Lijnbaan
Spreekwoorden

Achter veel spreekwoorden zit een interessant verhaal. In deze rubriek onderzoeken we de geschiedenis van spreekwoorden. Deze keer kijken we naar: de klos zijn.

Takken
Spreekwoorden

Achter veel spreekwoorden zit een interessant verhaal. In deze rubriek onderzoeken we de geschiedenis van spreekwoorden. Deze keer kijken we naar: ergens een stokje voor steken.

Losgaan

Iedereen kent het gevoel wel: de vrijdag na een zware toetsweek of een week met veel deadlines. Je hebt hard gewerkt, dus nu mag je even stoom afblazen. Hier de zeven beste manieren om lekker los te gaan op een rijtje. Je hebt het verdiend!

Frank Moerland

Een toevallig bezoekje aan een molen veertien jaar geleden wakkerde bij Frank uit Hellevoetsluis het molenaarsvirus aan. En dat is nooit meer overgegaan. Sinds vorige maand is hij officieel molenaar. En daar moeten er snel meer bij, vindt hij. ‘Het zou doodzonde zijn als de molen uit Nederland verdwijnt.’

Buitenspiegel

Als je al rijlessen hebt gehad, zul je het riedeltje 'binnenspiegel, buitenspiegels, dooie hoek' vast wel kennen. Eén van die drie overslaan voor je afslaat en je bent gezakt voor je rij-examen. Goed nieuws: over tien jaar is dit waarschijnlijk niet meer. Dan kun je gerust de buitenspiegels overlaan, want die zitten dan niet meer op de auto.

redactie 7Days
Blog

Vandaag is helaas de laatste dag van mijn stage bij 7Days. Drie maanden heb ik hier met veel plezier mogen meedraaien op de redactie. Waarom ik het zo naar mijn zin heb gehad? Dit is waarom…

Pil

Soms staan ze wel voor vijftien euro op Marktplaats: strips anticonceptiepillen. En dit terwijl ze normaal maar een paar euro kosten. Hoe dat komt? In de apotheken is het voorbehoedsmiddel bijna niet meer te krijgen.

Media

Hoe reageer je op een discriminerende tweet, wat doe je aan je eigen internetveiligheid en waar komt deze foto vandaan? Deze en nog 97 andere vragen kregen meer dan duizend jongeren van 13 tot 18 jaar voorgelegd om hun mediawijsheid te testen. En wat blijkt? Twee derde scoorde een onvoldoende.

mediawijs quiz

Heb jij het onder de duim? Dat is het thema van de Week van de Mediawijsheid, die vandaag start. Best goed om eens over na te denken, want als je niet oppast kun je jezelf met die duim behoorlijk de problemen in swipen.

Onweer

De natuur in de Dolomieten is een grote puinhoop. De afgelopen maanden werd het Italiaanse gebied geteisterd door noodweer. Volgens experts duurt het minstens een eeuw voordat het weer is hersteld. 

Leave no Trace
3
Film

Waar sommigen gruwelen bij de gedachte aan een kampeervakantie, leeft Tom in Leave no Trace al jaren met haar vader onder barre omstandigheden in een bos. Ze willen niet ontdekt worden, maar als dat toch gebeurt is er voor Tom geen weg meer terug.

Wie is de Mol?

Beweeg met je muis over de stippen in de foto heen en ontdek wie de nieuwe kandidaten zijn...

Jos B.

Jos B. wordt niet meer verdacht van moord, maar nog wel van doodslag. Dat zeggen de rechters die de zaak behandelen. Er is te weinig bewijs dat B. Nicky Verstappen met opzet zou hebben omgebracht.

Uitvinden

Vandaag is de Dag van de Uitvinders. Een dag waarop grote uitvinders worden herinnerd die ons leven hebben verbeterd. Zes belangrijke uitvindingen op een rijtje, die je leven meer beïnvloeden dan je misschien denkt. Want, waar zouden we zijn zonder Wright en Thomas Edison?

Blije Kameroeners

Ze zijn weer vrij en fysiek ongedeerd: de 78 scholieren die afgelopen maandag uit hun school in het Afrikaanse land Kameroen werden ontvoerd. Ook de chauffeur is vrijgelaten. Het schoolhoofd en een docent zitten nog wel vast.

orka's

Bij de havenstad Nakhodka, in het oosten van Rusland, zitten elf orka's en negentig beloega's (bekend als witte dolfijnen) illegaal gevangen. De Russische overheid wil dit uitzoeken en stelt daarom een onderzoek in naar de 'walvisgevangenis'.

Ruud Feltkamp

Na dertien (!) jaar verlaat soapacteur Ruud Feltkamp (Noud Alberts) Goede Tijden Slechte Tijden. Niet alleen Nina en Laura gaan hem missen, ook veel van zijn fans zullen een traantje laten.

Emma Roberts

Emma Roberts kon haar hoofdrol in de Netflix-serie Spinning Out niet combineren met een andere rol. Het werd haar te veel, dus heeft ze besloten haar rol in het schaatsdrama op te geven. 

Whatsapp

'Het is net als bij hooligans', zegt één van de jongeren uit een Whatsapp-groep die van de week een bezoekje kreeg van een politie-agent. 'Je spreekt ergens op een plek af en het is vechten.'

halloween hapjes

Buiten wordt het donkerder. De maan gloeit mysterieus in de nacht en de wind huilt. Je smeert net wat bloed uit over je gezicht als de deurbel gaat. Langzaam loop je naar de deur en maak je hem krakend open. Daar uit het donker doemt een spook op, vergezeld door een heks, een vampier en een creepy clown. Boe! Het is Halloween. Tijd voor een...

trein

Blijkbaar hadden twee jongens uit het noorden van het land iets te veel actiefilms gekeken. Ze dachten namelijk gratis van Leeuwarden naar Groningen te komen door bovenop een trein te gaan liggen.

Hagel Rome

Een paar regen- en onweersbuitjes waren er voorspeld in Rome het afgelopen weekend. De Italianen kregen echter iets meer dan dat: in tien minuten lagen alle straten bezaaid met hagelstenen.

Drake

Rapper Drake versloeg deze week The Beatles: hij scoorde zijn twaalfde top 10-hit in een jaar in de Verenigde Staten. The Beatles kwamen in 1964 'maar' tot elf noteringen in de Amerikaanse top 10.

Gebaren

Slechts vijftigduizend van alle Nederlanders weet wat hierboven wordt uitgebeeld. Zo weinig mensen kunnen gebarentaal. Lastig voor doven en slechthorenden als zij met horende mensen willen communiceren. De nieuwe hoogleraar gebarentaal Onno Crasborn wil dat veranderen: ‘Iedereen in Nederland zou gebarentaal moeten leren.’

Riley

24 uur lang lopen voor het goede doel. Dat gaat de dertienjarige Riley dit weekend doen. Met The Hike wil hij geld ophalen voor straatkinderen op Kaapverdië. ‘Een kind hoort niet op straat.’

De straten Hobo en Piccolo

Een man in Zaanstad was het beu in 2016. Continu werden er homograppen over zijn straat de Hobo gemaakt. Hij begon een handtekeningenactie en met succes: Hobo werd Piccolo. Maar die "hobofobe" actie wordt nu weer teruggedraaid.

orkaan michael

Mensen in de Amerikaanse staten Florida, Georgia en North Carolina zitten al een paar dagen nagelbijtend binnen. Blijft hun dak nog wel op hun huis liggen? Orkaan Michael is namelijk sinds woensdag aan land en heeft al voor veel schade gezorgd. 

NS fles

Reizigers die staan te wachten op hun trein krijgen nogal eens dorst. Meestal kopen ze dan een flesje drinken. Dat wil de NS nu gaan verminderen door gratis drinkwater aan te bieden.

Taylor Swift

Het was een van de best bewaarde geheimen van Taylor Swift: haar politieke voorkeur. Zou ze haar country-roots volgen en op de Republikeinen stemmen of verraadt haar steun voor vrouwenrechten een democratische stem? Op Instagram verbrak ze afgelopen week eindelijk het zwijgen.

lidewij mahler

Sandy is boos! Het personage Marieke uit Goede Tijden Slechte Tijden heeft frontotemporale dementie (FTD). Maar ze gedraagt zich helemaal niet als Sandy's man Maarten, die echt FTD heeft.

cyberpesten

Het gebeurt nog veel te vaak: cyberpesten. Facebook heeft nu nieuwe functies waardoor het makkelijker wordt om online pesten tegen te gaan. Dit zijn er drie:

Vaccinatie

Ben jij veertien jaar? Dan kan het goed zijn dat je bent opgeroepen om een prik te komen halen. Gisteren werden de eerste vaccinaties tegen meningokokken type W uitgedeeld in Groningen en Noord-Brabant.

Programmeerschool Codam

In Amsterdam is een school zonder leraren geopend. Je werkt er zelf aan programmeeropdrachten op de computer. En als je klaar bent, heb je ook nog een grote kans op een baan. We namen een kijkje.

Tara Fares

'Ze maakte geen schijn van kans', zeggen de Iraakse media. Tara Fares werd neergeschoten  in Bagdad. Het Instagram-model werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar dat had al geen zin meer.

doodskist

Zou jij dertig uur lang in een doodskist kunnen liggen? Een attractiepark in Amerika heeft mensen uitgedaagd dit te doen in het teken van Halloween. Zes mensen mogen het proberen. Onder de volhouders wordt driehonderd dollar verdeeld. Zij mogen ook hun doodskist houden.

backpacker

Heb jij nog geen flauw idee wat je na de middelbare school wilt studeren? Dan ben je niet de enige. Steeds meer jongeren nemen een tussenjaar of zelfs meerdere om hier goed over na te denken. 

Breda kleurde afgelopen weekend weer rood voor de dertiende editie van Redhead Days. Hét festival voor roodharigen uit binnen- en buitenland.

Mobiele telefoon
Feit of Fabel?

Zwemmen na het eten is gevaarlijk. Wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel kloppen. Maar is dat altijd zo?

bierdouche

Met geld smijten, daar houden rappers wel van. Maar van met bier smijten? Daar moeten ze niets hebben. Zo verliet rapper Boef afgelopen weekend na vijf minuten het podium in het Brabantse Geffen omdat er een beker bier het podium op was geslingerd. Pech voor de fans. De rapper zelf had zijn geld al verdiend. Steeds meer artiesten laten namelijk...

Bert en Ernie

Op veel plekken was gisteren te lezen dat de schrijver van Bert en Ernie het stel heeft bedacht als koppeltje. Nu zeggen de producers van het Amerikaanse programma Sesame Street het hier helemaal niet mee eens te zijn. 'Bert en Ernie...

Prinsjesdag 2018

Op Prinsjesdag zetten vrouwelijke politici traditioneel een hoedje op. Maar dat neemt niet weg dat hun kapsel en make-up ook tiptop in orde moeten zijn. Acht mbo-leerlingen kregen die belangrijke taak vandaag toebedeeld. Sanne (19) is een van hen: 'Ik geef elke look die touch van Prinsjesdag.'

Arjen Lubach

The Netherlands second, Arjen Lubach als farao en zijn vertrek van Facebook. De presentator weet met zijn programma Zondag met Lubach keer op keer het nieuws te halen. Lukt hem dat ook dit negende seizoen dat zondag van start gaat?

Foto: ANP

Zo'n 150.000 gezinnen in de VS wachten in spanning op orkaan Florence, die dit weekend over het land zal trekken. De orkaan is minder sterk geworden, maar kan wel zorgen voor veel wateroverlast.

PlasticRoad

Wat doen we met al dat plastic afval? Dat is een vraag waar wetenschappers steeds vaker het antwoord op zoeken. Simon Jorritsma en Anne Koudstaal dachten wel een oplossing te weten: een plastic fietspad. 

Vergelijking Valerie met Jane

Altijd al willen weten of jouw lach net zo mysterieus is als die van Mona Lisa? Of dat je misschien stiekem lijkt op een grootmeester als Rembrandt van Rijn? Download dan de app Google Arts & Culture. Daarin zit nu een functie die jouw selfie vergelijkt met beroemde schilderijen van vroeger en nu. Zo kun je er zomaar achterkomen...

pizza

In Rusland lopen sinds afgelopen maand heel wat mensen rond met een tatoeage van een dominoblokje. Pizzaketen Domino's beloofde daar namelijk honderd jaar lang elk jaar honderd gratis pizza's voor iedereen met een tattoo van het Domino's-logo. 

league of legends

In twee weken tijd heeft bloedbank Sanquin er driehonderd nieuwe donoren bijgekregen. Hoe dat kan? Gamers krijgen sinds kort een cadeautje bij League of Legends als ze bloed doneren. Maar 'jammer' voor jou, bloed doneren mag pas vanaf 18 jaar.

Regenboogvlag in India

Een belangrijke ontwikkeling voor de LGBT-gemeenschap. De hoogste rechtbank in India heeft een wet geschrapt waarin stond dat het strafbaar was om seks te hebben met iemand van hetzelfde geslacht.Overal ter wereld wordt er blij gereageerd op het besluit.

Mobiele telefoon
social media, vriendschap

‘Doe je telefoon nou eens weg!’ Bijna elke scholier krijgt het regelmatig te horen van zijn ouders. Hoogleraar Marjolijn Antheunis is echter van mening dat je juist niet jouw telefoon weg moet leggen. Uit haar onderzoek is gebleken dat social media goed zijn voor vriendschappen.

Condooms op wijnflessen

Condooms zijn in Cuba heel goedkoop. Daarom bedachten Cubanen dat je er veel meer mee kunt doen dan alleen een leuke 'veilige' avond hebben.

voetballer hangt aan kraan

Een paar keer een bal hooghouden kunnen de meeste mensen wel, maar niet iedereen durft dit te doen op zo'n honderd meter hoogte. De Noorweegse voetballer Tobias Becs durft dit wel.

Wesley Sneijder

Nog één wedstrijd en dan zit het erop. Dan zal Wesley Sneijder nooit meer in oranje spelen. Vanavond tegen Peru hoopt hij in het uitverkochte Johan Cruijf ArenA nog één laatste goal te scoren.

Speel jij graag een potje League of Legends met je vrienden? Dan kan het zomaar zijn dat een volwassen vriend van je binnenkort vertelt dat hij bloed gaat geven. Echt bloed, wel te verstaan.

jongeren gelukkig

Hoe gelukkig zijn scholieren? Wordt er nog veel gepest op school? Hoeveel jongeren drinken weleens alcohol? Dit en nog veel meer wordt elke vier jaar uitgebreid onderzocht. Hoe gaat het met jongeren van 11 tot en met 16 jaar? Zeven opvallende resultaten uit dit onderzoek.
 

klaslokaal

Iemand die normaal bij de gemeente werkt voor de klas? Als je in Amsterdam woont, zou dat zomaar eens kunnen. Door het enorme lerarentekort krijgen Amsterdamse scholen het komende jaar hulp van gemeentemedewerkers. Ook vluchtelingen die vroeger leraar waren en studenten gaan meehelpen.

VMBO Maastricht

Het is nog heel even nagelbijten voor zo’n tweehonderd leerlingen van een VMBO-school in Maastricht, maar vanmiddag mag hopelijk eindelijk de vlag uit. Voor de tweede keer!

Kanye West

‘Ik weet niet of ik genoeg mijn excuses heb aangeboden voor de manier waarop mensen zich voelden naar aanleiding van mijn slavernij-opmerking.’ Dat zei Kanye West gisteren in een radio-uitzending vanuit de Amerikaanse stad Chicago.

Geert Wilders

‘Alleen hij is mijn doel. Als Allah het wil gaat het me lukken.’ Dat is wat een 26-jarige man dinsdag in het Pakistaans zei in een filmpje op Facebook. Hij zou naar Nederland zijn gekomen om een aanslag te plegen op PVV-leider Geert Wilders. De man zit nu vast.

Demonstratie

Betogers in Groningen zijn boos. Afgelopen dinsdag demonstreerden honderden Groningers bij een vestiging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het dorp Farmssum.