Zeg eens eerlijk: ben jij ook vergeten dat het vandaag Moederdag is? Geen probleem, maar zorg wel dat je in ieder geval een goed excuus paraat hebt. Wij helpen je een handje. Geen dank.

verveling, vakantie, middelbare school

Heerlijk, vakantie. Eindeloos snoozen in bed, uren bankhangen, iedere dag in joggingbroek en de afstandsbediening binnen handbereik! Maar mocht de verveling toch nog toeslaan, dan hebben wij 7 tips om je dagen mee te vullen en vakantieverveling tegen te gaan.

Mokhallad Habib

Wat doe je als je in Libanon woont, een land waar al jaren een politieke crisis heerst? Dan probeer je er met je kunst toch iets van te maken, aldus kunstenaar Mokhallad Habib.

beyonce, kaartverkoop, ticketmaster, jay z, ticketswap,

Vier schermen, vijf familieleden, een handvol vrienden en driehonderd keer je scherm refreshen: dat is wat je nodig hebt om een concertkaartje te bemachtigen.

De Europese Commissie heeft nieuwe plannen gepresenteerd om mensensmokkel aan te pakken. Ze willen de komende twee jaar minstens vijftigduizend vluchtelingen uit Afrika over te laten komen.

cadeau, sorry, onderzoek, straeter

Stel: je hebt iemand ontzettend kwaad gemaakt. En je wil het heel graag goedmaken. Wat doe je dan: zeg je sorry, of koop je een fonkelnieuwe iPod?

kheris rogers, discriminatie

je bent elf jaar en je ontwerpt t-shirts om anderen op te beuren, en klein halfjaartje later sta je daarmee op de New York Fashion Week. Een bizar verhaal, toch? Het overkwam de Amerikaanse Kheris Rogers.

Code oranje, storm

Hoe kwam jij vanmorgen het schoolplein op: vloog je met fiets en al naar binnen, of kwam je nog maar net de poort door vanwege die enorme windstoten? 

hadj, hajj

Ieder jaar zie je foto’s van een grote zwarte kubus op een plein in Mekka, met ontelbaar veel mensen eromheen. Zij doen dit voor de hadj, de jaarlijkse tocht naar Mekka. Wat houdt het in?

ed skrein, white washing, hellboy

Een hoofdrol in een grote Hollywood blockbuster: daar wordt iedere acteur natuurlijk heel erg blij van. Ed Skrein in de eerste instantie ook. Toch gaf hij de rol terug, en niet zonder reden.

eindexamens, CvTE, frans, rechtbank

Helaas: de scholiere die het College voor Toetsen en Examens (CvTE) voor de rechter daagde, heeft geen gelijk gekregen. De uitslag van haar examen Frans blijft hetzelfde.

spreekrecht, jeugd

Rik werd twee jaar misbruikt door vrienden van zijn ouders. Om zijn verhaal kwijt te kunnen, deed hij voor de rechtszaak een beroep op zijn spreekrecht. Wat houdt dat precies in?

chelsea clinton, barron trump, pesten

De families van Chelsea Clinton en Melania Trump staan normaal lijnrecht tegenover elkaar, maar nu waren ze het over één ding roerend eens: je mag online geen kinderen beledigen. 

witte wegen, reflecterende wegen, piet zijlstra

Witte wegen doen het niet alleen goed op kerstkaarten, ze zijn ook nog eens heel goed voor het milieu. Ze zorgen er namelijk voor dat het een stuk minder warm wordt in de stad.

diefstal, jongeren, jeugdcriminaliteit

In Arnhem is een 12-jarige jongen opgepakt omdat hij eind juli met drie anderen een huis zou hebben leeggeroofd. De recherche is de zaak aan het onderzoeken.

pilootloos, vliegtuig

De Zwitserse bank UBS onderzoekt of vliegtuigen ook zonder piloot kunnen vliegen. Technologisch gezien moet het kunnen, alleen staan de passagiers niet bepaald te springen.

gender gap, gender tax, handsome her

Het feit dat mannen vaak meer verdienen met hetzelfde werk dan vrouwen, lijkt een hardnekkig probleem. Een café in het Australische Brunswick heeft in ieder geval een voorlopige oplossing bedacht. Maar of iedereen daar zo blij mee is…

nasser zafzafi, rif, noord marokko

Het rommelt al een poosje in Noord-Marokko. Maar wat is er nu precies aan de hand? En wie is die Nasser Zafzafi? 

Deze week zit de hele wereld aan de FaceApp: de app waarmee je jezelf kan veranderen in een man, vrouw, of baby - of in één klap eruitziet als een ster of pensionado. Omdat het waarschijnlijk volgende week alweer uit is, hier de zeven beste FaceApps op een rijtje.

De zieke Sabine hoorde dat ze niet meer beter zou worden. Ze wilde nog één ding, en dat was een berg kaartjes in haar brievenbus. En dat heeft ze geweten…

Max Keerssemeeckers (17) heeft met zijn beste vriend een eigen ginhandel. Hartstikke leuk, alleen: Max is nog maar zeventien jaar oud. En mag dus eigenlijk niets drinken van wat hij verkoopt.

Bijzonder: een paar fotografen in Canada hebben laatst een heldere paarse streep aan de sterrenhemel ontdekt. En ze noemden ‘m… Steve!

sexting, naaktfoto's, tienermeisjes, girlscene

Een kwart van de meiden heeft wel eens een naaktfoto van zichzelf gemaakt, blijkt uit onderzoek van de website Girlscene. En één op de vijf stuurt zo’n foto wel eens door, via WhatsApp of andere social media. 

Pas drie jaar geleden werd Sasha Witteveen (13) verliefd op de contrabas toen ze ‘m in een film zag. Gisteren won ze er de eerste prijs mee in de finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag.

Vóór het einde van het jaar kan iedereen de Kitty Hawk bestellen: een echte vliegende auto. Maar wist je ook dat er wel meer gekke voertuigen bestaan? Stap maar in!

edit, oma, green screen, Tatiana Subbotina

Wie op YouTube zoekt naar handige tutorials voor het editen van video’s, zou zomaar op het kanaal van Tatiana Subbotina kunnen stuiten. Deze 62-jarige dame uit Sint Petersburg heeft namelijk het ‘green screen’ ontdekt, en deelt deze kennis met liefde met de rest van de wereld. En daar wordt die wereld een stuk vrolijker van.

School at Sea

Na een halfjaar zeilen tussen de dolfijnen en walvissen keerden deze week dertig scholieren terug naar huis. Zij voeren mee met School at Sea: een talentontwikkelingsprogramma waarbij een groep jongeren lessen volgen op een schip én aan hun eigen talenten werken. De reis ging naar de Caraïben en weer terug.

haaien, florida, caitlyn taylor, haaienbeet

Caitlyn Taylor (17) uit het Amerikaanse Kentucky kreeg afgelopen weekend de schrik van haar leven. Terwijl ze tot haar middel in het water stond, zag ze ineens een enorm beest op zich afkomen.

verspilling, houdbaarheidsdatum, voedsel, milieu,

Wat niet weet, wat niet deert. Dat gezegde lijkt op te gaan als we het hebben over de houdbaarheidsdatum van producten. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt namelijk dat we voedsel minder snel...

albinisme, xueli ubbing, pesten, modeshow, innerlijk, uiterlijk

Albino’s zien er misschien bijzonder uit, maar ze zijn net als iedereen. Dat is de boodschap die Xueli Abbing (12) uit Rotterdam aan zoveel mogelijk mensen wil overbrengen. Het lukt haar aardig, want mede dankzij haar bijzondere uiterlijk komt ze op veel plekken, zoals op een modeshow in Hongkong. 

Prachtige pannenkoeken van Nemo

Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag! Een goed idee om vanavond eens pannenkoeken te eten. Voor de Japanse chefkok Keisuke Inagaki is het elke dag pannenkoekendag. Hij maakt ware kunst van zijn bakcreaties!

fiersen, jeugd, bewegen,

Eén uur bewegen per dag. Dat is de norm. Maar uit onderzoek blijkt dat slechts één op de zes scholieren in Amsterdam dat haalt. Daarmee zijn ze een stuk luier dan hun leeftijdsgenoten in de rest van Nederland...

lezen, schrijven, stichting lezen en schrijven, laaggeletterd

Kinderen tot achttien jaar kunnen minder goed lezen en schrijven dan een aantal jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Lezen en Schrijven.

vliegtuig, grap, thailand, bom, 14-jarige

'Pas maar op, ik heb een bom!' riep een 14-jarige jongen voordat hij het vliegtuig instapte. Dat klinkt misschien lollig, maar de stewardessen van een Thaise vliegmaatschappij dachten daar anders over. 

Valerio4ever

Met zijn nieuwe tv-programma Valerio4Ever onderzoekt Valerio Zeno hoe we duizend jaar oud kunnen worden. En dat terwijl hij zelf helemaal niet bezig is met gezond zijn en oud worden. ‘Niet dat ik levensmoe ben, maar ik ben al heel blij met wat ik allemaal gedaan heb.’

Hongersnood

De Verenigde Naties en hulporganisaties luiden de noodklok: meer dan twintig miljoen burgers in Jemen, Nigeria, Zuid-Sudan en Somalië zullen aan hongersnood ten onder te gaan als er niet snel iets gebeurt. Waar is de nood het hoogst? En wat is er precies aan de hand in die landen? 

treinen, ov, studenten

Handig: studenten mogen in de toekomst misschien ook op zondag gratis reizen. Dan wordt het minder druk in het openbaar vervoer én hoeven studenten op maandag niet meer vroeg op te staan.

koningspython, smiley,

Je moet ‘m wel eerst even goed neerleggen, maar dan is het overduidelijk te zien: op de huid van deze albino koningspython staan maar liefst drie smileys, zo meldt de NTR.

zuuraanval, zoutzuur, slachtoffers, bangladesh, shonali khatun

Aangevallen worden met zoutzuur, uit wraak of jaloezie. In een aantal Aziatische landen komt het met regelmaat voor. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Om dit probleem onder de aandacht te brengen, liet een modeontwerpster uit Bangladesh vijftien slachtoffers meelopen in haar modeshow.

facebook, nepnieuws, trump

Iedereen kan alles delen op Facebook. Maar kloppen al die berichten wel? In de discussie rondom nepnieuws heeft Facebook nu de mogelijkheid dit te rapporteren. Met een label bij een bericht moet je gewaarschuwd worden: 'dit nieuws is waarschijnlijk fake!'

guus transfuus, bloedtransfusie, bloed, donor, honden

In Twello woont een echte heldin. Haar naam is Guus, ze is 12 jaar, moeder van 33 kinderen en heeft al vier keer het leven van een soortgenoot gered. Een bijzonder verhaal, maar hond ‘Guus Transfuus’ blijft er zelf heel ontspannen onder.

Je lijkt op je voornaam!

Het is nogal een gek idee: hoe je heet, bepaalt voor een deel hoe je eruitziet. Vooral je haardracht zou veel over je voornaam zeggen. Dat concluderen onderzoekers uit Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten. 

graffiti, florence, tablets, app, autography

Het gebeurt net iets te vaak in Italië: toeristen die hun naam of liefdesverklaringen op muren van oude gebouwen kladden. Eeuwig zonde én strafbaar. Italianen hebben er genoeg van en bedachten daarom een oplossing: beklad de gebouwen met een app!

school, MBO, havo, Bussemaker, diploma

Van minister van onderwijs Jet Bussemaker hoeven mbo-opleidingen niet per se drie of vier jaar te duren. Op die manier wil ze het mbo aantrekkelijker maken voor havo-scholieren, zo schrijft ze vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

studiekeuze, keuzegids, master, studeren
Stelling

Misschien ben je op dit moment al een beetje aan het kijken naar leuke studies. Waarschijnlijk wil je weten welke vakken je daarvoor moet volgen, waar je stage kan lopen en wat voor baan je straks kan krijgen. Maar ben je ook benieuwd naar je toekomstige salaris?

flea market, craigs list, marktplaats, tips, verkopen, spullen

Puilt je kledingkast uit, liggen die oude boeken in de weg of ben je wel klaar met je verzameling voetbalplaatjes? Zet alles op Marktplaats! Lees hier hoe je zo snel mogelijk van je spullen afkomt én goed geld verdient.

hommel, onderzoek, queen mary university, bumble bees, golf

Je zou het niet zeggen, maar de hommel heeft meer in zijn mars dan een beetje rondzwieren met stuifmeel. Het beestje kan namelijk ook golfen, zo ontdekten Britse onderzoekers. Dat meldt het wetenschapstijdschrift New...

noordpool, milieu, broeikaseffect, natuur, smelten

Wetenschappers denken de oplossing te hebben voor de smeltende Noordpool: zelf ijs maken met heel veel waterkanonnen. Dat klinkt mooi. Maar het lijkt een gevalletje ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. 

vinger opsteken, school, klas, onderwijs

Je vinger opsteken in de klas is ouderwets, vinden veel leraren. Ze pleiten daarom voor nieuwe methodes waarmee alle leerlingen aan het woord komen, zo schrijft het AD.

saai, vakantieverhalen, gaap, verveling, psychological science

Je vindt het vast fijn om straks al je vrienden weer te zien na de voorjaarsvakantie. Maar zit je ook te wachten op hun eindeloze vakantieverhalen? 

koning willem alexander, feestje, willem alexander, jarig, koningsdag

Hoezee, op 27 april is koning wordt Willem-Alexander vijftig jaar! Om dat te vieren organiseert de koning een speciaal diner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Hondervijftig 'gewone burgers' mogen dan bij hem aanschuiven.

Robot, smart robotics, opleiding, robotacademie

Omdat er steeds meer robots op de werkvloer komen, is er nu een opleiding die leert hoe je met robots omgaat. Een speciaal uitzendbureau voor robots heeft deze robotacademie bedacht, meldt de NOS.

reddingsdrone Avy

Een drone die bootvluchtelingen kan helpen, dat was het idee van Patrique Zaman. Met zijn uitvinding Avy Rescue is hij deze week in Dubai voor Drone for Good, een internationale wedstrijd voor drones die mensen in nood kunnen helpen.

zittenblijven, stabrecht college, school, onderwijs, brugklas

Leerlingen van het Strabrecht College in het Noord-Brabantse Geldrop mogen binnenkort zelf bepalen hoe en hoelang ze hun vakken gaan volgen. En zittenblijven wordt afgeschaft, schrijft het Algemeen Dagblad.

filipijnen, kinderen, duterte, veroordelen

Als het aan Filipijnse politici ligt, kunnen kinderen van negen jaar straks een gevangenisstraf krijgen. En omdat de doodstraf misschien opnieuw wordt ingevoerd, zou dat ook kunnen betekenen dat kinderen ter dood veroordeeld kunnen worden.

hond school pup enschede bonhoeffer college

Sinds een paar weken komt pup Charlie dagelijks op het Bonhoeffer College in Enschede. Daar helpt hij leerlingen bij het lezen en bij andere taken. Keurig volgens een rooster, net als alle scholieren. 

onderwijs, burgerschapsonderwijs, middelbare school

Er moeten duidelijke wetten komen over lessen in normen en waarden, vindt de Nederlandse overheid. Maar niet alle scholen zijn het hiermee eens. Waarom eigenlijk niet? Vier vragen over dit ‘burgerschapsonderwijs’, dat nu al verplicht is.

Je hebt ze vast weleens langs de kant van de snelweg zien staan: praatpalen. Van die gele dingen waarmee je de Wegenwacht kunt bellen als je autopech hebt. Een middelbare school in Zeeland wil er eentje gebruiken als middel tegen pesten.

Pikante foto’s en social media: nooit een goede combinatie. Toch gaan veel jongeren wel eens uit de kleren voor een foto. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Bureau Jeugd en Media. Zeven dingen die je over sexting moet weten:

 

Het is woensdagmiddag drie uur, het Amsterdam Dance Event is nog maar net begonnen. Toch heeft DJ Oliver Heldens (21) er al aardig wat interviews opzitten. Totdat hij hoort dat 7Days de volgende is op de interviewlijst. '7Days? Leuk! Daar ben ik nog steeds lid van!'

Om zich volledig op zijn muziek te kunnen focussen, besloot Flemming Viguurs (20) vorig jaar een tussenjaar in te lassen. En met succes. Want dat jaar begon met de hit Digital Age, zat vol met optredens met zijn band Baby Blue en eindigde met een plaats in het talentenelftal van 3FMdj Giel Beelen.

Foto: Dreamstime

‘In dit fantastische geweldige restaurant eet je verrukkelijke verse vis!’ Dat klinkt als een geweldige recensie. Maar de kans is groot dat hier enorme lariekoek wordt verkondigd, zeggen onderzoekers van de City University London. Zij weten hoe je een online leugen van de waarheid kan onderscheiden. Vier vragen en antwoorden. 

Foto: Dreamstime

Binnenkort te zien op Netflix: slow tv, oftewel heel veel uren saaie televisie. Of het iets voor jou is? Hieronder vind je alvast een kleine selectie.