verliefd
Blog

Hoe weet ik of ik verliefd ben?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Hand in hand lopen we over het strand. Onze voeten bewegen zich traag voort over het zand en de aangespoelde schelpen. De lucht kleurt oranje van de ondergaande zon. Plots sta ik stil en kijk hem verwonderd aan. Ben ik soms verliefd?

Dit zou het begin kunnen zijn van een typische liefdesroman, maar het is het begin van mijn blog. En hoewel het samen wandelen over het strand en kijken naar de ondergaande zon echt iets is voor verliefde stelletjes, vraag ik me af: ben ik wel verliefd? En hoe weet je dat zeker?

Vrij vaag

Tijd om het eens bij anderen te checken. Wat verstaan mijn vrienden onder verliefdheid? ‘Als ik niets liever wil dan bij de ander zijn’, was het meest voorkomende antwoord. ‘Iemand kan iets doen, maar als degene op wie ik verliefd ben het doet, pas dan doet het iets met mij’, werd ook gezegd. Mooi, maar ook vrij vaag om eerlijk te zijn. Dus toch weer terug naar mezelf... wanneer dacht ik voor het laatst verliefd te zijn?

Onbereikbaar

Dat is lang geleden. Alles aan hem vond ik mooi (dat was hij ook wel), maar ook alles wat hij deed vond ik geweldig. Hoe hij zijn hand opstak, hoe hij ermee door zijn haren ging, hoe hij lachte. In mijn gedachten maakte ik een soort god van hem. En ik wilde inderdaad zoveel mogelijk bij hem zijn, maar dat durfde ik niet te laten blijken. Dus bleef het bij verwonderen op afstand. Iets wat ik ook wel fijn vond: een onbereikbare liefde.

Vakantieliefde

Een recentere vlaag van verliefdheid was vorig jaar zomer. Met mijn vriendinnen zat ik buiten bij een ijssalon in Alkmaar toen twee Franse jongens op ons afkwamen (ja, écht) en vroegen of wij hen een rondleiding door de stad konden geven. We eindigden samen in de kroeg en de dagen erna bracht ik veel tijd door met één van hen. Wij liepen door de Alkmaarse straatjes en dronken wat. Ondanks dat ik niet veel begreep van wat hij zei, werd ik wel blij van hem. Elke dag keek ik ernaar uit om even samen met hem te mogen zijn. Maar sinds zijn vertrek naar Frankrijk, heb ik hem niet meer gesproken. En dat was prima. Het was een korte vakantieliefde en het was goed zo.

Eerste date

Ook heb ik wel eens gedate, maar verder dan een eerste afspraakje kom ik vaak niet. Het is te geforceerd, alsof je de liefde probeert af te dwingen. Dus het antwoord op de vraag ‘Hoe weet ik of ik verliefd ben?’ blijft nog even uit. Toch denk ik dat als je écht verliefd bent, je het wel weet. Dat je zelfs op een grauwe en grijze dag hand in hand over het strand wilt wandelen. Dat taal of afstand geen rol meer speelt. Als je verliefd bent is alles zo cliché als in een liefdesroman.

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren