroeit tot een slovende, vermoeide moeder. Een simpele maar briljante uitvinding moet haar leven weer een beetje glans geven. 

Eline van Dijk (19) woont in Oss met haar ouders, broer en zus. Bijna dagelijks staat ze in de keuken om recepten te verzinnen. Dit jaar deed ze eindexamen vwo. Dat ze nog steeds geen idee heeft wat ze wil gaan studeren, drijft haar soms tot wanhoop. Daarom maakt ze nu eerst maar een grote reis naar Azië.

Kookrubriek

Een witte kerst? No way! Een kerstvakantie met sneeuw en ijs gaat het niet meer worden. De voorspellingen zijn lente-achtig zacht en zonnig. Geen weer dus voor warme chocolademelk en erwtensoep. Maar als het buiten dan niet wil vriezen, dan maak je je ijs toch gewoon zelf? Vier ijsrecepten.

 

Dossier verkiezingen VS

Het gaat goed met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Werd er een paar maanden geleden nog een beetje lacherig gedaan over de excentrieke miljardair met zijn bizarre plannen, nu krabben zijn concurrenten zich zenuwachtig achter de oren. In de papieren 7Days lees je vrijdag meer over het succes van Trump. Nu vast iets over...

4
Film

Iedereen die in Amsterdam het Centraal Station uit loopt, ziet meteen het statige Victoriahotel aan de kop van het Damrak voor zich op doemen. Als je goed kijkt, zie je dat er in de gevel twee oude huisjes verwerkt zitten. Hoe dat komt, weet je na het zien van de film Publieke Werken precies. 

Welk beroep krijg je later? Hoe oud ga je worden worden? En hoeveel kinderen ga je krijgen? Google had natuurlijk al op zo ongeveer elke vraag een antwoord, maar vanaf nu heeft de zoekmachine zelfs een toekomst-voorspel-functie.

De extremisten van IS staan bekend om hun uitstekende online propaganda. Ze hebben honderden twitter-accounts, strak vormgegeven online magazines en verschillende speciale apps en discussie-fora. Amerikaanse internetters besloten tot een tegenactie.

3
Film

Jimmy is dertien jaar en woont in een troosteloze industriestadje in Frankrijk. Echt lekker loopt het bij hem thuis niet. Zijn moeder Pris is net uit de gevangenis en nogal wispelturig in haar gedrag. Haar criminele en driftige vriend Duke is ook niet de ideale stiefvader. Jimmy zorgt dus gedwongen zelf voor zijn schattige jongere broertje...

4
Film

Een onzeker, slim meisje vol romantische ideeën over de ware liefde. Check. Een mooie, maar egoïstische man. Check. Een homo-vriend met goede adviezen. Check. En een betrouwbare, lieve jongen die op het eerste gezicht niet echt ‘dating-materiaal’ lijkt (maar dat natuurlijk toch blijkt te zijn) Check. 

Pegida in Utrecht

De Pegida-beweging hield afgelopen weekend voor het eerst een demonstratie in Nederland. Een paar honderd mensen verzamelden zich zondagmiddag in Utrecht om tegen de islam te protesteren. Tegelijkertijd werd even verderop dáár weer een demonstratie tegen gehouden. Dat gaf nogal wat...

4
Film

Een film van misschien wel de beste Nederlandse fotograaf ooit over misschien wel de meest legendarische acteur ooit. Met Robert Pattinson in één van de hoofdrollen. Dat kan haast niet anders dan bijzonder worden. En inderdaad: Life is een intense film vol mooie plaatjes. Door Nathalie Strijker

3.5
Film

Een verhaal over een vliegende weesjongen die terecht komt in een fantasieland vol elfjes en piraten. Dat klinkt nogal kinderachtig. Toch is Pan een behoorlijk volwassen fantasy-film, waarin een onsje minder special-effects beter was geweest. 

Arch Jr in South Africa's Got Talent

Hardwell en Tiësto hebben er een stevige concurrent bij. De driejarige Oratilwe Hlongwane deed mee aan South Africa’s Got Talent en is door naar de halve finale van de televisieshow.

J.Kessels
2.5
Film

Een grappig boek hoeft niet per se een hilarische film op te leveren. J.Kessels, oorspronkelijk een boek van P F. Thomése, zorgt op z’n best voor zo nu en dan een glimlachje. Verder blijft vooral de ranzigheid hangen. 

 

Wetenschapsfans en proefjesfanaten kunnen volgend weekend hun lol op. Door heel Nederland kun je op 3 en 4 oktober experimenten doen, rondleidingen krijgen bij bijzondere bedrijven of een boompje opzetten met een deskundige professor. Hier zie je wat er in jouw provincie te doen is tijdens het Weekend van de Wetenschap.

4
Film

De zeventigjarige Ben Whittaker (Robert De Niro) zit een beetje in een dip. Zijn vrouw is overleden, hij is met pensioen, hij heeft geld, vrienden en hobby’s genoeg maar toch verveelt hij zich. Hij zou zich zo graag weer nuttig voelen. En dus meldt hij zich spontaan voor een project waarbij ouderen stage kunnen lopen bij jonge hippe bedrijven...

Na drie jaar wachten begint maandag eindelijk een volgend hoofdstuk in de Megaupload-soap. De rechter in Nieuw-Zeeland beslist deze week over de uitlevering van Kim Dotcom aan de Verenigde Staten. De excentrieke, altijd in het zwart geklede internetondernemer wordt daar verdacht van piraterij en het witwassen van heel veel geld.

Vijf vrienden lieten in juni 2013 een weerballon op in de Amerikaanse staat Arizona. Ze wilden van grote hoogte met een Go Pro-camera foto's maken, maar ze verloren contact met de ballon. De vrienden hadden de hoop al lang opgegeven dat ze hun ballon met camera ooit nog zouden terugzien. Maar een vrouw vond het ding eerder deze week, ergens...

Schoolnieuws

Ahmed Mohamed (14) uit Irving (Texas) is dol op techniek. Noem hem gerust een nerd, met zijn brilletje en zijn Nasa-T-shirt. Zit hij niet mee. Hij is trots op wat hij allemaal kan en weet en dus wilde hij afgelopen maandag graag zijn zelfgemaakte klok aan leraren op school laten zien. Maar die schrokken zich rot. Ze dachten dat het een bom was...

3.5
Film

Meryl Streep is sinds de jaren tachtig vijftien (!) keer genomineerd voor de Oscar voor beste actrice. Er wordt wel eens half-grappend gezegd dat de 66-jarige actrice geen slechte film kán maken. De verwachtingen zijn dus hooggespannen voor haar rol als rockster Ricki in Ricki and the Flash. 

Koningin Elizabeth (89) viert woensdag een bijzonder feestje. Op die dag is ze namelijk de langstzittende Britse monarch ooit. Ze zit dan één dag langer op de troon dan haar betovergrootmoeder Victoria, die 63 jaar en 216 dagen koningin was. 

Hij was neuroloog, psychiater, schrijver en tv-persoonlijkheid. Bekend om zijn toegankelijke boeken en experimentele behandelmethodes. Oliver Sacks hield niet van nodeloos ingewikkeld doen. Wetenschap bedrijven kan ook in begrijpelijke taal, vond hij. Hij overleed afgelopen weekend op 82-jarige leeftijd. 

Bijna had de 26-jarige Ayoub el-Khazzani vrijdagavond een bloedbad aangericht in de trein van Amsterdam naar Parijs. Bijna. Want drie koelbloedige Amerikanen en een Brit sprongen onverschrokken op de man af toen die met een kalasjnikov de coupé binnenkwam. Vanmorgen kreeg het dappere kwartet voor hun actie de allerhoogste Franse onderscheiding...

Op een snoeihete zomerdag is er weinig lekkerder dan een ijskoude milkshake. En het lekkerst is die natuurlijk als je hem zelf maakt. Met deze koele-zomerdrankjesrecepten heb je er binnen een paar minuten één in je hand. Zie je jezelf al zitten aan de rand van het zwembad met een fruitige shake of heerlijke smoothie in je hand? Zonnebril op,...

Dossier Griekenland

Het was een zwaar en spannend weekend voor de Europese leiders, en vooral voor Griekenland. Maar na uren en uren praten, moeilijk kijken, weer praten, nog somberder kijken en toch maar weer opnieuw praten, zijn ze eruit. De Europese Unie gaat Griekenland helpen. Maar voor die hulp wordt flink wat terug verwacht. Wat is er precies afgesproken?...

5
Film

Het klinkt misschien een beetje vreemd en misschien zelfs een tikkeltje saai. Een animatiefilm over de emoties in het hoofd van een verdrietig meisje. Kan dat wel wat zijn? Inside Out bewijst dat dat zelfs een héél erg goede en grappige film kan opleveren. 

Dossier Griekenland

De meeste Grieken hebben luid en duidelijk NEE gezegd in het referendum dat zondag gehouden werd. Dik zestig procent heeft tegen de vergaande bezuinigingen die Brussel eist gestemd. Wat nu?

1
Film

Bezwete gespierde mannenlichamen, zwoele nachtclubs en vrouwen die hysterisch met dollarbiljetten gooien zodra die mannen de shirtjes van hun wasbordjes rukken. Heel veel meer heeft Magic Mike XXL eigenlijk niet om het lijf.

3
Film

Bij een film over een echtscheiding verwacht je misschien een tranentrekkend drama. Maar Papa ou Maman is eerder een komedie, met geslaagde maar ook heel foute grappen.

Dossier Griekenland

De Griekse crisis loopt steeds meer uit de hand. De banken in Griekenland zijn dicht, de pinautomaten spugen maar mondjesmaat biljetten uit en vakantiegangers hebben geen idee wat ze te wachten staat. Tijd voor een update.

4
Film

De film Jurassic Park uit 1993 was één van de grootste kaskrakers ooit. De prehistorische monsters die in die film gekloond worden uit oud DNA-materiaal zorgden destijds voor een enorme hype. Met Jurassic World worden de poorten naar de dino-hel opnieuw wijd opengezet.

Webcam-bouwer EarthCam maakte een indrukwekkend filmpje waarin je kunt zien hoe het One World Trade Center in New York uit de grond wordt gestampt. 

3
Film

Met de vreselijke beelden van de recente aardbeving in Nepal nog vers op je netvlies, kijk je toch een beetje anders naar een actiethriller over een aardbeving. Filmproducent Warner heeft het daarom een beetje rustiger aan gedaan met de promotiecampagne van San Andreas. De releasedatum bleef staan, maar de promotiefilmpjes zijn aangepast door...

4
Film

Een Amerikaanse president die door de Finse bossen zweeft in een diepvrieskist. En een jongen die jarig is maar wanhopig probeert een hert neer te schieten. Klinkt dat bizar? In Big Game is het niet meer dan een logisch uitgangspunt voor heel veel bloedstollende actiescènes. 

4
Film

De vader van Rik Boskamp is zo ongeveer de minst stoere vader die je je kunt voorstellen. Hij is boekhouder, draagt alleen grijzige kleren en houdt niet van veranderingen en sport. Nou ja, alleen van schaken. Rik zelf is ook al niet zo’n held. Hij wordt gepest en durft eigenlijk niet meer naar school. 

Dossier vluchtelingen

Op de Middellandse Zee kwamen afgelopen weekend achthonderd vluchtelingen om bij een nieuwe scheepsramp. Toch wagen steeds meer mensen de oversteek. De Italianen zitten met de handen in het haar en weten niet wat ze met de stroom vluchtelingen aan moeten. De roep om een Europese oplossing wordt luider, maar over wát er moet gebeuren lopen de...

4
Film

La Famille Bélier vertelt het verhaal van Paula (16), de enige horende in een verder doof  gezin. Op de boerderij van haar ouders is zij, zonder dat ze daar zelf ooit om gevraagd heeft, een tolk tussen de doven- en de horende wereld. Maar dan wordt ze per ongeluk ‘ontdekt’ door haar muziekleraar. Ze blijkt een prachtige zangstem te hebben.

Als je vader (of moeder) vaak lang van huis is omdat hij voor zijn werk op reis moet, is dat niet altijd even gezellig. Ook de dertienjarige Stephanie uit Houston (VS) mist haar vader. Die van haar zit alleen wel héél ver weg, want hij werkt in het ruimtestation ISS. Stephanie verraste hem op een bijzondere manier.

Op je helm tijdens het mountainbiken, op de punt van je surfplank of aan je parachute tijdens een sprong in het diepe.... De GoPro is een leuke gadget waar je bijzondere beelden mee kunt maken. Nu hebben astronauten de action-camera zelfs in de ruimte gebruikt.

4
Film

Klas 2 van het Lycée Léon Blum in Créteil, een arme buitenwijk van Parijs, staat op z’n zachts gezegd bekend als moeilijk. Ze zijn de nachtmerrie van elke leraar: brutaal, opstandig en totaal ongemotiveerd. Maar dan krijgen ze een nieuwe geschiedenisdocente, madame Guéguen. Zij weet wel raad met dit stelletje ongeregeld.

3
Film

Buitenaardse wezens nemen de aarde over en een klein dapper meisje verzet zich daartegen. Heel origineel is het verhaal van Home niet, maar dat maakt deze animatiefilm niet minder vermakelijk.

4
Film

Het wollige animatieschaapje Shaun ken je vast uit de gelijknamige kinderserie. Vanaf deze week is hij ook de ster in zijn eigen speelfilm. En daar is niet kleuterachtigs aan.

4
Film

Heb je soms het gevoel dat je leven vooral bestaat uit huiswerk maken, onredelijke leraren en fietsen door de regen? Dan is het soms heerlijk om even weg te dromen bij mooie baljurken, witte paarden en knappe prinsen. Cinderella is de ideale film voor als je even een sprookje nodig hebt.

In beeld

De animatiestudio van Aardman in het Britse Bristol werd afgelopen maanden omgetoverd tot een wollige schapenwereld. In de studio is twee jaar lang keihard gewerkt aan de eerste echte speelfilm van Shaun the Sheep, van de gelijknamige televisieserie. 7Days mocht tijdens het filmen een kijkje op de set nemen.

2
Film

Focus is gemaakt als romantische misdaadcomedy. Helaas werken de hoofdpersonen vooral op je zenuwen, zitten er nauwelijks grappen in en is de film al helemaal niet spannend.

4
Film

Geld maakt misschien niet gelukkig maar soms wel knettergek. Foxcatcher vertelt het aangrijpende en waargebeurde verhaal van de Amerikaanse multimiljardair John DuPont, die dankzij zijn rijkdom een totaal verwrongen beeld op de werkelijkheid heeft gekregen. Over hoe te veel luxe tot waanzin kan leiden.

Bij de introductie twee jaar geleden leek het zo’n leuke gadget. Een smartphone in de vorm van een bril, die je helemaal met je stem bedient. Maar Google kondigde deze week aan dat ze stoppen met de verkoop van de slimme bril aan gewone consumenten. Het bedrijf blijft wel experimenteren met professionele toepassingen, bijvoorbeeld voor artsen...

Begin je ochtend eens op een kostschool voor dove kinderen in de Oekraïne. Rond lunchtijd stap je over naar Timboektoe om te kijken hoe het is om als vrouw in een streng-islamitische stad te wonen. Neem daarop een kijkje in een arme buitenwijk van Parijs en reis snel door naar een luxe wintersportgebied in de Alpen. Onmogelijk op één dag? Niet...

4
Film

In een sloom plattelandsdorp aan Noord-Franse kust wordt in een bunker het lijk van een vermiste vrouw gevonden. Niet zomaar op de grond, maar in stukjes in het lichaam van een dode koe. Deze macabere ontdekking in de film P’tit Quinquin is nog maar het begin van een reeks absurde misdaden.

Wie goed doet, goed ontmoet. Soms blijken clichés maar al te waar. Een Britse dakloze die met zijn laatste geld een studente wilde helpen, krijgt nu zelf een flink bedrag om zijn leven weer op de rails te krijgen.

dossier IS

Een half jaar geleden verdween de Australische Ashley Dyball (23) ineens. Hij bleek in Syrië te zitten om daar te vechten tégen IS. Zijn doodongeruste ouders besloten zelf naar Syrië af te reizen om hem terug te halen. Tevergeefs, Ashley bleef. Maar inmiddels heeft hij zich toch bedacht! 

Het leven als dochter van de president van de Verenigde Staten is niet altijd makkelijk. Dat weten Malia (16) en Sasha (13), de twee dochters van Barack Obama, maar al te goed. Zij kregen na Thanksgiving vorige week veel kritiek op hun chagrijnige gezichten en te korte rokken.

Brazilië is een land met twee gezichten. Fanatieke voetbalfans, vrolijk carnaval en zonnige stranden maar ook favela’s, armoede en corruptie. De Britse regisseur Stephen Daldry laat met Trash (naar het populaire boek van Andy Mulligan) vooral het sombere deel van het land zien maar plakt daar een happy end aan vast.

Het leven als dochter van de president van de Verenigde Staten is niet altijd makkelijk. Dat weten Malia (16) en Sasha (13), twee dochters van Barack Obama, maar al te goed. Zij kregen na Thanksgiving vorige week veel kritiek op hun chagrijnige gezichten en te korte rokken.

Soms is er ineens een film die álles heeft. Een mooi verhaal, humor, fijne acteurs, spanning, ontroering en ook nog een vleugje romantiek. Samba is zo’n film.

Slecht nieuws voor chocoholics.Twee grote chocoladefabrikanten waarschuwden deze week voor een dreigend cacaotekort.

Wanneer je op de fiets iemand met een supersnelle Ferrari F430 uitdaagt voor een race, verklaart iedereen je natuurlijk voor gek. Toch is dat precies wat François Gissy (32) deze week deed.

Tijdens het Nederlands Film Festival ging deze film er met maar liefst drie gouden kalveren vandoor: voor Beste Film, Beste Scenario én Beste Acteur. Volkomen terecht want Aanmodderfakker is een ijzersterke tragikomedie.

Zijn criminelen altijd door en door slecht? En hebben politieagenten die zich netjes aan de wet houden het standaard bij het rechte eind? Of is de verhouding goed/slecht niet altijd zo zwart-wit? De Nederlandse speelfilm Infiltrant zit vol met dit soort vragen.

Heeft België na maanden vergaderen eindelijk een nieuwe regering, is het weer niet goed. De kersverse minister van Volksgezondheid, Maggie de Block, kreeg er deze week flink van langs. Ze is namelijk nogal stevig.

Een flinke scheut romantiek, een royale hoeveelheid Frans platteland, een snufje verdriet, een vleugje humor en heel erg veel lekker eten. Voilà, de ingrediënten voor de fijne wegdroomfilm Hundred-Foot Journey.

Het lijkt een beetje David versus Goliath, het piepkleine Hongkong tegen de reus China. Hongkongers protesteren massaal tegen de Chinese regering die morrelt aan de speciale status van de voormalige Britse kolonie. Vier vragen over de onrust in het stadstaatje.

Vijf monniken leiden een vredige en harmonieus leven in het klooster van Wanroij. Ze genieten er van lekker eten, potjes tafeltennis en op z’n tijd een goed trappistenbiertje. Maar hun kalme bourgondische leventje wordt bedreigd.

Alle pakjes sigaretten zien er in Frankrijk binnenkort precies hetzelfde uit. Even groot en zonder merknaam. Ook wordt roken in auto's met kinderen erin verboden en worden alle schoolpleinen en speeltuinen rookvrij.

In de Amsterdamse bioscoop Tuschinski ging zondag de Nederlandse versie van de animatiefilm The Boxtrolls in première. De film draait vanaf woensdag 1 oktober in de bioscopen, maar bekend Nederland mocht gisteren alvast een kijkje nemen.

Een moeder met kanker, een vader die spoorloos is en twee meisjes die allebei heel erg leuk zijn. Genoeg verhaallijnen voor een film vol hoogoplopende emoties. Daarin doet Pijnstillers niet onder voor de vorige verfilmingen van boeken van Carry Slee.

In New York kwamen deze week regeringsleiders bij elkaar om te vergaderen over het klimaat. De conferentie was georganiseerd door de Verenigde Naties. Veel beslissingen zijn er niet genomen. De top was dan ook vooral bedoeld ter inspiratie.

dossier ebola

Ebola is niet alleen afschuwelijk voor de slachtoffers, het virus is ook een bedreiging voor de wereldwijde veiligheid. Alle landen moeten in actie komen om de ziekte een halt toe te roepen.

Wil je de kans lopen onder de Dom tegen Hanna Obbeek op te botsen? Of om in een café ineens naast Nils Verkooijen te staan? Dan moet je vanaf woensdag in Utrecht zijn. Tijdens het Nederlands Filmfestival (NFF) wemelt het daar van de filmsterren.

Jeff Wilson is hoogleraar Milieukunde aan de Huston-Tillotson University in Austin, Texas. Ondanks zijn prima salaris woont hij sinds kort in een afgedankte stalen vuilcontainer op het universiteitsterrein. Zo wil hij laten zien dat mensen maar heel weinig ruimte nodig hebben.

Het vervolg van een erg geslaagde film is niet zelden een slap aftreksel van het origineel. Gelukkig pakt het soms ook goed uit. Het prachtig geanimeerde How To Train Your Dragon 2 bouwt nog spannender en spectaculairder voort op het succes van zijn voorganger.

Dossier IS

Hij heeft zijn eigen jihadleger, is een gevreesde moordenaar en is bezig met een gewelddadige opmars in Irak en Syrië. Deze week riep hij daar een streng-islamitische kalifaat uit. Maar over Abu Bakr al Baghdadi, de zelfbenoemde kalief (leider) van die nieuwe 'staat', is niet veel bekend. Zijn bijnamen zijn niet voor niets 'de onzichtbare sjeik...

Heel goed nieuws voor de Universiteit Twente deze week. Bill Gates, één van de rijkste mensen ter wereld, schenkt 7,5 miljoen dollar aan een onderzoeksproject dat kleine boeren in Afrika en Azië moet gaan helpen.

Eigenlijk is Tracks een langgerekte Ik Vertrek op z’n Australisch. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson (Mia Wasikowska) die in de jaren zeventig van de vorige eeuw met vier kamelen en haar trouwe hond Diggity een tocht van ruim drieduizend kilometer door de Australische woestijn maakt.

Een pak yoghurt dat over datum is? Wég ermee! Van al het voedsel dat wereldwijd gemaakt wordt, belandt ruim een derde in de prullenbak. Hartstikke zonde, want niet al dat eten is ook echt bedorven. In België experimenteren supermarkten nu met een slim verklikkertje dat feilloos meet of iets nog eetbaar is.

Schoolnieuws

‘Arjan is jarig en geeft een etentje. Er komen zeven mensen. Maak de ideale tafelschikking. Ahmed en Arjan moeten naast elkaar zitten. Chris moet naast Dorit of Emily. Maar die twee mogen juist weer niet naast elkaar.’ Een Nederlandse vijftienjarige draait zijn hand niet om voor zo’n opdracht, blijkt uit onderzoek. 

Het vervolg – Het Regent Gehaktballen (2010) was één van de grappigste en best gemaakte animatiefilms van de afgelopen jaren. De film was bovendien een kaskraker, dus geen wonder dat er een vervolg moest komen. De sequel die vanaf deze week in de bioscoop te zien is, is helaas bij lange na niet zo leuk als het
origineel.

Halverwege de jaren tachtig dook er ineens razendsnel een ziekte op waar veel mensen behoorlijk van in paniek raakten: aids. Er was nog geen enkel medicijn om het te remmen. De diagnose was meteen een doodsvonnis. In eerste instantie verspreidde de ziekte zich vooral onder homoseksuele mannen, maar al snel waren ook hetero’s de pineut.

Jongeren die een strijd op leven en dood uitvechten, hechte familiebanden en vriendschappen die het verschil maken. De vergelijking met The Hunger Games is snel gemaakt. Maar waar die film eigenlijk in elk opzicht goed gelukt is, is Ender’s Game soms onnodig zwaar.

Despicable Me - Als van een erg leuke film een tweede deel gemaakt wordt, is dat vervolg bijna altijd minder dan het origineel. Niet bij Despicable Me 2. Die is net zo grappig, energiek en origineel als zijn voorganger.

Een huisvrouw uit Arizona (VS) had tien jaar geleden een bijzondere droom. Een meisje en een mooie vampierjongen waren verliefd maar bang dat hij haar door zijn vampierdriften zou vermoorden. Stephenie Meyer (39), die nooit eerder iets geschreven had, schreef het verhaal op. Dat was het begin van de Twilight-reeks. 7Days sprak de...

Zoevende ruimteschepen, drones die laserstralen schieten en een heel erg aanwezige Tom Cruise. Met de populaire Oblivion-games heeft de gelijknamige film niets te maken. Hier geen fantasierijk met gildes en verschillende dimensies maar een klassiek sciencefictionverhaal.

De filmmakers bij Disney zijn zó zeker van het succes van Oz: the Great and Powerful dat ze nog vóór de film draait, al hebben aangekondigd met een vervolg te komen. Dat vertrouwen is helemaal terecht want Oz heeft alles in zich om een enorme filmhit te worden.

I Give it a Year begint waar de meeste romantische-komedies in eindigen. De dolverliefde Nat en Josh zeggen volmondig ja tegen elkaar tijdens hun prachtige, romantische, peperdure bruiloft. Maar al tijdens de grote dag wordt duidelijk dat ze elkaar eigenlijk helemaal niet zo goed kennen.

Een regisseur die zijn sporen verdiend heeft, steracteurs en een prima boek als basis van het script. Ondanks al deze uitstekende ingrediënten is Lay the Favourite geen goede film geworden. De romantische komedie is niet grappig, niet romantisch maar vooral plat en heel voorspelbaar.

Het is even wennen. Een film waarin nauwelijks een woord gesproken wordt maar waar alle tekst gezongen wordt. Als je daar niet op voorbereid bent, is de kans groot dat je het eerste kwartier van Les Misérables wat giechelig en verward om je heen kijkt: Wat ís dit? Wat móet ik hiermee? Het antwoord is simpel: genieten van begin tot eind...