Tyler Armstrong staat op het topje van de berg Denali in Alaska, Verenigde Staten

Amerikaanse Tyler (13) beklimt loodzware berg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Een berg beklimmen is loodzwaar, helemaal als je nog maar dertien jaar bent. Toch beklom Tyler Armstrong uit de Verenigde Staten vorig jaar een zesduizend meter hoge berg. Nu laat hij in een filmpje zien hoe zwaar dat was.

In mei 2016 beklom Tyler de Denali, een zesduizend meter hoge berg in Alaska. Het is één van de zwaarste bergen om te beklimmen ter wereld. Maar Tyler is een ervaren bergbeklimmer. Op zijn negende stond hij al op het topje van een berg in Zuid-Amerika. In totaal heeft hij al tien bergen beklommen, waaronder de Kilimanjaro in Kenia op zijn achtste.

Bevroren tenen

Ook de top van de Denali wist hij te halen, als was het wel erg zwaar. ‘Het is ijskoud. Mijn tenen voelen alsof ze bevroren zijn. Dit is hoe een berg echt is’, zegt hij op een gegeven moment in het filmpje.

Duchenne

Toch is hij nog lang niet uitgeklommen. Tyler wil een berg beklimmen op alle zeven continenten. 'Denali is de moeilijkste van de zeven. Dus nu weet ik dat het moeilijkste achter de rug is', zegt hij in het filmpje. Met zijn beklimmingen wil Tyler aandacht vragen voor de spierziekte Duchenne. Nadat hij andere kinderen met die ziekte ontmoette, was hij zo onder de indruk dat hij iets terug wilde doen.

Nog niet uitgekeken? Op Sevendays.nl/video vind je onze selectie van het beste van YouTube. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren