Film

Verscheurd door streng geloof

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Knielen op een bed violen

4
Regie:
Ben Sombogaart
Met:
Barry Atsma, Noortje Herlaar, Gaite Jansen, Nils Verkooijen

Ken je het spreekwoord: twee geloven op een kussen, daar rust de duivel tussen? Precies daarover gaat de film Knielen op een bed violen naar het succesvolle boek van Jan Siebelink.

Om maar meteen op de belangrijkste vraag antwoord te geven. Nee, deze film kun je niet gaan kijken om dan vervolgens het boek op je leeslijst van Nederlands te zetten. Geheid dat je dan door de mand valt. Lang niet alle details uit het boek zijn in de film te zien. Maar ook met de volgorde van de gebeurtenissen is flink gehusseld. En een beetje leraar Nederlands weet dat. Helaas, geen shortcut dus, al is Knielen op een bed violen toch de moeite van het kijken waard.

Strenge sekte
De film speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In het kwekersgezin Sievez wordt hard gewerkt om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Op een dag komt vader Hans de prediker Jozef Mieras tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn eigen strenggelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans dan ineens letterlijk het Licht ziet, is hij ervan overtuigd dat hij in direct contact met God staat.

Hij raakt steeds meer in de ban van een strengchristelijke sekte. Zijn vrouw Margje kan weinig meer doen dan tandenknarsend toekijken. Als Hans dan ook nog ziek wordt, is de ellende helemaal compleet. 

Overtuigend acteerwerk
Dat klinkt allemaal nogal somber en dat is het ook wel. Maar ondanks het nogal zwartgallige verhaal, is de film toch prima te verteren. Er wordt vooral erg overtuigend gespeeld. In de eerste plaats door hoofdrolspeler Barry Atsma (Hans) die er wel eens gezonder heeft uitgezien. Zijn gezicht is in deze film smaller dan ooit, zijn wangen ingevallen en zijn stralend witte glimlach heeft plaatsgemaakt voor een beetje gelige tanden. Dat de acteur voor deze rol bijna tien kilo moest afvallen, is dus goed te zien. Maar het werpt wel zijn vruchten af. Atsma overtuigt als vader die de weg een beetje kwijt is.

Nils Verkooijen, die een van de kinderen van het gezin speelt, stelt beslist niet teleur. Ook bij hem heb je geen moment het idee dat zijn acteerwerk overdreven of over-de-top is, een euvel waar Nederlandse films nog weleens aan lijden. Het enige wat bombastisch is in deze film, is de manier waarop het geloof beleden wordt. Aanrader dus, ook zonder dat je er voor je lijst iets aan hebt.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten