Wel/niet de vinger van Varoufakis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De nieuwe Griekse minister van Financiën is pas twee maanden bezig. Maar Yanis Varoufakis heeft al heel wat stof doen opwaaien. Van boze landgenoten tot een vinger-gate. We stellen je aan hem voor.

Toen Varoufakis eind januari begon als geldminister, beloofde hij een eind te maken aan de strenge bezuinigingen. En zich in te zetten om arme Grieken aan werk te helpen en het land van de rand van de afgrond vandaan te trekken. Maar terwijl de bodem van de Griekse schatkist allang in zicht is, heeft de minister juist tijd gemaakt voor een fotoshoot voor het Franse tijdschrift Paris Match. Daarin zitten Varoufakis en zijn vrouw in hun luxe appartement met uitzicht op de Acropolis te genieten van een overdadige lunch.

De glamourshoot is veel Grieken in het verkeerde keelgat geschoten. De Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, Dimitris Papadimoulis, riep Varoufakis via Twitter op zich minder te laten fotograferen en harder te werken. Een paar dagen later zei de minister op tv dat hij er spijt van had.

Middelvinger?
Vlak daarna kreeg Varoufakis woedende Duitsers over zich heen. Een Duits satirisch programma liet een twee jaar oud filmpje zien waarin Varoufakis tijdens een praatje in Kroatië zijn middelvinger opsteekt naar Duitsland. Woedende reacties waren het gevolg. Daarna zei het programma dat het filmpje nep was. Ze hadden de vinger erin geplakt voor de grap. De verwarring werd nog groter toen de programmamakers even later zeiden dat de vinger toch echt was. En de chaos werd compleet toen Varoufakis daarna een link twitterde naar het volgens hem enige juiste filmpje. Zonder middelvinger, zei hij erbij. Maar dat het juist het filmpje mét middelvinger bleek te zijn. Volg je het nog?

Ook in Nederland was Varoufakis al een gewild onderwerp voor satire. De rapbattle Varoufakis vs. Dijsselbloem uit het Nederlandse tv-programma Cojones is een hit op YouTube. De rap haalde zelfs het Griekse journaal.

In de 7Days van vrijdag kun je een uitgebreid profiel lezen van Varoufakis. Heb je geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren