Vliegramp blijkt opzet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

De vliegramp in Zuid-Frankrijk waarbij dinsdagmorgen 150 mensen omkwamen, blijkt geen ongeluk maar opzet. Dat is te horen op opgenomen cockpitgesprekken. De copiloot heeft de piloot zo goed als zeker buitengesloten en vervolgens expres het toestel laten crashen, maakten de Franse onderzoekers donderdag bekend.

Het ongeluk
De Airbus A320 vertrok om 10.00 uur vanuit Barcelona (Spanje) richting Düsseldorf (Duitsland). Na de take-off klom het toestel naar zo'n 11 kilometer hoogte. Daar bleef het een kleine drie kwartier vliegen, tot het plotseling vrij snel begon te dalen. Acht minuten later crashte de jumbo bij de plaats Prads-Haute-Bléone, een onherbergzaam gebied in de Franse Alpen. Hierdoor duurde het uren voordat reddingswerkers de rampplek bereikten:

De oorzaak
Was deze ramp een ongeluk of opzet? Alle vingers wijzen in de richting van copiloot Andreas Lubitz (27). Toen zijn collega, de gezagvoerder, na een korte pauze weer terugkwam naar de cockpit, liet Lubitz hem er niet meer in. De piloot bonkte op de deur, maar Lubitz hield de cockpitdeur potdicht terwijl hij het vliegtuig gestaag het noodlot tegemoet liet dalen. Ook oproepen van de ongeruste luchtverkeersleiding om weer hoger te gaan vliegen, negeerde hij.

Tot op het laatste moment ademde Lubitz wel. Het lijkt dus echt een bewuste actie en niet bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte net toen hij in zijn eentje vloog. Dit blijkt allemaal uit de cockpitgesprekken die standaard opgenomen worden. Ze worden opgeslagen in de 'zwarte doos', een ijzersterke oranje bak die de crash heeft doorstaan en op de rampplek is gevonden.

'Men moet ervan uitgaan dat de copiloot uit was op de vernietiging van het vliegtuig', maakte de Franse openbaar aanklager bekend. Maar wáárom wilde Lubitz dat? Daarover is nog helemaal niets bekend. Wilde hij echt zoveel mensen vermoorden? Of wilde hij zelfmoord plegen? Wilde hij de luchtvaartmaatschappij in een kwaad daglicht stellen? Donderdag doorzochten rechercheurs het huis van Lubitz. Misschien vinden ze spullen, zoals dagboeken of computers, die een kijkje geven in zijn brein.

De inzittenden
Het toestel was van de vliegmaatschappij Germanwings, een Duitse budgetmaatschappij (vergelijkbaar met bijvoorbeeld EasyJet) die deel uitmaakt van het veel grotere Duitse Lufthansa. Aan boord zaten 144 reizigers, twee piloten en vier stewards en/of stewardessen. De meeste inzittenden waren Duits (75) of Spaans (48). Eén slachtoffer was Nederlands, een 20-jarige vrouw uit Deurne. De andere passagiers kwamen uit de VS, Argentinië, Australië, Wit-Rusland, Colombia, Denemarken, Groot-Brittannië, Iran, Mexico, Marokko en Venezuela.

In het vliegtuig zat ook een groep jongeren. Zestien leerlingen en twee leraren van een Duits gymnasium waren net een week op uitwisseling geweest in Spanje. 'We weten dat zij aan boord van het toestel zijn gegaan', liet de onderwijsminister van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen weten. De klap kwam keihard aan in Haltern-am-See, de plaats van het Joseph-Köning-Gymnasium. 'Dit is een klein stadje, veel mensen kennen elkaar. We zijn ongelooflijk bedroefd allemaal', vertelde een leraar van een school in de buurt. Ook de Spaanse scholieren, die hun gasten dinsdagochtend nog op de trein naar het vliegveld hadden gezet, zijn in shock.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren