Vanuatu orkaan Pam

Zeven vragen over Vanuatu

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Had je al wel eens van het land Vanuatu gehoord? Het eilandstaatje is plots volop in het nieuws, nadat het is getroffen door een zware orkaan. Zeven vragen over de ramp.

1. Waar ligt Vanuatu eigenlijk?
Op de kaart zie je de eilandengroep bijna niet liggen. Maar wanneer je flink inzoomt duikt Vanuatu opeens op, midden in de Grote Oceaan, ten noordoosten van Australië. Het land bestaat uit 83 eilanden, waarvan er 65 bewoond zijn.

2.  Wat is Vanuatu voor een land?
Als we een onderzoek uit 2006 mogen geloven, is Vanuatu het 'gelukkigste land op aarde'. Zij scoorden het hoogst op de Happy Planet Index, vanwege de hoge levensverwachting, het klimaat en de tevredenheid van de mensen. Het land is redelijk welvarend en aantrekkelijk voor bedrijven: je hoeft er namelijk nauwelijks belasting te betalen. Maar of alle 260.000 inwoners echt zo gelukkig zijn? De lokale bevolking heeft namelijk bar weinig aan de zogenaamde welvaart. Ruim veertig procent van de inwoners leeft onder de armoedegrens en veel mensen wonen met hun familie in kleine hutjes.

3. Wat is er precies in Vanuatu gebeurd?
Afgelopen vrijdag kwam orkaan Pam aan land in Vanuatu. Het is de krachtigste storm in het gebied sinds de tyfoon Haiyan, die in 2013 op de Filipijnen voor duizenden slachtoffers zorgde. Orkaan Pam zorgde in Vanuatu voor zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Volgens sommigen is het misschien wel de krachtigste orkaan in de Grote Oceaan ooit. De windstoten van wel 300 kilometer per uur hebben de eilandengroep in puin achtergelaten.

4. Hoe groot is de schade?
Alleen al in de hoofdstad Port Villa is bijna negentig procent van alle huizen beschadigd en is één op de vijf inwoners dakloos geworden. Gas, stroom en water zijn er nauwelijks en ook ziekenhuizen zijn verwoest. En dat is nog maar één eiland. Niemand weet precies wat de schade op andere eilanden is. De mensen leven daar in hutjes van palmbladeren en bamboe - niet echt bestand tegen zo'n storm. Communicatie met andere eilanden is lastig, omdat de telefoonlijnen kapot zijn. Er zijn nu officieel acht doden geteld, maar dat aantal zal nog oplopen. Waarschijnlijk zijn 130.000 mensen dakloos geworden - de helft van de bevolking.

Vanuatu orkaan Pam

5. Wat doet de regering?
President Baldwin Lonsdale van Vanuatu is boos en verdrietig. Hij noemt de orkaan 'een monster'. Hij was toevallig in Japan, voor een conferentie over rampenbestrijding. Hij probeert zo snel mogelijk terug te keren naar zijn land, om de schade te bekijken. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en hoopt vooral dat andere landen de slachtoffers helpen.

6. En geven de andere landen ook hulp?
Nederland heeft al beloofd een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor Vanuatu. Ook de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië hebben hulp toegezegd. In Port Vila zijn al de eerste hulpgoederen van het Rode Kruis gearriveerd, zoals schoon drinkwater en medicijnen.

7. Waar is orkaan Pam naartoe?
Nieuw-Zeeland is het volgende land dat op de route van Pam ligt. De orkaan is al in kracht afgezwakt. In Nieuw-Zeeland lijken de problemen daarom tot nu toe mee te vallen. Het is dus het 'gelukkigste land' dat het meeste ongeluk heeft gehad.

Meer over de hulp aan Vanuatu kun je lezen in de 7Days van vrijdag.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren